Dommere i dyb koncentration under Mundus Vini.
Hvilke vine vinder?
Hvert år vinder vine fra alverdens lande fornemme priser ved internationale konkurrencer. Disse vine er selvfølgelig af høj kvalitet, men har de andet tilfælles? Er der mon en rød tråd - nogle bestemte karakteristika ved vinene, som har givet dem en større chance for at opnå medaljer?Det satte et hold forskere ved Washington State University og universitetet i Lissabon sig for at finde ud af.
Forskerne tog udgangspunkt i en af verdens største og mest estimerede vinkonkurrencer, Mundus Vini, der afholdes to gange årligt i den tyske by Neustadt an der Weinstrasse. Og til hver konkurrence indleveres der omkring 6000 vine fra hele verden.
Analyserede et hav af vine
Efter hver konkurrence offentliggør Mundus Vini listen over medalje-vinene, dommernes kommentarer og basale kemiske analyser (alkoholindhold, syre, restsukker, osv.) for hver enkelt vin.
Forskerne analyserede disse oplysninger for samtlige af de tørre rød- og hvidvine, der havde vundet de to fornemmeste priser - guldmedalje og stor guldmedalje - ved de i alt seks konkurrencer i 2014, 2015 og 2016.
Nu er resultatet af den omfattende analyse offentliggjort, og den viser, at der er visse fælles træk blandt vinder-vinene, alt efter vintype.
Alkohol, sødme og eksotiske noter
Når det gælder rødvinene, er der en tendens til, at dommerne favoriserer komplekse vine med et højt indhold af alkohol og en vis frugtsødme - og vine med en aroma af tørrede frugter og krydderier.
Hvidvine har ligeledes en bedre chance for at vinde, hvis de har krop og fylde, en anelse sødme og gerne noter af eksotiske frugter.
Rødvine med grønne, herbale noter eller smag af friske røde bær vinder sjældnere top-priser, ligesom stringente og meget tørre hvidvine med et pænt højt syreniveau heller ikke har så store chancer for at vinde guldmedaljer.
Undersøgelsen er interessant læsning, og man kan læse den i sin helhed ved at klikke her.