Et satellit-billede viser røgen fra ildebranden Kincade, der for nylig hærgede Sonoma County. Foto: Wikipedia/ NOAA Satellites.
Ny teknik renser vinen for røg
I de seneste udgaver af VinAvisen har vi fulgt, hvordan ildebranden Kincade bredte sig med stormskridt og åd sig gennem et 31.000 hektar stort område i Sonoma County.Det er langt fra første gang, Californien har været ramt af en altødelæggende ildebrand - og som vi nævnte i uge 46, vil den slags brande højst sandsynligt blive endnu hyppigere i fremtiden.
Når det gælder vinens verden, er det værste mareridt for en vinproducent selvfølgelig at se sit vinhus og sine marker bliver flammernes bytte.
Men røgskadede druer, som er uegnede til fremstilling af vin, kan også få alvorlige følger for producenterne. De kan miste en hel årgang og stå med et stort økonomisk tab.
Men nu er der ifølge Wine Industry Network hjælp at hente i en ny teknik, der er udviklet af det californiske firma ConeTech.
Videreudvikling af kendt teknik
ConeTech lever frem for alt af at sælge Spinning Cone Columns til vinhusene i Californien - apparater, der via en særlig teknik kan reducere alkoholen i den færdige vin. Der er tale om et roterende separations-apparat, der ved hjælp af centrifugalkraft og vakuum kan udskille de flygtige aromastoffer i vinen. Derefter kan man fjerne en del af alkoholen, hvorefter man fører de gode stoffer tilbage til vinen.
Og det er faktisk en videreudvikling af denne teknologi, som nu gør det muligt at fjerne de skadelige røgstoffer fra vinen.
Tjekker vinen for 30 røgstoffer
Først udskilles de gode og delikate aromastoffer via vakuum-destillering, mens de ubehagelige røgstoffer forbliver i vinen. Derefter tester man den for mere end 30 forskellige røgstoffer, så man ved nøjagtig, hvilke stoffer, vinen er inficeret med, og hvor høj deres koncentration er. Disse tests gør det efterfølgende muligt målrettet at fjerne de pågældende stoffer. Når vinen er renset, tilbagefører man de gode aromastoffer.
Indtil videre har ConeTechs nye teknik renset 3,8 millioner liter røg-inficeret vin.