Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 2018



En grusom zombie springer ud af etiketten på vinmærket The Walking Dead.

Levende etiketter

Markedsføring af vin drejer sig selvsagt om meget mere end det, der er inde i flasken. Ikke mindst etiketten spiller en stor rolle, og i kapløbet om hvis flasker, der skiller sig mest ud på forretningshylderne, bliver vinhusene stadig mere opfindsomme.

Sidste nye skrig fra USA er augmented reality (AR) - eller på dansk ”udvidet virkelighed”, hvor etiketterne taler og bevæger sig. I de amerikanske forretninger sælges i øjeblikket tre californiske vinmærker, Beringer Brothers, 19 Crimes og The Walking Dead, som alle benytter sig af AR.
For at kunne få liv i etiketterne skal man downloade app’en Living Wine Labels til sin mobil. Når man så holder sin mobil hen mod etiketten, vil der ske ting og sager på skærmen.

Hængning eller udvisning


Hos Beringer Brothers får man levendegjort fortællingen om dengang, hvor Jacob og Frederick Beringer plantede deres første vinstokke i Napa.
19 Crimes omfatter 19 vine, hvis etiketter viser personer, som i 1800-tallet blev dømt for en eller anden lovovertrædelse. Fælles for de dømte var, at de kunne vælge mellem at blive hængt eller blive udskibet til Australien. Her er det de enkelte forbryderes historie, der bliver vist via appen.

En zombie smadrer skærmen


Og så er der The Walking Dead, hvor det bliver rigtig uhyggeligt. Her springer en zombie ud af etiketten og ind på ens mobilskærm, hvor den opfører sig gruopvækkende og til sidst ”smadrer” skærmen!
Det er også muligt at se en kamp mellem en zombie og en sherif - der ellers befinder sig på hver sin etiket. Men når man stiller flaskerne tæt ved siden af hinanden og retter mobilen mod begge etiketter, starter kampen.
Ved at klikke her kan man se en lille film, der viser, hvordan AR-app'en virker, når man retter mobilen mod en af The Walking Deads etiketter.


Maleriet er malet med rødvin på Garnacha-druen fra Rioja, og det er et ud af en række malerier, der bruges i en ny kampagne for distriktets vine.

En dag i Riojas tegn

Hvis man bad danskerne om at nævne et spansk vindistrikt, så ville svaret for rigtig manges vedkommende være Rioja. For selv om der fremstilles pragtfulde vine over alt i Spanien - fra Galicien i nord til Andalusien i syd - så er og bliver Rioja det mest kendte af alle vinområderne.
Danmark var da også blandt de første lande, der importerede Rioja-vin. Det og meget mere fik vi at vide i løbet af en dag i Riojas tegn i København - en dag, der blandt andet bød på en masterclass med Master of Wine Pedro Ballesteros.

389 mio. flasker Rioja-vin


I 2017 blev der i alt solgt 389 millioner flasker Rioja-vin. Heraf blev de 148 mio. eksporteret, mens de 241 mio. blev solgt på spansk jord.
Det største aftagerland var Storbritannien, der tegnede sig for 33% af den totale eksport af vin fra Rioja. Dernæst fulgte Tyskland med 15% og USA med 9,5%, mens Danmark fik 1% af eksportkagen.
Der fremstilles mest rødvin i Rioja, men også en hel del hvidvin på druerne Viura, Tempranillo Blanco og Verdejo. Og siden 2016 har vinrådet Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rioja kørt en særlig kampagne i ind- og udland for netop at gøre opmærksom på hvidvinene. Det har hjulpet på salget. I 2012 udgjorde Riojas hvidvine kun 5% af det totale salg - i 2018 er salget indtil videre allerede nået op på 8%.

Delikate og elegante hvidvine


Der er bestemt også noget at komme efter, når det gælder hvidvin fra Rioja. Det viste den første vin, som Pedro Ballesteros præsenterede under sin masterclass. Det var en Tête de Cuvée Viura 2006 fra vinhuset Viña Soledad. Den var delikat, frisk, blød og med en perfekt balance mellem frugt, syre og fedme og med stor friskhed trods alderen.
- Viura bliver kun bedre med alderen - man kan gemme disse vine så længe, man ønsker det, lød det fra Ballesteros. Senere smagte vi andre hvidvine fra Rioja, og alle var fortræffelige - man kan kun ønske, at der kommer flere af dem på danske hylder.
Masterclassen bød selvfølgelig også på en række klassiske røde Rioja’er på Tempranillo og Garnacha - disse skønne, intense og bløde vine med god struktur, fylde og aromatiske noter af tobak, læder og vanille.
Men Ballesteros lod os også smage den nye stil inden for Rioja-rødvin. Sådan én er der nemlig, og det er meget anderledes vine med saftighed, masser af frugt, krydrede noter og en frisk syre.
- Der er masser af unge vinproducenter, der eksperimenterer i øjeblikket i Rioja, og det har vi brug for, sagde Ballesteros, der går "all in" for den nye stil.

Malerier malet med Rioja-vin


Repræsentanter fra vinrådet, som også var til stede på dagen, præsenterede en ny verdensomspændende kampagne for Rioja-vin, ”Saber Quién Eres” (At vide hvem du er).
I forbindelse med kampagnen har man fået den spanske kunstner Carlos Corres til at udføre en række malerier malet med Rioja-vin! I en lille film (på spansk) kan man se kunstneren kreere malerierne, og der bliver både brugt rødvin på Tempranillo, som giver blågrå toner, og Garnacha, som giver en sart violet farve.
De fine malerier, hvis motiver selvfølgelig har relation til vinens verden, er blevet blæst op i store plakater, som vil blive sat op på torve og gader i en lang række storbyer fra Paris til Beijing, og som fremover vil figurere på diverse store vinmesser.


Château Beychevelles etiket med et skib, der godt kan minde lidt om en dragebåd.

Billigste Bordeaux-vin årgang 2017

Primeur-ugen i Bordeaux er ovre, og langsomt men sikkert afslører vinslottene deres priser for den nye årgang 2017 - alle ex-négociant, altså de priser, distriktets négocianter videresælger vinene for til vinhandlerne.
Senest har to vinslotte i Sauternes, der jo er berømt for sine søde vine, offentliggjort deres priser. Det drejer sig om Château Rieussec, som har prissat sin årgang 2017 til 42 euro (cirka 313 kr.), en stigning på 4,1% i forhold til årgang 2016, og Château Suduiraut, hvis pris, 45,6 euro (cirka 340 kr.), er hele 8,7% højere.
Château Beychevelle i Saint-Julien har også frigivet prisen på sin rødvin for nylig, og den ligger på 52,8 euro (cirka 393 kr.), et fald på 6,7% - og en pris, der er den foreløbig laveste for årgangen. Det helt store marked for denne vin er i øvrigt Kina, hvilket blandt andet skyldes motivet på flaskens etiket. Det forestiller nemlig et skib, der med lidt god vilje kan minde om en kinesisk dragebåd.

Indtryk fra Bordeaux


Såvel de søde som de tørre hvidvine årgang 2017 er allerede blevet lovprist af adskillige internationale vinanmeldere, der har givet dem et godt stykke over 90 point på 100-point skalaen. Med rødvinene er det lidt mere op og ned, når det gælder anmeldelserne.
Christian Philipson fra Philipson Wine har som altid været til primeur-ugen, og ifølge ham finder man generelt de bedste rødvine i denne årgang i Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien og i den nordlige del af Margaux.


Cocktailbog med et glimt i øjet

”Sæt dig godt til rette, og læs videre - vi har nemlig tænkt os at dele alle vores hemmeligheder med dig, så du selv kan lave rigtig gode cocktails.”
Sådan står der blandt andet i forordet i den netop udkomne bog ”Bartenderens Cocktails”, og forfatterne, der vil dele ud af deres hemmeligheder, er bartenderne Jeppe Nothlev og Nicklas Jørgensen. De er begge prisbelønnede i ind- og udland og har arbejdet på nogle af de bedste danske cocktailbarer.
Nu er der måske nogen, der tænker, at det så nok er en meget nørdet bog med komplicerede opskrifter. Og ja, der nørdes igennem med shakere, strainere, barskeer og alt det andet værktøj. Men samtidig gør forfatterne opmærksom på, at der ikke er noget i vejen for, at man shaker en Espresso Martini i et syltetøjsglas eller rører en Old Fashion med en grydeske. Sådan er det hele vejen igennem - en seriøs bog med et glimt i øjet.

En smittende passion


I første halvdel af bogen kommer man hele vejen rundt, når det gælder udstyr og teknikker som shaken, stirred, bygget og kastet. Der er også et par sider om pynt og om de forskellige glastyper, og hvilke cocktails de bruges til. Der er endog et kapitel om fadmodning af cocktails. Og så er det hele krydret med masser af tips og tricks og et hav af illustrationer.
Teksten er ikke kun yderst velskrevet og pædagogisk. Den emmer også af de to bartenderes passion for deres håndværk - og det er en smittende passion, der giver én lyst til straks at gå i gang med at kreere cocktails.
I anden halvdel af bogen får man så opskrifterne på en lang række cocktails - såvel gamle kendinge som spritnye, heriblandt nogle af forfatternes egne vindercocktails.
Og så er det ellers bare at gå i gang, så man er parat til at servere en Green Tea Gimlet eller en Summertime Madness næste gang, der kommer gæster.
”Bartenderens Cocktails” er udgivet af Politikens Forlag, er på 240 sider og koster 270 kr. Den kan købes ved at klikke her.


Tom Maling.

Stor succes efter ydmyg start

I 1996 begyndte vinmageren Kim Crawford og hans hustru Erica at lave vin under eget tag i Auckland på New Zealand. De havde ikke råd til hverken vinhus eller vinmarker, så druerne fik de fra udvalgte drueavlere, og i gæsteværelset i deres hjem indrettede de et interimistisk vineri. De satsede på hvidvin på Sauvignon Blanc - vin, der ikke krævede fadmodning og kunne sælges blot et år efter fremstillingen, så der hurtigt kunne komme penge i kassen til den fortsatte produktion.

Nu kunne det hele jo være fortsat som et lille mand-kone projekt, hvis vine aldrig nåede ud over New Zealands grænser. Men allerede første årgang blev en enorm succes, og sjette årgang kom på Wine Spectators liste over verdens 100 bedste vine.
Kim Crawford Wines endte efter kun syv år som New Zealands tiende største vinhus, hvorefter Kim og Erica i 2003 valgte at sælge det til et af verdens største vinfirmaer, Constellation Brands.

Et hav af mikroklimaer


I dag eksporteres vinene fra Kim Crawford Wines til 75 forskellige lande - heriblandt Danmark. Og at stort også kan være rigtig godt, fik vi bekræftet under en nylig smagning af vinene i København.
Det var marketingdirektør fra Constellation Brands newzealandske afdeling, Tom Maling, der præsenterede vinene i samarbejde med deres danske importør, Dansk Supermarked. 85% af al den vin, newzealænderne eksporterer, er hvidvin på Sauvignon Blanc, og sådan er det også hos Kim Crawford Wines.
Vindyrkningsarealet på New Zealands to lange smalle øer strækker sig fra 36. til 45. breddegrad, hvilket svarer til en strækning fra Alsace til Sicilien. Det, samt en stor forskel i jordbundsforholdene, gør, at der findes et hav af små mikroklimaer, og det betyder så igen, at Sauvignon Blanc-druerne byder på meget forskellige aromaer alt efter, hvor de er dyrket. (Fortsættes nedenfor).

Hele 240 parceller

Kim Crawford Wines får Sauvignon Blanc-druerne fra Marlborough og Hawkes Bay, og vinhusets marker er inddelt i hele 240 forskellige små parceller afhængig af druernes forskelligartede aromaer.
Druerne fra hver parcel høstes og gæres separat, og dernæst venter det store arbejde med at udvælge og blande vinene for at opnå det perfekte resultat i den færdige Sauvignon Blanc-vin.
Vinhuset har flere hvidvine på druen, og i dets største mærke, Kim Crawford Sauvignon Blanc, indgår der fx vine fra hele 120 parceller.

Det er ikke Bourgogne, men ...


Vinhuset fremstiller også rødvin på Pinot Noir - Bourgognes store drue - og her kommer druerne fra Marlborough og ikke mindst Central Otago, der har et ideelt klima til dyrkning af denne ret krævende drue.
De kloner, vinhuset anvender, stammer også fra Bourgogne, og vinmageren har da også været en tur i det franske distrikt for at studere vindyrkning- og fremstilling.
Men, som det lød fra Tom Maling, så er man ikke ude på at kopiere Bourgogne-vinene men derimod at skabe vine i en helt egen newzealandsk stil.
De to rødvine, vi smagte, var helt i top med Pinot-druens fine karakter, saft og frugt - og selv om de ikke er helt billige, så koster de kun en tredjedel af en god Bourgogne.
Der er fine stjerner til samtlige vine fra smagningen længere nede på siden.

Fra mindre til mere moden

Ovenfor nævnte vi, hvordan de store forskelle i klimaet og jordbundsforholdene på New Zealand medfører forskellige aromaer i Sauvignon Blanc-druerne. Men også det tidspunkt, man høster druerne på, har afgørende betydning.
Tom Maling fra Kim Crawford Wines viste os skemaet ovenfor, som illustrerer, hvordan druerne udvikler forskellige aromaer alt efter, hvor langt de er i modningsprocessen. Og det kan man jo så udnytte som vinproducent afhængig af, hvilken karakter man ønsker, den færdige vin skal have.
Som det fremgår af skemaet, så udvikles denne duft og smag af eksotiske frugter, som er så typisk for mange newzealandske Sauvignon Blanc-vine, først når druerne er absolut fuldmodne.


Første engelske vin på dåse

Det går stærkt i Storbritannien. Det er først i de senere år, at omverdenen for alvor har fået øjnene op for, at briterne kan lave vin - og endda glimrende vin. Antallet af vinhuse er nærmest eksploderet, og nu kan briterne også præsentere deres første vin på dåse.
Det er firmaet The Uncommon, som står bag nyskabelsen, og de Bacchus-druer, der er blevet brugt til den let mousserende vin, stammer fra Denbies Wine Estate i Surrey.
I de oversøiske vinlande er dåsevin et stort hit, og det håber The Uncommon selvfølgelig på, at det også bliver i Storbritannien.
Derfor har firmaet planer om at opføre eget vineri i London udelukkende med det formål at fremstille såvel mousserende som stillevine på dåse. Druerne vil de så få fra flere forskellige britiske vinhuse.
The Uncommons dåsevin sælges kun i London-varehuset Selfridges, hvor en dåse med 25 cl koster 5 pund (cirka 43 kr.).

Input om drikkepenge

I sidste uge nævnte vi en britisk undersøgelse, der viser, at 88% af briterne giver tjeneren i en restaurant drikkepenge - også selv om de synes, betjeningen var ringe. Nogle anførte, at de gjorde det, fordi det var kutyme - andre, at de følte et socialt pres, eller at de gjorde det, fordi tjenerlønningerne var for lave.
Vi spurgte derfor VinAvisens læsere, om de også giver drikkepenge, selv om de ikke har været tilfredse med servicen. Vi har fået mange input, og tak for dem. Her kommer et udpluk:
- Jeg giver altid drikkepenge i Emerging Markets (fx Kina, Indien og Brasilien, red.), lande, hvor man ved, at personalets løn er afhængig af disse penge - også selv om jeg ikke har været helt tilfreds med betjeningen, skriver Bernie Pedersen.
- I de vestlige lande giver jeg for det meste drikkepenge, men dog aldrig, hvis tjeneren ikke har været flink og høflig.
- Når jeg giver drikkepenge giver jeg altid kontanter, så jeg er sikker på, at stedets ejer ikke bare scorer drikkepengene ved en betaling med betalingskort.

Tjeneren kan have en dårlig dag


Rune Rasmussen indrømmer blankt, at han altid lægger drikkepenge, også selv om betjeningen ikke var god:
- Jeg kender flere tjenere, og jeg ved, at det er et super hårdt job, så hvis de har en dårlig dag og derfor ikke yder deres optimale, så er det forståeligt nok. Og det skal ikke gå ud over drikkepengene.
Bente Kjær skriver, at hun kun giver drikkepenge, hvis betjeningen har været ekstra god:
- Hvis servicen lever op til restaurantens niveau, så har tjeneren jo bare udfyldt sin jobfunktion, hvilket vedkommende jo får sin løn for. Så jeg kan ikke se, at det bør indkassere ekstra penge i posen. En receptionist eller rengøringshjælp på et hotel, der udfører sit arbejde til punkt og prikke, får jo heller ikke automatisk drikkepenge.
- Hvis tjeneren derimod gør lige det ekstra, end man kunne forvente i forhold til restaurantens niveau, så topper jeg også gerne med drikkepenge.

VinAvisen og den nye lov om persondata

Fra den 25. maj har hele Europa fået en ny fælles lov om behandling af persondata. Formålet med den er at styrke beskyttelsen af enkeltpersoners personlige oplysninger.
Som modtager af VinAvisens løbeseddel har du i sin tid tilmeldt dig som gratis abonnent og dermed – sammen med cirka 10.000 andre læsere – givet os din mailadresse.
Med denne meddelelse bekræfter vi, at du til enhver tid kan bede om sletning af din adresse i vores database. Det kan ske ved at klikke her.
Vi kan samtidig bekræfte, at vores adresser i VinAvisens database altid siden 1998 kun har været benyttet til udsendelse af løbesedlen og aldrig har været solgt eller videregivet til andre formål. Samme politik vil blive gennemført også i fremtiden.


Den fantastiske "vinstol" fra filmen på YouTube.

Stol med indbygget vinautomat

Matt Thompson, der driver en tømrerforretning i Detroit, har skabt en ret fantastisk ”vinstol” til haven. Ud over, at man kan tage sig en slapper i stolen, kan man også få skænket sig et glas vin og vælge, hvor megen vin, der skal i glasset.
Der er lidt Storm P. over stolen, hvor vinen skænkes via et sindrigt system af lodder, trisser, rør og noget, der minder om en gearstang ...
Thompson har - trods mange forespørgsler - ikke tænkt sig at sætte stolen i produktion. Det har både taget lang tid og kostet en hel del penge at skabe blot dette ene eksemplar.
En lille film på YouTube viser, hvordan vinstolen virker - ligesom man kan se forgængeren, en stol, der ”spytter” dåseøl ud af armlænet.

Kvinderne smagte flest nuancer

Det er typisk mænd, der står for åbning af vinen - ligesom de også vender bøfferne på grillen.

Og i mange restauranter er det stadig nærmest pr. automatik en mandlig gæst ved bordet, der får overrakt vinkortet. Årsagen til, at mænd og vin hører uløseligt sammen, fortaber sig i de historiske tåger. Det er bare sådan, det altid har været - og det til trods for, at kvinder ifølge en ny spansk undersøgelse faktisk er mere til at fange de finere smagsnuancer i vin.
Undersøgelsen omfattede 208 kvinder og mænd, som blev bedt om at blindsmage to hvidvine, en rosévin og tre rødvine, der til sammen udgjorde en bred og forskelligartet smagspalet.
Deltagerne noterede smagsindtrykkene og gav point til vinene, og her adskilte kvinderne sig markant fra mændene - dels ved generelt at give vinene lavere point, dels ved bedre at kunne opfange duft- og smagsnuancer og dermed skelne mellem vinene. Man kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke her.



Fandens mælkebøtter som vin

Mange haveejere ser rødt, når de gule mælkebøtter i denne tid dukker op i hobetal i græsplænen. Men i stedet for at lade de Fandens mælkebøtter ende som haveaffald, kan man bruge dem til lidt af hvert. De tidlige sprøde blade er perfekte i salat, og så kan de gule kronblade ifølge Dansk Hjemmeproduktion forvandles til en glimrende bordvin eller hedvin. Og hvis man nu får smag for mælkebøttevinen, ender det måske med, at man ligefrem begynder at dyrke de gule blomster …
Opskrifterne på de to drikke findes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside.
De seks flasker i serien Macallan Lalique Legacy Collection.

Unik whisky-serie til salg i Danmark

Over en periode på ti år har den berømte skotske whiskyproducent The Macallan med jævne mellemrum frigivet nogle sjældne og meget gamle single malt whisky’er til salg. Whisky’erne er modnet mellem 50 og 65 år, før de er blevet tappet på fornemme flasker, skabt af det lige så berømte franske krystalfirma Lalique.
Der er kun fremstillet mellem 400 og 470 eksemplarer af hver af de i alt seks flasker, hvilket har gjort dem eftertragtede af whiskysamlere verden over. Og at eje hele serien, der er døbt Macallan Lalique Legacy Collection, er kun få forundt.
Nu er det muligt for første gang nogensinde at købe de seks flasker samlet på dansk jord. Det kan man hos investeringsfirmaet Rare Wine Invest, og prisen er 440.000 euro (cirka 3,3 millioner kr.) eksklusiv moms.
Hver flaske i den serie, der nu er til salg i Danmark, er certificeret for ægthed af Rare Wine Invests afdeling for kvalitetskontrol. De seks fornemme krystalkarafler er nummeret i hånden af Laliques glasmagere og sælges i deres originale trækasser. Man kan læse mere om de enkelte whisky’er i serien på Rare Wine Invests hjemmeside.
Den ene af de to smeltede ginflasker.

Når flasker bliver til kunst

For nylig betalte en anonym byder et hammerslag på det, der svarer til 31.000 kr. hos det amerikanske auktionshus Shapiro. Og det, vedkommende fik for beløbet, var en flaske Gordon’s Gin - der var tom og oven i købet smeltet! Endnu en flaske, der var stort set magen til, gik for et lignende hammerslag.

Det lyder måske nok lidt vanvittigt at betale så stort et beløb for tomme, maltrakterede ginflasker. Men når der er tale om kunst, er det jo en helt anden sag. Og det er der - de to flasker er nemlig smeltet til skulpturer af det britiske kunstnerpar Gilbert & George alias Gilbert Proesch og George Passmore.
Flaskerne er ud af en nummereret og signeret serie på i alt 200 styk, og de er et sindbillede på parrets store passion for netop Gordon’s Gin.
De to flasker har tilhørt den nu afdøde australske kunsthandler Ray Hughes, hvis hele kunstsamling sælges over et par dage hos Shapiro.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Francis Ford Coppola.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Francis Ford Coppola. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Francis Ford Coppola (f. 1939) har sine familiære rødder i Syditalien, hvorfra hans bedsteforældre emigrerede til USA omkring år 1900. Selv voksede han op i New York med en far, der var musiker, og en mor, der var skuespiller.
I 1959 afsluttede han sin BA i teaterkunst fra Hofstra University på Long Island. Han fandt dog snart det hvide lærred langt mere spændende end de skrå brædder, og efter endnu en uddannelse som filmproducent ved UCLA (University of California, Los Angeles) begyndte han at lave film. Den første film var Dementia 13, og den blev startskuddet til en legendarisk karriere med milepæle som The Godfather fra 1972, The Great Gatsby fra 1974 og Dommedag nu (Apocalypse Now) fra 1979.
Francis Ford Coppola har stadig travlt med at lave film. Men samtidig passer han sine nu to vinhuse i Californien.
Hans vinøse løbebane begyndte i 1978, hvor han købte den mere end hundrede år gamle vingård Inglenook i Rutherford, Napa Valley. Siden da har Francis Ford Coppola sat ejendommen i stand og tilbagekøbt de vinmarker, som tidligere var blevet solgt fra. Flagskibet blandt vinhusets rød- og hvidvine er rødvinen Rubicon.
Derudover ejer han Francis Ford Coppola Winery, ligeledes i Napa, og i 2013 købte han Geyser Peak Winery i Sonoma, som han omdøbte til Virginia Dare Winery.
Francis Ford Coppola har siden 1963 været gift med Eleanor Coppola, og sammen har de børnene Roman, Sofia og Mary, der alle tre ligesom deres far er inden for filmbranchen. Ikke mindst Sofia er blevet berømt med sine egne film (bl.a. Lost in Translation) – og farmand har naturligvis opkaldt en vin efter hende.
Adresse: Inglenook, 1991 St. Helena Highway, PO.Box 208, Rutherford, CA 94573, USA, tlf.: (001) 707 968 1100, www.inglenook.com
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Skal hvidvin iltes?

Jannik Jensen har ofte hørt, at det er en god idé at trække rødvinen op et par timer før servering, så den kan nå at ilte. Nu vil han gerne vide, om det samme gælder for hvidvin.
Jo, i visse tilfælde. De fleste hvidvine bør dog drikkes afkølede og lige efter åbningen. Men hvis det drejer sig om en kraftig hvidvin af god kvalitet og med et højt syreindhold – fx en vin fra Bourgogne, Tyskland eller Østrig – er det en helt anden sag. Så vil vinen bestemt have godt af at trække vejret lidt, før den hældes i glasset. Iltningen vil, ligesom for rødvinenes vedkommende, fremhæve duften og smagen.
Det er dog ikke nok at åbne flasken – flaskehalsen er for snæver til, at den fornødne mængde ilt kan trænge ned til indholdet. Vinen skal hældes over i en karaffel eller kande.


Ugens vinøse billede

Tom Schmidt er på et længere ophold i sherry-byen Puerto De Santa Maria. Og som han skriver, så har han altid troet, at der udelukkende blev fremstillet sherry i byen. Men hos Bodega Forlong har man plantet den gamle rødvinsdrue Tintilla de Rota samt Merlot og Syrah og laver ifølge Tom Schmidt en rigtig god rødvin på druerne.
Vinen bliver lagret et halvt år på terracotta-fade, før den kommer på egetræsfade - noget, som vores læser aldrig før har set, og som han straks snuppede et billede af.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-478


478 Uendelige vinmarker strækker sig langs Awatare-floden i Marlborough-distriktet på New Zealand (foto © Selaks).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Millè, Villa Crespia, Franciacorta, Brut, Italien, lav alkohol (13%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Flasken er iklædt en flot, blå dragt, og vinen er sprudlende med fine, stadige bobler og en lækker smag og noter af (det hvide i) grape i eftersmagen. Fortræffelig til mad.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Viajero, Vineris, Pedro Jimenez, Coquimbo, Chile, 2016, lav alkohol (12,5%)

34,95 kr., Lidl

En enkel hvidvin uden noget større vingefang. Men prisen slår jo heller ikke bunden ud af budgettet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Savanah, Spier, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2015, lav alkohol (13%)

54,95 kr., pris på tilbud indtil 24. maj ved 6 flasker: 33,17 kr., Kvickly

Til 33,17 kr. så afgjort et kup. Dette er en dejlig hvidvin på druen Chenin Blanc, der i Sydafrika ofte hedder Steen, men altså ikke her. Den har en dejlig duft og en tør smag med noter af æbler. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thembi, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2017, lav alkohol (12,5%)

En rigtig god Sauvignon Blanc-hvidvin med en fin krydring og balance mellem sødme og syre. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Huber, Marcus Huber, Grüner Veltliner, Traisental, Østrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

114,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Supervin

Denne hvidvin lever helt op til, hvad man forventer, når man køber en Grüner Veltliner. Vinen er fint krydret og har en lille, forfriskende prikken på tungen. God til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Karl Erbes, Weingut Karl Erbes, Riesling, Mosel, Ürziger Würzgarten, Feinherb, Tyskland, 2017, lav alkohol (11%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 89 kr., Propperiet

En rigtig dejlig hvidvin med en ekstremt aromatisk duft og smag. Den er ganske let, men kompleks, med fin Riesling-smag og en lille sødme i god balance med syren. Kun 11%. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

139,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En lækker hvidvin, der med sin let cremede smag smyger sig om tungen. Den har et kompleks smagsbillede med tilpas sødme og et strejf af egetræ fra fadlagringen.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blush, Rocca, Zinfandel, Salento IGT, Italien, 2017

66,95 kr., Amka

En italiensk rosévin i amerikansk blush wine-stil med let cremet smag, noter af jordbær og en indtagende sødme. Udpræget terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Siris, Montemajor, Aglianico, Basilicata IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Delikat rødvin, der i en blindsmagning kan minde om druen Muskat. Vinen er i fin balance med lækker frugt og en indtagende sødme.

stjernestjernestjerne

Rose D'Adimant, Maison du Sud, Saint Guilhem le Desert IGT, Frankrig, lav alkohol (12%)

119 kr., på tilbud ind imellem: 69 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Fra den meget flotte, flaske med facetter og glasprop kommer der en ret let, lige-ud-ad-landevejen rosévin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca'Boscari, Angelo Rocca & Figlis, Salento IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., Amka

Typisk rødvin fra den italienske støvlehæl på de traditionelle druer Negromaro og Primitivo. En rigtig god vin med moden frugt og fin krydring. Yderst attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjerne

Curioso, Ponte Lungo, Toscana, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En ganske udmærket rødvin med en fin frugtsødme, der opvejes af en tilpas portion syre. En let drikkelig vin med en stor spændvidde, når det gælder mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Châsse, Gabriel Meffre, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Kun 50 kr. (ved seks flasker) for så god en Rhône-rødvin! Den er lavet på druerne Grenache og Syrah og har denne "støvede" og fint krydrede smag, der er så god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ju de Vie, Domaine de la Graveirette, Vin de France, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Vellavet rødvin med fyldig frugt og noter af ... granskov, skovbund, svampe. En lækker og meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prima Bruma, Cantina di Verona, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

89 kr., pris på tilbud indtil 23. maj: 69 kr., Fakta

En ganske flot rødvin og venlig lillebror til gode Amaroner. Den har fyldig frugt og noter af tørrede frugter. Den river ikke i tænderne og har en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château la Fleur Peilhan, Saint-Émilion, Grand Cru, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud indtil 24. maj: 99 kr., Kvickly

En pæn og "ordentlig" Bordeaux-rødvin til en attraktiv tilbuds-pris. Den er tør, som sådan en skal være, den har en ren og dejlig frugt og diskrete fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Leyda, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

129 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Ren Pinot - i oversøisk stil. God frugtfylde, en dyb farve, fin krydring, noter af blommer, hindbær og honning og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mandus, Rocca delle Marcie, Primitivo di Manduria, Salento, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En helt igennem dejlig rødvin med en kompleks duft af sveskeblomme, mørk chokolade, vanille og brombær. Smagen er intens, fuld af moden frugt og krydrede noter og med en fin forfriskende syre til slut. En vin, der har det hele, og som vil egne sig glimrende til kraftige kødretter.

stjernestjernestjerne

Création Crosset, Brotte, Cairanne, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Pæn Rhône-rødvin uden større prætentioner, lidt kort i munden, udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Sovrana, Beni di Batasiolo, Barbera, Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Mellemfyldig rødvin med noter af kirsebær. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Casalobos, Vino de la Tierra Castilla, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)

139 kr., Multi Wine

Flot rødvin på druerne Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot og Tempranillo - en vin, der med sin gode frugt, fine noter af fad og cigarkasse og en knejsende sødme er en glimrende ledsager til de fleste kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prima, Bodegas Y Viñedos Maurodos, Toro, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 12 flasker: 99,95 kr., Theis Vine

En yderst lækker rødvin i fornem ballance. Den er lavet på 85% Tinta de Toro (Tempranillo) og Garnacha og har en mediumfyldig smag, noter af tobak og lakrids, bløde tanniner, fint integrerede fadnoter og en lang eftersmag. Attraktiv pris ved tolv flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano Classico Superiore, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

169,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En lækker og blød rødvin med modne mørke kirsebær i både duft og smag og med en fin balance mellem frugtsødme og syre. Den er hver en krone værd til normalprisen - så skynd jer at købe den til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Dainero, Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin

En dejlig rødvin med duft af modne mørke kirsebær og brombær og med en fyldig krydret smag, der slutter med en fin lille syre. Prisen - også ved 6 flasker - er dog lige i overkanten.

Smagningen af vine fra Kim Crawford

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kim Crawford, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2016, middel alkohol (13,5%)

109 kr., på tilbud fra 15. til 28. juni: 89,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Pinot Noir-druen kan godt være stolt af at lægge most til så fortræffelig en rødvin. Den er fyldig, saftig, fuld af frisk bærmost - især mørke kirsebær - og slutter blødt og rundt. En harmonisk vin, som er sine 109 kr. værd - og dermed et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kim Crawford, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

109 kr., på tilbud fra 25. maj til 7. juni: 89,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En elegant hvidvin med en herbal duft og en frisk smag med en herlig og markant citrusnote. Nyd den til sommerens fisk og skaldyr - eller til en portion grønne asparges. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Small Parcels Spitfire, Kim Crawford, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (12,5%)

170 kr., pris ved 6 falsker (kun onlinesalg), Føtex 

Mango er den dominerende note i denne liflige hvidvin. Smagen er tør uden at knase og har ligeledes fine noter af mango og grønne druer. En elegant vin i perfekt balance. Prøv den til en ekstra god fiskeret eller til lette asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Small Parcels, Rise and Shine, Kim Crawford, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand, 2014, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker (kun online salg), Føtex 

I denne rødvin går krydrede noter op i en højere enhed med friske bær og et strejf af mokka. Når det gælder kvaliteten, kan vinen udmærket hamle op med en rigtig god (og dyr) Bourgogne-rødvin. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen