Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2017



Solera-systemet, som det ses i bodegaerne i Sherry-distriktet. Foto: Wikipedia/Thuresson.

Peter Sisseck vil lave sherry

Danske Peter Sisseck er berømt for sin rødvin Pingus, som han har fremstillet siden 1995 i Ribera del Duero i Nordspanien. Og det er en vin, der herhjemme sælges for omkring 5000 kr. flasken.

I de sidste cirka ti år har Sisseck ifølge The Drinks Business haft en drøm om at lave vin i Sherry-distriktet, Jerez.
Han har derfor købt en 8 hektar stor vinmark i et af distriktets mest berømte områder, Pago Balbaína i El Puerto de Santa María, samt en solera med Fino af Bodegas Juan Piñero.
Solera-systemet er dette særlige system i Sherry med flere rækker fade oven på hinanden. Fra tid til anden tapper man den vellagede vin fra rækken nederst ved gulvet - cirka 10% af vinen tre gange om året.
Denne nederste række, solera-rækken, fyldes derefter op med vin fra rækken ovenover, der igen får vin fra den næste række, osv. Den øverste række fylder man så efter med ung vin. Man kan læse meget mere om det særlige system ved at klikke her.

En lille produktion


Man taler ofte om de liflige hvidvine fra Galicien og Rueda, men ifølge Peter Sisseck er Jerez Spaniens største hvidvinsregion - og Fino, den lyse sprøde sherry, både Jerezs og Spaniens store hvidvin.
Den solera, han har købt, er startet i 1949 og giver i øjeblikket sherry til mærket Camborio. Der er tale om en lille, men berømt, solera og dermed en lille årlig produktion.
Sisseck har tænkt sig at ændre navnet på sherry’en, ligesom vinen fra de nyindkøbte hektar vil indgå i solera’en.
Der vil gå et år eller mere, før hans sherry kommer på markedet - han lover dog, at den ikke vil blive solgt til lige så høje priser som hans rødvin Pingus.


Margaret River i Western Australia. Foto: Tourism Western Australia.

Problemer med saltholdig jord

I en række australske stater har vinproducenterne et problem med en meget saltholdig jord.
Et lavt saltindhold i jorden kan faktisk være positivt for en vins aroma, men for meget af det gode kan medføre en mindre attraktiv vinsmag, en reducering af høstmængden og med tiden skader på ellers sunde vinstokke.
Hvert år koster den saltholdige australske jord omkring 1 milliard AUD (cirka 574 mia. kr.) i tabt omsætning på salg af vin og andre landbrugsprodukter.

Salt-resistente rødder


Forskere ved University of Adelaide har ifølge vinproducentforeningen Wine Australia gennem længere tid og med økonomisk støtte fra foreningen forsøgt at finde frem til, hvordan man kan dæmme op for salt-problemet. Og nu har de gjort en banebrydende opdagelse. I vinstokkenes rødder er det lykkedes forskerne at lokalisere et gen, som er i stand til at begrænse mængden af saltoptag i vinstokken. Ud fra dette gen har forskerne så udviklet såkaldte genetiske markører, der kan bruges til at avle vinstokke med mere salt-resistente rødder.
Man kan læse mere om forskningen ved at klikke her.


Den tætpakkede auktionssal, hvor Christie's stod for at svinge hammeren.

Rekord for Hospices-auktion

Udgave 157. af den berømte Hospices de Beaune-auktion slog alle rekorder med et samlet hammerslag på 13.529.301 euro (cirka 101 mio. kr.). Det er lidt over 2 mio. euro (cirka 15 mio. kr.) mere end den hidtidige rekord fra 2015.
Som altid var det Bourgogne-vinen fra de 60 hektar vinmarker, som det gamle hospital i Beaune ejer, der kom under hammeren. Og den blev solgt i fade, hvoraf de 630 indeholdt rødvin og de 157 hvidvin. Derudover var der 15 fade med brændevin, eaux de vie.
I de seks timer, auktionen varede, blev der ikke kun budt fra den tætpakkede auktionssal men også fra bydere online og pr. telefon. I alt kom der bud fra atten forskellige lande fra fire kontinenter - og fra såvel vinbranchefolk som vinsamlere.

Hjælp til forskning i Alzheimers


Ud over de mange fade med rød- og hvidvin blev der traditionen tro også sat et ”La Pièce de Présidents” (præsidenternes fad) til salg. I år bestod dette højdepunkt af hele to fade med Corton Grand Crus, Clos-du-Roi, og de gik for til sammen 420.000 euro (cirka 3 mio. kr.). Det er det næst højeste beløb i auktionens lange historie.
Pengene, La Pièce de Présidents indbringer, går hvert år ubeskåret til velgørende formål, og i år var det til medicinsk forskning i blandt andet Alzheimers og andre hjernesygdomme.
Det var négocianten La Maison Albert Bichot og en kinisisk vinsamler, der købte fadene.


Gerhard Richters etiket for Château Mouton Rothschilds nye årgang 2015.

En farverig etiket

Første gang, Château Mouton Rothschild fik en kunstner til at dekorere årets vinetiket, var i 1924, og det var plakattegneren Jean Carlu, der fik det ærefulde hverv.
Efter anden verdenskrig tog vinslottet ideen op igen, og siden da har en lang række berømte internationale kunstnere sat deres præg på etiketterne.
Nu er årets kunstner og den etiket, han har skabt til den nye årgang 2015, afsløret. Kunstneren er ingen ringere end tyske Gerhard Richter, der er kendt for sine abstrakte malerier i ofte meget kraftige farver.
Etiketten er udført i en særlig teknik, som Richter kalder for ”Flux”, hvor han lader farver flyde mellem hinanden og foreviger dem i et fotografi i det øjeblik, de danner den perfekte komposition.
Richter kommer i godt selskab - blandt de mange andre kunstnere, der gennem årene har designet etiketter for Mouton Rothschild, er Henry Moore, Kandinsky, Picasso, Chagall, Dali og danske Per Kirkeby.


Seminarerne blev afholdt i et stort auditorium.

Festligt 10-års jubilæum

For nylig fejrede Vinakademiet sit 10 års jubilæum, og daglig leder Thomas Ilkjær havde sørget for et omfattende og varieret program. Rammerne var Hotel- og Restaurantskolen i Valby, hvor akademiet har sine lokaler, og programmet bød blandt andet på en mini-vinmesse og en fest om aftenen med mad, vin, øl og spiritus samt live musik i lange baner.
Sideløbende var der dagen igennem i alt fire spændende og vidt forskellige seminarer med anerkendte internationale vinpersonligheder. Her blev der stillet skarpt på alt fra Etna-vine og store Barolo’er til udviklingen i det spanske Priorat og topvine på Riesling fra forskellige terroirer.

Flere nyheder i 2018


En hel dag var sat af til fejringen - men der er bestemt også noget at fejre. Hvert år starter cirka 100 elever på Vinakademiets sommelieruddannelse, og der er som regel fulde huse på hvert hold, hvilket vil sige 28 deltagere. I alt har akademiet i de sidste ti år udklækket omkring 450 sommelierer.
Skolen har også løbende tilbudt nye uddannelsesmuligheder - og flere kommer til i 2018. Til januar søsættes således første kursus på sommelieruddannelsen med weekendundervisning - noget, der har været stor efterspørgsel på. Og i løbet af foråret vil man for første gang herhjemme kunne melde sig til WSET-uddannelsens niveau 3 kursus i saké.
Derudover arbejder skolen på at få det første Courts of Master Sommelier-kursus til Danmark. Man kan læse om alle de nye tiltag på Vinakademiets hjemmeside.


Top-100 over de bedste vine

Hvert år siden 1988 har det førende amerikanske vinmagasin Wine Spectator bragt en top-100 liste over de bedste vine, som magasinets redaktører har smagt i årets løb.
2017-listen er netop offentliggjort. Og vinene er udvalgt fra i alt 16.000 blindsmagte vine, og man har taget udgangspunkt i kvalitet, værdi, tilgængelighed og X-factor (en unik smagsoplevelse).
Nedenfor bringer vi de ti øverste vine på listen - samt info om dansk importør, når en sådan findes.
Hvis man vil se hele listen - og listerne for samtlige 29 år - kan man klikke her.

* Duckhorn Merlot Napa Valley Three Palms Vineyard, Californien 2014 (699 kr. for årgang 2013 hos Vild Med Vin)
* K Syrah Walla Walla Valley Powerline Estate, Washington 2014
* Château Coutet Barsac, Bordeaux, 2014
* Casanova di Neri Brunello di Montalcino, Toscana 2012 (899,95 kr. hos Theis Vine)
* Château de Saint Cosme, Gigondas, Rhône 2015 (299 kr. hos Lars Bjørn Vinimport)
* Domaine Huët Vouvray Demi-Sec Le Mont, Loire 2016 (399,95 kr. for årgang 2015 hos Theis Vine)
* Château Canon-La Gaffelière, Saint Émilion, Bordeaux, 2014
* Meyer Cabernet Sauvignon Napa Valley, Californien 2014 (675 kr. for årgang 2010 hos Californiawine.dk)
* Pahlmeyer Chardonnay Napa Valley, Californien 2015 (799 kr. for årgang 2014 hos Bergman Vin)
* Booker Oublié Paso Robles, Californien 2014


Det smukt beliggende Colgin Cellars i Napa.

LVMH køber ind

LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) er verdens største luksuskoncern - og den er netop blevet en lille smule større. Koncernen har nemlig købt 60% af aktierne i Colgin Cellars i Pritchard Hill i Napa. LVMH ejer i forvejen en række berømte vin- og champagnemærker.
Vinhuset fremstiller omkring 48.000 flasker kult-rødvin på Cabernet Sauvignon og Syrah, og vinene sælges via en eksklusiv mailing-liste samt til en række top-restauranter for mere end 500 dollars (cirka 3120 kr.) flasken.
Colgin Cellars er grundlagt for 25 år siden, og ægteparret Ann Colgin og Joe Wender, der ejer vinhuset, havde slet ikke overvejet at få en samarbejdspartner. Men for nogen tid siden mødte de Bernard Arnault, der ejer LVMH, og snart begyndte de at forhandle med ham.
Aftalen går ud på, at Colgin og Wender beholder 40% af aktierne og fortsætter som daglige ledere af vinhuset - ligesom vinmageren, Allison Tauziet, også beholder sit job.


Signe Bing (tv.) og Peter Nørresø, begge fra Grønnere Vin, modtager diplomer for bedste hvidvin og tredje bedste rødvin.

Så blev julen skudt i gang

I den forgangne uge blev julen skudt i gang med årets store JuleVinmesse i Hotel d’Angleterre i København.
Igen i år var den stemningsfulde messe, der arrangeres af The Easy Company, velbesøgt med 455 gæster, der alle havde travlt med at smage og snakke om vin hos importørerne bag de mange stande.
Ud over vine fra de traditionelle vinlande kunne man også smage vin fra mindre kendte vinlande som fx Tyrkiet og Luxembourg. Og så var der vintilbehør, vinkøleskabe og lækre vinreoler i lange baner fra Wineandbarrels.com.
Traditionen tro kårede publikum messens bedste julevine, og førstepladsen for bedste rødvin gik til Winefamly.com med vinen Clos Saint Michel, Châteauneuf-du-Pape 2014 (329 kr.), mens det var Grønnere Vin, det fik sejren i hus for bedste hvidvin med den biodynamiske Civitas Pecorino Lunaria, Terre di Chieti 2016 (150 kr.). Samme importør vandt også en tredjeplads i rødvins-kategorien.
Til foråret afholder The Easy Company sit næste arrangement, Københavns Vinfestival, i Brøndsalen på Frederiksberg. Datoen er d. 22. april, og man kan få mere information og købe billetter ved at klikke her.

Nemt og bekvemt

I sidste uge spurgte vi læserne om deres forhold til at købe vin online. Der er kommet rigtig mange kommentarer og holdninger, hvoraf vi bringer et upluk.
En af kommentarerne kommer fra Allan Mølgaard, der skriver, at cirka to tredjedel af hans og hans hustrus vinindkøb foregår via nettet - og at andelen er for opadgående:
- Det er nemt at handle vin blot med nogle få klik med musen. Når jeg fx laver en bestilling hos den lokale vinhandel i frokostpausen, har jeg vinen stående på mit dørtrin dagen efter. Nemt og bekvemt, og i mine øjne med til at øge salget.
- Eneste ulempe er, at man ikke kan smage på vinen, inden man køber den.
Mike Samsing arbejder selv i en vinhandel og køber derfor størstedelen af sin vin der. Dog, som han nævner, køber han også en masse vin af andre vinhandlere, og her foretrækker han at troppe op inde i butikkerne, da han ønsker en personlig betjening.

Har droppet onlinekøb


Bente Petersen har førhen købt vin online i mindre målestok - og mest når der var andre, der ville dele købet med hende (man skal jo ofte købe flere flasker ad gangen, når det er online, red.).
- I dag køber jeg aldrig vin online men handler lokalt. Så kan jeg købe en enkelt flaske, der ser spændende ud og kan så nemt hente flere, hvis indholdet svarer til forventningerne.
Per Thostrup handler det meste af sin vin online - dog ikke via danske hjemmesider:
- Jeg er meget glad for tyske vine, og danske forretninger gør efter min mening alt for lidt ud af de mange glimrende vine, der kommer derfra.
- Der findes mange små og mellemstore tyske vingårde, der gerne vil sende til Danmark og til en fornuftig pris.

Uden bil er nettet sagen


Jacob Thommesen har en ganske særlig - og ret tankevækkende - grund til at købe vin via nettet:
- Jeg køber vin online, bl.a. fordi jeg ikke længere kan køre bil og derfor ikke kan køre til en vinhandler.
- Jeg er også svagsynet og har derfor svært ved at se på varerne i en butik. Det er meget nemmere at se udvalget på nettet og tjekke bedømmelser af vinene.
- Det kan være lidt af et puslespil med leveringen. Man skal ofte købe 6 flasker for at udnytte tilbuddet og eventuelt flere for at få gratis fragt.
- Jeg ender som regel med at købe flere flasker, end jeg selv kan nå at drikke inden for en overskuelig fremtid.
Thommesen ser gode muligheder ved at købe online - men også et behov for at dele og koordinere indkøbene med andre i lokalområdet.


Corton-højen i Côte de Nuits. Foto: Wikipedia/Ferras.

Skyhøje vinmarkspriser

Ifølge Le Figaro har vinmarkspriserne taget himmelflugten i Bourgogne - hvilket giver stadig flere familieejede vinhuse problemer med at lade domænerne gå i arv. Arveafgiften udregnes nemlig efter, hvor meget ejendommene er værd.
Derfor er der stadig flere vinproducenter, der vælger at sælge deres vinhuse og -marker, som måske har været i familiens eje i adskillige generationer.
I løbet af blot få år har et større antal fornemme domæner således skiftet ejermænd. Det drejer sig blandt andet om Domaine Bonneau du Martray, Château de Pommard, Jayer-Gilles, og Clos des Lambrays - og for nylig også de to berømte indhegnede vinmarker, Clos de Tart og Clos de Commaraine.

200 mio. kr. for en hektar


Køberne af disse ejendomme er rige forretningsfolk, og da de har mulighed for at overbyde hinanden for at erhverve de eftertragtede vinhuse og marker, er priserne ifølge vinproducenten Albéric Bichot, som Le Figaro har talt med, blevet presset kunstigt i vejret.
I dag kan en hektar grand cru-mark i Bourgogne let koste omkring 30 millioner euro (cirka 223 mio. kr.). De senere års ustadige vejrlig med frost, hagl og dårligt vejr har i høj grad haft negativ betydning for vinproducenternes økonomi. Så det er ikke blandt Bourgognes egne vinproducenter, køberne findes, lyder det fra Bichot.
Peter Bignell, der ejer Belgrove Distillery på Tasmanien.

Udspyttet vin forvandles til spiritus

Peter Bignell, der ejer det bæredygtige whiskydestilleri Belgrove på den australske ø Tasmanien, hader spild - også når det gælder vin.
Bignell ærgrede sig blandt andet over al den vin, der går til spilde under den årlige Rootstock vinfestival i Sydney. Her hælder folk pænt store smagsprøver i glassene, smager en lille smule, spytter og hælder ligeledes resten af vinen ud i spyttespanden for at kunne smage en ny vin.
Ved sidste års festival fik han derfor lov til at indsamle indholdet fra spyttespandene - hvilket beløb sig til 500 liter vin.
Den megen vin har han destilleret til spiritus, hvoraf en del snart er klar til salg, mens resten ligger og modner på fade.
Bignell glæder sig nu til næste udgave af vinfestivalen, hvor han igen har fået lov til at indsamle indholdet fra spyttespandene.
Der er sikkert nogen, der væmmes ved tanken om at drikke noget, som har været spyttet ud af andre. Men, som Bignell siger, så er enhver bakterie jo død under destilleringen.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Victoria Vine har fået nye ejere, idet sommelier Nana Wad har købt forretningen sammen med cand.merc. Nihad Bihorac og speditør i shippingbranchen Peter Brøndberg. I denne uges Blå Bog nedenfor kan man læse mere om Nana Wad.


Nana Wad.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Nana Wad (f. 1973 Århus) voksede op i Esbjerg og flyttede i 1992 til København. Hun er uddannet sommelier, akademiøkonom i kommunikation og har tilbragt et par år på teologisk studie KU.
Fra 2004 til 2009 drev hun tre cafeer i København under mottoet "champagne i klipklapper". Målet var at give gæsterne mulighed for at drikke champagne under uhøjtidelige og usnobbede forhold, ligesom der blev lagt op til, at champagne også er noget, man kan nyde til hverdag – fx til morgenmaden.
Nana Wads vininteresse tog sin naturlige start med jagten på de rigtige vine, sammensætning af vinkort, undervisning af eget personale og utallige blindsmagninger hjemme i køkkenet.
I 2007 begyndte hun på sommelieruddannelsen på Vinakademiets første hold, og umiddelbart efter den afsluttende eksamen blev hun optaget som den ene ud af to nye kvindelige blindsmagere i magasinet Mad & Bolig’s vinpanel.
I januar 2010 tiltrådte hun en nyoprettet stilling som sommelier og Kommunikations- og PR-manager hos Kjær & Sommerfeldt. I 2012 debuterede hun som vinbogsforfatter som den ene af to forfattere på bogen "Kend din vin kvinde”, og i foråret 2014 skrev Nana Wad sin anden bog "Værd at vide om Vin”.
Nogle få måneder senere forlod hun sin faste stilling hos Kjær & Sommerfeldt for at starte som freelance vinkonsulent og hellige sig arbejdet med at formidle om vin via foredrag, vinsmagninger, artikler, bøger og vinrejser. Det blev hurtigt til et særligt fokus på og kendskab til Toscana, som Nana egentlig betragter som sit andet hjem. November 2017 kunne Nana skrive sig ind i historien af kvindelige danske vinimportører, da hun sammen med to partnere overtog Victoria Vine fra forhenværende ejer og stifter, Vibeke Frederiksen.
Nana Wad er mor til tre drenge og en pige.
Adresse: Lindevej 2, 3. sal, 1877 Frederiksberg C, mobil: +45 26 18 81 86, e-mail: nana@noblenoble.dk,
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Laves macarons på æggeblommer?

Kjeld Knudsen var for nylig i Saint-Émilion. Og ud over at nyde den gode vin købte han også nogle af de berømte macarons:
– En af mine venner har siden hen fortalt, at de laves af de æggeblommer, der bliver tilovers fra vinproduktionen, hvor man jo bruger æggehvider til at klare vinen. Passer det?
Nej, det er ikke rigtigt. De bliver derimod lavet af æggehvider - og opskriften er meget gammel og dybt hemmelig. Den stammer fra 1620 og fra byens gamle kloster med Ursuliner-nonner.
Hovedingredienserne er søde og bitre mandler samt sukker, og mandlerne bliver ristede og derefter finmalet.
Det helt rigtige sted at købe macarons er i det lille bageri i rue Guadet, som blev grundlagt af familien Blanchez i 1930 - og som laver den søde sag efter den gamle opskrift. På bageriets hjemmeside kan man se en lille film om, hvordan dets macarons bliver til - hvis nu man skulle få lyst til at forsøge sit i denne søde juletid ...

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


454 Dette er vist et reklamebillede, men så godt optaget at man får lyst til et glas vin (foto © Sud de France).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Harmony, Laurent-Perrier, Champagne, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

369,95 kr., Meny

En halvtør lige-ud-ad-landevejen champagne. I den lidt enkle smag noter af æbler, citrus og mandler samt en behagelig sødme. Forhandles også i Nemlig.com.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Gewurztraminer Cuvée Sélectionnée, Laugel, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

74,95 kr., på tilbud i uge 48 (denne uge): 69 kr., Kvickly

En klassisk hvidvin på Gewurztraminer-druen. Den har en krydret duft og smag og en god portion sødme. Nyd den godt afkølet til lette asiatiske og indiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Merayo, Godello, Bierzo, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker., The Wine Company

En hvidvin med karakter og personlighed. Den har en frisk syre, der er venner med sødmen, og begge dele følges ad i den fine eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Erbach, Michelmark, Weingut Jakob Jung, Riesling, Reingau, Kabinett, Tyskland, 2015, lav alkohol (9%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En meget let og delikat hvidvin med en markant sødme, men også med en fin syre-balance, frisk og frugtagtig. Perfekt som apéritif - eller til en ikke for sød dessert, fx med nødder eller mandler. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

The Full Fifteen, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien, 2016, høj alkohol (15%)

59,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

En rødvin med masser af solbær i duften. Smagen skuffer dog - her er frisk frugt, men også et alt for markant bid af alkohol. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sommos, Bodega Sommos, Somontano, Reserva, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 2 flasker, Smile Marketing Group

Til prisen en rigtig god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Den har fyldig frugt og fint integrerede fadnoter. I smagen modne bær, kaffe og chokolade.

stjernestjernestjernestjerne

Antonutti, Pinot Noir, Friuli, Grave, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Man vil måske kunne opfatte denne rødvin som lidt spinkel, og let er den. Men den er samtidig frisk og med klar Pinot-karakter uden dog den store dynamik.

stjernestjernestjerne

Casas Patronales, Viña Casas Patronales, Carmenère, Valle del Maule, Reserva, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker i denne uge (uge 48): 50 kr., Nemlig.com

En pæn, lille frikadelleskubber med en kvalitet i overensstemmelse med tilbudsprisen. I uge 50 anmelder vi endnu en vin fra samme hus. Den er lavet på Cabernet Sauvignon og koster det samme, men er en stjerne bedre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mammoth, Terra Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2016, høj alkohol (15,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En stor og flot rødvin til kun 65 kr. (ved seks flasker) - en meget attraktiv pris! Den dybrøde vin har noter af chokolade, kaffe og lakrids samt vanille fra fadlagringen. Dejlig lang eftersmag. Fin til julens kraftige stegeretter. 15,5% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjerne

Mo Salinas 13, MG Wines Group, Monastrell, Alicante, Spanien, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., D’Wine

En beskeden rødvin med et lidt smalt smagsbillede. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Angel de Larrainzar, Pago de Larrainzar, Navarra, Reserva Espeical, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

En syv år gammel rødvin på druerne Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Garnacha. Skulle nok være drukket for et par år siden, men kan da stadig drikkes ...

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Grillo, Famiglia Grillo, Vino da Tavola, Italien, middel alkohol (14%)

99 kr., på tilbud: 69 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

Man får meget for pengene med denne rødvin - især til prisen 69 kr. pr. flaske (ikke noget med seks flasker). Vinen minder om alt godt i det italienske køkken. En rar og venlig vin, der ikke gør et stort nmmer ud af sig selv, men er en god ledsager til mange retter. Flasken er dekoreret med en lille stump vinstok.

stjernestjernestjerne

Bread & Butter, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2015, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Denne rødvin viser ikke særlig tydeligt Pinot Noir-druens særlige smag og karakter. Er ordet ulden...?

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud i uge 48 (denne uge): 46,50 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen

Solbær er den dominerende note i denne rødvin, der er lavet på Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc og Malbec. Det er en dejlig vin med masser af saftig frugt, strejf af lakrids og afrundede tanniner. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sette Cascine, Nebbiolo, Langhe Doc, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

129 kr., på tilbud i uge 48 (denne uge): 89 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

En rødvin fuld af saftig frugt men også med masser af krydrede noter - især rosmarin og timian samt strejf af anis og salvie. Det er som at vandre gennem en krydderurtehave i Piemonte. Nyd den til en god pastaret eller oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo Alfano, Vignali Roccamora, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

129 kr., på tilbud til 89 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

Der er syltede blommer i duften og smagen af denne rødvin - men også modne brombær og strejf af anis. En dejlig og intens vin med en god struktur og bløde tanniner. Drik den til krydrede svamperetter eller en god oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dagajolo, Carpineto, Toscana IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager

Bær, læder og svampe mødes i duften af denne toskanske rødvin. Smagen er fyldig og koncentreret med varme krydrede noter og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2014, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud året ud: 110 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Blød, afrundet og meget indtagendde rødvin med noter af sorte kirsebær og blommer og en fin krydring - kanel, mandler, kaffe ... Dertil fint integrerede fadnoter. En vin med en lækker sødme, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Musella, Valpolicella, Ripasso, Superiore., Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Vinovida

En ret let og vellavet Ripasso-Valpolicella med beherskede procenter. Den er lavet på økologisk dyrkede druer, og med sin gode frugt, gode krydring og tilpasse sødme er den et godt selskab til ikke for tunge kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sette Cascine, Cascine, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

149 kr., (kun online-salg), Skjold Burne

Flot rødvin, der vil blive endnu flottere, hvis den får lov at ligge endnu fire-fem år. Eller plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. En kompleks vin med flot og lækker smag med noter af mørke bær, mandler og frisk krydring ... lidt mentol? En vin med potentiale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Scaletta, Cortes Caletta, Amarone della Valpolicela, Italien, 2012, høj alkohol (16%)

329,95 kr., pris ved 6 flasker: 279 kr., AndrupVin.dk

Måske ikke en typisk Amarone. Den sædvanlige smag af rosiner og blommer har fået selskab af en velkommen friskhed og har gjort vinen til en let og rar vin. De 16% gemmer den rigtig pænt.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nieport, Portvin, Late Bottled Vintage, Portugal, 2013, høj alkohol (19,5%)

99,75 kr., på tilbud året ud for ½ flaske: 79,75 kr., Skjold Burne

Delikat og meget lækker portvin med et bredt smagsbillede - tørrede frugter, figner, dadler ... Rigtig fin fx til en blåskimmelost eller til en kage med nødder eller mandler. Priser for normal flaskestørrelse: 199,50 kr. og 159,50 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ferreira LBV, Portvin, Late Bottled Vintage, Portugal, 2013, høj alkohol (20%)

149 kr., på tilbud indtil 31. december: 99 kr., Kvickly

Denne dejlige portvin dufter af syltede blommer og har en sød - men ikke sukkersød - smag med noter af tørrede frugter. Det er også en portvin med rygrad og en god struktur. Den er sagen til såvel desserter som det store ostebord. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjerne

Krohn, Weise & Krohn, Porto Colheita, Portugal, 2004, høj alkohol (20%)

250 kr., pris på tilbud: 220 kr., Erik Sørensen Vin

En lidt skuffende Colheita-portvin, der ikke viser så meget frugt, mere en fed, lidt syntetisk sødme. I smagen lakridsrod og nødder samt markante fadnoter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen