Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2019



Piper-Heidsieck champagnerne var forsynet med en flot rød etiket specielt designet til lejligheden.

Oscar-fest med 1500 magnumflaskerDel på Facebook

For nylig var der godt gang i uddelingen af de mange Oscar-statuetter ved den 91. udgave af den årlige Academy Awards i Los Angeles. Og der bliver spenderet rigtig mange penge på dette store men kortvarige event. I år løb udgifterne op i 44 millioner dollars (cirka 289 mio. kr.) - alene den røde løber kostede 24.700 dollars (cirka 162.200 kr.).

Champagne, vin og andre drinks skulle der selvfølgelig også i glassene, og her røg der 1500 magnumflasker Pieper-Heidsieck Cuvée Brut NV. Det er femte år i træk, det berømte champagnehus leverer bobler til begivenheden.

Filmproducentens egen vin


Til maden blev der (igen i år) serveret 2400 flasker hvid-, rød- og rosévin fra film- og vinproducenten Francis Ford Coppolas vinhus.
I alt blev der brugt 13.000 glas til champagne, vin, cocktails og andre drinks under selve ceremonien og under det efterfølgende Governors Ball.
Når det gjaldt maden, blev der blandt andet brugt 15 kg kaviar, 240 kg Parmigiano Reggiano ost og 6500 Oscar-statuetter af chokolade drysset med 24 karat guld. Og til dessert blev der serveret champagne-jordbær slikkepinde, hvor champagnen igen var fra Piper-Heidsieck.


Foto: Wikipedia/David Monniaux.

Gigantiske proppengeDel på Facebook

I en del restauranter kan man medbringe sin egen vin mod at betale proppenge. Hvor meget, man skal betale, varierer fra sted til sted. Nogle restauranter har et fast beløb pr. flaske, mens andre opgiver forskellige priser afhængig af, hvilken type vin, der er tale om. Fx kan proppengene for en flaske rødvin i mellemprislejet være lavere end for en flaske champagne.
Hvis kategorien for ”højeste beløb i proppenge” eksisterede hos Guinness World Records, så ville rekorden sikkert tilfalde den luksusrestaurant i Melbourne, der for nylig takserede en gæst 8000 AUD (cirka 37.700 kr.) i proppenge.
Ifølge Daily Mail var gæsten en schweizisk vinhandler, der gerne ville medbringe otte flasker af sine egne vine til restaurant (hvis navn ikke er oplyst) - måske for at imponere nogle kunder ved at skænke dem i glassene til noget ekstra god mad.

Lad os høre fra læserne


Vinene kostede i gennemsnit 200 AUD (cirka 943 kr.), så en proppris på 1000 AUD (cirka 4713 kr.) flasken må nok siges at være i overkanten.
Vinhandleren skulle efter sigende have kontaktet restauranten før ankomsten for at høre, om det var muligt at tage egne flasker med og i så fald, hvad afgiften ville være. Men han havde ikke modtaget noget svar og havde derfor blot medbragt flaskerne.
Til sammenligning tager fx den berømte restaurant French Laundry i Napa - der har ry for at have tårnhøje proppenge - ”kun” det, der svarer til 987 kr. flasken.
Vi modtager gerne indspark og kommentarer omkring emnet proppenge på info@vinavisen.dk.


Spanske Miguel A. Torres og amerikanske Katie Jackson, der ses her, efter de netop har underskrevet aftalen om IWCA. Foto: Jackson Family Wines's Facebook-side.

Starten på en global indsatsDel på Facebook

Spanske Torres og amerikanske Jackson Family Wines er to af verdens førende familieejede vinhuse. De er dog ikke kun førende, når man ser på mængden af årlige flasker, men også når det gælder indsatsen i kampen mod klimaændringerne.
Nu har de to producenter grundlagt en ny organisation, International Wineries for Climate Action (IWCA), hvis medlemmer bliver miljøengagerede vinhuse rundt om i verden. Målet er at reducere den globale vinindustris samlede CO2-udslip med hele 80% inden år 2045.

Et inspirationsforum


Organisationen skal i høj grad fungere som et inspirationsforum, hvor medlemmerne kan dele deres erfaringer med klimavenlige tiltag i vinmarker og vinerier og få hjælp til implementering af nye grønne tiltag.
Det lyder måske lidt svævende - og organisationen har, så vidt vi kan Google os til, heller ikke nogen hjemmeside endnu. Men det er sikkert og vist, at når det er disse to store miljøforkæmpende vinfamilier, der står bag tiltaget, så er det ikke det sidste, vi hører til IWCA.

To vinhuse med grønne ambitioner


Og hvad har de to vinfamilier så selv gjort for miljøet?
Torres, der har sin base i Catalonien samt et vinhus i Chile, har blandt andet i 2008 lanceret Torres & Earth, et projekt, der går ud på inden år 2020 at reducere vinfirmaets CO2-udslip med 30% pr. flaske. På nuværende tidspunkt lyder reduktionen på 25%.
Hvert år går 11% af firmaets årlige overskud til projektet - og indtil videre har det beløbet sig til cirka 12 millioner euro (cirka 90 mio. kr.).
Jackson Family Wines, der ejer 35 vinhuse i såvel Californien som i Toscana, Saint Émilion, Australien, Chile og mange andre vinlande, har indført adskillige grønne initiativer i sine vinhuse. Siden 2008 har vinfirmaet blandt andet reduceret sit årlige forbrug af vand i sit hoved-vinhus i Santa Rosa i Californien med omkring 34% svarende til 9,3 millioner liter.


Easypeel-kapslen har et lille mærke, hvorfra kniven kan skrælle toppen af kapslen af.

En pæn åbning af vinenDel på Facebook

Når man skal åbne en flaske vin med korkprop, skal man først afskære toppen af kapslen. Med en folieskærer går det som en leg, og skæreren efterlader et fint snit hele vejen rundt om det øverste af flaskehalsen.
Men der er sikkert nogle af vores læsere, som har prøvet det med at bakse folien af med en almindelig kniv - hvilket som regel ender med, at kapslen flosser i den afskårne kant eller også ryger helt af flasken. Man kan selvfølgelig mene, at det da ikke gør så meget - man skal jo bare have proppen op i en fart og nyde indholdet. Men til dem, der er pernittengrynede med skærefladen på kapslen, har kapselproducenten Amcor nu lanceret Easypeel.

En fuldstændig lige kant


Easypeel er en helt ny kapseltype, som har et lille mærke øverst, hvor man sætter sin proptrækkerkniv. Og så trækker man ellers bare kapslen bagud, hvorved der efterlades en fuldstændig pæn og lige kant. Man kan se en lille film om nyskabelsen ved at klikke her.
Nu skal Amcor bare have denne verdens vinproducenter til at bruge kapslen - hvorfor den også er skabt, så den kan anvendes i almindelige tappeanlæg, uden at der skal foretages dyre ændringer.


En oversvømmet vinmark hos Jordan Winery i Russian River.

Oversvømmelser i Russian RiverDel på Facebook

I den forgangne uge har Californien været udsat for en af de værste oversvømmelser siden 1995 - og det er distriktet Russian River i Sonoma County, det er gået ud over.

Floden af samme navn gik over sine bredder efter 24 timers konstant kraftig nedbør, og omkring 3600 indbyggere er ifølge Decanter blevet evakueret. I nogle områder nåede vandet op i 2,5 meters højde.
De lavere beliggende vinmarker i Russian River har også fået oversvømmelserne at mærke, og flere steder står vinstokkene med mere end fødderne i vand.
Det betyder dog ikke så meget på dette tidspunkt af året, hvor vinstokkene sover vintersøvn. Men det, som vinproducenterne i området frygter, er de mudderskred, der ofte følger efter oversvømmelserne.

Brexit uden aftale bliver dyrDel på Facebook

Hvis det d. 29. marts ender med en ”no deal” Brexit - altså en skilsmisse mellem Storbritannien og EU uden en aftale - vil det få store konsekvenser for vinbranchen i begge lejre. Sådan lyder det fra den britiske vin- og spiritusforening, Wine and Spirit Trade Association (WSTA).
Ifølge foreningen vil det inden for kort tid efter et Brexit medføre en udgift på det, der svarer til cirka 607 millioner kr.
Som det er nu, har EU-medlemslandene - og dermed Storbritannien - adgang til EU’s Excise Movement Control System (EMCS), som elektronisk dokumenterer forsendelser med vin, der kommer ind og ud af det pågældende medlemsland.

500.000 nye formularer


Ved en hård Brexit vil briterne ikke længere kunne anvende EMCS men vil være nødsagede til at bruge den såkaldte VI-1 formular som dokumentation.
WSTA har regnet sig frem til, at der umiddelbart efter en ”no deal” Brexit vil være behov for omkring 500.000 formularer til forsendelser af vin, der skal ind i Storbritannien fra EU-landene. Det store antal formularer skyldes, at hele 55% af al den vin, briterne drikker, importeres fra EU.
Dertil kommer 150.000 formularer til brug for britisk vin, der skal eksporteres den anden vej. Hver formular koster 20 pund (cirka 173 kr.), og det vil tage tolv fuldtidsarbejdende toldinspektører et helt år at nærlæse og stemple de mange formularer - som i øvrigt skal udfyldes i hånden af vinbranchefolkene.

Optrapper lagrene af europæisk vin


Ud over al papirnusseriet vil enhver vinforsendelse, der skal ind i Storbritannien, blive underkastet ekstra laboratorieundersøgelser. Også noget, der koster tid og penge.
Regningen for omkostningerne i forbindelse med de importerede vine vil uden tvivl blive sendt videre til de britiske forbrugere i form at markant øgede vinpriser.
WSTA har allerede for et år siden rådet de britiske vinhandlere til at øge deres vinlagre med 20% eller mere.
Hos en af Storbritanniens største vinforretningskæder, Majestic Wine, har man lyttet til rådet og har øget beholdningen med yderligere 1,5 millioner flasker europæisk vin.


Merry Edwards, som nu har solgt sit berømmede vinhus.

Californisk vinhus solgt til champagnehusDel på Facebook

Merry Edwards, en af Californiens første kvindelige vinmagere, slog i 2006 dørene op for sit eget vinhus i Russian River Valley i Sonoma.
Hun fremstiller i dag berømmede rødvine på Pinot Noir - hvilket har givet hende tilnavnet ”dronningen af Pinot Noir”.
Men sidste år overlod hun vinmager-roret til sin assistent, Heidi von der Mehden, og nu har Edwards og hendes mand, Ken Coopersmith - som også er hendes samarbejdspartner - valgt at sælge vinhuset, som bærer hendes navn.
Køberen er champagnehuset Louis Roederer - der også ejer tre andre californiske vinhuse, Roederer Estate, Scharffenberger Cellars og Domaine Anderson.


Foto: Fédération des Tonneliers de France

Første årsmøde uden for FrankrigDel på Facebook

I Frankrig findes der omkring 60 bødkere, der til sammen fremstiller cirka 600.000 vinfade årligt.
Bødkerne har deres egen forening, Fédération des Tonneliers de France, og for nylig blev foreningens årsmøde for første gang afholdt uden for Frankrigs grænser, nemlig i Napa Valley i Californien. I forbindelse med årsmødet blev der også afholdt en konference, hvor man diskuterede udviklingen inden for faget, måder at undgå, at stavene bliver inficeret med TCA, osv.
At valget faldt på Californien som ramme for årsmødet er ikke tilfældigt. For omkring 50 år siden krydsede en håndfuld franske bødkere Atlanterhavet og markedsførte for først gang i et oversøisk land deres fade til de californiske vinproducenter.

USA er den største importør


Den legendariske amerikanske producent Robert Mondavi var blandt de første, der vovede pelsen og forsøgte sig med modning af vin på franske vinfade.
I dag aftager amerikanerne hvert år omkring 200.000 franske fade - altså en tredjedel af den totale produktion - hvilket gør USA til bødkernes største eksportmarked.
De franske bødkere eksporterer faktisk hele 70% af deres produktion, og blandt de øvrige store aftagerlande finder man Spanien, Italien og Australien.


Som det ses på billedet, gælder det om at lukke posen på en sådan måde, at så meget af vinen har kontakt med posens inderside som muligt.

