Nyheder for uge 38, 2017Satellitbillede af orkanen Irma, da den ramte Jomfruøerne. Senere gik det ud over Florida. Foto: Wikipedia/EOSDIS Worldview.

Redder vin fra orkaner

Med vindstød på over 200 kilometer i timen har orkanen Irma efterladt massive ødelæggelser i den amerikanske stat Florida.

Inden Irma ”gik i land”, blev seks millioner indbyggere evakueret - den største evakuering i USA’s historie.
Men også flere store og kostbare private vinsamlinger blev evakueret - noget, som blandt andet firmaet Xpeditr Emergency Response Team stod for. Til daglig tilbyder firmaet flytning og opbevaring af fornemme vine, men endnu et speciale er netop at redde fine vinsamlinger i forbindelse med naturkatastrofer.
Xpeditr slog dørene op, efter at en anden alvorlig orkan, Sandy, i 2012 hærgede flere af staterne på USA’s østkyst. Her gik vinsamlinger for flere millioner dollars tabt. Siden da har en lang række af Floridas og Louisianas vinsamlere benyttet sig af firmaet, når det forlød, at en orkan nærmede sig.

Flyttede 20.000 flasker vin


I dagene op til Irmas ankomst i Florida og Louisiana havde Xpeditr derfor travlt med at flytte kostbare vine fra vinkældre og udhuse indrettet til formålet.
I alt nåede firmaet ifølge Daily Seer at bringe 20.000 flasker vin til en værdi af 5 millioner dollars (cirka 31 mio. kr.) i sikkerhed i bunkerlignende opbevaringsrum og temperaturkontrollerede lagerhaller i New Jersey cirka 1500 kilometer væk.
Det, som vinsamlerne selvsagt frygter mest, er oversvømmede vinkældre - eller hvis strømmen, og dermed temperaturstyringen, ryger som følge af orkanen.


Chefvinmager hos Flagstone Winery, Bruce Jack.

En sydafrikansk rebel

Da Bruce Jack i 1998 grundlagde Flagstone Winery i Cape Town, blev han anset for lidt af en rebel af de andre sydafrikanske vinproducenter.
Han havde ikke nogen vingård - som fx de fine gamle hvidkalkede gårde i kolonistil, som lyser op hist og pist i vinlandskabet. Han fremstillede vin i et nedlagt depot, der lå ved den populære Victoria & Albert havnekaj i Cape Town. Bruce Jack ejede heller ikke en eneste vinstok. Druerne fik han ved at leje vinmarker af drueavlere i forskellige sydafrikanske vindistrikter - noget, der ikke var set før i den sydafrikanske vinindustri.
- Ved at leje markerne og ikke bare få druerne leveret havde jeg selv hånd i hanke med vindyrkningen, høstmængden og kvaliteten af druerne. Sådan lød det fra Bruce Jack, da han for få dage siden gæstede Danmark og præsenterede Flagstones vine sammen med sin danske importør, Dansk Supermarked.

Fra skepsis til anerkendelse


Bruce Jack er yderst veluddannet. Han har læst statskundskab ved universitetet i Cape Town, blev magister i litteratur ved St Andrews University i Skotland og har - som den første sydafrikaner - studeret ønologi ved landbrugsskolen Roseworthy Wine School i South Australia. Og så har han været med til at fremstille vin i flere forskellige lande - alt sammen før han vendte tilbage til Cape Town og grundlagde Flagstone.
Selv om Bruce Jacks sydafrikanske kolleger var mere end skeptiske over for hans måde at fremstille vin på, måtte de snart skifte skepsis ud med anerkendelse. Allerede første årgang af hans vin, årgang 1999, vandt en guldmedalje ved en international konkurrence. Og sådan er det fortsat med medaljer, priser og mere anerkendelse for de mange årgange, der er fulgt i kølvandet.

Først med Viognier


Bruce Jack har altid eksperimenteret med druer og vine. Han var blandt andet den første, der plantede hvidvinsdruen Viognier på sydafrikansk jord - og den første, der i år 2000 fremstillede vin på den. Igen blev der rystet på hovedet af ham, og da hvidvinen kom på forretningshylderne, var der nogle, der påstod, at han var fuld af fup. Viognier kunne da ikke dyrkes i Sydafrika! I dag er der flere sydafrikanske producenter, der har fået øjnene op for, at druen kan lægge most til ualmindeligt dejlige hvidvine.
I 2008 solgte Bruce Jack sit ”barn” til Constellation Brands, der i dag er blevet til det verdensomspændende vinfirma Accolade Wines. Han fik simpelt hen et godt tilbud - og havde også brug for pengene. Og bedst af alt, så fik han mulighed for at fortsætte som Flagstones chefvinmager - hvorfor vinene i dag også har hans fingeraftryk og en kvalitet, han kan stå inde for.

En uovertruffen Pinotage-vin


Bruce Jacks vine er bestemt af en meget høj kvalitet - og flere af dem sælges i Føtex til meget rimelige priser. Længere nede på siden er der store stjerner til de vine, vi smagte. Et af højdepunkterne var Flagstones rødvin "Writer's Block", en rødvin på 100% Pinotage.
Måske er der nogen, der nu rynker på næsen og mindes Pinotage-vin som noget, der lugter lidt hen ad gulvlak. Og sandt nok, så findes der ringe Pinotager med netop denne lidet attraktive aroma. Men den Pinotage, vi smagte, vejer fuldt ud op på druens lidt blakkede image. Det var en rødvin i absolut verdensklasse.
Chefvinmageren er i øvrigt en dygtig skribent, og ved at klikke her kan man læse hans egen underholdende beretning om Flagstones fødsel og første år.


52% af vinene er engelske

Det er det britiske udenrigsministerium, der bestyrer den britiske regerings vinkælder, hvis vine bruges til diverse officielle begivenheder. Nye tal fra ministeriet viser, at 52%, i alt 1500 flasker, ud af de 3052 flasker, der er blevet købt ind til kælderen i det seneste år, var engelske.
I dag er det da også for det meste engelsk vin, der serveres ved VIP-receptioner for udenlandske besøgende. For ti år siden var det kun 20% af de vine, der blev skænket i glassene ved sådanne begivenheder, som var engelske.
Men som det lyder fra udenrigsministeriet, så er det ministeriets pligt at gøre omverdenen opmærksom på de fantastiske vine, England fremstiller.

Engelsk vin er noget vrøvl


Oplysningerne om regeringens vinkælder blev bragt i Decanter i den forgangne uge stor set samtidig med, at den berømte britiske mesterkok Marco Pierre-White gav engelsk vin fingeren nedad.
Pierre-White, der er den yngste kok nogensinde, som har opnået tre Michelin-stjerner, udtalte i et interview i The Telegraph, at engelsk vin er noget vrøvl, at vinene er alt for dyre og ikke særligt gode, og at franskmændene laver de bedste vine.
- Bare fordi noget er engelsk, behøver det ikke nødvendigvis at være godt, fastslog han.
Nu bliver Pierre-White da også anset for at være lidt af en ”enfant terrible”, men derfor kan hans udtalelser uden tvivl godt såre den britiske stolthed over egne vine.


I Napa høstes der om natten, hvor temperaturerne er lavere. Foto: Napa Vintners.

Indskrumpede druer

En hedebølge har lagt sig som en varm dyne over Sonoma og Napa i Californien.
Varmen har varet flere dage i træk med temperaturer på over 40 grader - netop nu, hvor vinproducenterne er midt i druehøsten. Som producenten Pam Starr fra Crocker & Starr Wines har udtalt til avisen Chronicle, så har hun i de 34 år, hun har fremstillet vin i Napa, aldrig oplevet så høje temperaturer på dette tidspunkt af året.
Selv om natten har det været usædvanligt lunt, og denne konstante varme har flere steder får druerne til at dehydrere og begynde at skrumpe.

Kan ende som rosiner


Der er derfor travlhed i vinmarkerne med at få høsten i hus, før det går helt galt. De druer, der ikke er alt for indskrumpede, vil højst sandsynligt ende som ingrediens i billige blandingsvine, hvor de kan være med til at give noget frugtsødme. Men for de druer, der nærmer sig rosinstadiet, er der kun et håb: at ende som rosiner på supermarkedernes hylder.
Nogle vinhuse har forsøgt at redde druerne med kraftig vanding. Den metode har dog også sine modstandere, der mener, at det på dette sene tidspunkt i druernes modning vil forringe - eller rettere udvande - deres smag og aroma.


VineScout er udstyret med sensorer, solcellepaneler og to kameraer.

Vinrobot testes i Douro-dalen

Vindyrkningen i Douro-dalen og fremstillingen af portvin er nok noget af det mest traditionsbundne, man kan forestille sig. Alligevel kunne man for nylig se en robot bevæge sig ned mellem rækkerne af vinstokke i en af dalens vinmarker.
Der var tale om VineScout - en robot, som er resultatet af et samarbejde mellem to spanske universiteter og tre franske og britiske teknikfirmaer. Og vinmarken, som robotten blev testet i, tilhører Symington Family Estates.
VineScout har været under udvikling siden december sidste år, og nu skulle dens færdigheder så afprøves uden for laboratoriets fire vægge.

Skal opveje mangel på arbejdskraft


Robotten er forsynet med adskillige sensorer, som kan udføre detaljerede målinger af vinstokkenes og druernes tilstand, afsløre vinmarkssygdomme osv. De mange data bliver sendt direkte videre til en computer i vinhuset.
VineScout er batteridrevet, og en række solcellepaneler sørger for strøm til batteriet.
Denne robot og andre vinmarksrobotter kan i en ikke så fjern fremtid blive absolut nødvendige for vinhusene i Douro-dalen. En lind strøm af unge mennesker forlader området for at flytte ind til de større portugisiske byer, og det bliver stadig sværere for producenterne at skaffe arbejdskraft til vinmarksarbejdet.

Godt gået Frankrig

Det er gået rigtig godt for eksporten af fransk vin og spiritus i de første seks måneder af 2017. Det viser spritnye tal fra Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS).
I alt eksporterede franskmændene vin og spiritus for 6 milliarder euro (circa 45 mia. kr.), hvilket er en stigning på 12%. Nedenfor bringer vi nogle af de vigtige tal.

Fem fine facts


* Eksporten af fransk vin i første halvår af 2017 er steget med 5% i mængde til 828 millioner flasker og i værdi med 13% til 4 mia. euro (cirka 30 mia. kr.).
* Champagne og anden mousserende vin lå i front med en vækst på 10% i mængde og 13% i værdi, mens eksporten af stillevine (rød-, hvid- og rosévin) ligeledes steg med 13% i værdi, men kun med 5% i mængde.
* Der blev eksporteret i alt 216 mio. flasker spiritus (+3%) - til en værdi af 1,9 mia. euro (cirka 14 mia. kr.) (+9%). De positive tal skyldes ikke mindst en øget eksport af cognac - i øvrigt for tredje år i træk.
* Eksporten af vin og spiritus til USA steg med 17% i værdi til 1,5 mia. euro (cirka 11 mia. kr.), mens den til Kina, Hong Kong og Singapore steg med 18%.
* Til EU-landene var der en vækst i eksporten på 6% - og til Rusland på hele 55%.


Der var gang i smagsprøverne og i salget af vin ved festivalens mange stande.

Rhônefestival i det store væksthus

Der var sol, sensommerstemning og rødvin i glassene under den netop afholdte udgave af Rhônevinfestivalen.
Som altid var der fulde huse efter blot ti minutters åbning, og den første bus med vinglade svenskere var allerede ankommet.
Men der er også plads til rigtig mange mennesker hos Dansk Vincenter i Avedøre, der traditionen tro er rammen om den populære festival.
Udskænkningen af smagsprøver foregik i det store væksthus, hvor vinløvet dannede en grøn himmel over importører, gæster, glas og flasker. Og uden for var der opsat borde, hvor folk nød vin og mad til udsigten af vinstokke med store blå drueklaser. Man skulle næsten tro, man befandt sig under sydligere himmelstrøg …
Bag den succesfulde festival står Inter Rhône og The Wine Company.

Man kan købe vinene med hjem


Midt i travlheden tog nogle af vinimportørerne sig alligevel tid til at snakke lidt med VinAvisens udsendte. Det gjaldt blandt andet Rungsted Vin, der har haft en stand på festivalen i de sidste tretten år:
- Det er simpelt hen sådan en hyggelig vinfestival, og for os er det også en måde at blive set på og gøre forbrugerne opmærksomme på vores ret store udvalg af Rhône-vine, lød det fra repræsentanten fra vinfirmaet.
Også Ole Sørensen fra Emilie Vin har været med i rigtig mange år og ud over, at også han synes, det er hyggeligt at deltage, så har han også altid haft et rigtig godt direkte vinsalg.
En af fordelene ved Rhônevinfestivalen er, at hvis man falder for en vin eller to, kan man med det samme købe et par flasker med hjem.


Vinderne af festivalens bedste vine, fra venstre: Linda Gry fra Holte Vinlager, Thomas Brinkløv fra Genereux og Ole Sørensen fra Emilie Vin.

Årets vin-vindere

Traditionen tro kårede gæsterne festivalens bedste Rhône-vine. Vinderen af ”bedste rødvin” og ”bedste dessertvin” blev Emilie Vin - begge vine stammede fra Domaine LePlan-Vermeersch 2015 og var af årgang 2015.

”Bedste hvidvin”, Domaine de Piaugier, Sablet Blanc 2015, kom fra Genereux, mens ”best buy under 100 kr.” blev Domaine Murmurium, Cuvée Niels Oscar 2014 fra Holte Vinlager.Verdens første forkromede vinflaske.

Sej flaske til bilnørder

1940’erne og 50’erne var de store ”flyderes” tid i USA. Kromet blev pudset, og der blev kørt med nedrullede vinduer til lyden af Elvis Presley.
Med inspiration i flyderne har det californiske vinhus Tank Garage Winery lavet en vin, der er tappet på (ifølge vinhuset selv) verdens første forkromede glas-vinflaske.
Flasken skinner som nypudset krom og har et vinget, bilagtigt logo.
Det er da også nærliggende med en sådan vinflaske fra Tank Garage Winery - i 1930’erne var bygningen, der i dag huser vinhuset, en tankstation.
Vinen er fremstillet i et begrænset antal af 6000 flasker, som fra og med d. 15. september bliver solgt i USA for 75 dollars (cirka 467 kr.).
Vinhusets vine har i øvrigt nogle sjove navne og etiketter. Se selv ved at klikke her.


Den smukke udsigt ud over vinhuset Fairhall Downs i Marlborough.

Kom til smagning af newzealandsk vin

De fleste har sikkert smagt en hvidvin på Sauvignon Blanc fra det newzealandske vindistrikt Marlborough - der netop er berømt for sine glimrende hvidvine. Men der er langt flere distrikter, og der dyrkes mange andre druer i det oversøiske land.

Der er fx elegante hvidvine på Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc og Viognier. Og så er der rødvinene, hvor Pinot Noir er den mest udbredte drue.
New Zealands vinregioner strækker sig 1600 km fra Northland og ned til Central Otago, der er hjemsted for verdens sydligste vinmarker.
Hvis man har lyst til at møde i alt sytten newzealandske vinproducenter og smage deres vine, bør man melde sig til smagningen New Zealand Wine - Pure Discovery.
Den løber af stabelen d. 25. september fra kl. 13 til 19 på National Museet i København (forskellige tidsintervaller for vinbranchefolk og forbrugere). Man kan læse mere og tilmelde sig smagningen ved at klikke her.

Et sjovt billede af den flotte cykel, taget ud gennem et whiskyfad.

Lækker cykel af brugte whiskyfade

Glenmorangie Original er en skotsk whisky - men det er også navnet på en meget flot cykel, der er skabt i et samarbejde mellem destilleriet Glenmorangie og den amerikanske cykelproducent Renovo.

Cyklens stel er fremstillet af stave fra fade, der har tjent deres formål i destilleriet. Her bruger man kun fadene to gange, hvorefter nye fade overtager modnings-arbejdet.
De brugte fade fragtes den lange vej til Oregon, hvor Renovo så laver stellene af femten stave og efter fineste snedkertraditioner. Søm og skruer er fx bandlyst - de enkelte dele tappes ind i hinanden på gammeldags manér.
Cyklen er fremstillet i et begrænset antal og kan fås i både small, medium og large.

Luksus i lange baner


Prisen for cyklen er 6950 dollars (cirka 43.000 kr.) - så det er ikke lige sådan en cykel, man sætter ude foran Nørreport Station ...
Ud over det unikke stel får man også alle mulige tekniske raffinementer med i købet, ligesom der er flere dæktyper at vælge imellem. Glenmorangies logo pryder selvfølgelig også stellet.
På destilleriets hjemmeside kan man læse mere om cyklen og se flere billeder af den. Og ved at klikke her kan man købe et eksemplar.
Det er andet år i træk, Glenmorangie tager initiativ til at genbruge de brugte fade - sidste år gjaldt det nogle ligeledes flotte solbrillestel, som blev fremstillet i samarbejde med det britiske brillefirma Finlay & Co.
Forsiden af Whisky med sjæl.

En bog, der oser af whisky

Skotske Charles Maclean er simpelt hen en legende, når det gælder whisky. Indtil videre har han bedrevet ti bøger om den gyldne spiritus, og d. 28. september udkommer hans seneste bog på dansk med titlen Whisky med sjæl.
Det er en bog, der går traditionelt til værks. Først beskrives fremstillingen af maltwhisky fra råvarerne over maltning og mæskning til destillering og gæring. Dernæst fortælles historierne om i alt 50 destillerier inddelt efter de otte skotske whiskyregioner: Lavlandet, Islay, Det centrale højland, Det nordlige højland, Det østlige højland, Det vestlige højland, Speyside og øerne.

Alle de gode historier


Bogen er skrevet med stor indlevelse og viden - man fornemmer, at her er en mand, der er vokset op i whiskyens verden. Teksten er dejligt befriet for nørderi - den er let læselig, og kapitlerne er korte men alligevel fulde af nyttig information.
Man får også interessant viden om de enkelte regioner og deres historie. Fx om folk fra højlandet, der betragtede lavlandet som et område, man var i sin gode ret til at plyndre. Om Islay, hvor der blev lagt skat på whisky i 1644, men hvor øens beboere blev opfattet som så barbariske, at ingen skatteopkræver vovede at sætte fod på den før i 1797. Og om Speyside, whiskyproduktionens højborg, hvor næsten to tredjedele af alle de skotske singlemalt-destillerier i dag har til huse.

Skotlands største kobberkedler


Teksten er krydret med masser af flotte billeder af ærke-skotske landskaber, destillerier og kobberkedler - blandt andet af Skotlands to største kedler, der til sammen producerer omkring 1,5 millioner liter whisky om året.
Det er en bog, der leder tankerne hen på barsk skotsk natur, sækkepibemusik, kilte - og selvfølgelig et godt glas whisky.
(288 sider, 399,95 kr. hos Lindhardt og Ringhof).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vikkelsøholm er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvor mange kilo druer er der i en flaske vin?

Christine R. vil gerne vide, hvor mange kilo druer, der går på en flaske vin.
Det er faktisk svært at sige. Der er vide marginer. Men i snit – et stort snit – så vil et ton druer give cirka 60 kasser à 12 flasker, altså i alt 720 flasker.
Vores lommeregner fortæller os, at 1000 kg druer divideret med 720 flasker er lig med 1,39 kg.
Men som sagt: Det varierer. Små druer som fx Cabernet Sauvignon giver mindre most end store druer som fx Merlot. De små druer har et større indhold af skind, kerner og stilke og mindre saft.
Mængden af most afhænger naturligvis også af, hvor kraftigt druerne presses. Nogle nøjes næsten med kun at bruge den most, der af sig selv løber fra druerne, andre giver druerne et større eller mindre tryk. I Alsace har man en regel om, at der ikke må udvindes mere end 100 liter most af 150 kg druer. Det vil sige, at der i hver flaske er mindst 1,13 kg druer.
Ved fremstillingen af rødvin presser man som regel druematerialet en sidste gang for at få den såkaldte pressevin. Den er mættet med farve og tanniner og bruges til at justere den færdige sammenstikning af vinen – hvis der ellers er brug for det.


Ugens vinøse billede

Lasse Made var for nylig i Kazakhstan, som faktisk har en betydelig vinproduktion:
- Mit første forsøg på at smage en vin var på en ”pan-asiatisk” restaurant på Hotel Duman i Astana, skriver han.
- Den eneste vin, man kunne få, viste sig at være sødlig og koreansk - den smagte nærmest som om, den var lavet på abrikoser!
- Restaurantens menukort indeholdt noget, jeg aldrig før har set: En oversigt over priserne på smadret service.
Den måtte Lasse Made snuppe et billede af og sende til VinAvisen.
- Hvis man kommer til at tabe sit vinglas, skal man af med 800 tenge, hvilket svarer til cirka 16 kr. Gad vide, om det af og til går voldsomt for sig på denne restaurant...
Senere lykkedes det i øvrigt vores læser andetsteds at få en udmærket kazakhstansk hvidvin på Aleatico.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


445 Hvert år i 33 år har plukkere fra en landsby i Sydspanien plukket druer på Château Montrose i Bordeaux (foto © Canal Com).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Calmel og Joseph, Blanquette de Limoux, Brut., Frankrig, lav alkohol (12%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk En meget lækker boblevin med fine bobler og en elegant, ikke alt for kraftig mousse. I smagen noter af æble og pære og en fin lille sødme. Vinen hænger længe i munden og er en god vin til en attraktiv pris - og et godt alternativ til champagne. Ikke mindst prismæssigt.

Hvidvin

Gattilepre, il Palazzo, Toscana IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%) 75 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine En ret let og lækker hvidvin på druerne Trebbiano og Grechetto. Den har en god, frisk, frugtagtig og harmonisk druesmag med noter af pære, citrus, ferskner og nektariner samt et lille bid til slut, som gør den til en god madvin.
Corsarini, Pinot Grigio, Terre Siciliane IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12%) 79,75 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne Forfriskende hvidvin på økologisk dyrkede druer. Det er en let og ligefrem hverdags-vin til en rimelig pris (ved to flasker). Flasken har skruelåg.
Bread & Butter, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Flot hvidvin med et bredt smagsbillede i fuld harmoni. I den bløde, cremede smag er der noter af honning, mandler, crème brûlée og vanille fra den velafvejede fadlagring.
Desmonta, Pinot Grigio, Arcole, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%) 99,75 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 69,75 kr., Skjold Burne En rigtig lækker hvidvin, frisk og med noter af honning, pære og banan. En meget anvendelig vin, som de fleste vil drikke med fornøjelse. Appellationen Arcole ligger i regionen Veneto.
Gustave Lorentz, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 114,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., på tilbud: 79,95 kr., Supervin En frisk hvidvin med god duft, men også med et ret smalt smagsbillede og en markant syre.
Troupe, Mar de Envero, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager En interessant hvidvin med en dejlig, frisk og kompleks smag. I smagen bløde citrusnoter med en lille sødme. Lang eftersmag.

Rosévin

Vigneti Radica, Terre di Chieti IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%) 65 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine Til den rimelige pris en rigtig god rosévin, der hænger godt sammen med sin friskhed, sin rene frugtsmag, gode krydring og sødme lidt i retning af rørsukker. Lang eftersmag - god madvin.
Crest, Hardy's Wine, South Eastern Australia, Australien, 2016, lav alkohol (11,5%) 79,95 kr., på tilbud i uge 38 (15.-21. september): 39 kr., SuperBrugsen En rosévin, der er præget af en markant sødme og noter af kongen af Danmarks-bolsjer. Flasken har skruelåg.

Rødvin

Flor de Sara, Bodegas Vadillo, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2014, lav alkohol (13%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport Lækker Rioja-rødvin, der har ligget tolv måneder på egefade og fået en dejlig Rioja-karakter med en vidunderlig krydring, blød og afrundet.
Famiglia Corsarini, Chianti, Italien, 2015, lav alkohol (12%) 79,75 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 60 kr. ved to flasker, Skjold Burne Let, slank og tør rødvin på økologisk dyrkede druer. En okay vin, der dog ikke helt lever op til det berømte navn Chianti. Skal ubetinget drikkes til mad. Tilbudsprisen passer til kvaliteten. Flasken har skruelåg.
Denim American Zinfandel, Zinfandel, Californien, USA, 2015, middel alkohol (14%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk En intens og koncentreret men også let drikkelig rødvin med frugten i front og noter af modne solbær og brombær. En vin, mange vil kunne lide.
Cuvée Confidence, Domaine Fond Croze, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Erik Sørensen Vin Fyldig og kraftig rødvin på økologisk dyrkede Grenache- og Syrah-druer. Den er tør hele vejen igennem og med noter modne, røde stenfrugter. En lækker og anvendelig vin, der er god til de fleste kødretter.
Stellenrust, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 109,95 kr., Strandgaarden Pæn rødvin, måske ikke så spændstig, men med god frugt og godt integrerede fadnoter. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.
La Campana, Cecchi, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., sælges også i SuperBrugsen; på tilbud i september: 79 kr., Kvickly Denne rødvin på druen Sagrantino er en kraftig vin - en vin "med hår på brystet" og med en markant tørhed. Sådan kan en vin fra Montefalco i Umbrien ofte fremtræde. Som denne her. Men den åbner sig og bliver blødere, hvis den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.
Sassocupo, Buccia Nera, Chianti, Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 139 kr., Kjær & Sommerfeldt Vellavet rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har tørhed, tanniner og fadnoter, og med lidt ilt og tålmodighed åbner den sig og viser mere frugt - og mere Chianti-smag.
Stéphane Usseglio, Ventoux, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%) 159 kr., på tilbud indtil 1. november: 99 kr., Cappa Vin Denne rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan er både økologisk og biodynamisk. Helt harmonisk og imødekommende er den ikke, men den bliver mere fremkommelig, når den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.
Château d'Arsac, Margaux, Cru Bourgeois, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 169 kr., på tilbud i uge 38 (15.-21. september): 139 kr., Kvickly Et charmerende og venligt bekendtskab med en klar og karakteristisk smag af Bordeaux. Vinen er harmonisk og med en tørhed, der er fin til mad og holder langt ud i eftersmagen.
Bancal del Bosc, Vinyes Domenech, Montsant, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%) 169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine Den har bare det hele, denne katalanske rødvin. Fyldig, moden frugt, mørke bær og blommer, bløde tanniner, fin krydring, ristet brød - og et lille bid i eftersmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Roaring Meg, Difficulty Wines, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand, 2015, middel alkohol (14%) 175 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin Kompleks og flot rødvin med et godt og fyldigt billede af druen Pinot Noir. I smagen fint integrerede noter fra ni måneder på fransk eg. To år gammel, men kan udmærket holde endnu et par år. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vine fra Flagstone

Poetry Chardonnay, Flagstone, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%) 69 kr., Føtex.dk En god hvidvin med en kraftig, frugtrig og aromatisk duft og en ren druesmag. En lidt atypisk vin for Chardonnay-druen. Flasken har skruelåg.
Noon Gun White Blend, Flagstone, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%) 89 kr., på tilbud i uge 40 og 41: 59,50 kr. ved 2 flasker, Føtex.dk Denne hvidvin er fremstillet på druerne Chenin Blanc, Sauvignon Blanc og Viognier. Og det er en rigtig dejlig treenighed. Der er masser af frugt i duften men også fine strejf af anis. Smagen er også frugtrig, har en god struktur og tilpas syre. Flasken har skruelåg.
Longitude Red Blend, Flagstone, Western Cape, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%) 89 kr., på tilbud i uge 40 og 41: 59,50 kr. ved 2 flasker., Føtex.dk En rødvin på Shiraz, Cabernet Sauvignon og Malbec. Det er en dejlig vin med en intens duft af hyldebær og en frugtrig og koncentreret smag med noter af lakrids. Drik den til en sammenkogt kødret eller til cremede oste. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.
Writer's Block, Flagstone, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%) 99 kr., Føtex.dk Hvis man har et mindre godt forhold til Pinotage, vil man med næsten 100% garanti blive omvendt, når man smager denne rødvin. Det er en af disse vine, man lige må have et glas mere af - en stor, aromatisk og fløjlsblød vin med masser af moden frugt, men også tanniner til at opveje frugtsødmen. En vin i perfekt balance - og til en mere end rimelig pris. Nyd den til en luksus-oksebøf.
Word of Mouth, Flagstone, Viognier, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (14%) 99 kr., Føtex.dk Umiddelbart er der rigtig meget eg i duften af denne hvidvin. Men lad den stå lidt, så træder de liflige noter af melon, fersken og citrus i karakter. Frugten går igen i den elegante smag og suppleres af en fin rank syre. Et lille bittert bid til slut gør vinen yderst velegnet til mad. Flasken har skruelåg.
Dragon Tree Cape Blend, Flagstone, Western Cape, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,7%) 99 kr., Føtex.dk En absolut top-rødvin med en intens duft af modne mørke kirsebær og en stor, blød, kompleks og harmonisk frugtsmag. En vin i fornem balance. Nyd den til en kraftig kødret eller faste, smagfulde oste. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen