Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2019



Zinfandel er en lidt besværlig drue. Klaserne er utroligt tætte, og som man kan se, så modner druerne ujævnt, hvilket gør høsten lidt mere besværlig.

Zinfandel fra Californien

Chardonnay og Cabernet Sauvignon er de mest udbredte druer i Californien. Dernæst kommer rødvinsdruen Zinfandel med sine 17.800 hektar.

Druen er ikke født i den amerikanske stat - man mener, den stammer fra Kroatien, hvor den har rødder tilbage til 1200-tallet. Herfra bredte den sig til Italien, hvor den hedder Primitivo, og i 1820’erne plantede italienske immigranter druen i amerikansk jord. Og i 1832 blev den døbt Zinfandel af en planteskoleejer i Boston, og det har den heddet lige siden.
Utroligt nok er der stor forskel på druen alt efter, om den dyrkes i Californien eller det italienske Puglia, hvor den er udbredt.
Zinfandel-klaserne er meget tætte, hvilket giver problemer med råd. Såvel druerne som klaserne er også meget store mens den italienske udgave har mindre druer og ligeledes mindre og løsere klaser.

En interessant masterclass


Det og meget mere om druen blev en udvalgt skare vinimportører og -skribenter præsenteret for under en nylig - og glimrende - masterclass om Zinfandel i København. Og der var hele to foredragsholdere, den danske sommelier René Langdahl Jørgensen og David Amadia fra Ridge Vineyards i Californien.
Ifølge Amadia er Zinfandel-druen en rigtig sukkergris. I vækstsæsonen ophober den ekstra megen sukker - hvilket medfører, at der er skruet godt op for alkoholprocenten i de traditionelle rødvine på druen.
Og selv om vinmosten får lov til at gære helt ud, er der ofte så megen sukker i druerne, at vinen efterlades med en god portion restsødme.
Zinfandel-vine har derfor fået et image af at være nogle store bamser, der er fulde af alkohol og sødme.

En køligere stil


Selv om der er et stort internationalt marked for disse bamser, er der stadig flere især yngre vinproducenter, der er begyndt at fremstille lidt lettere og mindre søde Zinfandel-vine - hvilket blandt andet opnås ved at høste druerne tidligere.
Under masterclassen smagte vi en række rødvine på Zinfandel, hvoraf flere netop var i denne lidt mindre søde og alkoholiske stil, hvilket bestemt klædte druen.
Men selvfølgelig - hvad man er til, er et spørgsmål om smag, og hvilken mad, der serveres til vinen.
En del af vinene var lavet på druer fra de mange meget gamle vinmarker med Zinfandel, der findes rundt om i Californien. I nogle tilfælde er markerne plantet for mere end 100 år siden og har vinstokke, der står på egne rødder.

Mark-blandinger


Vi fik at vide, hvordan der i de gamle marker typisk blander sig vinstokke med helt andre blå druer - måske 20 forskellige druer eller mere.
Sådan tilplantede man ofte vinmarker i gamle dage, hvilket der var en vis ræson i. Nogle druer modnede før andre, nogle havde en frisk syre, mens andre var søde, og når man høstede hele molevitten på én gang, gav det balance i den færdige vin. Samme fremgangsmåde bruges i dag i disse gamle marker, og de vine, der fremstilles på druerne, kaldes for "field blend" (mark-blanding). Langt hovedparten i disse vine er dog altid Zinfandel.
Der var dejlige, elegante og interessante rødvine blandt de vine, vi smagte under masterclassen - hvilket fremgår af anmeldelserne længere nede på siden. Samtlige af de anmeldte vine har danske importører.


Emmanuel Macron er en sand vin-ven. Foto: Wikipedia/ G7Biarritz.

Der bliver ingen "tør januar"

I uge 46 nævnte vi, hvordan flere franske vinorganisationer protesterede over, at landets sundhedsminister, Agnès Buzyn, efter sigende havde tænkt sig at lancere en officiel ”tør januar”. Altså en offentlig kampagne, der skulle få franskmændene til at lægge vin og anden alkohol på hylden i en hel måned.
Men den franske vinverden kan godt tørre sveden af panden og gemme stridsøksen væk. Hvad sundhedsministeren end havde tænkt sig, så bliver der ingen kampagne for en ”tør januar”.

