Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2018

Del på FacebookMaskinen Plum er så småt ved at blive en succes i hotelverdenen.

En anderledes minibarDel på Facebook

Når man opholder sig på et hotelværelse, kan det være dejligt med fx et koldt glas hvidvin efter en lang dags sightseeing eller konference. Men der er rigtig mange, der mister lysten, når de ser priserne på de små flasker i minibaren - eller skal vente på, at roomservice kommer med vinen.

Nu kommer en maskine med navnet ”Plum” de vintørstende hotelgæster til hjælp.
Der er tale om en vinautomat, der kan rumme to flasker vin og - når man trykker på en knap - kan skænke et glas af den vin, man har valgt.

Virtuel rundtur i vinhuset


Flaskerne lægges i hver sit hermetisk aflukkede rum, og et indbygget køleanlæg sørger for, at vinene hver især har den perfekte serveringstemperatur. Det betyder, at fx en Chardonnay serveres kold, mens en rødvin på Cabernet Sauvignon kan skænkes ved stuetemperatur.
Et indbygget kamera sørger for at fotografere etiketterne og sende billederne til en database med mere end 6 millioner vine. Her finder automaten så vinen, hvorefter serveringstemperaturen indstilles automatisk.
Vinen skænkes ved, at en lang tynd nål trænger ind gennem flaskens lukning og suger vinen ud til en tap, hvorfra den ryger videre ned i vinglasset. Samtidig sørger nålen for at fylde tomrummet i flasken med argongas, så vinen bevarer sin friskhed i de næste tre måneder.
Plums indbyggede touchscreen giver desuden en masse information om vinen og endda en virtuel rundtur i det pågældende vinhus.

Lidt for dyr til privatbrug


Maskkinen er opfundet af den amerikanske ingeniør David Koretz, og målgruppen var oprindelig forbrugerne. Men til en pris på 1999 dollars (cirka 10.000 kr.) har det knebet med afsætningen.
Til gengæld har en lang række amerikanske hoteller ifølge Business Journal nu installeret eller er ved at installere Plum, der ikke fylder mere end en stor espressomaskine og derfor er lige til at have stående på et lille bord i hotelværelset.
Maskinen registrerer, hvor mange glas vin gæsten drikker under opholdet, og tilføjer automatisk hotelregningen det beløb, der skal betales. Plum giver ligeledes receptionen besked om, hvornår det er tid til at udskifte en flaske.

Troede det var en luftrense-maskine


Eneste problem er at få henledt gæsternes opmærksom på Plums enestående evner.
Hos hotellet Four Seasons i Silicon Valley havde man spurgt nogle af gæsterne, da de tjekkede ud, om de så havde fået nyt et glas vin fra maskinen.
Nej, lød svaret fra de fleste af gæsterne - de havde godt nok set maskinen, men troede bare, at det var sådan én, der rensede luften i værelset ...
Når først Plum er blevet en succes på amerikansk jord, har David Koretz tænkt sig at udbrede maskinen på den internationale arena.
På maskinens hjemmeside kan man læse mere om den og se en lille film, der viser den i funktion, ligesom man kan købe den online - hvis man da har råd.


To af de fantastiske kjoler, skabt af henholdsvis plaque de muselets og ståltråden fra champagneflasker.

Kjoler af champagne-udstyrDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi den store udstilling af plaque de muselet, Mondial de la capsule de Champagne, der for nylig blev afholdt i Champagne-distriktet.
Plaque de muselet er det lille runde låg af blik, som sidder mellem champagneproppen og ståltråden (muselet) på champagneflasken.
Ud over en million muselet-plader, som blev fremvist, byttet og solgt ved standene bød udstillingen også på underholdning i form af en modeopvisning. Og det var med kjoler lavet af eller dekoreret med både muselet, plaque de muselet og udskårne champagnepropper.

Se de mange kreationer


Det var den franskrussiske modeskaber Elena Viette, der stod bag kreationerne - og hold da op for nogle kjoler. Måske vil vi en dag se en Hollywoodstjerne i en sådan kjole på den røde løber til Oscar-uddelingen.
Til venstre ses to af kjolerne - den ene kreeret af et net af ståltråd fra champagneflasker og den andet prydet med muselet-låg.
Man kan se alle de fantastiske kreationer, som blev vist på udstillingen, ved at klikke her.


En illustration af det nye Evenstad Centre for Wine Education. Første spadestik til byggeriet bliver taget i 2019.

Stort nyt vincenter i OregonDel på Facebook

Langt hovedparten af al amerikansk vin fremstilles i Californien - hvorfor det også er helt naturligt, at USA’s største vinuniversitet, UC Davis, ligger i netop denne stat.

Men Grace og Ken Evenstad, der ejer vinhuset Domaine Serene i Oregon, vil nu også gøre denne ligeledes vinproducerende stat til hjemsted for vinuddannelser og -forskning af højeste karat.
Ægteparret har doneret 6 millioner dollars (cirka 36,4 mio. kr.) til et lokalt universitet, Linfield College, med det formål at udbygge det med et stort nyt vincenter, og dermed gøre det førende inden for vinøs undervisning. Det er den største donation, universitetet har modtaget i dets 160 år lange historie.

Vil tiltrække top-undervisere


Universitetet tilbyder i forvejen en bachelorgrad inden for vindyrkning og -fremstilling. Denne uddannelse skal udvides til også at omfatte vin-historie, miljømæssige aspekter inden for vindyrkning, tapning, salg og markedsføring af vin.
Donationen skal desuden bruges til et stort nyt vinlaboratorium, og alt i alt håber ægteparret, at Evenstad Centre for Wine Education, som vincentret bliver døbt, vil kunne tiltrække nogle af de dygtigste undervisere og forskere inden for vin fra hele verden.
Vinindustrien i Oregon har da også vind i sejlene i disse år med et stigende antal vinhuse og en stadig større vinproduktion. Alligevel fremstiller staten kun det, der svarer til cirka 1% af al amerikansk vin.
Man kan læse mere om det nye center og se en lille videofilm ved at klikke her.


Den fine gamle vinkrukke, som blev fremstillet for mere end 3000 år siden.

Til ære for forfædreneDel på Facebook

Lige siden oldtiden har kineserne støbt de fineste genstande af bronze, og det var hovedsageligt den kejserlige familie og adelen, der omgav sig med disse fornemme sager.

Blandt de gamle bronzearbejder er der adskillige såkaldte ”jue”, vinkrukker, som især blev brugt ved rituelle lejligheder, hvor man mindedes forfædrene. Og det gjorde man blandt andet ved at nedsvælge store mængder af datidens søde vin.

15 mio. kr. for en vinkrukke


På en auktion hos Sotheby’s i New York d. 21. marts kommer der en særlig fornem 30 cm høj jue fra Shang dynastiet (1600-1046 f.Kr.) under hammeren, og den har en højeste vurdering på 2,5 millioner dollars (cirka 15 mio. kr.).
Men den skal nok blive solgt - måske endda til over vurderingen. I dag findes der en hel del samlere af gamle kinesiske bronzearbejder, og de betaler gerne store summer for nyerhvervelser til samlingerne.
Man kan læse mere om vinkrukken og auktionen ved at klikke her.

Del på FacebookEn af de "almindelige" flasker med Swarovski krystaller. Hov - damen har ikke fløjlshandsker på!

Verdens dyreste flaske boblevinDel på Facebook

I denne weekend befinder VinAvisens Mariette sig i Düsseldorf på verdens største vinmesse, ProWein. Her er flere tusinde stande med vin, og mere end 50.000 branchefolk besøger hvert år denne messe. Mere om årets udgave af Prowein bringer vi senere i en serie postkort.

Med på udstillingen er blandt andet verdens dyreste flaske mousserende vin. Det drejer sig for en gang skyld ikke om en flaske champagne men om en flaske østrigsk sekt - som tyskerne og østrigerne kalder deres mousserende vin.

6600 Swarovski krystaller


Det er Østrigs ældste producent af boblevine, Schlumberger, som har fået kreeret denne dobbelt magnum i anledning af sit 175 års jubilæum i 2017. Flasken, der er navngivet Schlumberger Kristall, blev solgt på en velgørenhedsauktion sidste år og indbragte det, der svarer til cirka 74.000 kr.
Nu er den så udstillet på vinhusets stand på ProWein, før den får sit permanente hjem hos sin nye ejer.
Indholdet er garanteret glimrende, men det er ikke mindst selve flasken, der trak prisen i vejret. Den er nemlig besat med hele 6600 Swarovski krystaller. Firmaet Swarovski, der blev grundlagt i 1895, ligger også i Østrig, så der er helt igennem tale om et østrigsk produkt.

Skal tages med fløjlshandsker


Der er brugt krystaller i fem forskellige størrelser, og det har taget 26 arbejdstimer at sætte dem på flasken.
Indholdet er en brut (tør) sekt, som har ligget ni år på sit bundfald i Schlumbergers kælder.
Ud over den store flaske har vinhuset fremstillet 175 normale flasker af 75 cl af Kristall. De er ligeledes hver især besat med 2025 Swarovski krystaller. Prisen er ikke oplyst, men der medfølger "et par eksklusive hvide fløjlshandsker", så man kan håndtere den fine flaske. Den slags flasker tager man selvfølgelig ikke fat om med de bare næver.


En af de vine, der bliver solgt i Hong Kong, er en Château Mouton Rothschild 1924 i flaskestørrelsen Jeroboam. Det var det år, hvor slottet begyndte selv at tappe vinene på flasker.

Stor samling vine under hammerenDel på Facebook

Jerry Perenchio, der døde sidste år i en alder af 86, var en amerikansk milliardær og entreprenør - og en evig støtte af de udøvende kunster. Han har blandt andet været med til at promovere Jane Fonda, Marlon Brando, Johnny Mathis og Elton John.
Derudover brugte han en del af sine penge på at etablere en fantastisk vinkælder - en kælder, som nu kommer under hammeren hos Sotheby’s. Ifølge lederen af auktionshusets internationale vinafdeling, Jamie Ritchie, er det uden tvivl en af de største samlinger af modne vine, der nogensinde har været sat til salg på auktion.

Går til godgørende formål


Jerry Perenchios søn, John, har udtalt, at hans far har haft et vidunderligt liv - dog, som han betroede sønnen, var der en ting, han fortrød, nemlig at han ikke kunne nå at nyde al vinen i sin vinkælder sammen med venner og familie.
Som sønnen også har sagt (sikkert med et glimt i øjet), så stillede han sig straks til rådighed med at fuldføre dette projekt på farens vegne. Men han er stolt over, at hans far har valgt at bortauktionere alle vinene for at lade pengene fra salget gå til Perenchio Foundation - en forening, der blandt andet støtter filmkunsten i Los Angeles.

Mouton Rothschild 1924


De mange flasker vil blive solgt på to auktioner i henholdsvis Hong Kong og New York, og den samlede højeste vurdering lyder på det, der svarer til 54 mio. kr. Første ombæring bliver i Hong Kong d. 30. marts, og den vil omfatte alt, hvad hjertet kan begære af store klassiske vine og årgange.
Blandt højdepunkterne på den første auktion er blandt andet tolv flasker Romanée-Conti 1971, vurderet til 950.000 HKD (cirka 727.400 kr.), en magnumflaske Château Lafite 1869 til 200.000 HKD (cirka 153.000 kr.) og en Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) af Château Mouton Rothschild 1924 til 180.000 HKD (cirka 138.000 kr.).

Den G&T må vist nydes før eller efter barberingen.

G&T og barberingDel på Facebook

Den irsk ejede The Bloomsbury Club Bar i London har fået en god idé til den irske nationaldag, Sankt Patricks dag, d. 17. marts.
Baren laver en ”Trim & Tonic” pop-up, hvor man kan blive barberet på gammeldags manér samtidig med, at man nyder en Gin&Tonic - eller næsten samtidig med ...
Irish Dingle Distillery leverer ginnen, mens verdens ældste barberforretning, Truefitt & Hill, giver den hele armen med kost, saks og sæbe.
Drink og barbering koster 25 pund (cirka 210 kr.) - dog er begge dele gratis, hvis man kan bevise - fx via sit pas - at man er irer.
Jamen, må man det. Er det ikke diskriminerende over for mænd, der ikke har irske rødder?

Del på FacebookVil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Johs. M. Klein Distribution har indgået aftale om salg og distribution af vine fra følgende italienske vinproducenter: Az. Agr. Meroi Davino, Le due Terre, Prepotto, Miani, Ronc di Vico og Ronco del Gnemiz, alle i Friuli-Venezia Giulia, Francesco Rinaldi & Figli og Le Marie i Piemonte samt Fattoria San Lorenzo i Le Marche.


Leonard Paul Evans.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Leonard Paul Evans. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Leonard Paul Evans (1930-2006) eller bare Len Evans, er blevet kaldt australsk vinindustris godfather.
Han var englænder af nationalitet, og blev som ung optaget på arkitektstudiet på Cambridge University. Men han sprang fra i sidste øjeblik til fordel for et job som fitnessinstruktør hos Royal Air Force.
I 1953 immigrerede han først til New Zealand, hvor han arbejdede som træfælder, og dernæst i 1955 til Australien uden en klink på lommen.
Len Evans tog, hvad han kunne få af forefaldende arbejde, men skrev også sideløbende manuskripter til tv-shows.
I 1962 begyndte han så - som den første nogensinde - at skrive artikler og klummer om australsk vin.
Tre år senere grundlagde han Australian Wine Bureau, hvis formål var at markedsføre landets vine, og i 1973 skrev han den første større encyklopædi om australsk vin. Senere blev det også til bøgerne How To Taste Wine og Not My Memoirs.
Len Evans var også blandt de første, der slog på tromme for, at Australien skulle fremme produktionen af rød- og hvidvin i stedet for de søde fortificerede vine, som landet var kendt for i 1960’erne.
Han bestred flere topposter inden for vinindustrien, ligesom han en overgang ejede et par vinhuse i Australien og to mindre vinslotte i Frankrig.
Han var også dommer ved vinkonkurrencer i både ind- og udland, og han grundlagde Len Evans Tutorial - et vindommer-kursus af en uges varighed.
For sit store arbejde for australsk vin har han modtaget et hav af priser - blandt andet AO (Officer of the Order of Australia) i 1999.
Len Evans var gift med Patricia, med hvem han har døtrene Sally og Jodie og sønnen Toby.

Del på Facebook

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-469


469 Der er højt til loftet over solera-fadene med sherry hos Gonzáles Byass (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 29 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca, Duca di Salaparuta , Sicilien, Brut, Italien, lav alkohol (12%)

En dejlig og fyldig mousserende vin med duft og smag af modne aromatiske pærer. Moussen er livlig og holder længe i glasset. Nyd den, som den er, eller til en god madsalat - gerne med indslag af frugter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milazzo Classico, Milazzo, Sicilien, Brut, Italien, lav alkohol (12,5%)

141,5 kr., Enoteca Saporidoc

En elegant og meget lækker mousserende vin med en livlig og vedvarende mousse, en fin duft af lyst brød og en frisk, fyldig smag med noter af modne citrusfrugter. Vinen er "brut" (tør), men den knaser ikke, og i den lange eftersmag er der en lille fin frugtsødme. Nyd den som apéritif eller til retter med blåmuslinger.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palomar Creek, Vineris, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

59 kr., Lidl

Frisk og lækker hvidvin med en meget klar smag af druen Sauvignon Blanc. Vinen er i fin balance med tørhed, syre og sødme, og smagen løber lige iud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pasas, Hammeken Cellars, Jumilla, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., på tilbud indtil 26. april: 39,50 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Den danske vinmager David Tofterup har været "inde over" denne hvidvin, der er god til prisen, 39,50 kr., og som henvender sig til vinnydere, der er glade for en markant sødme og noter af ananas, bananer og honning.

stjernestjernestjerne

Câstelbeaux, Louis de Jolimont, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,75 kr., Skjold Burne

En meget let hvidvin, venlig og lige ud ad landevejen uden større falbelader. I smagen et strejf af honning.

stjernestjernestjernestjerneØ

Massís del Garraf, Viladellops, Penedès, Spanien, 2016, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine

Med sin klare, friske citrus-syre vil denne økolgiske hvidvin være en udmærket ledsager til fisk og skaldyr. Den har en let cremet smag, en lille sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morning Fog, Wente Vineyards, Chardonnay, Livermore Valley, San Francisco Bay, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 99 kr., Skjold Burne

Lækker hvidvin med en cremet smag. I smagen tropiske fruger, en udtalt sødme, et fint strejf af eg og vanille og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Selection Narince-Emir, Kavaklidere Wines, Centrale Anatolien, Tyrkiet, 2013, middel alkohol (13,5%)

139,99 kr., pris på tilbud: 119,99 kr., Anatolien Vinimport

Vellavet hvidvin på de lokale druer Narince og Emir-Tokat. Den har en let cremet smag, fin krydring, noter af citrus og et strejf af eg. Men helt billig er den ikke i forhold til oplevelserne.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santa Rita, Valle Central, Chile, 2017, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Amka

En rigtig god rosé med alt, hvad man forventer af sådan en - noter af jordbær og hindbær, frisk syre, sødme (men ikke alt for meget) og en lang eftersmag. God til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2017, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En lidt enkel rosévin uden den jordbærsmag, som mange roséer udviser. Den virker næsten som en hvidvin med noter af hindbær og citrussyre og et lille, bittert bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosa del Castagno, Fabrizio Dionisio, Syrah, Toscana IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

125 kr., Quist Wine

Vellavet rosévin med en ganske lys rosé farve, en frisk og læskende smag og en god struktur. En fin vin til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas, Hammeken Cellars, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

64,95 kr., på tilbud indtil 26. april: 39,50 kr. ved 2 flasker; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til 39,50 kr. (ved to flasker) er denne rødvin lidt af et kup. Den har det hele - god frugt, noter af solbær og kirsebær, bløde tanniner og en forførende sødme.

stjernestjernestjerne

Jules César, Maison Coquard, Gamay, Juliénas, Cru du Beaujolais, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

66 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Tør rødvin med et enkelt smagsspektrum. Ikke en af de store Beaujolais-cru'er, men til en rimelig pris. Lad den gerne få noget luft, så bliver den lidt venligere.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fortissimo, Casa Santos Lima, Alentejano, Portugal, 2016, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Lækker rødvin - og til prisen 59 kr. lidt af et fund. Den er lavet på druerne Touriga Nacional, Syrah, Petit Verdot og Alicante Bouschet og har en vis tørhed, god frugt og en fin sødme, der gør den oplagt til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Piqueras, Black Label, Bodegas Piqueras, Almansa, Spanien, 14, middel alkohol (14%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Erik Sørensen Vin

Vellavet rødvin på druerne Syrah og Monastrell, halvt af hver. Den har dejlig frugt med noter af røde kirsebær, stikkelsbær, boysenbær, blommer og vanilje og dertil et strejf af eg efter fire måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Leopard Spot, Ayama, Voor Paardeberg, Pearl, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig, kompleks rødvin på druerne Pinotage, Shiraz og Grenache Noir. Vinen har en både lækker og karakterfast frugt, en fin krydring med noter af peber, et lille, bittert bid, der er god til mad, og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Il Poggiarello, Romagnoli Villò, Pinot Nero, Emilia IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., VinMedMere.dk

Ët tørt bid maskerer lidt vel rigeligt den gode frugt og Pinot-karakteren i denne rødvin. Det hjælper dog, hvis vinen bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laurento, Umberto Cesari, Sangiovese, Romagna, Riserva, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

Flot rødvin, der har ligget 24 måneder på slovenske egefade. Det kan smages, men ikke så egesmagen på nogen måde sætter sig på de gode noter af kirsebær og solbær. Bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caveja, Italien Food & Wine, Sangiovese Rubicone IGP, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Denne lækre rødvin har en helt speciel smag med noter af nelliker, tobak og læder. Den er lavet på Sangiovese (85%) samt de to lokale druer Malbo Gentile og Centesimino. En dejlig madvin, god til store stege og bøffer. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arroyo, Bodega S. Arroyo, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

Moden og meget lækker rødvin, der her ligget seks måneder på egefade. Med sine gode tanniner udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Milianti, Aglianico, Beneventano IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 59,75 kr., Skjold Burne

Til 60 kr. en vellavet rødvin med frugt og sødme og bløde tanniner. I smagen chokolade og tobak, blommer og svesker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alí, Feudi Andronaco, Terre Siciliane IGP, Appassimento, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

122 kr., Premier Cru

Denne sicilianske rødvin åbner sig i glasset og munden og folder sig ud med dejlig frugt og noter af tobak, chokolade, rosiner, tørrede frugter, vanille og en fin sødme. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Ancyra, Kavaklidere, Centrale Anatolien, Tyrkiet, 2016, middel alkohol (14%)

129,99 kr., pris på tilbud: 104,99 kr., Anatolien Vinimport

Pæn og venlig rødvin med en moden smag af kirsebær og mørke bær. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

18 Eighty Nine, Brown Brothers, Shiraz, Heatcote, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149 kr., Vinoble

Lækker rødvin, der udvikler sig i munden med sin bløde frugt og noter af mørke bær, peber, chokolade og kaffe. En meget anvendelig - og vanedannende - vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cryptic, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,9%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr.; på tilbud: 64,95 kr., Supervin

Blød og lækker rødvin med en markant fadsmag, der dog ikke "skygger" for den gode frugt med noter af hindbær og kirsebær. En meget anvendelig vin, der godt kan klare en stor bøf eller andre kødretter. Fin, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sommos, Colección, Merlot, Somontano, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

169,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Smile Marketing Group

En ganske flot rødvin med moden frugt, tilpas syre, bløde tanniner og en dejlig sødme. Dertil noter af chokolade og krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riserva di Fizzano, Rocca delle Macie, 5, Chianti Classico, Gran Selezione, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

299,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 229,75 kr., Skjold Burne

Lækker rødvin. Den har en vis tørhed, dejlig frugt, bløde tanniner, tilpas alkohol, sødme og syre - alt i fornem balance. Udpræget en vin til mad.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sibio, Real Companhia Velha, Tawny Porto Reserva, Portugal, høj alkohol (20%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En god tawny, der passer til prisen. Den er ret elegant, blød og lækker med noter af søde druer og tørrede frugter. Ingen spritkant.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liquere Caffé Espresso, Zanin, Veneto, Italien, høj alkohol (20%)

95 kr., pris for 50 cl, Lahvino

Superlækker likør, der fylder næse, mund og hele stuen med duft og smag af friskmalet kaffe. I smagen en blød, delikat sødme og noter af chokolade - og kaffe. Nyd den, som den er, hæld den over vanilleis eller kom lidt af den i en kop varm chokolade.