Fjern propsmagen med en poseDel på Facebook

Årsagen til proppede vine er som regel, at korkproppen er inficeret med det ildelugtende kemikalie TCA (2,4,6-trikloroanisol). Og når man får en proppet vin i glasset og denne møffede lugt af våd karklud i næsen, kan det ikke gå hurtigt nok med at få hældt al vinen i vasken.
Men sådan foregår det ikke hjemme hos Søren Mandrup. Når han opdager, at en dyr vin, han har åbnet, er proppet, så forsøger han i første omgang at fjerne det ildelugtende stof og dermed redde vinen.
Han bruger en frysepose af polyethylen, hvis kemiske forbindelse er C2-H4 - næsten den sammen som hos TCA. Herefter skal vinen opholde sig i posen i et par timer eller natten over. Man kan med fordel skifte pose et par gange undervejs, ligesom man gerne må skvulpe indholdet rundt i posen.
- Lige på nær en enkelt gang er det lykkedes mig at få propsmagen væk, skriver Søren Mandrup. - Og jeg har udført forsøget på i alt 20 vine, hvorefter jeg har altid har drukket vinen den følgende aften. Prøv selv, næste gang du får en proppet vin!


I 2005 blev vinflaskerne fra Château Lafite prydet med en lille vægt, hvis vægtskåle henviser til vejret i vækstsæsonen.

Vægtskåle og timeglasDel på Facebook

Når 1. cru slottet Château Lafite mener, at det er barslet med en ekstra god årgang, har det undertiden markeret det med et særligt symbol på flaskerne lige over etiketten.
Årgang 1985 er fx prydet med en indgravering af Halleys komet, 1999 med en sol og en måne og 2005 med en vægt med en sol på den ene vægtskål og en regnsky på den anden.
Nu har slottet besluttet at forsyne årgang 2016 med et indgraveret timeglas, og ligesom de øvrige små dekorationer henviser det til indholdet i flasken.
Timeglassets to halvdele har siden tidernes morgen været et symbol på henholdsvis himlen og jorden - og netop årgang 2016 kunne, populært sagt, have udviklet sig til alt mellem himmel og jord.
Ifølge Château Lafite passerede såvel både sommeren og druehøsten, uden at man helt havde indtryk af, hvordan årgangen ville blive. Man holdt vejret, og først i januar 2017 begyndte man at tro på, at dette kunne ende med en af de helt store årgange.


261 dommere fra alverdens lande var bænket side om side under den nyligt afholdte Mundus Vini smagning.

7200 vine og 261 dommereDel på Facebook

I 2020 kan den store internationale vinkonkurrence, Mundus Vini, fejre sit 25 års jubilæum. Konkurrencen bliver afholdt i den tyske by Neustadt an der Weinstrasse to gange årligt - forår og efterår. Og til dette års forårsudgave smagte 261 dommere fra 50 forskellige lande sig gennem hele 7200 vine - 430 flere end sidste forår - fra 157 vinregioner.
Nu er resultatet af den store smagning, der arrangeres af det tyske forlag Meininger, offentliggjort, og man kan se en liste over samtlige vine, der har modtaget medaljer ved at klikke her.
Når det gælder Europa, løb Italien med de fleste medaljer - 678 styk og heriblandt hele tolv Grand Gold-medaljer, hvilket er den højeste udmærkelse. Lige i hælene fulgte spanierne med 623 medaljer og heraf fem Grand Gold. På tredjepladsen kom Frankrig med 343 medaljer. Nu er det jo også disse tre førende vinlande, der sender flest flasker ind til konkurrencen. På fjerde- og femtepladsen lå henholdsvis Portugal og Tyskland.

Kina med for første gang


Når det drejer sig om de enkelte vinhuse, var der blandt de oversøiske vinlande to store medaljeslugere - australske Kilikanoon Wines (Theis Vine), der blev tildelt hele seksten medaljer, og argentinske Bodegas Salentein (Føtex) med syv medaljer for sine vine.
For første gang nogensinde deltog der også kinesiske vine i smagningen, og de klarede sig faktisk rigtig godt med 14 sølvmedaljer, 25 af guld og en enkelt Grand Gold, som gik til Chateau Changyu Moser XV, Cabernet Sauvignon, 2015 (VinMedMere).
På den store vinbranchemesse ProWein, der bliver afholdt i Düsseldorf fra 17. til 19. marts, vil man i en særlig Mundus Vini-afdeling kunne smage sig gennem 600 af de prisvindende vine.

90.000 flasker vodka på vej til NordkoreaDel på Facebook

For nylig fandt det hollandske toldvæsen intet mindre end 90.000 flasker russisk vodka skjult om bord på et kinesisk containerskib, der lå ved kaj i Rotterdam. Ifølge The Drinks Business var det et anonymt tip, der ledte tolderne på sporet af de mange flasker, som befandt sig under skroget af et lille fly.
Papirer fundet om bord på skibet angav, at destinationen var Kina, men de efterretningsagenter, der blev pudset på sagen, er næsten sikre på, at det endelige mål var havnen i Pyongyang i Nordkorea - og højst sandsynligt landets diktator, Kim Jong-un og hans topfolk inden for militæret.
FN har som bekendt indført sanktioner mod Nordkorea på grund af landets atom- og missilprogram. Og disse sanktioner forhindrer landet i at importere en lang række luksusprodukter - heriblandt vodka.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Poul Victor Jensen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Poul Victor Jensen (f. 1965) er født, opvokset og bosiddende i Aarhus - og blev også uddannet fra byens handelshøjskole i 1990’erne.
Siden da har han arbejdet som lønmodtager med leder- og direktørstillinger i både små og store danske virksomheder - heriblandt Atea, TDC og Falck - hvor han har haft ansvaret for både nationale og internationale forretningsenheder og selskaber.
I starten af 2018 besluttede han sig for at blive selvstændig og ernære sig af de mange erfaringer, han havde gjort sig gennem næsten 30 år i dansk erhvervsliv. Men han ville også samtidig bruge noget mere tid på sin store passion for vin - en passion, han har haft siden midten af 1980’erne.
Derfor etablerede han sideløbende sit eget vinimportfirma, Pinochar Wine, hvor han primært sælger vine fra Bourgogne og Champagne. Men man finder også vine fra Côte-Rotie, Piemonte og Toscana i sortimentet.
Samtlige distrikter er Poul Victor Jensens personlige favoritter - og distrikter, hvor han i al beskedenhed mener, at han kan identificere kvalitet, når han møder den.
Målet er altid at finde vine med karakter og personlighed, og de fleste af dem stammer fra små familieejede vinhuse, der fremstiller mellem 10.000 og 50.000 flasker om året.
Vinene sælges hovedsageligt til privatpersoner via mailingliste og webshop.
Poul Victor Jensen er gift med Berit, der er selvstændig blomsterdekoratør, og sammen har parret to skønne unger på 16 og 18 år.
Adresse: Pinochar Wine, tlf.: 20 20 95 07, e-mail: pvj@pinochar.dk, www.pinochar.dk.

Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


518 Ahr er en lille, tysk vinregion med glimrende rødvine på druen Spätburgunder – Pinot Noir (foto © Deutsches Weininstitut).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cava Escuturit, Espelt, Cava, Brut Reserva, Spanien, lav alkohol (11,5%)

98 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint

En elegant, mousserende vin med duft af lyst brød og en sprød smag med citrusnoter. Der er en fin balance mellem frugtsødme, tørhed og syre.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hinterbicler, Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker hvidvin med en liflig duft og en ren og klar smag af druen Riesling. Dertil en frisk sødme, der støttes af citrusagtig syre. En fin vin til prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ried Herrenberg, Weingut Hofer, Welschriesling, Niederösterreich, Østrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., SPS Wine

Druen Welschriesling har ikke spor med Riesling at gøre. Den er helt sin egen. Her lægger den most til en skøn hvidvin, der både er økologisk og vegansk. Vinen har en frisk druesmag med fin krydring, en god syre, en lille sødme og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lavis, Cantina Lavis, Sauvignon Blanc, Trentino, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris på tilbud indtil 31. marts: 99 kr., Cappa Vin

Om 2017-årgangen skrev vi: "En lækker hvidvin, der yder den dejlige drue Sauvignon Blanc fuld retfærdighed. Den kan sagtens sammenligne sig med gode Sauvignon'er fra fx New Zealand." Vi kan skrive det samme om den nye årgag.

stjernestjernestjernestjerne

Galante Bianco, Terre Cevico, Rubicone IGT, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Supervin

En hvidvin fra appellationen Rubicone IGT, der ligger bag Appenniner-kæden og sydøst for Bologna. I produktionen indgår tørrede druer, der har været med til at tilføre noter af honning, pærer og abrikoser. Helt billig er vinen ikke i forhold til kvaliteten - heller ikke ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdivieso, Sauvignon Blanc, Valle de Leyda, Chiile, 2017, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Afrundet og meget lækker hvidvin med en let cremet og fint krydret smag samt en sødme, der dog ikke dominerer, men spiller fint sammen med syren. Dertil fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rabbit Island, Siefried Estate, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker, Theis Vine

Flot hvidvin med et rent og klart billede af druen Sauvignon Blanc. I smagen modne tropiske frugter, citrus og stikkelsbær samt en god og samarbejdsvillig syre. En vin, der får en til at længes efter sommerdage på altan eller terrasse. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Coastal Region, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 7. marts: 50 kr., SuperBrugsen

En lidt enkel rosévin, men venlig, læskende og billig (på tilbud). I smagen noter af røde bærfrugter og citrus.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Emilio, Union de Producteurs, Merlot, Bordeaux, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En enkel og lidt "træt" rødvin til en halvtredser. I vinen har druen Merlot lidt selskab af Cabernet Franc.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tractor Azul, Spanish Palate, Tempranillo, Toro, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., på tilbud i marts: 69,75 kr., Skjold Burne

Fyldig og kraftig rødvin med god krydring, gode tanniner og noter af kirsebær og lakrids. Udpræget en madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galante, Gruppo Cevico, Sangiovese, Romagna, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Denne rødvin hænger godt sammen med sin varme, fyldige frugt, fine krydring og smagen af den toskanske drue Sangiovese. God, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Produttori del Colli, Langhe, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En fem år gammel rødvin, moden ... og måske lige ved at være vel moden. Men den har en dyb farve og blød frugt. 60 kr. er en okay pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Coronas, Torres, Cabernet Sauvignon, Penedès, Reserva, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 7. marts: 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En vidunderlig rødvin til kun 66,50 kr. (ved seks flasker). Lidt af et kup. Den har en god og fløjlsblød struktur med afrundet, moden frugt, noter af peber og fint integrerede fadnoter fra tolv måneder på egetræsfade, heraf 30% nye.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bouvencourt, Brotte, Vaqueyras AOC, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

159,75 kr., på tilbud indtil 17. marts: 129,75 kr., Skjold Burne

En meget raffineret, aromatisk og krydret rødvin med en intens duft af krydderurter og sveskeblomme og en fyldig, blød, krydret og kompleks smag med et godt tanninbid til slut. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjerne

Château du Mourre du Tendre, Côtes-du-Rhône Villages, Plan-de-Dieu, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

159,9512 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Kraftig rødvin med god frugtfylde, men også et tørt og bittert bid, der udpræget gør den til en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison Guillot-Broux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

174,95 kr., SPS Wine

Flot rødvin med et smagsbillede, der folder sig ud med varm og fyldig frugt og hen ad vejen viser klare noter af Pinot med et lille bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Club de la Barrica, Bodegas Señorío de Nevada, Syrah, Granada, Spanien, 2016, høj alkohol (16%)

199 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 110 kr., D’Wine

En stor og meget flot rødvin, harmonisk og meget kompleks med noter af tobak og chokolade, brombær, solbær og blommer samt fint integredede fadnoter fra elleve måneder på fransk og amerikansk eg. De gode tanniner og den lange eftersmag gør den meget anvendelig til kraftig mad. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Château Fleur de Jean Gué, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 17. marts: 149,75 kr., Skjold Burne

Udmærket rødvin med Bordeaux-karakter, udpræget til mad. Helt billig er den ikke i forhold til oplevelserne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ramo Zeiros, Quinta de Ramozeiros, Duoro, Grande Reserva Tinto, Portugal, 2015, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., Forhandles i udvalgte Menu og Spar butikker, Amka

På etiketten ses i svagt relief nogle bare tæer. Druerne er fodpresset i portvinsdalens lave basiner, lageres. Og sådan må der være kælet for denne vin hele vejen igennem. Den er elegant og har et bredt spektrum med lækker blød frugt, mørke bær, fin krydring og diskrete fadnoter. Vinen er lavet på druerne Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão og Tinta Roriz. Udpræget madvin.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cape Vintage, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2016, høj alkohol (20%)

149 kr., pris på tilbud indtil 7. marts: 99 kr., Kvickly

Dette er ikke portvin - det må sydafrikanerne ikke kalde den - men den er formodentlig lavet på samme måde. Den har en sød smag - lidt mellem vin og portvin - med noter af rosiner, nødder, chokolade, kanel og integrerede fadnoter fra syv år på gamle, franske fade à 400 liter.