Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 2019



En vinproducent i Loire er ved at åbne sin musikboks. Inde i boksen er selve spilledåsen. Fra den lille film på YouTube.

Bedre blomstring med musik

De fleste kender sikkert den gamle devise om, at man skal tale til sine planter, så trives de bedre.

Hos Bordeaux-slottet Château Palmer i Margaux snakker man ikke med vinstokkene - man spiller musik for dem. Og det er hverken rock eller Mozart, der kommer ud af den musikboks, som er opstillet i en mark med Merlot tæt ved slottet. Det er derimod nøje udvalgte toner, som til sammen danner nogle helt specielle melodier. Målet er at påvirke vinstokkenes blomstring og vækst i en positiv retning.

Øger proteinsyntesen


Det er den franske fysiker og musiker Joël Sternheimer, der har skrevet musikken, og tonerne har han valgt ud fra deres særlige efne til at forbinde sig med vinstokkenes proteiner. Når planterne ”hører” musikken, vil de efter sigende øge deres proteinsyntese - hvilket igen vil fremme knoppernes og løvets vækst.
Til Decanter har Château Palmers CEO, Thomas Duroux, udtalt, at melodierne også skulle være i stand til at holde visse vinmarkssygdomme som fx meldug og Esca i skak.

Eksperiment over tre år


Joël Sternheimer, der har taget patent på sin særlige protein-musik, skriver i øvrigt også melodier, der påstås at kunne hæmme proteinsyntesen - til dem, der nu har brug for den slags.
Det er ikke første gang, Sternheimers teori bliver afprøvet i en vinmark. I 2014 var en lignende musikboks opstillet i en vinmark i Loire. Det blev der lavet en lille film om (på fransk), som kan ses på YouTube. Her kan man også høre noget af den specielle musik - hvis påvirkning i øvrigt skulle være så kraftig, at man som menneske skal passe på med at befinde sig i al for lang tid i vinmarken, mens musikken spiller.


En procession af vinøse spillekort er på vej gennem Veveys gader under sidste udgave af Fête de Vignerons.

Årets mest fantastiske vinfestival

Hvis man vil opleve en af årets helt store vinfestivaler, skal man tage til Schweiz mellem d. 18. juli og 11. august - og til byen Vevey, der ligger idyllisk ned til Genevesøen i landets berømte vinregion Lavaux.

Her har man siden 1797 afholdt Fête de Vignerons (vinbøndernes festival), og lige siden første udgave har det været op til byens vinbroderskab, Confrérie des Vigneron, at bestemme, hvornår næste festival skal løbe af stabelen.
Men et er sikkert: Fête de Vignerons bliver højst afholdt fem gange i løbet af 100 år. Sidste gang var i 1999, så hvis man ikke oplever festivalen i år, går der en god rum tid, før man igen får chancen. Til gengæld varer den jo en lille måned hver gang.
Festivalen er i øvrigt med på Unescos liste over "verdens immaterielle kulturarv" - altså den liste, der omfatter skikke og traditioner i stedet for monumenter og landområder.

Ti års forberedelser


I de sidste ti år har omkring 7000 mennesker været i gang med at arrangere dette års Fête de Vignerons - alene de 5000 kostumer, som skal bruges til processionerne gennem byen, har det taget to år at lave.
Blandt højdepunkterne bliver et indvielsesshow, der i løbet af 20 forskellige scener illustrerer livet i vinmarken. Det er instrueret af den tidligere direktør for Cirque de Soleil, Daniele Finzi Pasca. Dette show samt flere andre forestillinger bliver vist på en opstillet arena med 20.000 siddepladser.

Smagsprøver fra 500.000 flasker


Der bliver selvfølgelig også et hav af smagninger af lokale vine rundt om i Vevey - i alt regner man med, at skænke smagsprøver fra omkring 500.000 flasker vin. Og så er der den traditionelle kåring af årets bedste vine.
Man kan naturligvis kvit og frit gå rundt i gaderne i Vevey, drikke vin og opleve de festlige processioner. Men hvis man vil se nogle af de mange shows i arenaen, skal man bestille billetter. Det kan man gøre ved at klikke her - hvor man også kan læse mere om begivenhederne under festivalen, se små film, osv.


Til venstre ses flasken til de 38.400 kr., mens den anden flaske koster 2220 kr. hos Hawksmoor i Manchester. Billedet stammer fra restaurantens tweet.

Nogle heldige gæster

For nylig bestilte nogle gæster en flaske Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2001 fra Pauillac ved baren i restaurant Hawksmoor i Manchester. De havde sikkert noget at fejre - rødvinen kostede nemlig 260 pund (cirka 2220 kr.).
Det var en travl aften i restauranten, og tjeneren greb flasken, skænkede i glassene og ilede videre.
Senere fandt man ud af, at der var sket en fejl. Den vin, som tjeneren havde givet gæsterne, var ganske vist en Bordeauxvin årgang 2001, men det var en flaske Château le Pin fra Pomerol - til 4500 pund (cirka 38.400 kr.)!

Lad os få en flaske mere ...


Gæsterne havde intet opdaget, og senere på aftenen bad de ifølge The Guardian tjeneren om at bringe dem endnu en flaske af den gode rødvin, de netop havde tømt.
Restauranten fik dog overtalt dem til at bestille en anden rødvin - uden at fortælle den egentlige årsag …
Siden hen har Hawksmoor lagt en munter besked på Twitter til gæsterne - hvis navne restauranten ikke kender - om fejltagelsen og med håbet om, at de har nydt vinen ...

Y'quem vil være biodynamisk

Flere af de fornemme vinslotte i Bordeaux er ved at lægge om til økologi i deres vinmarker eller er allerede blevet økologisk certificerede - som fx Château Latour.
Nogle af de certificerede slotte går skridtet videre og omlægger til biodynamik. Det gælder blandt andet Château Palmer i Margaux, Pontet-Canet i Pauillac og Guiraud i Sauternes. Og nu har det mest berømte af alle Sauternes-slottene, Château d’Yquem, tænkt sig også at hoppe med på biodynamik-vognen.
Slottet står på tærsklen til at blive økologisk certificeret - og det er ifølge Vitisphere allerede i gang med biodynamiske eksperimenter i en vinmarksparcel på 50 hektar. Målet er også en certificering inden for biodynamikken.

Et problem med meldug


Château d’Yquems ejer, Bernard Arnault, ejer også det ligeledes berømte Château Cheval Blanc, og også her overvejer man at begynde af dyrke vinmarkerne efter biodynamiske principper.
Mens nogle slotsejere med begejstring tager økologien og biodynamikken til sig, er der andre, der er mere skeptiske og forsigtige.
Når man ikke må sprøjte med kemiske midler, kan det være svært at forsvare sig mod diverse vinmarkssygdomme. Hvor galt, det kan gå, var 2018-sæsonen et eksempel på. Her var der et voldsomt udbrud af meldug i store dele af Bordeaux - og både Palmer og Pontet-Canet led enorme tab, når det gjaldt den kommende druehøst.


Robert Parker. Foto: Wikipedia/Winestem.

En legende takker af

Den mest indflydelsesrige vinkritiker gennem flere årtier, amerikanske Robert Parker, trækker sig nu for alvor tilbage fra The Wine Advocate - vinmagasinet, han grundlagde for 41 år siden.
Han har gennem de senere år overladt stadig flere opgaver til andre skribenter, der er tilknyttet magasinet. I 2011 overdrog han ansvaret for smagningerne af vine fra Californien og Bourgogne til Antonio Galloni. Og i 2012 solgte Parker hovedparten af aktierne i sit magasin til tre asiatiske forretningsmænd. Det betød dels, at The Wine Advocates redaktion blev flyttet til Singapore, dels at Parker overlod posten som ansvarshavende chefredaktør til Master of Wine Lisa Perrotti-Brown, der gennem mange år havde bidraget til magasinet.

Ingen meldinger om fremtiden


I 2015 meddelte Robert Parker, at han også havde trukket sig fra magasinets vigtigste område, primeur-smagningerne i Bordeaux. Nu er det vinkskribenten Neal Martin, der står for dem.
I de senere år har Parker kun bidraget med artikler og anmeldelser i en enkelt sektion af magasinet, The Hedonist’s Gazette. Men det har han så også sat et punktum for nu.
Om den 72-årige Parker vil kaste sig ud i nye vin-eventyr eller hvile på laurbærrene er endnu uvist. Han må i hvert fald have råd til sidstnævnte. Salget af The Wine Advocate indbragte efter sigende det, der svarer til 86 millioner kr.
Man kan læse mere om Parker i VinAvisens Hall of Fame.


Fire chokoladedyppede flasker fra Bliss in a Bottle.

Vin- og chokoladematch

Vin og chokolade er to af livets goder - og så kan de i nogle tilfælde være en fortræffelig match.
Det ved amerikanske Cheryl Sher alt om, og hun har derfor grundlagt et firma, Bliss in a Bottle, hvor hun sælger vinflasker dyppet i chokolade, som netop står til indholdet i den pågældende flaske.
Man kan fx købe en californisk rødvin på Cabernet Sauvignon dyppet i mørk espresso-chokolade med kirsebærkrymmel. Eller en Dom Pérignon champagne dækket af mørk chokolade med citron og karamelliserede hasselnødder. Ifølge firmaets hjemmeside skulle denne chokolade være en perfekt match til champagnens sprødhed og fremhæve dens noter af nektariner.

Let at få chokoladen af


Uanset, om man giver Sher ret i hendes vin-chokolade kombinationer, så ser de dyppede flasker jo festlige ud. Og det er nemt at få chokoladen frigjort fra flasken - når man hiver i et par snore langs flaskens sider, brydes den af i store stykker. Det fremgår af en lille film på firmaets hjemmeside.
Hvis man selv har lyst til at forsøge sig med en vin- og chokoladematch, er der masser af inspiration at hente hos Bliss in a Bottle. Og nedenfor følger nogle generelle råd.

Fire råd til vin- og chokoladematch


* Når det gælder søde vine, bør chokoladen være lige så sød som vinen. Hvid chokolade er fx en fin match til Sauternes-vin.
* Lette frugtrige rødvine på Pinot Noir går også godt i spænd med hvid chokolade, og det samme gælder Beaujolais-vin.
* Mørk bitter chokolade kan smage himmelsk med en rødvin med muskler - fx en amarone, eller en kraftig oversøisk Merlot eller Malbec.
* Til lys chokolade bør man forsøge sig med en Zinfandel.


En animation af Shilda Winerys nye vinsmagningskompleks.

Byggeri i ét med vinmarken

Georgien kaldes ofte for vinens vugge. Men selv i så gammelt et vinland tænkes der nyt og moderne, når det gælder vingårds-arkitektur.
Et eksempel er Shilda Winery i vinregionen Kaheti - en vingård, som er i færd med at få opført et fantastisk 2000 kvadratmeter stort vinsmagningskompleks tegnet af arkitektfirmaet X-architecture.
Komplekset består af tre bygninger, der ligger som bakker i vinmarkerne og med vinstokke groende op ad de buede glastage.

Tre bygninger til hver sit formål


Den ene bygning skal rumme vinsmagningsfaciliteter, mens den anden bliver rammen om lokaler til vinundervisning. Den tredje bygning vil huse vinen under jordens overflade.
Shilda Winery er i øvrigt en relativt ny vingård, der blev grundlagt for blot fire år siden. Men vingården har et særligt mål for fremtiden, og det er at genoplive gamle og næsten uddøde georgiske druer og udbrede kendskabet til dem og de vine, de forvandles til, på verdensplan. Det lyder som en rigtig god idé. Der er jo nok af vinhuse, der fremstiller glimrende vine på de kendte internationale druer, så her er konkurrencen hård.
Man kan se flere billeder af det nye byggeri ved at klikke her.


Det er første gang navnene på et champagnehus og så Australiens mest berømte vinhus figurerer på én og samme etiket.

Penfolds lancerer champagne

Vinhuset Penfolds i South Australia er berømt for sine rødvine - heriblandt Australiens dyreste vin, Grange.

Men nu har vinhuset lanceret en champagne, skabt i samarbejde med det familieejede champagnehus Thiénot. Og den boblende kreation er blevet til som en del af fejringen af Penfolds 175 års jubilæum i år.
Det er de to huses chefvinmagere, australske Peter Gago og franske Nicolas Uriel, der har samarbejdet om vinen - dens druesammensætning, sødmegrad, stil osv. Dog er det eneste, Penfolds har leveret, den såkaldte liqueur d’expedition - den søde likør, som champagneflasken efterfyldes med efter degorgeringen. Resten har Thiénot stået for.
Det er faktisk ikke første gang, det australske vinhus lancerer bobler - før 1990 fremstillede det også mousserende vin, og man overvejer nu at genoptage produktionen.
Champagne Thiénot x Penfolds Chardonnay Pinot Noir Cuvée 2012 er champagnens fulde navn, og den bliver frigivet til salg i juni.
Der tilflyder dog næppe Danmark nogle flasker, da der kun er blevet fremstillet et begrænset antal.



André Lurton.

André Lurton er død

En af fransk vins store personligheder, André Lurton, er død i en alder af 94 år. Han var manden bag et af Bordeauxs største vinfirmaer, Vignobles André Lurton, der ejer syv vinslotte og 630 hektar vinmarker i det franske distrikt. Han har også været direktør for vinrådet i Bordeaux og borgmester i sin hjemby Grézillac igennem 40 år. Man kan læse mere om André Lurton i VinAvisens Hall of Fame.
Han efterlader sig syv børn, hvoraf de tre også arbejder i vinens verden.


Tren del Vinos logo.

Med lyntog ud i vinlandet

Der er sikkert nogle af vores læsere, der skal til Madrid i løbet af sommeren. Hvis man vil væk fra storbyens larm og ud i vinlandet nord for byen, er der en ny og hurtig mulighed.
Sidste år blev der nemlig indført et vinøst lyntog, Tren del Vino, der med udgangspunkt i Madrid tilbyder heldagsture til en række vinappellationer. Foreløbig kan man vælge mellem Rueda, Ribera del Duero, Cigales, Toro og Tierra de León - hvilket vil sige appellationer, der ligger i regionen Castilien.

Kun en time væk


Der er cirka 200 kilometer fra Madrid til den castilianske hovedby, Valladolid, der ligger midt i appellationerne. Men med lyntoget tager det kun en time.
Inklusiv i billetprisen er besøg hos vinhuse i den pågældende appellation, frokost med lokale retter og vinforedrag om bord i toget - samt en eller anden kulturel oplevelse i form af fx en fin gammel by eller et museum.
Turene, der arrangeres af togfirmaet Renfe og koster 99 euro (cirka 740 kr.) pr. person, foregår med jævne mellemrum fra 23. februar til 6. december. Man kan se en oversigt over dem og bestille billetter ved at klikke her. Noget af teksten er på engelsk, andet på spansk.


Stejle vinmarker i Mosel-distriktet, som er blevet hårdt ramt af sen forårsfrost. Foto: Wikipedia/Friedrich Petersdorff.

Sen frost et problem i Mosel

Herhjemme fik vi frosten at mærke i midten af maj - og fik travlt med at få krukkerne med sommerblomster ind i varmen.

Helt så let går det som bekendt ikke med vinstokke, og i Tyskland har en ligeledes sen forårsfrost ifølge Meiningers forvoldt store skader i Mosel, Saar og Ruwer. I nogle vinmarker drejer det sig om tab på op til 100% af de nye knopper - værst ser det ud i marker med unge vinplanter.
Hvor grelt det står til, vil man først have et overblik over om nogle uger. Det er nemlig sandsynligt, at der i nogle af de berørte vinmarker når at dannes endnu et hold knopper.

Kig i VinAvisens kalender

Hvis man er på udkig efter en større vinsmagning eller -festival, så er det en god idé at kigge i VinAvisens aktivitetskalender. Den byder blandt andet på Barolo & Friends Event, hvor man kan møde mere end 40 vinproducenter og deres vine fra Piemonte. I juni kan man fx melde sig til første udgave af Odense Champagne Festival, og i september står den på Rhône-vine i Avedøre med afholdelse af den store Rhônevinfestival.
Fade med whisky, der ligger og modner hos Mackmyra.

Verdens første AI-whisky

I whiskydestilleriernes modningshaller befinder der sig whisky, som er modnet gennem kortere eller længere tid og i forskellige typer fade. Begge dele påvirker selvsagt whiskyens aroma.
Og som en komponist med alverdens noder til sin rådighed, kreerer destilleriets mesterblander den endelige whisky ud fra indholdet i et større antal fade - hvilket er et stort arbejde og den mest tidskrævende proces i whiskyfremstillingen.
Nu har det svenske destilleri Mackmyra, der kan fejre 20 års jubilæum i år, lanceret, hvad det kalder for verdens første whisky kreeret via AI (Artificial Intelligens) - altså kunstig intelligens.

70 mio. opskrifter


Første skridt var at fodre et computerprogram udviklet af Microsoft med de mange whiskyopskrifter, destilleriets mesterblander har udviklet gennem årene. Dernæst fodrede man samme program med information om de mange whiskyfade i modningshallen, salgsdata for Mackmyras whiskyer og den viden, man har om forbrugernes præferencer, når det gælder whisky.
Herefter gik den kunstige intelligens i gang med at lege mesterblander - og kom frem til mere end 70 millioner forskellige opskrifter, som programmet fandt ville være populære hos forbrugerne.
Nogle af opskrifterne bød på nye og innovative kombinationer af whiskyer, som man ifølge Mackmyre aldrig selv var kommet på.
Hvordan man så udvalgte den endelige opskrift blandt det mange millioner, melder historien ikke noget om …
AI-whiskyen bliver frigivet til salg i løbet af efteråret.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinuhrteket er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jan Bjergskov Larsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jan Bjergskov Larsen (f. 1965) er vokset op på Lolland og er uddannet folkeskolelærer. Siden 1999 har han boet i Roskilde, hvor han på tiende år er skoleleder - først på Tjørnegårdskolen og i øjeblikket på Fløng Skole i Høje Taastrup.
Hans passion for vin begyndte, da han var i slutningen af 20’erne og læste til lærer. Han deltog i mange private vinklubarrangementer og kastede sig med ildhu over smagninger af Bordeaux- og Riojavin - den vin, der nu engang var mest af på markedet dengang.
Senere, da han var flyttet i bofællesskab i Roskilde, begyndte han også at sælge vin - fra en reol, som man kunne tage flasker fra og dernæst sætte et kryds i en bog. En gang om måneden blev der så afregnet. Vinene fik han fra Otto Vanting, ejeren af den lokale vinforretning Vinotto.
Begejstringen for Jan Bjergskov Larsens vinreol bredte sig uden for bofællesskabet til naboer og venner, og i 2016 grundlagde han vinfirmaet Trekroner Vin, hvor Vinottos vine ligeledes var at finde på hylderne.
I starten af 2019 lukkede han sit firma for at tage hul på et nyt job i vinens verden, nemlig som partner i Vinotto, der er eneforhandler på en lang række vinhuse fra Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, USA, New Zealand og Australien.
For to år siden tog han et sommelierkursus hos WineClass. Og den viden om vin, han har erhvervet sig, bruger han, når han afholder vinsmagninger på lokale caféer og i sit arbejde med at sælge vin til såvel erhvervslivet som til private kunder.
Jan Bjergskov Larsen elsker at lave mad - og nyde god vin til - hvilket foregår såvel i hans hjem i Roskilde som i hans fritidshus i Skåne. Ud over vin har han også en passion for øl og har tidligere været håndværksbrygger. Og så er han politisk engageret og er pt. kandidat for SF til folketinget.
Adresse: Vinotto, Børnehøjen 58, 4000 Roskilde, tlf.: 29 66 82 07, e-mail: jan@vinotto.dk, www.vinotto.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan cognac have propsmag?

De fleste har været ude for vin med propsmag, men for nylig åbnede Kenneth Hansen en cognac XO, som han ikke var i tvivl om var proppet. Men er det muligt? Spørger han.
Ja, det er det. Såvel vin som whisky, cognac og andre former for spiritus kan lide af propsyge og have den ubehagelige lugt af våd karklud.
Propsyge skyldes hovedsageligt, at korkproppen har inficeret indholdet i flasken med det kemiske stof 2,4,6-trikloranisol (TCA).
Når man ikke så ofte hører om en proppet cognac eller whisky, kan det skyldes, at spiritus har en kraftigere smag og en højere alkoholstyrke - hvilket gør det sværere at afsløre den dårlige lugt og smag.
Propsyge kan også være mere eller mindre udtalt alt efter, hvor inficeret indholdet i flasken er. Og netop en snert af propsyge kan måske bedre ”skjule sig” i en flaske spiritus end i en flaske vin.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-529


529 En gammel blikdåse til kager viser, hvordan franskmænd høster vin (foto © Hans-Torben Andersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Maximin, Maxim Grünhaus, Riesling, Deutcher Sekt, Trocken, Tyskland, lav alkohol (12%)

100 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Til 100 kr. en udmærket boblevin med god Riesling-smag, tilpas syre og en ret markant sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Prá Dóne, Cascina Galarin, Moscatel, Moscato d'Asti, Italien, 2018, lav alkohol (5%)

179 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 99,95 kr., SPS Wine

Lækker, perlende hvidvin med Moscatel-druens charme og sødme. Med sine 5% alkohol oplagt til de unges eksamensfester. Vinen er økologisk.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Corte Aurelio, Chardonnay, Terre Siciliane, IGP, Italien, 2018, lav alkohol (12%)

39,62 kr., Lidl

En meget enkel hvidvin til en meget lav pris. I den ret korte smag en let sødme og et tørt bid.

stjernestjernestjernestjerne

Sauvignon Blanc IGP, Vineris, Sauvignon Blanc, Languedoc-Roussillon, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

39,95 kr., Lidl

En hvidvin med herbale noter i duften og med en frisk og tør frugtsmag. Det er en meget enkel vin, men til prisen en ok vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Camille Cayran, Cave de Cairanne, Cairanne, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Lækker hvidvin med god krop og en blød, let cremet smag, der holder sig fint hele vejen igennem mod eftersmagen med noter af bl.a. pærer og blomster.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Giacobbe, Dal Cero, Soave, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

120 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Erik Sørensen Vin

Lækker, frisk, aromatisk, kompleks - her sker der noget med et fint samspil mellem syre og sødme. En meget anvendelig hvidvin lige fra terrassen til middagsbordet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coastal Oak, Chardonnay, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Tør hvidvin, let, frisk og cremet. Vinen er i fin balance med tilpas syre og sødme, noter af ferskner, pærer og æbler og et lille, bittert bid, der gør den udmærket til mad. I det hele taget er det en vin, der er let at drikke og meget anvendelig.

stjernestjernestjernestjerne

Souvignier Gris, Skærsøgaard Vin, Souvignier Gris, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2018, lav alkohol (11,5%)

En dejlig frisk hvidvin, tør uden at knase og med en fyldig smag med noter af syrlige sommeræbler. Vinen har en ret markant syre, som gør den yderst velegnet til lidt fede retter - prøv den til pateer eller kyllinge- og fiskeretter med cremet sauce.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fête Rosé, Lenz Moser, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2018, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vellavet rosévin, ret let, forfriskende og med noter af hindbær og melon. Lang eftersmag. God kvalitet for de 59 tilbudskroner. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Five Roses, Leone de Castris, Salento IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12%)

89 kr., Gallovini

En dejlig mild rosévin med en fin duft af friske jordbær og en smag med god bærmost og en blød og rund eftersmag. Sagen som apéritif og til retter med fjerkræ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Léon Perdigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 49 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Man bliver i godt humør med den rosévin, først over dens muntre, gammeldags etiket, dernæst over dens lækre smag med noter af jordbær og en delikat krydring - og endelig over en tilbudspris på kun 49 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Copper Lane, Leeuweenkuil Family Vineyards, Pinotage Rosé, Swartland, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 9. juni ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

En lidt enkel rosévin med noter af jordbær og hindbær samt sukkersødme. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Curioso, Ponte Lungo, Toscana Rosso, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

65 kr., Gallovini

En skikkelig rødvin uden større falbelader, men med frugt, sødme og noter af kirsebær. Udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sauló, Espelt, Empordà DO, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

75,6 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint

En dejlig og imødekommende rødvin med duft af modne blå blommer og en god, fyldig smag med varme krydrede noter. Eftersmagen er lang og lækker og slutter med en lille sødme og tilpas tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Carobelle, Artisans Vignerons, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

80 kr., pris ved 12 flasker. Sælges kun online, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig lækker rødvin, der er både økologisk og vegansk. Den er lavet på Rhône-druerne Syrah, Grenache og Cinsault og har en harmonisk smag med en let "støvet" tørhed, men også frugt og sødme samt noter af blommer, lakrids og krydderurter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Regent, Weingut Gorges-Müller, Burgener Hasenläufer, Mosel, Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89,17 kr., Vintjenesten

Vellavet og kompleks rødvin, meget tør og let "støvet" og dermed en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trivento, Malbec, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 23. maj: 50 kr., Kvickly

Med en tilbudspris på kun 50 kr. er denne glimrende rødvin lidt af et fund. Den har en blød, afrundet druesmag, men også rygrad i en tilpas krydring. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo Scala, Primitivo, Manduria, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris på tilbud indtil 22. maj ved 2 flasker: 64,50 kr., Irma

Denne rødvin snyder ikke nogen. Det er en flot vin til en attraktiv tilbudspris. Som de fleste vine på Primitivo-druen nede fra hælen har den en god, fyldig og blød smag, tilpas syre og en inviterende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Vice & Co, Zinfandel, Puglia, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Denne rødvin er en charmerende frugtbombe. Men den har også saft, kraft, og et lille bid af mørk chokolade til at opveje den koncentrerede frugt. Flasken har skruelåg. Nyd den til en ekstra god pastaret.

stjernestjernestjernestjerne

Fletris, Montemajor, Primitivo, Puglia IGT, Appassimento, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med gode kvaliteter i forhold til vindrikkere, der søger blødhed, sødhed og milde tanniner - rosiner, kirsebær og vanille fra fadlagringen. En vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Woods of Tilo, Terramagna, Vino de la Tierra Castillo, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

149 kr., pris på tilbud, VinMedMere.dk

En meget flot rødvin på druerne Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon og Garnacha, lige meget af hver. Den er kompleks med god fylde og mange facetter - mørke bær, tørrede frugter, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Gharrière, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

169,75 kr., På tilbud indtil 9. juni: 135 kr., Skjold Burne

Vellavet Bourgogne, ret let og med en delikat Pinot-smag. Bløde tanniner, tilpas syre og en fin, lille sødme. Skænk den til en ikke alt for kraftig ret.

stjernestjernestjernestjerne

Arione, Barbaresco, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 9.juni: 99,75 kr., Skjold Burne

Køb to flasker og spar 25 øre. Med sin gode frugt og fine krydring er den udmærket som bordvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tim Smith Wines, Shiraz, Barossa & Eden Valley, Australien, 2016, høj alkohol (14,5%)

219,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Stor, flot og elegant australier med et bredt smagsbillede - brombær, enebær, blommer, eukalyptus og lakrids, en positiv friskhed og dertil et strejf af fadlagring. En herlig rødvin til BBQ-folket. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Tinella, Cascina Galarin, Barbera d'Asti, Superiore, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

275 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 169 kr., SPS Wine

En tør, ret enkel rødvin på økologisk dyrkede druer. Udpræget madvin, hvis høje pris(er) kostede en stjerne.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Langley's, Langley's Gin, England, høj alkohol (41,7%)

249 kr., pris på tilbud indtil 9. juni, Skjold Burne

En klassisk gin, der smager rent og ublandet fremtræder med en "fed" og kraftig smag med mellemkraftige, krydrede enebær-noter. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen