
Den majestætiske kirke Notre Dame de Paris. Foto: Wikipedia/Pezi.
Hjælp til Notre Dame
Forstenede så verden til, mens flammerne i den forgangne uge åd sig gennem kirken Notre Dame i Paris. Skaderne på den mere end 800 år gamle kirke er store, men den franske præsident, Emmanuel Macron har lovet, at Notre Dame vil blive genopbygget. Og pengene til byggearbejdet strømmer ind fra nær og fjern - og også fra vinens verden.
To af Frankrigs rigeste forretningsmænd og slotsejere, Francois Pinault og Bernard Arnault har meldt sig på banen med større donationer. Pinault, der ejer Château Latour i Bordeaux og Clos de Tart i Bourgogne, har givet 100 millioner euro (cirka 746 mio. kr.) til det store arbejde, mens Arnault, der ejer Bordeaux-slottene Cheval Blanc og Yquem, har doneret 200 mio. euro (cirka 1,5 mia. kr.).
Donation fra auktion
Derudover har blandt andet Bordeaux-slottet Montrose givet 10 mio. euro (cirka 75 mio. kr.). Og så er der Château Mouton Rothschild, der har meddelt, at det samlede hammerslag på 750.000 pund (cirka 6,5 mio. kr.) fra en netop afholdt auktion over slottets vine i London vil gå til Notre Dame.
Oprindelig skulle beløbet fra auktionen have været brugt til istandsættelse af Versailles-slottet uden for Paris, men slottet giver gerne afkald på donationen til fordel for genopbygningen af kirken.
I uge 50 sidste år nævnte vi denne auktion, som omfatter 25 sæt med fem årgange af Mouton Rothschild-vine (2005, 2007, 2009, 2010 og 2013) med hver deres kunstner-etiket. Yderligere 25 sæt er allerede solgt i Hong Kong, og de sidste 25 sæt kommer under hammeren d. 4. maj i New York. Så der bliver sikkert også en god sjat penge til restaureringen af det legendariske slot.
Bødkerne hjælper også til
Kirkens originale tagkonstruktion var i høj grad med til at give næring til flammerne. Til konstruktionen, der stammer fra 1100-tallet, gik der hele 21 hektar skov, og hver bjælke var lavet af et helt træ - hvilket har givet tagkonstruktionen tilnavnet ”skoven”.
Der er intet tilbage af denne fantastiske konstruktion, men her har tre af Frankrigs førende bødkerier, Leroi, Berthomieu og Saury, der alle ejes af firmaet Charlois, meddelt, at de vil give en hjælpende hånd.
Bødkerne vil finde de bedste egetræer - og dem med den største diameter - og ud af dem genskabe det gigantiske tag.

Champagne er vidtstrakte vinmarker afbrudt af små landsbyer. Foto: Wikipedia/ Phillip Capper.
Et 100% bæredygtigt Champagne
Som vi tidligere har nævnt, så er der godt gang i de miljøvenlige initiativer i Bordeaux. I 2010 lancerede distriktets vinråd, CIVB, et program for bæredygtig vindyrkning, som vinproducenterne kan melde sig til - hvilket stadig flere af dem gør. Målet for vinrådet er, at samtlige vinmarker i Bordeaux skal være økologisk certificerede eller være i færd med at blive det inden 2025.
Nu er Champagnes vinråd, Comité Champagne, barslet med et lignende mål, nemlig at samtlige champagnehuse skal have en eller anden form for bæredygtig certificering inden år 2030.
Mindre CO2-udledning
Vinrådet har ligesom i Bordeaux søsat sit eget program i 2014, Viticulture Durable en Champagne (VDC), der blandt andet omfatter indførelse af biodiversitet i vinmarkerne - hvilket gælder såvel producenternes egne marker som de marker, der tilhører distriktets mange drueavlere - beskyttelse af det omkringliggende landskab og reducering af champagnehusenes CO2-udledning.
Indtil videre er 15% af Champagnes producenter VDC certificerede, 2,5% har en økologisk certificering, mens yderligere 2,5% har andre former for bæredygtig certificering.
Program drue-forbedring
Bæredygtige initiativer er altid velkomne, og det samme er forsøget på at reducere CO2-udslippet og dermed dæmme op for den globale opvarmning.
Men klimaændringerne er kommet for at blive, og forude venter - ifølge diverse forskere - stadig varmere og mere ekstremt vejr.
Så ud over det bæredygtige program har vinrådet i Champagne også søsat et drue-forbedrings program. Det går ud på, at finde frem til druer, der er bedre egnet til fremtidens ændrede klima. Programmet omfatter blandt andet eksperimenter med krydsninger af de klassiske champagnedruer - Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay - med druer, der har en sen modning, eller som har vist sig at være mere modstandsdygtige over for visse vinmarkssygdomme. Førstnævnte er godt i forbindelse med den stigende gennemsnitstemperatur, mens sidstnævnte er nødvendig i et mere ekstremt vejrlig.

Grafen viser, hvordan Liv-exs vinlager er vokset i værdi siden 2007. I dag har lageret en værdi på det, der svarer til 260 mio. kr.
Et vinlager til 260 mio. kr.
Liv-ex er den store London-baserede internethandel for fornemme vine, der ud over vinsalget også har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.
Vi har ofte nævnt børs-delen af Liv-ex - her gælder det selve salgsdelen, hvor udbuddet af vine aldrig har været større end nu hos denne internethandel. I værdi har Liv-ex i dag vine for hele 30 millioner pund (cirka 260 mio. kr.) liggende på sit lager. Det er en hidtidig rekord og en fordobling i værdien inden for de sidste to år.
Årsagen er den enkle, at stadig flere af den slags vine er kommet med i Liv-exs sortiment gennem de senere år. I øjeblikket er der således hele 6801 forskellige fornemme og kostbare vine tilgængelige hos internethandelen.
134% flere champagner
Vinene kommer fra en lang række forskellige lande - og flere nye vinlande har fået vine med i internethandelens sortiment. Det gælder blandt andet Kina og England, der først kom ind i varmen for tre år siden.
Men det er frem for alt vinene fra den gamle verdens vinlande og distrikter, der er årsag til den store vækst, når det gælder såvel mængden af forskellige vine som værdien af dem.
Der har fx være en stigning i antallet af forskellige Bordeaux-vine på Liv-ex på 26% siden 2015. For de italienske vines vedkommende lyder tallet på 67%, for USA på 87%, mens Champagne topper med gigantiske 134%.

En druehal er blandt oplevelserne i Rosé Mansion.
10.000 kvm med rosévin
Når det er sommer, er det rosé-tid - og det er det i ekstra stor stil på Manhattan, hvor man for andet år i træk kan besøge et gigantisk pop-up event helliget den lyserøde vin.
Sidste års Rosé Mansion, som eventen er døbt, var så stor en succes, at arrangørerne i år har fordoblet oplevelsesarealet til hele 9755 kvadratmeter.
På den selv-guidede tur gennem eventen, som har til huse i stormagasinet Manhattan Mall, kommer man gennem fjorten rum, hvor man undervejs smager otte forskellige roséer og på en underholdende måde får meget mere at vide om vintypen, dens historie, de druer, der anvendes, osv.
Smag Brachetto i Kleopatras palads
Fremstillingen af rosé bliver man klogere på i ”vineriet”, hvor man får skænket vin direkte fra ståltanke, mens såkaldte ambassadører fortæller om de forskellige teknikker.
Eventen omfatter også et picnicareal, hvor man kan eksperimentere sig frem til den bedste sammensætning mellem rosé og diverse salater. Der vil også være en vinmarks-installation, hvor vinstokke og spejle går op i en højere enhed, og i ”Kleopatras palads” får gæsterne, mens de sidder på tronstole, mere at vide om rosévin på den gamle drue Brachetto. Netop denne vin skulle efter sigende have været en af den egyptiske dronnings favoritter.
120 forskellige roséer
Kronen på værket er to vinbarer, der tilsammen har et udvalg på 120 forskellige roséer, og ud over at bestille vinene glasvis, kan man også købe hele flasker med hjem. Det lyder alt sammen ret sjovt - og lidt vanvittigt ...
Rosé Mansion holder åbent fra 1. juni til 1. oktober. Man kan læse mere og købe billetter til 45 dollars (cirka 297 kr.) ved at
klikke her.

En lille del af Massetos imponerende nye vin-bibliotek med årgange tilbage til 1986.
Se en fantastisk lille film
Hvis man har et par minutter til overs, skal man unde sig selv at se en fin lille film om vinen Masseto.
Denne supertoskaner bliver skabt af druer fra en vinmark uden for byen Bolgheri, og for nylig slog ejeren af Masseto, vinhuset Ornellaia, dørene op for et topmoderne vineri helliget denne rødvin.
I filmen kommer man med indenfor i vineriet, som er tegnet af den japanske arkitekt Hikaru Mori. Man ser blandt andet fadkælderen, der minder om et tempel, og det fantastiske vin-bibliotek med årgange helt tilbage til 1986.
Lyden af vin
Men filmen starter uden døre i fugleperspektiv, hvor man flyver hen over markerne. Herfra følger man så Massetos tilblivelse fra de modne druer til den færdige flaske.
Det fine ved filmen er, at der ikke siges et ord, ligesom der heller ikke er nogen baggrundsmusik.
Man hører cikaderne, lyden af saksen, når der høstes, af vinen, der hældes på fade, af penslen, der maler et rødt bånd om fadenes maver, osv. Og det hele ledsages af billeder af suveræn kvalitet. Det er selvfølgelig en film, der reklamerer for Masseto - men det er også en utrolig smuk film. Se selv ved at
klikke her.

Foto: CIVC.
Når detaljerne tæller
Champagnehuset Bollinger har i sin fadkælder 3500 egetræsfade, hvor de hvide og røde basisvine udgæres. Det er disse vine, der til sidst blandes og dernæst andengæres på flaske for at blive til husets top-champagner som fx Grand Année.
Fadene får Bollinger pr. tradition fra Bourgogne - og det er kun fade, der førhen har været brugt til gæring og modning af hvidvin på Chardonnay (som også indgår i champagne), man køber.
Hos Bollinger har fadene en gennemsnitsalder på 20 år, og de ældste er 35 år gamle. Brugte fade tilfører selvsagt en mere mild aroma til vinen end nye egetræsfade, der især kan afgive relativt markante vanilletoner.
Men nu vil champagnehuset forsøge sig med nye fade - der dog kun kommer til at stå for 1% af fadpåvirkningen af vinen. Men selv en lille påvirkning kan have betydning.
Har egen bødker
Bollinger er det eneste champagnehus, der har egen fuldtidsanset bødker, og det bliver op til ham at lave de nye fade. Normalt har han travlt med at restaurere de gamle - omkring 350 af dem bliver hvert år gået efter i sømmene.
Træet har Bollinger også "ved hånden", da huset ejer 130 hektar skov i Côtes des Blancs.
Allerede i 2016 fældede man tre mere end hundrede år gamle egetræer, og da et enkelt af de store træer kan blive til cirka ti fade, regner man med at have omkring 30 nye egetræsfade før næste druehøst. Da træerne var blevet fældet, blev de skåret ud i stave, som siden da har ligget og tørret.
Bollinger eksperimenterer i det hele taget i disse år - blandt de mange egetræsfade i kælderen finder man derfor også et fad af rustfrit stål til 200 liter, der ligeledes anvendes til at udgære vin på.

To af Pierre Aernis spændende abstrakte billeder.
Kunstværker af vinmarks-jord
Den schweiziske kunstner Pierre Aerni laver nogle helt usædvanlige malerier med jord og grus, som han indsamler på berømte vinmarker.
Fx har han rejst rundt i Sauternes og bedt omkring 50 vinproducenter om en pose jord, grus eller sten, og af materialerne har han skabt en lang række kunstværker. Se hans billeder på hans
hjemmeside.
For hvert billede skriver han nøje, hvorfra han har hentet jorden til billedet.
Et tab på 86 mio. kr.
En voldsom brand har ifølge tv-kanalen France3 hærget en 3000 kvadratmeter stor lagerbygning tilhørende en af Bordeauxs store négocianter, Sovex Grands Châteaux. I alt to millioner flasker vin - heriblandt vine fra nogle af distriktets mest berømte vinslotte - måtte lade livet. I værdi drejer det sig om vin svarende til 86 mio. kr.
Hele 60 brandfolk kæmpede i timevis for at slukke ildebranden - der sandsynligvis opstod i et hulrum over bygningens loft. Loftet kollapsede derefter ned over vinene, der lå på paller eller var pakket i kasser.
Heldigvis kom ingen mennesker til skade, idet de 80 medarbejdere, som befandt sig i bygningen, nåede at blive evakueret.
I øjeblikket er Sovex Grands Châteaux ved at danne sig et overblik over skaderne.

Etiketten på en af rødvinene fra Frenchie's Winery.
Hund i eget vinhus
Man har hørt om vinhuse med egen hund, men en hund med eget vinhus? Det er ikke desto mindre, hvad den franske bulldog Frenchie har - en større bygning med både fransk og amerikansk flag og et skilt foran, hvor der står Frenchie’s Winery.
Det var Jean-Charles Boisset, der i sin tid forærede sin kone, Gina Gallo, bulldoggen - som nu lever et yderst feteret liv i ægteparrets vinhus, Raymond Vineyard, i Californien.
Kæledæggens "vinhus" er indrettet til at modtage adskillige vuffende gæster, der hver især får deres eget rum med en seng lavet af et halveret vinfad. Væggene er prydet af diverse malerier af Frenchie. Der er selvfølgelig også en overdækket terrasse og et "smagerum" med smagsprøver af vådt og tørt til hundene. Vinhuset har naturligvis sin egen
hjemmeside.
Kan holde øje med kæledyrene
De firbenede gæsters ejere - der er kommet for at smage vinhusets vine - kan så via et web-kamera i det store smagerum for mennesker holde øje med, hvad deres kæledyr foretager sig.
Frenchie har selvfølgelig også sin egen vin-serie med etiketter, hvor han ses udklædt som Napoleon, Ludvig d. 14. og andre historiske personer.
En god del af pengene, som kommer ind på salget af disse vine, går til dyrevelfærdsforeningen ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals).
De to etiketter på henholdsvis Glenfields og Glenfiddich.
Glenfiddich på barrikaderne
I 2017 grundlagde den indiske forretningsmand Vivek Anasane sit spiritusfirma i Mumbai. Sidste år besluttede han sig til at få en fod inden for på det britiske marked ved at lancere en Blended Scotch Whisky med navnet Glenfield. Anasane ansøgte derfor UK Intellectual Property Office (IPO) om varemærkeregistrering for sin whisky på britisk jord.
Det kom det skotske destilleri William Grant & Sons, der ejer det berømte whiskymærke Glenfiddich, for øre, hvorefter destilleriet klagede til IPO.
Guldkant og kronhjorte
Ifølge William Grant & Sons er der så stor lighed mellem etiketten på Glenfiddich Single Malt og så den, der sidder på flaskerne med Glenfields whisky, at det vil vildlede forbrugerne - og i sidste ende skade Glenfiddichs gode ry.
Etiketterne har samme grønne baggrundsfarve, en gylden kant og hvide bogstaver, understreger det skotske destilleri. Og så er der jo den oplagte lighed, at mærkernes navne begge starter med ”glen”. Desuden gør begge etiketter brug af kronhjorten som motiv - dog har Glenfields to hjorte, mens Glenfiddich kun har en.
Kun en flygtig tanke ...
Striden mellem det skotske destilleri og Vivek Anasane har stået på i et år, og nu er IPO så kommet med sin dom - der er faldet ud til Anasanes fordel.
IPO begrunder blandt andet dommen med, at man ikke kan have patent på ordet ”glen”, der blot er et gammelt gælisk ord for ”dal”. Man mener heller ikke, at der er større lighed mellem etiketterne, end at det ”kun flygtigt vil få forbrugerne til at tænke på Glenfiddich”.
Her på VinAvisens redaktion synes vi nu nok, at der er en ret udtalt lighed ...
På Tamworth Distillings hjemmeside kan man se en tegning, der viser, hvordan man "malker" en græshoppe for skum.
Whiskey med græshoppe-skum
Vi nævner ofte nye ginmærker, der indeholder højst besynderlige ingredienser - som fx skovmyrer. Men i USA er der et destilleri, som har anvendt en højst usædvanlig ingrediens til den amerikanske whiskey-type bourbon, nemlig et skummende sekret fra græshopper.
Det er ikke en hvilken som helst græshoppeart, Tamworth Distilling anvender til whiskeyen, der hedder Lait de Romalea. Det skal være arten Østlig Lubber.
En blomsteragtig aroma
Hos destilleriet har man nemlig fundet frem til, at det sekret, disse græshopper udskiller, afgiver en vidunderlig blomsteragtig aroma - hvis man forbehandler sekretet, før det forenes med whiskyen.
For at få det skummende sekret ud af græshopperne, skal man klemme dem let på det øverste af maven. Sekretet gæres derefter sammen med sorte teblade, hvorefter det opløses i alkohol og til sidst infuseres i whiskyen.
Man kan læse mere om Lait de Romalea ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Angelo Gaja.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til en af verdens mest berømte vinproducenter, Angelo Gaja. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Angelo Gaja (f. 1940) er ikke bare en af Italiens, men en af verdens mest berømte vinproducenter.
I 1960 tog han sin afgangseksamen som ønolog ved det ønologiske institut i sin fødeby Alba i Piemonte. Som en helt naturlig ting begyndte han at arbejde med i familiens vinhus i Barbaresco – et vinhus, som hans oldefar havde grundlagt i 1859.
I 1969 overtog Gaja tøjlerne i vinhuset, og siden da har han vist sig som en pioner inden for vinfremstillingen i Piemonte.
Som den første vinproducent i Barbaresco begyndte han at modne vinene på små franske egetræsfade. Han reducerede høstudbyttet kraftigt for at få kvaliteten i top. Og i slutningen af 1970’erne plantede han som den første i Piemonte Cabernet Sauvignon druer.
Såvel Angelo Gajas far som de øvrige vinproducenter i området så til med største skepsis. Men de mange nye initiativer var med til at skabe vine af topkvalitet og give vinhuset Gaja international berømmelse.
Gennem årene har Angelo Gaja opkøbt flere vinhuse og grundlagt endnu ét i 1996, Ca’ Marcanda i Maremma-regionen. Og i 2017 kastede han sig over et nyt projekt: vinmarker på vulkanen Etna på Sicilien.
Derudover importerer han topvine fra andre lande samt de anerkendte Riedels vinglas fra Østrig.
Angelo Gaja og hans hustru, Lucia, har tre børn, hvoraf de to døtre, Gaia og Rosanna, begge arbejder med i familiefirmaet. Siden 2004 har den ældste datter, Gaia, været den, der tegner firmaet udadtil.
Adresse: Gaja, Via Torino 5, 12050 Barbaresco (CN), Italien, tlf.: (+39) 01 73 63 51 58, e-mail:
info@gaja.com,
www.gaja.com.
Prikker eller ikke-prikker?
Frederik Knudsen har lagt mærke til, at man af og til staver Gewurztraminer med to prikker over u’et. Men hvad er rigtigt, spørger han? Hedder det Gewurz eller Gewürz?
Det hedder begge dele alt efter, om vinen kommer fra Frankrig (Alsace) eller fra Tyskland. Men helt korrekt er der to prikker over u’et i Gewürz, for ordet er tysk og betyder krydderi. Det fortæller noget om hvidvinens parfumerede og krydrede duft og smag.
Der er dog ingen i Alsace, der kunne finde på at bruge de to tyske prikker, og som regel udelades de også, når vinen på druen kommer fra andre egne af kloden, fx USA.
Ugens vinøse billede
Søren Kongsted har været en tur i Makedonien - eller Nordmakedonien, som det lille Balkanland for nylig er blevet omdøbt til. Her besøgte han landets største moderne vinhus, Stobi Winery, i hvis imponerende fadkælder han tog dette billede. Lyset i loftet kan skifte farve fra varme til kølige toner.
Vores læser fik også en god frokost i vinhusets restaurant - selvfølgelig ledsaget af Stobis udmærkede vine.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
525
Danmarks flotteste vinbutik – fra 1928 – ligger i Gammel Mønt 4 i København (foto © Kjær & Sommerfeldt).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen