Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2019



Vinmarker i forårsdragt hos det gode vinhus Llopart, der er et af de huse, der fremover vil fremstille mousserende vin under mæket Corpinnat.

Født i hjertet af PenedèsDel på Facebook

Den spanske mousserende cava fremstilles ikke i et enkelt afgrænset område, idet appellationen Cava D.O. breder sig over 159 forskellige små og større områder i Spanien. Dog fremstilles hele 95% af vinen i Penedès i Catalonien i den nordlige del af landet. Det er også her, man finder de tre største producenter, Codoníu, Freixenet og Carcía Carrión.

I 2017 grundlagde seks cavahuse foreningen L'Associació d'Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC) - altså foreningen af Corpinnats producenter og drueavlere. I dag tæller foreningen ni medlemmer, og der er tale om nogle af de absolut førende cava-producenter: Gramona og Recaredo - som sammen tog initiativet til AVEC - samt Llopart, Nadal, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat og Mas Candí.
Corpinnat, der kan oversættes med ”født i hjertet af Penedès”, henviser til, at medlemmernes vine stammer fra Penedès og ikke fra et af de mange andre cava-områder. Et Corpinnat på etiketten af flaskerne skal også ses som et kvalitetsstempel, idet fremstillingen af vinene skal leve op til endnu skrappere regler end dem, der er udstukket af Cava D.O.

Slut med cava på etiketten


AVEC fik godkendt den nye Corpinnat-klassifikation af de catalanske myndigheder, vinrådet i Penedès og af EU - men ikke af Cava D.O.s vinråd trods mange og lange forhandlinger. En blåstempling fra vinrådets side ville betyde, at AVECs producenter kunne skrive både Corpinnat og Cava D.O. på etiketterne.
Som følge af de sammenbrudte forhandlinger har AVECs medlemmer nu meddelt, at de træder ud af appellationen. Det har ikke været en nem beslutning. Står der cava på etiketten, ved denne verdens forbrugere, at der er tale om den berømte spanske mousserende vin. Der venter derfor nu AVEC en større markedsføringsindsats for at slå mærket Corpinnat fast i forbrugernes bevidsthed.

Håber, flere slutter sig til AVEC


Til sammen fremstiller foreningens vinhuse årligt cirka 2 millioner flasker mousserende vin - som gerne må blive til flere, idet man håber, at antallet af cava-producenter, der slutter sig til AVEC og Corpinnat-klassifikationen - og dermed må forlade Cava D.O. - vil stige i de kommende år.
De første vine med et Corpinnat på etiketten vil komme på markedet om et par måneder.
Ved at klikke her kan man læse VinAvisens serie af postkort fra Penedès - den omfatter blandt andet besøg hos nogle af vinhusene i AVEC.

Et krav om håndhøstede øko-druer


AVEC har som nævnt egne stramme regler for fremstillingen af mousserende vine med et Corpinnat på etiketten. Her følger nogle af reglerne.
* Druerne skal stamme fra økologisk certificerede vinmarker og fra et afgrænset område inden for appellationen Penedès. Og samtlige druer skal være håndhøstede.
* Mindst 75% af druerne skal være fra marker, der ejes af det pågældende vinhus, og vinificeringen af vinen skal foregå i eget vineri.
* 90% af druerne i en blandings-vin skal være oprindelige druer - Xarel-lo, Parellada, Macabeo og Malvasia. Pinot Noir, Chardonnay og Trapet må højst udgøre 10% af vinen. Og til mousserende rosévin må der kun anvendes Garnacha, Monastrell, Sumoll og Xarel-lo Rosat.
* For de druer, der købes af drueavlere, skal der betales mindst 0,70 euro (cirka 5,20 kr.) pr. kg. Gennemsnitsprisen i Penedès er 0,40 euro (cirka 3 kr.) pr. kg.
* Vinene skal modne i mindst 18 måneder på deres bundfald før frigivelse til salg.


Når man på et par meters afstand siger "Alexa open bottle genius" til hylden med alle flaskerne, vågner Smart Aisle systemet til live gennem den lille kombinerede mikrofon og højtaler.

Tal til vinreolen!Del på Facebook

BevMo! er navnet på en amerikansk vin- og spirituskæde, og i nogle af kædens forretninger i Californien vil man i øjeblikket kunne møde Smart Aisle - et særligt system, som er integreret i reolerne med udvalget af whiskyflasker.
Systemet, som er udviklet af The Mars Agency, består af et stemmeaktiveret interface kombineret med kunstig intelligens og LED hyldelys, og formålet med det er at hjælpe kunderne med at vælge den rigtige flaske whisky - eller vin, for systemet kan ligeså vel anvendes i vinsektionerne.
Cirka et par meter fra reolen er der en rund afmærkning på gulvet med ordene ”stå her, og tal til hylden” - hvilket for nogle kunder nok kan virke lidt grænseoverskridende...

Udvælger tre egnede flasker


Med et par enkelte ord vækker man systemet til live, hvorefter man bliver spurgt, om den whisky, man søger, er til en selv eller en gave - og i så fald, om den er til en mand eller kvinde. Flere spørgsmål om, hvilken smag, man foretrækker, prisniveau osv. følger, og afhængig af svarene udvælger Smart Aisle i alt tre forskellige whiskyer.
Mens navnene på whiskyerne udtales, viser hyldelyset, hvor på hylderne, flaskerne befinder sig. Man kan selvfølgelig også spørge systemet om, hvor man finder et bestemt whiskymærke på reolen i virvaret af flasker.

20% mere i omsætning


The Mars Agency har allerede afprøvet systemet i en forretning i New York - ligeledes i afdelingen for whisky. Og i de to måneder, forsøget varede, øgedes forretningens salg af whisky med hele 20% sammenlignet med de samme to måneder året før. Målet for firmaet er at udbrede systemet til reoler med vin og andre fødevarer.
En dag vil man måske kunne gå ind i vinafdelingen i et dansk supermarked, få sig en snak med vinreolen og dernæst kunne lægge en flaske hvidvin, der passer nøjagtigt til stegt laks med citronsauce, i indkøbskurven.
Ved at klikke her kan man læse mere om Smart Aisle og se en lille film om, hvordan systemet virker.

Tysk hvidvin på fremmarch i DanmarkDel på Facebook

De nyeste tal fra Deutsches Weininstitut (DWI) viser, at tysk hvidvin vinder terræn i Skandinavien.

Instituttet har taget pulsen på salget i Danmark, Sverige, Norge og Finland i 2018, og herhjemme var der en stigning på hele 17,7% i værdi sammenlignet med året før. Til gengæld var der et fald på 1%, når det gælder mængden.
Svenskerne har aftaget 2,1% flere tyske hvidvine sidste år, og ifølge undersøgelsen går de svenske forbrugere frem for alt efter de økologiske vine. Faktisk er hele 22% af alle de vine - såvel tyske som ikke-tyske - der købes på Systembolaget, økologiske.

Flest flasker i Norge


I Norge blev der i 2018 solgt 5,1% flere flasker tysk hvidvin end året før, hvorved markedsandelen kom op på 27,7% af det samlede norske hvidvinssalg. Dermed indtager Tyskland førstepladsen, når det gælder markedet for hvidvin i det nordiske land.
Og så er der Finland. Her faldt salget af hvidvin generelt med 1,3% sidste år. En undtagelse var salget af tysk hvidvin, der steg med overraskende 12,3% og nu har rundet en markedsandel på 15,9%.

