
Hos Pichon-Longueville i Pauillac i Bordeaux har man i mange år anvendt "seksuel forvirring". På billedet forklarer slottets vinmager, hvordan plastic-hylstrene med feromonerne virker. Hylstrene hægtes på ståltrådene, der holder på vinstokkene.
Et grønnere Bordeaux
For ti år siden søsatte Bordeauxs vinråd, CIVB, en kampagne, der skulle forbedre miljøet i distriktets vinmarker. Og det skulle gøres ved blandt andet at reducere CO2-udslippet og dæmme op for brugen af kemikalier brugt til at bekæmpe diverse vinmarkssygdomme.
Nu har CIVB gjort status, og der er kun positivt nyt. I løbet af de sidste ti år er 60% af Bordeauxs vinmarker blevet tilmeldt et miljøcertificeringsprogram - fx ISO 14000 eller HVE (Haute Valeur Environnementale). Og arealet af vinmarker, hvor der ikke sprøjtes med kemiske ukrudtsmidler, udgør i dag 85% af distriktets totale vinmarksareal.
Anvender "seksuel forvirring"
I stedet for de kemiske sprøjtemidler anvender vinproducenterne i stigende grad biokontrol - fx ved at indføre bacillus thuringienses i vinmarkerne. Det er en bakterie, som på ingen måde skader vinstokke eller druer, men som derimod gør kål på en række bladspisende insekter.
En anden metode er ”seksuel forvirring”, hvor plastichystre med kvindelige kønshormoner - feromoner - placeres mellem vinstokkene. Når temperaturerne når op på 16 grader, afgives duftstoffet. Haninsekterne søger mod de små depoter, får selv noget af stoffet på sig, hvorved de andre hanner tror, at de første hanner er hunner - kort sagt vild forvirring, der relativt hurtigt får bestanden til at skrumpe ind.
Metoden anvendes i dag i 14% af Bordeauxs vinmarker - i 2015 var der stort set ingen vinproducenter, der benyttede sig af ”seksuel forvirring”.

Vinene fra vingården L'Huguenot Vineyards tegner sig for 25% af alle de sydafrikanske vine, der sælges på kinesisk jord.
Sydafrikansk vin hitter i Kina
Først indtog vinene fra Bordeaux det kinesiske marked. I kølvandet fulgte Bourgogne-vinene, og nu har kineserne for alvor fået øjnene op for sydafrikansk vin.
Og afsætningsmulighederne i Kina bliver kun bedre. I 2014 indtog det asiatiske land pladsen som verdens største forbruger af rødvin, og ifølge de seneste tal fra Vinexpo vil kinesernes vinforbrug i løbet af de næste fem år stige til 2,3 milliarder flasker årligt til en værdi af cirka 150 mia. kr. Det er en vækst på gigantiske 30% og betyder, at Kina bliver verdens næst største vinforbruger efter USA.
På hylderne i 13.000 forretninger
En enkelt vinproducent tegner sig for hele 25% af de sydafrikanske vine på det kinesiske marked. Det drejer sig om L’Huguenot Vineyards, der i 2013 indgik samarbejde med den kinesiske distributør Yangzhou Perfect China.
I dag er der ifølge The Drinks Business 13.000 forretninger i Kina, der sælger tre forskellige vinmærker fra L’Huguenot Vineyards.
Skabt målrettet til kineserne
Den sydafrikanske producent har da også gjort et grundigt forarbejde og har sat sig ind i, hvordan vin skal smage for at appellere til kinesiske ganer og matche det asiatiske køkken. De tre mærker er derfor målrettet skabt til det kinesiske marked.
Rigtig mange andre sydafrikanske vinproducenter har boostet salget af vin til kineserne, og salget foregår fremfor alt via internettet - hvilket er oplagt, da Kina er en sand e-handels nation.
Giver vingaven videre 
Når briterne skal til komsammener her i juletiden, tager de gerne en god flaske under armen til værten. Og her vælger hele 59%, at flasken skal indeholde vin. Det viser en ny undersøgelse fra den britiske afdeling af CIVB.
2046 briter har deltaget i undersøgelsen, der også viser, at briterne i gennemsnit modtager fire flasker vin i gave i løbet af julemåneden. 31% indrømmede, at de typisk gav den vin, de havde fået som gave, videre, når de selv skulle ud til et selskab.
Deltagerne blev også spurgt om udgangspunktet for deres vinvalg i årets løb. 26% sagde, at prisen var det, de primært gik efter - og 21% gik målrettet efter vine på tilbud. For 17% var det vinstilen og druesorten, der var vigtigst, mens 11% valgte vin ud fra bestemte vinlande eller -distrikter.

Etiketten til den nye Mouton Rothschild årgang 2016 er dekoreret med en silhouet-frise af kunstneren William Kentdrige.
Mouton Rothschild og årets kunstner
Tidligere i år stod den sydafrikanske kunstner William Kentridge for dekorationen af den seneste årgang vin fra Ornellaia. Det var tiende år i træk, den førende toskanske vinproducent havde fået en kunstner til at dekorere et antal flasker af årets vin.
Kentridges udsmykning er udført med en vis humor, idet han i en livlig streg har menneskeliggjort proptrækkere, vinpresser, fade, beskærersakse og andre redskaber fra vinens verden. I uge 10 bragte vi et billede af hans design.
Nu har Kentdrige igen leveret kunst til vinens verden - denne gang til etiketten på den nye årgang 2016 af Château Mouton Rothschild.
Første sydafrikaner
William Kentdrige har dekoreret etiketten med en frise af silhuetter, der viser et lystigt selskab, som leder tankerne hen på oldtidens bakkanaler. Titlen på kunstværket er da også "Bacchus's triumf". Nogle af silhuetfigurerne har antikke drikkeskåle - de såkaldte kylixer - i hænderne.
Første gang, 1. cru-slottet i Pauillac i Bordeaux, fik en kunstner til at dekorere etiketten på årets vin, var i 1924, hvor valget faldt på plakattegneren Jean Carlu. Efter anden verdenskrig tog vinslottet ideen op igen, og siden da har en lang række berømte internationale kunstnere sat deres præg på etiketterne.
Kentdrige er dog den første sydafrikanske kunstner, der har fået æren.
Et Bocksbeutel-juletræ
I år fylder den tyske by Nordheim am Main i Franken 1100 år, og det bliver selvfølgelig fejret med manér - blandt andet med et flere meter højt juletræ opført af vinflasker fastgjort på et metalskelet.
Sådanne opfindsomme flaske-træer ses flere steder i denne søde juletid. Men det særlige ved træet i Nordheim am Main er, at flaskerne er af typen Bocksbeutel - den flade, runde vinflaske, der nærmest er et symbol for det vinøse Franken.
Direkte oversat betyder Bocksbeutel bukkepung, og med lidt god vilje kan flasken da også godt minde om det, som en gedebuk har mellem bagbenene.
Indbyggerne i Nordheim am Main har hjulpet til med at indsamle flaskerne og få dem fastgjort på metalskelettet.

Konkurrencens internationale dommerpanel tapper smagsprøver fra bib-vinene, der står stablet oven på hinanden. Samtlige vine smages blindt og er derfor i anonymt udseende brune papkasser.
En dyst om bedste bib-vine
Der findes rigtig mange internationale vinkonkurrencer - men kun én for vine, der er tappet på bag-in-box.
Konkurrencen hedder Concours International Wine In Box (CIWIB), og den blev lanceret for fire år siden. Rammerne er den franske by Toulouse, og næste udgave løber af stabelen d. 22. marts 2019.
Såvel producenter som importører og distributører kan deltage med deres bib-vine, og vil man tilmelde sig, kan man gøre det ved at
klikke her.
I år deltog 330 vine, hvoraf 101 fik en ”Best Wine In Box” medalje - resten fik bare æren af at deltage.
Ved at
klikke her kan man se billeder af samtlige vinder-bib-vine - nogle af dem findes garanteret på det danske marked, så det er bare med at gå på jagt.
Flest franske vine
Det er så afgjort oplagt med en konkurrence for bib-vine. I alt blev der fra juni 2017 til samme måned i år solgt 4,3 millioner hektoliter bib-vin på det globale marked. I værdi svarede det til 589 mio. euro (cirka 4,4 milliarder kr.). Og det er en stigning i mængde på 4% og i værdi på 9% i forhold til året før. Det viser nye tal fra Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV).
Langt hovedparten af vinene i CIWIB er franske, og Frankrig er da også verdens førende eksportør af bag-in-box vin. I alt eksporterer franskmændene bib-vin årligt for 99,5 mio. euro (cirka 743 mio. kr.).
Sverige er største importør
Når det gælder fransk bib-vin, er det største aftagerland Sverige med en import fra juni 2017 til samme måned i år for 16 mio. euro (cirka 119 mio. kr.).
Danmark aftager fransk bib-vin for 5,4 mio. euro (cirka 40 mio. kr.), hvilket giver os en syvende plads foran Canada, Norge og Finland.
Når man ser på det totale salg af bib-vin i de enkelte lande, udgør de franske vine 17% af salget på dansk jord. Schweiz fører an med hele 44% franske bib-vine på hylderne, hvorefter følger Belgien med 37% og USA med 29%.

Coravin er kommet på markedet i adskillige og stadig bedre modeller. Den her viste er model 11.
Test af Coravin
Vi har tidligere nævnt Coravin Wine Access System, der er udviklet af den amerikanske atomfysiker Greg Lambrecht. Systemet gør det muligt at nyde et enkelt glas i ny og næ af en flaske vin - uden at man behøver at trække proppen op.
Coravin fungerer ved, at en nål beklædt med teflon stikkes ind gennem både kapslen og korkproppen. Når man trykker på en knap, injiceres der komprimeret argon - en gasart, som udgør cirka 1% af jordens atmosfære - hvorved vinen i flasken er under tryk, mens man derefter hælder vin ud i en tynd stråle gennem nålen. Når flasken igen sættes på bordet, er al ilten erstattet af argon.
Nålen er så tynd, at hullet i korkproppen lukker sig fuldstændig, når den trækkes ud. Der kan hverken trænge vin ud eller ilt ind. Dermed skulle den resterende vin i flasken kunne holde sig frisk i årevis - ifølge Lambrecht.
Første udgave af Coravin blev lanceret i 2013, og for at bevise sin påstand har Lambrecht siden da rejst verden rundt og udført vinsmagnings-forsøg med sommelierer og andre vinprofessionelle. For nylig gjaldt det et stort forsøg med deltagelse af 30 sommelierer, otte glas pr. person og to forskellige vine.
Ingen oxiderede vine
Under forsøget blindsmagte sommeliererne en hvid- og en rødvin. Omkring halvdelen af flaskerne inden for hver vintype var kun cirka halvt fulde, idet halvdelen af vinen var blevet tappet via brug af Coravin. Seneste tapning havde fundet sted helt tilbage i midten af 2015. Den anden halvdel af vinene var aldrig blevet gennemboret af Coravins nål.
Til smagningen af henholdsvis rødvinen og hvidvinen var der fire glas, hvori der var skænket vin dels fra de gennemborende, halve flasker dels fra de urørte flasker. Om der var et, to eller tre glas fra den ene eller anden flaske, blev ikke oplyst.
Kun fem af sommeliererne kunne under smagningen af hvidvinene udpege de glas, der indeholdt ”Coravin-vin”, mens ingen af deltagerne gættede rigtigt, når det gjaldt rødvinene.
Resultatet af en sådan smagning er selvfølgelig en sejr for Greg Lambrecht. Yderligere blev sommeliererne bedt om at tilkendegive, hvis nogle af vinene var oxiderede. Noget, man jo måtte formode, at vinen i de halve flasker ville være, hvis der var trængt luft ind i flaskerne gennem de forløbne tre et halvt år. Men ingen af vinene var ifølge sommeliererne oxiderede.

En af de gamle demijohns, der blev solgt på auktionen.
Overraskende hammerslag for madeira
Som vi nævnte
i uge 49, skulle Christie’s afholde en ganske særlig auktion i New York med flasker fra to hemmelige rum.
Det ene hemmelige rum blev fundet i Liberty Hall i den amerikanske stat New Jersey under en renovering af ejendommen, der i dag er et museum. Rummet indeholdt store mængder meget gamle madeira-vine.
Det andet var indrettet i en fornem villa uden for Los Angeles og skjult bag nogle reoler i en af stuerne. Her befandt der sig en meget stor samling whiskey, som var blevet gemt ad vejen, lige før USA blev tørlagt under forbudstiden fra 1920 til 1933.
Nu er auktionen vel overstået, og nogle af de historiske madeiraer gik for overraskende høje hammerslag.
Det gjaldt blandt andet en flaske ”Lenox” madeira fra 1796, der blev solgt for 15.925 dollars (cirka 105.000 kr.). Højeste vurdering lød på 8000 dollars (cirka 53.000 kr.).
144.000 kr. over vurderingen
Højeste hammerslag blev givet for en demijohn - en stor flaske i glas eller stentøj til brug for søens folk - med tør Sercial madeira årgang 1846. Den gik for 39.200 dollars (cirka 258.000 kr.).
Der var dog en hel del af madeira-flaskerne, der ikke opnåede den laveste vurdering og derfor blev trukket tilbage fra auktionen. Nu vil museet overveje, hvad det skal stille op med disse gamle vine.
Når det gjaldt salget af whiskey-flaskerne, var der også flere højdepunkter. Blandt andet gik et parti på ni flasker JH Beam Old Style Brookhill Sour Mash 1912 for 26.950 dollars (cirka 177.000 kr.) - højeste vurdering lød på ”sølle” 5000 dollars (cirka 33.000 kr.).

Patrick Léon.
Patrick Léon er død
En af Frankrigs førende vinmagere, Patrick Léon, er død i en alder af 75 år.
Han blev uddannet ønolog i 1964 og begyndte herefter en karriere som vinmager for en række berømte vinhuse.
I 1972 fik han job som chefvinmager for forretningsmanden Alexis Lichines vinslotte - heriblandt Château Lascombes og Château Castéra i Bordeaux. Og fra 1985 til 2004 var han ansat som chefvinmager hos Château Mouton Rothschild - hvor han samtidig havde hånd i hanke med Baron Philippe de Rothschilds vinhuse uden for Frankrig - Almaviva og Escudo Rojo i Chile og Opus One i Californien.
Senere fik han job som konsulent hos Château d’Esclans i Provence. Siden 2011 har han arbejdet sammen med sin søn, Bertrand, der blev ansat hos vinslottet som teknisk direktør. Sideløbende drev far og søn familiens vinhus i Bordeaux, Château Les Trois Croix.
Den nye syntetiske whiskey.
Verdens første syntetiske whiskey
I uge 21 2016 nævnte vi det noget alternative amerikanske vinhus Ava Winery. Dets to grundlæggere, biokemikerne Mardonn Chua og Alec Lee, påstod, at de kunne fremstille kvalitets-vin og efterligne smagen af forskellige vine uden brug af en eneste drue.
”Vinen” fremstillede de ad kemisk vej ved at kombinere en lang række aromastoffer med ethanol - altså alkohol. Og endemålet var at gøre det muligt for forbrugerne at smage ”top-vine” til yderst rimelige penge. Chua og Lee kreerede blandt andet en syntetisk kopi af Dom Pérignon årgang 1992.
Ava Winery fik i øvrigt ikke tilladelse til at kalde deres produkter for vin - i USA tilfalder det kun vin fremstillet på druer og andre frugter.
Ava Winery fik en kort levetid, og i de sidste par år har man ikke hørt noget til makkerparret og deres syntetiske vine. Det gik ligesom i sig selv igen …
Men for nogen tid siden slog Chua og Lee dørene op for en ny virksomhed, Endless West i San Francisco, med det formål at fremstille verdens første syntetiske whiskey uden brug af destillering og fadmodning.
Kun naturlige ingredienser
Der er intet, der leder tankerne hen på whiskey-fremstilling i Endless Wests 1800 kvadratmeter store laboratorium. Her er med laboratoriegrej - apparater til massespektrometri og kromatografi, målebægre, en elektronisk næse, der kan måle forskellige duftstoffer, og en robot, der kan håndtere flydende væsker.
Og det er i disse omgivelser, at den syntetiske whiskey Glyph for nylig kom til verden.
For at kunne skabe denne whiskey har Mardonn Chua og Alec Lee og deres team af forskere nøje studeret og analyseret nogle af verdens bedste whisk(e)yer og dernæst opbygget Glyph molekyle for molekyle - et arbejde, der tager et døgn.
Samtlige aromastoffer i produktet skulle stamme fra naturen - fra planter og naturgær.
Ifølge firmaets hjemmeside skulle Glyph rent molekylært forholde sig til fadmodnet whiskey på samme måde, som is i en tilfrosset dam forholder sig til de isklumper, man har i køleskabet. Med andre ord skulle der være tale om det samme produkt, skabt på to forskellige måder.
Må kaldes for "spirit whiskey"
Glyph er allerede landet på de amerikanske forretningshylder, hvor den koster 40 dollars (cirka 263 kr.). Og der står ikke kun whiskey på etiketten men ”spirit whiskey”.
Ifølge amerikansk lov er betegnelsen whiskey nemlig forbeholdt den traditionelle udgave, hvorimod betegnelsen spirit whiskey kan bruges om et produkt, som er ”en kombination af korn, alkohol, vand og en lille smule whiskey”.
Derfor har Endless West også (modstræbende) været nødt til at tilsætte en ganske lille smule rigtig whiskey til Glyph for at kunne sætte et spirit whiskey på etiketten.
Ved at
klikke her kan man se en lille YouTube film om skabelsen af Glyph - den slutter med en blindsmagning, hvor den syntetiske whiskey smages op mod traditionelt fremstillet whiskeyer.
Cocktailshakeren og de to Martini-glas, som blev brugt i James Bond filmen "Spectre".
Legendarisk cocktailshaker
På en stor auktion, der netop er afsluttet hos Profiles of History, var der rig lejlighed til at finde anderledes julegaver - hvis altså man havde det store kreditkort parat.
Profiles of History, som ligger i Californien, er verdens største auktionshus udelukkende for effekter og rekvisitter brugt i Hollywoodfilm eller ejet af nogle af Hollywoodstjernerne.
Auktionen omfattede 2111 partier og strakte sig over hele fire dage. Og der blev budt på alt fra gamle fotografier til kjoler båret af Vivien Leigh, da hun spillede Scarlet O’Hara i Borte med Blæsten. Man kunne også byde på flere Oscar-statuetter, som havde tilhørt diverse instruktører og skuespillere - og så kunne man blive indehaver af en cocktailshaker og to Martini-glas, som spillede en meget vigtig rolle i James Bond filmen ”Spectre” fra 2015.
Hovedsæde fyldt med spiritus
Shakeren og de to glas blev vist i en scene, hvor James Bond (Daniel Craig) sidder i et tog og drikker cocktail med Madeleine Swann (Lea Seydoux). En hyggestund - lige indtil Bond ser spejlbilledet af skurken Hinx (Dave Batista) i den blankpolerede cocktailshaker. Dernæst følger selvfølgelig en vild og voldsom kamp på livet.
Shakeren og glassene havde en højeste vurdering på 12.000 dollars (cirka 79.000 kr.)
. Salgsprisen er endnu ikke offentliggjort.
Man kunne også byde på et hav af spiritusflasker fra 1930’erne og 40’erne, som havde tilhørt Howard Hughes. Flaskerne stammede fra den velspækkede bar, som den kendte filmproducent- og instruktør havde i sit hovedsæde i Los Angeles.
Man kan se hele det imponerende auktionskatalog ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vine fra Son Mayol på Mallorca.

Kirsten Rødsgaard-Mathiesen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Kirsten Rødsgaard-Mathiesen (f. 1961) er tv- og fotojournalist, forfatter og flersproget rejseguide.
I 2002 flyttede hun fra Danmark til New Zealand. Det var et tilfældigt møde med ejerne af et boutique hotel i Marlborough, der åbnede hendes øjne for, at der ventede et spændende liv på den anden side af kloden.
I første omgang bosatte hun sig i Marlborough for i et år at arbejde som manager på det lille hotel. Her mødte hun blandt andet et hav af folk fra den newzealandske vinbranche og smagte selvsagt også masser af forrygende vin. Hun blev ikke alene bidt af de liflige vine men også af hele miljøet omkring vinbranchen på New Zealand.
I 2005 forlod Kirsten Rødsgaard-Mathiesen Marlborough til fordel for naboregionen Nelson/Tasman, der også er et kendt vinområde. I årenes løb har hendes interesse for vin resulteret i et hav af artikler og i 2014 i bogen "Passion, Pinot & Savvy", der portrætterer seksten kvindelige vinmagere og giver et godt indblik i New Zealands moderne vinindustri.
Kirsten Rødsgaard-Mathiesen lægger ikke skjul på sin begejstring for New Zealand, der for hende er et af verdens smukkeste lande, og som hun har portrætteret i "Turen går til New Zealand" (Politikens Forlag). Den fjerde udgave af den populære rejseguide udkommer i begyndelsen af 2019.
Ud over at skrive bøger og løse freelanceopgaver for danske og newzealandske medier består hendes primære job i dag i at arrangere ture og være rejseleder i New Zealand for både danske og internationale kunder.
Adresse: P.O. Box 7180, Nelson Mail Centre 7042, Nelson, New Zealand, tlf.: 0064 21 074 0978 e-mail:
kirstenmadfrog@xtra.co.nz,
www.madfrog.dk.
Ugens vinøse billede
Bjarne Sørensen har taget dette billede af Bacchus ridende på en skildpadde i Boboli-haven i Firenze, og det er jo unægtelig en Bacchus, der har lagt sig årringe til efter mange retter pasta med herlig Chianti til.
Efter opslag i vores gode gamle guidebog om Italien har vi erfaret, at statuen godt nok kaldes il bacchino, men i virkeligheden er den et portræt af dværgen Pietro Barbino, også kaldet Morgante, udført af billedhuggeren Valerio Cioli i 1560.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
507
Sven Moesgaard fra Skærsøgaard, hvis vin som den første i Danmark har fået egen EU-appellation, BOB (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen