Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2019



En stand på den seneste udgave af ProWein med rosévine fra Provence.

25 år med ProWeinDel på Facebook

I år fylder verdens største vinbranchemesse, ProWein, 25 år, og arrangørerne har lovet, at der i den anledning vil være nogle ekstra arrangementer, når næste udgave af messen løber af stabelen fra d. 17. til 19. marts. Hvilke er endnu ikke offentliggjort.

ProWein er en succeshistorie. Det hele startede i 1994 med 321 udstillere af vin og spiritus fra Tyskland, Frankrig, Grækenland, Italien, Østrig, Ungarn, Spanien, Portugal og Columbia. Udstillerne fyldte blot en enkelt af de store haller i Düsseldorfs messecenter, og antallet af besøgende branchefolk sneg sig op på 1517.

Ti haller og 60.000 gæster


Året efter bredte ProWein sig over to udstillingshaller med 532 stande, og siden da har messen haft vokseværk år efter år. Og sidste år strømmede i alt 60.000 vinbranchefolk fra 133 forskellige lande til i alt ti store haller med 6870 udstillere.
I dag har ProWein også bredt sig uden for Tysklands grænser. I 2013 afholdtes den første vinbranchemesse i Shanghai - senere fulgte messer i både Singapore og Hong Kong.
Vinbranchemessen har således udviklet sig til at være den absolut største platform for handeler mellem vinproducenter og -importører fra hele verden.
I 2018 besøgte VinAvisen ProWein, og i en serie postkort kan man læse om alle de mange meget forskelligartede oplevelser, messen bød på.


Druehøst i en solbeskinnet vinmark i Washington State. Foto: Wikipedia/Agne27.

Nedlukning giver problemerDel på Facebook

I slutningen af sidste år blev der indført en delvis nedlukning af det amerikanske statsapparat, og den er fortsat uge efter uge. Og det har haft konsekvenser for landets vinindustri - omend den ikke er så hårdt ramt som de 800.000 amerikanere, der i ugevis har måttet undvære deres løn.
Mange amerikanske vinproducenter skal netop til at sende deres nye årgang 2018 på markedet. Men før vinene rammer forretningshylderne, skal de underkastes laboratorieanalyser, ligesom nye etiketter skal godkendes - begge dele af statsejede institutioner, som i øjeblikket er lammet af nedlukningen.

Nye vinhuse værst ramt


Det er Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), der står for at blåstemple de nye etiketter, og før det blå stempel er i hus, kan en vinproducent selvsagt ikke sende sine etiketter til trykning - og uden etiketter bliver der intet vinsalg.
Ifølge Wine-Searcher vil de veletablerede mellemstore og store vinhuse godt kunne klare skærene - de har som regel et lager af vin med allerede godkendte etiketter, som de kan sælge af. Men for de mange små nye vinhuse har nedlukningen truet med triste økonomiske følger.
Lige om hjørnet venter VinExpo i New York, der afholdes i begyndelsen af marts, og som er USA's største vinbranchemesse. Og det er blandt andet her, de omkring 500 udstillere gerne skulle kunne præsentere såvel kendte mærker som helt nye vine - med nye etiketter.
Fredag er Trump gået med til at åbne det amerikanske statsapparat i tre uger, så der er sikkert mange vinfolk og offentlige myndigheder, der pludselig har fået meget travlt.


Verdens dyreste champagnekøler, Van Perckens Nr. 8.

Verdens dyreste champagnekølerDel på Facebook

Der er dem, der med et greb i lommen køber champagne for flere hundrede tusinde - ja endog millioner - kroner.
Og så er der dem, der mener, at kostbare champagner også fortjener ligeledes kostbar afkøling.
Det er de sidste, der er målgruppen for en champagnekøler, som er udråbt til verdens dyreste. Det er det hollandske designfirma Van Perckens, der har designet køleren, som er en tung sag. Den er skabt af 7 kg 20 karat guld, flere ædelmetaller og en hel del krystal.
Til køleren hører seks champagneglas med runde guldfødder og et par sorte handsker - hvis nu man vil undgå at sætte fedtfingre på klenodierne. Det hele leveres i et fornemt skrin af rosentræ. Prisen er det, der svarer til 4,7 millioner kr.
Og hvis man ikke har tømt kreditkortet fuldstændigt, er det selvfølgelig muligt at købe en matchende kaviar-skål.

Fra kirkecenter til vinotekDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi historien om amerikanske Carrie Nation og hendes religiøse kvindegruppe, der omkring år 1900 forsøgte at bekæmpe udskænkning af alkohol - blandt andet ved at smadre salooner og restauranter med økser og hamre. Det har fået Bent Ketelsen, der ejer vinfirmaet Vinimpo, til tasterne:

- Historien minder mig om, at vi i 2008 købte et tidligere kirkekontor i Grenaa, hvor vi indrettede Vinoteket - en kombination af vinbar og restaurant. Etablissementet blev populært i byen - dog ikke hos alle …
Åbningen af Vinoteket medførte et besk læserbrev i den lokale ugeavis med overskriften ”Fra kirkecenter til vinotek”.

Den gemene spiritusudskænkning


Læserbrev-skriveren fremhævede en - ifølge ham - glimrende klausul, som Indre Mission lod gælde for de missionshuse, den religiøse bevægelsen indimellem solgte. Det var en klausul, der forhindrede fremtidige ejere i at søge om spiritusbevilling for de pågældende matrikler.
Og han fortsatte sit læserbrev med ”Noget tilsvarende har Folkekirken desværre ikke, hvilket i Grenaa kommer til udtryk i, at det tidligere kirkecenter i Storegade nu danner rammen om et vinotek. Det er vistnok et nyt ord i vort sprog, men det dækker over noget så gement som spiritusudskænkning: En spiritusudpumpningsstation, som Lars Larsen-Ledet (en dansk journalist og forfatter, red.) så djærvt udtrykte det. Dem har Grenaa ellers ikke så få af i forvejen.”

Blev en rigtig god kunde


Læserbrevet blev trykt, sat i glas og ramme og hængt op i Vinoteket, og efterfølgende blev skribenten en af restaurantens rigtig gode kunder - dog nød han aldrig vin eller spiritus, men en kop kaffe og kage eller mad og dansk vand.
- Vi har aldrig diskuteret det med ham, skriver Bent Ketelsen, - men vi tror, han var stolt af, at hans læserbrev var blevet indrammet og hængt op.
I dag er der stadig restaurant og vinotek i Storegade i Grenaa, nu under navnet Mundgodt. Og hvis man besøger stedet, kan man i restauranten stadig finde læserbrevet i glas og ramme.


Det fine lille Bourgogne-domaine Le Château de Charmont er nu igen i familien Delaunays eje.

Tilbage til familienDel på Facebook

Man hører ofte om gamle, familieejede franske vinhuse, som yngre generationer sælger af den ene eller anden årsag.
Det er ikke helt så ofte, man hører, at de selvsamme vinhuse bliver købt tilbage af familierne. Men sådan er det gået for det lille Le Château de Charmont.
Det blev grundlagt i 1893 af Édouard Delaunay i Bourgogne-appellationen Hauts Côtes de Nuits. I de følgende generationer af familien Delaunay opnåede vinen, der bar grundlæggerens navn, stor anerkendelse og blev solgt i såvel Frankrig som i fornemme vinforretninger rundt om i verden. Det lille domaine blev således regnet for en af Bourgognes førende producenter.
Men siden hen gik det ned ad bakke, vinen havde haft sin glansperiode, og i 1992 måtte Jean-Marie Delaunay på grund af sygdom sælge Le Château de Charmont. Køberen var négocianten Boisset.
I 2017 tilbagekøbte Jean-Maries søn, Laurent Delaunay, imidlertid domainet og retten til vinmærket Édouard Delaunay.

Vil gøre vinen berømt igen


Laurent Delaunay, der ejer négociantvirksomheden Badet Clément i Bourgogne, har siden da istandsat Le Château de Charmonts vineri og vinkælder for 1,5 millioner euro (cirka 11 mio. kr.). Og nu vil han relancere vinen og bringe den tilbage til fordums storhedstid.
Den første årgang af Édouard Delaunay-vinene (2017) vil blive præsenteret for omverdenen til februar på vinbranchemessen Wine Paris i den franske hovedstad.
Men allerede nu ligger der på Badet Cléments hjemmeside en sjov lille film, der viser afsløringen af den første flaske.
De relancerede vine fremstilles på druer fra nogle af de store appellationer i Côtes de Beaune og Côtes de Nuits - heriblandt grand cru'er som Clos Vougeot, Corton Charlemagne og Charmes Chambertin.


Dekorér selv flaskenDel på Facebook

Det spanske vinhus Bodegas Señorío de Somalo ville gerne have nogle enkle men samtidig opfindsomme etiketter til sin vinserie Cuatro Almas Pizzara. Den sag klarede designfirmaet Grantipo for vinhuset med sorte etiketter, der fungerer som tavler.
Nogle af flaskerne i serien er næsten dækket af en sort ”tavle-ham”, og så er det ellers op til den, der har købt vinen, at designe etiketten eller dekorere hele flasken. Med et stykke kridt kan man fx lave en lille tegning, et flot mønster eller skrive, hvad man synes om vinen, hvis man har smagt den før. Med en fugtig klud kan man rense tavlen. Ret genialt.

Del på Facebook

Del på Facebook

Fra Draft Land i Taipei.

Cocktails fra tappeanlægDel på Facebook

Der er kommet en hel del flasker med præfremstillede cocktails på markedet - og i stadig flere cocktailbarer rundt om i verden tapper man færdige cocktails fra anlæg magen til dem, man kender fra fadøl. Også i Danmark har konceptet gjort sin entré - blandt andet hos Dunk Bar i Odense.
Trenden har også bredt sig til Asien - blandt andet i baren Draft Land i Taipei i Taiwan tappes der stribevis af cocktails til gæsterne. Og nu har ejeren af Taipei-baren, den legendariske cocktailmester Angus Zou, åbnet endnu en Draft Land bar efter samme koncept i Hong Kong. Og det er den første cocktailbar i den kinesiske region, der benytter sig af tappeanlæg.
Klassikere som Manhattan, Negroni og Gin & Tonic er oplagte til tappeanlæggene - dog er det Zous egne cocktail-kreationer, der tappes i glassene i de to asiatiske barer.

Flere fordele


Der er flere fordele ved ”cocktails on tap”, som fænomenet kaldes på engelsk. Betjeningen går selvsagt hurtigere, hvilket i sidste ende giver flere penge i kassen. En given cocktail vil også altid smage nøjagtig ligesom den foregående, og så vil det være muligt at skære lidt ned i prisen på drinksene, når der ikke er bartendere involveret i at lave dem.
I flere af ”tappe-barene” er bartendernes eneste funktion - ud over at tappe - at pynte cocktailen. Hos Draft Land barene pynter man slet ikke drinksene, hvorfor det heller ikke er bartendere men udelukkende tjenere, der beværter gæsterne.

Hvad mener læserne?


Men der er også visse bagdele ved de tappede cocktails. Snakken med bartenderen, mens drinken bliver kreeret, og det show, som hører med, når der shakes og pyntes, forsvinder.
Er det godt eller skidt med servering af cocktails fra tappehaner? Og er der nogen af vores læsere, der har været på en sådan bar? Send os endelig input og kommentarer på info@vinavisen.dk. Vi hører også meget gerne fra bartendere og andre fagfolk, som har med drinksindustrien at gøre.
"Le Temps Suspendu" Fra cognachuset Meukow var en af de kreative cognacer, man kunne byde på under auktionen. I de små 5 cl's rør er der Cognac Grande Champagne i ældre årgange helt tilbage til år 1900.

Når cognac bliver til kunstDel på Facebook

Siden 2006 er der hvert år i Cognac-distriktet blevet afholdt en ganske særlig velgørenhedsauktion. La Part des Anges (Englenes andel) hedder auktionen, der siden første udgave har rejst 1,1 million euro (cirka 8,2 mio. kr.) til i alt femten velgørende projekter.
Auktionen, der afholdes af Artcurial, er et trækplaster for (rige) cognac-samlere, for her kan man byde på et opbud af fornemme cognacer, hvoraf flere befinder sig i flasker, der er rene kunstværker.
Cognachuse, drueavlere, glaskunstnere og bødkere er sponsorerne bag auktionen - og dem, der sammen har kreeret mesterværkerne.

Hennessy til 187.000 kr.


Den seneste auktion blev afholdt i efteråret, og de i alt 22 flasker indbragte et rekordstort beløb, nemlig 291.500 euro (cirka 2,2 mio. kr.).
Flaskerne var da også vurderet til mellem 1500 og 25.000 euro (cirka 11.000 og 187.000 kr.). Sidstnævnte vurdering gjaldt en flaske Hennessy Edition Particulière No 5. Ved at klikke her kan man se alle de fine flasker og læse mere om dem.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Lorenzo Misciattelli.

VinAvisens Blå Bog Del på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lorenzo Misciattelli (f. 1970) er drengen fra Birkerød, der i dag sidder og bestyrer sin italienske families fantastiske vinborg Castello di Montegiove uden for Orvieto. Et slot, som familien har ejet i fire århundreder.
Hans mor er dansk og hans far var italiensk, og de første mange år af sit liv tilbragte han i Danmark. Men allerede tidligt stiftede han bekendtskab med produktionen af vin, når han igen og igen besøgte familiens gods i Umbrien.
Efter gymnasiet studerede han landbrugsvidenskab i Danmark og Skotland og specialiserede sig i malkekøer. Han tog en M.Sc. og en Ph.D. i ernæringsfysiologi og arbejdede i en årrække som projektforsker i Landbrugsministeriet og som adjunkt på den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
Men så i 2002 tog han det store skridt. Han lagde malkekøerne på hylden og sprang ud som bestyrer af familiens umbriske slot uden for Orvieto. Her har han og hans danskfødte hustru, Rikke, siden sat gang i vinkælderen og nyplantet dele af de 13 hektar vinmarker, efter at slottet i en årrække nøjedes med at sælge druerne. I dag fremstiller de en række forskellige vine på et bæredygtigt grundlag, i alt 40.000 flasker om året.
Endvidere har ægteparret indrettet agriturismo med blandt andet to-etages ferielejligheder i en charmerende gammel olivenmølle fra 1200-tallet uden for borgens ringmur.
Lorenzo Misciattelli bestrider en række tillidshverv i Umbriens afdeling af Italiens største landmandssammenslutning, Confagricoltura, hvor han blandt andet er formand for sektionen for miljø- og skovbrug og bestyrelsesmedlem.
Men køerne er alligevel ikke lagt helt på hylden. Godset har nu en fritgående avlsbesætning med den fornemme lokale hvide kødrace Chianina.
Adresse: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina 1, I-05010 Montegabbione (TR), Umbria, Italien, tlf.: 0039 07 63 83 74 73, mobil: 0039 33 98 76 20 98, aften: 0039 07 63 83 70 09, e-mail: info@castellomontegiove.com, www.castellomontegiove.com.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Trine Schou har taget dette billede af en større forsamling plastic-dunke hos vingården Agricola Gambino på østsiden af vulkanen Etna på Sicilien.
Det er et klassisk eksempel på salg af "vino sfuso", hvor man som regel medbringer sin egen dunk/flaske og får den fyldt på gården.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Når enden er god ...Del på Facebook

Denne uges STORE billede nedenfor viser en etiket fra Mosel-appellationen Kröver Nacktarsch - "Den bare røv fra byen Kröv". På etiketten ses kældermesteren, der giver en unge smæk.

Der findes dog forskere, der hævder, at navnet Nacktarsch slet ikke har noget med en bar numse at gøre, men at ordet er afledt af et gammelt, romersk navn: Nektar.
Endnu en forklaring på navnet Nacktarsch er denne: I middelalderen tilhørte vinmarken det lokale kloster, og egnens bønder plejede at hjælpe munkene med at høste druerne. Til gengæld fik de lov til i løbet af en enkelt dag at plukke så mange druer, de kunne, til sig selv - og den dag plukkede de naturligvis på livet løs.
Dette ærgrede klostrets kældermester, og han svor, at han nok skulle gøre det svært for de grådige bønder. Han gik til klostrets medicinskab, tog et middel, der satte gang i de indvortes sager, og blandede det i bøndernes morgenmad.

En grov historie


Bønderne var knap nok kommet i gang med at plukke, før midlet begyndte at virke, og resten af dagen var der en konstant trafik ind i buskene - hvilket naturligvis sinkede plukkeriet.
Men en af bønderne var kløgtigere end de andre: Han tog simpelt hen bukserne af og fortsatte med at plukke - hvad der så end skete.
I sandhed en grov historie. Men den bukseløse bag blev foreviget i navnet på marken: Nacktarsch (hvis altså forklaringen holder).
Ifølge bogen "Die deutschen Weintäler" af Renate Wiggerhaus kommer ordet Nacktarsch fra det keltiske "nuck" eller "sack", der betyder en klippeskrænt, og "aras", der betyder sted.

På den blanke, nøgne numse


Motivet med den straffende kældermester går igen på mange etiketter fra Kröv, og forskellige kunstnere har igennem årene været i gang.
På etiketterne er der gerne en forklarende tekst, og denne findes også i flere udgaver. Teksten på den etiket, vi viser nedenfor, kan oversættes til noget i retning af:
Hvad fortryller de ældres ros - den ædle drik, Moselvin - vil Krövs ungdom prøve, dybt i kælderen, fad ved fad.
Vinkyperen så det med bekymring og blev grov og barsk. Han smækker den lille slyngel på den blanke, nøgne numse.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


513 På etiketten fra en vin fra appellationen Kröver Nacktarsch uddeler kældermesteren smæk til en lille fræk dreng.


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Clos de la Chapelle, Domaine Roby, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En hvid Bourgogne med et tydeligt og ret kraftigt billede af druen Chardonnay.

stjernestjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., SPS Wine

Denne både økologiske og veganske hvidvin er mere krydret eller ligefrem mere bitter end de fleste Grüner Veltlinere. Den har muskler og er derfor udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Forster, Weingut Forster, Riesling, Nahe, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

139 kr., pris på tilbud 20. januar - 25. februar: 99 kr., Cappa Vin

En meget let og forfriskende hvidvin på økologisk dyrkede druer, men i smagen mere citrus og grape end Riesling. Udpræget en nadvin. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2014, middel alkohol (13,5%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 129,75 kr., Skjold Burne

Kan man lide en markant fadsmag i en hvidvin, så er denne californier sagen. Der er fadsmag efter længere ophold på egetræsfade, men noter af citrus, pære og ananas får også lov til at træde frem. Udpræget en vin til mad.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe, Emiliana, Chile, 2018, lav alkohol (12%)

59 kr., på tilbud indtil 31. januar: 40 kr., SuperBrugsen

Til kun 40 kr. er dette en rigtig god rosévin på økologisk dyrkede druer - ganske lys, med en frisk druesmag og et lille bid i slutningen, der gør den egnet til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Estampa, Valle de Colchagua, Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

69,95 kr., pris ved 12 flasker: 49,95 kr., Jysk Vin

Om den forrige årgang af denne dejlige rødvin skrev vi: "Til 50 kr. en rigtig god og blød rødvin. En vin uden modhager, god til kraftig vintermad. Den er lavet på 91% Cabernet Sauvignon og 9% Petit Verdot, og i smagen er der noter af hindbær, kaffe og mørk chokolade." Beskrivelsen gælder stadig - bortset fra, at der i denne årgang er 95% Cabernet Sauvignon og 5% Petit Verdot. Og så er der en måske lidt kraftigere fadsmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

To, Torre Oria, Tempranillo, Valencia, Spanien, 2017, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris i udvalgte Meny-butikker ved 6 flasker: 59,95 kr., Meny

En overordentlig let og venlig rødvin, der med sin gode frugt og sødme er nem at drikke. Kun 12 procent alkohol. Ikke nogen stor vin, men god som hverdagsvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa de Santar, Agrícola de Santar, Dão, Reserva, Portugal, 2013, middel alkohol (14%)

89 kr., Aldi

Vellavet rødvin på de traditionelle, portugisiske druer Touriga-Nacional, Aragonez og Alfrocheiro. Den har en fyldig, saftig smag med fint integrerede fadnoter efter ni måneder på fransk eg. En vin med sol i smagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja, Cosecha, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

89,75 kr., pris hele februar: 69,75 kr., Skjold Burne

En udmærket rødvin, ung og uskyldig, lige til at skænke i glasset - gerne efter en plasketur over i en karaffel; det åbner den. Vinen er lavet på 85% Tempranillo og 15% Grenache,.og i smagen er der saftige blommer og sommerbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ricarico, Giordano, Salento IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,5 kr., på tilbud indtil 30. januar: 49,75 kr., Irma

Igen en af de her gode rødvine fra hælen på den italienske støvle. Den er lavet på druerne Primitivo og Negroamaro og har en bred og blød frugtsmag. Og så koster den (på tilbud) under en halv hund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdivieso, Viña Valdivieso, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Gran Reserva, Chile, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Flot og kraftig rødvin med god, men måske ikke helt typisk Pinot-smag. I smagen en god krydring, noter af jordbær og fint integrerede fadnoter. Helt klar en vin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hayes Ranch, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2016, lav alkohol (13%)

109,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar ved 2 flasker: 90 kr., Skjold Burne

En dejlig rødvin med en rigtig god og ren Cabernet-smag. Smagen udvikler sig fint med noter af solbær og brombær og fint integrerede fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

H&M Hofer, Vom Kleinen Eichenfass, Weingut Hofer, Zweigelt, Qualitätswein, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

124,95 kr., SPS Wine

En lækkerbidsken af en økologisk rødvin. Den har en liflig duft og en harmonisk smag med ren og delikat druefrugt, bløde tanniner, tilpas syre og en attraktiv sødme. Dertil fint integrerede fadnoter - vanille, tobak læder. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ser Lapo, Marchesi Mazzei, Chianto Classico, Riserva, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Flot Chianti-rødvin, helt efter bogen med fyldig frugt og fin krydring, vanille og friske kirsebær. Dertil fint integrerede fadnoter fra et år på franske fade. En vin, der hænger længe i munden. De 99 kr. er rimelige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eklektós, Serravalle Scrivia, Cabernet Franc, Toscana IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Flot rødvin - er det et forsøg på at lave en supertoskaner? Den har en et bredt smagsbillede af druen Cabernet Franc med blød, fyldig frugt, fin krydring og fint integrerede fadnoter fra to år i små, franske fade. Jo, det er en suptertoskaner ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Hautes Côtes de Beaune, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

220 kr., pris ved 3 flasker: 170 kr., Erik Sørensen Vin

En fin Bourgogne-rødvin, let, delikat og fløjelsblød. Den udvikler sig i munden med sin rene Pinot-smag og fine sødme. God til mad - og som meditiations-vin.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Réserve Saint Dominique, Eric Bonnet, Muscat, Beaumes de Venise, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 141,67 kr., Vintjenesten

Det er længe siden, vi har smagt en Muscat de Beaumes de Venise, men her er der en. Er der måske lidt for mange andre søde vine med større kompleksitet? Men det er en venlig, let vin med honningsødme.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ile de Ré, Fine Island Cognac, Camus, Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

399 kr., tilbudspris indtil 10. februar: 349 kr., Skjold Burne

Denne cognac er skabt på øen Ré, der ligger ud for, men stadig er en del af Cognac-distriktet. Den har en meget indtagende duft og en blød, men også ildfuld smag med noter af druer. Dertil et skumsprøjt fra Atlanten af salte og mineralske toner. En flot cognac. Prøv den i stedet for en snaps til den næste sildemad.