Del på Facebook

Temperaturstyret oldtidskælderDel på Facebook

For mere end 2000 år siden var den egyptiske provins Biheira nord for Kairo kendt for sine fornemme vine.
Nu har et hold arkæologer fundet en vinkælder i området med rester af vinkrukker fra oldtiden. Men det mest interessante er kælderens tykke mure. De er opført af mursten, og inde i murværket har man indsat irregulære blokke af kalksten - højst sandsynligt, mener arkæologerne, i et forsøg på at kontrollere temperaturen inde i vinkælderen, så de fine vine kunne opbevares under optimale forhold.
Vinkrukker og -presser fra oldtiden finder man med jævne mellemrum, men det er første gang, arkæologer har afdækket den slags temperatur-kontrollerende murværk.


Nogle af de fine gamle champagner, som kommer under hammeren i Hong Kong.

Auktion med rekord vurderingDel på Facebook

Den 29. marts slår Sotheby’s dørene op for en tre dage lang vinauktion i Hong Kong, en auktion som auktionshuset forventer vil indbringe mellem 147 og 206 millioner HKD (cirka 122 og 172 mio. kr.). Og det er den højest vurderede vinauktion nogensinde for noget auktionshus.
Der kommer da også rigtig mange vine under hammeren - i alt 16.889 flasker fordelt på 2704 partier. Det er dog ikke kun mængden, der er imponerende, men også selve vinene, der stammer fra nogle af verdens mest berømte producenter.
1. cru-slottene i Bordeaux er (selvfølgelig) rigt repræsenteret og omfatter blandt andet La Mission Haut-Brion 1945 og 1959, Lafite 1961 og Latour 1959. Højeste vurdering af samtlige partier vine på auktionen tilfalder 12 flasker Mouton Rothschild 1945, der er vurderet til 1,1 mio. HKD (cirka 916.000 kr.).

”Den overjordiske vinsamler”


Man vil også kunne byde på stribevis af store Bourgogne-vine. Når det fx gælder vinene fra Domaine de la Romanée-Conti, tæller auktionen 250 partier til en samlet vurdering på 41 mio. HKD (cirka 34 mio. kr.).
Et af de store Bourgogne-højdepunkter er en Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) La Tâche 1978 fra Domaine de la Romanée-Conti, der er vurderet til 550.000 HKD (cirka 458.000 kr.).
Der er også lækkerbiskner for champagne-samlerne - blandt andet seks magnumflasker Dom Pérignon Rosé Oenothèque 1982, hvis højeste vurdering lyder på 190.000 HKD (cirka 158.000 kr.).
Samtlige vine stammer fra én og samme anonyme vinsamler, som Sotheby’s har døbt ”The Transcendent Collector”, hvilket vel bedst kan oversættes med ”den overjordiske vinsamler”.
Hvem han eller hun end er, så er det sikkert og vist, at der venter vedkommende en god sjat penge på bankkontoen.
Omkring 1. marts vil auktionskataloget over de mange vine kunne ses på auktionshusets hjemmeside.


Hos vinhuset Denbies var høsten 2018 - ligesom hos de fleste engelske vinhuse - meget stor. I alt blev det til omkring 500.000 flasker vin fra dette vinhus i Surrey.

Skandinavien, et marked for engelsk vin Del på Facebook

Udviklingen inden for engelsk vin har taget et kvantespring i de senere år. Den britiske vinproducentforening Wine GB har netop gjort tallene op for årgang 2018, og der er blevet fremstillet i alt 15,6 millioner flasker vin. Det er selvfølgelig ikke meget sammenlignet med lande som Frankrig og Italien. Men det er en rekord for Storbritannien og næsten 10 mio. flere flasker end i 2017.
Det går også rigtig godt med eksporten. I 2016 blev der eksporteret engelsk vin til 27 forskellige lande - sidste år steg antallet til 40 lande.
Og de to største importører er Skandinavien og USA - selv om der da stadig er lidt langt mellem de engelske flasker herhjemme ...

Pinot Noir den mest plantede drue


Vinmarksarealet i Storbritannien er også vokset med gigantiske 160% til 2888 hektar inden for de sidste ti år. I 2018 blev der plantet 1,6 mio. nye vinstokke, og yderligere 2 mio. forventes at blive stukket i jorden i år.
Hvis udviklingen fortsætter, vil den årlige produktion af engelsk vin ifølge Wine GB nå op på omkring 40 mio. flasker årligt inden år 2040.
71% af al engelsk vin er mousserende, og til den bruges der - ligesom i Champagne - blandt andet Pinot Noir. Faktisk er den blå drue i dag den mest plantede på britisk jord, idet den breder sig over 31,5% af det samlede vinmarksareal.
Stadig flere britiske vinproducenter fremstiller også rødvin på Pinot Noir - hvilket i stigende omfang kan lade sig gøre som følge af den globale opvarmning.


Magnifigus kan både fungere som låg og forstørrelsesglas.

Låg og forstørrelsesglas i étDel på Facebook

Ingeniøren Søren Søgaard Jensen har sammen med en designer kreeret et ganske særligt glaslåg. Låget kan bruges på de traditionelle dråbeformede glas til sherry og portvin - de såkaldte copita-glas - samt til Riedels Single Malt whiskyglas og Eisch Sensit Plus glas.
Og det er jo ganske smart - låget holder på aromaen, ligesom man undgår, at en bananflue eller to forsøger at dele indholdet med én.
Men låget har endnu en funktion - det er nemlig også et forstørrelsesglas, der kan forstørre en tekst hele 330%. Meget nyttigt, når man lige vil tjekke den ofte småt skrevne tekst på bagsiden af portvins- eller whiskyflasken.
Nyheden er døbt Magnificus efter det engelske ord for forstørrelsesglas, magnifying glass, og den befinder sig stadig på Kickstarter-plan, da der skal rejses penge til at sætte en produktion i gang.
Ved at klikke her kan man læse mere om glaslåget - og støtte projektet med et større eller mindre beløb mod at få en gave som tak.


Der fremstilles isvin andre steder end i Tyskland - blandt andet i Canada, hvorfra dette billede af frosne druer stammer. Foto: Wikipedia/Dominic Rivard.

Eiswein, en stadig større sjældenhedDel på Facebook

For at tyskerne kan fremstille den søde Eiswein, skal temperaturen falde til mindst 7 minusgrader. Når det er så koldt, vil vandet i druerne fryse, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
Sidste år besøgte VinAvisen Weingut Ratzenberger i Mittelrhein, og her skænkede ejeren, Jochen Ratzenberger, Eiswein i glassene.
Han fortalte også, at han ikke havde kunnet fremstille vinen siden 2009, og at årsagen var et stadig varmere klima, hvor temperaturerne ikke når tilstrækkeligt langt ned.
- Det er et problem, alle tyske producenter af den søde vin kender til, sagde han. - Noget tyder på, at vi går en fremtid i møde, hvor tysk Eiswein, som i forvejen kun udgør en lille del af den tyske vinproduktion, bliver en meget stor sjældenhed.

Druer nok til den søde vin


Det har altid været en satsning for vinproducenterne at fremstille Eiswein. De skal jo vælge at lade en del af deres druer blive hængende et godt stykke ind i det nye år, før de bliver høstet, så de når at skrumpe og blive endnu sødere. Hvis temperaturen ikke falder til minus 7 grader, er druerne lige til at kassere. Og med de lunere vintre er satsningen jo kun blevet større.
Siden 2013 har vinproducenterne allerede i november skullet meddele myndighederne, hvor stort et vinmarksareal, de i et givent år vil afsætte til Eiswein-produktionen. En stadig sværere beslutning for producenterne nu med de ofte mildere vintre - og hvis årets høstmængde tilmed er lille, vælger de fleste at trække det sikre kort og fremstille almindelig tør hvidvin af druerne.
Som tidligere nævnt har den tyske druehøst årgang 2018 været ualmindelig stor, hvilket igen har betydet, at der har været nok druer både til de tørre vine og til en eventuel Eiswein-produktion - hvis nu vejrguderne viste sig fra deres iskolde side.

Første Eiswein i ti år


I Rheinland-Pfalz, der omfatter vinregionerne Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz og Rheinhessen - regioner, der traditionelt fremstiller den søde vin - har 628 vingårde sidste år meldt til myndighederne, at de vil fremstille Eiswein af druer fra i alt 532 hektar vinmarker. I 2017, hvor den tyske druehøst var meget lille, var der kun 24 vingårde, der satsede på at lave Eiswein fra i alt 19 hektar marker.
Og det har kunnet betale sig for producenterne at lade en del af årgang 2018 blive hængende på vinstokkene. For nylig faldt termometret til hele 10 minusgrader i Rheinland-Pfalz, hvorfor høstfolkene hos flere vingårde trak i det varme tøj for at få druerne i hus.
En af de producenter, der netop har høstet de frosne druer, er Schloss Johannisberg i Rheingau, som nu vil kunne fremstille sin første Eiswein i de sidste ti år.

En øl på fjerdepladsenDel på Facebook

Hos den internationale vinsøgningstjeneste Wine-Searcher kan man søge på cirka 400.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang. For hver vin listes priserne og de forretninger rundt om i verden, hvor den sælges.
Hver eneste dag foretages der mere end 1 million søgninger på Wine-Searcher, hvor der også er mulighed for at søge på en lang række spiritusmærker og andre alkoholprodukter.
Med jævne mellemrum offentliggør tjenesten - med basis i de mange søgninger - en liste over de 100 vine, spiritusser osv., der har været flest søgninger på i løbet af en bestemt måned.
Listen for januar er netop lagt på nettet, og på førstepladsen ligger champagnen Dom Pérignon Brut. Dernæst følger de vine, der næsten altid udgør toppen af listen, nemlig 1-cru vinene fra Bordeaux samt supertoskaneren Tenuta San Guido Sassicaia og Opus One fra Napa. Dog er der en interessant undtagelse. På fjerdepladsen - foran en stribe af de berømte vine - ligger en øl, Castlemaine XXXX Bitter Ale Beer fra Queensland i Australien.

Stor fremgang for whisk(e)y


Det er også interessant, at whisk(e)y med 23 forskellige mærker fra hele verden tegner sig for næsten en fjerdedel af top-100 listen. På listen fra juni 2018 indtog den gyldne spiritus kun fem pladser.
Blandt januar-listens mange whisk(e)yer er der otte skotske, fire japanske og en enkelt irsk. Og så er der hele fem mærker fra Indien, der ellers ikke er særligt kendt for sin whiskey.
Hvis man udvider listen til at omfatte de 150 mest eftersøgte vine og spiritusser i januar, løber antallet af whisk(e)yer op i yderligere 34 forskellige styk.

13,5 mio. søgninger


Mens søgningerne på de indiske whiske(y)er stort set kun kommer fra Indien - og dem på de amerikanske næsten udelukkende fra USA, så har de skotske og den enkelte irske whiskey ifølge Wine-Searcher haft en bredere global interesse.
De øgede antal søgninger på whisk(e)y er ikke et pludseligt opdukket fænomen - det er vokset støt gennem de sidste tre år og reflekterer naturligvis den ligeledes øgede interesse for spiritussen.
Alene i 2018 blev der søgt 13,5 millioner gange på whisk(e)y hos Wine-Searcher - til sammenligning blev der ”kun” søgt 386.000 gange på den ellers nok så populære gin.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* The Wine Company er ny dansk importør af vinene fra Domaine Champagneux i det franske Côte Rôtie.

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


514 Østrigerne elsker deres Heuriger, hvor de nyder årets nye vin, her hos Bio Weingut Hofer i Aursthal (foto © H.u.M. Hofer).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Raoul Clerget, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

89 kr., pris på tilbud indtil 6. februar: 75 kr., Fakta

Til prisen 75 kr. en rigtig god boblevin. Den har fine, stadige bobler, tilpas mousse og en ligefrem druesmag med en ret markant sødme.

stjernestjernestjernestjerne

Mont Marcal, Cava, Brut, Reserva, Spanien, lav alkohol (11,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 79,75 kr., Skjold Burne

En enkel, men også billig boblevin. Den har meget fine bobler, en fremtrædende mousse og god frugt med noter af citrus.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Renée, Cantine Paololeo, Puglia IGP, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., SPS Wine

Vellavet hvidvin på økologisk dyrkede druer: Sauvignon, Fiano og Chardonnay. I den let cremede smag er der en fin balance mellem syre og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., på tilbud fra 2. til 10. februar: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En dejlig frisk, tør og sprød hvidvin med citrusnoter i front i både duft og smag. Det er en rigtig god - og yderst rimelig - fiske-vin til lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne, Cébazan, Sauvignon Blanc, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

Denne dejlige hvidvin har volumen og aroma - trods de få procenter. Den er frisk med noter af eksotiske frugter og sprød syre, så sødmen ikke løber med smagen. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casillero del Diablo Devil's Collection Reserva, Concha y Toro, Valle de Casablanca, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud indtil d. 7. februar: 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

En elegant hvidvin på 72% Sauvignon Blanc og 28% Chardonnay. Førstnævnte drue giver vinen duft og smag af frisk citrus med strejf af kærlighedsfrugt, mens Chardonnay blander sig perfekt med sin frugtfylde og sine noter af mirabeller. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hayes Ranch, Chardonnay, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

109,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar ved 2 flasker: 90 kr., Skjold Burne

Fadlagringen er markant i denne hvidvin, og hvis man kan lide fad, er vinen et godt valg. Fadsmagen giver vinen en vis "volumen" og hindrer ikke smagen af den gode drue Chardonnay. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Xarel-lo, Vila del Lops, Penedès, Spanien, 2017, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., D’Wine

En let og delikat, blød og aromatisk hvidvin på den lokale, katalanske drue Xarel-lo. Lang eftersmag. Anvendelig både som apéritif og terrassevin og til mad. Vinen er økologisk.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Valdevieso, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., AndrupVin.dk

Dette er en billig og ikke særlig kompleks rødvin. Den er ret robust, men har også gode Cabernet-noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Realzin, Angelo Rocca & Figli, Zinfandel, Salento IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

74,95 kr., Forhandles i Meny - og Spar-butikker, Amka

God og pæn bordvin uden kanter, men med frugt og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fortissimo, Casa Santos Lima, Vinno Regional Alentejano IG, Portugal, 2017, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Vellavet, ret kraftig, men også blød rødvin på druerne Touriga Nacional, Syrah, Petit Verdot og Alicante Bouschet. En glimrende hverdags-vin til 65 kr. (ved seks flasker).

stjernestjernestjernestjerneØ

Poggio al Casone, Castellani, Chianti, Superiore, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

89,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

Denne økologiske rødvin er meget anvendelig til hele det italienske køkken. Den er lavet på druerne Sangiovese og Canaiolo og har lidt fremtrædende tanniner specielt i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Mezzek, Katarzyna Estate, Merlot, Thrakiske Dal, Bulgarien, 2017, høj alkohol (14,5%)

95 kr., AM Vinimport

En lidt enkel rødvin, hvis frugt hurtigt overtages af en bitter tørhed. Under alle omstændigheder en vin til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Terre di Prenzano, Villa Vignamaggio, Chianti Classico, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Af en Chianti Classico er denne rødvin måske lidt vel smal og kort. En lille rødvin uden særlige prætentioner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Rosso Nero, Progetto Vino di Lorusso Michele C Sas, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

99,75 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En magtfuld rødvin med syltede blommer i duften og med en så koncentreret frugtsmag, at man kan skære igennem den. Et glas er næsten et måltid i sig selv. Procenterne er også høje. Men det er bestemt en lækker vin, og alkoholen er fint integreret. Nyd den til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

The Musician, Majella Wines, Coonawarra, South Australia, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Theis Vine

Pæn bordvin på 55% Cabernet Sauvignon og 45% Shiraz. I smagen først og fremmest noter af mynte, men også lidt chokolade og vanille fra fadlagringen. Endvidere en markant sødme. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Malacara, Kauzo Estates, Malbec, Mendoza, Argentina, 2016, middel alkohol (13,9%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Supervin

Det er en af disse rødvine med duft af modne mørke kirsebær og chokolade. Smagen er fyldig og krydret og har en hel del frugtsødme med strejf af anis.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Weingut Hofer, St. Laurent, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (13%)

108,95 kr., SPS Wine

En både økologisk og vegansk rødvin på den lokale, østrigske drue St. Laurent. Vinen har en dejlig frugtsmag med noter af brombær, der ude i eftersmagen minder lidt om kaffe. En meget anvendelig vin med en lille sødme, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Graffetta, Syrah, Sicilien, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Blød og lækker rødvin med masser af Siciliens sol. I smagen mørke bær, sort peber og muskatnød. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beast of Zin, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 10. februar: 69,75 kr., Skjold Burne

En meget lækker rødvin. Den har en koncentreret duft og smag af modne bær, syltede blommer og mørk chokolade og en perfekt balance mellem frugtsødme og tørhed. En vin, mange vil kunne lide - og en vin til vinterens sammenkogte gryderetter. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nieport, Quinto de Baixo, Dão, Portugal, 2015, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 79,75 kr., Skjold Burne

Fortræffelig rødvin med stor frugtfylde, bløde tanniner og lang eftersmag. Kun 12,5 procent alkohol, men med struktur og kompleksitet.

stjernestjernestjernestjerne

Château Lamothe-Cissac Vielles Vignes, Haut-Médoc, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En udmærket rødvin med en fin kompleks bærduft og en god frugtsmag med tilpas tanniner. Prisen er dog lidt i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seven Oaks, J. Lohr Winery, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris på tilbud indtil 6. februar: 99 kr., Irma

Lækker rødvin, kompleks og i fin balance. I den bløde, krydrede smag noter af solbær og kirsebær samt diskrete fadnoter - vanille - efter et år på eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Part des Anges, Château Malijay, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Propperiet

Denne fortræffelige rødvin har vi smagt i en tidligere årgang og kan nøjes med at gentage, hvad vi skrev dengang: "Vellavet rødvin - faktisk en meget flot og lækker rødvin - på druerne Syrah (80%) og Grenache (20%). Her har vi fat i noget rigtig, rigtig godt! I smagen mørke bær og et strejf af chokolade."

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot, Pinot Noir, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En flot rødvin med god og fyldig druesmag, tydeligt Pinot Noir. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silvanus, Bodegas Asenjo & Manso, Ribera del Duero, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

219 kr., på tilbud i uge 14 (denne uge): 135 kr. ved 6 flasker, D’Wine

En dejlig top-rødvin - her er god frugt, mørke kirsebær, strejf af kaffebønner og nelliker, et tilpas tanninbid og en lang og lækker eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Fagotière, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)

219,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 169,75 kr., Skjold Burne

Stor og herlig Châteauneuf-rødvin med bred, blød frugt og fint krydderi. 15%, men uden spritkant. Giv den noget luft - plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så åbner den sig med noter af peber, blommer, krydderurter og læder.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort Ruby, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

109,75 kr., på tilbud fra 2. til 10. februar: 89,75 kr., Skjold Burne

En mild, let og enkel portvin - men også en god portvin til prisen. Den har sødme med noter af tørrede frugter, men også en behagelig tørhed. Drik den til ikke alt for kraftige blåskimmeloste eller til en klassisk dansk æblekage.