
En af de gamle druer, Melon. Foto: Wikipedia/ Cyril5555.
César, Sacy, Melon og Gascon
Rødvin fra Bourgogne fremstilles på Pinot Noir, og hvidvin på Chardonnay.
Men måske går vi en fremtid i møde, hvor man vil kunne få Bourgogne-vin, der også er lavet på César, Sacy, Melon eller Gascon - druenavne, der nok siger de færreste noget i dag.
Der er tale om gamle druer, som i en svunden tid blev brugt til vinfremstilling i Bourgogne. Nogle enkelte af dem dyrkes stadig - dog kun i en lille målestok.
Forsøgsmark med de gamle druer
Men i 2016 etablerede forskningsgruppen Groupement d’Etude et de Suivi des Terroirs (GEST) med støtte fra distriktets vinråd, BIVB, en forsøgsmark i Mont-Battois nær Beaune med hele 50 af disse gamle druer.
Nu har vinstokkene vokset sig så store, at man for alvor kan studere druerne, deres udvikling i vækstsæsonen, modstandsdygtighed over for sygdomme og tørke, osv.
Derigennem håber forskerne at kunne udvælge de druer, der vil egne sig som fremtidens druer i Bourgogne.
Man forestiller sig ikke, at disse druer på noget tidspunkt skal erstatte Pinot Noir og Chardonnay - men det kan blive nødvendigt at anvende dem som supplement i distriktets rød- og hvidvine.
Fremtidens druer
Årsagen er klimaændringerne. Siden 1950’erne er gennemsnitstemperaturen i Bourgogne steget med 1,5 grader - og det har sat sit præg på de to hoveddruers udvikling i vækstsæsonen. Foreløbig er det intet problem - tværtimod trives både Pinot Noir og Chardonnay under de let øgede temperaturer. Men med stadig højere gennemsnitstemperaturer - hvilket vejrprofeterne jo har spået - vil det gå ud over druernes syreindhold, ligesom alkoholniveauet i vinene vil stige. Og det er her, nogle af de gamle druer med helt andre egenskaber kan komme ind i billedet.