En vinens mand


Det har den franske præsident Emmanuel Macron ifølge Vitisphere slået fast med syvtommers søm under en nylig frokost med Maxime Toubart i Epernay i Champagne. Toubart er præsident for Syndicat Général des vignerons de la Champagne og samtidig den ene af to formænd for Champagneproducenternes forening, CIVC. Og han ville jo lige høre, hvordan Macron forholdt sig til det forfærdelige rygte ...
Den franske præsident har aldrig lagt skjul på, at han er glad for vin. Som han engang har sagt, så nyder han vin hver dag til både frokost og aftensmad. Han har også erklæret, at så længe han er præsident, vil der ikke blive indført flere stramme alkoholregler. Og heldigvis da for det ...


Luksushotellet Lime Wood, som har fået frastjålet kostbare vine.

Stjal vin for næsten 600.000 kr.

I New Forest i det sydlige England ligger det 4-stjernede luksushotel Lime Wood, som ejes af milliardæren Jim Rathcliffe.
Hotellets vinkælder har vundet adskillige priser, og den rummer et hav af fornemme vine - fra Romanée-Conti til Screaming Eagle - i næsten enhver tænkelig årgang. En flaske af førstnævnte vin koster 10.000 pund (cirka 87.400 kr.) ifølge hotellets 34 sider lange vinliste.
For nylig trængte to maskerede tyve ind i vinkælderen i nattens mulm og mørke og stjal ifølge The Times vine til en værdi af 67.000 pund (cirka 586.000 kr.). I alt fjernede de 80 flasker, hvilket giver en gennemsnitlig værdi pr. flaske på cirka 7000 kr.

Romanée og Sassicaia


Ifølge hotellets Facebook-side stak tyvene blandt andet af med to flasker Romanée-Conti Grand Cru i årgangene 1997 og 1998, en flaske Screaming Eagle 2001, Sassicaia 2001 i flaskestørrelsen Imperial og endnu en flaske - en dobbelt magnum 2004 - fra samme berømte italienske vinhus. Det britiske politi har meddelt, at man skal være på vagt, hvis man får tilbudt kostbare vine til mindre priser end forventet.
Ved at klikke her kan man se hele den imponerende vinliste.


Michelinguiden køber berømt vinmagasin

The Wine Advocate - det legendariske amerikanske vinmagasin, hvis første nummer udkom i 1978 - er blevet solgt til Michelinguiden.

Allerede i 2017 overtog den franske restaurantguide 40% af aktierne i magasinet, og nu er resten af aktierne fulgt i kølvandet. Og det sker et halvt år efter, at grundlæggeren af The Wine Advocate, vinguruen Robert Parker, lod sig officielt pensionere fra magasinet som vinanmelder.
Vinmagasinet bliver ikke integreret i Michelinguiden eller omvendt - de to publikationer vil stadig blive udgivet separat. Men gastronomi og vin hører sammen, og særudgivelser og events med basis i begge publikationer er bestemt i støbeskeen.



En lille del af det arkitektonisk strømlinede og flotte Valdemar Estates i Walla Walla, Washington. Foto: Boxwood.

Fra Rioja til USA

Riojas vinhuse er ikke kun berømte for deres fornemme vine, men også for deres fantastiske arkitektur. I det spanske distrikt befinder sig noget af verdens mest iøjnefaldende moderne vinhus-arkitektur. Tænk bare på Marqués de Riscals ”krøllede” former eller Bodegas Ysios, der bugter sig som en slange. Flere guidefirmaer tilbyder da også en arkitektonisk Rioja vintur.
Og når Rioja-producenter opfører vinhuse uden for Spaniens grænser, bliver der også ofte gjort noget ud af arkitekturen. Det gælder fx det nye vinhus, Valdemar Estates, som familien Bujanda har opført i Walla Walla i den amerikanske stat Washington.

Første europæisk ejede vinhus


Vinhuset er tegnet af det lokale arkitektfirma Boxwood, og det er en arkitektonisk perle. Man kan se flere billeder af bygningen inde på firmaets hjemmeside.
Der er enkelte samarbejder mellem europæiske investorer og lokale vinproducenter i Washington, men det er første gang, en europæisk vinproducent har slået dørene op for eget vinhus i den amerikanske stat. Og for Bujanda-familien er det da også noget af et spring efter at have fremstillet vin i Rioja i 130 år og gennem fem generationer.
Det har kostet 18 millioner dollars (cirka 122 mio. kr.) at opføre det super moderne vinhus, der - ud over selve vineriet - rummer smagerum, restaurant (med servering af tapas), en terrasse-lounge, besøgscenter, butik osv.
Vineriet har kapacitet til at fremstille 120.000 flasker af druerne fra de i alt 11 hektar vinmarker.


Graferne viser, hvilke problemer der er de største for den internationale vinindustri. På tredjepladsen (orange) ligger klimaændringerne.

Skandinavien, mest attraktive marked

Hvert år i de sidste tre år har arrangørerne bag verdens største vinbranchemesse, ProWein, offentliggjort en rapport, der tager pulsen på den internationale vinindustri.
Rapporten, som er udført i samarbejde med vin-universitetet i den tyske by Geisenheim, er resultatet af en rundspørge blandt 1700 vinbranchefolk fra 45 forskellige lande.
Ud over vinproducenter har man også udspurgt eksportører, importører, vinhandlere, hoteller osv.
Rapporten har flere interessante oplysninger - en af dem er, at det mest attraktive eksportmarked for denne verdens vinproducenter og -eksportører er Skandinavien med Norge i spidsen. Dernæst kommer Japan, Kina, Hong Kong, USA, Canada og Polen.

Hovedtema: Klimaændringer


Rapporten har hvert år et hovedtema, og i år gælder det påvirkningen fra klimaændringerne på den globale vinindustri inden for de seneste fem år og fremover.
På førstepladsen over de mest alvorlige udfordringer for vinindustrien ligger stigende afgifter og indførelsen af minimum-priser på vin og spiritus. Dernæst kommer det globale økonomiske klima med stadig flere handelsbarrierer. Og så - på tredjepladsen med 50% af de adspurgte - den globale opvarmning og klimaændringerne.
Brexit og konkurrence fra cannabis og andre mildere euforiserende stoffer ligger helt nede på henholdsvis en ottende og en niende plads.
Nedenfor kommer nogle flere oplysninger fra rapporten - som kan ses i sin helhed ved at klikke her.

Otte facts fra rapporten


* 73% af de adspurgte vinbranchefolk i rapporten forventer, at klimaændringerne vil komme til at påvirke deres vinhuse og virksomheder.
* Ni ud af ti vinproducenter har inden for de seneste fem år kunnet mærke påvirkningen fra klimaændringerne.
* Mere end halvdelen af vinproducenterne rapporterer om lavere og stadig mere svingende høstmængder på grund af et mere ekstremt vejrlig.
* 51% af producenterne har oplevet vandmangel og tørke-stressede druer.
* 22% af producenterne har plantet andre druesorter, som bedre kan klare det ændrede klima. Og en ud af tre producenter forventer, at det vil blive nødvendigt at gøre det inden 2030.
* Hovedparten af de adspurgte vinhandlere og tappere ytrer, at klimaændringerne har ændret vinenes duft- og smagskarakteristika.
* 53% af kooperativerne og 44% af vinhusene forventer, at klimaændringerne i høj grad vil påvirke deres økonomi negativt - hvilket igen gør det sværere at tilpasse sig fremtidens klima. Plantning af nye druer og ændret praksis i vineriet koster penge.
* 86% af de adspurgte er enige i, at vinindustrien må blive mere bæredygtig. I Skandinavien og Sydeuropa var henholdsvis 96% og 93% enige i dette, mens tyskerne lagde sig i bunden af de 45 lande med en enighed på 65%.


Den ægte vare fra Penfolds i Australien.

"Svindel-fabrik" i Cambodia

Det asiatiske land Cambodia har ry for at være storproducent af kopivarer og forfalskninger, når det gælder blandt andet parfume, cigaretter og øl.

I forbindelse med sidstnævnte valgte flere store internationale bryggerier ifølge The Guardian for femten år siden at stoppe salget midlertidigt af deres ølmærker i Cambodia. Øl-svindelen var omfattende, og den ægte vare kunne slet ikke hamle op med priserne på kopi-brygget.
Men også vin forfalskes i betydeligt omfang i det asiatiske land. For nylig afslørede de cambodjanske myndigheder således en større svindelvirksomhed under en razzia i byen Poipet.
Tre mand er anholdt i sagen, og omkring 3000 flasker forfalsket vin samt ligeledes forfalskede flasker whisky af mærkerne Ballantine’s og Johnnie Walker er blevet konfiskeret.

Forfalskede Bin-vine


De forfalskede flasker bar tro kopier af etiketterne fra det berømte australske vinhus Penfolds. Det var ikke vinhusets flagskib, Grange - der også er Australiens dyreste vin - som der var svindlet med, men derimod rækken af Bin-vine - Bin 2, 8, 707, 407 osv. Disse vine er utroligt populære på det asiatiske marked - især Bin 707, der godt kan løbe op i det, der svarer til cirka 3500 kr.
Myndighederne fandt også stakkevis af forfalskede Penfolds-etiketter samt 10.000 kasser med vinhusets logo på - lige til at pakke vinene i.
Hvor længe svindelen har stået på vides ikke, men ”svindel-fabrikken” lå i forbindelse med en vinforretning, som har eksisteret i de sidste 20 år…


Så smukt tager vinlandskabet sig ud i Roussillon. Foto: Wines of Roussillon.

Roussillon "Årets vinsted"

Den svenske forening Munskänkarna er med sine cirka 30.000 medlemmer verdens største vinklub med lokalafdelinger i Sverige, Finland, Spanien, Frankrig og Belgien.
Hvert år udnævner Munskänkarna "Årets vinsted" – et vindistrikt eller en vinby, som foreningen finder særlig interessant, og som fortjener i endnu højere grad at blive udforsket af vinentusiaster verden over.
Og valget for 2020 er netop offentliggjort. Det bliver det sydfranske distrikt Roussillon, der får æren - hvilket er rigtig godt for området. Som vores svenske søstermagasin BKWine nævner, så har Roussillon det med at blive slået i hartkorn med sin nabo, Languedoc, hvilket er lidt synd.
Vinlandskabet er utroligt smukt, og terroiret yderst varieret. Der er hyggelige middelalderbyer, gamle vinstokke og mange dejlige hvidvine, roséer og rødvine - vine, der fremstilles af i alt 2200 vinproducenter og 25 kooperativer.


La Cité du Vin. Foto: Wikipedia/Oli Lynch.

Auktion til støtte for vinmuseum

En helt unik auktion, som havde til formål at rejse penge til La Cité du Vins aktiviteter, er netop afsluttet.

Vinmuseet i Bordeaux har haft brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning for at kunne føre en række ønskede udstillinger og events ud i livet i 2020. Og det har det nu har fået.
Hele 350.000 euro (cirka 3 millioner kr.) blev der rejst via auktionen, som blev afholdt af Sotheby’s.
De i alt 45 partier, som blev solgt online over ti dage, var sponsoreret af nogle af de mest berømte vinslotte i Bordeaux samt enkelte kult-vinhuse uden for Frankrigs grænser. Og buddene strømmede ind fra hele verden.
Ud over fornemme vine i samtlige flaskestørrelser omfattede partierne også besøg, smagninger og overnatninger på slottene samt frokoster og middage på Michelinstjerne-restauranter.
Nedenfor har vi listet nogle af højdepunkterne, når det gælder de solgte partier, og de hammerslag, de gik for, omregnet i danske kroner.

Vine, smagninger og middage


* En 3-liters flaske Angélus 2012, smagning i slottet og frokost eller middag i en Michelinstjerne-restaurant (solgt for cirka 33.820 kr.).
* En 3-liters flaske Château Lafite Rothschild 2002, smagning og frokost eller middag på slottet (solgt for cirka 100.500 kr.).
* To 3-liters flasker Le Pin i årgangene 2009 og 2010 samt smagning og frokost på slottet (solgt for cirka 530.000 kr.).
* En 6-liters flaske Petrus 1995 (solgt for cirka 317.000 kr.).
* To 1,5 liters flasker Penfolds Grange i årgangene 2008 og 2013 (solgt for cirka 27.500 kr.).
* Et besøg, frokost, middag og smagning hos Torres i Catalonien samt overnatning i 4-stjernet hotel (solgt for cirka 33.800 kr.).
Foto: Wright Brothers.

Gin destilleret på østers

Der er efterhånden ikke grænser for de utraditionelle ingredienser, man kan destillere gin på.
Nu har Wright Brothers - en kæde på fem skaldyrsrestauranter i London - fået kreeret en gin på østersskaller.
Hvert år smider kæden tonsvis af østersskaller i skraldespanden. Samtidig ynder gæsterne i restauranterne at drikke diverse drinks til deres østers.
Så derfor den nye gin med genbrug af de mange skaller.
Ginnen, der er døbt ”Half Shell Gin”, er fremstillet i samarbejde med The Ginstitute i den britiske hovedstad.
Først er østersskallerne blevet udblødt i en neutral spiritus, hvorefter der er destilleret.

Økologisk kalkunbryst


Ud over østers-destillatet indeholder ginnen blæretang og citroner fra Amalfi - og selvfølgelig enebær, som der skal være i spiritussen, for at man kan kalde den for gin.
The Ginstitute fremstiller også ginmærket Portobello Road, der netop er kendt for sine anderledes aromaer.
En af ginnerne er fx destilleret på økologisk kalkunbryst. Og i anledning af 350 året for Storbranden i London i 2016 fremstilledes der en røget udgave af ginmærket.

Godt nyt fra Cognac

Gin og mørk rom er trendy spiritusser og indtager spalterne i diverse drinksmagasiner. Men hvad med cognac? Den skrives der ikke helt så meget om - men faktisk går det rigtig godt med salget af den gyldne franske spiritus. Sidste år steg det nemlig for femte år i træk og ligger nu på 3,4 milliarder euro (cirka 25 mia. kr.) årligt.
Hele 98% - svarende til 204 millioner flasker - går til eksport til 160 forskellige lande. Og det betyder, at cognac tegner sig for næsten en fjerdedel af den samlede franske eksport af vin- og spiritus.
USA er den største importør af cognac med 94 mio. flasker, hvorefter følger Singapore og så Kina.
Den megen cognac fremstilles i appellationen af samme navn og af 271 cognachuse. Druerne (Ugni blanc) kommer fra 78.000 hektar svarende til 10% af Frankrigs totale vinmarksareal.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vin Fra Loire er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Americanwine.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Tim Atkin.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Tim Atkin, der er en af Storbrtitanniens mest anerkendte vinskribenter.
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Tim Atkin (f. 1961), hvis rigtige navn er Timothy John Atkin, er en af Storbritanniens mest anerkendte og produktive vinskribenter.
Gennem de sidste 28 år har han leveret artikler og klummer til et hav af såvel britiske som udenlandske magasiner og aviser - heriblandt Decanter, The World of Fine Wine, Wine-Searcher, The Times, Australian Gourmet Traveller Wine og det kinesiske magasin Fine Drink Magazine.
Af uddannelse har han en BA fra Durham University i moderne sprog og en Master fra London School of Economics i europæiske studier. Og i 2001 blev han Master of Wine og modtog i den anledning prisen Robort Mondavi Award for den bedste teoretiske eksamen.
Tim Atkin er også hyppigt at finde som dommer ved alverdens vinkonkurrencer, ligesom han er med-formand af den store blindsmagnings-konkurrence International Wine Challenge.
Sammen med to andre anerkendte britiske vinskribenter, Olly Smith og Oz Clarke, afholder han også stribevis af smagninger, hvor britiske vinforbrugere møder vinhandlere og vinproducenter. Han er også et kendt ansigt på britisk tv som en af de faste vinspecialister på BBC’s program One’s Saturday Kitchen.
Derudover har han skrevet adskillige bøger om vin gennem årene og har bidraget til endnu flere.
Tim Atkins evne til at formidle vinens verden på en populær og levende måde har indbragt ham et hav af priser. Blandt disse er Glenfiddich Wine Writer Award og en Born Digital Wine Award - en pris som gives til online-vinjournalistik, og som han modtog for indholdet på sin hjemmeside.
I 2012 kom han desuden med på det britiske analysefirma Wine Intelligence’s "10 for 10" - en pris, som firmaet uddelte til de ti personer, der havde haft en positiv og varig indflydelse på vinindustrien i de forgangne ti år.
Ud over sin vinøse karriere er Tim Atkin også en dygtig fotograf, hvis fotografier har været udstillet i gallerier i London, Provence, Colombia, Polen og Libanon.
Han bor i London med sin kone Sue, og når han ikke skriver, fotograferer eller optræder på tv, spiller han golf eller klaver, synger og kokkererer.
Adresse: tjatkin@aol.com, www.timatkin.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Xarel-lo druer. Foto: Wikipedia/Bot.

Hvad er Xarel-lo for en drue?

Henriette Carstensen vil gerne vide lidt mere om en drue med et mærkeligt navn, Xarel-lo.
Xarel-lo er en spansk hvidvinsdrue, og hvis det skal være rigtig spansk – eller catalansk – skrives dens navn ikke med en bindestreg, men med en hævet prik: Xarel·lo.
Navnet udtales nogenlunde som sjæRAlo, og det er egentlig en forspanskning af det italienske ord Chiarello, som betegner en ung, frisk rødvin (clairet).
Xarel·lo dyrkes næsten udelukkende i Catalonien og på Mallorca, og sammen med druerne Macabeu og Parellada optræder den i det meste af Spaniens berømte boblevin, cava. Her bidrager den med sin struktur, sin kraftige aroma (citrus, anis, bittermandler) og sin gode syre.
I alt dyrkes den på cirka 8200 hektar jord, heraf 7200 hektar i distriktet Penedès.
I de seneste år er Xarel·lo mere og mere blevet brugt til friske og dejlige stillevine. En hel del af dem kommer fra det lille katalonske distrikt Alella, hvor druen kaldes Pansà Blanca.
Af flere andre synonymer kan nævnes Cartoixa (kartheuser), Moll, Vinate og Vinyater.


Ugens vinøse billede

Jess Thorsen har taget dette billede på en dejlig vintur til Bourgogne. Hos vinproducenten Jean Michel Gaunoux i Meursault smagte han blandt andet en rødvin fra 1976, der var både lækker og moden og slet ikke toppet endnu.
På vej ned i vinhusets vinkælder så han en anden – og måske endnu ældre flaske vin. Flasken samt et vinglas og en proptrækker var næsten forvandlet til uigenkendelighed af et tykt lag kældermug. Sådan skal det være i en rigtig vinkælder.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-557
Billede 521-546Billede 547-572


557 Her destilleres der ikke vin, men brygges øl, men vi faldt for al det fine kobber (Heineken, Alsace).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 33 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moingeon, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

139 kr., pris på tilbud: 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

Den har, hvad den skal ha', og det sidder, hvor det skal. En rigtig god Crémant med fine bobler, en god druesmag og en tørhed, der gør den god til mad. Super til tilbudsprisen.

stjernestjernestjerne

Colet, Penedès Classic, Gran Cuvée, Extra Brut, Spanien, 2016, lav alkohol (12%)

149 kr., pris ved 6 flasker, HvadDrikkerManTil.dk

En lidt enkel boblevin, der måske er blevet træt - næsten ingen bobler i glasset eller mousse i munden. Men den har pæn frugt lidt à la nedfaldne æbler og sødlige noter af marcipan.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pommery, Vranken-Pommery, Champagne, Brut Apanage, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

399 kr., pris på tilbud året ud ved 3 flasker: 299 kr., Jysk Vin

Pommerys Brut Apanage er lavet på ca. 45% Chardonnay, 30% Pinot Noir og 25% Pinot Meunier, som udelukkende kommer fra kalkrige Grand Cru- og Premier Cru-marker. Det er en ultralækker og elegant champagne med fine, stadige bobler, en dejlig, kompleks druesmag og syre og sødme i fin balance. I den let "støvede" smag noter af ristet brød.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En vellavet hvidvin med god Chardonnay-smag og frugtfylde. I smagen noter af pære og "nedfaldne æbler" samt fint integrerede fadnoter. I slutningen et lille bid, der oplagt gør vinen til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Black Label, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, middel alkohol (13,5%)

139,75 kr., pris på tilbud resten af året: 119,75 kr., Skjold Burne

Den dufter langt væk af druen Sauvignon, og drømmen om en fyldig druesmag opfyldes, når den lækre vin breder sig i munden. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Zeisen, Østrig, 2018, lav alkohol (13%)

139,75 kr., pris på tilbud resten af året ved 2 flasker: 112,50 kr., Skjold Burne

En frisk hvidvin med karakter og rygrad. I den lange, fyldige smag er der frisk frugt, men også overmodne æbler og en fin krydring - peber. En rigtig god madvin.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ironwood, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2018, lav alkohol (13%)

55 kr., sælges kun online, Skjold Burne

Frisk rosévin til den søde side, men også med et bittert bid, der gør den til en madvin. I den fint krydrede smag noter af hindbær og jordbær. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black-Label, Silverboom, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2017, høj alkohol (15%)

Fra den tunge flaske med dybt opstik skænkes en meget fyldig og blød rødvin med en kompleks smag. I smagen fint integrerede fadnoter efter otte måneder på fransk eg. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laya, Bodegas Atalaya, Almansa, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 68 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin på druerne Garnacha Tintorera og Monastrell. I den ret tørre smag er der mørke bær, peber, lakrids og bløde tanniner. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torre Oria Reserva, Torre Oria, Valencia DOP, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)

89,75 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

Mørke bær og aromatisk tobak præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er saftig, fuld af frisk bærmost og med fine krydrede noter til slut. En vin, mange vil kunne lide - og en vin til gode pastaretter.

stjernestjernestjernestjerne

Campellaia, Giovanni Bellissario, Benevento IGP, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Supermarco

Får denne rødvin lidt luft ved at blive plasket over i en karaffel, åbner den sig med sin frugt, tørhed og samtidig lette sødme. Udpræget en rødvin til mad.

stjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Merlot, Marca Trevigiana IGT, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

99 kr., SPS Wine

Saftig, let og lidt enkel rødvin, der både er økologisk og vegansk. Den har god frugt og markante tanniner, der gør den til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas des Bressades, Syrah, Costières de Nîmes, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker rødvin, blød og harmonisk. I den brede smag er der gode tanniner, mørke bær og fint integrerede fadnoter fra et år på egefade. I høj grad pengene værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esprit Barville, Brotte, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., pris på tilbud året ud ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

En yderst vellavet rødvin på druerne Grenache og Syrah. Helt efter bogen. Peber, lavendel, brombær, kirsebær, kaffe og chokolade. Fuld valuta for pengene

stjernestjernestjernestjerne

Vini Valli di Verona, Amarone della Valpolicella, Classico, Italien, 2016, høj alkohol (15,5%)

109 kr., pris på tilbud i december: 95 kr., Lidl

95 kr. for en Amarone - det er uhyre billigt. Men det er nu heller ikke nogen stor Amarone. Den er nærmest som en almindelig Valpolicella, der har fået lidt for meget alkohol. Den stramme smag og begrænsede kompleksitet afhjælpes dog noget, hvis vinen plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den fjerde stjerne får den for prisen (i december).

stjernestjernestjernestjerne

Julien Schaal, Syrah, Walker Bay, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

109 kr., Multi Wine

Vellavet rødvin med en god, ren frugtsmag med noter af kirsebær og blommer samt gode tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Longwood, Zinfandel, Californien, USA, middel alkohol (14%)

129 kr., pris for boks med 75 cl, Aldi

Pæn og enkel rødvin i boks til en pris svarende til 32,25 kr. for en normal flaske. Den er en beskeden, men ærlig vin med afrundet frugtsmag og sødme og syre i god balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosignol, Agricola Pietro Zardini, Valpolicella, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

139 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Dette er en lækker og elegant rødvin på druerne Corvina, Rondinella, Molinara og Rosignola. Den har Amaronens druesmag og noter af tobak og chokolade. En vin, der byder sig til med 15% alkohol - men uden spritkant - og som er nem at drikke. Mange vil kunne lide den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Marrenon, Syrah, Luberon, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

En dejlig rødvin fra Provences "centrum", Luberon. Plask den gerne over i en karaffel, så viser den sig som en god og vellykket madrødvin med sødme og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Papale, Varvaglione, Primitivo, Manduria, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

162,95 kr., Amka

En af de gode Primitivo'er med en fin struktur, fyldig frugt og krydring, bløde tanniner og sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diablo, Viña Concha y Toro, Cabernet Sauvignon, Valle del Maule, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

169,6 kr., pris på tilbud: 66,50 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen

En "djævelsk flot" rødvin med kraftig frugt, der tar' fat. Typisk Cabernet, mørke bær, solbær, kirsebær, peber, tobak og vanille fra mødet med træ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marogne, Cantine Zeni, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

169,95 kr., pris ved 6 flasker: 128 kr., Supervin

En tiptop rødvin. Den dufter af blå druer og blommer med strejf af hø. Smagen er intens og koncentreret, fyldig med frugten i front, en anelse sødme og med afrundede tanniner. Eftersmagen slutter fløjlsblødt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo, Douro, Grande Reserva, Portugal, 2015, middel alkohol (14%)

179,95 kr., Amka

Flot rødvin fra portvinens dal. Den er da ogå lavet på de traditionelle portvinsdruer, Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão og modnet på fransk eg i tolv måneder.

stjernestjernestjernestjerne

Plata, Bodegas Señorío de Nevada, Granada, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

219 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., D’Wine

En meget fyldig rødvin, der præsenterer sig med kraft og saft - og markant alkohol. En vin, der nok er mere for bamse end for kylling. Udpræget madvin. Vurderet på tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Harmand-Geoffrey, Pinot Noir, Gevrey-Chambertin, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

485 kr., pris på tilbud året ud: 375 kr., Skjold Burne

Elegant og lækker rødvin, der breder Pinot-druens herlige smag ud i munden med noter af brombær og skovjordbær, fin krydring og diskrete fadnoter. Til slut en lang, "støvet" eftersmag. Ikke nogen billig vin, men Bourgogne er dyr - og ofte dejlig.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Noble & Murat, Late Bottled Vintage Porto, Portugal, 2016, høj alkohol (20%)

149 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En yderst vellavet portvin, helt uden spritkant, men med en indtagende, lækker sødme med noter af figner, dadler, rosiner og kandiserede frugter. Rent fredagsslik. Rimelig pris.

Smagningen af Zinfandel-vine

stjernestjernestjerne

Todd Brothers Ranch, Dashe Cellars, Zinfandel, Alexander Valley, Californien, 2014, høj alkohol (14,8%)

295 kr., California Wine

Friske bærnoter er i front i duften. Smagen er meget tør, og desværre dækker alkoholen over frugten og kapper eftersmagen af.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Geyserville, Ridge Vineyards, Alexander Valley, Californien, 2016, høj alkohol (14,5%)

335 kr., FineWines

En rigtig dejlig rødvin med en indtagende duft af tobak og mørke kirsebær. Smagen er fyldig og varm, let krydret og med en del sødme, der dog ikke "kammer over".

stjernestjernestjernestjernestjerne

Heritage Red Bedrock Vineyard, Bedrock Wine Company, Zinfandel, Sonoma Valley, Californien, 2018, høj alkohol (15%)

375 kr., Sigurd Müller

Druerne til denne rødvin stammer fra 132 år gamle vinstokke. Vinen er en field blend (mark blanding), da der udover Zinfandel-vinstokke også er plantet lidt Carignan og Mataro samt 25 andre druesorter i marken - sådan som man gjorde i gamle dage. Det er en meget lækker rødvin, der dufter af aromatisk tobak og har en åben og imødekommende smag med dejlige krydrede noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Papera Ranch Heritage, Bedrock Wine Company, Zinfandel, Russian River Valley, Californien, 2012, høj alkohol (14,7%)

375 kr., Sigurd Müller

Der er modne mørke kirsebær og blommer over duften af denne rødvin, mens smagen byder på en hel kurvfuld moden frugt med strejf af mørk te. Eftersmagen slutter fløjlsblødt - trods de høje procenter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dickinson Block, Eden Rift Vineyards, Zinfandel, Cienega Valley, Californien, 2017, høj alkohol (15,2%)

375 kr., Americanwine.dk

Dette er en helt igennem vidunderlig og elegant rødvin. Den dufter parfumeret - på den gode måde - af kirsebær med strejf af noget blomsteragtigt. Smagen er aromatisk og raffineret med god frugt og mineralske noter. Alkoholen er fint integreret, og man fornemmer slet ikke de høje procenter. Druerne kommer fra vinstokke, som blev plantet i 1906.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zinfandel Cortina, Seghesio Family Vineyards, Zinfandel, Dry Greek Valley, Californien, 2015, høj alkohol (15%)

399 kr., Vinens Verden

En elegant rødvin - trods de høje procenter. Den dufter aromatisk - lidt hen ad blomster - og har en frisk smag af modne bær, der holder længe i munden.

stjernestjernestjernestjerneØ

Lemorel, Radio-Coteau, Zinfandel, Sonoma Coast, Californien, 2012, høj alkohol (14,2%)

555 kr., Husted Vin

Denne rødvin, der er biodynamisk certificeret, har mørke kirsebær og aromatisk te i duften. Smagen er tør, men samtidig saftig, fuld af frisk frugt og med en rank syre til slut, der gør vinen oplagt til lidt federe retter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen