Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2019



Jorden rundt med vinpriser

Hvert år udgiver det britiske nyhedsmagasin The Economist en rapport over de storbyer i verden, der har de højeste gennemsnitspriser på diverse forbrugsgoder.

2018-udgaven af Worldwide Cost of Living, som rapporten hedder, er netop offentliggjort, og her har man kortlagt priserne på hele 160 forskellige produkter inden for mad, drikkevarer, tøj, husholdningsartikler, transport osv.
Rapporten dækker i alt 133 forskellige storbyer på verdensplan, og priserne stammer fra både supermarkeder, forretninger i mellemprislejet og dyrere specialbutikker.
På top-ti listen over verdens dyreste storbyer placerer Singapore sig, for femte år i træk, som nummer et - mens København ligger på en ottende plads.
I rapporten er der blandt andet et skema, hvor man kan se den gennemsnitlige pris for en flaske bordvin (75 cl) i de ti dyreste byer og følge prisudviklingen inden for de sidste ti år.

Langt til toppen


Ifølge skemaet lå gennemsnitsprisen for en flaske vin i København for ti år siden på det, der svarer til cirka 64 kr. - i dag lyder tallet på 87 kr. Det meste af prisstigningen skyldes højst sandsynligt de absurd høje afgifter på vin herhjemme.
Men der er alligevel et gevaldigt stort spring til toppen, hvor man finder Tel Aviv, og et stykke ned til bundpladsen, som indtages af Genève.
Den største vækst sammenlignet med gennemsnitsprisen i 2017 tegner Paris sig for. Her er prisen på en flaske vin steget med 15% i 2018.
Man kan se hele rapporten ved at klikke her.

Top-ti med gennemsnitspriser


Her er listen over verdens ti dyreste byer, når det gælder gennemsnitsprisen på bordvin.
Tel Aviv: 188 kr.
Seoul: 177 kr.
Singapore: 155 kr.
Sydney: 134 kr.
Hong Kong: 106 kr.
Zürich: 104 kr.
Oslo: 90 kr.
København: 87 kr.
Paris: 78 kr.
Genève: 55 kr.


Foto: CIVC.

5,3 mio. færre flasker champagne

Ifølge Champagnes producentforening, Comité Champagne, er der i 2018 solgt 302 millioner flasker champagne. Det er det laveste antal siden 2009 - og et dyk på 5,3 mio. flasker sammenlignet med 2017.
Årsagen er et fald i salget dels på det franske hjemmemarked, dels hos Champagnes største marked, Storbritannien.
Når det gælder briterne, skyldes det usikkerheden omkring Brexit - forbrugerne har ikke de store spenderbukser på, når deres økonomiske fremtid måske står overfor en større omvæltning.
Nedgangen i salget på det franske marked skyldes til dels urolighederne omkring De Gule Vestes demonstrationer. Netop i julemånederne, hvor salget af champagne som regel topper, gik det hedt for sig i Paris, og flere store forretningskvarterer lukkede simpelt hen i perioder af frygt for hærværk - eller på grund af hærværk. Det gjaldt blandt andet en række af de fashionable forretninger i Champ-Élysées kvarteret.

Efterspørgsel på dyre champagner


Men selv om der er solgt færre flasker, regner Comité Champagne med, at salget i værdi i 2018 ligger på det samme som året før - måske endda lidt over. Hvis det er steget, er der tale om en hidtidig salgsrekord. Men de helt nøjagtige tal lader stadig vente på sig.
Det er nemlig frem for alt de lidt billigere champagnemærker, der har haft et mindre godt salg sidste år - mens premium-champagnerne i den dyre ende af prisskalaen sælger bedre end nogensinde før.
De største aftagere af de dyre champagner er de europæiske lande samt USA, Australien og Japan.
Konkurrencen er selvsagt også størst for de billigere champagner - og den kommer blandt andet fra glimrende mousserende vine som crémant og cava.


Kortet viser de ti Cru'er i Beaujolais.

VinAvisens smagning af Crus du Beaujolais

Beaujolais, der er en appellation i Bourgogne, har problemer med for alvor at markere sig på det vinøse verdenskort.
Områdets vine står i skyggen af Bourgognes mange store og berømte vine. Og så er der Beaujolais Nouveau - den nye rødvin, der hvert år i november bringes ud til alverdens lande under stor festivitas. Denne unge, umodnede vin har også i høj grad været med til at stemple Beaujolais som et mindre interessant vinområde.
Det er lidt synd, og det besluttede VinAvisen sig for at gøre noget ved via en smagning - ikke af de mange almindelige Beaujolais AOC-vine, men af Cru’erne, der er det højeste niveau inden for appellationens klassifikation.
Der er i alt ti Cru’er (byer og områder), hvor disse vine fremstilles: Brouilly, Chiroubles, Régnié, Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour, Chénas, Juliénas, Morgon og Moulin-à-Vent - og de ligger alle i den nordlige del af Beaujolais, hvor de strækker sig over 20 kilometer på langs af appellationen.
På kortet til venstre ses samtlige Cru'er - klik her og se kortet i stor størrelse på hjemmesiden Wine Scholar Guild.

Så hellere en Primitivo ...


Da vi opfordrede til denne smagning, blev vi bekræftet i, at Cru Beaujolais er gået lidt i glemmebogen:
- Jamen, vi sælger jo næsten ikke noget Cru. Det er, som om danske vinnydere har glemt disse ofte dejlige vine, lød det fra en vinhandler. - Næ, så hellere en Primitivo eller Negroamaro nede fra Italiens hæl …
I modsætning til de italienske rødvine på de to nævnte druer er rød Beaujolais, der fremstilles på Gamay-druen, forholdsvis let - og lette rødvine er nok ikke det, der sælges mest af herhjemme.

Fra meget lette til mere fyldige


Selv om en vis lethed præger vinene, er der selvfølgelig også forskelle på Cru-vinene.
Generelt siger man, at de tre Cru’er, der fremstiller de letteste rødvine, er Chiroubles, Brouilly og Régnié. Det er vine, der bør drikkes inden for cirka tre år.
Ønsker man en medium-fyldig rødvin, skal man gå efter Saint-Amour, Côte de Brouilly og Fleurie. Disse vine bør ikke gemmes længere end højst fire år.
Og så er der de mest fyldige vine, som kommer fra de sidste fire Cru’er: Chénas, Juliénas, Morgon og Moulin-à-Vent. Det er vine med en levetid på op til cirka ti år.
Der er tale om tommelfingerregler, og i vores smagning holdt de ikke helt stik.

Store kvalitetsforskelle


Det kan være lidt forvirrende, at ordet Beaujolais sjældent står på etiketterne af Cru-vinene. Man taler om Morgon, Fleuri, Brouilly osv. og ved måske slet ikke, at der er tale om en Beaujolais. Måske vil producenterne nødig skilte med det …
Længere nede på siden bringer vi anmeldelserne af i alt fjorten Beaujolais Cru-vine, og ved smagningen konstaterede vi store kvalitetsforskelle. Seks vine fik fem stjerner, fem vine fire stjerner og de sidste tre vine tre stjerner. En lille håndfuld vine blev slet ikke anmeldt, fordi de fik under tre stjerner.
Til gengæld viste smagningen også, at når Beaujolais Cru er god, så er den rigtig god med dejlige, saftige, elegante og fløjlsbløde rødvine, som bestemt bør give modvægt til appellationens lidt blakkede ry.


Menneskekroppen og persisk kalligrafi mødes på Shirin Neshats etiketter.

Kunst på etiketten

For 11. år i træk har den toskanske vingård Tenuta dell’Ornellaia ladet en kunstner stå for udsmykningen af sin nyeste årgang rødvin - hvilket i år er 2016.
Valget er faldet på den amerikanske kunstner Shirin Neshat, der er fotograf, filmproducent og videokunstner. Hun har - ligesom de øvrige kunstnere, der har leveret udsmykninger - haft frie hænder. Men som altid skal kunstværket afspejle den karakter, som den pågældende årgang har. Og det er op til Ornellaias vinmager at indkredse denne karakter med et enkelt ord. Ordet for årgang 2016 er ”Tensione”, som vel bedst kan oversættes med ”spændinger”.

Uden vin kan jeg ikke eksistere


Shirin Neshat har skabt flere forskellige motiver til Ornellaia. Til et af motiverne har hun brugt nogle ord fra et digt af den persiske poet Omar Khayyam, der levede i 1000-tallet, og som hyppigt omtalte vin i sin poesi. Oversat betyder ordene ”Uden vin kan jeg ikke eksistere”.
Andre motiver viser detaljer af kvinders ansigter og kropsdele dækket af arabisk kalligrafi.

Går til velgørenhed


I alt pryder etiketterne 111 flasker af vinen i store flaskestørrelser - elleve dobbelt magnum (3 liter eller 4 normale flasker), ti Impérialer (6 liter eller 8 normale flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 normale flasker).
De mange store flasker bliver senere solgt på en velgørenhedsauktion hos Sotheby’s, og beløbet vil gå ubeskåret til Mind’s Eye - et projekt, der hjælper blinde og svagtseende til at opleve kunst gennem deres øvrige sanser.
Ud over de fint udsmykkede flasker er der også fremstillet et begrænset antal almindelige 75 cl’s flasker med lidt enklere dekorerede etiketter.

Sakebryggeri køber vinhus

Mens kineserne køber Bordeaux-slotte, er japanerne begyndt at købe vinhuse på New Zealand. I hvert fald har det japanske sakebryggeri Nishi netop købt det newzealandske vinhus Urlar Vineyard i Wairarapa for 8,75 millioner NZD (cirka 39 mio. kr.).
Nishi blev grundlagt i 1845 og i dag er det ottende generation af familien Nishi, der fører bryggeriet videre.
Familiens sake er yderst anerkendt i Japan - og nu vil Nishi også gøre vinen fra Urlar Farms til et førende newzelandsk vinmærke på såvel japansk jord som på en række andre oversøiske og europæiske markeder.
Nishi regner derfor med at femdoble eksporten af Urlar Vineyards vine og øge medarbejderstaben med 50% inden for de næste fem år.
Det kræver dog nogle nye tiltag hos vinhuset, der i dag fremstiller omkring 180.000 flasker vin årligt. En stor ny fadkælder er blandt andet i støbeskeen.
Urlar Vineyard, der er økologisk certificeret, blev grundlagt i 2004 af Angus og Davina Thomsen - som nu har fået en ordentlig portion penge ind på bankkontoen.


I et af kælderrummene hos Pommery dukker disse mystiske figurer op.

Trehovede slanger i kælderen

Under champagnehuset Pommery i Reims ligger labyrinten af kældergange og -rum. De strækker sig i alt 18 kilometer ind under byen og besøges hvert år af tusindvis af turister.
I øjeblikket er der en ekstra god grund til at få sig en guidetur gennem kælderanlægget. Adskillige rum og gange er rammen om udstillingen L’Esprit souterrain (den underjordiske ånd), hvor 20 internationale kunstnere udstiller deres værker.
Og det, der venter én, er en forening af fortid og nutid, af fantasi og virkelighed - trehovede slanger, flydende ”lava” og mystiske skulpturer, alt sammen placeret mellem champagner, der ligger og modner på flasker.

Ret fantastiske kunstværker


Det er 14. gang, Pommery afholder en sådan udstilling og dermed giver en del af den enorme kælder et ganske særligt liv. Hvert år har sit tema - og i år står den således på uhygge og mystik.
Årets udstilling, der varer indtil 15. juni, er iscenesat af den franske museumsmand Hugo Vitrani. Ved at klikke her kan man læse mere (på fransk) og tilmelde sig en guidetur. Og ved at klikke her kan man se billeder fra de tretten tidligere udstillinger - nogle af kunstværkerne er ret fantastiske.


Det fine Château Blaignan i Médoc kan blive dit for 63 mio. kr.

Bank sætter to slotte til salg

Den franske bank Crédit Agricole ejer flere franske vinslotte. Nu bliver porteføljen imidlertid to styk mindre, idet banken har valgt at sælge Château Blaignan i Médoc, hvortil der hører 97 hektar vinmarker, og Château La Tour de Mons i Margaux med dets 58 hektar.

De to slotte har været i Crédit Agricoles eje fra henholdsvis 2004 og 1995, og at banken nu vil sælge dem skyldes, at den vil koncentrere sig om sine øvrige tre slotte, Château Meyney i Saint Estèphe, Château Grand Puy Ducasse i Pauillac og Château de Santenay i Bourgogne. Og banken starter med at investere stort i Grand Puy Ducasse i form af en ny fadkælder og et nyt vineri, som forventes at stå færdige i 2021. Også bæredygtigheden og vinturismen skal have et spark i den rigtige retning.

Hvis du har 63 mio. kr. ...


Nu har man således chancen for at erhverve sig et vaskeægte vinslot. Vi har ikke kunnet finde ejendomsmægleren på Château La Tour de Mons, men hvis man klikker her, kan man se mægleren Belles Demeures’s side over Blaignan - og det ser jo slet ikke så tosset ud. Ud over vinmarkerne får man et slot på 1400 kvadratmeter med ni rum og syv soveværelser.
Hele molevitten koster 8,4 millioner euro (cirka 63 mio. kr.).


Gin med kaviar og plankton

Det er ikke maling men voks, der flyder ned over flaskerne ovenfor. De spøjse flasker indeholder en ny gin kreeret af det britiske destilleri Slingsby i samarbejde med Michelinstjerne-restauranten The Man Behind the Curtain i Leeds.
I disse år fyldes forretningshylderne af gin, der er infuseret med alverdens mere eller mindre oplagte ingredienser.
Den nye gin, der bærer restaurantens navn, er infuseret med urter og bær, men derudover også med usædvanlige ingredienser som fx plankton og caviar.
Ginnen vil udelukkende blive serveret i The Man Behind the Curtain i form af en Gin & Tonic og en alternativ Martini, hvor ginnen er iblandet den franske apéritif Lillet-Blanc.
Men der vil også være sat et begrænset antal flasker til salg i restauranten for 100 pund (cirka 850 kr.) flasken. Det må være al den plankton, der skubber prisen i vejret …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* WinePoint er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


515 En skytte har netop skudt proppen af en flaske Kupferberg Sekt på det store fad fra 1894 (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Roux, Blanc de Blancs, Demi Sec, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Supervin

En liflig og let drikkelig, mousserende vin med en dejlig frugtfylde, friskhed og en fin sødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mont Marcal, Cava, Brut, Rosado, Spanien, lav alkohol (11,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 10. februar: 79,75 kr., Skjold Burne

Vi smagte denne gode cava for to år siden og skrev: "En elegant cava med en smuk rosé farve og en blødt skummende mousse. Den har en fin hindbærduft og en fyldig smag med modne ribs, rabarber og citrus. Det er som at drikke sommer." Denne beskrivelse gælder også i dag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Gemischter Sats, HuM Hofer, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

79,95 kr., SPS Wine

Gemischter Sats betyder Blandet Sæt, og denne måde at lave vin på er en specialitet i mindre vinbrug især omkring Wien. Metoden består i, at man har flere forskellige druesorter på samme mark og blander dem sammen hele vejen fra høst til færdig vin. Denne vin har en let og blød smag med en lille sødme. Det er "ein gemütlicher Wein". Vinen er økologisk og vegansk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Opi Barrel Selection, Mascota Vineyards, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., på tilbud fra 8. til 14. februar: 50 kr. flasken, Kvickly

En herlig hvidvin med en ren og frisk duft og smag af modne citrusfrugter. Det er også en vin med en god fylde og en lang og aromatisk eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wageck, Weingut Wageck Pfaffmann, Sauvignon Blanc, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

125 kr., pris på tilbud: 89 kr., Korsholm Vin

Delikat og meget lækker hvidvin med en liflig duft og en ren og klar og lidt insisterende Sauvignon-smag. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Salwey, Salwey, Spätburgunder, Kaiserstuhl, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

125 kr., pris på tilbud: 89 kr., Korsholm Vin

En elegant og meget frugtagtig rosévin med en ganske lys farve, en liflig duft og en smag, der med sin fine krydning gør den velegnet til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Mio Silenzio, Ponte Lungo, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

69 kr., Gallovini

En let drikkelig rødvin med duft af mørke, modne kirsebær og med en god portion frugtsødme i smagen. Det er ikke en vin med det store vingefang - men den er helt ok til prisen.

stjernestjernestjerne

Fat Bastard, Cabernet Sauvignon, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

69,5 kr., på tilbud indtil 13. februar: 43 kr. ved 3 flasker, Irma

En lidt tynd rødvin, hvis lette frugtsmag og sarte krydrede noter hurtigt forvinder. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Molto Forte, Cantine Quattro Valli, Vino Rosso d'Italia, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Molto Forte - Meget Kraftig. Denne rødvin bærer med rette sit italienske navn. Den har en kraftig, let røget smag med god krydring og ret meget sødme. I smagen noter af mørke bær - kirsebær - samt kaffe og vanille. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Weingut Hofer, HuM Hofer, Blauburger, Niederösterreich, Østrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., SPS Wine

Blauburger er en østrigsk drue, der ikke har spor at gøre med Blauburgunder (Pinot Noir). Her lægger den most til en rødvin, der er både økologisk og vegansk - og rigtig god. Især når den har fået lidt luft ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er harmonisk med god frugtfylde, fin krydring og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Borgianni, Sangiovese, Chianti, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Jysk Vin

En pæn spaghetti-rødvin, lige ud ad landevejen med en læskende frugtsmag hele vejen til eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milton Park, Thorn-Clarke Wines, Shiraz, South Australia, Australien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 17. marts ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

En ret kraftig rødvin med moden frugt, bløde tanniner, god krydring og smag af egetræ. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Mignan, Christian Mignard, Minervois, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 17. marts: 79,75 kr., Skjold Burne

Blød og delikat rødvin -- en meget lækker vin på økologisk dyrkede druer: Syrah, Carignan og Grenache. Det er en tør vin, men også med en lille sødme. Meget velegnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Camel & Joseph, Carignan, Côtes du Brian IGP, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Côtes du Brian er en appellation i det franske Languedoc, og herfra kommer denne lækre rødvin med personlighed og harmoni. Den har blød, fyldig frugt med noter af kirsebær og tranebær.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Première Pente, Domaine de Javone, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

Superlækker, økologisk rødvin med bred, blød frugtsmag. Dertil fin krydring og noter af ribs, hindbær, peber og tobak. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Clairmont Classic, Syrah, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

119 kr., på tilbud indtil 13. februar: 79,50 kr., Irma

En rødvin, der dufter lidt af sød lakrids og har en dejlig, aromatisk og krydret smag med god frugt og igen med noter af lakrids samt sort peber i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Thulon, Annie & René, Carine Laurent, Morgon, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Viniversa

Vellavet og lækker rødvin, der fremmer mundvandet og vil være god både til lettere madretter og som meditations-vin. Skænk den gerne let afkølet - og plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Zingled Out, Zinfandel, Lodi, Californien, 2016, middel alkohol (14%)

En lige ud ad landevejen-rødvin med frugt og en masse sødme og lidt træ, men uden større oplevelser.

stjernestjernestjernestjerne

Bliss, Bliss Vineyards, Cabernet Sauvignon, Mendocino, Californien, 2015, middel alkohol (13,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Erik Sørensen Vin

Vellavet rødvin med et godt billede af druen Cabernet - solbær, blåbær og krydderier. En vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjerne

Bomba, Quadi North, Grenache, Rogue Valley, Southern Oregon., USA, 2016, lav alkohol (12,5%)

145 kr., The Wine Company

En enkel og ligefrem rødvin på den saftige, fyldige drue Grenache. Ikke helt billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Caroline, Moulis-en-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

149,75 kr., pris på tilbud indtil 17. marts: 119,75 kr., Skjold Burne

En flot og moden Médoc-rødvin, tør og med gode tanniner. I smagen solbær, røde bær, kaffe og tobak samt vanille fra den fint integrerede fadlagring. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Ruby Dum, Niepoort, Ruby Portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 17. marts: 99,75 kr., Skjold Burne

En pæn og enkel, lille portvin med sødme og noter af kandiserede frugter. Og til en lav tilbudspris.

Smagningen af Crus du Beaujolais

stjernestjernestjerne

Lache Moi, Les Deux Château, Gamay, Régnié, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En Cru Beaujolais i den lette ende - enkel og uden særlig karakter. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjerne

Lache Moi la Grrrrrappe, Château de la Terrière, Gamay, Régnié, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En jævn, lille Beaujolais-rødvin, tør og med markante tanniner. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Bottière-Pavillon, Gamay, Juliénas, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

125 kr., Forhandles af Vino-Fino i Torvehallerne i København, Lautia

En let og lidt speciel rødvin med markante toner - lidt grøn og stilket i smagen, lidt bitter og med tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Christian Bernard, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

129,75 kr., pris på tilbud: 99,75 kr., Skjold Burne

En lidt mindre interessant og mindre kompleks rødvin, der ikke minder så meget om Cru Beaujolais. Lidt "kort". Ellers okay.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Annie & René, Carine & Laurent, Domaine de Thulon, Gamay, Régnié, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

135 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Viniversa

En saftig rødvin, der hænger godt i munden. En vellavet vin på 70 år gamle vinstokke og fra "et lille sted" med 8 hektar.

stjernestjernestjerne

Chanson, Domaine Chanson, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

135 kr., Vinslottet

Fire år gammel, og det præger den. Den har udviklet nogle aromaer, der ikke er særligt rare. Morale: Gem dem ikke for længe.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Colette, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin

Fortræffelig rødvin, let, blød og lækker og med en delikat og fin krydning à la blomstereng. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Henry Fessy, Gamay, Moulin-a-Vent, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

145 kr., Lago Import

En udmærket og pæn rødvin, der med sin gode krydring er en god ledsager til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Chanaise, Dominique Piron, Gamay, Morgon, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

149 kr., Vinens Verden

Stor og meget flot rødvin med en bred, blød og harmonisk frugtsmag. I smagen sorte bær, krydderier, chokolade, cigarkasse, læder og vanille samt mineralske noter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Mont, Domaine de Colette, Moulin à Vent, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 134 kr., Jysk Vin

En lækker sag - en vellavet rødvin, der hænger fint sammen. Fyldig frugt, fin krydring og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henry Fessy, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

155 kr., Lago Import

Vellavet, delikat og elegant rødvin med dejlig, fyldig frugt og fin krydring og noter af jordbær, jord og svampe. Tilpas, blød syre og en fin sødme. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt ilt.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bulliat, Domaine Loïc et Noël Bulliat, Gamay, Morgon, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

175 kr., Vinslottet

En meget dejlig rødvin på økologisk dyrkede druer med et bredt smagsbillede. Fløjlsblød og fyldig smag med noter af mørke bær, tilpas syre og bløde tanniner samt en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Clos de la Roilette, Scea Coudert, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

195 kr., Forhandles af Vino-Fino i Torvehallerne i København, Lautia

Kraftig og ganske flot og kompleks rødvin - en udpræget madvin. Lidt rustik med noter af lakrids. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

Château du Moulin-á-Vent, Gamay, Moulin-á-Vent, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

229 kr., Vinens Verden

En flot og kraftig rødvin med en dyb farve, en liflig duft og en meget fyldig smag. Med sin power udpræget en madvin. Helt billig er den ikke.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen