Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2019Foto: Wikipedia/ NASA.

Astronauter og resveratrolDel på Facebook

Det er utroligt med alle de godgørende egenskaber, der er forbundet med resveratrol - det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.

Nu har et nyt forsøg med rotter fra Harvard Medical School vist, at stoffet højst sandsynligt kan forbedre vilkårene for astronauter på rumrejse.
Når en astronaut har opholdt sig blot tre uger i rummet uden jordens tyngdekraft, er hans eller hendes lægmuskler skrumpet med cirka en tredjedel, ligesom der vil være et tab af de langsomme muskelfibre - de fibre, der trækker sig langsomt sammen, og som hænger sammen med fysisk udholdenhed.

Resveratrol i drikkevandet


Forskernes forsøg stod på over fjorten dage og involverede i alt 24 rotter. Halvdelen af rotterne levede under normale forhold (kontrolgruppen), mens den anden halvdel opholdt sig under forhold svarende til rummet - altså uden tyngdekraft. I alt tolv af rotterne - seks i hver lejr - modtog dagligt en portion resveratrol i deres drikkevand. Hver uge målte forskerne rotternes muskler og den kraft, deres poter var i stand til at gribe med, hos såvel kontrol-gruppen som hos ”rum-rotterne”.

Stort set ingen ændring


Ved forsøgets afslutning viste det sig, at de rotter, der havde fået resveratrol under ”rum-opholdet”, stort set havde den samme styrke i deres potegreb, som de rotter i kontrolgruppen, der ikke havde fået resvetratrol, mens gribestyrken hos de ”rum-rotter”, der ikke havde fået stoffet, var svækket. Samme gode resultat gjaldt resveratrolen og de langsomme muskelfibre. Næste forsøg vil selvfølgelig gå ud på at lade astronauter på rumrejse indtage en daglig dosis resveratrol.


Foto: Valery Zvonarev.

Et fantastisk "champagnehus" Del på Facebook

12.000 flasker champagne og anden mousserende vin er der gået til det fantastiske hus, som den 52-årige russer Hamidullah Ilchibaev har bygget.
Huset, der indefra er isoleret og ligner et almindeligt hus, var en bryllupsgave til hans ældste søn. Det er på 99 kvadratmeter og ligger i Ilchibaevs hjemby, Chelyabinsk.
Det har taget ham tre år alene at skaffe de mange flasker, som han dels har købt både fulde og tomme - dels har fået forærende af restauranter i nabolaget.

Oz's palads


Som Hamidullah Ilchibaev har udtalt, anede han ikke, at der fandtes så mange forskellige flasker boblevin, da han startede på projektet.
I Chelyabinsk kaldes huset, som Ilchibaev spår en levetid på mindst 100 år, for "Oz’s palads" efter den gamle amerikanske eventyrfilm "Troldmanden fra Oz".
Man kan se flere billeder af huset ved at klikke her.

VinAvisens serie af postkort fra NavarraDel på Facebook

I sidste uge besøgte vi det familieejede Ochoa og smagte vinhusets dejlige krydrede vine. Vi var også forbi det smukt beliggende Bodega Señorio de Sarria i underappellationen Valdizarbe.
Nu skal vi videre til et af Navarras mest berømte vinhuse, Bodega Otazu, der er top-klassificeret, og som ud over fortræffelige vine også kan byde på moderne kunst ad libitum.


Bodega Otazu ligger i Cuenca de Pamplona-bassinet, der er omgivet af bjergkæderne Sierra del Perdón og Sierra de Echauri. Det er Spaniens nordligst beliggende rødvinsproducerende vinhus.

10. postkort fra Navarra:
Vinhus med Spaniens fineste klassifikationDel på Facebook

I Navarra er vinhusene koncentreret i den sydlige del af regionen. Det vinhus, der ligger længst mod nord, er Bodega Otazu - som faktisk har de nordligst beliggende vinmarker med rødvinsdruer i hele Spanien.
Vinhuset har som et ud af kun fjorten spanske vinhuse fået tildelt klassifikationen Vino de Pago, som gives til enkelte vinmarker eller til selve vinhusene. Det er den fineste klassifikation, man kan opnå, og den svarer til franskmændenes Grand Cru.
Vino de Pago blev indført i 2003, og for at opnå klassifikationen skal et vinhus opfylde en lang række kvalitetskrav i forbindelse med dyrkning, høstudbytte og vinfremstilling. Desuden skal terroiret være helt specielt - hvilket bestemt også gælder for Otazus vinmarker.
Påvirkningen fra Atlanterhavet sørger blandt andet for mere regn end i resten af Navarra. Somrene er lange med masser af solskinstimer og med kølige nætter, der forlænger druernes modning og giver elegance og kompleksitet.
Og sandt nok så smagte vi den ene perle af en vin efter den anden hos Otazu. Herhjemme forhandles vinhusets vine af VildMedVin.


Foran den gamle kirke er der opstillet en installation bestående af fire glaskasser med vand i. De symboliserer de fire typer vin, Otazu fremstiller: Rødvin, hvidvin, rosé og mousserende vin. Og størrelsesforholdet mellem kasserne svarer nøjagtig til produktionen af de enkelte vintyper.

11. postkort fra Navarra:
En kontrastrig smeltedigelDel på Facebook

Folk valfarter til Bodega Otazu for at smage vinhusets fortræffelige vine. Men de kommer også for at opleve selve ejendommen, der er en interessant smeltedigel af arkitektur og moderne kunst.

Der er blandt andet en kirke, San Estaban, fra 1100-tallet og et palads, Señorío de Otazu, fra 1500-tallet - hvor ejerne af Otazu, den venezuelanske familie Penso Blanca, bor. Derudover er der det gamle vinhus fra 1860'erne, som i dag er indrettet som museum, samt et nyt og moderne vineri fra 1990'erne. Og overalt, hvor man går rundt på ejendommen, er der - såvel ude som inde - spændende moderne kunstværker: Installationer, malerier, skulpturer, fotografier, tegninger og videokunst af især spanske og latinamerikanske kunstnere.
Hver uge er der forskellige guideture hos Bodega Otazu - der naturligvis ender med en smagning af husets vine. (Fortsættes nedenfor ...).Den venezuelanske kunstner Carlos Cruz Diez har skabt en lys-installation i Otazus fantastiske fadkælder. Lyset kan skifte i forskellige farver og nuancer.

12. postkort fra Navarra:
Bodega Otazus berømte vinkatedralDel på Facebook

Kunsten dukker op i gangene, i vineriet og i den imponerende 3600 kvadratmeter store fadkælder, der huser 2000 fade af fransk og amerikansk eg.
Kælderen, der stod færdig i 1997, er tegnet af arkitekten Jaime Gaztelu Quijano og ingeniøren Juan José Arenas, og over de mange fade rejser sig i 6 meters højde i alt ni kolossale hvælvinger af beton. De er alle kvadratiske og har et spænd på hele 18 meter. Hvælvingerne hviler ikke på søjler - sådan som man ser det i fx gotiske katedraler - men er fastgjort direkte til kældergulvet.
Man bliver helt stum, når man står i denne mægtige vinkatedral, der velfortjent er blevet beskrevet i utallige arkitekturmagasiner.
På billedet ses, hvordan kunstneren Carlos Cruz Diez giver kælderen en ekstra dimension med en lys-installation. Og længere nede på siden - som denne uges store billede - ses fadkælderen, som den normalt tager sig ud. I næste uge afslutter vi serien af postkort fra Navarra, og vi gør det blandt andet med et besøg hos distriktets største vinhus, Príncipe de Viana.


Fire festklædte deltagere i årets udgave af La Médocaine.

En "Tour" i vilde kostumerDel på Facebook

Millioner af mennesker verden over har siddet klistret til tv-skærmen det meste af juli måned for at se Tour de France.

Helt så mange så nok ikke med, da La Médocaine blev afholdt i slutningen af maj - selv om det er et meget populært og festligt cykelløb.
I år var det 21. gang, det blev afholdt i det sydlige Médoc, og traditionen tro drønede de i alt 6500 deltagere af sted på deres mountainbikes iført fantasifulde kostumer.
Som altid lød startskuddet i Arsac, hvorefter turen gik gennem Margaux, Moulis, Listrac og Bordeaux Supérieur - og forbi mere end 50 vinslotte.
Man kunne følge syv forskellige ruter, der strakte sig fra 20 til 80 kilometer - alt efter, hvad bentøjet og kostumerne var.

Top-vine og friske østers


Bliver man alligevel træt i benene undervejs, er der mulighed for at stoppe ved en eller samtlige af de atten holdepladser, hvor der bydes på vin fra nogle af Médocs førende vinslotte ledsaget af friske østers.
La Médocaine har da også ry for at blive stadig mere underholdende og højtråbende, som dagen skrider frem …
Det hænder også, at en "humlebi" eller en "viking" ender i grøftekanten - til stor morskab for tilskuerne.
Hvis man har lyst til at melde sig til cykelløbet, kan det gøres på løbets hjemmeside - hvor man også kan læse mere om begivenheden, se videofilm osv. Tilmeldingen til La Médocaine 2020 starter i december i år, og løbet afholdes 30. maj. Hvis der er nogle af VinAvisens læsere, der har deltaget - eller overvejer at gøre det - hører vi gerne på info@vinavisen.dk


Fra laboratoriet, hvor de australske forskere eksperimenterer med nanoteknologi og vin. Foto: Jim Jones/ Wine Australia.

Ny forskning kan fjerne uønskede aromaerDel på Facebook

Hvis man udelukkende går ind for naturvin, hvor vinproducentens indblanding er så minimal som mulig, vil nedenstående måske ikke falde i så god jord.

Australske forskere fra blandt andet University of Adelaide har nemlig fundet frem til, hvordan man ad teknologisk vej vil kunne fjerne uønskede aromaer i vin.
Foreløbig er det lykkedes forsker-teamet at fjerne stoffet methoxypyrazin. Dette stof findes især i druerne Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Carménère og Malbec. Altså de typiske Bordeaux-druer. Og det, som stoffet er kendt for, er at give vinene grønne noter. Sådanne noter kan i mindre omfang ligefrem være ønskværdige i en vin. Men de kan også udmønte sig i en aroma, der minder lidt om gamle asparges - hvilket de færreste vel bryder sig om.

Brugte nanoteknologi


De australske forskere fjernede methoxypyrazinen ved hjælp af nanoteknologi - en teknologi, som manipulerer med de enkelte atomer og molekyler, og hvor man arbejder med uendeligt små partikler. Fx er en nanometer lig med en milliontedel millimeter.
Først udviklede forskerne polymerer (syntetiske forbindelser med høj molekylevægt), som var i stand til at fjerne methoxypyrazinen fra vinen ved at tiltrække stoffet. Dernæst satte forskerne magnetiske nonopartikler fast til polymererne, sendte hele molevitten ned i vinen, og trak den så op igen ved hjælp af magneter.
Det bedste af det hele var, at vinens øvrige - og mere behagelige aromastoffer - ikke blev påvirket af behandlingen.

Vil også kunne fjerne prop og røg


Det succesfulde forsøg har givet forskerne blod på tanden. De er nemlig ikke i tvivl om, at nanoteknologien anvendt på denne måde vil få stor betydning for fremtidens vinindustri, når det gælder om at justere aromaen i vin. Og man anser det for højst sandsynligt, at teknikken også vil kunne fjerne den ubehagelige møffede lugt i proppede vine, der skyldes kemikaliet TCA (2,4,6-trikloroanisol).
Som regel er det inficerede korkpropper, der er synderen, men problemet kan også opstå i selve vineriet.
En anden uønsket aroma, som forskerne mener at kunne fjerne, er røgaroma. Den indfinder sig typisk, når druerne stammer fra vinmarker, der har været udsat for røg - fx fra en ildebrand i området.
Næste skridt bliver ”finpolering” af polymererne og flere forsøg i en større målestok.
Man kan læse mere om den nye forskning ved at klikke her.


Peter Jørgensen.

Peter Jørgensen er dødDel på Facebook

Peter Jørgensen er død i en alder af 86 år, og hermed har den danske vinbranche mistet et af sine anerkendte og garvede medlemmer.

Han var sammen med sin bror, Flemming, fjerde generation i vinfirmaet Knud Jørgensen i Hellerup, og han var uddannet vinkyper - og videreuddannet hos vinhuse rundt om i Europa.
Familiefirmaet blev senere solgt, og i de sidste tre årtier boede Peter Jørgensen i Bordeaux, hvor han - også sammen med sin bror - drev slottet Château de Haux, der ejes af et aktieselskab, som brødrene grundlagde i 1985. I denne uges Blå Bog længere nede på siden kan man læse mere om den danske vinhandler.

Plasticsugerør i en "Sex on the Beach" cocktail vil være et sjældent syn i Danmark i 2020. Foto: Wikipedia/Stuart Webster.

Dansk farvel til sugerøretDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt, hvordan store internationale hotelkæder som Hilton og Marriot har udfaset det miljøforurenende plasticsugerør. Og herhjemme er flere supermarkeder fulgt trop.
Nu er også Dansk Bartender Laug via en enstemmig afstemning blandt medlemmerne nået frem til at forbyde plasticsugerør.
Danskernes interesse for drinks og cocktails er steget markant de senere år, hvilket har medført, at barernes forbrug af sugerør er røget i vejret. Så det er nu, der skal sættes ind!

Det er os, der kan påvirke


Foreningens formand, Zander Lauritzen Hansen, er derfor yderst tilfreds med afstemningens resultat:
- Vi er utrolig stolte og glade over, at medlemmerne stemte for, at vi som helhed kan stå forrest og gøre vores del for at sikre vores fælles fremtid.
- Vi har en forpligtigelse til at være med til at drive nye trends og bæredygtige alternativer fremad. - Det er os, der står bag baren og skænker og dermed også os, der kan påvirke den retning, vi bevæger os i.

Danmark som forbillede


Nu vil foreningens mange medlemmer, der tæller barer og restauranter, blive bedt om at droppe plasticsugerøret inden d. 31. december i år - eller i hvert fald have en plan parat for, hvornår det skal ske.
Yderligere vil Dansk Bartender Laug under et kommende større internationalt møde med bartenderlaug fra andre lande fortælle om den danske forenings beslutning. Håbet er selvfølgelig, at de andre foreninger vil følge trop med det bæredygtige forsæt.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Portvino er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Peter Jørgensen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter J. Jørgensen (f. 1933-2019) blev bogstaveligt talt født ind i vinbranchen som fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup. Han blev uddannet som vinkyper i firmaet Schalburg og efter aftjent militærtjeneste ansat i familiefirmaet.
I 1977 blev han og hans bror, Flemming, medejere i firmaet og ændrede på flere fronter stilen i det eksklusive firma. Brødrene arrangerede store smagninger for kunderne. De tog kunderne med på vinrejser og begyndte en meget succesrig kursusvirksomhed i, hvad de kaldte Academie du Vin. En hel etage i ejendommen i Hellerup blev indrettet til denne vinskole.
I perioden 1972-90 var Peter Jørgensen præsident for Det franske Vinråd, og i årene 1980-82 formand for den internationale sammenslutning af NATO-reserveofficerer (CIOR) med 800.000 medlemmer.
I 1991 solgte Peter og Flemming Jørgensen familiefirmaet for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux. I 1985 havde de taget initiativet til at danne et aktieselskab med det formål at købe slottet, og i dag har selskabet omkring 19.000 aktionærer. Ejendommen var på 20 hektar. Senere har selskabet købt endnu to vingårde og ejer nu 60 hektar med en årlig produktion på 350.000 flasker.
Peter Jørgensen var en flittig vinskribent og har blandt andet i 1984 skrevet bogen "Bourgogne - små vingårde med store vine". Og sammen med sin bror skrev han bøgerne ”Château de Haux, 400 års vinhistorie” og ”Fra landevejskro til vinslot”.
I de sidste 30 år af sit liv boede Peter Jørgensen i Bordeaux by sammen med sin franske hustru. Han fortsatte længe med at virke som daglig leder af Château de Haux, men overdrog ledelsen til næste generation for nogle år siden.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder Gemischter Satz?Del på Facebook

I sidste uge anmeldte vi en østrigsk vin - en Gemischter Satz fra Weingut Frank. Nu vil Louise Knudsen godt vide, hvad ordene Gemischter Satz står for.
I gamle dage var det almindeligt i såvel Østrig som Tyskland at plante forskellige druer i samme mark, høste hele molevitten og lave en slags blandingsvine (gemischt betyder blandet på tysk). Fordelen var, at nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
Denne tradition er i dag blevet taget op af en række østrigske og tyske vinproducenter, der foruden enkeltdrue-vine fremstiller Gemischter Satz.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Et større antal tomme vinflasker var just ankommet til Schloss Vollrads, da Lars Ole Hansen for nogen tid siden besøgte vinslottet. Og han forevigede det imponerende syn, før udpakningen gik i gang.
Schloss Vollrads ligger i den tyske vinregion Rheingau, og dets vinøse rødder går helt tilbage til 1200-tallet. Siden dengang og indtil 1997 var slottet i familien Greiffenclaus eje - i dag ejes det af banken Nassauische Sparkasse.
Flaskerne er med garanti blevet fyldt med Riesling-hvidvin, da slottet kun fremstiller vin på denne ene drue.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-540
Billede 521-546


539 Ni kolossale hvælvinger af beton rejser sig over fadene i Bodega Otazus imponerende vinkælder. (foto © Bodega Otazu).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Prosecco, Prosecco DOP, Italien, 2018, lav alkohol (10,5%)

59 kr., Lidl

En boblevin med en meget enkel og mild frugtduft og -smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giordano, Vino Spumante, Rosé, Millesimato, Extra Dry, Italien, lav alkohol (12%)

109 kr., pris på tilbud indtil 31. juli ved 2 flasker: 49,75 kr., Irma

Til tilbudsprisen 49,75 kr. en forbavsende god spumante med fine, stadige bobler og en god druesmag. Den er tør, men dog med en lille sødme og lang eftersmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Erba Voglio, Torraccia del Piantavigna, Colline Novaresi, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En dejlig hvidvin i fin balance. Den har en liflig duft med noter af blomster og en aromatisk smag, igen med blomster - rosenblade - samt en fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling Trocken Spätlese, Vier Jahrzeiten Winzer, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2018, middel alkohol (13,5%)

79,6 kr., Amka

En elegant hvidvin med en let krydret duft med strejf af karambole og sød lime. Druerne til denne vin er høstet sent (Spätlese), hvilket giver vinen en vis sødme. Men Riesling-druernes markante syre giver på bedste vis modspil til sødmen. Så det er på ingen måde en sød vin, men en tør vin med en fin sødme. Nyd den til lyse fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Verduzzo, Marca Trevigiana IGT, Italien, lav alkohol (11%)

79,95 kr., SPS Wine

En dejlig og let hvidvin med en anelse forfriskende prikken på tungen. En rigtig sommervin med god fylde og noter af modne pærer og papaya. Vinen er økologisk og vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aguieloun, Les Terrasses d'Eole, Ventoux, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

Der er gods i denne flotte hvidvin på druerne Clairette, Vermentino og Viognier - et bredt smagsbillede med noter af blød lakrids og lavendel og et lille bid, der gør vinen fin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passerì, Montemajor, Lazio IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Vellavet hvidvin på druerne Chardonnay og Petit Manseng. I den fyldige druesmag er der noter af abrikos og et strejf af honning. Lang, god eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Mimi, Chateau Ste Michelle, Chardonnay, Horse Heaven Hills, Washington, 2017, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

I og for sig er dette en udmærket hvidvin, men man skal kunne lide den markante træsmag for at være rigtig glad for den. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarani, Gamay, Comté Tolosan IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (11,5%)

49,6 kr., Amka

Den blå Gamay-drue er bedst kendt fra Beaujolais-rødvin, men her er den brugt i en rosé fra Comté Tolosan - en IGP-appellation inden for det store distrikt Sud-Ouest. Det er en helt lys rosé, der kun har haft ganske lidt skindkontakt med de blå druer. Den har en fin blomsterduft, en god frisk druesmag og en lille note af grape. Et godt glas til prisen. Flasken har skruelåg. Sælges i udvalgte Meny og Spar-butikker. Amka oplyser nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe, Viñedos Emiliana, Maipo Valley, Reserva, Chile, 2019, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris på tilbud indtil 8. august: 40 kr., SuperBrugsen

Denne dejlige rosévin har vi smagt i tidligere årgange. Om 2018-årgangen skrev vi: ”Til kun 40 kr. er dette en rigtig god rosévin på økologisk dyrkede druer - ganske lys, med en frisk druesmag og et lille bid i slutningen, der gør den egnet til mad.” Denne beskrivelse gælder også den nye årgang. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cabalié, Vindivin, Vin de France, Rosé, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., AndrupVin.dk

En lækker og klassisk rosévin på druerne Grenache og Syrah. I smagen noter af jordbær og grenadinens sødme. God både som terrassevin og til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urban, Weinbau Urban, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

En klassisk, ret fyldig rosévin med noter af jordbær og hindbær samt en fin sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Starosel, Chardonnay, Den thrakiske region, Bulgarien, 2017, middel alkohol (13,5%)

135 kr., pris på tilbud: 108 kr., AM Vinimport

En gylden-farvet rosévin med et smalt smagsspektrum, hvori vanillen fra en lidt pågående fadlagring markerer sig. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Donna Rosa, Fattoria San Francesco, Gaglioppo, Calabria IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95, Supervin

Fortræffelig rosévin med noter af jordbær, hindbær og kongen-af-Danmark samt en ret markant sødme. I smagen et strejf af egetræ efter fire måneder på små fade.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peuceta, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

45 kr., Lidl

En enkel, men rigtig god rødvin med en fin balance mellem frugt, krydderier og syre og med en blød og rund slutning. En vin uden kanter, og en vin, mange vil kunne lide. Da den også er yderst prisvenlig, er den et godt bud på rødvinen til den store fest.

stjernestjernestjerne

Lucky Bastard, South Eastern Australia, Australien, 2018, høj alkohol (15%)

49 kr., Aldi

En lidt stram rødvin med et smalt smagsspektrum og en kort eftersmag. Men unægtelig en billig vin. Udpræget en madvin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

La Châsse, Gabriel Meffre, Côtes du Rhône, Prestige, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

64,95 kr., pris på tilbud indtil 1. august: 35 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Pæn rødvin på druerne Syrah, Grenache og Mourvèdre. Den har god frugt, bløde tanniner, sødme og tilpas syre. Udpræget bordvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spätburgunder von Vulkan, Weingut Konstanzer, Pinot Noir, Tyskland, 2014, lav alkohol (13%)

85 kr., Amka

En rødvin, der er typisk for Pinot Noir-druen med dens liflige og let parfumerede aroma og dens saftige bærsmag. Vinen har også en god syre til slut, hvilket gør den velegnet til lidt fede spiser som fx patéer. Flasken har skruelåg. Amka oplyser nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Las Martas, Bodega San Gregorio, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., A Vinstouw

Flot rødvin med en harmonisk og kompleks smag. Fyldig frugt, kirsebær, hindbær, fin krydring og en lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. Skænk den gerne let afkølet.

stjernestjernestjernestjerne

Noster, La Perladel Priorat, Priorat, Crianca, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

169 kr., Pris ved 6 flasker: 100 kr., D’Wine

Vellavet rødvin med god frugt og bløde tanniner. En udmærket madvin uden nogen større bredde.

stjernestjernestjernestjerne

Bastion, Schloss Bockfliess, Pinot Noir, Wien, Reserve, Østrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 165 kr., Holte Vinlager

Kan man lide smagen af træ og vanille, så er denne rødvin sagen. Vi syntes, at der var lidt for meget af begge dele. Men ellers er der en god Pinot-smag med noter af søde jordbær. Plask den gerne over i en karaffel; så bliver den lidt mere fremkommelig.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Pink Porto, Dona Otilia, Douro, Portugal, høj alkohol (19,5%)

149 kr., Portvino

Dette er ikke en traditionel portvin men en let udgave med en klar mørkerød farve. Smagen er vinøs, relativt enkel og umiddelbart ret sød. Men i eftersmagen opvejes sødmen af et tilpas bittert bid. Drik vinen til sommerens søde jordbærdesserter - det vil være et fortræffeligt match.