
Foto: Wikipedia/A.Savin.
Nyt om vin mod demens
Vi har tidligere nævnt undersøgelser, der viser, at et moderat vinforbrug øger chancen for at få et langt liv.
Nu viser ny forskning fra University of California, at folk, der har et moderat og regelmæssigt forbrug af vin og anden alkohol også har mindre risiko for at blive demente i en høj alder.
Den amerikanske undersøgelse har strakt sig over de sidste 29 år og har omfattet 1344 forsøgspersoner - 616 mænd og 728 kvinder.
Kognitiv test hvert fjerde år
I undersøgelsen var et moderat forbrug defineret som en genstand om dagen for kvinderne - uanset alder - og for mændene over 65 år. For mænd under 65 år var det moderate forbrug sat til to genstande om dagen.
Et ”kraftigt forbrug” definerede forskerne som op til tre genstande om dagen for kvinder samt for mænd over 65 år. Og for mænd under 65 år som fire genstande om dagen.
Hvert fjerde år vurderede forskerne via en omfattende demenstest forsøgspersonernes kognitive funktioner – de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte.
Halvt så stor risiko
Undersøgelsen viste blandt andet, at de forsøgspersoner, der havde et moderat til kraftigt forbrug fem til syv dage om ugen, kun havde halvt så stor risiko som afholdsfolkene for at blive demente, når de havde rundet de 85 år.
De få personer, der havde et overdrevent stort alkoholforbrug, havde en øget risiko for demens.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at
klikke her.
Storsvindel hos bulkfirma
Det ser ikke godt ud for Raphaël Michel, et af Frankrigs største bulkvin-firmaer, der ligger i Piolenc i departementet Var.
I efteråret opstod der mistanke om, at firmaet var involveret i omfattende vinsvindel. En nærmere undersøgelse blev iværksat, og den endte med en anholdelse af firmaets CEO, Guillaume Ryckwaert. Han er anklaget for at have forfalsket op mod 30 millioner liter vin.
Ifølge anklageskriftet er den store mængde vin blevet forsynet med etiketter, der fortæller, at den stammer fra Côtes du Rhône og endda fra den fornemme Rhône-appellation Châteauneuf-du-Pape. Vinen har dog vist sig at være billig bordvin fremstillet uden for Rhône-distriktets grænser.
Ryckwaert er blevet løsladt mod en kaution på 1 mio. euro (cirka 7,4 mio. kr.), mens sagen efterforskes yderligere.
En fantastisk vinkælder
Billedet ovenfor til venstre viser en vinkælder, der er tætpakket med fornemme gamle flasker - heriblandt champagner som Veuve Clicquot 1906 og Louis Roederer 1911, og Bordeaux-vine som Château Lafite 1875, Château Haut Brion 1888 og Château Margaux 1899. På hylderne finder man også portvine som fx Cockburn’s 1878 og Taylor’s 1896 og en enkelt cognac, Grande Fine Champagne Cognac 1854.
Alt sammen kostbare flasker, der på en auktion ville gå for tårnhøje hammerslag. Men de vil hverken blive solgt eller knappet op og nydt. Alle flaskerne er nemlig fremstillet i miniatureformat i forholdet 1 til 12 og som nøjagtige kopier af de ægte flasker i almindelig størrelse. Kælderen, der også er i miniatureformat, befinder sig nederst i verdens nok mest berømte dukkehus, Queen Mary’s dukkehus, der kan ses i Windsor Castle uden for London.
Med hjælp fra Berry Bros. & Rudd
Dukkehuset blev bygget mellem 1921 og 1924 af datidens førende arkitekt, Sir Edwin Lutyens, og det er indrettet som et fornemt gods med tusindvis af genstande. Der er alt fra et stort bibliotek med læderindbundne bøger til soveværelser med himmelsenge, et veludstyret køkken og en bilpark med veteranbiler. Og så har huset både indlagt elektricitet og koldt og varmt vand, hvilket blandt andet gør det muligt at skylle ud i toiletterne.
Da vinkælderen skulle skabes, fik man den berømte vinforretning Berry Bros. & Rudd i London til at komme med en liste over datidens mest kostbare vine og spiritusflasker. Og ud fra listen kreerede man så de i alt 1200 miniatureflasker.
Se den lille film
Samtlige genstande i vinkælderen samt i dukkehusets øvrige etager er i øjeblikket ved at undergå en større restaurering. Og ved samme lejlighed fotograferer man alle tingene og lægger dem ind på Royal Collections
hjemmeside, så enhver kan nærstudere dem.
Billederne af flaskerne er endnu ikke lagt ind, men de genstande, man kan se, giver et glimrende indtryk af, hvor detaljeret, de kunsthåndværkere, der udførte dem, gik til værks.
En interessant
lille film, hvorfra billedet foroven til højre stammer, fortæller om huset og det store restaureringsarbejde.
Postkort fra Alsace
Vi fortsætter vores serie af postkort fra Alsace. I
uge 29,
30 og
31 bragte vi de første fjorten - her kommer de næste fire postkort.

Et stort skilt viser, at her ligger den berømte vinmark Clos Saint Landelin. Marken er så stejl, at vinstokkene dyrkes på terrasser.
Postkort nr. 15 fra Alsace:
En berømt indhegnet vinmark
Uden for den charmerende by Rouffach i det sydlige Alsace finder man en af distriktets 51 Grand Cru-marker, Vorbourg, hvis 73 hektar vinstokke er fordelt mellem mange forskellige vinproducenter. Det er ganske almindeligt, når det gælder disse fornemme marker.
Dog er der en mark i marken, Clos Saint Landelin, der er indhegnet af en mur, skabt af store sten. Clos betyder indhegning på fransk, og man kender også disse muromkransede marker fra Bourgogne.
Clos Saint Landelin består af en stor sydvendt skråning, hvor de i alt 12 hektar vinstokke har den allerbedste placering i hele Vorbourg-marken.
Jordbundsforholdene (kalk og ler) er også optimale, og fra denne ene mark kommer nogle af Alsaces absolutte topvine.

Søskendeparret Véronique og Thomas Muré har i dag roret i det gamle familieejede vinhus. Her ses de Clos Saint Landelin-marken foran det kolossale skilt med markens navn.
Postkort nr. 16 fra Alsace:
Kun ædelsorterne er Grand Cru
Som noget ganske særligt har Clos Saint Landelin kun en enkelt ejer,
Domaine Muré. I dag er det 12. generation, søskendeparret Véronique og Thomas, der har roret og står for henholdsvis marketing og vinfremstilling.
Ud over den muromkransede mark, som familien Muré erhvervede i 1935, har vinhuset yderligere 13 hektar vinmarker, og samtlige marker er både økologisk og biodynamisk certificeret.
I Clos Saint Landelin dyrkes der Muscat, Gewürztraminer, Pinot Gris og Riesling. Det er de fire såkaldte ædelsorter i Alsace, og det er udelukkende de druer, man må fremstille Grand Cru-vine på. Der dyrkes også Pinot Noir i marken, der lægger most til en helt fantastisk rødvin, men da druen ikke hører til blandt ædelsorterne, må der ikke stå Grand Cru på etiketten (fortsættes ...).

I juni måned er opbindingsmaskinerne et hyppigt syn på veje og i marker.
Postkort nr. 17 fra Alsace:
En maskine til opbinding
På vej ned fra Clos Saint Landelin så vi en opbindingsmaskine, hvis lange spiralformede arme sænkes ned på hver side af vinstokkene og samler og opbinder alle de nye skud ind mod den række, hvor de hører til. Skuddene fastgøres mellem to ståltråde i vinrækkernes espalier. Bagefter fjerner man manuelt bladene tættest ved de små nye drueklaser, så de får sol og luft.
Den slags maskiner ses i dag ofte på arbejde i vinmarkerne - dog har de også deres modstandere:
- De er alt for hårdhændede, og den måde, opbindingen foregår på, gør, at vinløvet kommet til at ligge i lag, lød det fra Véronique Muré. - Det giver risiko for meldug, hvis vi får en meget regnfuld periode. Hos os er det et hold kvinder, der står for opbindingen.
Tilbage i vinhuset smagte vi på nogle af de mange fantastiske vine - blandt andet Riesling fra Clos Saint Landelin 2015 - en stor hvidvin, og et glimrende eksempel på, at Riesling af høj kvalitet har et meget langt liv. Der er ingen tvivl om, at denne vin også vil være en lige så stor nydelse om 20 år.
Rieslingen samt Pinot Gris og Gewurztraminer fra Clos Saint Landelin forhandles herhjemme af
Skjold Burne.

På det gamle foto giver Véronique Murés bedstefar de nyhøstede druer en noget hårdhændet behandling.
Postkort nr. 18 fra Alsace:
En dejlig Alsace-vin på Syrah
Vi smagte også noget så specielt fra Alsace som en rødvin på Syrah - en drue, der jo ellers hører til i Sydfrankrig.
- I 2010 plantede vi seks rækker Syrah, og vi fremstiller ikke mere end 250 flasker årligt, som vi sælger i vores butik, sagde Véronique Muré.
- Vi befinder os i den sydlige del af Alsace, så det kan faktisk godt lade sig gøre at dyrke Syrah, og vi har gjort det med den globale opvarmning i tankerne.
Hos Domaine Muré kan de godt mærke klimaforandringerne, og de mener, det er vigtigt at være på forkant - at eksperimentere med druer, der trives under varmere himmelstrøg.
Den rødvin var en stor overraskelse. Det var en på én gang elegant, saftig, krydret og varm vin.
Vinen var ikke tappet på den karakteristiske lange slanke grønne Alsace-flaske. Den er forbeholdt distriktets godkendte druer.
Væggene i det lokale, hvor smagningen foregik, var prydet af gamle fotografier af familiemedlemmer i aktion i vinmarken og vineriet. Et af billederne viste Véroniques bedstefar i marken i færd med at stampe de nyhøstede druer ned i en træbalje, så der blev plads til lidt flere druer. Sådan gjorde man åbenbart dengang …
Læs videre i næste uge
I næste uge går turen videre til Clos Saint-Jaques, en helt særlig vinmark i byen Colmar. Vi skal også på besøg hos vinhuset Ruhlmann-Schutz, der ejes af hele to familier.

Fra appen Thirstie.
Levering af bobler inden en time
En pludselig lyst til et glas kold champagne og et tomt køleskab er ikke nogen god kombination. Men hvis man bor i New York, hedder løsningen Thirstie - en app, der kan downloades til mobilen, og som gør det muligt, at få leveret en flaske afkølet Dom Pérignon ved døren, inden der er gået en time.
Champagnehuset har nemlig indgået samarbejde med firmaet bag appen om ”one-hour luxury” levering i en række amerikanske storbyer.
Thristie tilbyder også levering af mange andre vin- og spiritusmærker på samme vilkår - hvilket jo kun kan lade sig gøre ved, at firmaet har indgået aftaler med en større mængde vinhandlere rundt om i USA.
Har vi sådan en service herhjemme?
Det er enkelt at bestille flasker via appen. Man finder den flaske, man vil have, angiver tidspunktet for levering (fra en time til et døgn) og betaler. Som det fremgår af firmaets hjemmeside, så svarer appen til at have ”en butler i lommen”.
Den slags hurtig-levering af vin og spiritus bliver stadig mere efterspurgt - hvorfor stadig flere firmaer, der kan yde servicen, slår dørene op. I London sørger fx Deliveroo for at levere gode flasker på rekordtid. Firmaet indgik sidste år samarbejde med kæden Majestic Wine og champagnehuset Veuve Clicquot.
Nu kunne vi godt tænke os at vide, om der er nogle vinfirmaer herhjemme, der tilbyder en lignede "levering inden for en time" service. I så fald hører vi gerne på
info@vinavisen.dk.

Den komplette samling af Penfolds Grange fra årgang 1951 til 2012 ligger og venter på at blive solgt.
Komplet samling Grange til salg
Der findes kun ganske få komplette samlinger af den australske kultvin Penfolds Grange - altså samlinger af samtlige årgange, der er fremstillet fra 1951 til 2012 - den seneste årgang, der er frigivet til salg.
Nu kommer en af disse sjældne samlinger under hammeren hos det australske auktionshus du Plessis. Højeste vurdering er sat til 280.000 AUD (cirka 1,4 mio. kr.), men det endelige hammerslag forventes at blive langt højere.
To andre komplette samlinger af Grange er inden for de senere år solgt på auktioner for henholdsvis 300.000 AUD (cirka 1,5 mio. kr.) og - på en auktion i Dubai - for det, der svarer til 3 mio. kr.
Håber køberen er australier
Det er en byggematador fra Adelaide, der nu har sat sin samling af Penfolds Grange til salg, og ifølge du Plessis er alle vinene i rigtig god stand. Flere af dem er også signeret af Penfolds's vinmagere gennem tiderne - hvilket garanteret vil give hammerslaget et ekstra spark i den rigtige retning.
Hos auktionshuset håber man ifølge The Drinks Business, at vinsamlingen forbliver på australske hænder - Penfolds Grange er jo Austrailens store vinikon.
Det er ligesom, når fx et maleri af den berømte danske maler Vilhelm Hammerhøi bliver sat til salg på auktion herhjemme. Så krydses der også fingre for, at køberen er dansk.
Man kan læse mere om auktionen over Grange-samlingen - og byde med - ved at
klikke her.

Foto: WSET.
Stor succes for WSET
Fra 31. juli sidste år til samme dato i år har 85.487 vinglade mennesker taget en eksamen hos Wine & Spirit Education Trust (WSET), verdens største udbyder af vin- og spiritusuddannelser. Det er en stigning på hele 19% i forhold til året før.
Eksaminerne har fundet sted enten hos WSET’s hovedsæde i London eller hos de i alt 750 godkendte programudbydere rundt om i verden. Også antallet af udbydere er steget markant - i 2012 lød tallet på 300.
Flest britiske kandidater
De fleste af årets kandidater - i alt 19.401 - kom fra Storbritannien, og det er en vækst i antallet på 14%. På andenpladsen lå Kina med en stigning i deltagerantallet på 41% til 12.813, mens USA indtog en tredjeplads med 11.487 kandidater - en stigning på 48%.
WSET gør da også en indsats for at hele tiden at forbedre de mange forskellige kurser - og for at ekspandere. I 2016 åbnede skolen blandt andet et kontor i Hong Kong og har ligeledes lanceret sine uddannelser på nye markeder som fx Tjekkiet og Montenegro.
En fantastisk trappe
Vi er før kommet med nogle gode idéer til, hvad man kan bruge alle de korkpropper til, som bliver til overs, når vinen er drukket.
Her er endnu en idé til den, der har en lidt kedelig eller slidt trappe - måske ned til en vinkælder. I stedet for at male trappen, kan man beklæde den med propper afløst af dekorative endestykker fra diverse vinkasser. Det kan godt være, man også skal på prop-indsamling hos naboerne - især hvis trappen er meget lang.

Vinhuset Haras de Pirque er hesteskoformet. Årsagen er, at den nu forhenværende ejer, familien Matte, også opdrætter fuldblodsheste.
Handel mellem to vinfamilier
I 1991 grundlagde Eduardo Matte og hans familie vinhuset Haras de Pirque i Chiles Maipo-dal. Tolv år senere fik Piero Antinori, der stod i spidsen for det berømte familieejede vinfirma Antinori i Toscana, øjnene op for de glimrende vine, som det chilenske vinhus fremstillede. De to familier besluttede sig for at skabe en vin sammen, og resultatet blev rødvinen Albis, som i dag er Haras de Pirques flagskib.
Nu har Antinori så købt det chilenske vinhus og dets i alt 600 hektar store ejendom, hvoraf de 100 hektar er tilplantet med vinstokke. Selve vinhuset har form som en hestesko, hvilket henviser til familien Mattes anden store lidenskab, heste. Købssummen er ikke offentliggjort.
Man kan læse mere om Piero Antinori i ugens Hall of Fame længere nede på siden.
Ncn'ean ligger et stenkast fra den skotske vestkyst.
Skotlands første øko-destilleri
Det hænder med jævne mellemrum, at nye whiskydestillerier slår dørene op i Skotland. Seneste skud på stammen er
Ncn’ean, hvis ejere påstår, at det er landets første fuldt ud økologiske destilleri.
Ncn’ean, der er opkaldt efter Neachneohain, en fe ifølge den skotske folklore, ligger på halvøen Morvern i Argyll på den skotske vestkyst.
Destilleriet er indrettet i nogle tomme bygninger på den ejendom, der hører til godset Drimnin Estate. Byggen, der bruges til whiskyfremstillingen, er økologisk, og vandet kommer fra en nærliggende kilde. Der anvendes grøn energi, og affaldsresterne fra produktionen bliver brugt til gødning i ejendommens marker og som foder til dens kvæg.
Køb et fad
Det unge team, der står bag Ncn’ean, eksperimenterer med gærsorter, der ikke normalt anvendes i whiskyproduktionen, ligesom whiskyen modnes på fade, der tidligere har været brugt til rødvin.
Den første whisky forventes at være færdig i 2020, men allerede nu er der mulighed for at købe et fyldt fad for 3000 pund (cirka 25.000 kr.). Når whiskyen om tre år tappes på flasker, vil hvert fad give 300 flasker.
Man kan komme med på en omvisning i destilleriet, og hvis man synes, det er alt for langt at tage ud til den fjerntliggende halvø bare for det, så kan man jo snuppe en uges ophold i en af
Drimnin Estates charmerende gæstehuse. Så har man også rig lejlighed til at opleve halvøens utroligt smukke natur.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Vinimondo, et nyt vin-engrosfirma, har netop slået dørene op. Det er grundlagt af vinfolkene Marco Andreis og Henrik Marcussen. Vinimondo er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Kan man smage 200 vine på otte timer?
Tom Schmidt skriver til os, at han i en tv-udsendelse om Bordeaux hørte, at en journalist blev inviteret til en vinsmagning, hvor der blev smagt 200 forskellige vine på cirka otte timer.
- Kan det overhovedet lade sig gøre, spørger vores læser, der tænker, at han måske har hørt forkert.
Ja, det kan godt lade sig gøre. VinAvisen har selv deltaget i smagningen Nebbiolo Prima, hvor der var afsat 3,5 timer til at smage 60 rødvine - Barolo, Barbaresco og Roero. Det var så blot det ”bløde program” - de, der meldte sig til det ”hårde program” smagte sig gennem 90 rødvine. Disse maratonsmagninger, hvor vinene smages blindt, er som regel for vinskribenter og andre branchefolk, der for hver smagsprøve uddeler point til vinene.
Ofte er det nyeste - og endnu umodne - årgang af vine fra et bestemt område, der smages på. Og sådanne smagninger kan helt klart for en garvet vinsmager give et helhedsindtryk af den pågældende årgang, og hvordan den vil udvikle sig.
Men man kan jo med rette spørge, om det virkelig er muligt at give fx vin nr. 50 en retfærdig bedømmelse efter først at have udsat smagsløgene for 49 andre rå og stadig umodne vine?
Her på VinAvisens redaktion har vi vores tvivl …
Ugens vinøse billede
Dette fine billede, har Erik Stanley taget i Puglia på den italienske støvlehæl under et besøg hos vingården Masseria Capoforte.
Billedet viser 60 år gamle Primitivo-vinstokke, og i baggrunden ses en truillo.
Truillo er en form for datidens landarbejderbolig, hvor stenene ligger løse oven på hinanden, så bygningen let kunne brydes ned, når skatteopkræverne kom. Var der ingen bolig, skulle der ikke betales skat.
Send endelig billeder til os!
Nu starter sommerferien, og rigtig mange af VinAvisens læsere rejser uden tvivl til nogle af denne verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
439
Et kæmpemæssigt skilt på Côte-Rôtie-højen fortæller, hvem der ejer marken ”La Grande Plantée” (foto © Guigal).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen