Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2017



Codorníus hovedkvarter i Sant Sadurní d'Anoia i Catalonien.

Chok-melding fra cavahuse

Siden 1551 har den store cava-producent Codorníu haft sit hovedkvarter i byen Sant Sadurní d’Anoia i Catalonien, hvor hovedparten af den mousserende vin fremstilles. Men nu er det måske slut - firmaet har ifølge The Drinks Business meddelt, at det vil flytte sit hovedsæde til Haro i Rioja.

Årsagen skulle være de usikre politiske forhold i Catalonien, der måske - måske ikke - vil føre til en løsrivelse fra resten af Spanien.
Flytningen er allerede godkendt hos Codorníus moderselskab, Unideco - der i forvejen ejer et andet vinhus i Rioja, Viña Pomal.

Freixenet følger måske trop


Cataloniens andet store cavahus, Freixenet, der også har sin base i Sant Sadurní d'Anoia, overvejer åbenbart også at følge trop og ligeledes flytte sit hovedkvarter ud af Catalonien.
Fra Freixenets administrerende direktør, José Luis Bonet, lyder det ifølge The Drinks Business, at man er afhængig af Spaniens medlemskab af EU, og hvis Catalonien løsriver sig - og dermed ikke længere er en del af EU-samarbejdet - vil det betyde tab af konkurrenceevne for cava-producenten.
To førende spanske banker, CaixaBank og Banco Sabadell, har også meddelt, at de højst sandsynligt vil flytte deres hovedkvarterer fra regionen.


Et satellitbillede, hvor de små røde markeringer og røgen angiver nogle af de mange brande på Den Iberiske Halvø. Foto: wikipedia/Nasa.

Opsendte brændende balloner

I sidste uge kunne vi se en rød diset sol over Danmark - hvilket skyldtes, at røgen fra skovbrande i Portugal blæste nordpå.
I alt 500 ildebrande blussede op i løbet af blot to dage i det nordlige og centrale Portugal og i Galicien i det nordvestlige Spanien.
Brandene er påsatte, og myndighederne i det to lande mener, at brandstifterne har benyttet sig af brændende balloner for at få spredt ilden hurtigt og over så stort et område som muligt. Og de har sendt ballonerne til vejrs på et tidspunkt, hvor orkanen Ophelia har givet dem en hjælpende hånd med deres forbryderiske arbejde.
Indtil videre er 41 mennesker omkommet, 71 såret og flere hundrede hjem evakueret.

Ødelagte vinmarker i Galicien


I Galicien, der er Spaniens fornemme hvidvinsregion, er ildebrandene gået hårdt ud over nogle af vinmarkerne - blandt andet dem, der tilhører Bodegas Marques de Vargas og Señorío de Rubiós.
Hos sidstnævnte vinhus er nogle meget gamle vinstokke, som forfædrene af de nuværende ejere havde plantet, blevet opslugt af flammerne.
I ugens løb lykkedes det brandfolk og vandfly samt et kraftigt regnvejr at få bugt med en del af brandene. Flere steder kæmpes der dog stadig for at holde flammerne væk fra bebyggede områder.


The Pythagorean Wine Glass.

Et glas til den lidt for grådige

Det er en uskik at skænke vin helt op til randen af glasset. For det første kan man ikke slynge vinen rundt og indsnuse den fulde aroma. For det andet er der en vis risiko for, at man spilder, når det overfyldte glas skal fra bordet til munden.
Nu har et amerikansk firma fremstillet et vinglas med navnet The Pythagorean Wine Glass, der netop skal komme de alt for fyldte glas til livs.
Inde i glasset er der en glassøjle med et lille rør. Glasset fungerer som et helt almindeligt vinglas - når det fyldes moderat. Hvis man fylder for meget i det, suges al vinen ud af glasset via røret, der er forbundet med et hul i glassets bund. At vinen suges ud sker på grund af det tryk, der opstår i det overfyldte glas, og resultatet er selvfølgelig et værre svineri på dugen eller gulvet. Så kan man lære det, kan man!

Blev opfundet i oldtiden


Vinglasset er inspireret af Pythagoras kop, også kaldet retfærdighedens kop, en vinkop, som efter sigende blev skabt af oldtidens græske matematiker Pythagoras som lidt af en spøg over for hans elever. Når de drak vin af sådan en kop, så vidste han, at de alle fik lige meget og ikke mere, end at de stadig kunne følge med i undervisningen.
En lille film på YouTube viser, hvordan Pythagoras kop - og dermed glasset - fungerer.
Ved at klikke her kan man se det nye glas i funktion, og skulle man have lyst til selv at afprøve glasset, kan det købes online hos Hammacher Schlemmer. Det koster 40 dollars (cirka 253 kr.) plus forsendelse.


En enkel men flot etiket pryder den nye multi-årgangs Grange.

Tre årgange Grange i én flaske

Penfolds Grange er Australien mest berømte - og dyreste - rødvin. Og folk, der har råd til at lægge 6000 kr. på bordet, venter spændt på, at næste årgang bliver frigivet til salg.

Nu har Penfolds lanceret en rødvin, der uden tvivl vil dele vandene i for og imod. Det drejer sig om en vin blandet af tre årgange af Grange, 2008, 2012 og 2014 (som endnu ikke er frigivet til salg).
Der er kun fremstillet 1200 flasker af nyskabelsen, hvis navn er ”g3”, og prisen for en flaske er 3000 AUD (cirka 15.000 kr.).
”g3” er skabt ved at blande vin fra de tre årgange og dernæst lade vinen modne i et år først på fad og siden hen på flaske.
Ifølge Penfolds’s chefvinmager, Peter Gago, kan vinen drikkes nu, men også med fordel gemmes i endnu ti år.
Der vil ikke blive lanceret en lignende blandings-vin hvert år, men at det vil ske igen er ikke udelukket, lyder det fra vinhuset.



Gæsterne til den store Halloween-fest hos Summerset Winery bliver modtaget af disse to uhyggelige vinfade.

Happy Halloween

Halloween med al dens uhygge venter lige om hjørnet, og med til uhyggen hører som bekendt udskårne græskarhoveder, der smiler grumt til enhver, som nærmer sig.
Hos Summerset Winery i Iowa fejrer man også Halloween, og man gør det med en gigantisk fest, hvor enhver kan deltage.
Folk bliver bedt om at møde op i deres mest uhyggelige Halloween-kostume, og der bliver serveret mad og vin i lange baner til lyden af live jazz.
Og vinhuset er allerede i gang med dekorationerne til den store fest, som det kan ses på disse to flot udskårne vinfade. Måske en idé, hvis man har et gammelt fad stående, der ikke længere er i brug som regnvandsbeholder.

Tilbage til arbejdet

Man begynder så småt at kunne se enden på de værste brande i Californien i mands minde. Mange mennesker er blevet evakueret - heriblandt mange vinproducenter, som ikke aner, hvordan det står til med deres vinhuse og marker.
I Napa, hvor ildebrandene har forvoldt de største skader, var omkring 90% af druehøsten i hus, før ilden brød ud. Og de druer, der stadig hænger på vinstokkene, er overvejende de tykskindede og mere hårdhudede druesorter.
I nogle områder er det nu muligt at vende tilbage og genoptage høsten - dog kræver det, at vinproducenterne overholder en række forholdsregler udstukket af myndighederne i Napa.

Skal bære masker i marken


Først af alt skal producenterne ansøge, om de overhovedet kan få lov til at tage tilbage til lige netop deres vinhus, eller om risikoen for at opholde sig i området stadig er for stor. Hvis de får lov, gælder tilladelsen kun for et enkelt døgn ad gangen.
En anden regel fra myndighedernes side er, at høstarbejderne skal bære masker, da der i de områder, hvor ilden er slukket, stadig er store mængder røg. Og maskerne skal skiftes med jævne mellemrum i løbet af arbejdsdagen.
Selv om de fleste producenter har fået hele høsten i hus, så har der - som vi nævnte i sidste uge - meldt sig et andet problem, nemlig det omfattende strømsvigt, der opstod som følge af ildebrandene. Tanke fulde af nypresset druemost er måske gået tabt, da det har været umuligt at temperaturkontrollere mosten.


Foto: CIVC.

Lagde sag an mod flyselskabet

Daniel Macduff fra Quebec havde købt en uges rejse til øen Cayo Coco ud for Cubas kyst. Med i pakkerejsen hørte en tur-retur billet med flyselskabet Sunwing Airlines, og han valgte den dyre billet, der var inklusiv ”champagne service”.
På flyturen fik han rigtig nok serveret et glas mousserende vin, men boblerne kom ikke fra en champagneflaske.
Macduff har nu efterfølgende lagt sag an mod flyselskabet for falsk markedsføring.

Misvisende brug af champagne


Det er nok de færreste, der ville gå så langt som Daniel Macduff, men mon ikke der er en del af vores læsere, der har været ude for noget lignende. Det kan fx være, at der på en menu-beskrivelse til et selskab i en restaurant står ”apéritif: champagne” - som så viser sig at være en cava eller crémant.
Der er bestemt intet i vejen med de sidstnævnte boblevine - faktisk kan både cava og crémant i mange tilfælde være et godt alternativ til champagne.
Men unfair og misvisende er det jo under alle omstændigheder at anvende ordet champagne, hvis det er nogle helt andre - og som regel billigere - bobler, der skænkes i glassene.

Lyder finere


Hvis fx en restaurant tyr til den slags urigtige oplysninger, er det selvfølgelig fordi, det lyder finere med champagne.
Sunwing Airlines’s svar på tiltalen om falsk markedsføring var da også, at det med betegnelsen ”champagne service” skulle understrege det høje serviceniveau og ikke, hvad der rent faktisk blev skænket i glassene. På samme måde markedsfører flyselskabet også rejsepakker under betegnelsen ”champagne rejser”.
Gade vide, hvad champagneproducenternes forening, CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) ville sige til denne brug af navnet champagne. Foreningen er kendt for at være efter enhver, der misbruger det.

Château Berliquet solgt

Et af Bordeauxs gamle vinslotte, Château Berliquet i Saint-Émilion, har fået ny ejer. Familien Lesquen, der har ejet slottet i de sidste cirka hundrede år, har valgt at sælge det, og køberen er den store franske luksuskoncern Chanel Group.
Koncernen ejer i forvejen to vinslotte i Bordeaux, Canon og Rauzan-Ségla, samt St. Supéry Estate Vineyards and Winery i Napa.
Til Château Berliquet hører 7,2 hektar vinmarker, som lægger most til slottets cirka 43.000 årlige flasker vin.
Købssummen er ikke offentliggjort.


Laurence Odfjell.

Fra Norge til Chile

For 25 år siden forelskede den norske rederiejer Dan Odfjell sig i Chile - og det skyldtes ikke mindst landets varme og tørre klima. Det er ikke uden grund, at en paraply indgår i Bergens bylogo, og at en talemåde lyder, at nordmænd bliver født med gummistøvler på …
Dan Odfjell og hans familie slog sig ned i Maipo, hvor den først kastede sig over Bi- og frugtavl, før de første vinplanter blev stukket i jorden. Det blev begyndelsen til Odfjell Vineyards - et vinhus, der fremstiller lidt over en million flasker vin årligt.
I dag er det Dans sønner, Laurence og Dan Jr., der står for markedsføringen af familiens vine, og for nylig, da førstnævnte gæstede Danmark, fik vi mulighed for at smage nogle af vinhusets glimrende vine.

Imødekommende vinproducenter


Laurence Odfjell er uddannet arkitekt og har selv tegnet familiens vinhus.
- Vi vidste intet om vin, dengang det hele startede, men fik masser af hjælp fra vinproducenterne i omegnen, der udviste stor imødekommenhed, fortalte Odfjell.
- Med undtagelse af 5% Merlot, var det udelukkende Cabernet Sauvignon, vi plantede - det var stort set den eneste drue, der blev dyrket i Chile dengang. I dag fremstilles vinene på en lang række forskellige druer.
Som måske det eneste vinhus i Chile tilbyder Odfjell Vineyards unge vinmagere at benytte sig af vineriets faciliteter - selvfølgelig mod betaling, ligesom vinmagerne selv skal komme med druer og fade. Til gengæld sørger vinhuset for at markedsføre og sælge deres vine.
- De får glæde af samarbejdet, men det gør vi bestemt også, idet vi lærer meget af de unge kreative vinmagere, sagde Odfjell.

En meget ren druesmag


Vinene fra Odfjell Vineyards forhandles herhjemme af Winefamly. Til smagningen smagte vi blandt andet Armador Camenère Reserva 2015 (115 kr.) - en pragtfuld rødvin med rygrad og en perfekt balance mellem frugtsødme og tanniner. Armador betyder i øvrigt skibsreder på spansk, og sådan er det med navnene på Odfjells vine - de er maritime med henvisning til familiens baggrund.
Vi smagte også en herlig Syrah Reserva (115 kr.) ligeledes fra serien Armador, ligesom topvinen Orzada Grand Reserva Carignan (165 kr.) faldt i meget god jord.
Fællesnævneren for samtlige af de enkeltdrue-vine, vi smagte, var en meget ren druesmag, der til fulde udtrykte den enkelte drues karakter og aroma på allerbedste vis.


Louis Vaudable (1902-1983). Foto: Wikipedia/TDF1.

Ugens vinøse citat

Ugens citat stammer fra den franske restauratør Louis Vaudable, som var ejer af den verdensberømte restaurant Maxim’s i Paris. Det var en restaurant, der var kendt viden om for sit høje gastronomiske niveau, og blandt dens stamgæster var berømtheder som rigmanden Aristotle Onassis og skuespillerinden Brigitte Bardot.
Citat:
”En måltid uden vin er som en dag uden solskin”.


Foto: Deutsche Weininstitut (DWI).

Lille høst af god kvalitet

Årets druehøst er ved at være i hus i de fleste europæiske vinlande. Og stort set over alt meldes der om en meget lille årgang 2017.
Det gælder også Tyskland, hvor man hos Deutsche Weininstitut (DWI) forventer, at der i alt vil blive høstet 7,5 millioner hektoliter druer. Det er 18% mindre end i 2016 og mindre end den gennemsnitlige høstmængde i de sidste ti år, som er på 9 mio. hektoliter. Til gengæld forlyder det, at kvaliteten af druerne er god til rigtig god alt efter, hvor i landet man befinder sig.

Tre undtagelser


Også i Tyskland er hovedårsagen til den lille mængde druer den hårde og sene forårsfrost i april. Kraftige haglbyger har dog også gjort deres indhug i høstmængden.
Næsten samtlige af landets tretten vinregioner melder om en reduceret høstmængde - undtagelserne er Franken, Mittelrhein og Saale-Unstrut, der alle har haft et lille opsving i mængden af druer.
I alt vil druehøsten i de europæiske vinlande ifølge EU-kommissionen nå op på 146 mio. hektoliter, hvilket gør 2017 til den mindste årgang siden år 2000.


Dødsfald

Vinimportør Lars Lybæk er død i en alder af 51 år efter kort tids sygdom.
I 2010 åbnede han sit eget online-vinimportfirma, VildmedCava, som han drev med stor ildhu og ikke mindst med stor viden om den spanske mousserende vin, som fyldte forretningens virtuelle hylder.
Sin viden formidlede han også i form af smagninger og seminarer i vinklubber over alt i Danmark.
Han var afholdt og skabte sig et stort netværk i såvel den danske vinbranche som i cava’ens hjemegn, Penedès.
Man kan læse mere om Lars Lybæk ved at klikke her.
Hennessy Cognacs nye anlæg, Pont Neuf.

Et flot nyt anlæg

Hennessy Cognac, der ejes af den store franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), har netop slået dørene op for et nyt stort tappe- og pakkeanlæg med navnet Pont Neuf.
Anlægget er på 26.000 kvadratmeter, har taget to år at opføre og kostet 100 millioner euro (cirka 744 mio. kr.). Det vil kunne tappe og pakke 72 millioner flasker cognac årligt, hvilket er det antal flasker, som Hennessy stræber efter at nå op på i løbet af nogle få år. Som det er i dag eksporteres 99% af produktionen til i alt 130 forskellige lande.
Anlægget er opført ifølge ethvert tænkeligt krav til bæredygtighed og vil i det daglige arbejde komme til at benytte sig af den nyeste teknologi.
Det er et meget imponerende anlæg, hvilket fremgår af en lille film på YouTube.
De fire kugler fyldt med whisky.

Julepynt med whisky

Om ikke så lang tid vil de kulørte glaskugler pryde juletræerne rundt om i hjemmene.

Men på nogle af træerne vil kuglerne være fyldt med whisky, efter princippet ”først skal træet vises, siden skal det drikkes …”.
Kuglerne er skabt i et samarbejde mellem firmaet Douglas Laing, der er specialister i skotsk whisky, og glasfirmaet Angels' Share Glass. De sælges i sæt på fire forskelligt farvede kugler indeholdende 5 cl af hver sin whisky. Øverst er kuglerne forsynet med en korkprop, så man kan genfylde dem med spiritus, eller hvad man nu har lyst til.
Et sæt kugler koster 48 pund (cirka 400 kr.) plus forsendelse, og kan købes via Angels' Share Glass's hjemmeside. Her kan man også læse om de fire forskellige whisky’er, kuglerne indeholder.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Aagaard's Wineconsult er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Vinslottet har fået agenturet på vinene fra Sanford Winery, Santa Barbara County, Californien.


Danielle Viet Kirkemo.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Danielle Viet Kirkemo (f. 1962) fik sine første vinøse oplevelser som barn. Hendes franske mor sørgede for, at hun og hendes tre søskende fik en grundig indføring i fransk gastronomi og senere vinkultur.
Hun startede i vinbranchen i 1986 med et studiejob hos Marinus Møller & Co (agent for Cordier, Allegrini, Pio Cesare og ikke mindst Marchese Antinori). Dernæst fik hun job som marketingassistent hos Erik Andersen A/S - det nuværende Edrington Danmark - hvor hun steg i graderne til Brand Director og siden hen marketingchef, indtil hun forlod firmaet i 2008 efter knap 20 år.
Hos Erik Andersen havde hun produktansvaret for Antinori, Krug, Hugel, Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, The Famous Grouse, Macallan, Highland Park, Remy Martin, Cointreau m.fl.
Efter seks år hos Chris Wine, en sviptur til Theis Vine og et ”pit-stop” hos Vinens Verden som Antinori Director, valgte Danielle Viet Kirkemo at prioritere de arbejdsopgaver, der havde den største interesse: Erhvervssalg med fokus på de personlige relationer, kommunikation via traditionelle medier og digital markedsføring, events etc. Det førte i 2015 til en ansættelse hos Trørød Vinhandel og Import - en forretning, som hun fra og med oktober 2017 er blevet eneejer af.
I den 410 kvadratmeter flotte butik fokuserer Danielle Viet Kirkemo på både egen import og kvalitetsmærker fra andre importører. Der afholdes også events for private kunder og erhvervskunder, og så bestræber den nye ejer sig på at give begrebet service en helt ny dimension.
Som noget helt specielt har Trørød Vinhandel og Import egen bankboks i kælderen, da lokalerne tidligere var en bankfilial.
Ud over sit faste arbejde har Danielle Viet Kirkemo i flere år været en af frontfigurerne i den tidligere importørforening for italiensk vin, Vinitalia.
Dansk og fransk er hendes modersmål, og derudover taler hun både engelsk, tysk og italiensk - et gode, når man skal snakke med vinproducenter fra mange forskellige lande.
Den fritid, der er tilbage, bruges på familien og vennerne, gastronomiske og vinøse oplevelser, huset i Frankrig, rejser, bøger, musik m.m.
Adresse: Trørød Vinhandel og Import,Trørødvej 62, 2950 Vedbæk, tlf.: 45 89 00 31, mobil direkte: 91 54 10 19, e-mail: kontakt@trorodvin.dk, www.trorodvin.dk.



Ugens vinøse billede

I 2012 var en af vores norske læsere, Kurt Flaaris Johansen, på besøg hos et af de ældste portvinshuse, Ramos Pinto i Porto:
- Til min store glæde åbnede eksportchefen Jorge Rosas - der også var oldebarn til grundlæggeren - den inderste kælder, hvor der opbevarede flasker helt tilbage til 1840’erne.
- Man havde for nylig smagt årgang 1847, der blev fremstillet ti år efter, dronning Victoria var kommet på tronen, og den smagte stadig helt fint.
Inde i kælderen tog Kurt Flaaris Johansen et billede af de gamle flasker, der var dækket med støv og spindelvæv. Nogle af dem havde våde propper, der viste, at noget af portvinen gennem de sidste par hundrede år var lækket.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


450 Röttgen er en af de ekstremt stejle marker ved Winningen i Moseldalen (foto © Niels Bräuner Nielsen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Jaume Serra, Cava, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

59,95 kr., på tilbud indtil 26. oktober: 39 kr., Kvickly

En udmærket boblevin med en parfumeret blomsterduft, en blød mousse og en let frugtsmag med en fin sødme. Drik den til ikke alt for søde desserter eller som en ikke for tør apéritif. Det er en vin, som mange vil kunne lide - også de unge.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jaume Serra, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 43): 39 kr., Kvickly

En cava, lavet efter champagne-metoden med eftergæring i flasken ... til 39 kr. En forbavsende lav pris. Der er små, fine bobler i glasset, tilpas mousse i munden og en frisk smag med noter af citrus. Fuld valuta til prisen - også til 60 kr.

stjernestjernestjernestjerne

Castellblanc, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)

89,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En smuk gyldenrosa farve, fine bobler og fyldig frugt med smag af friske jordbær i duft og smag. Med andre ord en ganske udmærket mousserende vine.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arthur Metz Riesling, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

49 kr., Fakta

En dejlig uhøjtidelig hvidvin med duft af modne æbler og med en frisk smag af grønne druer med strejf af aromatisk citrus. Et rigtig godt glas til prisen. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Ca'Boscari, Angelo Rocca & Figli, Salento IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., Amka

En meget enkel rødvin på druerne Negroamaro og Primitivo - frugt, sødme og syre og ikke så meget andet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio Civetta, Rossetti, Governo all'Uso Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Denne rødvin er nem at holde af. Den smyger sig om tungen med sin saftige, søde frugt og fine krydring. Vinen er lavet efter den gamle, toskanske Governo-metode med delvis tørrede druer - Governo all'Uso Toscana: som man har i brug (uso) i Toscana.

stjernestjernestjerne

Traversa, Cabernet Sauvignon, Uruguay, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Supervin

Denne rødvin fra Uruguay er blød og frugtagtig og med sødme og syre, der passer fint sammen. Men den har også et ikke særlig venligt og rent bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marosso, Puglia, Appassimento, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Appassimento - metoden med de tørrede druer. Her er endnu sådan en vin nede fra hælen - en fyldig og meget frugtagtig vin, kirsebær og blommer, samt en inviterende sødme. Lang eftersmag. Og så har vinen ved 59 kr. (ved seks flasker) en attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, Syrah, Vino de España, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

Til 59 kr. er denne rødvin et rigtig godt køb. Den har en god struktur med en fyldig, fint krydret smag, der fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Sportoletti, Assisi, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Fionia Vin

En lidt enkel, men pæn rødvin fra den italienske region Umbrien. Den er lavet på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Enchina Centaria, Vinessens, Monastrell, Alicante, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Her kommer en venlig, spansk rødvin på druen Monastrell, der "hjemme" i Frankrig bærer navnet Mourvèdre. Der er dog også lidt Shiraz og Cabernet i den. I den fyldige smag er der en god krydring, noter af sorte bær og blommer samt et strejf af brænderøg fra den vellykkede fadlagring. Kræver en kødret, der kan hamle op med den.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Gerbaude, Denis Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Jysk Vin

En rigtig god Rhône-rødvin, lavet på økodruer. Den har passende frugt, syre og sødme, mørke efterårsbær, blommer, peber, kanel, tobak og et lille strejf af træ fra lagringen på store, gamle fade, foudres.

stjernestjernestjerne

La Fea, Bodegas Paniza, Tempranillo, Ariñena, Reserva, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)

Etiketten er meget smuk, men vinen har kun et lidt smalt smagsbillede. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjerneØ

Brüder Dr. Becker, Weingut Brüder Dr. Becker, Spätburgunder, Rheinhessen, Trocken, Tyskland, 2015, lav alkohol (13%)

95 kr., Godsets Vin

Rødvin på druen Pinot Noir - eller som tyskerne siger: Spätburgunder. Det er en ret let vin, der dog ikke virker harmonisk. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2016, lav alkohol (13%)

99,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Modne kirsebær med strejf af mørke rosiner præger duften af denne delikate rødvin. Smagen er saftig med noter af modne blå druer og med en lang og vinøs eftersmag. En vin med en stor spændvidde, når det gælder mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edizione, Nardelli, Vino Rosso d'Italia, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

99,95 kr., VinMedMere.dk

Superlækker rødvin med en liflig og kraftig duft og en bred, harmonisk smag med god krydring og en fin sødme. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mega Zin, Zinfandel, Californien, USA, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., Strandgaarden

En flot og lækker rødvin med fyldig frugt og fine fadnoter. En vin, der er nem at drikke. Gangbar.

stjernestjernestjerneØ

In Origine, Cantina di Nizza, Barbera, Piemonte, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

108 kr., Pleasure Wine

Unægtelig en meget speciel vin, både økologisk og vegansk - selv etiketten er af 100% bomuld. Smagen er desværre mere præget af syre og bitterhed end af frugt. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pinot Noir, Lieu-Dit Degis, Leipp Leininger, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En typisk rød Pinot Noir fra Alsace. Den er let, fuld af frugt, saftig og med fine krydrede noter og en fin syre til slut. Lieu-Dit står der på etiketten, hvilket angiver, at det er en stedbestemt vin - i dette tilfælde fra vinmarken Degis - og dermed en lidt bedre vin end en almindelig Alsace AOC. Skænk den gerne let afkølet - fx til kylling eller fede fisk, hvis der skal rødvin på bordet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Margarett's Vineyard, McNab Ridge Winery, Mendocino County, Californien, 2014, høj alkohol (14,9%)

129,75 kr., pris ved 6 flasker: 109,75 kr., Vinkyperen Vinimport

En udsøgt og meget lækker rødvin med masser af moden bærfrugt. I smagen noter af kirsebær, blommer og jordbær - alt godt fra haven! Dertil en dejlig sødme. Vinen er lavet på 70% Zinfandel, 22% Syrah, 8% Petite Sirah og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wöhrle, Weingut Wöhrle, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2015, lav alkohol (13%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 159 kr., Propperiet

En god rødvin med et flot billede af druen Pinot Noir - en levende vin med dejlig frugt og en lang eftersmag. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer, deraf den måske lidt høje pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Schmitges, Pinot Noir, Mosel, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

229 kr., pris ved 3 flasker: 206,10 kr., Propperiet

Denne rødvin har umiddelbart et noget begrænset og ikke så spændstigt smagsbillede med en lidt svag frugt. Men lad den få noget luft, så bliver den en stjerne bedre. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort 10 Years Old White, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

299,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 249,75 kr., Skjold Burne

I mængden af mørke portvine kan man godt overse de hvide udgaver. Og det er synd - i hvert fald, når det gælder denne skønne hvide portvin, der har en fin og let duft af valnødder og en lækker sødmefuld smag med strejf af rosiner, tørrede abrikoser og kandiseret appelsinskal. Drik den let afkølet fx til en nøddekage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort 10, Niepoort, 10 Years Old Tawny Port, Portugal, 2016, høj alkohol (19,5%)

299,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 249,75 kr., Skjold Burne

En lækker, lækker portvin, der hviler i sig selv med sin rige, bløde smag af tørrede figner, abrikokser og rosiner, fine krydderier og en forførende sødme. Ingen spritkant.

Hedvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa Martelletti., Vermouth Classico, Italien, høj alkohol (16%)

99,95 kr., ViniPortugal

Denne elegante og superlækre vermouth fra Piemonte er lavet efter gamle opskrifter. Den har en fint krydret duft og en sød smag med noter af honning, lakrids og tørrede abrikoser - samt en hel skuffefuld krydderier. Man kan naturligvis bruge den til at blande i drinks, men nyd den meget gerne alene. Ordet vermouth kommer af det tyske ord Wermut, dvs. malurt - et krydderi, der ofte indgår i sådanne drikke.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen