Pinotage i britisk muld
De fleste forbinder nok mest af alt Pinotage-druen med sydafrikansk vin. Og selv om druen i dag dyrkes i mange andre lande, så har den da også sin oprindelse i Sydafrika.
Nu er der for første gang nogensinde plantet en Pinotage-vinmark på britisk jord.
Marken ligger ved Leonardslee Garden i West Sussex i det sydlige England, er på 0,5 hektar og tilhører vinhuset Mannings Heath.
Vinhuset ejes af Penny Streeter, der også ejer vingården Benguela Collections i det sydafrikanske vindistrikt Walker Bay. Og herfra har hun et rigtig godt kendskab til Pinotage-druen, som breder sig i en del af gårdens vinmarker.
Vinplanterne til marken i Sussex er oven i købet nøjagtig samme klon som den, der dyrkes i vinmarkerne i Sydafrika.
Passer godt til det britiske klima
Selv om den britiske vinindustri ekspanderer kraftigt i disse år, så er der visse problemer med modningen af druerne - som hos Mannings Heath omfatter Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Og det er her, Pinotage kommer ind i billedet.
Druen er hurtig til at danne sukkerstoffer og har en meget kort vækstsæson - i Sydafrika er det den første drue, der bliver høstmoden.
Blomsterknopperne springer også sent ud, hvilket reducerer risikoen for, at de bliver ramt af forårsfrost. Og så har Pinotage-druen et meget tykt skind - i modsætning til fx Pinot Noir - og er dermed ikke så modtagelig for svampesygdomme og råd. Den slags opstår ofte i vinmarkerne efter lang tids kraftigt nedbør - og netop nedbør er der som bekendt en hel del af i Storbritannien.
Derudover er druen ualmindelig mørk - næsten blåsort - hvilket tiltrækker solens varme. Druekødet er derfor omkring 8 grader varmere end udendørstemperaturen, hvilket også er med til at fremskynde modningen og udvikle tanninerne i de ofte kølige britiske somre.
Stadig kun et eksperiment
Mannings Heaths kældermester, Johann Fourie, som også er kældermester hos vingården i Sydafrika, understreger, at der er tale om et eksperiment. Selv om alt tyder på, at Pinotage-druen passer perfekt til det britiske klima, er der ingen, der ved, hvordan druerne rent faktisk vil udvikle sig.
Plantningen af vinmarken foregik under masser af festivitas, og til stede var Gerhard Perold, som er oldebarn af professor Abraham Izak Perold. Det var ham, der i 1925 skabte Pinotage-druen ved at krydse Pinot Noir og Cinsault (der i Sydafrika også kaldes for Hermitage).
Man kan læse mere om professoren i VinAvisens
Hall of Fame.
En af de lange kældergange under Codorníu, hvor vinen ligger og andengærer på flasker.
Investeringsfirma køber Codorníu
Codorníu, der blev grundlagt i 1551, er Spaniens ældste familieejede cavahus - og det har været i samme families eje i alle årene. Det er også verdens ældste eksisterende familieejede vinhus for mousserende vin. Dog vil huset nok ikke så meget længere være indehaver af de to rekorder.
I disse uger indledes nemlig de afsluttende forhandlinger om et salg af aktiemajoriteten i Codorníu til det store amerikanske investeringsfirma Carlyle Group.
I salget indgår også Codorníus øvrige ti vinhuse i Spanien, Argentina og Californien samt de i alt 3000 hektar vinmarker.
Ifølge The Drinks Business forventes handelen afsluttet, inden året er omme.
Carlyle Group købte tidligere i år det verdensomspændende vinfirma Accolade Wines for et beløb svarende til 4,7 milliarder kr. Så mon ikke familien Raventós, der ejer Codorníu, kan forvente en pæn sjat penge for aktierne ...
Verdens største importør af bib-vine
Det har længe været en kendt sag, at svenskerne er glade for bag-in-box vine. Men nu viser nye tal fra Business France, at Sverige i 2017 ligefrem var verdens største importør af bib-vine.
I alt aftog landet 493.000 hektoliter bib-vin, hvilket svarede til 25% af dets samlede vinimport.
Det næststørste importland var USA med 310.000 hektoliter svarende til sølle 2,9% af al den vin landet importerer.
På tredjepladsen lå Norge med 304.000 hektoliter og 39,3% af den totale import. Dernæst fulgte Slovakiet og Tyskland.
Disse fem lande tegner sig for omkring halvdelen af al importeret bib-vin på verdensplan.
Og hvor kommer vinen så hovedsageligt fra? Svaret er Australien, der med 15% af markedet er verdens største bib-vin eksportør - tæt fulgt af Sydafrika med 14% af kagen. Herefter kommer Tyskland og Frankrig med henholdsvis 13% og 10%.
Man kan læse mere (på fransk) ved at
klikke her.
Man åbner dåsen "Le Beck's" fuldstændig som en traditionel dåseøl, nemlig ved at hive en låget af på toppen af "fluten".
Dåseøl med ambitioner
Der er ikke sket de store udsving i udformningen af øldåser i de sidste mange årtier. Men det har ølgiganten AB InBev nu gjort noget ved. Til sit tyske ølmærke Beck’s har firmaet - i samarbejde med designfirmaet Serviceplan - skabt en dåse, der er udformet som en champagne-flute.
Målet er, at dåsen, som har fået det fransk klingende navn ”Le Beck’s”, skal gøre sit indtog til større eksklusive begivenheder, hvor dåseøl normalt er bandlyst. Det kan fx dreje sig om ferniseringer i kunstgallerier eller firma-jubilæer, hvor man nærmest pr. automatik får stukket et glas vin i hånden.
I første omgang har AB InBev afprøvet øl-fluten til en række af den slags begivenheder på tysk jord. Og det har ifølge firmaet været så stor en succes, at det nu overvejer at lancere ”Le Beck’s" internationalt.
Øl-fluten er på mange måder en smart og sjov idé - men nok ikke noget for øl-nørder, der gerne vil kunne betragte skumkronen og øllets mørke eller ravgyldne farve …
En vinmark tilhørende Wyken Vineyards i det britiske Suffolk. Foto: Wikipedia/Bob Jones.
Britiske vinmarker er en modesag
Vinindustrien er nu en af Storbritanniens hurtigst voksende industrier. I 2013 slog 36 nye britiske vinhuse dørene op, i 2016 lød tallet på 64, og sidste år så endnu 80 nye vinhuse dagens lys, hvilket er en hidtidig rekord.
Siden år 2000 er vinmarksarealet tredoblet, og inden for de sidste ti år er det øget med 135%.
De positive tal stammer fra en ny undersøgelse udført af UHY Hacker Young - der også har taget pulsen på, hvem der står bag de mange nye vinhuse. Det viser sig, at det nærmest er blevet en modesag blandt Londons velhavende forretningsfolk at investere i britiske vinhuse og vinmarker - og i høj grad selv involvere sig i vinproduktionen. Nogle ender med at droppe jobbet bag skrivebordet for at gå helhjertet ind i vinens verden.
Billigere vinmarker
Tidligere investerede de britiske forretningsfolk typisk i vinmarker i Bordeaux og Toscana, men nu bliver det stadig mere interessant at satse på hjemlige marker - hvis priser også er langt mere menneskevenlige.
Alt tyder da også på, at Storbritannien går en blomstrende tid i møde som vinland. Det er ikke længere kun briterne selv, der værdsætter den engelske vin, men også i stigende grad forbrugerne på det internationale marked. Og det gælder ikke mindst de mousserende vine, som udgør to tredjedele af al engelsk vin, og som har vundet stor anerkendelse uden for landets grænser.
Fra den stemningsfulde Rhônefestival, hvor man kan smage et bredt udvalg af vine fra det sydfranske distrikt.
Nedtælling til Rhônevinfestival 2018
Selv om der er nogle måneder til, kan det være en god idé allerede nu at planlægge, hvilke af sensommerens vinøse arrangementer, man vil deltage i. En af de store tilbagevendende begivenheder er Rhônevinfestivalen, som både vinbranchefolk og forbrugere er strømmet til år efter år. I år er det 15. gang, festivalen afholdes, og datoen er d. 15. september. Rammerne er traditionen tro Dansk Vincenter i Avedøre ved København, hvor de mange Rhônevine smages med udsigt til vinmarkerne.
Udstillerne, der skænker i glassene, er både større vinimportører og en hel underskov af kvalitetsbevidste specialimportører. Ved festivalens store publikumskonkurrence kåres dagens bedste vine.
Rhônevinfestival 2018 afholdes i et samarbejde mellem Inter Rhône og The Wine Company. Man kan finde en oversigt over udstillerne og købe billetter til 275 kr. pr. person ved at
klikke her.
Interesserede udstillere er velkomne til at kontakte arrangørerne på
thewinecompany@private.dk eller tlf.: 22 24 68 82.
En flute til en hel flaske bobler.
Dovenskaben længe leve
Hvis man ligger i hængekøjen og nyder et glas prosecco, kan dovenskaben jo godt melde sig, når man skal have en ”refill”, og flasken befinder sig i køleskabet.
Men så kan man jo bare investere i et Giant Prosecco Glass - et glas, der kan rumme en hel flaske af den italienske boblevin!
Glasset er skabt af det britiske firma The Present Finder - der også har kreeret et Gin & Tonic glas i kæmpeformat.
Visse ulemper
Det store prosecco-glas har dog visse ulemper. For det første er man nødt til at holde om selve glasset - og endda med begge hænder - hvorved vinen hurtigt bliver lunken. Holder man kun på stilken, får det fyldte glas overbalance.
Det kan også tage en god rum tid at tømme glasset - med mindre man er meget prosecco-tørstig - og så er der nok ikke ret mange kølige bobler tilbage, når glasset er halvt fuldt … Men sjovt er den store flute selvfølgelig.
Giant Prosecco Glass, der er 29,5 cm højt, koster 15 pund (cirka 127 kr.) på firmaets hjemmeside. The Present Finder sender dog ikke til Danmark.
Foto: CIVC.
Ny champagneuddannelse i Danmark
Danmark er med på topti listen, når det gælder import af champagne pr. indbygger, så det er helt på plads med en uddannelse inden for den boblende vin. En sådan kan Vinuddannelse.dk nu tilbyde.
Uddannelsen henvender sig til såvel fagfolk som vinentusiaster, der gerne vil gå i dybden omkring fremstillingen af champagne og få mere at vide om distriktet og vinens fascinerende historie. Kursisterne vil også få en indgående introduktion til både store og små champagnehuse og til den populære vins markedsstruktur.
Champagneuddannelsen består af syv moduler, der - hvis man ønsker det - kan afsluttes med en eksamen. En gennemført uddannelse vil udløse et diplom.
Prisen for samtlige syv moduler er 8950 kr., mens den eventuelle eksamen kan tilkøbes for 1200 kr.
Den 3. september afholdes der et kick-off event fra kl. 19-21 hos Vinuddannelse.dk, Århusgade 88, 4. sal. Her vil man lade champagnepropperne springe og introducere den nye sprudlende uddannelse.
Nærmere information kan fås hos Certified Educator og WSET Diploma
Malene Smidt Hertz, der er ansvarlig for uddannelsens gennemførelse på
mail@vinuddannelse.dk eller mobil 20 61 49 66.
Køl vinen i en frostpose
I sidste uge spurgte en læser om, hvordan man hurtigst muligt nedkøler en flaske hvidvin.
Vores bud lød på en spand med vand og isterninger eller fryseren, hvor flasken først blev viklet ind i et vådt viskestykke.
Det har fået Karsten Nielsen til tasterne, og han har følgende gode idé:
- Vinen afkøles langt hurtigere, hvis ikke glasflasken skal afkøles. Man kan derfor hælde vinen over i så tynd en beholder som muligt og anbringe denne i fryseren eller køleskabet. Det aller hurtigste er at omhælde vinen i en stor frostpose. Herved kommer den størst mulige mængde vin i kontakt med de kolde omgivelser.
Og så kan man jo - som vores læser skriver - samtidig nedkøle den tomme vinflaske, så den afkølede vin kan hældes på en kold flaske.
Nye regler for lagervine
Sidste år oplevede en række europæiske vinlande, hvordan frost, hagl og oversvømmelser gjorde et dramatisk indhug i mængden af høstede druer. Og ifølge OIV (Office International de la Vigne et du Vin) endte årgang 2017 med at blive den mindste årgang på verdensplan i de sidste 50 år.
Med klimaændringerne går man en fremtid i møde med et mere ekstremt vejrlig med flere oversvømmelser og kraftigere uvejr. Dermed øges risikoen for, at vinhusene nogle år har så lidt vin at sælge af, at det kan blive svært at få hjulene til at løbe rundt.
I Frankrig har appellationsmyndigheden INAO derfor nu indført nye regler for den mængde vin, som vinproducenterne hvert år må lægge til side for at have et lager til dårlige tider.
Ifølge de nye regler kan producenter af rød- og hvidvin årligt øge den nuværende tilladte mængde med op til 20% - og med op til 50% i løbet af de næste tre år.
9000 fade med whiskey ligger hulter til bulter mellem rester af lagerbygningen. Fra den lille film på YouTube.
Hal med whiskey-fade kollapsede
Det må have kunnet høres milevidt, da den ene halvdel af en lagerhal til modning af Bourbon whiskey kollapsede, og 9000 fade styrtede til jorden. Hallen ligger i Kentucky og er en ud af 29 modningshaller tilhørende destilleriet Barton 1792.
Heldigvis var der ingen medarbejdere i hallen, der er opført i 1940’erne, da ulykken indtraf.
I flere timer flød whiskey’en fra de knuste fade og endte i en nærliggende flod, hvor 800 fisk måtte lade livet. Til sidst lykkedes det dog myndighederne at dæmme op for whiskey-strømmen.
Nu står destilleriet overfor et større oprydningsarbejde, og der vil højst sandsynligt gå flere uger, før man har det fulde overblik over skadernes omfang.
En
lille film på YouTube giver et indtryk af situationen.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Peter Esper Larsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Peter Esper Larsen (f. 1962) har i en stor del af sit liv boet i udlandet, heraf de otte år i fransktalende lande - hvilket har givet ham gode sprogkundskaber i fransk og kendskab til den franske kultur. Han var i en tidlig alder tiltrukket af vinbranchen. Han startede dog først sin karriere i ølbranchen hos Carlsberg, hvor han under studierne som civiløkonom arbejdede som turistguide i Carlsbergs besøgsafdeling. Dette blev efterfulgt af nogle års udstationering med Carlsberg i USA. Som Peter Esper Larsen udtrykker det, så var han først ansat i ølbranchen, inden han efterfølgende fik børstet tænder med nogle års markedsføring af produkterne Macs og Aquafresh hos Glaxosmithkline. Derefter fik han genopfrisket sine franskkundskaber hos Renault for til sidst i 1996 at ende i vinbranchen med ansættelse som produktchef hos Sopexa, marketing- og konsulentbureau inden for fødevarer, vin og livsstil.
I perioden 1996-2006 har han arbejdet i Sopexa som produktchef for fransk vin og spiritus og har stået for diverse kommunikations-kampagner for de største franske vinregioner - heriblandt Alsace, Côtes du Rhône og Bordeaux.
Siden 2006 har han været ansvarlig for Sopexa Danmark. Firmaet er blevet privatiseret, hvilket har givet mulighed for at repræsentere andre lande end Frankrig – blandt andet Spanien og Italien.
I fritiden dyrker Peter Esper Larsen golf, squash og tennis samt nyder at tage på skiferie med sin kone, Charlotte, og døtrene Juliane og Caroline.
Adresse: Sopexa Danmark, Bispevej 4A, 2400 København NV, tlf.: 33 73 05 03, e-mail:
peter-esper.larsen@sopexa.com,
www.sopexa.dk.
Hvordan laver man rosé på Sauvignon Blanc?
Flere læsere har undret sig over en af vores vinanmeldelser i sidste uge. Det drejer sig om den dejlige newzealandske rosévin Flaxbourne, Yealands Family Wines, der er fremstillet på Sauvignon Blanc-druer.
En af dem, der har undret sig, er Lars Simonsen, for som han skriver: Hvordan laver man rosé på Sauvignon Blanc?
Det er rigtigt, at langt det meste af denne verdens rosévin fremstilles på blå druer - og Sauvignon Blanc er som bekendt en grøn hvidvinsdrue.
Da farven udelukkende sidder i de blå druers skind, lader man skindene være i kontakt med druemosten i kortere eller længere tid, alt efter, hvor lys eller mørk en rosé, man ønsker at fremstille. Ud over farve trækker druemosten også aromastoffer og tanniner ud af drueskallerne, hvilket ligeledes sætter sit præg på den færdige vin.
Denne proces, der er den mest udbredte, kaldes med et fint fransk ord for maceration (udblødning).
Blander rød- og hvidvin
En anden metode er at blande rød- og hvidvin, hvilket er forbudt for de europæiske appellations-vine - dog er det tilladt, når det gælder champagne, og i Champagne-distriktet er det endda den mest almindelige fremgangsmåde.
I de oversøiske vinlande, hvor reglerne er mindre strikse, fremstiller man også rosé via blandingsmetoden. Og det er præcis sådan den anmeldte newzealandske vin har fået sin lyserøde farve.
Der er kun tilsat 3% rødvin på Merlot, hvorfor farven da også kun er meget sart rosa - den farve, som franskmændene kalder for oeil de perdrix, agerhøneøje.
Som vi nævnte i anmeldelsen, så har vinen fra Flaxbourne en ”fornem smag af druen Sauvignon Blanc” - de få procenter Merlot er således nok mest for farvens skyld.
Ugens vinøse billede
Hanne Rasmussen har taget dette billede af nogle flotte kander i en butik i Perugia i Italien.
Og hun er ikke i tvivl om, at kanderne med de smukke drueklaser er fra Deruta.
Deruta er en by i Umbrien, syd for Perugia, og den har i århundreder været et center for en form for keramik, man kalder maiolica. Det er farvestrålende lertøj, ofte med skinnende glasurer i guld og rubinrød.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
483
På Kristian Zahrtmanns maleri fra Porto Fino, 1900, er der vin på bordet (udsnit, Ribe Kunstmuseum, foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen