Alt er brændt helt op til Malibu Solstice Vinyards store ejendom. Ikke en vinstok undgik ildens hærgen.
Malibu i flammer
Californien er i øjeblikket hærget af de mest dødbringende ildebrande i statens historie. Mere end 70 mennesker er døde, og yderligere 1000 er savnede, cirka 39.000 hektar er gået op i flammer, og det samme er mere end 10.000 huse og andre bygninger.
Vinmarker og vinerier er heller ikke gået ram forbi - især er det gået ud over appellationen Malibu Coast i den sydlige del af Californien.
Stort set samtlige af appellationens vinhuse samt tilhørende 18.000 hektar vinmarker er blevet beskadigede af ilden i større eller mindre omfang. Sådan lyder det fra den lokale vinproducentforening, Malibu Coast Vintners & Grape Growers Alliance (MCVGGA).
Vinstokkene reddede bygningen
Det er indtil nu lykkedes foreningen at komme i kontakt med mere end halvdelen af sine 50 medlemmer, der melder om alt fra brændte vinstokke i yderkanten af vinmarkerne til totalt nedbrændte marker, vinerier og vinkældre.
Nogle steder har vinmarkerne fungeret som brandbælter, så selv om der ikke er en eneste vinstok tilbage, er vinhusene blevet reddet. Det gælder blandt andet Malibu Solstice Vineyard, der ligger - eller rettere lå - omgivet af sine 10.000 vinstokke.
En mark på vulkanen Etnas skråninger med både grønne og blå druer. Italien ligger i spidsen, når det gælder mængden af høstede druer. Foto: Wikipedia/Neil Weightman.
35 mio. hektoliter flere druer
Vi har tidligere nævnt, at årets druehøst i enkelte vinlande - fx i Tyskland og Frankrig - er større end sidste års usædvanligt lille høstmængde. Men nu er Organisation of Vine and Wine (OIV) barslet med en rapport, der tager pulsen på, hvordan det er gået med den samlede druehøst på verdensplan.
Ifølge rapporten vil den globale høstmængde i 2018 nå op på 282 millioner hektoliter, hvilket er 35 mio. hektoliter mere end i 2017 - hvor høsten var den laveste i de sidste 50 år.
Årets druehøst er dermed den fjerde største siden år 2000 kun overgået af 2004 (298 mio. hektoliter), 2006 (283 mio. hektoliter) og 2013 (290 mio. hektoliter).
Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige interessante tal fra rapporten.
Fem facts fra rapporten
* I de europæiske vinlande er der i alt høstet 168 mio. hektoliter druer - en stigning på 19% i forhold til sidste år.
* Italiens høst topper med 48,5 mio. hektoliter. Dernæst kommer Frankrig med 46,4 mio. hektoliter og Spanien med 40,9 mio. hektoliter.
* Portugal og Grækenland har haft en reduceret høst i forhold til 2017 - for portugisernes vedkommende på grund af udbredt meldug. Og i Grækenland er der i disse år en general nedgang i vinproduktionen.
* I Chile og Argentina er der høstet henholdsvis 36% og 23% flere druer end sidste år.
* I Sydafrika har den langvarige tørke medført den mindste høst siden 2012 på lidt under 10 mio. hektoliter druer.
Top-gastronomi med sherry til
Kokke og sommelierer kan deltage i et hav af internationale konkurrencer inden for hver deres metier. Men en konkurrence, hvor en kok og en sommelier danner makkerpar for sammen at kæmpe om gunst og medaljer, er lidt af en sjældenhed.
En sådan konkurrence er Copa Jerez (sherry-pokalen), hvor det gælder om at frembringe det bedste match mellem retter i tapas-størrelse og forskellige typer sherry.
De hold, der deltager i konkurrencen, kommer fra nogle af verdens bedte restauranter, hvoraf flere har stjerner i Michelin-guiden.
Næste udgave af Copa Jerez afholdes til foråret, og som altid er rammerne sherryens hovedstad, Jerez de la Frontera.
