Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 4, 2019Små vinplantestiklinger hos en planteskole. Foto: Wikipedia/Agne27.

Nye regler for fransk øko-vinDel på Facebook

Som det er i dag, køber såvel konventionelle som økologiske vinproducenter i Frankrig de samme vinplanter på planteskolerne. Der findes simpelt hen ikke økologisk fremavlede planter.

Men det vil den franske appellationsmyndighed, INAO, ifølge Vitisphere lave om på med nye regler for planteskoler og øko-producenter - regler, der dog først vil træde i 2035. Fra da af skal planteskolerne fremstille både konventionelle og økologiske vinplanter.
I produktionen af øko-planterne skal såvel gødning som sprøjtemidler naturligvis være økologiske, ligesom der vil blive udarbejdet andre specifikke produktionskrav.
INAO vil ikke kun kræve, at planteskolerne bliver leveringsdygtige i øko-planter. Frankrigs mange certificerede økologiske vinproducenter vil også blive pålagt at købe de ligeledes certificerede planter.Med biblen i den ene hånd og øksen i den anden drog Carrie Nation til kamp mod udskænkning af vin og andre alkoholiske drikke.

Afholdskvinden Carrie NationDel på Facebook

Den 16. januar i år var det nøjagtig 100 år siden, forbudstiden blev indledt i USA - en periode, hvor det var forbudt at fremstille, sælge og drikke nogen form for alkohol.
Først vedtog staterne Utah, Missouri, Nebraska, North Carolina og Wyoming den nye forbudslov. Syv andre stater fulgte i kølvandet, og i starten af 1920 omfattede loven hele landet.
Loven var næret af flere årtiers forhærdet modstand mod alkohol hos visse amerikanske religiøse grupper. En af de mest legendariske var Temperance movement (mådeholdsbevægelsen), der bestod af en gruppe meget religiøse kvinder anført af Carrie Amelia More Nation fra Kentucky.

Smadrede interiøret


Med økser og hamre i hænderne stormede kvinderne saloons, restauranter og andre etablissementer, hvor der blev serveret vin og anden alkohol, og smadrede interiørerne - og flaskerne - til uigenkendelighed. Og de gjorde det, alt imens de sang religiøse sange og citerede tekster fra biblen.
Som Carrie Nation engang har sagt, så anså hun sig selv for at være ”en bulldog, der løber ved Jesus’s fødder og giver hals af det, han ikke bryder sig om”.

30 gange i fængsel


Den slags hærværk var selvfølgelig ulovligt, og før sin død i 1911 havde Carrie Nation været i fængsel hele 30 gange.
Da hun døde, tog grupper af lige så ihærdige - men dog ikke helt så voldelige - afholdsmænd over, heriblandt Anti-Saloon League. Og det var ikke mindst disse gruppers anti-alkohol lobbyarbejde, der var medvirkende til den endelige forbudslov.
I 1933 blev loven - til de fleste amerikaneres store glæde - igen ophævet.


Gerard Basset.

Gerard Basset er dødDel på Facebook

Den verdensberømte franske sommelier Gerard Basset er død i en alder af 61 år. Han var den eneste i verden, der var indehaver af samtlige tre fornemme titler, Master Sommelier, Master of Wine og MBA i vin. I 2010 blev han desuden udnævnt til World’s Best Sommelier efter at have vundet konkurrencen af samme navn.
Gennem hele sin karriere i vinens verden har Gerard Basset ikke mindst virket som forbillede og mentor for utallige unge sommelierer, der ligesom læremesteren selv har skabt sig en glorværdig karriere som både sommelierer og forretningsfolk.

Udgivelse af memoirer


Han var bosat i London, hvor han sammen med sin hustru, Nina, drev Hotel TerraVina i Southampton. Ud over sin hustru efterlader han sønnen Romané. Man kan læse mere om Gerard Basset i VinAvisens Hall of Fame.
Kort tid før sin død nåede han at lægge sidste hånd på sine memoirer, og de vil nu blive udgivet i bogform af Unbound - en crowdfunding-webside, der rejser penge til bogudgivelser.
Giver man et bidrag, får man et eksemplar af bogen, når den udkommer. Man kan læse mere - og give et bidrag - ved at klikke her.


Oversigten, der kan hjælpe både øl- og vindrikkere på vej.

Fra øl til vinDel på Facebook

Hvis nu man som inkarneret øldrikker bliver inviteret på vinbar, så er det jo rart at vide, hvilken vin, der vil falde i ens smag.

Her er der hjælp at hente i en grafisk oversigt udgivet af det amerikanske firma Wine Country Gift Baskets. Oversigten viser en lang række forskellige øltyper parret med de vine, som har nogle af de samme smagsnoter - citrus, frugt, chokolade osv.
Hvis man er mest til fx Porter, så skulle en rødvin på Syrah-druen kunne tilfredsstille ens øllede smagsløg. Er IPA bryg derimod favoritten, bør man bestille et glas Sauvignon Blanc, og er man vant til at drikke en kold pilsner, kan det være en god idé med et glas Pinot Grigio.
Oversigten virker selvfølgelig også den anden vej - hvis nu man som vinelsker bliver slæbt med på ølbar.
Man kan se hele oversigten i læseligt format ved at klikke her.De tre flasker Heidsieck & Co Monopole "Goût Américain" årgang 1907, som befinder sig i baren Atlas i Singapore.

Sød champagne årgang 1907Del på Facebook

I 1916 var galeasen Jönköping på vej fra Frankrig til Sverige med 3000 flasker champagne, 6000 liter vin og 35.000 liter cognac om bord. Fra Sverige skulle de mange flasker fragtes videre til det russiske hof i Sankt Petersborg.

Men skibet blev angrebet af en tysk ubåd og endte sine dage på bunden af Den botniske Bugt.
I 1998 blev skibsvraget fundet af svenske dykkere, som det lykkedes at få bjærget 2400 af de mange flasker champagne. Al resten af såvel vinen som cognacen forblev på havbunden.
Nogle af champagnerne var fra 1907, skabt af champagnehuset Heidsieck & Co Monopole og af typen ”Goût Américain”. Det betyder ”amerikansk smag” og henviser til, at champagnen har en hel del sødme - og dermed var en champagne, som ville gøre sig godt på det amerikanske marked. Men det gjorde den også hos det russiske hof, hvor man havde en meget sød tand.

Har genskabt champagnen


En del af de gamle champagner fra skibsvraget er siden hen blevet solgt på auktion - og tre af flaskerne er havnet i den fornemme bar Atlas i Singapore.
Hvis man bestiller en flaske i baren, skal man være parat til at betale det, der svarer til 1,2 millioner kr.
Nu har teamet af vinmagere hos Heidsieck & Co Monopole i samarbejde med baren genskabt den gamle champagne og har fremstillet et begrænset antal flasker, som udelukkende kan købes hos Atlas - og til en noget mere menneskevenlig pris, nemlig 1100 kr.

Ikke helt så sød


Hos champagnehuset har man i arkiverne fundet en opskrift på Heidsieck & Co Monopole ”Goût Américain” fra begyndelsen af 1900-tallet. Derudover har man selvfølgelig smagt på den gamle champagne, som bestemt stadig er drikkelig. Og så er man gået i gang med fremstillingen af ”kopi-champagnerne” - et arbejde, der tog omkring to år.
Nøjagtig magen til er den nye champagne dog ikke. Det viste sig, at vinen i de gamle flasker var utroligt sød - så sød, at de færreste i dag ville nyde at drikke den. Så der er blevet skruet en del ned for sødmen i den genskabte champagne.
Resten af den gamle opskrift har man fulgt nøje - blandt andet blandingen af basis-vine, hvilket vil sige nøjagtig lige dele vine på henholdsvis Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.


Loftet i vinkælderen i Schweiz er beklædt med dekorative endestykker fra vinkasser.

En vinkælder helt i topDel på Facebook

Hos Sotheby’s starter årets vinauktioner med en auktion i London over en meget stor vinsamling, som tilhører et schweizisk ægtepar.
Samlingen består ikke mindst af et opbud af flasker fra Bordeauxs fornemme 1. og 2. cru slotte - og i såvel nyere som ældre årgange. Alene vinene fra Château Mouton Rothschild spænder fra årgang 1970 til 2003. Derudover er der også topvine fra Italien og Tyskland samt cognac, armagnac og whisky.
I alt omfatter auktionen, der løber af stabelen d. 23. januar, 1000 partier, der - hvis vurderingerne holder stik - vil indbringe 1,5 millioner pund (cirka 12 mio. kr.).

Et dekorativt loft


Blandt højdepunkterne på auktionen er 12 flasker Château Margaux 1947 med en højeste vurdering på 10.000 pund (cirka 83.000 kr.), en enkelt flaske Romanée-Conti 1959 til 15.000 pund (cirka 124.000 kr.) og 6 flasker Domain Leroy Richebourg 2009, der er vurderet til 20.000 pund (cirka 166.000 kr.).
Vinene har været opbevaret under perfekte forhold i en vinkælder under ejerens hus. På billedet til venstre ses en del af kælderen - læg mærke til loftet, der er beklædt med de dekorative endeplader fra kasser med Bordeaux- og Bourgognevin. Ved at klikke her kan man se hele kataloget over vinauktionen.


Den fantastisk gode engelske druehøst årgang 2018 bringes i hus hos Bolney Wine Estate.

Engelsk vinhus med vokseværkDel på Facebook

Som vinland er England stadig et ungt land, men det er gået stærkt med antallet af nye vinhuse i de senere år, og flere af de etablerede vinhuse er i fuld gang med at ekspandere. Et af dem er Bolney Wine Estate i Sussex, som i øvrigt har vundet adskillige priser for sine vine.
I 2016 slog vinhuset dørene op for et nyt stort besøgscenter med café, restaurant, smagerum og vinforretning samt en 100 kvadratmeter stor balkon med udsigt over vinmarkerne. Og for nylig fusionerede Bolney så med Pookchurch Vineyard - en nærliggende drueavlervirksomhed, som blev grundlagt for tre år siden. Første årgang druer fra virksomheden kom i hus i 2018 og blev solgt til Bolney.
Med tilføjelsen af Pookchurch Vineyards 27 hektar vinmarker råder Bolney nu over druer fra i alt 42 hektar.
Det betyder, at vinhuset kan øge sin produktion til omkring 300.000 årlige flasker inden år 2022.


Flot "lysekrone" af vinflaskerDel på Facebook

I vinforretningen Wine Republic i det australske Melbourne ville ejerne gerne skabe lidt ekstra blikfang. Derfor hyrede de designfirmaet Red Design Group, som har ry for at være yderst kreativt. Og den løsning, som firmaet kom op med, må bestemt siges at være kreativ.
”En flydende vinsky” kalder firmaet selv deres gigantiske ”lysekrone”, der er skabt af hele 1000 grønne vinflasker.
Hver eneste flaske hænger separat ned fra loftet i sin egen line, og man er gået meget omhyggeligt til værks for at opnå den skulpturelle effekt. Man kan se flere billeder ved at klikke her.
Hennessy XXO.

Historien om XXODel på Facebook

Vores læsere har sikkert hørt om - eller nydt - XO cognac, den højeste af kategorierne, når det gælder den gyldne franske spiritus, men XXO cognac er det nok de færreste, der kender til.
For nylig offentliggjorde cognac-producenternes forening, BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) et nyt regelsæt for netop denne kategori, der således overhaler XO indenom som den fineste betegnelse.
At kategorien overhovedet er blevet indført skyldes det fornemme, gamle cognachus Hennessy - som i øvrigt er den største producent af XO-cognacer. I 2017 lancerede huset en særlig fin cognac, og for at vise omverdenen, at der var tale om et produkt, der overgik alle andre cognacer, satte man et XXO på etiketten.

XXO fra 1872


Men det faldt ikke i god jord hos myndighederne i Cognac, der stoppede salget af den nye cognac med den begrundelse, at der ikke eksisterede en kategori XXO.
Ejeren af Hennessy, luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), kom på banen, og havde et meget vægtigt argument for indførelsen af den nye kategori. Helt tilbage i 1872 var der nemlig kommet en Hennessy med betegnelsen XXO på markedet, uden at nogen dengang løftede et øjenbryn. Produktionen af denne cognac var først ophørt i 1930’erne. LVMH kunne endda fremvise en af de gamle flasker.

Nu i alt fem kategorier


Myndighederne bøjede sig, og nu er kategorien så blevet blåstemplet. Dog er Hennessy ind til videre det eneste cognachus, der har gjort brugt af den, og husets XXO er frem for alt målrettet det asiatiske marked.
Men fremover vil enhver cognacproducent kunne benytte betegnelsen - hvis cognacen, som de nye regler kræver, har modnet mindst 14 år på fad.
De øvrige fire hovedkategorier er XO (Extra Old, mindst 10 år på fad), Napoléon (mindst 6 år på fad), VSOP (Very Special Old Pale, mindst 4 år på fad), VS (Very Special, mindst 2 år på fad).
Edgar Allan Poe.

Den mystiske ”Poe Toaster”Del på Facebook

Hvert år siden 1949 har en mystisk hændelse indtruffet på kirkegården, der hører til Westminster Church i Baltimore. En mand iført sort hat og hvidt tørklæde har besøgt den berømte amerikanske forfatter Edgar Allan Poes grav på hans fødselsdag. Her har manden knappet en flaske cognac op og har udbragt en skål for Poe, hvorefter han har efterladt flasken og tre røde roser på gravmonumentet. Første gang, det skete, var på 100 års-dagen for Poes død, og efter nogle år blev den ukendte mand døbt ”Poe Toaster”.
I tres år er manden – måske afløst undervejs af en efterfølger – kommet til graven d. 19. januar lige før daggry. Men i 2009 var det sidste gang, han udførte sit ritual. I de følgende par år lagde indbyggere i Baltimore sig traditionen tro på lur i håb om, at han skulle dukke op igen - men forgæves.
Gennem årene er det nogle ganske få gange lykkedes at få et glimt af manden – dog ikke af hans ansigt.

En "ny" ukendt mand


For tre år siden besluttede den lokale forening Maryland Historical Society at genindføre ritualet, så nu kan man igen hvert år se en udvalgt Poe-fan med hat og tørklæde placere tre roser og en flaske cognac på graven. Men det har ikke helt samme effekt, som dengang den mystiske mand besøgte kirkegården.
De fleste af de mange cognacflasker, der gennem tiderne blev stillet på graven, er endt hos Edgar Allan Poe House and Museum i Baltimore.
Når det gælder de tre roser, mener man, at de henviser til de i alt tre personer, der ligger begravet under gravmonumentet. Ud over Poe rummer graven nemlig også hans hustru og svigermor.

Godt år for CognacDel på Facebook

Det er efterhånden en kendt sag, at det går forrygende med salget og eksporten af gin og whisky i disse år. Men også cognac har ifølge nye tal fra Cognacs producentforening vind i eksportsejlene. I 2018 steg eksporten af cognac således for fjerde år i træk. Nedenfor følger nogle af de gode tal.

Fem nye fakta


* I 2018 blev der eksporteret 204 millioner flasker cognac - en stigning på 3% i mængde. I værdi lød eksporten på 3,2 milliarder euro (cirka 21 mia. kr.), hvilket var 2% mere end året før.
* USA er verdens største marked for cognac, og sidste år aftog amerikanerne 87,4 mio. flasker.
* Med en import på 60 mio. flasker tegnede Asien sig for 29,4% af cognac-markedet - og for en markant vækst i eksporten på 5,6% i mængde og 3,7% i værdi. Kina og Singapore var de asiatiske lande, der importerede mest cognac sidste år, nemlig henholdsvis 24,3 mio. flasker og 27,2 mio.
* Mens store dele af verden skænker stadig mere cognac i glassene, gik det sidste år den anden vej i de europæiske lande. Ifølge BNIC var årsagen urolige politiske og økonomiske tider. Der blev således eksporteret 5,3% færre flasker cognac til det europæiske marked end i 2017.
* 98% af al den cognac, der blev fremstillet sidste år, blev eksporteret - så der blev altså kun sølle 2% tilbage til franskmændene selv …


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Pinochar Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Søren Pfeil Sørensen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Søren Pfeil Sørensen (f. 1969) er uddannet psykoterapeut og har desuden 20 års erfaring fra detailhandelen.
Som 22-årig grundlagde han Hi-Fi-kæden Tape Connection, der opnåede at have 25 ansatte og forretninger i Århus, København, Frederikshavn, Odense og Karrebæksminde.
Efter en afstikker på fem år som misbrugsbehandler i et fængsel kastede Søren Pfeil Sørensen sig i 2016 over vinens verden.
Han er drevet af passionen for "den gode handel", og hvor konceptet før var meget lyd for pengene, er det i dag - i hans online-vinforretning SPS Wine - kvalitets-vin for pengene.
Interessen for vin er vokset frem gennem årene, og ligesom han undersøgte dybde og detaljerigdom i lyden i Hi-Fi produkterne, blev det snart en passion ligeledes at udforske oplevelserne i vinene.
I begyndelsen handlede han med konventionelle vine, men siden 2018 har samtlige vine på ”hylderne” hos SPS Wine været økologiske eller biodynamiske. Foreløbig omfatter sortimentet vine fra Italien, Spanien, Frankrig og Østrig.
Ud over vinforretningen driver Søren Pfeil Sørensen også en coaching-virksomhed for private og for Jobcenter Århus, hvor han har rig lejlighed til at bruge sin uddannelse som psykoterapeut.
Privat er han gift med Mette og har tre børn. Og ud over god lyd fra gode højtalere omfatter hans fritidsinteresser fodbold, løb - og selvfølgelig god økologisk vin.
Adresse: SPS Wine, Ormslevvej 99, 8260 Viby J, tlf.: 30 11 82 16, e-mail: sps@spswine.dk, www.spswine.dk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Palle Jakobsen har taget dette billede af en Libanonceder, der knejser over Gorette’s vinmarker i Barolo.
For Monfalletto – det vinhus, der ejer Gorette – har træet stor betydning. Man værner om det, og håber det vil få et meget langt liv, ligesom det bliver brugt som vinhusets logo.
Det blev plantet af Costanzo Falletti di Rodello og Eulalia Della Chiesa di Cervignasco, fjerne forfædre til den nuværende ejer af Monfalletto, Giovanni Cordero di Montezemolo. Anledningen var deres bryllup i 1856, og træet skulle symbolisere deres fælles kærlighed til jorden.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520512 I gamle dage hængte man fine vinskilte om halsen på karafler med vin- og spiritus (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ironwood, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2018, lav alkohol (13%)

55 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., sælges kun online, Skjold Burne

Til den yderst lave pris en meget vellavet hvidvin med god druesmag og til den søde side. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Granbeau, Les Producteurs Protégée, Chardonnay, Pays d'Oc, Grande Réserve, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

En ret kraftig hvidvin med god krydring og noter af pære, fersken og kakifrugt i smagen. Prisen ved seks flasker må nok siges at være den rigtige.

stjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud 18.-24. januar: 59 kr., Kvickly

Er man glad for fadsmag i hvidvin, så er denne vin sagen. Ved siden af fadsmagens vanille er der noter af ananas og pære.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bellantonio, Tenuta Santi Giacomo e Filippo, Incrocio Bruni 54, Marche IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

110 kr., Vinmonopolet

En interessant hvidvin på druen med det lidt mystiske navn Incrocio Bruni 54, som er en krydsning mellem Sauvignon Blanc og Verdicchio. Umiddelbart er der en hel del af førstnævnte drue i både duft og smag - frisk citrus og eksotiske frugter. Men frugten har fået tildelt en atypisk tørhed og fine krydrede noter. En dejlig vin, der vil egne sig fint til lidt kraftige skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charlotte's Home, Rodney Strong Vineyards, Sauvignon Blanc, Northern Sonoma, Californien, 2017, middel alkohol (13,5%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 129,75 kr., Skjold Burne

En flot og meget krydret hvidvin - næsten lidt "Gewurztraminer-agtig". I den friske smag noter af citrus, ferskner og eksotiske frugter - alt i en fin balance mellem krydring, sødme og syre. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ironwood, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%)

55 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., sælges kun online, Skjold Burne

Vellavet rødvin med Merlot-saft og Shiraz-kraft. God frugt, bløde tanniner og sødme - lige ud ad landevejen til en forbavsende lav pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Agricolo, Cantine Paololeo, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

59,95 kr., SPS Wine

Til 60 kr. en fortræffelig rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har fyldig frugt, tilpas syre, en god sødme og krydring, alt i god balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Carmenère, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

69,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar ved 6 flasker: 50 kr., Skjold Burne

Til tilbudsprisen 50 kr. en rigtig god rødvin med en ren, fyldig druesmag og noter fra egetræ. De 50 kr. udløste den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Rubin Bulgaria Heritage, Via Vinera, Rubin, Bulgarien, 2016, middel alkohol (13,5%)

95 kr., AM Vinimport

En rødvin med en dejlig frisk bærduft - blandt andet hyldebær - og med en intens let krydret frugtsmag. Det er en let drikkelig vin - og en vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Prisen er lige i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjerne

La Folle Noire d'Ambat, F. Ribes le Roc, Négrette, Fronton, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 83,33 kr., Viniversa

Fronton er et lille distrikt nord for Toulouse i Sydfrankrig. Herfra kommer denne efter vores mening ikke helt vellykkede rødvin. Den har en robust smag med stramme kanter og bitre noter. "Folle Noire" (den sorte onde) er et andet navn for den lokale drue Négrette. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ap Premium, Apasio, Cantina Valpantena, Rosso Veronese IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud 18.-24. januar: 59 kr., SuperBrugsen

Vellavet rødvin, fremstillet på delvis tørrede druer og modnet på træ i tolv måneder. I smagen mørke bær og vanille. En vin, der er nem at drikke. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Evidence, Domaine Coudoulis, Lirac, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Glimrende Rhône-rødvin på de traditionelle Rhône-druer Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den har en fyldig smag med rigtig meget frugt, bløde tanniner og en tiltrækkende sødme. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Massimino, Venturini, Verona Rosso, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En pæn madvin på Veneto-druerne Corvina, Corvinone og Rondinella, ret tør og med en anelse spritkant. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Weingut Hofer, Gaissbero, Østrig, middel alkohol (13,5%)

138,95 kr., SPS Wine

En rigtig god rødvin til mad - en vin, der både er økologisk og vegansk. Med sin gode, fyldige frugtsmag af hindbær og brombær, sin fine krydring og sødme smager den ganske enkelt godt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origin, Viñedos Emiliana, Cabernet Sauvignon, Valle de Maipo, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud 25.-31. januar: 99 kr., SuperBrugsen

Kraftig, økologisk rødvin, skabt til store, saftige bøffer på en rygende grill. God Cabernet-smag, stor fylde, blødhed, sødme ...Men afgjort udmærket kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simple Life, Simple Life Winery, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris på tilbud 17.-23. januar ved 2 flasker: 74,50 kr., Irma

En lækker rødvin på druen Pinot med typisk californiske noter - bløde tanniner, rundhed, behagelig sødme og diskret krydring og fadsmag. Tilbudsprisen 74,50 kr. må nok siges at være den rigtige pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1853 Old Vine Estate, Kauzo Estates, Malbec, Mendoza, Argentina, 2015, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

Blød og lækker rødvin med et bredt og harmonisk smagsbillede. Bløde tanniner - men de er der. Modne efterårsbær, blommer og fin krydring. Dertil fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Trediberri, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

169,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Vellavet, økologisk rødvin - til prisen en rigtig god Barolo med et godt billede af Nebbiolo-druen og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Finca Artea, Encinar de Andoiz, Spansk vin, Spanien, lav alkohol (13%)

190,95 kr., pris for 5 liter. Forhandles hos Meny- og Spar-butikker, Amka

Hele 5 liter rigtig god rødvin i en kæmpemæssig boks. Vinen har naturligvis ikke det helt store og brede smagsbillede, men det er en vellavet hverdags-vin, som man nyder med fornøjelse. Hvis man tappede de mange liter vin på almindelige vinflasker, ville prisen være pr. flaske være 28,64 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beccaia, Tirreni, Bolgheri, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., AndrupVin.dk

Kraftig rødvin på den gode, gamle Bordeaux-blanding: 40% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 20% Cabernet Franc og 10% Petit Verdot - uden at vinens smag dog minder ret meget om Bordeaux. Smagen er snarere som en af de gode bamser fra Syditalien, og ikke fra Toscanas nederste ende. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.