Nyheder for uge 39, 2018
Online-salg på fremmarch
I en ny rapport, “A strategic roadmap for alcoholic beverages”, tager IWSR (International Wine and Spirit Research) pulsen på online-salget af alkoholholdige drikke i ti forskellige lande. Rapporten bliver først offentliggjort i december, men nedenfor følger nogle af de oplysninger, man har løftet sløret for.
Der er generelt en stor vækst i online-salget af alkoholholdige drikke, og vin udgør langt den største del af salget med en andel på mellem 60 og 70% i de ti lande, rapporten omhandler.
En årlig stigning på 15%
I Kina er online-salget af alkoholholdige drikke nærmest eksploderet i de senere år. I dag er det asiatiske land med et årligt online-salg på det, der svarer til cirka 39 milliarder kr., verdens største e-handelsmarked for vin og spiritus. Og det forventes, at salget vil stige yderligere med hele 15% årligt i de næste to år.
Der er stor afstand til det næststørste marked, Frankrig, hvor salget i værdi ligger på cirka 13 mia. kr.
Men mens der i Frankrig sælges vin og spiritus via et hav af forskellige websider, så deler kun to forhandlere, Tmall.com og JD.com, hele 70% af Kinas online-marked for alkohol.
Fortæl os, hvordan det går i Danmark
At Frankrig indtager en fornem andenplads, når det gælder online-salget, skyldes ikke mindst, at store supermarkedskæder, som fx Carrefour og E. Leclerc, for flere år siden indførte det såkaldte ”click & drive”-system.
Her kan forbrugerne bestille vin og andre fødevarer over nettet og få udleveret varerne ved en drive-in luge på vej hjem fra arbejde.
Ifølge rapporten vil online-salget af alkoholiske drikke i såvel Frankrig som i det tredje største marked, Storbritannien, stige med 10% årligt i de kommende to år.
Man kan forudbestille rapporten allerede nu ved at skrive til brandy@theiwsr.com.
Gad vide, hvordan det ligger med online-salget af vin herhjemme ... Vi hører meget gerne fra importører, der har erfaring på området, på info@vinavisen.dk.

En båd fyldt med nyhøstede druer er på vej til vineriet i byen Avatoru på Rangiroa.
Vindyrkning i Stillehavet
Der dyrkes vin stort set over alt i verden - også på en ø midt ude i Stillehavet.
Øens navn er Rangiroa, der på lokalsproget betyder ”den store skys ø”, og den hører til Tuamotu - en øgruppe i Fransk Polynesien. Fra Rangiroa er der mere end 5000 kilometer til det nærmeste kontinent.
Det vakte derfor også opsigt, da den franske forretningsmand og vinentusiast Dominique Auroy besluttede at slå sig ned som vinbonde på øen. Men han tænkte, at da Tahiti, som er hovedøen i Fransk Polynesien, hvert år importerer fire millioner flasker vin, så skulle der jo være mulighed for at få afsat nogle flasker.
Druerne sejles til vineriet
Før valget faldt på Rangiroa, plantede Dominique Auroy gennem en årrække vinstokke på fem forskellige øer for at finde frem til det optimale terroir for sin vindyrkning. Vinplanterne importerede han fra Frankrig og Italien.
I 1997 blev der så plantet 3 hektar vinmarker på Rangiroa. Første høst var i 1999, og i 2003 blev der fremstillet sølle 800 flasker.
I dag breder vinstokkene sig over 8 hektar, og antallet af årlige flasker er vokset til 40.000. Det særlige klima i Fransk Polynesien gør det muligt at høste to gange om året - om sommeren og om vinteren.
Vinmarken, som er døbt Domaine Ampélidacées, ligger ikke på selve Rangiroa men ude på en af øens mange hundrede flade sandholme. Så de nyhøstede druer må fragtes til vineriet i byen Avatoru på Rangiroa via søvejen. Og det gør, så vidt vides, vinhuset Dominique Auroy til det eneste vinhus i verden, som får sine druer leveret med båd.
Kan købes herhjemme
De druer, der dyrkes på sandholmen, er Carignan, Hamburg Muscat og Italia, og der fremstilles udelukkende hvidvine og en enkelt rosé - alle under mærket Vin de Tahiti. Og det er Fransk Polynesiens eneste vinmærke.
Oprindelig havde Dominique Auroy kun tænkt sig at sælge sine vine lokalt, men i dag eksporteres langt hovedparten af vinene - hvoraf nogle har vundet fine medaljer i diverse internationale konkurrencer.
Roséen og en af hvidvinene kan købes herhjemme hos Uvinum.dk. Man kan læse mere om vinhuset og historien bag det ved at klikke her.

