Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2019



Når man klikker sig ind på VinCooperativet.dk, kan man vælge mellem cirka 1100 vine, købe vintibehør og vinrejser.

Nyt online vinunivers hos CoopDel på Facebook

80% af al den vin, danskerne drikker, købes i supermarkeder og discountbutikker. Og Danmarks største vinforhandler er Coop, hvis mange butikker rundt om i landet tegner sig for 44% af al den vin, der bliver solgt årligt i dagligvarehandelen. Med en ny stor online-satsning er målet for Coop at opnå samme position på nettet i løbet af de kommende fire år.

Satsningen hedder VinCooperativet, hvor man kan klikke sig ind og bestille cirka 1100 forskellige vine og spiritusmærker fra hele verden. Det er ifølge Coop dels de bedste vine, som i dag kan fås i Irma og Kvickly, dels flere hundrede vine, både store kendte klassiske vine og nye ukendte vine, som Coop importer enten direkte fra producenten eller via parallelimport.
De flasker, man har bestilt, leveres ved døren uanset, hvor i Danmark man bor - med mindre man bor på en ø, hvortil der ikke er nogen bro.

Alt fra vinglas til champagnesabler


Ud over, at man på den nye side kan søge på de forskellige vintyper samt på økologiske vine og tilbudsvine, kan man også søge på fx tørre eller halvsøde vine, vine, der egner sig som apéritif, til and, vildt, sushi osv.
Men VinCooperativet er andet og mere end salg af vin og spiritus. Der er også artikler om vin - og så er der link til køb af vintilbehør lige fra glas og karafler til champagnesabler og vinkøleskabe.
Man har også mulighed for at tilmelde sig forbrugermesser, smagninger og middage med kendte vinmagere. Og man kan ligeledes, via et samarbejde mellem Coop og rejsebureauet Albatros, bestille vinrejser - der er krydret med flere oplevelser ud over dem i vinglasset.

Weekend med kokkeskole


Man kan fx komme med på en oplevelsestur til Californien, der starter med sightseeing i San Francisco, hvorefter turen går ud i vinlandet med besøg hos førende producenter. Der er også en forlænget weekend i Sydfrankrig med besøg hos vingårde og deltagelse i kokkeskole med kokken Claus Holm.
VinCooperativets hjemmeside er i øvrigt overskuelig, let at finde rundt i og yderst inspirerende. Så klik ind, og gå på opdagelse.


Vinhuset Soda Rock, der var en turistmagnet, er brændt ned til grunden. Foto: Soda Rock.

Californien i undtagelsestilstandDel på Facebook

Navnet Kincade er på alles læber i Sonoma County i disse dage. Det er navnet på den alt ødelæggende ildebrand, som 3000 brandfolk kæmper for at få bugt med. En kraftig vind med en hastighed på op til 90 kilometer i timen bærer ilden fremad med stormskridt, og den er nu så omfattende, at den kan ses fra det kamera, som er fastgjort på Sutro Tower i San Francisco cirka 136 kilometer væk.
Det står så galt til, at Californiens guvernør, Gavin Newson, har erklæret staten i undtagelsestilstand.
Indtil videre er et landområde svarende til 27.000 hektar brændt. For en uge siden, da vi også nævnte ildebranden, drejede det sig om 6500 hektar.

To nedbrændte vinhuse


Derudover er nye ildebrande brudt ud omkring Bay Area, og de breder sig hurtigere, end brandfolkene kan nå at indhente dem - også selv om de får hjælp af helikoptere, der indtil videre har nedkastet otte millioner liter vand over flammerne.
For at dæmme op for yderligere ildebrande har myndighederne lukket for strømmen, så to millioner indbyggere i Californien er uden strøm.
180.000 mennesker er evakuerede, og mere end 120 hjem og bygninger er brændt ned til grunden.
Indtil videre er to vinhuse i Alexander Valley AVA (American Viticultural Area) blevet flammernes bytte. Ud over Soda Rock, som vi nævnte i sidste uge, er også Field Stone nu fortid.

Har mistet vinhus og årgang 2019


Soda Rock er et stort tab - ikke kun for ejerne, Ken og Diane Wilson, men også for området, da vinhuset var en magnet for turister.
Oprindelig husede bygningen, som blev opført i slutningen af 1800-tallet, Alexander Valleys købmandsbutik og posthus.
I år 2000 købte ægteparret den meget faldefærdige bygning og begyndte på en langvarig og nænsom restaurering - også af et tilhørende historisk vandtårn.
Nu er de mange års arbejde gået op i røg - kun skallen af den fine gamle bygning står tilbage.
Ejerne har også mistet hele deres årgang 2019.


Vineriet med fade og ståltanke er installeret lige ved siden af glaskuplen med restauranten La Bulle Parisienne.

Fadmodning i EiffeltårnetDel på Facebook

En af verdens største turistattraktioner, Eiffeltårnet, har netop fået installeret et vineri i 58 meters højde med et druesorteringsbånd, ståltanke og fade til modning af vinen. En nyhed, der kunne lyde som en aprilsnar - men den er god nok.
Det er vinhuset Winerie Parisienne, der har fået lov til at indrette vineriet af Sete, det firma, der står for den daglige drift af tårnet.
Winerie Parisienne blev grundlagt i 2015 med det ene formål at genskabe blot lidt af det 44.000 hektar store vinmarksareal, der engang bredte sig i Île-de-France, regionen, som dækker det centrale Paris samt yderområderne. Stort set samtlige vinstokke forsvandt fra Île-de-France efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet.

Druerne fragtes 25 km


I 2017 plantede Winerie Parisienne de første 3 hektar vinstokke i Yvelines i yderkanten af Paris. I dag er der 10 hektar, og druerne bliver forvandlet til vin i Montreuil - ligeledes i yderkanten af den franske hovedstad. Med det nye vineri har vinhuset så for første gang ”indlogeret” sig i hjertet af Paris.
Druerne til Eiffeltårnets vin kommer fra vinstokkene i Yvelines - hvilket betyder, at de skal fragtes 25 kilometer ind til tårnet i nedkølet tilstand, så de ikke begynder at gære undervejs.

3000 flasker af første årgang


Første årgang bliver en rødvin på Merlot, og den forventes at komme på markedet til foråret. Andre vine på Pinot Noir, Chenin Blanc og Chardonnay vil følge efter.
Vineriet er indrettet lige ved siden af tårnets restaurant, La Bulle Parisienne - som selvfølgelig vil aftage nogle af de cirka 3000 flasker af årgang 2019.
Resten af flaskerne skal nok også få ben at gå på - det er jo lidt sjovt at eje en flaske af Eiffeltårnets egen vin …


Fra den franske bødkerskole Ecole de Tonnellerie de Bordeaux-Gironde.

Stigende salg af franske fadeDel på Facebook

I 2018 solgte de 58 medlemmer af organisationen for franske bødkere, Fédération des Tonneliers de France, 670.000 fade på verdensplan til en værdi af 476 millioner euro (cirka 3,6 milliarder kr.). Det svarer til en stigning på 2% i mængde og 3% i værdi i forhold til året før.
Prisen for et nyt fransk fad ligger ifølge Vitisphere i dag på 710 euro (cirka 5300 kr.), hvilket er 2% mere end i 2018. Til sammenligning koster et nyt fad af amerikansk eg i omegnen af 3500 kr.
Cirka 68% af de mange fade, der fremstilles i Frankrig hvert år, går til eksport.
Den øgede mængde solgte fade i 2018 skyldes dog ikke en stigning i eksporten men derimod et øget salg på det franske hjemmemarked.

