Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2018



Den smarte mundkurv, der automatisk tippes op og ned, alt efter, hvor fårets hoved befinder sig.

Får med mundkurv i vinmarken

I nogle økologisk dyrkede vinmarker kan man se hære af får, der gør kål på græs og ukrudt mellem rækkerne af vinstokke. Problemet er bare, at fårene også godt kan lide vinløv og druer.

Nu har en australier i McLaren Vale, David Robertshaw, opfundet en smart mundkurv af plastic, WineBaa, som effektivt løser problemet.
Når fåret bøjer hovedet nedad, åbner mundkurven sig automatisk, så dyret kan spise græs og ukrudt. Men hvis det strækker hovedet opad for at snuppe en drue, lukker mundkurven sig ned om dets mund.
Som det er nu, ser man kun får i vinmarkerne, når de ikke kan gøre skade på løv og druer, men med WineBaa skulle det således være muligt at lade dem græsse året rundt.
På WineBaas hjemmeside kan man se en animeret illustration af, hvordan mundkurven virker. Her kan vinproducenter også købe kurven online for 28 AUD (cirka 133 kr.) pr. styk. Og ud over en sort model fås den også i en trendy lyserød (til hunfår måske?).



Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia/Cheep.

Vin er farlig

Vinindustrien er en af Frankrigs helt store industrier, som årligt sørger for, at der tilflyder statskassen en større formue.
Alligevel er vinproducenterne stadig plaget af den absurd strenge franske alkohollov, Evin-loven, som blandt andet forbyder reklamer og rosende omtale af vin og anden alkohol.
Der er også en evig debat mellem de organisationer, der kæmper producenternes sag, og så den franske anti-alkohollobby. Og vandene er delte, når det kommer til politikerne.
Nu har udtalelser fra den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, vakt harme blandt vinproducenterne. Hun har ifølge Wine Spectator i al offentlighed udtrykt, at ”vin er lige så farlig som al anden alkohol, og det er det samme, om man drikker vin, øl, vodka eller whisky”, og at ”jo mindre alkohol, der bliver drukket, desto bedre”.

En vinglad præsident


Men heldigvis har Frankrig fået en meget vinglad - og vinvidende - præsident, og han er efterfølgende, ved indvielsen af en international landbrugsudstilling i Paris, kommet med en udtalelse, som igen har kaldt smilet frem hos vinproducenterne.
Her sagde Emmanuel Macron nemlig, at han nød vin hver dag til både frokost og aftensmad - og at, så længe han var præsident, ville der ikke blive indført flere stramme alkoholregler.
Macron understregede, at det selvfølgelig er sundhedsskadeligt, når unge mennesker bliver fulde ved gang på gang at nedsvælge store mængder øl eller stærk alkohol, men at det jo intet havde med vin at gøre ...


Den store Go West smagning er altid et trækplaster - som det fremgår af dette billede.

Kom med til Go West smagning

Så er der nedtælling til den store Go West smagning, som afholdes d. 14. marts i Radisson Scandinavia på Amager.
Her kan man smages sig gennem 200 vinhuse fra tre forskellige amerikanske stater. Ud over Californien, hvor hovedparten af al amerikansk vin fremstilles, drejer det sig om Oregon og Washington State - to stater, der er i en rivende vinøs udvikling, og hvorfra der tilflyder verden en perlerække af skønne vine.
Fra kl. 14-19 er der walk-around smagning for professionelle, der ligeledes har mulighed for at tilmelde sig to master classes: ”Det ukendte Californien” og ”Signatur druer”. Og fra kl. 17-19 åbnes dørene til smagningen for forbrugere og vinklubber.
Man kan slutte dagen af med en vinmagermiddag i restaurant Filini - dog skal man tilmelde sig senest d. 7. marts.
Man kan læse mere, se priser og tilmelde sig ved at klikke her.


Foto: Wikipedia/Keith.

Kænguruer elsker druer

Et hedt debatemne i øjeblikket i Margaret River i staten Western Australia er kænguruer.

Vinhusene vil rigtig gerne leve side om side med de hoppende dyr - som også er et hit hos vinturisterne. Men kænguruer elsker modne druer, og netop nu, hvor høsten er gået i gang i Australien, gør de ifølge avisen The West Australian visse steder et stort indhug i høstmængden. Og netop i disse år er der et boom i bestanden af kænguruer.
Vinproducenterne forsøger sig med dyrehegn rundt om vinmarkerne, men det holder ikke de mest ihærdige kænguruer væk - og dem er der rigtig mange af.
Sidste udvej er at få jægere til at skyde dyrene, og det er her, den hede debat er opstået. Det er synd og skam, mener de lokale dyreværnsforeninger, der slår på tromme for et forbud mod den slags.
Men hvad skal de stakkels vinhuse så gøre …



Den amerikanske ciderproducent Angry Orchard er et af de firmaer, der er hoppet med på den lyserøde cider-bølge.

Lyserødt er det nye sort

Det startede med, at salget af rosévin fik et større opsving for nogle år siden - ikke mindst i Storbritannien, hvor salget fordobledes i 2016 i forhold til året før. Ud over, at der blev hældt masser af rosévin i glassene, skyldtes det øgede salg også cocktailen ”frozé” (frossen rosé), der består af grødis af rosévin med citronsaft, jordbærpuré og vermouth.
I kølvandet på rosé-dillen har flere spiritusfirmaer lanceret pink gin - lyserød gin. Og nu vil ciderproducenterne i USA og Storbritannien også være med på vognen med lyserød cider.
I nogle af ciderne er det æblesorter med rødt kød, der giver den lyserøde farve, mens andre får et rosa skær via rosenblade.
Hos ciderproducenterne hersker der ingen tvivl om, at pink cider vil blive den helt store trend til sommer.
Lad os vide på info@vinavisen.dk, om der er danske producenter med lyserød cider i sortimentet.

Churchills yndlingsflaske

Det britiske vinhus Rathfinny, der blev grundlagt i 2010, sender nu sin første mousserende vin, årgang 2015, på markedet.
800 af flaskerne af den nye vin vil være tappet på flasker af flaskestørrelsen imperial pint, der kan rumme 56,8 cl, hvilket er nok til fire almindelige glas vin.
Flaskestørrelsen var ifølge Rathfinny Winston Churchills foretrukne. Som han engang skulle have sagt, så er der nok vin til to personer til en frokost og til en, når det gælder aftensmaden.

Håb forude med Brexit


Imperial pint bruges til både øl, cider og stillevine, men ifølge EU-reglerne er det forbudt at bruge flasken til mousserende vin - i hvert fald, hvis man har tænkt sig at sælge vinen. Og sådan har det været, lige siden Storbritannien blev medlem af EU i 1973.
Men nu, hvor briterne forlader EU, håber man hos Rathfinny, at imperial pint flasken kan få en renæssance. Alt afhænger dog af Brexit-forhandlingerne, som jo endnu ikke er overståede.
Hvis det skulle vise sig fortsat at være forbudt at sælge boblevin i imperial pint flasker, har vinhuset tænkt sig at forære flaskerne væk.


Vinakademiets daglige leder, Thomas Ilkjær, skænker vin i glassene for deltagerne til master classen.

Master class om tysk Pinot Noir

Nogle gange er det spændende at fordybe sig i et enkelt vinøst emne. Og det er netop, hvad man får mulighed for ved at deltage i en af Vinakademiets master classes, der er for såvel private som branchefolk.
VinAvisen var med, da Master of Wine Anne Krebiehl afholdt en sådan mesterklasse om tyske rødvine på Pinot Noir - eller Spätburgunder, som druen kaldes på tysk.
Tyskland er jo det store hvidvinsland, og for de fleste kan kendskabet til tysk rødvin nok ligge på et meget lille sted. Men at tyskerne også kan fremstille fremragende rødvine på netop Pinot Noir, blev man klar over efter tre timer med Krebiehl, et powerpointshow og smagning af i alt nitten vine.

En bred palet af vine


Kvaliteten af de tyske Pinot Noir-vine har ikke altid været værd at skrive hjem om, men i løbet af 1900-tallet skete der ifølge Anne Krebiehl en ren drue-revolution. Der blev skåret ned på høstudbyttet, forsket i Pinot Noir-kloner, som var særligt egnede til de tyske jordbundsforhold, indført bedre vindyrkningsmetoder osv. Siden år 2000 har klimaændringerne også gjort sit til, at druen udvikler sig i en stadig mere gunstig retning.
De vine, Krebiehl havde valgt, vi skulle smage, var fremstillet af børnene af de tyske producenter, som i sin tid stod bag revolutionen. Det var rødvine, der beviste, at Bourgogne ikke har patent på at fremstille gudedråber på Pinot Noir. Og det var vine med vidt forskellig karakter afhængig af terroir og de producenter, der havde lavet dem.
Det var netop også et af Krebiehls formål med master classen - at vise diversiteten. Som hun sagde, så hører man ofte folk tale om forskellene på bourgogne-vin på Pinot Noir fra fx Côte de Nuits og Côte d’Or, mens tysk vin på samme drue slås over én kam.

Vinmarksareal med vokseværk


Der var en delikat og saftig Pinot Noir-vin fra producenten Twardowski i Mosel, en fornemt krydret sag fra Covers-Kauter i Rheingau og en stor og kompleks Pinot fra Adeneuer i Ahr. Og så var der den elegante og meget aromatiske Centgrafenberg Grosses Gewächs fra Rudolf Fürst i Franken. Den gav baghjul til en hel del gode røde bourgogner.
Jo, man kunne bestemt godt ønske, at der var lidt kortere afstand mellem de tyske Pinot Noir-vine på de danske forretningshylder. Desværre bliver hovedparten af kvalitetsvinene på druen nydt af tyskerne selv.
Til gengæld kan man glæde sig over, at vinmarksarealet med druen har haft vokseværk gennem årene. I 1964 dyrkedes der kun Pinot Noir på 1838 hektar af Tysklands samlede vinmarksareal - i dag lyder tallet på 11.784 hektar ud af det totale markareal på 102.544 hektar.
Vinregionen Baden har førertrøjen på med 5492 hektar Pinot Noir.

Begejstret deltager


Anne Krebiehl var en levende fortæller, der krydrede alle de mange tal og facts med interessant insider-viden og underholdende historier om producenterne.
Vi spurgte en af deltagerne, Dursun Ali Gür, der er sommelier hos restaurant Kokkeriet, om, hvad han fik ud af master classen:
- Den har mere end levet op til mine forventninger. - Jeg vidste lidt om tysk Pinot Noir-vin, men ikke at det var så komplekst et emne. Og så var det en fantastisk foredragsholder, hvis personlighed gjorde det endnu mere farverigt. - Jeg kunne sagtens være fortsat i tre timer mere, lød det begejstret fra Dursun Ali Gür, der har tænkt sig at melde sig til, næste gang Vinakademiet afholder en master class.
Hvornår det bliver, er dog endnu ikke fastlagt. Akademiets daglige leder, Thomas Ilkjær, har flere ting i kikkerten, men han har tænkt sig at satse på få arrangementer - måske tre til fire årligt - med et højt niveau.
Næste master class vil blive offentliggjort på Vinakademiets hjemmeside og facebookside. Så hold godt øje med siderne.


William Kentridge med skitserne til Ornellaias vin årgang 2015.

Dansende proptrækkere og sakse

Hvert år får den toskanske vingård Ornellaia en kunstner til at stå for udsmykningen af sin nyeste årgang rødvin. I år kan ”Vendemmia d’Artista”, som man kalder serien af kunstner-vine, holde ti års jubilæum.
Det er den sydafrikanske kunstner William Kentridge, der har fået æren af at udsmykke jubilæums-vinen. Og det har han gjort med en vis humor, idet han har menneskeliggjort proptrækkere, vinpresser, fade, beskærersakse og andre redskaber fra vinens verden.
I alt har Kentridge dekoreret 111 flasker af vinen i store flaskestørrelser - elleve dobbelt magnum (3 liter eller 4 normale flasker), ti Impérialer (6 liter eller 8 normale flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 normale flasker).

Auktion over de store flasker


Ni partier af vinen i de store flaskestørrelser bliver bortauktioneret hos Sotheby’s i London, og overskuddet fra salget går til byens berømte museum Victoria & Albert Museum.
Indholdet i de mange flasker er årgang 2015 - en årgang, som Ornellaia selv har beskrevet som en af husets helt store og mindeværdige.
Ved at klikke her kan man se de ni foregående års meget forskelligartede udsmykninger af Ornellaia-vinene.

Fire nye MW'ere

Der er er mange, der bruger mindre formuer på forgæves at forsøge at bestå diverse eksaminer hos Institute of Masters of Wine i London. Men for nogle få er det hvert år siden 1955 lykkedes at slippe gennem nåleøjet, få den endelige eksamen og kunne føje den fornemme Master of Wine titel til cv’et. Uddannelsen består af tre niveauer, der afsluttes af en større skriftlig afhandling.

For nylig blev endnu fire MW’ere udklækket - to fra USA og to fra Storbritannien, to kvinder og to mænd. Og den ene af mændene er den første Master of Wine af mexicansk oprindelse. Hermed er antallet af MW’ere oppe på 373 fra 29 forskellige lande.

En kostbar affære


Master of Wine går for at være en yderst krævende - og meget dyr - uddannelse. For overhovedet at komme i betragtning skal man først sende en ansøgning - hvilket koster et gebyr på det, der svarer til 1700 kr. Bliver man optaget, koster det første niveau 36.000 kr., og består man, vil niveau to koste 52.000 kr. Til sidst kommer så gebyret for den store afhandling på 11.000 kr. Man kan gå op flere gange til de forskellige eksaminer - hvis man da har råd ...


Villa Bibbiani. Fra den lille film, som Lionard Luxury Real Estate har lagt på YouTube.

Frescobaldis villa solgt

Enhver, der har kørt rundt i det toskanske vinlandskab, har med garanti ladet sig betage af de mange gamle smukke villaer, der gemmer sig bag alléer af ranke cypresser.
En af disse villaer er Villa Bibbiani, som har tilhørt vinfamilien Frescobaldi siden 1700-tallet. Nu har familien solgt den 380 hektar store ejendom til en rig amerikaner, hvis navn ikke er offentliggjort.
Det er ejendomsmæglerfirmaet Lionard Luxury Real Estate, der har stået for salget, og det har lagt en lille film på YouTube, hvor man ser Villa Bibbiani inde- og udefra. Og hvilken villa - den er perfekt til optagelser af en romantisk italiensk vinfilm.

En trend blandt amerikanere


Til ejendommen hører der en vinkælder, vinmarker, olivenlunde,en botanisk have fra 1800-tallet, et teater og et kapel. Tænk, at familien har kunnet nænne at sælge denne fantastiske ejendom - og dog, de 73 millioner kr., som den amerikanske rigmand har givet for Villa Bibbiani, er selvfølgelig en pæn sjat penge…
Den nye ejer har ifølge The Drinks Business tænkt sig at bruge næsten lige så mange penge, som han har givet for ejendommen, på at sætte den i stand.
Det er langt fra den første gamle toskanske villa, der er kommet i amerikansk eje. Faktisk er det blevet lidt at en trend blandt rige amerikanere at eje netop sådanne fine historiske villaer.


Der var godt fyldt op til den store smagning Franske Vindage.

Champagne og østers til Franske Vindage

Smagninger med fransk vin er som regel altid et hit, og det gjaldt også Franske Vindage, der for nylig blev afholdt i Pressen i Politikens Hus i København.
Omkring 1400 vinglade danskere valfartede til smagningen, fik smagsprøver i glassene og en god snak med vinimportører og producenter bag de i alt 31 stande.
I år var en hel sektion af den store hal helliget champagne, og da vinfirmaet Det franske Vinkort havde slået sig sammen med fiskeforretningen Fiskerikajen, var det også muligt at nyde østers til boblerne.
Tre master classes gav gæsterne mulighed for at dykke dybere ned i den franske vinverden.
Næste gang, der afholdes Franske Vindage, bliver d. 1. og 2. marts 2019.
Den nye whisky, Jane Walker.

En feminin udgave af Black Label

Enhver, der holder af det skotske whiskymærke Johnnie Walker, kender logoet med den marcherende mand.
Nu har det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer mærket, skabt en særudgave af Johnnie Walker Black Label med navnet Jane Walker. Her viser logoet en kvinde, der ligesom sit mandlige modstykke bærer høj hat, ridestøvler, pingvinhale og vandrestok.
Man har tidligere ændret detaljer i illustrationen af den vandrende mand - ligesom man herhjemme har gjort det med Irma-pigen - men det er første gang i de hundrede år, logoet har været anvendt, at man har ændret det så markant.
Der vil blive frigivet 250.000 flasker Jane Walker til salg - og kun i USA. Det vil ske i forbindelse med International Women’s Day d. 8. marts, og 1 dollar (cirka 6 kr.) fra salget af hver flaske vil gå til organisationer, der kæmper for kvinders rettigheder.
Et udvalg af Bourbons og Tennessee whiskeys i en spiritusforretning i Georgia. Foto: Wikipedia/ Epastore.

Tid til at hamstre?

Hvis man er til amerikansk bourbon whiskey, bør man nok skynde sig at hamstre nogle flasker.
Som man har kunnet læse i diverse medier, har den amerikanske præsident Donald Trump bebudet, at han vil lægge 25% afgifter på importeret stål og lidt mindre på aluminium. Disse øgede afgifter kan ifølge Politiken i sidste ende resultere i nedlæggelsen af 40.000 europæiske arbejdspladser.
Med sin udmelding er Trump godt på vej til at sparke gang i en sand handelskrig. Præsidenten for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, har således meldt ud, at hvis Trump gør alvor af sin trussel, så vil der ligeledes blive lagt klækkelige afgifter på amerikanske varer. Og det kunne meget vel omfatte såvel bourbon som amerikansk whiskey.
Medlemmer af den amerikanske organisation Distilled Spirits Council har allerede ifølge The Spirits Business været ud og advare om, at eventuelle gengældelsesafgifter på spiritus, der eksporteres fra USA til EU’s medlemslande, vil gå unødigt hårdt ud over såvel de amerikanske producenter som forbrugerne i de respektive lande.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Supermarkedskæden Lidl er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Mikael Stjerne Nygaard.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Mikael Stjerne Nygaard (1958) er født i Århus og er cand. phil. i nordisk litteratur. Indtil 1986 underviste han på Århus Universitet, hvorefter han blev ansat i det pulserende erhvervsliv som informationschef i Jyske Bank.
Men hjertet brændte for vinens verden, og bankens aktionærblad blev snart forvandlet til et vinblad tilsat lidt finans…
Sideløbende med jobbet i banken blev han vinskribent for ”Det Fri Aktuelt”, indtil dette blad gik ind. Som skrivende var den levende interesse for det latinske blevet bemærket af blandt andet ICE (det italienske handelsagentur), og Mikael Stjerne Nygaard blev på opfordring medlem af det internationale smagepanel ved vinbranchemessen Vinitaly, Concorso Enologo.
I 1990 startede den kommercielle karriere inden for vin med grundlæggelsen af firmaet Vinmægleren. Fokus var fra starten af knivskarpt på italiensk vin, der dengang havde en minimal markedsandel på dansk jord. Især i Jylland var det op ad bakke, hvorfor forretningen blev flyttet til København.
Få år efter kom gennembruddet for Mikael Stjerne Nygaard, og Vinmægleren begyndte for alvor at virke som mæglerfirma, nemlig ved at udvikle porteføljer for andre vinimportører.
Vinmægleren er som en business-to-business virksomhed ikke specielt synlig i markedet, men leverer ud over skræddersyede løsninger til virksomheder også vin til en håndfuld restauranter med og uden stjerner.
Finans-verdenen er dog ikke helt glemt, senest har Mikael Stjerne Nygård haft kronikker med i dagbladet Børsen om bankregulering - et emne, der skylles ned med rigelig Brunello fra Poggio Antico.
Adresse: Vinmægleren A/S, Løngangstræde 21 A, 3. th., 1468 København K., tlf.: 86 72 53 01, e-mail: salute@post.tele.dk, www.vinmaegleren.com.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-468


468 Hustruen til Olaf Malver, vinmager i Georgien, nyder et glas vin på hesteryg (foto © Danieli Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

8 Secco Rose, Rocca , Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89,95 kr., Amka

En dejlig, mousserende vin med en fin laksefarve, en blød mousse og duft af modne jordbær. Smagen er fyldig og frugtrig og med en fin, lille sødme til slut. Vinen forhandles i udvalgte Meny- og Spar-butikker.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Biecher, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

42,95 kr., Lidl

Let og læskende hvidvin til en rimelig pris. Den smager faktisk rigtig godt og er til prisen lidt af et fund. I smagen noter af mandariner og grapefrugt - og af druen Riesling, naturligvis.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Andronaco, Feudi, Grillo, Terre Siciliane IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

85 kr., Premier Cru

Ustyrlig lækker hvidvin med en dejlig druesmag og noter af tropiske frugter, mango og fersken samt en fin krydring. Oplagt til apéritif og lettere retter samt som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaina Saint-Rémy, Jade, Ehrhart, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

Superlækker hvidvin, der opfylder alle de forventinger, man har til en Alsace-Riesling - en dejlig druesmag, tilpas syre, en lille sødme, alt i fin balanvce. Dertil en lang eftersmahg med Riesling-smagen hele vejen igennem. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Frau Zuschmann, Herr Schöfmann, Weingut Zuschmann-Schöfmann, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2016, lav alkohol (13%)

199 kr., Propperiet

Blød og god, økologisk hvidvin med et fint portræt af druen Grüner Veltliner (udtales Veltliner og ikke Feltliner som vanligt på tysk). Den har noter af eksotiske frugter, en fin krydring og en attraktiv sødme - uden at være sød. Til mad - eller et glas i sofahjørnet.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Nardelli, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

49,95 kr., VinMedMere.dk

Let og enkel rødvin - til prisen en udmærket frikadelle-skubber med frugtagtig smag, god krydring og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maron, Puglia IGP, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Vellavet rødvin på appassimento-metoden med de tørrede druer. I smagen mørke bær og en fin krydring, som fortsætter ud i den lange eftersmag. En vin, der er let at drikke, og som mange vil kunne lide. Rimelig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shadow's Run, Fox Creek Wines, McLaren Vale, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en fint afundet smag med noter af mørke bær, blommer, nelliker, fine krydderier og cigarkasse fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trajone, Puglia IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

79,5 kr., Irma

En rigtig lækker rødvin på druerne Negromaro og Primitivo. Det er en let vin, saftig og læskende med noter af kirsebær og solbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castillo de Almansa, Bodegas Piqueras, Almansa, Crianza, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Erik Sørensen Vin

En meget lækker rødvin, der bare er SÅ spansk ... En ren og fyldig frugtsmag med en samarbejdsvillig tørhed, der inviterer på mad. Der er noter af blommer, mørke bær og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

89,75 kr., på tilbud indtil 11. marts: 69,75 kr., Skjold Burne

En harmonisk og blød rødvin uden så mange smagsnuancer, men derimod med en ren og intens duft og smag af solbær. Og det er netop denne rene, forførende bærsmag, der gør, at man lige må have et glas mere ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Two Vines, Two Vines Winery, Shiraz, Columbia Valley, Washington State, 2012, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris på tilbud indtil 28.februar: 79 kr., Vinoble

En fortræffelig rødvin - hold dog op, hvor kan vi godt lide den. I den komplekse smag er der mindelser om tørrede frugter, figner og rosiner samt en sødme, der holdes på plads af tørhed og syre. Nyd den til en god steg. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Barville, Brotte, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 11. marts: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Med sine mange krydrede noter - rosmarin, timian, salvie ... - er dette en klassisk rød Rhône. Der er også frugt og et lille bittert bid til slut, der gør vinen velegnet som madvin - fx til en af vinterens simrekødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud i marts måned: 79,75 kr., Skjold Burne

En vin, der er typisk for Pinot Noir-druen med sin gode frugt, sin saftige smag og sin lille søde note til slut. Det er en ualmindelig lækker rødvin og et bevis på, at det ikke kun er New Zealand, der kan fremstille fremragende oversøiske vine på druen. Nyd den til en ekstra god kyllingeret, lette kødretter eller milde, cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Capa Single Vineyard, Tempranillo, Castalla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i uge 10 (denne uge): 50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En rødvin, hvor moden frugt og varme, krydrede noter går op i en højere og meget lækker enhed. Her er aromatiske sommerbær, timian og lakridsrod i både duft og smag samt tilpas tanniner fra de seks måneder på fad. En vin, der viser vinteren vintervejen - og en rigtig god vin også til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kellermeister, Barossa Vineyards, Shiraz, Barossa, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er ikke nogen australsk bamse. Den er faktisk ret lækker med tilpas frugtfylde, en rensende syre, fin krydring og en lang eftersmag. Skænk den vel afkølet fx til stegemad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Laurent, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

102 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En god Bourgogne-rødvin til en rimelig pris og med en fin Pinot-smag. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Bemærk: Kun 12 procent alkohol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altosur, Finca Sophenia, Malbec, Mendoza, Argentina, 2016, middel alkohol (13,5%)

Vellavet rødvin, der med sin lidt "støvede" tørhed, gode, friske frugt, blød tanniner og tilpas syre er en glimrende madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Intocables Black Cabernet, Finca Las Moras, Cabernet Sauvignon, Argentina, 2016, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., på tilbud i uge 10 (denne uge): 64,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen

En lækker, fyldig, rund og blød rødvin med duft og smag af modne solbær og brombær - samt et strejf af mørk chokolade. Eftersmagen holder længe i munden. En vin, som mange vil kunne lide. Til tilbudsprisen er den lidt af et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja Oro, Villa Annaberta, Veneto, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

109,95 kr., på tilbud i uge 10 (denne uge): 69 kr., Kvickly

Her er muskler og tanniner - men også god frugt og krydderier, især sort peber. En dejlig rødvin til en kraftig kødgryde. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vila del Lops, Viladellops Vinícola, Garnacha, Penedés, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine

Denne økologiske rødvin er med sin saftige frugt, friske syre, fine krydring, tilpasse sødme og tørhed en rigtig god vin til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fiorino, Toscana Rosso IGP, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 11. marts: 64,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er fremstillet på en blanding af lokale og internationale druer - hvilke druer melder etiketten ikke noget om, men det er bestemt en dejlig blading. Vinen dufter af mørke kirsebær og mandelmasse, mens smagen er kraftig og dejligt krydret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering, og drik den til en god oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maravento Tardiva, Montemajor, Syrah, , Terre Siciliane IGT, Rosso, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Flot og potent rødvin, der fylder munden med frugt og en vifte af lækkerier - solbær, modne og søde brombær, chokolade, vanille ... Vinen har været kåret som Siciliens bedste rødvin. Det tror vi på.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gordo, Compañia de Vinos del Atlántico, Yecla, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

Dejlig rødvin på druerne Monastrell (70%) og Cabernet Sauvignon. Den er tør, men med en tørhed, der ikke ødelægger frugt og sødme. Der er mørke bær, tørrede frugter og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grifalco, Agriculture Grifalco, Aglianico del Vulture, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En flot og lækker rødvin, der vil noget med sin varme, solmættede frugt og fine krydring med mindelser om de lokale, vilde urter. En vin med en dejlig blød krop. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seven Falls Cellars, Cabernet Sauvignon, Wahluke Slope, USA, 2014, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., A Vinstouw

Superlækker rødvin, der hviler i sig selv uden kanter, harmonisk og meget kompleks. Blød og imødekommende. Den dejlige smag breder sig ud i den lange efersmag. Skæk den til en god kødret - eller nyd som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Polluce, Chiara Vinciarelli, Syrah, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

225 kr., Quist Wine

Glimrende rødvin med en harmonisk smag - og en markant fadsmag efter atten måneder på franske egefade - en fadsmag, der gør den til en rigtig god madvin.

stjernestjernestjerne

Octava Bassa, Arbre Mundus, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, høj alkohol (14,5%)

269,95 kr., pris ved 6 flasker: 189 kr., pris på tilbud: 109,95 kr., Supervin

En bamset rødvin uden nogen særlige facetter og oplevelser. Men der er frugt og sødme og alkohol.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort Tawny Dee, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 11. marts: 109,75 kr., Skjold Burne

"Drink me" står der på en mærkat rundt om halsen på flasken. Og det kan man roligt gøre. Det er en lækker, klassisk Tawny med sødme, en god struktur og noter af nødder og tørrede frugter. Nyd et glas til et stykke chokoladekage.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Davidsen's Black Label Rum, Jamaica, XO, USA, høj alkohol (40%)

399 kr., Skjold Burne

Dette er en helt igennem vidunderlig mørk rom. Den har det hele: sødme uden at være for sød, krydrede noter og en lang, varmende eftersmag med noter af korender. Den er hver en krone værd.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen