Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2019



Brandfolk forsøger at bekæmpe ilden. Fra den lille film på YouTube.

Ildebrand breder sig i CatalonienDel på Facebook

Spanien er - ligesom store dele af resten af Sydeuropa - indhyllet i en dyne af ekstremt varmt vejr. Og i Catalonien i den nordøstlige del af landet har det medført en ildebrand, der ifølge regionens myndigheder er den værste i de sidste 20 år.

Ilden opstod efter sigende i en bunke kogødning på en gård uden for byen La Torre del’Espanyol. Gødningen genererede tilstrækkelig varme til at blive antændt, og kraftig blæst sørgede for hurtigt at sprede ilden.
I flere dage har brandfolk kæmpet mod flammerne, der foreløbig har ædt sig gennem mere end 6000 hektar. 50 mennesker er blevet evakueret, og både vinmarker og frugtplantager er allerede blevet ildens bytte - eller er blevet alvorligt beskadigede.
Branden er langt fra under kontrol, og myndighederne har meddelt, at der er risiko for, at den vil nå at brede sig til mere end 20.000 hektar, før man kan få bugt med den.
En lille film på YouTube giver et indtryk af brandens hærgen.



Endelig bliver det store vingårdsprojekt La Pampa uden for Randers til noget.

Stor ny dansk vingård på vejDel på Facebook

Gennem flere år har vinmanden Jørgen Glud, der ejer Gluds Vinhandel, kæmpet for sit projekt La Pampa. Nu er det omsider lykkedes at få myndighedernes godkendelse, så projektet kan føres ud i livet. La Pampa bliver en gigantisk vingård, der også kommer til at omfatte hotelværelser, restaurant og butik - i alt er 11 hektar jord uden for Randers er øremærket til projektet.
Det første, der skal ske nu, hvor tilladelserne er i hus, er at få de i alt 90.000 vinstokke i jorden. Det vil tage tre til fire år, før man kan lave vin på druerne, og i mellemtiden skal selve vingården opføres.

Italiensk vinmager


Jørgen Glud er ikke alene om projektet - med på vognen har han fået Alessandro De Stefani, der ejer en vingård i Italien, og som har mousserende vin som sit speciale. Og det er netop bobler, der skal fremstilles i den danske vingård. Faktisk bliver La Pampa ifølge Glud Nordeuropas største vingård kun med grønne druer til vin lavet efter champagnemetoden.
Vingårdens vinmarker vil blive udstykket i lodder på 1000 kvadratmeter, som allerede nu er sat til salg for et engangsbeløb på 480.000 kr. I hver vinmark vil der være plantet 600 vinstokke. Man kan så placere et skilt på sin mark med fx sit firmanavn eller et Château Nielsen, hvis det er det navn, man vælger til sin vin.

Flere fordele


Med i prisen er en invitation til en årlig VIP høstfest, information om vinproduktionen og diverse vinarrangementer samt en årlig vinsmagning. Derudover får man sit eget vinrum i kælderen og mulighed for at bruge vinkælderen til erhvervsarrangementer.
Der kan fremstilles 365 flasker mousserende vin fra hver vinmark. De 52 flasker beholder man, mens vingården køber de resterende 313 flasker, hvorved man opnår en forrentning af investeringen på 4,6%.
Man kan læse mere om det store projekt - og om, hvordan man bliver medejer med egen vinmark - ved at klikke her.


Baren i Harrods's nye "Dining Hall", hvor man kan nyde vin under et fantastisk art deco loft.

7000 kr. for et glas RDCDel på Facebook

Harrods i hjertet af London slog dørene op i 1834. Men selv om det legendariske stormagasin har bevaret sin fine gamle atmosfære, har det også løbende bygget om, nyindrettet osv.
I sidste uge åbnede Harrods et spritnyt bar- og spiseområde i stueetagen. ”Dining Hall” kaldes det, og udgangspunktet for de seks små spisebarer er en stor centralt placeret vinbar.
Barens vinliste tæller hele 1000 forskellige vine - og hundrede af dem kan man bestille glasvis. Det gælder blandt andet et glas Domaine de la Romanée-Conti til 850 pund (cirka 7000 kr.) - og ja, det er for et enkelt glas!


En af de fine gamle flasker Riesling på auktionen.

Største auktion over tyske vineDel på Facebook

Når auktionspriserne tager himmelflugten, drejer det sig som regel om fornemme og sjældne rødvine. Det er til gengæld ikke så ofte, man hører om hvidvine, som ryger til historiske hammerslag - og da slet ikke tyske hvidvine.
Men det skete d. 19. juni, da en større mængde tyske vine fra vinimportøren og -samleren Rudi Wiest kom under hammeren hos Acker Merrall & Condit i New York. Faktisk var det den største auktion i USA over tyske vine nogensinde.
Der er nok ikke så mange, der kender Wiest herhjemme, men i USA er han et kendt navn.
Han er tysker og uddannet ingeniør og kom til Californien i 1970’erne, hvor han endte med at slå sig ned som vinimportør. I starten gjaldt det californisk vin, men snart fik han øjnene op for sit hjemlands hvidvine og har gennem de sidste cirka 40 år være specialist i import af tyske top-vine. Sideløbende har han grundlagt USA’s nok største privatsamling af fine vine fra Tyskland - knap 7000 flasker ligger der i hans vinkælder.

Riesling årgang 1921


Blandt de mere end 200 partier vine, der blev solgt på auktionen i New York, var et hav af Riesling-vine i ældre årgange fra nogle af Tysklands mest anerkendte vinproducenter - heriblandt Schloss Vollrads, Kloster Eberbach og Schloss Johannisberg.
Nyeste årgang var 2001 og den ældste 1921. Sidstnævnte var en flaske Dr. Thanisch Berkasteler Doctor Riesling TBA gold Capsule, der gik for 8680 dollars (cirka 56.880 kr.).
Et andet højdepunkt var et parti på 12 flasker Jos. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Beerenauslese LGK 1976, som fik et hammerslag på 16.120 dollars (cirka 106.000 kr.).

Yderst holdbare vine


Riesling-vine af top-kvalitet er yderst holdbare, så de gamle årgange er sandsynligvis stadig en nydelse at få i glasset.
Ifølge Acker Merrall & Condit er endnu to auktioner med vine fra Rudi Wiests samling i støbeskeen - den ene vil blive en onlineauktion i løbet af sommeren, den anden endnu en fysisk auktion til efteråret. Så hvis man er til modne Riesling’er, så er det bare med at holde øje med auktionshusets hjemmeside.


Sherry rører på sig i DanmarkDel på Facebook

I uge 23 nævnte vi, at Danmark endnu engang har vundet Copa Jerez - den unikke konkurrence i sherry- og madmatch, som hvert andet år arrangeres af Sherry-distriktets vinråd.
Men hvordan går det så for den dejlige andalusiske specialitet på dansk jord?
I 2018 drak vi 130.525 liter sherry, hvoraf de 38.935 liter var Fino og Manzanilla (2255 liter). Af de søde typer Cream og Medium købtevi henholdsvis 36.963 liter og 34.691 liter.
Men sherry er ikke just det, man ser mest af på forretningshylderne eller på restauranternes vinlister - dog lyder det fra flere danske vinimportører, at vinen i dens mange forskellige varianter er begyndt at røre på sig.

Fra restaurant til forbruger


En af disse importører er Stig Diederichsen, der sælger mest til hotel- og restaurantbranchen gennem sit firma Bros Wine:
- Der er en stigende efterspørgsel på sherry fra hoteller, restauranter og catering. Når det gælder vinen som ingrediens i diverse retter, har jeg et stadig større salg af bag-in-box til køkkenerne, men der er også en spirende interesse for de lidt mere specielle sherry-typer til servering til maden. Så flaskesalget til Horeca-sektoren er også opadgående.
- Og det er ikke længere kun i eksperimenterende top-restauranter, sherry dukker op på vinmenuerne, men også hos den store brede skare af gode restauranter herhjemme.
- Sherry er da også en rigtig god match til mad - ikke mindst til grønsagsretter og især til fermenterede grønsager, som er meget oppe i tiden, lyder det fra Diederichsen, der også er uddannet kok.
Han er heller ikke i tvivl om, at når først interessen for sherry er vakt på restaurant-niveau, vil den efterhånden brede sig til forbrugerne. Sådan plejer det at gå, siger han.
Man kan læse mere om importøren og kokken i denne uges Blå Bog længere nede på siden.


En spiral, der ender i et meget tyndt menneske er en af de skulpturer, man kan opleve, hvis man følger kunstruten.

En kunstrute mellem vinmarkerneDel på Facebook

Hvis sommerferien går til Chianti-distriktet i Toscana - og til området omkring landsbyen Panzano - vil man uden tvivl lægge mærke til nogle meget store bronzeskulpturer.
Der er tale om en kunstrute, Panzano Arte, der starter i landsbyen, og hvis man følger den, bliver man ført videre ud i landskabet til i alt fire vingårde, Fontodi, Renzo Marinai, Tenuta Casenuove og La Massa, som deltager i rute-projektet.
Kunstneren bag de i alt 30 skulpturer - og i øvrigt fire kæmpestore fotografier - er franske Nathalie Decoster. Hendes kunstværker kan ses i flere museer rundt om i verden og er også opstillet i en række gader i Shanghai - og nu altså også med Chiantis vinmarker som baggrund.
Menneskeskikkelsen er central i Decosters værker - og det samme er geometriske former, og begge dele forenes i hver eneste af skulpturerne.
Kunstruten åbnede officielt i sidste uge, og skulpturerne vil kunne ses til og med 18. september. Man kan læse mere om ruten og kunstneren ved at klikke her.
I Panzano planlægger man allerede yderligere tre kunstruter med værker af andre kunstnere.

Hedebølge over FrankrigDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at flere franske vindistrikter var blevet ramt af et ualmindeligt kraftigt uvejr med hagl, skybrud og vindstød på op til 100 km i timen. Nu Lider franskmændene under en kraftig hedebølge, hvor termometret for første gang siden 1947 - hvor den franske vejrmeldetjeneste, Météo France, begyndte sine registreringer - rundede 46 graders varme.

4000 skoler lukkede i sidste uge på grund af den ekstreme varme - som ligeledes har haft konsekvenser for arbejdet i vinmarkerne.
I såvel Champagne som Bourgogne forlyder det, at vinhusene har måttet omlægge arbejdet, så vinmarksarbejderne er i markerne fra før daggry og indtil omkring kl. 12 - hvor det hurtigt bliver for varmt til markarbejdet.
Men når det gælder vinmarkernes ve og vel, er det trods alt bedre med en hedebølge nu end senere på året. En hedebølge i fx august eller september kan betyde, at druerne kommer til at mangle vand eller bliver solskoldede.

Stadig flere hedebølger


Det er ikke usædvanligt med en hedebølge på denne tid af året under franske himmelstrøg, men så ekstreme temperaturer er ikke set før. Météo France har også meddelt, at hyppigheden af hedebølger i Frankrig er fordoblet inden for de sidste 34 år i forhold til de foregående 34 år. Og man forventer, at hyppigheden igen vil være fordoblet i 2050.
Ifølge den franske vejrmeldetjeneste er synderen i høj grad den globale opvarmning.


Massetos nye andenvin, Massetino.

Masseto lancerer andenvinDel på Facebook

I uge 17 nævnte vi det berømte toskanske vinhus Masseto, og årsagen var, at vinhuset havde lagt en meget smuk film ind på dets hjemmeside. Og hvis man ikke allerede har set den, kan man klikke her. Vinhusets topvin er rødvinen, der bærer dets navn, men nu lancerer Masseto også en andenvin - ligesom mange berømte Bordeaux-slotte. Dens navn er Massetino, og første årgang (2017) bliver frigivet til salg i oktober - i første omgang kun i Italien og USA.
Andenvine fremstilles af de druer, der ikke findes helt gode nok til vinproducentens flagskib, og det gælder således også for Massetino. Ofte er andenvine et rigtig godt køb, da de er betydeligt billigere end førstevinen, og da der jo er tale om druer af prima kvalitet - bare ikke helt prima nok til flagskibet. Hvad prisen bliver på Massetino, er endnu ikke oplyst.


Illustrationen viser, hvordan korkproppen kan tages af, vendes om og bruges som lukning i den åbende flaske.

Vinflaske af 100% korkDel på Facebook

Hos det amerikansk baserede designfirma Anthem Worldwine tænkes der i bæredygtigt design - også når det gælder vinflasker. Derfor er firmaet barslet med en vinflaske af 100% kork.
Som vi nævnte i uge 22, optager en enkelt korkprop 392 gram CO2, så med en hel flaske af kork, bliver det jo for alvor til noget. Desuden er korkflasken selvsagt lettere end en glasflaske, og så er der tale om genanvendeligt materiale.
Glasflasker er også genanvendelige, men netop i USA har man et problem, når det drejer sig om genbrugsglas. Kun 33% af al det glas, amerikanerne bruger, bliver genanvendt - i Europa lyder tallet på 90%.

Tekst af rødvin og vineddike


Flasken, der er døbt ”Sculpted by the Sun”, er lavet af korkgranulat og et naturligt bindemiddel, som udover at binde granulatet sammen også sørger for, at korken ikke suger vinen til sig.
Korkproppen kan åbnes, når man har fjernet en lille strip - der selvfølgelig også er af kork. Og flasken kan lukkes igen, når man vender proppen om.
"Etikettens" tekst er stencileret ind i korken, og der er ikke brugt blæk, men derimod rødvin og vineddike. Man kan læse mere om korkflasken ved at klikke her.


En illustration, der viser salget af californisk vin i såvel ind- som udland.

Rekordår for californisk vinDel på Facebook

Omkring 90% af al den vin, der fremstilles i USA, stammer fra Californien. Og sidste år slog statens vinsalg til de amerikanske landsmænd alle hidtidige rekorder. Det landede nemlig ifølge California Wines på 40 milliarder dollars (cirka 262 mia. kr.), en stigning på 3% i forhold til 2017. I mængde lød tallet på 2,9 milliarder flasker vin, hvilket ligeledes er en vækst på 3%.

I alt blev der sidste år eksporteret 500 millioner flasker californisk vin til en værdi af 1,5 mia. dollars (cirka 9,8 mia. kr.). EU’s 28 medlemslande aftog tilsammen vin for 469 millioner dollars (cirka 3 mia. kr.), dernæst kom Canada med en import på 448 mio. dollars (cirka 2,9 mia. kr.), mens tredjepladsen blev indtaget af Hong Kong med 130 mio. dollars (cirka 852 mio. kr.).



Indholdet i flasken skulle smage som en Cabernet Sauvignon rødvin.

Vand "forvandlet til vin”Del på Facebook

Nu kan man også få vand, der efter sigende skulle smage nøjagtig ligesom vin. Det er et israelsk firma, Wine Water, der fremstiller produktet, og i serien af O.Vine, som ”vand-vinen” er døbt, er der foreløbig fem forskellige varianter.
Vandet er infuseret med de rester af drueskind og -kerner, som er til overs fra vinhusene, og man kan fx slukke tørsten i en flaske Cabernet Sauvignon Essence Water eller en lignende drik på rester fra Sauvignon Blanc-druer. Og hver vand skulle så smage af de druer, hvis rester, de er infuseret med.
Ud over, at være alkoholfrie, indeholder "vinene" også kun cirka 15 kalorier pr. glas. Indtil videre sælges vinserien kun i USA.

Besøg PometetDel på Facebook

I Taastrup ligger Pometet, som hører under Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Her dyrkes der frugter og bær i lange baner til forskning og undervisning, og blandt marker med æbler, pærer, blommer og solbær finder man også to vinmarker med i alt 70 forskellige druesorter.
Fredag d. 5. juli fra kl. 13-16 afholdes der Vindag på Pometet. Arrangementet starter med et foredrag med præsentation af høsten årgang 2018. Man hører om høstudbytter, klasestørrelse, bærstørrelser og druekvalitet - og dernæst om vinfremstillingsmetoder og gennemførte forsøg. Efterfølgende er der rundvisning i mark og vinkælder og til slut en omfattende smagning af de fremstillede hvidvine, roséer og rødvine samt udvalgte frugtvine.
For mange af druesorterne er der lavet vine med forskellige teknikker - hvordan det påvirker disse enkeltdruevine, får man også mulighed for at smage.
Pris pr. billet er 200 kr., og tilmelding skal ske senest d. 3. juli ved at klikke her - hvor man også får info om adresse m.m.

Igen fremgang for whisky-eksportenDel på Facebook

Det går kun én vej for eksporten af skotsk whisky, og det er fremad. Ifølge nye tal fra de britiske toldmyndigheder blev der i 2018 eksporteret whisky for 4 milliarder pund (cirka 33 mia. kr.) - hvilket var 7,8% mere end året før. Når det gælder mængden, aftog verden 1,3 mia. flasker skotsk whisky.
Men hvilke ti mærker var så de bedste sællerter sidste år? Det har The Spirits Business bragt en oversigt over, som vi gengiver nedenfor. Antallet af solgte flasker er i runde tal.
Johnnie Walker ligger med 227 millioner flasker så afgjort i spidsen - og har lagt en markant distance til nummer to på topti-listen, Ballantine’s, der havde et salg på 89 mio. flasker.

De ti bedst sælgende mærker


Johnnie Walker (227 mio. flasker)
Ballantine’s (89 mio. flasker)
Grant’s (55 mio. flasker)
Chivas Regal (54 mio. flasker)
William Lawson’s (40 mio. flasker)
J&B (38 mio. flasker)
William Peel (36 mio. flasker)
Dewar’s (34 mio. flasker)
Black & White (32 mio. flasker)
Label 5 (31 mio. flasker)
En del af det meget store udvalg af vodkamærker i et russisk supermarked. Foto: Wikipedia/Vmenkov.

Lidt russisk vodka-historieDel på Facebook

Selv om russerne er begyndt at drikke mere vin, så er og bliver vodka russernes favorit alkohol - og Rusland verdens største vodkamarked.
Det fortælles, at det var en munk med navnet Isidore, der i 1430 fremstillede den første vodka på russisk jord. Indtil midten af 1700-tallet indeholdt vodkaen "kun" 40% alkohol - derefter blev der skruet op for procenterne.
Dengang var vodka en dyr spiritus, der kun var de rigeste i samfundet forundt. I 1860, hvor den russiske regering havde monopol på fremstillingen af vodka, lå priserne stadig i den dyre ende af prisskalaen. Men da monopolet tre år senere blev ophævet, faldt priserne så drastisk, at enhver russer fik råd til at hælde vodka i glassene. I 1911 udgjorde vodka således 89% af al den alkohol, der blev drukket i Rusland.

Rå æg og solsikkeolie


Og hvordan drikker man så vodka på russisk manér? The Drinks Business har forsket lidt i sagen, og der er adskillige traditioner forbundet med vodka-drikning. Her kommer nogle få af dem:
* Vodka skal serveres iskold direkte fra fryseren og aldrig "on the rocks".
* Den bør drikkes af vodkaglas - små vinglas, der kan indeholde mindst 7 cl.
* Vodka drikkes altid til mad - eller zakuski (snacks), som nydes mellem hvert shot vodka.
* Før man fylder vodka i eget glas, bør man altid fylde i glassene hos de øvrige deltagere i selskabet - også selv om de ikke har udtryk ønske om det.
* Har man først hævet glasset fra bordet, må man ikke sætte det ned igen, før det er tomt. Det ville være yderst uhøfligt.
* Og så et godt gammelt russisk råd, som bør følges, før man kaster sig over vodkaflasken: Spis et råt æg eller en spiseskefuld solsikkeolie. Så dannes der en hinde i maven, så man kan tåle endog store mængder af den stærke spiritus - lyder altså rådet.
Velbekomme - godt, man ikke er russer!


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Stig Diederichsen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Stig Diederichsen (f. 1971) har siden starten af 2009 drevet BROS. Wine i tæt parløb med sin bror, Kim - deraf navnet på vinfirmaet (bros er forkortelsen for det engelske brothers).
Som 19-årig valgte Stig Diederichsen restaurationsvejen og blev uddannet kok - og kunne samtidig pleje sin allerede dengang store interesse for vin.
I en alder af 27 år valgte han at prøve kræfter som selvstændig restauratør i Hadsund. Senere blev det til restauranter i såvel Skagen som Grenå. Men det blev passionen for vinen og ønsket om et tæt samarbejde med familien, der vandt.
Mens Stig Diederichsen og hans hustru, Anja, vælger, hvilke vine, der skal på hylderne i BROS. Wine - og ligeledes står for salget af flaskerne - så klarer hans bror og dennes hustru, Majken, markedsføringen og det administrative arbejde. En klar arbejdsfordeling, der fra begyndelsen har været en stor styrke for familien.
Den fælles familiepassion for BROS. Wine skinner tydeligt igennem, og firmaet er i dag kendt for lødig og engageret rådgivning. Tillid er et centralt kvalitetsparameter.
Vinene, som frem for alt stammer fra Sydeuropa, er nøje udvalgt hos vinproducenter, der fremstiller vin med passion og ærlighed.
Stig Diederichsen har stor glæde af sin uddannelse som kok, når han er på jagt efter nye vine. Han smager sig ofte til utraditionelle sammensætninger mellem vin og mad - sammensætninger, som også indgår i den rådgivning, han giver firmaets kunder.
BROS. Wine sælger primært til HoReCa, men har et mindre showroom i Århus C, hvor også private er meget velkomne.
Adresse: BROS. Wine, Ingerslevs Boulevard 15, 8000 Aarhus C, tlf.: 60 53 64 63, e-mail: info@broswine.dk, www.broswine.dk.

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-536
Billede 521-546


536 I 1930 var der høstfest på Castello di Torre In Pietra nord for Rom (foto indsendt af Christian Bertone Lindgreen).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lentz, Crémant d'Alsace Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

129,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 99,75 kr., Skjold Burne

En mousserende vin med en herlig blød mousse med fine, små og stadige bobler. Den dufter mildt af pærer og har en fin kompleks frugtsmag med noter af modne citrusfrugter. Den er - som alle de mousserende vine i appellationen Crémant d'Alsace - fremstillet efter champagne-metoden.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Origens, Vinho Branco, Portugal, 2018, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Amka

Vellavet hvidvin på druerne Antao Vas, Arinto og Roupeiro - aldrig hørt om dem, men sammen står de for en god, frisk druesmag og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Pear Tree, Bellingham, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (13,5%)

79,75 kr., pris på tilbud indtil 23. august: 59,75 kr., Skjold Burne

Om årgangen 2016 skrev vi: "En meget dejlig hvidvin på druerne Chenin Blanc og Viognier, der er dyrket økologisk. Den har en liflig duft og en frisk og læskende, let cremet smag med fin krydring og tilpas syre. Lang eftersmag. Glimrende til mad - og som terrassevin. Flasken har skruelåg." Denne beskrivelse gælder også den nye årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pound Cake, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

89 kr., Gallovini

Denne hvidvin henvender sig til vinnydere, der er glade for smagen af egetræ. Vinen har en cremet smag med noter af abrikos, kokosnød og vanille. Prøv den fx til en lammesteg.

stjernestjernestjerne

La Muela, San Gregorio, Macabeo, Calatayud, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., A Vinstouw

Kraftig hvidvin med fyldig frugt, men også med et markant bittert bid, der udpræget gør vinen til en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En pæn, men måske lidt anonym hvidvin, hvor frugten maskeres af krydringens bitre bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mairena, Familia Blanco, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (12,5%)

De kan også lave god Sauvignon Blanc hvidvin i Argentina. Her er en dejlig flaske med et klart og rent billede af den friske drue med dens noter af græs, stikkelsbær og lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No. 1, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%)

109,75 kr., på tilbud i juli: 79,75 kr., Skjold Burne

Frisk og delikat hvidvin med en klar og ren Riesling-smag, noter af sommeræbler og fin sødme. Med sin tørhed glimrende som madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Herdade do Rocim, Amphora, Alentejo, Potugal, 2017, lav alkohol (12%)

179,95 kr., Amka

Frisk hvidvin med noter æbler, fersken og honning. Den fremstilles i store amfora-krukker, og det er uden tvivl årsagen til den høje pris - for høj i sammenligning med mange andre lige så gode hvidvine. Vinen er lavet på de lokale druer Antão Vaz, Perrum, Rabo de Ovelha og Mateúdo.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henry of Pelham, Riesling, Short Hills Bench VQA, Canada, 2018, lav alkohol (10,5%)

200 kr., Korsholm Vin

Lækker hvidvin med et klart og kompleks billede af druen Riesling. God at gå på opdagelse i. Tilpas syre men også med en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Madeleine Angevine, Skærsøgaard Vin, Madeleine Angevine, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2018, lav alkohol (11,5%)

En frisk hvidvin med pæn frugt, men også en lidt tynd vin med en pæn portion syre.

Rosévin

stjernestjernestjerne

La Dame Rose, Domaine Boissezon Guiraud, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Vinuhrteket

En meget enkel og venlig rosévin med frugt og sødme og noter af jordbær og hindbær. Årgangen er ikke anført på flasken. En dato på proppen tyder på, at høståret er 2017. Så det har vi skrevet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter Yealands, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli ved 2 flasker: 74,50 kr., SuperBrugsen

Om 2017-årgangen skrev vi: "En lækker rosé med en mild bærduft og med en let og delikat smag med noter af hindbær, modne ribs og rabarber. En rigtig sommervin til en god madsalat eller kyllingeret, der ikke er alt for krydret. Når vinen er taget ud af køleskabet, så vent lige nogle minutter med at servere den - først da vil man få glæde af dens delikate duft og smag. Flasken har skruelåg." Den beskrivelse gælder også denne årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Horizon, Famille Negrel, Méditerranée IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Der er, hvad der skal være i en god rosé, og det sidder, hvor det skal - god frugt, noter af hindbær, jordbær og citrus plus en let krydring. Anvendelig både som terrassevin og til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Blanc de Rolle, Domaine des Féraud, Vermentino, Côtes des Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

139 kr., pris på tilbud ned til 119 kr., Topvine

En let og økologisk hvidvin med frisk druesmag og noter af banan og andre eksotiske frugter. Den friske vin er meget velegnet til mange ting lige fra apéritif og terrassevin til lettere retter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Cepa Lebrel Joven, Rioja, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

39,95 kr., Lidl

Dette er en ung Rioja-rødvin med kun lidt (eller måske ingen) fadlagring. Det fremgår af ordet "Joven" på etiketten. Så forvent ikke en Rioja med samme struktur og tanniner, som fx en Crianza, der er modnet på eg i mindst seks måneder. Vinen er enkel, saftig, frugtrig og aromatisk med en fin syre til slut. Et godt bud på en rødvin til den store fest.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passe Colline, Rhonéa, Ventoux, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

70 kr., pris ved 12 flasker. Fri fragt ved køb fra 999 kr., Køge Vinhandel Webshop

En rigtig god Rhône-rødvin på de traditionelle druer Grenache, Syrah og Carignan. Smagen med noter af mørke bær, tobak og læder udvikler sig hele vejen frem i den lange eftersmag. Vinen er vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek, Winemakers Selection, Pinot Noir, McLaren Vale, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%)

79,75 kr., pris på tilbud indtil 23. august: 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Glimrende Pinot-rødvin med australsk accent. God frugtfylde, bløde tanniner, fin sødme og lang eftersmag. 14,5% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Glorioso, Bodegas Palacio, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

99,5 kr., pris ved 2 flasker: 64,50, Irma

Vellavet rødvin, ret tør, med noter af mørke bær, kaffe og krydderier samt vanille fra de tolv måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjerne

Serre, Cantine Duepalme, Susumaniello, Salento IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager

En rødvin med meget frugt og meget sødme - typisk vin fra støvlens varme hæl. God til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Le Masse di Greve, Agricola Lanciola, Chianti Classico, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

105 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Pæn og venlig Chianti-rødvin med tørhed, frugt, syre og en lille krydring. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de Goda, Bodegas Morca, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2017, høj alkohol (16%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Dejlig, kraftig rødvin med en intens og kompleks vinsmag, der udvikler sig frem mod eftersmagen. 16%, men ikke nogen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Hand Craft, Pinot Noir, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

124,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli ved 2 flasker: 59,50 kr., Kvickly

Til tilbudsprisen en yderst tiltalende rødvin med en blød, frugtagtig smag med noter af kirsebær, jordbær og vanille.

stjernestjernestjerne

Signature, Muré, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 140 kr., Skjold Burne

Den har sødme og frugt, men ikke noget klart billede af druen Pinot Noir. Men bortset fra det er det en pæn, lidt enkel vin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Speri, Sant'Urbano, Valpolicella, Classico Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

220 kr., pris ved 2 flasker: 170 kr., Erik Sørensen Vin

Flot og lækker - og tilmed økologisk - rødvin, delvis lavet efter appassimento-metoden med de rosintørrede druer. Den møder én med frugt og saft, ret let og mundrensende - som en vin fra tiden, før man begyndte at lave bamser. En madvin!

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

White, Nieport, Hvid portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

109,75 kr., Skjold Burne

En hvid portvin og en sød portvin og en rigtig god portvin. Den har fedme og fylde og noter af abrikos og kandiserede frugter.

Andet

stjernestjernestjerne

Battonage, Oreby Vineri, Æbler, Danmark, 2018, lav alkohol (12%)

Det står ikke på etiketten. Men dette er ikke en vin. Det er en drik lavet på æbler, og den har da også en tydelig og læskende, men samtidig enkel smag af æbler.