Salget af prosecco dykker for første gang
Popularitets-pilen for den italienske boblevin prosecco har kun peget i én retning i de sidste mange år, og det er opad. Men nu tyder nye tal fra den italienske landbrugsorganisation Coldiretti på, at lidt af guldet er ved at gå af de gyldne tider - i hvert fald i Storbritannien, som er verdens største aftagerland af prosecco. I 2016 importerede briterne således 113 millioner flasker - og aftog dermed en fjerdedel af den totale eksport af vinen.
Ifølge de nye tal er eksporten af prosecco til briterne faldet med 7% i første halvdel af 2018 sammenlignet med samme periode sidste år. Og det er første gang i ti år, at det er sket.
Faktisk har flere kilder forudsagt, at det britiske marked for prosecco vil stige med 17% inden 2022, men den prognose lader ikke til at holde stik.
Andre boblevine vinder terræn
De britiske forbrugere er da også i stigende omfang begyndt at få øjnene op for nogle af verdens andre gode mousserende vine. Hos supermarkedskæden Waitrose meldte man i 2017 om en stigning i salget af den franske crémant på hele 72% sammenlignet med salget året før. Crémant fremstilles i blandt andet Alsace, Bourgogne og Loire.
Og så er der alle de mange prisvenlige mousserende vine fra de oversøiske vinlande, som også trænger sig ind på prosecco-markedet.

Den opdaterede udgave af Italiens Vin er forsynet med et flot rødt omslag.
Ny udgave af italiensk vin-bibel
I 2003 udkom bogen Italiensk Vin. Fem år senere kom en opdateret udgave - og nu er der så udgivet endnu en opdatering. Og det er bestemt også nødvendigt.Alene tykkelsen på den første bog sammenlignet med den netop udkomne version vidner om, at der er sket rigtig meget i den italienske vinverden i de sidste femten år.
Forfatterne er Thomas Ilkjær, Arne Ronold, Paolo Lolli og Ole Udsen, og det er et vin-vidende og dygtigt formidlende firkløver.
Bogen er en grundbibel i italiensk vin - men det er ikke en bog, man læser fra ende til anden. Det er en opslagsbog med næsten enhver tænkelig information fra ethvert hjørne af det vinøse Italien.
En dejligt overskuelig bog
I bogen er de mange italienske vinregioner inddelt overskueligt i Nordvestitalien med fx Piemonte og Lombardiet, Nordøstitalien med Veneto, Trentino-Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia, Mellemitalien med blandt andet Toscana og Abruzzo og så Syditalien med Sicilien, Apulien, Sardinien osv.
Overskuelighed er i det hele taget et nøgleord, når man skal beskrive denne nye, opdaterede udgave af Italiensk Vin. Kapitlerne om de enkelte regioner er relativt skematisk opbygget med information om regionens historie, druesorter, appellationer og førende producenter. Og så er der disse glimrende oversigtskort over hver eneste region. Desuden er bogen krydret med rigtig mange nye smukke og flotte billeder, som hist og pist får lov til at brede sig på hele sider.
Har droppet regelskemaerne
I den nye udgave har man udeladt de alenlange skemaer over regionernes enkelte vine og deres regulativer - altså regler for høstudbytte, alkoholindhold, fadlagring osv. Og det kan vi kun bifalde - den slags regler har det alligevel med at ændre sig med jævne mellemrum, hvorfor det er langt bedre at finde dem i up-to-date udgaver på internettet.
Italiensk Vin er en pragtfuld moppedreng på 512 sider, og den er en oplagt julegave til enhver med glæde for vinen fra støvlelandet.
Bogen udkommer d. 25. september hos Politikens Forlag og kan købes hos Saxo for 299 kr.

Der er godt gang i høsten i de tyske vinregioner. Foto: DWI.
Næsten 10 mio. hektoliter tyske druer
Til næste år vil verden blive forsynet med rigelige mængder tysk vin årgang 2018.Sommeren i år har - ligesom i mange andre europæiske lande - været usædvanlig varm i Tyskland. Og det har resulteret i en meget stor mængde druer.
Nu, hvor druehøsten er godt i gang i de tretten tyske vinregioner, er Deutsche Weine kommet med en prognose for, hvor stor den bliver på landsplan.
I alt forventer man, at der bliver høstet 9,8 millioner hektoliter druer. Det er mere end gennemsnittet i de sidste fem år - og 2 mio. hektoliter mere end sidste års lille høstmængde.
64% grønne druer
Tyskland er frem for alt et hvidvinsland, og hele 64% af de høstede druer vil være hvidvinsdruer. De tre største regioner for hvidvin er Mosel, Rheingau og Mittelrhein, og her vil mængden af grønne druer udgøre henholdsvis 90%, 85% og 86% af regionernes høst.
Men tyskerne fremstiller også fantastisk gode rødvine - ikke mindst på Pinot Noir, og her vil høstmængden i år ligge på omkring 1 mio. hektoliter. Sidste år lød tallet på 230.700 hektoliter.
Mængden af den blå drue Dornfelder vil ifølge prognosen nå op på 914.000 hektoliter mod sidste års 75.200 hektoliter.

Foto: Vinakademiet.
Nyt initiativ fra Danmarks største vinskole
Vinakademiet, der er Danmarks største vinskole, lancerer løbende nye undervisningstilbud.Nu gælder det muligheden for at tage WSET niveau 2 og 3 på engelsk.
Hidtil har det kun været muligt at tage de anerkendte kurser fra den engelske vinskole Wine & Spirit Education Trust på dansk.
De engelsksprogede kursusdage bliver d. 31. oktober samt 7. og 14. november og med en afsluttende eksamen d. 21. november.
Daglig leder af Vinakademiet, Thomas Ilkjær, er glad for nu at kunne tilbyde vinuddannelser på højt niveau til de mange ikke-dansktalende i restaurant- og vinbranchen. Men, som han siger, så vil det også være en fordel for dansktalende at tage kurserne på engelsk, da alt kursusmaterialet og selve eksamenen i forvejen er på engelsk.
Man kan læse mere om de engelsksprogede kurser - og melde sig til dem ved at klikke her.

Fuldmodne klaser Pinot Grigio. Foto: Wikipedia/Rosenzweig.
God start for ny DOC
I uge 36 nævnte vi, at hvidvinsdruen Pinot Grigio har fået sin egen appellation, Pinot Grigio delle Venezie DOC (Denominazione di Origine Controllata).
Den nye appellation omfatter de nordøstlige vinregioner Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Veneto, som til sammen tegner sig sig for cirka 85% af al den Pinot Grigio-vin, der årligt fremstilles i Italien. Mere end 130 millioner flasker Pinot Grigio har således nu DOC-status.
Nu nærmer slutningen sig for den nye DOC’s første høst - og den tegner godt. Den bliver 20% større end høsten i 2017 fra samme område, og druerne er ifølge appellationens ligeledes nye vinråd, Consorzio DOC delle Venezie, af høj kvalitet.

300 spændende flasker
Vi har aldrig set så mange forskellige flasker spiritus på én gang, som da vi forleden besøgte Virumhallen. Her havde Holte Vinlager i samarbejde med Juuls Engros opstillet cirka 300 flasker på lange borde, proppet op og lige til at smage.Hvordan skulle vi dog gribe den sag an? 300 spændende flasker!
Det første skridt var at planlægge slagets gang ved hjælp af et fyldigt katalog, hvor alle produkterne var beskrevet med oplysninger om alder, procenter og priser. Samt priser for at få lov til at smage.
Betalte med poletter
Det med priserne for at smage var smart. Den kendes også fra blandt andet ølsmagninger.
Vi havde fået udleveret nogle små, sorte poletter og kunne købe flere, og at smage fx en rom kostede en polet – eller to eller tre poletter alt efter, hvor sjælden og kostbar den pågældende flaske nu var.
Dyrest var en G&M Jamaica-rom fra 1941. Den kostede 75 poletter. Den smagte vi ikke. Vi nøjedes med at studere den gamle flaske.
Mest whisky og rom
Festivalen var et vidnesbyrd om danskernes øgede interesse for kvalitets-spiritus. Ifølge Jacob Gylling fra Holte Vinlager er salget af de ofte ret kostbare produkter steget cirka ti gange i løbet af de seneste fem år.
Vores vandring langs de 300 opmarcherede flasker illustrerede yderligere diversiteten. Først kom der cirka 140 flasker med whisky fra Skotland, Irland, USA, Tasmanien, USA, Tyskland, Indien, Taiwan og Japan. Dernæst cirka 90 flasker med rom fra Jamaica, Barbados, Cuba, Martinique, Trinidad osv. – og fra Danmark. Og først derefter 30 flasker gin og 20 flasker cognac, armagnac, grappa og calvados.
Men det var faktisk kun et udvalg. Hos Juuls Engros kan man vælge mellem 4000 forskellige flasker kvalitetsspiritus.
Nu er der sat propper i alle flaskerne, så festen kan fejres andre steder i landet.

En sang i kampen mod klimaændringerne
Louis XIII er en legendarisk cognac med rødder tilbage til 1874. Den er sammenstukket af hele 1200 eaux-de-vie’er, der er mellem 40 og 100 år gamle. Og den leveres i en fornem krystalflaske, der er en tro kopi af en flaske fra 1500-tallet, som man udgravede på en slagmark i Frankrig i 1850.Mærket ejes af Rémy Martin, som gerne vil mane til kamp mod den globale opvarmning - og det har cognacfirmaet valgt at gøre med en sang ”100 Years - The Song We'll Only Hear If We Care”.
Sangen er skrevet af den amerikanske rapper Pharrell Williams, og den er indsunget på en grammofonplade lavet af ler fra den kalkrige undergrund i den vinmark, hvorfra druerne til cognacen stammer.
Pladen er lagt i en boks, lavet specielt til formålet af bankboksproducenten Fichet-Bauche, og det eneste, der kan ødelægge boksen - og dermed pladen - er, hvis den nedsænkes i vand.
Boksen er nu placeret i de kældre i Cognac, hvor man opbevarer Louis XIII cognacen.
Ødelægges, hvis vandet stiger
Og her kommer så det med den globale opvarmning ind i billedet. For hvis havet på grund af klimaændringerne fortsætter med at stige med samme hast som nu, vil en betydelig del af verdens nuværende fastland stå under vand om 100 år.
Så altså - kun hvis vi gør en alvorlig indsats for at bekæmpe klimaændringerne, vil pladen overleve og sangen kunne høres, når den offentliggøres i år 2117.
Som det er nu, er der kun hundrede mennesker i verden, der har hørt ”100 Years”. Det foregik ved en seance i Shanghai, hvor Pharrell Williams sang sin sang. De indbudte fik selvfølgelig strenge instrukser om ikke at optage sangen på mobilen.
Man kan se den skrøbelige ler-plade og få mere at vide om projektet ved at klikke her.
En film, der først må ses om 100 år
I 2015 indgik Rémy Martin et lignende samarbejde med den amerikanske skuespiller John Malkovich om en film, som først vil blive set d. 18. december 2115.
Denne film ligger nu i en sikkerhedsboks, der hverken kan åbnes med kode eller nøgle, men som har en tidsindstillet åbningsmekanisme, så den åbner automatisk på premieredagen.
Der er for længst sendt invitationer ud til premieren til 1000 udvalgte personer rundt om i verden. Meningen er, at invitationerne skal gå i arv fra generation til generation. Så kan de udvalgtes efterkommere til sin tid få fornøjelse af premieren, der vil foregå hos House of Louis XIII.
Formålet med filmen har ikke noget med global opvarmning at gøre - den skal derimod lede tankerne hen på de mange kældermestre, der gennem tiderne omhyggeligt har skabt de mange eaux-de-vie’er til Louis XIII cognacerne - uden nogensinde at have set eller smagt det endelige resultat.

Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Jacob Gylling.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.Jacob Gylling (1976) er uddannet vinhandler fra Holte Vinlager, hvor den karismatiske ejer, Karlin Nielsen, bedre kendt som Kalle, tog ham under sine vinger.
Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at Jacob Gylling endte i vinens verden. Efter en jordomrejse startede han på seminariet men fandt hurtigt ud af, at lærergerningen ikke var noget for ham.
Derefter tog han en etårig HH med henblik på videreuddannelse inden for handel, økonomi, rejsebranchen eller noget helt fjerde.
Vinen havde dog hele tiden haft hans store interesse, og da han i år 2000 brækkede benet og lå hjemme og rekreerede sig, dumpede der et katalog ind ad døren fra Holte Vinlager. Og det blev så starten på en helt anden uddannelse ...
- Jeg husker tydeligt, at jeg troppede op hos Kalle med alle mine talenter og skolepapirer, fortæller han. - Vi havde en hyggelig snak om fodbold og håndbold, hvorefter han spurgte, hvornår jeg kunne starte!
Efter endt uddannelse blev Jacob Gylling hurtigt udnævnt til forretningens bestyrer, og i dag er han medejer af og direktør for de fire grundlæggende Holte Vinlager-butikker (Holte, Virum, Hørsholm og Frederiksberg). Dog befinder han sig primært i Holte-butikken.
Han deltager også i forretningskædens smagepanel, marketingafdeling og indkøbsafdeling og står i dag for meget af kontakten til kædens leverandører sammen med kædedirektør Claus Nielsen.
En del af arbejdstiden går endvidere med vin- og spiritusrejser og diverse messer i ind- og udland.
Det er nu 18 år siden, han trådte ind ad døren i Holte Vinlager, og han regner med at blive, til han skal pensioneres. Han nyder at arbejde med sin hobby, vin, og at være med at til at udvikle forretningen.
Jacob Gylling bor i Lyngby med sin norske kone, Marianne, og deres søn, Oskar. Og ud over vin- og spiritusrejser, bliver der også tid til rejseeventyr med familien. I sine unge dage rejste han med rygsæk jorden rundt, og denne rejselyst sidder stadig i ham.
Han har desuden gennem hele livet været en aktiv håndboldmand, både på banen, som spiller og træner og i bestyrelses-regi. I dag får bolden dog lov til at holde lange pauser, da fritiden i højere grad bruges på venner, familie - og arbejde.
Adresse: Holte Vinlager, Kongevejen 333, 2840 Holte, tlf.: 45 42 04 15, e-mail: jacob@holtevinlager.dk, www.holtevinlager.dk.

Ugens vinøse billede
Kai Andersen i Vejle har taget dette billede under et besøg på New Zealand.Billedet viser marken Coleraine ved vinhuset Te Mata - og at alle vinstokkene er dækket med net for at beskytte druerne mod sultne fugle.
Te Mata er et af de ældste vinhuse på NZ, grundlagt i 1896. Det ligger i regionen Hawke's Bay og er kendt ikke kun for sine gode vine, men også for sin moderne arkitektur.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495

494 Efteråret er kommet, og vinløvet rødmer på markerne i det franske Languedoc (foto © Sud de France).

Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
VinAvisens Smagenoter
Hvidvin


Rødvin