Mere australsk vin i danske glasDel på Facebook

I perioden fra september 2018 til samme måned i år eksporterede Australien ifølge Wine Australia 1,5 millioner liter vin til Danmark - hele 20% mere end året før.
Det betyder, at Danmark nu ligger på en niende plads over de største aftagerlande af australsk vin.
Der er dog lang vej op til den største importør, Storbritannien, der i perioden aftog 26 mio. liter vin fra Australien.
Når det gælder værdien, ligger Kina i toppen med en import af australsk vin for 1,2 milliarder AUD (cirka 5,5 mia. kr.).
Globalt eksporterede det oversøiske land 774 mio. liter vin til en værdi af 2,9 milliarder AUD (cirka 13 mia. kr.).


Høstmaskinen, som i en ikke så fjern fremtid for alvor vil blive sat på arbejde.

Mangel på høstfolkDel på Facebook

I Douro-dalen i Portugal breder portvinsmarkerne sig over 42.000 hektar. Vinstokkene dyrkes på de stejle skråninger, hvis stigning ofte er på mellem 30 og 70%. Her har høstarbejdere gennem flere hundrede år vandret op og ned med druerne.
I dag bliver det stadig sværere for portvinshusene at finde høstarbejdere, hvilket frem for alt skyldes, at befolkningen i Douro er skrumpet gennem de sidste femten år. Et stigende antal unge mennesker flytter fra området i jagten på en karriere i en af de portugisiske storbyer.

Høstmaskine lige på trapperne


Hos Symington Family Estates - verdens største portvinsfirma, der ejer hele 26 vinejendomme i Douro - begyndte man derfor allerede i 2014 at få udviklet en særlig høstmaskine, der kan begå sig på de stejle terrasser.
Maskinen er udviklet i samarbejde med blandt andet universitetet i Geisenheim i Tyskland, og den har i de sidste fem år høstet druer på forsøgsbasis i nogle af Symingtons mange vinmarker.
Ifølge portvinsfirmaet er ”prøvekørslen” gået over al forventning, og høstmaskinen vil derfor i en ikke så fjern fremtid blive masseproduceret og for alvor blive sat i arbejde.
Dog kræver det stadig nogle få justeringer - ligesom man er nødt til at ændre på nogle af vinmarkerne for at tilpasse dem til maskinen.

Ingen kvalitetsforskel


Med den nye høstmaskine bliver det også muligt at høste druerne på det helt rette tidspunkt - noget, der er blevet stadig sværere på grund af mangelen på høstarbejdere.
Nu er der jo nok nogen, der vil rynke på næsen af en høstmaskine i Douro - for det er vel bedre med håndhøstning?
Ifølge Symington har det ingen betydning for vinens kvalitet. Man har (selvfølgelig) foretaget sammenlignelige blindsmagninger af den samme vin, hvor druerne er høstet henholdsvis af maskinen og af menneskehænder.


Oregano mod vinskimmelDel på Facebook

Vinskimmel på druerne i en vinmark bliver som regel bekæmpet med kemiske sprøjtemidler - eller med kobbersulfat, hvis ejeren af marken går ind for økologi.
Men måske kan noget så simpelt og naturligt som æterisk olie lavet på krydderurten oregano klare sagen.
To schweiziske forskere, Markus Rienth og Francois Lefort, udfører i øjeblikket ifølge Vitisphere eksperimenter med en sådan olie, som de sprayer på vinplanter med Chasselas-druer, der er blevet podet med vinskimmel.
Af endnu ukendte årsager, aktiverer olien vinplantens immunsystem, hvorved planten kan modstå den infektion, angrebet af vinskimmel medfører.
Der skal flere forsøg til - og mere viden om oregano-oliens øvrige påvirkning af vinplanterne - før man slipper den løs i vinmarkerne. Man ved fx ikke, om druerne optager smag af krydderurten ved langvarig brug af olien.
Man kan læse mere om eksperimenterne ved at klikke her.

5,3 mio. flasker gået tabtDel på Facebook

I løbet af en enkelt uge har hele to af Puglias vinkooperativer, Antica Cantina i San Severo og Cantine Padre Pio i Torremaggiore, haft indbrud. Der er ikke stjålet noget - de ubudne gæster havde helt andre hensigter.
De åbnede for hanerne på tanke fyldt med vin og gærende druemost fra årets høst, og til sammen mistede de to kooperativer 40.000 hektoliter vin - svarende til cirka 5,3 mio. flasker.
Ikke nok med, at kooperativerne mistede deres nye årgang - de store mængder vin, der flød ud i vinerierne, forvoldte skader for omkring 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.).
Begge kooperativer ligger i Foggia-regionen, og her har man aldrig været ude for noget lignende.
Politiet er selvfølgelig sat på sagen, og de arbejder på flere teorier - blandt andet, at det kan være drueavlere, der er utilfredse med de priser, kooperativerne giver for druerne.


Foto: Wikipedia.

10% mindre af årgang 2019Del på Facebook

Hos OIV (Office International de la Vigne et du Vin), et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser, har man tjek på den årlige globale vinproduktion.
Tallene for årgang 2019 er netop offentliggjort, og de er baseret på data fra 28 lande, som tilsammen tegner sig for 85% af verdensproduktionen.
I alt er der i år blevet fremstillet 263 millioner hektoliter vin, svarende til cirka 35 milliarder flasker. Det er 10% mindre end i 2018 - hvor verden da også præsterede en meget stor årgang vin på hele 294 mio. hektoliter.
De europæiske vinlande har i år fremstillet de 156 mio. hektoliter (cirka 21 mia. flasker) vin. I Frankrig og Italien er produktionen faldet med 15% i forhold til sidste år - og i Spanien med hele 24%.
Også de oversøiske vinlande har fremstillet mindre vin - Chile har fx haft en nedgang i mængden på 7% og Argentina på 10%.
Fingeraftryk af fire forskellige amerikanske whiskeyer. Med uret: Maker’s Mark Cask Strength, Van Winkle Special Reserve 12 Years Old, Old Rip Van Winkle 10 Years Old og Elijah Craig.

Whiskey med unikke "fingeraftryk"Del på Facebook

En dråbe whisky vil, når den er fordampet, efterlade et ”fingeraftryk” - et særligt mønster, som kun kan ses i et mikroskop.
Det har forskere ved University of Louisville i Kentucky fundet frem til via en undersøgelse, hvor forsøgsmaterialet bestod af 66 forskellige amerikanske whiskeyer.
”Whiskey webs” (whiskey spindelvæv) kalder forskerne disse fingeraftryk på grund af deres intrikate spindelvævsagtige mønstre.
Man har også tidligere forsøgt sig med dråber af skotsk whisky, hvis fingeraftryk er lige så forskellige, men hvor mønstrene gennemgående er mere sammenhængende.

Modningen gør forskellen


Årsagen til forskellen mellem fingeraftrykkene hos amerikansk whiskey og skotsk whisky er ifølge forskerne måden, spiritussen modnes på.
Hvor den skotske udgave typisk modnes i brugte egetræsfade, modnes amerikansk whiskey i nye, toastede fade - altså fade, der er svidede indvendig.
I de nye toastede fade tiltrækker whiskeyen flere forskellige stoffer, som er uopløselige i vand, og det skulle være disse stoffer, der forårsager det spindelvævsagtige mønster.

Plakater og whiskey-brikker


Da fingeraftrykkene er unikke, forestiller forskerne sig, at man en dag vil kunne bruge deres resultater til afsløring af forfalskede whisk(e)yer.
Foreløbig kan man bestille plakater af de fine, poetiske mønstre - eller brikker til at lægge under sit glas med whiskey. Bag på disse whiskey-brikker står der selvfølgelig, hvilken udgave af den berømte spiritus mønstret på forsiden stammer fra.
Ved at klikke her kan man læse mere om whiskey webs - og bestille plakater og brikker.
Den dyreste flaske, der nogensinde er solgt på auktion - når det gælder såvel spiritus som vin.

13 mio. kr. for en flaske whiskyDel på Facebook

I uge 49 2018 nævnte vi, at en flaske Macallan 60 Year Old 1926 blev solgt hos Christie’s i London for gigantiske 1,2 millioner pund (cirka 10 mio. kr.) - en hidtidig rekord for både vin- og spiritusflasker solgt på auktion.
Det var ikke kun mærket og alderen på whiskyen, der trak op, men også, at flasken var fornemt dekoreret af den irske kunstner Michael Dillon.
Nu er denne rekord slået - og endda stort. I den forgangne uge gik en flaske whisky - ligeledes en Macallan 60 Year Old 1926 - for 1,5 mio. pund (cirka 13 mio. kr.) på en auktion hos Sotheby’s i London. Indholdet stammede fra det samme fad, som den tidligere rekordindehaver.

Skrin med kostbare miniatureflasker


Flasken var en ud af 460 flasker whisky fra en privatsamling - en samling, som Sotheby’s har døbt ”The Ultimate Whisky Collection”.
De mange flasker var samlet over en periode på 20 år, og de indbragte i alt 7,6 mio. pund (cirka 66 mio. kr.) - hvilket også er en rekord, når det gælder salg af whiskysamlinger på auktion.
Den samlede højeste vurdering lød på 4,6 mio. pund (40 mio. kr.), men hele 87% af partierne gik til over vurderingen.
Et af partierne var et fornemt håndlavet skrin med 46 miniatureflasker Macallan Fine and Rare fra 1937 til 1991. Det gik for seks gange den højeste vurdering på 338.800 pund (cirka 3 mio. kr.).


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-553
Billede 521-546Billede 547-572


553 Familien Grossinger i Spitz i østrigske Wachau byder på Heurigen med flot skilt (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Famiglia Staiti, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Denne gode boblevin opfører sig pænt i munden - god mousse, en ren druesmag, tilpas sødme ... Og den er villig til at blande sig fx med Aperol til Aperol Spritz. Tilbudsprisen er den rigtige.

Hvidvin

stjernestjernestjerneBoksvin

Cimarosa, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris 3 liter i boks., Lidl

Tør hvidvin med en lidt enkel og kort druesmag, men til gengæld også til en meget lav pris - 29,75 kr. pr. normal flaske.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Mezquiriz, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

39 kr., Lidl

Pæn, lille rødvin med frugt, bløde tanniner og noter af mørke bær, blommer og vanille. Kvalitet i overensstemmelse med prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Notte Nera Leone, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

50 kr., Fakta

En forbavsende god kvalitet til en forbavsende lav pris. I dens måske lidt enkle fremtræden virker vinen harmonisk med god, ren frugtsmag, bløde tanniner, fin krydring og eftersmag. En vin, der er nem at drikke. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjerne

Basalte du Coiron, Vignerons Ardèchois, Syrah, Ardèche IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Udmærket rødvin, hvor pris og kvalitet passer fint sammen. Der er god druefrugt, bløde tanniner, tilpas syre og sødme - og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colossal, Casa Santos Lima, Lisboa, Reserva, Portugal, 2016, middel alkohol (14%)

74,95 kr., Multi Wine

Glimrende rødvin på druerne Touriga Nacional, Syrah, Tinta Roriz og Alicante Bouschet. I den modne, afrundede smag er en god krydring og noter af efterårsbær - solbær, brombær og blommer samt bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Forte Ambrone, Castelvino, Primitivo, Vino Rosso d'Italia, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne

Med sin gode frugt, sødme, noter af kirsebær og mørke bær og fløjlsbløde tanniner er denne rødvin en pleaser - den er nem at drikke og meget anvendelig til mange retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henri Dubois, Grenache Noir, Vin de France, Grande Reserve, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., pris på tilbud året ud ved 3 flasker: 66,67 kr., Skjold Burne

En rigtig god rødvin med en lækker frugt, der går hele vejen igennem sammen med den gode krydring og de fint integrerede fadnoter. Og prisen ved tre flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdevieso, Viña Valdevieso, Carmenère, Valle de Rapel, Gran Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Et godt møde med Carmenère-druen. Der er blød frugt med noter af kirsebær, der er gode tanniner, god krydring, chokolade og fint afrundede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gota de Arena, Bodegas Tridente, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y Leon, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Lækker rødvin med et bredt smagsbillede - man fornemmer både mørke bær, brombær, læder, chokolade og cigarkasse samt fint integrerede fadnoter. 15% alkohol, men ikke nogen spritkant. En vin helt i top.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beast of Zin, Zinfandel Premium, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., pris på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne

Dette er en af årets to julevine fra Skjold Burne, og den smager godt. Den har en god, fyldig frugtsmag med noter af blommer, brombær, chokolade og vanille fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Brunus, Portal del Montsant, Montsant, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, HvadDrikkerManTil.dk

Pæn rødvin, lidt lige-ud-ad-landevejen uden større kompleksitet. Giv den gerne lidt luft ved at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Minha Terra, Domaine Duseigneur, Syrah, Vin de Pays du Vaucluse, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., SPS Wine

En dejlig rødvin med en meget intens, aromatisk og kompleks duft af friske brombær, mørke kirsebær, mandelmasse og strejf af kanel. Smagen er fuld af frugt og bær - især modne solbær - og har en flot rank syre til slut, som gør vinen velegnet til lidt kraftige og fede kødretter. Vinen er både økologisk og biodynamisk certificeret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sandstein, R. & A. Pfaffl, Zweigelt, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

139,75 kr., på tilbud året ud: 112,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En spædende rødvin, fordi den er anderledes. Den har en frisk og frugtagtig smag med noter af kirsebær og en afmålt syre og sødme, der holder hele vejen igennem til den gode eftersmag med et lille bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Valle de Colchagua, Grande Reserve, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

149,75 kr., pris på tilbud året ud: 119,75 kr., Skjold Burne

Denne lækre rødvin har vi smagt i årgang efter årgang, og den nye årgang skuffer ikke. Der er god, ren frugt, fin krydring, noter af mørke bær, tobak og kaffe. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terrunyo, Concha y Toro, Carmenère, Valle del Cachapoal, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

199 kr., pris på tilbud året ud: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin smager ganske enkelt godt og vil lyse op på bordet en dum onsdag i November. Den har god, ren frugt, bløde tanniner og tilpas krydring og syre. En liflig vin, der er nem at drikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo, Rozès, LBV Port, Unfiltered, Portugal, 2014, høj alkohol (20%)

159,95 kr., Amka

Lækker sent aftappet portvin med et bredt smagsspektrum med sorte bær, kirsebær, dadler, tørrede frugter fin krydring og en sødme, der ikke er "for meget". Næsten en vin, der kunne bruges som ledsager til en kraftig kødret. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa de Santa Barbara, Vinhos Manoel D. Pocas Junior, 10 Years Old Tawny Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

179 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kvickly

En meget lækker tawny portvin i en fin trækasse med gennemsigtigt låg. Vinen fylder munden med blødhed og et bredt smagsbillede - kandiserede frugter, figner, druesmag, et strejf af egetræ. Ingen spritkant. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ækvator Akvavit, Oscar Davidsen & Co., Danmark, høj alkohol (40%)

199,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 159,75 kr., Skjold Burne

En akvavit, der leder tankerne hen på en velassorteret julefrokost. Sammen med noget godt bryg vil den sætte prikken over i'et på sild, laks, rødspætter og frikadeller. Det er en dejlig krydret akvavit med en lang aromatisk eftersmag. Dens navn skyldes, at den har været på en tre måneder lang sørejse fra København til Cape Town og tilbage igen og herved har krydset ækvator to gange. På hele turen har akvavitten ligger på fade, der tidligere har indeholdt madeira. Fadene, skibets rullende bevægelser og de skiftende temperaturer undervejs skulle ifølge teksten bag på flasken have givet akvavitten ekstra modenhed og blødhed. Moden, blød og meget lækker er den i hvert fald.