Nyheder for uge 29, 2019



Vinmarken Le Montrachet. Foto: Domaine Leflaive.

Syv vinhuse om en vin

Druehøsten i Frankrig i 2016 var en af de mindste i mands minde, og årsagen var en ualmindelig hård forårsfrost.

Det gik også ud over Bourgognes berømte Grand Cru-mark, Le Montrachet, hvis druer forvandles til en af verdens absolut største hvidvine.
Marken, der er på 8 hektar, har hele sytten ejere, der hver ejer deres små partier med vinstokke. Syv af disse ejere fik så få druer i 2016, at det slet ikke kunne betale sig at fremstille vin på dem. Men så fik de en god idé: De ville lave en fælles hvidvin af de druer, de havde høstet.

Kun 822 kilo druer


Til sammen høstede de syv producenter 822 kilo druer, hvoraf Domaine de la Romanée-Conti kunne byde ind med de fleste, nemlig 337 kilo svarende til sølle 280 flasker. De resterende kilo druer kom fra Domaine Comtes Lafon, Domaine Guy Amiot, Domaine Leflaive, Domaine Fleurot-Larose, Domaine Lamy-Pillot og Claudine Petitjean.
Det blev Domaine Leflaives chefvinmager, Pierre Vincent, der blev betroet opgaven med at fremstille fælles-vinen, som er døbt L’Exceptionnelle Vendange des 7 Domaines (de 7 domainers exceptionelle høst).

41.000 kr. pr. flaske


Nu er hvidvinen tappet på flasker og er blevet forsynet med en etiket, der ud over vinens navn også angiver navnene på samtlige syv vinhuse.
I alt er det blevet til 683 flasker vin, hvoraf vinhusene har fordelt 100 flasker mellem sig til eget brug. Seksten flasker vil blive solgt på en velgørenhedsauktion, og resten er sat til salg til hvem, der måtte have lyst - og råd - til at eje et eksemplar af denne vin. Prisen er 5550 euro (cirka 41.000 kr.). De fleste af flaskerne er allerede revet væk - der er jo tale om en unik vin, der sandsynligvis aldrig vil blive fremstillet igen.


Foto: Wikipedia/Mik Stephenson.

Helt forkert med afkølet rødvin

Rødvin bør serveres ved stuetemperatur. Sådan lyder et godt gammelt råd - som dog skal tages med et gran salt. For der er faktisk rødvine, som med fordel kan nydes afkølede. Det gælder især lette vine med frugten i front, som fx vine på Pinot Noir-druen eller Beaujolais-vine, der fremstilles på Gamay.
Men denne viden er langt fra udbredt blandt forbrugerne - i hvert fald ikke blandt de britiske forbrugere, hvilket en ny undersøgelse foretaget af OnePoll antyder.
Undersøgelsen består af en rundspørge blandt mere end 1000 vindrikkende forbrugere, og her svarede hele 36%, at det ville være ”helt forkert” at servere en hvilken som helst rødvin afkølet. Af samme årsag ville kun 8% af de adspurgte drikke rødvin i sommermånederne, mens 50% i stedet for ville skænke sig et glas afkølet hvidvin eller rosé - til trods for, at de fleste af dem holdt mest af rødvin.

Køleskabskold Merlot


Ifølge undersøgelsen havde 57% af de, der havde smagt afkølet rødvin, fundet vinen både velsmagende og forfriskende.
Overraskende nok er det ikke rødvine på Pinot Noir, der primært ryger i køleskabet hos briterne, når der skal nydes afkølet rødvin. Pinot Noir-vinene kom ind på en tredjeplads med kun 23% af de adspurgte.
Rødvine på Merlot lå derimod i spidsen med 30%, mens Shiraz indtog andenpladsen med 25%.

En serie postkort fra Navarra

Navarra i det nordlige Spanien er ikke nær så kendt som sin berømte nabo, Rioja. Men det burde dette fine gamle vindistrikt være, for her fremstilles fremragende vine i hele paletten af såvel små familieejede vinhuse som store kooperativer. VinAvisen var for nylig på en tur rundt i Navarra, og det er der blevet en serie af postkort ud af, hvoraf vi bringer de første fire nedenfor.


Navarras vinmarker er på 11.500 hektar og gennemskæres af floderne Ebro og Agra. Mod nord ligger regionens hovedby, Pamplona, en livlig by, der er et godt udgangspunkt for de vinøse oplevelser.

1. postkort fra Navarra:
I skyggen af sin berømte nabo

- Øh, hvor er det nu lige, det ligger henne? Sådan lød spørgsmålet, da VinAvisens udsendte fortalte en bekendt, at hun skulle til Navarra.
De fleste, der holder af god vin, ved dog godt, hvor Navarra ligger. For i denne autonome nordspanske region på grænsen til Frankrig fremstilles der i dag vine - og ikke mindst rødvine - af ypperste kvalitet.
Men sandt nok så står Navarra, hvis vinmarker breder sig over 11.500 hektar, i skyggen af sin berømte nabo mod vest, Rioja. Årsagen er, at der helt op i 1970’erne stort set kun blev fremstillet bulkvin i Navarra - vin, som blev brugt til at give kraft og saft i vine fra andre spanske områder.
Det store kvalitetsløft inden for distriktets rødvine - og vine i det hele taget - tog sin begyndelse i 1981, hvor man etablerede EVENA (Navarra Viticultural and Enological Research Center), et research- og rådgivningscenter, som skulle stå gratis til rådighed for alle distriktets vinproducenter. Her kunne producenterne blandt andet hente viden om, hvilke druesorter og hvilke kloner, der egnede sig bedst til at dyrke i et givent terroir.
I dag kan distriktets elegante og krydrede rødvine bestemt godt konkurrere med naboens. Nu gælder det bare om at få omverdenens øjne op for de oplevelser, der venter, når man skænker sig et godt glas Navarra-vin.


Vi besøgte Navarra i forsommeren, hvor vinstokkene var ved at afblomstre, og de små spæde druer netop var begyndt at tage form.

2. postkort fra Navarra:
En blanding af lokale og internationale druer

Når det drejer sig om markedsføringen af Navarras vine til omverdenen gør det lokale vinråd, Consejo Regulador de la Denominación de Origen Navarra, et stort arbejde, så det skal nok lykkes på et tidspunkt at få flere af distriktets dejlige vine på ikke-spanske forretningshylder.
Navarra fik sin appellation - eller DO (Denominación de Origen), som det hedder i Spanien - i 1933, og den omfatter fem under-appellationer: Ribera Baja, Ribera Alta, Tierra Estella, Valdizarbe og Baja Montaña.
Rødvinsdruerne udgør 90% af distriktets samlede vinmarksareal, og Tempranillo er den mest udbredte drue. Dernæst kommer Garnacha og Graciano. Alle tre blå druer er spanske og har været dyrket i Navarra i umindelige tider. Men også internationale druer har gjort sit indtog - heriblandt Cabernet Sauvignon og Merlot.
Der fremstilles generelt to forskellige rødvinstyper - en blandings-vin på Tempranillo tilsat andre druer og så rødvin på 100% Garnacha.
Når det gælder hvidvinene er de mest plantede lokale druer Viura og Mazuelo. De får følgeskab af internationale druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. (Fortsættes nedenfor ...).


Fra toppen af bakken, hvor Inurrieta ligger, kan man overskue stort set samtlige af vinhusets marker - fra dem i det flade lavland til markerne, der dækker skråningerne i horisonten.

3. postkort fra Navarra:
Første vinhus med Sauvignon Blanc

Første stop er Bodega Inurrieta, et af Navarras største familieejede vinhuse med en årlig produktion på 1,5 millioner flasker vin. Det er også et af de nyere huse, da det blev grundlagt for ”kun” 20 år siden.

Det supermoderne vinhus ligger på en bakketop, hvorfra man har udsigt til stort set samtlige af dets 260 hektar vinmarker.
Hos Inurrieta blev vi vist rundt af eksportdirektør José Antonio Pellicer, og han fortalte, at vinhuset i 1999 som det første i Navarra plantede Sauvignon Blanc i en af vinmarkerne. Man kunne dog ikke skrive druens navn eller appellationsnavnet Navarra DO på etiketterne, da druen dengang var forbudt til vinfremstilling ifølge reglerne fra det lokale vinråd. Men vinen blev en succes, og i 2009 fik Sauvignon Blanc det blå stempel. I dag anvender flere vinhuse i Navarra druen - og gerne i en blandings-hvidvin sammen med Chardonnay.
Under smagningen hos Inurrieta faldt vi blandt andet for den herligt krydrede rødvin Sur, den friske og tørre Orchidea på Sauvignon Blanc og rosadoen Mediodia. Enkelte af vinhusets vine forhandles herhjemme af Clément Vin.



Vi besøgte også Inurrietas imponerende fadkælder, hvor i alt 2500 primært franske fade er stablet oven på hinanden.

4. postkort fra Navarra:
Traditionel rosado og trendy rosé

Ovenfor nævner vi Inurrietas rosado - den traditionelle mørke rosétype, og det er netop sin rosé, Navarra hidtil har været mest kendt for. Men vinhuset fremstiller også en rosé i den trendy lyse Provence-stil. Og sådan var det stort set hos hvert eneste af de vinhuse, vi besøgte på turen. - Det er den lyse rosé, der sælger i øjeblikket, så den er vi også nødt til at lave, lød det fra vinproducenterne.

De roséer i Provence-stil, vi smagte, var generelt også udmærkede, men det var nu frem for alt de traditionelle rosadoer, der brillerede med deres forførende mørke farve, deres fylde, krydrede noter og strejf af rødvinskarakter. Her kan Navarra noget helt specielt.
Vinmarkerne hos Inurrieta breder sig over såvel lavland som bakkeskråninger og over vidt forskellige jordbundsforhold. Det betyder, at de samme druer er plantet i flere forskellige terroirer, hvilket påvirker deres aroma og smag. Druerne fra de enkelte marker bliver vinificeret hver for sig, hvorefter vinmageren har et helt batteri af vine på samme drue men med forskellig aromaprofil, som han så kan blande til den endelige vin.
Inurrieta betyder i øvrigt ”område for termitter” på baskisk og henviser til de utallige termitboer i egnen rundt om vinhuset.
I næste uge fortsætter vi serien af postkort, og her skal vi blandt andet besøge Ochoa, hvor sjette generation tog i mod, og kongepaladset i Olite.



Fra den lille film på YouTube - det kræver nok lidt træning at gøre Maria Carey kunsten efter ...

Åbner skruelåget med stemmen

Hvis vejret skulle drille i sommerferien, og man skal finde på indendørs-aktiviteter, så kan man jo forsøge at gøre Mariah Carey kunsten efter: at åbne en flaske vin kun med stemmens magt.

I en lille film på YouTube viser den verdensberømte sangerinde, hvordan man gør. I filmen synger hun for en flaske hvidvin fra Bourgogne-huset Drouhin. Flasken har skruelåg - og det er lidt snyd, for låget er skruet en anelse af. Alligevel ser det imponerende ud, når det flyver af, da Carey rammer en ekstra høj tone.
Sangerindens ”åbnings-forsøg” er blot et ud af et hav af ideer til, hvordan man kan åbne såvel vinflasker som andre flasker med skruelåg på alternative måder. Et andet - og meget sporty - bud kan ses ved at klikke her.

Til inspiration for vintjenerne


Da skruelåg for snart mange år siden begyndte at brede sig til vinflaskerne, stod denne verdens vintjenere med et lille problem. Der var - og er - jo ikke rigtig noget show forbundet med at åbne en flaske med skruelåg. Er flasken lukket med en korkprop, er det en helt anden sag. Der er et mere omstændeligt åbnings-ritual, det forførende ”plop”, når proppen trækkes op, vintjenerens mission med at lugte til proppen og tjekke, at alt er ok, osv.
Måske kunne vintjenerne lade sig inspirere af de små film med alternative måder at åbne skruelåg på ...


Det ualmindeligt smukke vinlandskab, som leverer druer til Prosecco-vinen, er nu blevet optaget på Unescos liste over kulturlandskaber.

Prosecco-området med på Unesco-liste

Champagne, Bourgogne og Saint-Émilion i Frankrig, Piemonte i Italien, Wachau i Østrig, Tysklands Rhin-dal, Ungarns Tokaj og Cape i Sydafrika har andet tilfælles end at være berømte vindistrikter. De er nemlig alle optaget på Unescos verdensarvsliste over kulturlandskaber. Og d. 7. juli sluttede vinområdet Conegliano-Valdobbiadene sig til dem. I dette område i det nordøstlige Italien - og kun en lille times kørsel fra Venedig - fremstilles den let perlende Prosecco.

Ti års ventetid


I det bakkede landskab mellem de to byer Conegliano og Valdobbiadene er skråningerne over alt beklædt med vinstokke - kun afbrudt af små landsbyer hist og pist. Det er dette betagende vinlandskab, som nu har fået den fornemme anerkendelse.
Processen fra ansøgning til godkendelse har taget hele ti år, så der er intet at sige til, at optagelsen på listen vækker begejstring hos distriktets vinråd og dets medlemmer.
At være kommet med i det fine Unesco-selskab vil uden tvivl medføre en øget vinturisme til området.


Fra den lille YouTube film, der giver et indtryk af, hvordan teknologien virker.

Etiketten oversættes til 100 sprog

I uge 21 2018 nævnte vi, hvordan et amerikansk firma via AR (augmented reality) - eller på dansk ”udvidet virkelighed” - kunne få etiketterne på tre forskellige vine til at tale og bevæge sig. For at kunne få liv i etiketterne skulle man downloade en app til sin mobil. Når man så holdt sin mobil hen mod etiketten, skete der ting og sager på skærmen.
På nogenlunde samme måde har et andet amerikansk firma, Third Aurora, udviklet en teknologi, hvor en hvilken som helst vinetiket kan blive oversat til mere end 100 forskellige sprog. Ud over AR benytter teknologien sig af kunstig intelligens, som fortolker og oversætter teksten, hvorefter AR via ens smartphone projicerer den oversatte tekst tilbage på flaskens etiket. Det ser således ud som om, det er etiketten, der oversætter ordlyden til et andet sprog.

Bliver lanceret globalt i 2020


Det lyder lidt indviklet men også ret smart - især hvis man står med en flaske kinesisk eller russisk vin og fx gerne vil vide, i hvilken provins den er fremstillet og på hvilken drue.
Third Auroras oversættelses-teknologi vil først blive introduceret globalt i 2020, men allerede nu kan man se en lille film på YouTube, der giver et indtryk af, hvad der sker, når teksten på en vinetiket bliver oversat til fransk, kinesisk, russisk, osv.

Boisset på indkøb

Det store familieejede vinfirma Boisset, der har sin base i Bourgogne, ejer i alt 728 hektar vinmarker i såvel Bourgogne som i Beaujolais, Jura, Rhône-dalen og Californien.
Nu bliver vinfirmaet endnu større, idet Boisset køber Bourgogne-vinhuset Maison Alex Gambal for en ikke oplyst købssum.
Alex Gambal er 62, og da ingen af hans børn ifølge Winespectator ønsker at føre hans vinhus videre, har han valgt at sælge. Til Maison Alex Gambal, der blev grundlagt i 1997 og fremstiller omkring 72.000 flasker vin årligt, hører 12 hektar vinmarker, der ligesom Boissets marker dyrkes efter økologiske principper.
Handelen forventes endeligt afsluttet i midten af september.


Direktør og slotsejer Bernard Arnault indtager førstepladsen over Frankrigs rigeste.

Mange slotsejere blandt Frankrigs rigeste

I de sidste 21 år har det franske magasin Challenges bragt en liste over årets 500 rigeste franskmænd. Nu er den nye liste for 2019 netop offentliggjort, og det vrimler med vinhusejere - og ikke mindst ejere af top-vinslotte i Bordeaux.
Alene på top-ti listen over de aller rigeste franskmænd er der fire ejere af vinhuse og -slotte.
Øverst på listen, som den rigeste franskmand, finder man Bernard Arnault, der ud over at være direktør for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy) også ejer vinslottene Château Cheval Blanc og Château d’Yquem.

Milliarder af kroner


Arnaults formue er ifølge Challenges på 90 milliarder euro (cirka 672 mia. kr.) - i 2017 var den på 46,9 mia. euro (cirka 350 mia. kr.). LVMH har da også haft nogle rigtigt indbringende år.
Andenpladsen indtages af brødrene Alain og Gérard Wertheimer, der ejer Chanel og har en formue på 50 mia. euro (cirka 373 mia. kr.) - og som ejer Château Canon, Rauzan-Ségla og Berliquet i Bordeaux samt St Supery i Napa Valley.

Flere endnu på top-500 listen


På sjettepladsen finder man endnu en vinøs person, nemlig ejeren af Château Latour og Château Siaurac i Bordeaux og Clos de Tart i Bourgogne, Francois Pinault. Han er god for 29 mia. euro (cirka 216 mia. kr.).
Syvende og ottende pladsen går til henholdsvis familien Dassault, der ejer Château Dassault i Saint-Émilion, og Pierre Castel, som har erhvervet sin formue inden for både vin- og drinksindustrien.
Blandt de 490 øvrige rige franskmænd er der også adskillige inden for vinindustrien. Man kan læse mere om listen ved at klikke her.

Black Rocks fantastiske bar, der består af en flækket egetræsstamme.

Londons første whisky-hotel

Der findes adskillige vin-hoteller rundt om i verden, hvor vinen er i centrum i såvel barer og restauranter som i hotelværelserne. Et whisky-hotel - det har vi derimod ikke hørt om før.

Men nu åbner der et sådan hotel i London, og det er efter sigende det første af sin art i den britiske hovedstad.
Det hele startede i 2016 med baren Black Rock i en kælder i Christopher Street. Denne whisky-bar har siden da vundet adskillige priser, og nu har folkene bag baren, Tom Aske og Tristan Stephenso, købt resten af den femetages store ejendom, hvor baren har til huse, for at indrette hotel m.m.

Et "blandings-rum" til gæsterne


Black Rock Lodgins bliver nu ikke noget stort hotel - kun to værelser og en suite bliver det til. Til gengæld vil værelsernes minibarer byde på adskillige interessante whiskyer. Hotelværelserne vil først kunne bookes fra og med september.
I stueetagen er der netop indrettet endnu en bar, hvor man kan smage husets omkring 250 forskellige whiskymærker. Og så vil der på første sal åbne et ”blending room”, hvor gæsterne i ro og mag kan blande deres egen 50 cl's Blended Malt whisky og smage adskillige whiskyer, mens blanderiet står på.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Brian Croser.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Brian Croser, der har haft og har stor betydning for australsk vin. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Brian Croser (f. 1948) har i høj grad været med til at bane vejen for moderne australsk vinindustri. Han voksede op i Millicent i South Australia, hvor hans familie havde drevet landbrug siden 1800-tallet.
Brian Croser begyndte i 1967 at studere landbrugsvidenskab - dog ikke med henblik på et liv inden for traditionelt landbrug. Målet var at gøre karriere inden for vinens verden. Siden blev det også til studier i ønologi ved vinuniversitetet Davis i Californien.
I 1976 grundlagde han sammen med sin kone, Ann, vinhuset Petaluma i Picadilly Valley i South Australia. Hans vinmarker bredte sig i både Clare Valley, Adelaide Hills og Coonawarra, og før han plantede sine vinplanter, gjorde han et nøje studie ud af, hvilke druesorter, der ville trives bedst i hvilke områder. Han gik med andre ord op i terroiret og dets egnethed til de enkelte druer.
En sådan europæisk tilgangsvinkel til vindyrkning var ny og opsigtsvækkende i Australien. Flere vinproducenter fulgte snart hans eksempel, ligesom han blev en mentor for ønologistuderende, der med glæde arbejdede med hos Petaluma - ofte gennem flere år.
Brian Croser er i dag anerkendt som Australiens førende vinproducent, når det drejer sig om terroir-baserede vine. Derudover har han være med til at etablere adskillige vinuddannelser på australsk jord i 1970’erne og 80’erne, hvoraf flere eksisterer den dag i dag.
Men den initiativrige vinproducent har også rakt ud over Australiens grænser - blandt andet med vinhuset Argyle i Oregon, som han grundlagde i 1985, og som blandt andet fremstiller mousserende vine.
Han har ligeledes været præsident for Winemakers Federation of Australia, hvor han har kæmpet adskillige slag på vegne af foreningens medlemmer, de australske vinproducenter.
Brian Croser har modtaget et hav af priser for sin indsats inden for forskning og uddannelse, når det gælder den australske vinindustri. En af dem er den prestigefyldte Officer of the Order of Australia. Og i 2004 blev han udnævnt til "Man of the Year" af det britiske vinmagasin Decanter. I dag helliger Brian Croser sig frem for alt sit vinhus Tapanappa i South Australia.
Adresse: Tapanappa, 15 Spring Gully Road, Piccadilly, South Australia, tlf.: (+61) 8 7324 5301, e-mail: wine@tapanappa.com.au, www.tapanappa.com.au.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Henriette Simonsen har netop være på vinrejse i Frankrig og hørte her ordet pigeage. - Hvad er det? spørger hun.
Ordet pigeage er et vinteknisk udtryk. Det beskriver arbejdet med at skubbe druekvaset, som flyder oven på vinen i en gærings-tank, ned i vinen, så drueskaller og stilke bedre kan afgive farve og garvesyrer. Samtidig tilføres der lidt luft til den gærende most.
Man kalder massen af druekvas øverst i en tank for "hatten", og mange steder støder man simpelt hen denne hat ned med en stok – eller med fødderne. Eller man har mekaniske indretninger til arbejdet. Det gøres gerne et par gange om dagen.
Pigeage er et fransk ord, som er afledt af udsagnsordet piger, der betyder at trykke ned eller træde ned.


Ugens vinøse billede

Thomas Hartmann fra Deutsche Weininstitut har taget dette usædvanlige billede af en kande Federweisser under stormgæring. Her er der virkelig skum på toppen!
Federweisser er en sød, kun halvgæret druesaft, som tyskerne elsker. De nyder den fx til løgtærte.
Måske har den næsten mælkehvide drik fået sit navn, fordi man i gamle dage gav den en let filtrering gennem fjer (Feder). Eller fordi bundfaldet ligner en hvid fjederham.
Federweisser smager godt, men man skal passe på med den. Man kan få noget så ondt i maven af den.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-538
Billede 521-546



538 Vi er i Cahors i Frankrig, så druen på marken er sikkert Malbec (foto © Kaj Sparrewath Hansen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Recoda, Vilobi del Penedès, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%) 49 kr., pris på tilbud indtil 17. september: 40 kr., Fakta Fortræffelig cava til en utrolig lav tilbudspris. Et virkeligt kup. Den er lavet på de sædvanlige druer - Macabeo, Xarel Lo og Parellada - og har fine, stadige bobler i glasset. Der er god druesmag, frisk syre og en lille sødme.
Recoda Rosado Brut, Vilobi del Penedès, Cava, Spanien, lav alkohol (12%) 49 kr., pris på tilbud indtil 17. september: 40 kr., Fakta Fortræffelig cava til en utrolig lav tilbudspris. Et virkeligt kup. Den er lavet på druerne Garnacia og Trepat og har fine, stadige bobler i glasset. Den har en fyldig druesmag, tilpas syre og sødme og et lille bid i slutningen, der gør den god til mad.
Collinetta, Santa Stefano Belbo, Prosecco, Spumante, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%) 59 kr., Aldi Vellavet boblevin med en tør og forfriskende citrussmag. Her er vinen, som man blandt andet bruger til den populære Aperol Spritz.

Hvidvin

Weingut Künstler, Riesling, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Lækker Riesling-hvidvin med en bred og kompleks smag med sødme og syre i fin balance. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.
Hauchzart, Schloss Bockfliess, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (9,5%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager Denne hvidvin er en interessant blanding af druerne Grüner Veltliner og Muskateller. Vinen er velegnet både til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

Granbeau, Producteurs Réunis de Cébazan, Cinsault, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin Lækker rosévin med en tæt druesmag og en fin balance mellem syre og sødme. En vin, der er udmærket til mad.
Lumare, Tenuta Iuzzolini, Calabria IGT, Rosato, Italien, 2018, lav alkohol (13%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk Rubinrød vin på druerne Gaglioppo og Cabernet Sauvignon. God, klassisk rosésmag med jordbær, hindbær og citrus og dertil en sødme, som mange vil være glade for. En sommerdrik, god fx som apéritif.
La Doncella, Bodegas Familia Conesa, Vino de la Tierra de Castillo, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., D’Wine En økologisk og vegansk rosévin med en god struktur og fin krydring. En vin, der også vil være rigtig god til mad.
Skærsøgaard Rosé, Skærsøgaard Vin, Rondo, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2018, lav alkohol (11,5%) 200 kr., Skærsøgaard Vin En rosé helt i top. Det er en frisk vin med en dejlig fedme, der lader den delikate smag af rabarber blive hængende længe i munden. Eftersmagen slutter rundt og blødt. Vinen kalder på grønne retter lige fra salater til ikke for kraftigt smagende grøntsagsfade. Eller nyd den til en ekstra god fjerkræsret. 200 kr. er selvfølgelig en pænt høj pris - men det er ikke en krone for meget for denne rosé.

Rødvin

Stony Creek Winemakers Selection, Padthaway, Shraz, South Australia, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%) 79,75 kr., på tilbud indtil 23. august: 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne En lidt atypisk Shiraz uden de typiske krydrede peber-noter - men en dejlig rødvin med duft og smag af modne brombær og med en god syre, der opvejer frugtsødmen. Rigtig god til sommerens lidt fede (kød)grillretter. Flasken har skruelåg.
Signature, Spier, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker: 41,50 kr., SuperBrugsen Til tilbudsprisen en fortræffelig rødvin med en klar og ren smag af druen Cabernet Sauvignon. En anvendelig vin, der er nem at drikke. Flasken har skruelåg. Moden frugt, kirsebær og eg.
Calusari, Pinot Noir, Rumænien, 2018, lav alkohol (12,5%) 85 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw Denne rumænske rødvin har en genkendelig Pinot-smag, men smagen virker lidt tynd og uden oplevelser. Der er frugt og sødme, men ikke så meget mere. Flasken har skruelåg.
Mairena, Familia Blanco Wines, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (13%) 105 kr., Five Clover Wines Lækker rødvin i meget fin balance. Den har en let "støvet" smag med ren frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Kun 13% alkohol - meget tilpas.
Steel Rock, Zinfandel, Californien, USA, 2015, middel alkohol (14%) 109,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin Vellavet og let rødvin med typisk, californisk frugt og markant sødme. I smagen fine noter af kaffe. En vin, der er nem at drikke. Flasken har skruelåg.
Milanti, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%) 119,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 59,75 kr., Skjold Burne En lækker, varm og rund rødvin med en kompleks krydret smag og noter af solbær. Smagen holder længer i munden.
Governo all'Uso Toscano, Tenute Poggiocaro, Toscana, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin En god og let drikkelig rødvin med masser af bærmost i smagen og en blød og rund afslutning. Prisen er lidt i overkanten.
Heitlinger, Weingut Heitlinger, Pinot Noir, Baden, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%) 179 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt En delikat rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en god og ren smag af druen Pinot Noir med noter af kirsebær og sommerbær. Flasken har skruelåg.
Sounds of Silence, Oak Valley Wines, Pinot Noir, Elgin, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%) 185 kr., pris ved 6 flasker: 145 kr., Erik Sørensen Vin Dejlig Pinot-rødvin med en frisk duft og smag af kirsebær, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.
Bicento, Agricola Nativ, Irpina Campi Taurasini, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk Kan man lide en kraftig, fyldig, tæt og sødlig rødvin, der varmer med sin gode frugt og kompleksitet, så er denne vin sagen.

Sød vin

The Junior Port, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%) 169,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 129,75 kr., Skjold Burne En relativ let og sød portvin med smag af mokka og kirsebær-chokolade og et lille bittert bid til slut. En rigtig god begynder-portvin til både desserter og blå oste.
Starosel, Muscat, Bulgarien, høj alkohol (15%) 175 kr., pris på tilbud for 35 cl:140 kr., AM Vinimport En sød vin i en bar dame! Hvilken fantasi! Hvilken udsøgt smag! Flasken har virkelig form som en knælende dame uden en trævl på kroppen, og der er 35 cl sød dessertvin i damen Men hvordan smager hendes korporlige safter? De er søde, lidt honning, marcipan, Muskat-drue. Nej, der findes ikke klamme flasker af det modsatte køn - eller en pris ved sex flasker ...

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen