Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2019Dommere i dyb koncentration under Mundus Vini.

Hvilke vine vinder?Del på Facebook

Hvert år vinder vine fra alverdens lande fornemme priser ved internationale konkurrencer. Disse vine er selvfølgelig af høj kvalitet, men har de andet tilfælles? Er der mon en rød tråd - nogle bestemte karakteristika ved vinene, som har givet dem en større chance for at opnå medaljer?

Det satte et hold forskere ved Washington State University og universitetet i Lissabon sig for at finde ud af.
Forskerne tog udgangspunkt i en af verdens største og mest estimerede vinkonkurrencer, Mundus Vini, der afholdes to gange årligt i den tyske by Neustadt an der Weinstrasse. Og til hver konkurrence indleveres der omkring 6000 vine fra hele verden.

Analyserede et hav af vine


Efter hver konkurrence offentliggør Mundus Vini listen over medalje-vinene, dommernes kommentarer og basale kemiske analyser (alkoholindhold, syre, restsukker, osv.) for hver enkelt vin.
Forskerne analyserede disse oplysninger for samtlige af de tørre rød- og hvidvine, der havde vundet de to fornemmeste priser - guldmedalje og stor guldmedalje - ved de i alt seks konkurrencer i 2014, 2015 og 2016.
Nu er resultatet af den omfattende analyse offentliggjort, og den viser, at der er visse fælles træk blandt vinder-vinene, alt efter vintype.

Alkohol, sødme og eksotiske noter


Når det gælder rødvinene, er der en tendens til, at dommerne favoriserer komplekse vine med et højt indhold af alkohol og en vis frugtsødme - og vine med en aroma af tørrede frugter og krydderier.
Hvidvine har ligeledes en bedre chance for at vinde, hvis de har krop og fylde, en anelse sødme og gerne noter af eksotiske frugter.
Rødvine med grønne, herbale noter eller smag af friske røde bær vinder sjældnere top-priser, ligesom stringente og meget tørre hvidvine med et pænt højt syreniveau heller ikke har så store chancer for at vinde guldmedaljer.
Undersøgelsen er interessant læsning, og man kan læse den i sin helhed ved at klikke her.


Billedet er fra optagelserne med højhastighedskameraet og viser det splitsekund, hvor champagneproppen forlader flaskehalsen. Øverst har champagnen været 20 grader varm og nederst 30 grader.

Champagne kan bryde lydmurenDel på Facebook

At bryde lydmuren er normalt sådan noget seje piloter i jetjagere gør. Og når de gør det, er det fordi de flyver med en højere hastighed end lyden.

Men faktisk kan enhver bryde lydmuren, simpelt hen ved at åbne en flaske champagne med et knald - hvilket VinAvisens redaktion naturligvis ikke anbefaler. En flaske mousserende vin bør altid åbnes med et suk, hvor proppen lirkes af.
Det er et hold forskere ved Université de Reims i Champagne-Ardenne, der har opdaget, at en champagneprop med fuld fart kan bryde lydmuren. Med et højhastighedskamera, som tager 12.000 billeder i sekundet, har de optaget det øjeblik, hvor den poppende prop forlader flaskehalsen.

Chokbølge inde i tågen


Optagelsen viser, hvordan den gas og vanddamp, som har været spærret inde i flasken, ryger ud med 2400 kilometer i timen - cirka det dobbelte af lydens hastighed - og danner en søjle af tåge. Og det var inde i denne søjle, forskerne opdagede en såkaldt chokbølge, som man også kender fra udstødningen fra et jagerfly eller en raket, idet de bryder lydmuren.
Man kan hverken se tågesøjlen eller chokbølgen med det blotte øje, og bølgen forsvinder kort efter, når trykket aftager.

Temperaturen bestemmer farven


Opdagelsen af chokbølgen kom som en overraskelse - og en slags ekstra oplysning - for de franske forskere.
Optagelserne med højhastighedskameraet havde nemlig oprindelig et helt andet formål. Man ville undersøge, om tågesøjlen ændrede farve afhængig af, hvilken temperatur champagnen havde, når den blev poppet op.
Man udførte to forsøg, et, hvor champagnen var 20 grader varm - altså havde stuetemperatur - og et, hvor den var hele 30 grader.
Tågesøjlen opstår, idet gassen og vanddampen, når de netop har forladt flaskehalsen, fryser til minus 90 grader og danner iskrystaller. Forsøget viste, at måden, hvorpå iskrystallerne dannes, er forskellig, alt efter champagnens temperatur - og at det i høj grad påvirker tågesøjlens farve. Ved 30 grader blev søjlen hvidgrå, mens den ved 20 grader blev himmelblå.

En professor, der er bidt af bobler


Man kan læse mere om eksperimentet - og downloade billedet øverst til venstre af tågesøjlerne i stort format - ved at klikke her.
Lederen af forskerteamet er professor Gérard Liger-Belair, og han har forsket i bobler og champagne i adskillige år. Det er blandt andet ham, der har fundet frem til, at der i et enkelt fyldt champagneglas (en flûte) i gennemsnit er 1 million bobler.
Liger-Belair har også skrevet en bog om sine mange forskningsresultater, ”Uncorked, The Science of Champagne”, som kan købes hos Amazon.


De store flotte klaser blå druer hos Dansk Vincenter skal snart høstes. Kom, og hjælp til!

Hjælp til høsten i AvedøreDel på Facebook

Høsten af de fuldmodne økologiske druer er skudt i gang hos Dansk Vincenter i Avedøre. De grønne Solaris-druer er i hus, men der mangler hænder til at høste de mange blå druer, der skal forvandles til vinene Nordlund og Lillelund.

Derfor søger vingårdens vinbonde, Miriam My Sandra Arcerito, frivillige - store som små - der har lyst til at deltage i høsten.
Dagen starter med morgenmad og fælles introduktion til, hvordan man griber høsten an. Og så går turen ud i vinmarken med spande og sakse. Efter nogle timers håndhøstning venter der traditionen tro et par slevfulde fra den store høstgryde - selvfølgelig ledsaget af god vin - hvorefter arbejdet fortsætter endnu et par timer.

En sjov og hyggelig dag


Høstdagen bliver en søndag i oktober - sandsynligvis d. 13, 20 eller 27. Den nøjagtige dato er op til vejrguderne og sukkerindholdet i druerne - vinbonden holder et skarpt øje med begge dele i denne tid.
Hvis man har lyst til en sjov, hyggelig og lærerig dag, skal man sende en mail til ma@vincenter.dk, hvorefter man får nærmere besked om tid og sted.
Man kan læse mere om vingården ved at klikke her.


Foto: Reyka.

Bar med "iskold" udsigtDel på Facebook

Den 16. oktober åbner en ny bar på Island, og hvis man skal besøge den, kan man godt finde de store støvler, dynejakken og huen frem - og afsætte rigtig god tid.
Det er det islandske vodkamærke Rekya, der ejes af William Grant & Sons, som står bag baren, og den er placeret langt væk fra al civilisation midt på den 935 kvadratkilometer store gletscher Langjökull. Nærmeste by er Reykjavik 100 kilometer væk fra gletscherens kant.

Kan følge koordinaterne


I den fuldt udstyrede cocktailbar vil man kunne sidde og nippe til en Vodka Martini eller en af de mange andre vodka-drinks med udsigt til is så langt øjet rækker …
På Rekyas hjemmeside kan man tilmelde sig en lodtrækning om en gratis tur til baren - så vidt, vi kan se, gælder det, uanset hvor i verden, man bor.
Bliver man ikke den heldige vinder, kan man selv finde frem til baren. Den ligger på koordinaterne 64.565653°N-20.024822°W - hvis nu nogen af vores læsere skulle få lyst til at opsøge den …


Fra filmen "Journey to the Edge of the Earth".

En dyst om bedste videofilm Del på Facebook

Hvert år udskriver det amerikanske vinmagasin Wine Spectator en videokonkurrence om den bedste vinøse film. Alle over 21 år kan deltage uanset nationalitet. Dog skal al tale i filmen være på engelsk. Deltagerne kan være såvel vinprofessionelle som forbrugere med glæde for vinens verden. Der er heller ingen krav til professionelt udstyr - man kan bruge alt fra mobiltelefoner til videokameraer og droner. Men kvaliteten skal selvfølgelig være i orden.

Filmene, der skal vare mellem 30 sekunder og 2 minutter, skal laves over et bestemt tema, og i år lød temaet på ”Wine Wanderlust” (vin-rejselyst).
Nu er vinder-videoen kåret, og det blev ”Journey to the Edge of the Earth” af ejerne af vinhuset Sojourn Cellars i appellationen Sonoma Coast.
Det er en smuk sansefilm om to venner, deres vinhus, deres kærlighed til Pinot Noir-druen og deres stræben efter at finde de bedste marker med druen.

Se de korte film


Andenpladsen gik til en film om advokaten Arthur Murrays mentale rejse fra New Orleans til sin families vinhus i Sonoma.
Tredjepladsen blev snuppet af en kroatisk film, hvor tilskuerne bliver taget med på en rejse fra Kroatiens hovedstad Zagreb ud i vinlandet.
Ved at klikke her kan man se finalist-filmene samt de tre film, der scorede topplaceringerne. Og ved at klikke her kan man se kravene til deltagelse i konkurrencen.


De to dåseøl, der gik for et hammerslag på cirka 19.000 kr.

Rekordpris for dåseøl Del på Facebook

Men hører ofte om vin- og spiritusflasker, der er gået for gigantiske summer på auktioner verden over. Men øl? Og så oven i dåseøl? Den slags kan da ikke indkassere ret meget …

Jo, hvis dåseøllen er sjælden nok, så kan den godt opnå et meget højt hammerslag (altså i betragtning af, at der er tale om øl).
Således blev to meget gamle og sjældne dåseøl for nylig solgt på Chiswick Auctions i London for et beløb, der kan få selv den mest luksuriøse mikrobryggeri-øl til at pakke sammen. Hammerslaget lød på 19.000 kr., hvilket var langt over den højeste vurdering på 13.500 kr. og en hidtidig rekord, når det gælder øl-salg.

Første britiske dåseøl


De to dåseøl stammer fra Felinfoel Brewery i Wales. I 1935 havde verdens første dåseøl set dagens lys i USA hos Gottfried Kruger Brewing Company i New Jersey.
I England var bryggerierne yderst skeptiske over for den amerikanske nyhed, men Felinfoel Brewery vovede pelsen og lancerede i 1936 den første dåseøl på britisk jord - og de to solgte dåser er fra netop dette årstal.
Bryggeriet, som stadig ligger uden for den walisiske by Llanelli, havde da også let ved at få fremstillet tindåserne til brygget. Llanelli var kendt for sin store produktion af tinplader - i 1890 kom 80% af alle de tinplader, der blev brugt på verdensplan, fra dette område.

Anbefaling på bagsiden


Bryggeriet var selvfølgelig nervøs for, hvordan dåseøllene ville blive modtaget - i 1930’erne var øl noget, briterne drak fra flasker eller direkte fra fad.
Derfor kan man også bag på de to dåseøl se en længere anbefaling af den nye emballage. Der står blandt andet, at øllets aroma bevares bedre i de forseglede dåser, at indholdet er beskyttet mod lysets skadelige stråler, at dåsen ikke kan gå i stykker, er lettere at bære, fylder mindre, osv. Måske burde de producenter, der ønsker at introducere dåsevin, have en lignende tekst bag på dåserne ...
De to dåser er i fin stand og stadig fyldt med bryg - der dog nok ikke længere er værd at drikke.
Der blev budt ivrigt på dåserne under auktionen - men de endte, hvor de kom fra, nemlig hos Felinfoel Brewery, der afgav det højeste bud.


Amorim og NASADel på Facebook

Verdens største korkpropfirma, det familieejede Amorim, leverer tonsvis af korkpropper til vinflasker.
Nu har firmaet fået en ny opgave, nemlig at levere kork til NASA. Korken skal bruges til emballage til de prøver, der hjembringes fra Mars, og som er af uvurderlig betydning for rumforskerne.
Kork er vandtæt, elastisk og i stand til at beskytte prøverne mod temperaturer op til 2000 grader og gør det muligt at sende dem tilbage til jorden uden faldskærm.
Det er også et glimrende isoleringsmateriale - blandt andet på grund af dets mange små celler. I en enkelt korkprop er der således omkring 800 millioner celler.

Godt halvår for fransk eksportDel på Facebook

De franske vinproducenter kan ifølge Vitisphere glæde sig over et rigtig godt første halvår af 2019, når det gælder eksporten af vin til omverdenen.
I alt blev der i løbet af de seks måneder eksporteret fransk vin for 4,5 milliarder euro (cirka 34 mia. kr.) - en vækst på 6% sammenlignet med samme periode i 2018.
Men noget tyder på, at eksportlandene i stigende omfang aftager fransk vin i den dyrere ende af prisskalaen. Når det gjaldt mængden af den vin, der blev eksporteret, var der nemlig kun en stigning på 0,5% til 828 millioner flasker. Nedenfor kommer lidt mere info om den franske vineksport i årets første halvår.

Mest op- og lidt nedgang


* De europæiske lande aftog fransk vin for 2,2 mia. euro (cirka 16 mia. kr.), hvilket var en vækst på 7%. Storbritannien toppede med en stigning i importen på hele 12% i værdi - hvilket selvsagt skyldes udsigten til eftervirkningerne af et forestående Brexit.
* USA er Frankrigs største vin-eksportmarked, og hertil steg eksporten med hele 16,5% til 1,8 mia. euro (cirka 13 mia. kr.) og med 5,2% i mængde. Men eksportpilen kan snart begynde at vende den modsatte vej, hvis den amerikanske præsident Trump gør alvor af sin trussel om at lægge massive afgifter på fransk vin.
* De asiatiske markeder aftog fransk vin for 1,6 mia. euro (cirka 12 mia. kr.) - en stigning på 3% i forhold til samme periode i 2018. Og de gode tal skyldes ikke mindst Japan, hvor der var en vækst i importen i værdi på 13% - og Sydkorea, hvor der var en stigning på 11%.
Det kinesiske marked derimod er stagneret - her var der endda et lille fald i importen af fransk vin på 0,6%.

Kig i kalenderenDel på Facebook

Efteråret byder på masser af spændende vinsmagninger over alt i Danmark. Flere af dem finder man i VinAvisens kalender.
I oktober kan man blandt andet komme med til en stor smagning af australske vine og eventen ”A Glass of Italy”, hvor der både er smagsprøver og tilbud på temarejser, mens november fx byder på Organic Value, en smagning af økologiske og bæredygtige vine fra hele Italien og årets store JuleVinmesse på Hotel d'Angleterre.
En af de festlige vinylplader af brugte plasticsugerør.

Fra sugerør til vinylpladerDel på Facebook

Sidste år kastede Bacardi sig - ligesom mange andre spiritusfirmaer - ud i kampen mod plasticsugerøret. Firmaet vil blandt andet ikke længere se de formastelige sugerør i drinksene på diverse reklamer.
Hvor festligt det lille rør end ser ud, så er det yderst miljøskadeligt, da det tager et par hundrede år for et kasseret sugerør at blive nedbrudt.
Bacardi har også - sammen med miljøorganisationen Lonely Whale - sørget for, at man ikke længere ser et sugerør i den emoji, der viser en drink. Og nu samarbejder firmaet og Lonely Whale om et nyt projekt: At forvandle brugte plasticsugerør til vinylplader.

55 barer deltager


Projektet omfatter 55 barer rundt om i USA, som alle har indsamlet plasticsugerør og afleveret dem til et firma, der fremstiller vinylplader. Derudover vil der flere offentlige steder blive opsat sugerør-indsamlerkasser, som enhver kan benytte sig af.
Pladerne - som i sagens natur er yderst farverige - afspiller en populær popmelodi. Og de vil blive sat til salg på Lonely Whales hjemmeside i starten af december. Alle indtægter fra salget vil gå til velgørende formål.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Thomas Thoresen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Thoresen (f. 1966) er uddannet cand.merc. fra Copenhagen Business School. Siden 1995 har han arbejdet i IT-konsulentbranchen som salgsansvarlig og forretningsdirektør - og siden 2003 som virksomhedsrådgiver med speciale i forretningssystemer for en række danske virksomheder i eget konsulentfirma.
Allerede i 1995 begyndte Thomas Thoresen at interessere sig for italiensk vin, da han som produktchef i et dansk firma med mellemrum besøgte nogle italienske maskinleverandører og blev introduceret for vinøse oplevelser. Siden hen er det blevet til mange rejser og vinbesøg i støvlelandet.
Som andre borgere i Classensgade på Østerbro var han lokalt begunstiget med Det Italienske Vinhus, indtil forretningen lukkede i 2012. Så da det rigtige vinkælderlokale i Classensgade blev ledigt året efter, blev det startskuddet for Thomas Thoresens eget vinfirma, 2100Happiness. Hermed fik han mulighed for at kombinere forretning med sin store interesse for italiensk kvalitetsvin.
2100Happiness er en medlemsbaseret italiensk vinhandel for private og virksomheder med showroom og afhentning i Classensgade torsdage og fredage. Den primære målgruppe er vinglade mennesker, der bor, arbejder eller en gang i mellem færdes i nærheden af Østerbro, og som værdsætter god italiensk vin.
I sortimentet er der over 300 vine fra mere end 100 italienske vinhuse. Vinene kommer fra et nært samarbejde med en række kollegaer i vinbranchen og via egen import.
Ud over handel med italiensk vin afholder 2100Happiness løbende vinsmagninger i showroomets dertil indrettede bar-miljø for de nu 1000 medlemmer. Derudover afholdes der smagninger i samarbejde med lokale gallerier og restauranter med henblik på vinøse og mindeværdige oplevelser.
Fritiden bruges hyggeligt med venner og familie. Thomas Thoresen har selv tre børn, Liv, Robert og Linn, samt bonussønnen Mikkel.
Adresse: 2100Happiness, Classensgade 13, 2100 København Ø, tlf.: 22 11 50 18, e-mail: kontakt@2100happiness.dk, www.2100happiness.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Var Jumilla en dame?Del på Facebook

Pernille Poulsen spørger, om det spanske distrikt Jumilla er opkaldt efter en dame. Så vidt hun ved, er Jumilla da et pigenavn.

Nej, det er ikke tilfældet, og Jumilla synes ikke engang at være et pigenavn – selv om det jo egentlig lyder som et ganske sødt navn: – Jumilla, kom ned og leg!
Mange stednavne i Spanien er enten af romersk (latinsk) eller arabisk oprindelse, og Jumilla har romerske rødder. Den romerske forfatter Plinius den Yngre nævner således stedet som Juncellus, et navn, der var afledt af ordet iuncus for nogle siv, der groede på stedet. I middelalderen blev det så til Jumyella eller Jumilla.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-547
Billede 521-546


547 En håndfuld af det, der bliver tilbage, når de nyhøstede druer er blevet afstilket hos Cave de Cairanne i Rhône (foto © Cave de Cairanne).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerneØ

Perla, Giol Italia, Vino Frizzante, Italien, 2018, lav alkohol (11%)

69,95 kr., SPS Wine

En meget let hvidvin med en lille perle, der giver smagen friskhed og er tilsat efter sodavands-metoden. Vinen er både økologisk og vegansk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Paloma Minguez, Manuel Manzaneque, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet cava på økologisk dyrkede druer, Macabeo og Chardonnay. Den har fine, små og stadige bobler i glasset, tilpas mousse i munden og en dejlig, lang druesmag med noter af sommeræbler.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

King's Bay, Jean Biecher & Fils, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker hvidvin på økologisk dyrkede druer. Typisk Sauvignon Blanc, men blødere, mere afrundet end så mange andre new zealandske vine på druen. Mere europæisk, måske. Lidt efter Sancerre. I eftersmagen et lille, bittert bid, der gør vinen god til mad, samt mineralske toner. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prestige, Lenz Moser, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 26. september: 59 kr., SuperBrugsen

Druen Grüner Veltliner kommer fint frem i denne friske hvidvin til en attraktiv tilbudspris. Der er noter af peber og mineralitet, tilpas syre og en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wild Rock, Capricorn Wine Estates, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En meget flot, newzealandsk hvidvin med en karakteristisk og ret kraftig duft og smag af den gode drue Sauvignon Blanc. I den blomsteragtige smag er der især noter af grape, men også af stikkelsbær og citrus. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Gustus, Darling Cellers, Bukettraube, Darling, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., Amka

Det er sjældent, man støder på en hvidvin på druen Bukettraube - og af gode grunde, da der kun er 70 hektar tilbage af druen på verdensplan. Hos Darling Cellars, der har lavet denne vin, ejer man de 5,25 hektar. Det er en fyldig, kraftig og tør hvidvin med moden frugt og krydede undertoner. En dejlig vin, der vil egne sig fint til laks og andre fede fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brudenthal, Riesling, Alsace, Grand Cru Brudenthal, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Vellavet enkelmarks-hvidvin med en frisk og blød smag af druen Riesling. I smagen en god syre, men også en lille sødme samt mineralske noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard, Coquillage, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris på tilbud indtil 26. september: 99 kr., Kvickly

En meget dejlig Chablis med alle druen Chardonnays dyder. Vinen har en blød, afrundet smag med diskret krydring, tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Barville, Brotte, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

299,75 kr., pris på tilbud indtil 3. november: 200 kr., Skjold Burne

Flot hvidvin på druerne Clairette, Grenache Blanc og Bourboulenc. En vin med substans, tæt og fint krydret og med en god, lang eftersmag. I smagen et strejf af honning.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Cuvée Pierre Martin, Domaine St. Felix, Pays d'Hérault IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager

En lidt tung og tæt rosé på druerne Grenache og Cinsault. Den har et bittert bid i slutningen, der udpræget gør den til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Casa Marrone, Puglia IGT, Rosato, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., Multi Wine

Ret enkel rosévin på økologisk dyrkede druer. Udpræget en madvin til lettere retter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stones & Bones, Casa Santos Lima, Lisboa, Portugal, 2017, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rødvin på druerne Touriga Nacional, Syrah, Tinta Roriz og Alicante Bouschet. Den har en fløjlsblød druesmag med noter af blommer, brombær og vanille. En tur i en karaffel, og den bliver endnu bedre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sand Point, Cabernet Sauvignon, Lodi, Californien, 2016, middel alkohol (14%)

89 kr., Vinoble

En fortræffelig rødvin, der smager både af Cabernet og Californien. Vinen har god, saftig frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag, og den er udpræget til den søde side. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Lalande, Domaine Lalande, Cité de Carcassonne IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 69,30 kr., Propperiet

Udmærket rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Pertit Verdot. Den er modnet på egefade i seks måneder, og det har givet den et lille, bittert bid i eftersmagen, som er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Smiling Donkey, Barão de Vilar, Duoro, Portugal, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin på druerne Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Touriga Nacional og Tinta Barroca. Vinen har en varm og frugtagtig smag med god krydring, noter af blommer og kirsebær samt eg fra fadlagrigen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Petite Greniers, Couveys, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Flot Pinot-rødvin med saft og kraft - og til en fornuftig pris ved seks flasker. I smagen er der sødme og fylde, blommer og kirsebær. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Zorzal, Garnacha, Navarra, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

119,5 kr., pris på tilbud indtil 25. september ved 2 flasker: 62,50 kr., Irma

Fortræffelig rødvin, saftig og blød - også til utrænede ganer - og tilbudsprisen er attraktiv. En meget anvendelig vin til mange lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tìcche, Le Forconate, Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En lækker rødvin på druerne Sangiovese og Merlot. En rigtig toskaner i fin balance og med noter af kirsebær og solbær i den gode, friske frugtsmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ambra, Carmignano, Riserva, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

190 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Spændende rødvin fra det lille distrikt Carmignano vest for Firenze. Vinen har en afrundet, men også kraftfuld frugt med noter af chokolade og tobak. Dertil fint integrerede fadnoter. Vinen er overvejende lavet på druen Sangiovese, men også Canaiolo og Cabernet Savignon. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Udpræget en madvin.