For nylig afholdt Spaniens Ambassades handelsafdeling en udtagelseskonkurrence på dansk jord for at finde frem til, hvem der skal kæmpe for de rød-hvide farver under spanske himmelstrøg.
Og det var hold fra nogle af Danmarks absolutte top-restauranter, der havde taget udfordringen op: Sortebro Kro, Restaurant Clou, Restaurant Anarki og Ti Trin Ned, hvor sommelieren dannede par med en kok fra Restaurant Domestic.
Med handsker og pincetter
Koncentrationen var til at føle på i det store køkken,hvor deltagerne kokkererede. Der blev snittet og svitset og brugt handsker og pincetter, når syltet rug, søsalat og små kviste af krydderurter skulle placeres nænsomt som pynt på retterne.
I alt skulle hvert hold kreere tre retter - forret, hovedret og dessert - efter eget valg. Sommelierernes opgave var at parre hver ret med en sherry, og over for det fem mand store dommerpanel redegøre for, hvorfor valget var faldet på netop den sherry. Og holdene havde hele paletten af sherrytyper til rådighed - fra de tørre Manzanilla og Fino til den supersøde PX.
Måske er der nu nogen, der tænker, at sherry ikke er en madvin men udelukkende en vin, man nipper af til eftermiddagskagen. Men det er netop denne misforståelse, konkurrencen skal få bugt med. Sherry er en glimrende ledsager til et hav af forskellige retter i såvel det salte som det søde køkken. (Fortsættes nedenfor ...).
Og vinderen er …
Da dysten var ovre, og dommerpanelet havde voteret, blev spændingen udløst. Vinderholdet blev sommelier Jonathan K. Berntsen og kok Martin G. Sørensen fra Restaurant Clou - som ejes af førstnævnte. Og det betyder, at Danmarks ære er i rigtig gode hænder.
Ikke nok med, at restauranten har en stjerne i Michelin-guiden - den har også i 2013 vundet pokalen ved selve finalen i Jerez de la Frontera! Her var det Jonathan, der også er kok, som vandt sammen med sin tvillingebror, Alexander, der er sommelier. Den udgave af Copa Jerez kan man læse om i en serie postkort ved at klikke her.
Her fra VinAvisen krydser vi fingre for, at holdet fra Clou gentager succesen.
Billederne over teksten viser (fra venstre mod højre): Jonathan K. Berntsen og Martin G. Sørensen, der lægger sidste hånd på desserten, selve desserten og til sidst forretten.
Nedenfor bringer vi hele vindermenuen med ledsagende sherryer.
Menuen, der skal dyste om pokalen
Forret: Rå norsk kammusling krydret med en vinaigrette lavet på to år gammel kammusling-bottarga og syltet rug. Ovenpå Friske grønne æbler, blegselleri, søsalat og dild.
Sherry: Sacristía, AB, Manzanilla Primera Saca 2017.
Hovedret: Due, tør-modnet i tre uger, serveret som pocheret og glaseret bryst med sauce på duens lever og karameliserede urter. Dertil syltede kastanier, valnødder, hasselnødder, confit af kumquats og citron.
Sherry: Soluqua, Oloroso, Bodegas Baron.
Dessert: Is lavet på overmodne, dehydrerede bananer og brunet smør serveret med rå lakrids, frugtig olivenolie og havsalt samt en lun sauce på praliné og kaffe.
Sherry: Pedro Ximénez, Tradición, 20 años, Bodegas Tradición.
To af de mange farver og mønstre, der pryder LaBoul.
Gem posen i kuglen
Lige siden bag-in-box vinene indtog markedet, har designere verden over forsøgt at udvikle smarte og smukke beholdere, der kan skjule papkasserne - eller posen inde i kasserne.
På billedet ses endnu et smart og ret festligt bud til selve vinposen. LaBoul (bolden) hedder beholderen, der er skabt af et fransk firma og findes i et hav af farver og mønstre. Se selv ved at
klikke her.
Og ved at
klikke her kan man se en lille film
, der viser, hvordan beholderen samles og virker. Der medfølger en rund ispose, der, når den har ligget i fryseren et par timer, kan holde vinen kold inde i kuglen.
LaBoul forhandles nu også herhjemme i en række udgaver, og ved at maile på
pruefer@denjyskevinskole.dk kan man høre mere og bestille et eksemplar. Prisen er 449 kr. - dog er der i øjeblikket en introduktionsrabat på 20%.
Fest og farver i de britiske vinmarker
Hvis man har en idé om, at alle briter er distingverede og har en stille underspillet humor, så kommer man på andre tanker, hvis man
klikker her.
Der er nemlig fuld fart over feltet og masser af fest og farver, når briterne deltager i det årlige Bacchus Marathon, der strækker sig gennem vinmarkerne i det smukke sydengelske Surrey.
Det er vinhuset Denbies Wine Estate, der arrangerer løbet, hvor langt hovedparten af deltagerne er klædt ud som alt fra drueklaser til Harry Potter og Cæsar.
Undervejs er der fem stationer, hvor man kan hvile ud - og ikke mindst nyde god engelsk vin. For her gælder det ikke kun om at komme først i mål men også om at more sig.
Julemands-maraton for børn og voksne
Forbilledet for Bacchus Marathon er helt klart det legendariske Marathon du Médoc, hvor mere end 8000 mennesker fra hele verden løber gennem vinmarker og forbi slotte i den berømte Bordeaux-appellation. Her er udklædning også et must - og det samme er udskænkningen af vin ved de mange stationer.
Den seneste udgave af det britiske maraton blev afholdt i september. Men dermed er der ikke sat punktum for vinøse løb i Surrey. Den 9. december afholder Denbies Wine Estate nemlig et Santa Fun Run, hvor deltagerne - som er både børn og voksne - er klædt ud i julemands-kostumer leveret af vinhuset.
Længere nede på siden kan man se endnu et billede fra Bacchus Marathon som denne uges Store billede.
Bobler og gløgg i samme flaske
I denne søde juletid kan det måske være svært at vælge, om man skal servere bobler eller gløgg, når der kommer gæster.
Nu er der mulighed for at servere begge dele på én gang og fra samme flaske.
Produktet hedder Glöet, og det kommer fra det finske drinksfirma Von Elk Company.
Der ligger ifølge firmaet flere års udviklingsarbejde bag Glöet. En af udfordringerne var, at mange af de typiske gløgg-krydderier - kanel, ingefær, vanille osv. - smager bittert ved lavere temperaturer. Og meningen var jo, at den nye drik skulle kunne serveres afkølet ligesom almindelig mousserende vin. Nå, men alt lader til, at firmaet har overvundet det lille problem.
En flaske Glöet koster 99,95 kr. og kan købes ved at
klikke her.
En af vinene på James Sucklings "Top 100 Wines" liste.
Top-100 vine på dansk jord
I sidste uge nævnte vi ”Top 100 Wines” - den liste over "verdens" hundrede bedste vine, som den førende amerikanske vinskribent James Suckling offentliggør hvert eneste år. Udgangspunktet for listen er de mere end 20.000 vine, han og hans smage-team har smagt i årets løb.
I den forbindelse efterlyste vi vine, der figurerer på den nye liste for 2018, og som forhandles på dansk jord.
Nedenfor bringer vi en lille liste over nogle af de vine, der forhandles herhjemme. Som man kan se, ligger de alle i den dyre ende af prisskalaen.
En lille liste
* Taylor’s Vintage Port 2016, Vinslottet, 695 kr.
* Château Bélair-Monange, Saint-Émilion, Frankrig 2015 (nr. 2 på listen), Leisner Wine, 1999 kr.
* Dönnhoff Riesling Norheimer Dellchen Grosses Gewachs, Tyskland 2017, Leisner Wine, 599 kr.
* Tolpuddle Pinot Noir Coal River Valley, Australien 2017, Laudrup Vin, 499 kr.
* Littorai Pinot Noir, Sonoma Valley, The Haven Vineyard, USA 2016, Laudrup Vin, 998 kr.
* Continuum, Napa Valley, Sage Mountain Vineyard, USA 2015, Laudrup Vin, 2700 kr.
* Shaw + Smith Shiraz, Adelaide Hills, Balhannah Vineyard, Australien 2015, Laudrup Vin, 320 kr.
Diageo sælger fra
Verdens største spirituskoncern, Diageo, har valgt at sælge en ordentlig luns af sin portefølje til Sazerac - et stort amerikansk familieejet spiritusfirma.
Det drejer sig om i alt nitten forskellige spiritusmærker - heriblandt whiskymærket Seagram’s, Booth’s Gin og Goldschlager (likøren med guldstøv).
Sazerac har betalt det, der svarer til 3,6 milliarder kr. for de mange mærker, og beløbet vil ifølge Diageo i høj grad komme firmaets mange aktieindehavere til gode.
Man kan læse mere om salget af spiritusmærkerne ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.
Klaus Rune Hansen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Klaus Rune Hansen (f. 1968) er vokset op i Odder og blev oprindelig uddannet som psykolog og senere som akademiøkonom fra Eksport Akademiet i Århus.
I 1993 bosatte han sig i Sydfrankrig - og det er her, man finder ham den dag i dag.
I mange år har han drevet et reklamebureau, Drakkar, i Gallargues-le-Montueux, hvor et team på femten medarbejdere arbejdede både kreativt og med projektstyring af vinmærker hos flere store franske vinfirmaer og foreninger. Blandt kunderne var Groupe Boisset, Frères Castel, Gérard Bertrand, Arrogant Frog, Domaine Jean Claude Mas, Inter Rhône og Vins de Provence.
Efter mange år med vinøse kunder fik Klaus Rune Hansen selv lyst til at prøve kræfter med jobbet som vinproducent. I 2016 investerede han i de første vinmarker, og i dag fremstiller han vin i eget vinhus, Wines and Brands, på druer fra omkring 150 hektar vinmarker. Markerne befinder sig hovedsageligt i Languedoc Roussillon og den sydlige del af Côtes du Rhône.
Med økologien i højsædet fremstilles en række forskellige vinmærker - blandt andet mærket Chabawine, der herhjemme forhandles af Born Wines.
Klaus Rune Hansen har endnu en passion ud over vin - nemlig kunst. Han er formand for en fransk kunstforening, Sol Sten, og sammen med den franske skuespillerinde Clémentine Célarié hjælper han unge franske kunstnere, der på grund af fx en trængt økonomi har svært ved at klare skærene.
Adresse: Wines and Brands, 1121, Route de Nîmes - 30220 Aigues-Mortes, tlf.: (+33) (0) 6 07 71 20 36, e-mail:
contact@winesandbrands.com,
www.winesandbrands.com.
Ugens vinøse billede
Ole Søholm har taget dette dejlige billede, da han i september måned var med sin vinklub Proppen af Vendsyssel i Douro-dalen. Hele vejen gennem dalen er bjergene beklædt med terrasser med vinstokke, hvis druer forvandles til portvin. Ind imellem ligger så vingårdene, quintaerne, og på billedet ses Quinta do Novals lagerbygninger.
Dette er i øvrigt langt fra den første vinrejse, Ole Søholm har foretaget med sin vinklub. Klubben har eksisteret i 25 år og har arrangeret vinrejser hvert andet år lige siden grundlæggelsen.
Herligt med sådan en aktiv og rejselysten vinklub!
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
503
Med lyserøde parykker og cowboyhatte løbes der mellem vinmarkerne i Bacchus Marathon i Surrey. (foto © Denbies Wine Estate.
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen