Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2017



Foto: Wikipedia/A.Savin.

Nyt om vin mod demensDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt undersøgelser, der viser, at et moderat vinforbrug øger chancen for at få et langt liv.

Nu viser ny forskning fra University of California, at folk, der har et moderat og regelmæssigt forbrug af vin og anden alkohol også har mindre risiko for at blive demente i en høj alder.
Den amerikanske undersøgelse har strakt sig over de sidste 29 år og har omfattet 1344 forsøgspersoner - 616 mænd og 728 kvinder.

Kognitiv test hvert fjerde år


I undersøgelsen var et moderat forbrug defineret som en genstand om dagen for kvinderne - uanset alder - og for mændene over 65 år. For mænd under 65 år var det moderate forbrug sat til to genstande om dagen.
Et ”kraftigt forbrug” definerede forskerne som op til tre genstande om dagen for kvinder samt for mænd over 65 år. Og for mænd under 65 år som fire genstande om dagen.
Hvert fjerde år vurderede forskerne via en omfattende demenstest forsøgspersonernes kognitive funktioner – de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte.

Halvt så stor risiko


Undersøgelsen viste blandt andet, at de forsøgspersoner, der havde et moderat til kraftigt forbrug fem til syv dage om ugen, kun havde halvt så stor risiko som afholdsfolkene for at blive demente, når de havde rundet de 85 år.
De få personer, der havde et overdrevent stort alkoholforbrug, havde en øget risiko for demens.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke her.

Storsvindel hos bulkfirmaDel på Facebook

Det ser ikke godt ud for Raphaël Michel, et af Frankrigs største bulkvin-firmaer, der ligger i Piolenc i departementet Var.
I efteråret opstod der mistanke om, at firmaet var involveret i omfattende vinsvindel. En nærmere undersøgelse blev iværksat, og den endte med en anholdelse af firmaets CEO, Guillaume Ryckwaert. Han er anklaget for at have forfalsket op mod 30 millioner liter vin.
Ifølge anklageskriftet er den store mængde vin blevet forsynet med etiketter, der fortæller, at den stammer fra Côtes du Rhône og endda fra den fornemme Rhône-appellation Châteauneuf-du-Pape. Vinen har dog vist sig at være billig bordvin fremstillet uden for Rhône-distriktets grænser.
Ryckwaert er blevet løsladt mod en kaution på 1 mio. euro (cirka 7,4 mio. kr.), mens sagen efterforskes yderligere.

Postkort fra AlsaceDel på Facebook

Vi fortsætter vores serie af postkort fra Alsace. I uge 29, 30 og 31 bragte vi de første fjorten - her kommer de næste fire postkort.


Et stort skilt viser, at her ligger den berømte vinmark Clos Saint Landelin. Marken er så stejl, at vinstokkene dyrkes på terrasser.

Postkort nr. 15 fra Alsace: En berømt indhegnet vinmarkDel på Facebook

Uden for den charmerende by Rouffach i det sydlige Alsace finder man en af distriktets 51 Grand Cru-marker, Vorbourg, hvis 73 hektar vinstokke er fordelt mellem mange forskellige vinproducenter. Det er ganske almindeligt, når det gælder disse fornemme marker.
Dog er der en mark i marken, Clos Saint Landelin, der er indhegnet af en mur, skabt af store sten. Clos betyder indhegning på fransk, og man kender også disse muromkransede marker fra Bourgogne.
Clos Saint Landelin består af en stor sydvendt skråning, hvor de i alt 12 hektar vinstokke har den allerbedste placering i hele Vorbourg-marken.
Jordbundsforholdene (kalk og ler) er også optimale, og fra denne ene mark kommer nogle af Alsaces absolutte topvine.


Søskendeparret Véronique og Thomas Muré har i dag roret i det gamle familieejede vinhus. Her ses de Clos Saint Landelin-marken foran det kolossale skilt med markens navn.

Postkort nr. 16 fra Alsace: Kun ædelsorterne er Grand CruDel på Facebook

Som noget ganske særligt har Clos Saint Landelin kun en enkelt ejer, Domaine Muré. I dag er det 12. generation, søskendeparret Véronique og Thomas, der har roret og står for henholdsvis marketing og vinfremstilling.
Ud over den muromkransede mark, som familien Muré erhvervede i 1935, har vinhuset yderligere 13 hektar vinmarker, og samtlige marker er både økologisk og biodynamisk certificeret.
I Clos Saint Landelin dyrkes der Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris og Riesling. Det er de fire såkaldte ædelsorter i Alsace, og det er udelukkende de druer, man må fremstille Grand Cru-vine på. Der dyrkes også Pinot Noir i marken, der lægger most til en helt fantastisk rødvin, men da druen ikke hører til blandt ædelsorterne, må der ikke stå Grand Cru på etiketten (fortsættes ...).


I juni måned er opbindingsmaskinerne et hyppigt syn på veje og i marker.

Postkort nr. 17 fra Alsace: En maskine til opbindingDel på Facebook

På vej ned fra Clos Saint Landelin så vi en opbindingsmaskine, hvis lange spiralformede arme sænkes ned på hver side af vinstokkene og samler og opbinder alle de nye skud ind mod den række, hvor de hører til. Skuddene fastgøres mellem to ståltråde i vinrækkernes espalier. Bagefter fjerner man manuelt bladene tættest ved de små nye drueklaser, så de får sol og luft.
Den slags maskiner ses i dag ofte på arbejde i vinmarkerne - dog har de også deres modstandere:
- De er alt for hårdhændede, og den måde, opbindingen foregår på, gør, at vinløvet kommet til at ligge i lag, lød det fra Véronique Muré. - Det giver risiko for meldug, hvis vi får en meget regnfuld periode. Hos os er det et hold kvinder, der står for opbindingen.
Tilbage i vinhuset smagte vi på nogle af de mange fantastiske vine - blandt andet Riesling fra Clos Saint Landelin 2015 - en stor hvidvin, og et glimrende eksempel på, at Riesling af høj kvalitet har et meget langt liv. Der er ingen tvivl om, at denne vin også vil være en lige så stor nydelse om 20 år.
Rieslingen samt Pinot Gris og Gewurztraminer fra Clos Saint Landelin forhandles herhjemme af Skjold Burne.


På det gamle foto giver Véronique Murés bedstefar de nyhøstede druer en noget hårdhændet behandling.

Postkort nr. 18 fra Alsace: En dejlig Alsace-vin på SyrahDel på Facebook

Vi smagte også noget så specielt fra Alsace som en rødvin på Syrah - en drue, der jo ellers hører til i Sydfrankrig.
- I 2010 plantede vi seks rækker Syrah, og vi fremstiller ikke mere end 250 flasker årligt, som vi sælger i vores butik, sagde Véronique Muré.
- Vi befinder os i den sydlige del af Alsace, så det kan faktisk godt lade sig gøre at dyrke Syrah, og vi har gjort det med den globale opvarmning i tankerne.
Hos Domaine Muré kan de godt mærke klimaforandringerne, og de mener, det er vigtigt at være på forkant - at eksperimentere med druer, der trives under varmere himmelstrøg.
Den rødvin var en stor overraskelse. Det var en på én gang elegant, saftig, krydret og varm vin.
Vinen var ikke tappet på den karakteristiske lange slanke grønne Alsace-flaske. Den er forbeholdt distriktets godkendte druer.
Væggene i det lokale, hvor smagningen foregik, var prydet af gamle fotografier af familiemedlemmer i aktion i vinmarken og vineriet. Et af billederne viste Véroniques bedstefar i marken i færd med at stampe de nyhøstede druer ned i en træbalje, så der blev plads til lidt flere druer. Sådan gjorde man åbenbart dengang …

Læs videre i næste ugeDel på Facebook

I næste uge går turen videre til Clos Saint-Jaques, en helt særlig vinmark i byen Colmar. Vi skal også på besøg hos vinhuset Ruhlmann-Schutz, der ejes af hele to familier.


Fra appen Thirstie.

Levering af bobler inden en timeDel på Facebook

En pludselig lyst til et glas kold champagne og et tomt køleskab er ikke nogen god kombination. Men hvis man bor i New York, hedder løsningen Thirstie - en app, der kan downloades til mobilen, og som gør det muligt, at få leveret en flaske afkølet Dom Pérignon ved døren, inden der er gået en time.
Champagnehuset har nemlig indgået samarbejde med firmaet bag appen om ”one-hour luxury” levering i en række amerikanske storbyer.
Thristie tilbyder også levering af mange andre vin- og spiritusmærker på samme vilkår - hvilket jo kun kan lade sig gøre ved, at firmaet har indgået aftaler med en større mængde vinhandlere rundt om i USA.

Har vi sådan en service herhjemme?


Det er enkelt at bestille flasker via appen. Man finder den flaske, man vil have, angiver tidspunktet for levering (fra en time til et døgn) og betaler. Som det fremgår af firmaets hjemmeside, så svarer appen til at have ”en butler i lommen”.
Den slags hurtig-levering af vin og spiritus bliver stadig mere efterspurgt - hvorfor stadig flere firmaer, der kan yde servicen, slår dørene op. I London sørger fx Deliveroo for at levere gode flasker på rekordtid. Firmaet indgik sidste år samarbejde med kæden Majestic Wine og champagnehuset Veuve Clicquot.
Nu kunne vi godt tænke os at vide, om der er nogle vinfirmaer herhjemme, der tilbyder en lignede "levering inden for en time" service. I så fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Den komplette samling af Penfolds Grange fra årgang 1951 til 2012 ligger og venter på at blive solgt.

Komplet samling Grange til salgDel på Facebook

Der findes kun ganske få komplette samlinger af den australske kultvin Penfolds Grange - altså samlinger af samtlige årgange, der er fremstillet fra 1951 til 2012 - den seneste årgang, der er frigivet til salg.
Nu kommer en af disse sjældne samlinger under hammeren hos det australske auktionshus du Plessis. Højeste vurdering er sat til 280.000 AUD (cirka 1,4 mio. kr.), men det endelige hammerslag forventes at blive langt højere.
To andre komplette samlinger af Grange er inden for de senere år solgt på auktioner for henholdsvis 300.000 AUD (cirka 1,5 mio. kr.) og - på en auktion i Dubai - for det, der svarer til 3 mio. kr.

Håber køberen er australier


Det er en byggematador fra Adelaide, der nu har sat sin samling af Penfolds Grange til salg, og ifølge du Plessis er alle vinene i rigtig god stand. Flere af dem er også signeret af Penfolds's vinmagere gennem tiderne - hvilket garanteret vil give hammerslaget et ekstra spark i den rigtige retning.
Hos auktionshuset håber man ifølge The Drinks Business, at vinsamlingen forbliver på australske hænder - Penfolds Grange er jo Austrailens store vinikon.
Det er ligesom, når fx et maleri af den berømte danske maler Vilhelm Hammerhøi bliver sat til salg på auktion herhjemme. Så krydses der også fingre for, at køberen er dansk.
Man kan læse mere om auktionen over Grange-samlingen - og byde med - ved at klikke her.


Foto: WSET.

Stor succes for WSETDel på Facebook

Fra 31. juli sidste år til samme dato i år har 85.487 vinglade mennesker taget en eksamen hos Wine & Spirit Education Trust (WSET), verdens største udbyder af vin- og spiritusuddannelser. Det er en stigning på hele 19% i forhold til året før.

Eksaminerne har fundet sted enten hos WSET’s hovedsæde i London eller hos de i alt 750 godkendte programudbydere rundt om i verden. Også antallet af udbydere er steget markant - i 2012 lød tallet på 300.

Flest britiske kandidater


De fleste af årets kandidater - i alt 19.401 - kom fra Storbritannien, og det er en vækst i antallet på 14%. På andenpladsen lå Kina med en stigning i deltagerantallet på 41% til 12.813, mens USA indtog en tredjeplads med 11.487 kandidater - en stigning på 48%.
WSET gør da også en indsats for at hele tiden at forbedre de mange forskellige kurser - og for at ekspandere. I 2016 åbnede skolen blandt andet et kontor i Hong Kong og har ligeledes lanceret sine uddannelser på nye markeder som fx Tjekkiet og Montenegro.


En fantastisk trappeDel på Facebook

Vi er før kommet med nogle gode idéer til, hvad man kan bruge alle de korkpropper til, som bliver til overs, når vinen er drukket.
Her er endnu en idé til den, der har en lidt kedelig eller slidt trappe - måske ned til en vinkælder. I stedet for at male trappen, kan man beklæde den med propper afløst af dekorative endestykker fra diverse vinkasser. Det kan godt være, man også skal på prop-indsamling hos naboerne - især hvis trappen er meget lang.


Vinhuset Haras de Pirque er hesteskoformet. Årsagen er, at den nu forhenværende ejer, familien Matte, også opdrætter fuldblodsheste.

Handel mellem to vinfamilierDel på Facebook

I 1991 grundlagde Eduardo Matte og hans familie vinhuset Haras de Pirque i Chiles Maipo-dal. Tolv år senere fik Piero Antinori, der stod i spidsen for det berømte familieejede vinfirma Antinori i Toscana, øjnene op for de glimrende vine, som det chilenske vinhus fremstillede. De to familier besluttede sig for at skabe en vin sammen, og resultatet blev rødvinen Albis, som i dag er Haras de Pirques flagskib.
Nu har Antinori så købt det chilenske vinhus og dets i alt 600 hektar store ejendom, hvoraf de 100 hektar er tilplantet med vinstokke. Selve vinhuset har form som en hestesko, hvilket henviser til familien Mattes anden store lidenskab, heste. Købssummen er ikke offentliggjort.
Man kan læse mere om Piero Antinori i ugens Hall of Fame længere nede på siden.
Ncn'ean ligger et stenkast fra den skotske vestkyst.

Skotlands første øko-destilleriDel på Facebook

Det hænder med jævne mellemrum, at nye whiskydestillerier slår dørene op i Skotland. Seneste skud på stammen er Ncn’ean, hvis ejere påstår, at det er landets første fuldt ud økologiske destilleri.
Ncn’ean, der er opkaldt efter Neachneohain, en fe ifølge den skotske folklore, ligger på halvøen Morvern i Argyll på den skotske vestkyst.
Destilleriet er indrettet i nogle tomme bygninger på den ejendom, der hører til godset Drimnin Estate. Byggen, der bruges til whiskyfremstillingen, er økologisk, og vandet kommer fra en nærliggende kilde. Der anvendes grøn energi, og affaldsresterne fra produktionen bliver brugt til gødning i ejendommens marker og som foder til dens kvæg.

Køb et fad


Det unge team, der står bag Ncn’ean, eksperimenterer med gærsorter, der ikke normalt anvendes i whiskyproduktionen, ligesom whiskyen modnes på fade, der tidligere har været brugt til rødvin.
Den første whisky forventes at være færdig i 2020, men allerede nu er der mulighed for at købe et fyldt fad for 3000 pund (cirka 25.000 kr.). Når whiskyen om tre år tappes på flasker, vil hvert fad give 300 flasker.
Man kan komme med på en omvisning i destilleriet, og hvis man synes, det er alt for langt at tage ud til den fjerntliggende halvø bare for det, så kan man jo snuppe en uges ophold i en af Drimnin Estates charmerende gæstehuse. Så har man også rig lejlighed til at opleve halvøens utroligt smukke natur.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Vinimondo, et nyt vin-engrosfirma, har netop slået dørene op. Det er grundlagt af vinfolkene Marco Andreis og Henrik Marcussen. Vinimondo er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Del på Facebook

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Kan man smage 200 vine på otte timer?Del på Facebook

Tom Schmidt skriver til os, at han i en tv-udsendelse om Bordeaux hørte, at en journalist blev inviteret til en vinsmagning, hvor der blev smagt 200 forskellige vine på cirka otte timer.
- Kan det overhovedet lade sig gøre, spørger vores læser, der tænker, at han måske har hørt forkert.
Ja, det kan godt lade sig gøre. VinAvisen har selv deltaget i smagningen Nebbiolo Prima, hvor der var afsat 3,5 timer til at smage 60 rødvine - Barolo, Barbaresco og Roero. Det var så blot det ”bløde program” - de, der meldte sig til det ”hårde program” smagte sig gennem 90 rødvine. Disse maratonsmagninger, hvor vinene smages blindt, er som regel for vinskribenter og andre branchefolk, der for hver smagsprøve uddeler point til vinene.
Ofte er det nyeste - og endnu umodne - årgang af vine fra et bestemt område, der smages på. Og sådanne smagninger kan helt klart for en garvet vinsmager give et helhedsindtryk af den pågældende årgang, og hvordan den vil udvikle sig.
Men man kan jo med rette spørge, om det virkelig er muligt at give fx vin nr. 50 en retfærdig bedømmelse efter først at have udsat smagsløgene for 49 andre rå og stadig umodne vine?
Her på VinAvisens redaktion har vi vores tvivl …


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette fine billede, har Erik Stanley taget i Puglia på den italienske støvlehæl under et besøg hos vingården Masseria Capoforte.
Billedet viser 60 år gamle Primitivo-vinstokke, og i baggrunden ses en truillo.
Truillo er en form for datidens landarbejderbolig, hvor stenene ligger løse oven på hinanden, så bygningen let kunne brydes ned, når skatteopkræverne kom. Var der ingen bolig, skulle der ikke betales skat.

Send endelig billeder til os!


Nu starter sommerferien, og rigtig mange af VinAvisens læsere rejser uden tvivl til nogle af denne verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


439 Et kæmpemæssigt skilt på Côte-Rôtie-højen fortæller, hvem der ejer marken ”La Grande Plantée” (foto © Guigal).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

921, Collevento, Spumante Rosé, Italien, lav alkohol (11%)

85 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Denne rosé boblevin er af en rigtig god kvalitet i forhold til den rimelige pris. Der er fine, stadige bobler i glasset, god mousse i munden og en smag med frugt og sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Eco, Bisila, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

110 kr., Vestergaard Vin

Vellavet, økologisk boblevin med fine, stadige bobler i glasset, god mousse i munden og en tør druesmag med en fin, lille sødme.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frontera, Concha y Toro, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

39 kr., på tilbud hele august: 30 kr., Fakta

Til 30 kr. er denne hvidvin et fund. Der er faktisk alt, hvad der skal være til en langt dyrere vin - friskhed, blødhed, gode Chardonnay-noter, tilpas syre og en lille sødme - samt en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Fontaine du Clos, Chardonnay, Vaucluse, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin

En mild og venlig hvidvin med en let cremet smag med noter af fersken, abrikos og lidt banan.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Champ des Etoiles, Le Chai au Quai, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

En vellavet hvidvin, der smager rigtig godt. Den har en frisk smag med et rent og klart billede af Chardonnay-druens dyder. Lang og fyldig eftersmag.

stjernestjernestjerne

Danieli, Fattoria, Soave, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En hvidvin med et - i forhold til prisen - lidt smalt smagsbillede med et lille bid, der gør den til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Moselland, Riesling, Mosel, Kabinett, Tyskland, 2015, lav alkohol (7,5%)

79,75 kr., på tilbud indtil 27. august: 59,75 kr., Skjold Burne

En typisk Mosel-hvidvin med den markante sødme, som mange tyskere uden tvivl elsker. Også en usædvanlig let vin med kun 7,5% alkohol. Bedømt på sine egne præmisser en okay vin, fx som terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Mascota Vineyards, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., 54,50 kr. ved 2 flasker i hele august, Kvickly

Blid og lækker hvidvin med en ren og frisk, let cremet druesmag. Egner sig både som terrassevin og til en let frokost- eller middagsret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eser No. 1, Eserwein, Riesling, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (11,5%)

109,75 kr., på tilbud indtil 27. august: 89,75 kr., Skjold Burne

Superlækker hvidvin med en liflig duft og en blød druesmag, mineralske noter og en fin, lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Baron de Rothschild (Lafite), Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

119,75 kr., på tilbud indtil 27. august: 69,75 kr., Skjold Burne

En lækker og frisk hvidvin med en ren og klar Chardonnay-smag. Tør, men alligevel med et lille strejf af druesødme. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gailur, Bodegas Gailur, Garnacha, Rioja, Cosecha, Spanien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Steiniche Wine

God, frisk og saftig rosévin med karakter og til en rimelig pris (ved 6 flasker). Lang, frugtagtig eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Le Rosé, Gustave Lorentz, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

124,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., på tilbud: 95 kr., Supervin

En tør rosévin med et ret smalt smagsbillede og et bittert bid i eftersmagen. Udpræget til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Sainte Anne, Mont Tauch, Fitou, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris ved 6 flasker., Vinmonopolet

Et godt glas rødvin til 60 kr. Den har god, fyldig frugt med noter af kirsebær, tobak og vanille.

stjernestjernestjernestjerne

Wine & Roses, Tempranillo, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

I denne uge smager vi to rødvine, der begge har et dødningehovded på etiketten og begge er lavet på druen Tempranillo. Umiddelbart er forskellen på dem 10 kr., og at det ene kranium har en blomsterkrans på hovedet, mens det andet har en rose i munden. Vi begynder med blomsterkransen: Den er en lige-ud-ad-landevejen vin med frugt, sødme og et lille bid i slutningen.

stjernestjernestjerne

Caldas, Domingos Alves de Sousa, Douro, Portugal, 2015, middel alkohol (14%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine

En ret beskeden, tør rødvin på druerne Touriga, Tinta Barrroco og Tinta Roriz.

stjernestjernestjernestjerne

Monte da Capela, Alentejo DOC, Portugal, 2013, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En udmærket rødvin med en god aromatisk bærduft og en fyldig krydret smag med strejf af lakrids til slut. Det er en uhøjtidelig vin til en god hakkebøf eller sommerens (kød)grillmad.

stjernestjernestjerne

Banshee, Tenute Costa, Sangiovese, Maremma, Toscana, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Denne rødvin har en god smag af Sangiovese, men smagsbilledet er smalt, og syren viser hurtigt, at det er den, der bestemmer.

stjernestjernestjernestjerne

Wine & Roses, Tempranillo, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Her er vi så nået til dødningehovedet med rosen i munden - 10 kr. dyrere og bestemt en tak bedre. Pæn, lille vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arrogant Frog, Château de Conas, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

En rødvin med en dejlig krydret duft med noter af anis. Smagen er koncentreret, fuld af modne frugter - blommer, kisebær og svesker. Det er en vin, der så afgjort kalder på mad - gerne sommerens kødgrillretter, men den vil også være fin til lidt kraftige tørre oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Duo, Enrico Marcata, Veneto IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine

En lige-ud-ad-landevejen rødvin uden noget større smagsbillede. Ikke helt billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Complices, Languedoc, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Fyldig og lækker rødvin - her sker der noget. Der er dynamik i den. God frugt, bløde tanniner, chokolade, en masse krydderier, en fin sødme og en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Grange, Pierre Degroote, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 89,10 kr., Propperiet

Denne vellavede rødvin smager som en rigtig god Pinot - ret let, slank og velproportioneret, faktisk elegant. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Big Boys, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2016, høj alkohol (15,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En meget kraftig rødvin, der med sine 15,5 procent alkohol ikke er helt i balance. Men der er frugt og sødme lige til grillmaden.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Austum, Bodegas Tionio, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Spændende, økologisk rødvin, rigtig lækker - god, kraftig og ren frugt, bløde tanniner - en rigtig madvin til kraftige retter.

stjernestjernestjerne

La Celestina, Bodegas Domino de Atauta, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin

Til prisen hænger denne rødvin ikke helt godt sammen. Man savner frugt, men der er sødme og vanille. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pliniana, Pliniana Noire, Primitivo, Manduria, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., Steiniche Wine

Stor og flot rødvin med en dyb og fyldig frugt, bløde tanniner og et bredt smagsbillede i fin balance. 15% alkohol, men ingen spritkant. Nem at elske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riserva di Fizzano, Rocca delle Macíe, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

299,75 kr., på tilbud indtil 27. august: 219,75 kr., Skjold Burne

Fem år gammel og superlækker rødvin med et bredt og elegant smagsbillede - en vin i fornem balance med moden frugt, bløde, afrundede tanniner og en lang eftersmag. Lige på toppen.

stjernestjernestjernestjerne

Corte Canella, Francesco Corte Canella di Venturini, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (17,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

17,5 procent ... jo, man fornemmer det voldsomme indhold af alkohol. Der er kraftig frugt og kompleksitet, men de gode ting maskeres af procenterne. Helt billig er den ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmitt Söhne, Rheinhessen, Beeren Auslese, Tyskland, 2015, lav alkohol (9,5%)

149 kr., pris ved 2 flasker á 50 cl.: 100 kr., Holte Vinlager

Superlækker dessertvin med en liflig, sød druesmag, hvis sødme afbalanceres fint af syren. I smagen blandt andet noter af abrikos. Fin til en ikke alt for sød dessert, fx en oste- eller nøddekage. Eller is.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pocas, Pocas Junior, Porto, Colheita, Portugal, 2000, høj alkohol (20%)

179,95 kr., 149 kr., Kvickly

Sytten år gammel colheita-portvin med en meget lækker smag med noter af figner, kandiserede frugter og karamel. Flydende crème brulée, lød det fra smagebordet. En elegant portvin, der flyder som fløjl og breder sig i mund og svælg.