Vinmarker i forårsdragt hos det gode vinhus Llopart, der er et af de huse, der fremover vil fremstille mousserende vin under mæket Corpinnat.
Født i hjertet af Penedès
Den spanske mousserende cava fremstilles ikke i et enkelt afgrænset område, idet appellationen Cava D.O. breder sig over 159 forskellige små og større områder i Spanien. Dog fremstilles hele 95% af vinen i Penedès i Catalonien i den nordlige del af landet. Det er også her, man finder de tre største producenter, Codoníu, Freixenet og Carcía Carrión.I 2017 grundlagde seks cavahuse foreningen L'Associació d'Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC) - altså foreningen af Corpinnats producenter og drueavlere. I dag tæller foreningen ni medlemmer, og der er tale om nogle af de absolut førende cava-producenter: Gramona og Recaredo - som sammen tog initiativet til AVEC - samt Llopart, Nadal, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat og Mas Candí.
Corpinnat, der kan oversættes med ”født i hjertet af Penedès”, henviser til, at medlemmernes vine stammer fra Penedès og ikke fra et af de mange andre cava-områder. Et Corpinnat på etiketten af flaskerne skal også ses som et kvalitetsstempel, idet fremstillingen af vinene skal leve op til endnu skrappere regler end dem, der er udstukket af Cava D.O.
Slut med cava på etiketten
AVEC fik godkendt den nye Corpinnat-klassifikation af de catalanske myndigheder, vinrådet i Penedès og af EU - men ikke af Cava D.O.s vinråd trods mange og lange forhandlinger. En blåstempling fra vinrådets side ville betyde, at AVECs producenter kunne skrive både Corpinnat og Cava D.O. på etiketterne.
Som følge af de sammenbrudte forhandlinger har AVECs medlemmer nu meddelt, at de træder ud af appellationen. Det har ikke været en nem beslutning. Står der cava på etiketten, ved denne verdens forbrugere, at der er tale om den berømte spanske mousserende vin. Der venter derfor nu AVEC en større markedsføringsindsats for at slå mærket Corpinnat fast i forbrugernes bevidsthed.
Håber, flere slutter sig til AVEC
Til sammen fremstiller foreningens vinhuse årligt cirka 2 millioner flasker mousserende vin - som gerne må blive til flere, idet man håber, at antallet af cava-producenter, der slutter sig til AVEC og Corpinnat-klassifikationen - og dermed må forlade Cava D.O. - vil stige i de kommende år.
De første vine med et Corpinnat på etiketten vil komme på markedet om et par måneder.
Ved at klikke her kan man læse VinAvisens serie af postkort fra Penedès - den omfatter blandt andet besøg hos nogle af vinhusene i AVEC.
Et krav om håndhøstede øko-druer
AVEC har som nævnt egne stramme regler for fremstillingen af mousserende vine med et Corpinnat på etiketten. Her følger nogle af reglerne.
* Druerne skal stamme fra økologisk certificerede vinmarker og fra et afgrænset område inden for appellationen Penedès. Og samtlige druer skal være håndhøstede.
* Mindst 75% af druerne skal være fra marker, der ejes af det pågældende vinhus, og vinificeringen af vinen skal foregå i eget vineri.
* 90% af druerne i en blandings-vin skal være oprindelige druer - Xarel-lo, Parellada, Macabeo og Malvasia. Pinot Noir, Chardonnay og Trapet må højst udgøre 10% af vinen. Og til mousserende rosévin må der kun anvendes Garnacha, Monastrell, Sumoll og Xarel-lo Rosat.
* For de druer, der købes af drueavlere, skal der betales mindst 0,70 euro (cirka 5,20 kr.) pr. kg. Gennemsnitsprisen i Penedès er 0,40 euro (cirka 3 kr.) pr. kg.
* Vinene skal modne i mindst 18 måneder på deres bundfald før frigivelse til salg.