Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2019



EU's økologi-logo. Bagetiketter på vinflasker med dette grønne logo viser, at vinen er økologisk certificeret.

Dobbelt så megen økovin

Verden drikker lidt mindre vin end for fem år siden. Til gengæld er forbruget af økologisk vin fordoblet i samme periode. Og hvis kursen fortsætter, vil det i 2023 udgøre 3,5% af vinforbruget på verdensplan - og det meste af vinen vil være rødvin.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af SudVinBio, foreningen for økologiske vinproducenter i Languedoc, og IWSR (International Wine & Spirit Research).

Stor vækst forventes


Det er verdens største vinproducerende lande, Italien, Frankrig og Spanien, der vil tage føringen i denne udvikling. I alle tre lande er rigtig mange vinproducenter i disse år i gang med at omlægge deres vinmarker til økologi. Og jo mere økovin, der bliver fremstillet, desto større vil forbruget også blive.
I Frankrig forventes produktionen af økovin ifølge undersøgelsen at vokse med 70% inden 2023. I Spanien vil væksten lyde på 76%, og i Italien på 30%.

Frankrig vil drikke mest økovin


Når det gælder forbruget, vil Frankrig i 2023 drikke 20% af den årlige produktion og vil dermed være verdens største forbruger af økovin (en titel, der i øjeblikket tilhører Tyskland). Og langt hovedparten af forbruget vil være fransk vin. Tyskland vil rykke ned på andenpladsen med 17,6%, hvorefter kommer USA med 9,8% og på fjerdepladsen England med 9,3%.
Undersøgelsen er offentliggjort i forbindelse med verdens største vinbranchemesse for økologiske vine, Millésime Bio, som løber af stabelen fra d. 27. til 29. januar 2020. Man kan læse mere om undersøgelsen (på fransk) ved at klikke her.


Den nye vinmarksrobot Trektor fra SME Sitia.

Smart ny robot

At robotterne så småt er begyndt at gøre deres indtog i vinmarkerne er ikke nyt. Vi har tidligere nævnt sådanne selvkørende maskiner, der kan indstilles til at bearbejde jorden eller høste druerne - eller begge dele til hver sin tid.
Problemet er bare, at der jo er stor forskel på afstanden mellem rækkerne af vinstokke, og de vinmarksrobotter, der hidtil er kommet på markedet, er designet til at arbejde i marker med en bestemt række-afstand.
Nu har det franske teknik- og robotfirma SME Sitia ifølge Vitisphere lanceret en robot med navnet Trektor, som kan justeres, så den kan klare såvel smalle som brede afstande.

En fleksibel maskine


Trektor, der minder lidt om en traditionel traktor i miniformat, kan indstilles til at bearbejde jorden i udvalgte vinmarksparceller - eller i hele vinmarker. Og bredden kan justeres fra 1 til 2,40 meter og højden fra 1,10 til 1,5 meter.
Denne lille fleksible maskine, som er en el-diesel hybrid, kan arbejde 24 timer i træk og bearbejde jord med 10 kilometer i timen. Prisen for en Trektor er 200.000 euro (cirka 1,5 millioner kr.), og den første hær af robotter er ifølge firmaet allerede udsolgt.


Fuldmodne druer i en vinmark i Ribera del Duero.

Tredje største høst i Ribera del Duero

Hele 96 millioner kilo - så mange kilo druer er der blevet høstet i Ribera del Duero DO (denominación de origen) i år. Og det er dermed den tredje største høstmængde i appellationens 37-årige historie.
På andenpladsen ligger høsten i 2018 på 125 mio. kilo, mens rekorden tilhører årgang 2016 med 133 kilo.

Nu også DO hvidvin


Ribera del Duero er berømt for sine rødvine og roséer, og det har da også hidtil kun været dem, der måtte få et DO på etiketten. Men da det lokale vinråd, Consejo Regulador de la DO Ribera del Duero, som vi nævnte i uge 42, har ændret reglerne, er det fra og med årgang 2019 også tilladt at fremstille hvidvin i DO-regi. Dog er der visse krav - blandt andet, at 75% af hvidvinen skal være på den lokale drue Albillo Mayor.
Det er dog begrænset, hvor mange flasker hvidvin, det bliver til i år - ud af de 96 mio. kilo druer, der blev høstet, er det kun de 600.000 kilo, der er Albillo Mayor.


Château d'Eclans er et af Provences mest berømte vinhuse.

LVMH ser lyserødt

Den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ejer en lang række champagne- og vinhuse - heriblandt Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Dom Pérignon, Krug, Terrazas de los Andes, Cloudy Bay, Cape Mentelle og Numanthia. Og stadig flere er kommet til i de senere år.
I år har der stået rosévin på LVMH’s indkøbsliste, hvorfor koncernen har vendt blikket mod det sydfranske Provence. I maj købte den Château Galoupet i det berømte rosé-distrikt, og nu har LVMH også købt aktiemajoriteten i Provence-huset Château d’Esclans.

Rosé til 700 kr.


Slottet har siden 1999 været ejet dels af et asiatisk investeringsfirma, dels af Sacha Lichine, søn af den legendariske Alexis Lichine. I 1999 solgte sønnen familie-slottet Château Prieure Lichine i Bordeaux for at hellige sig fremstillingen af rosé i Sydfrankrig. Og han gjorde det med det mål at højne anseelsen af den lyserøde vin - som har fået et uretfærdigt image af ikke at være helt så fin som hvidvin og rødvin.
I 2006 lancerede Lichine den første rosévin fra Château d’Esclans, heriblandt flagskibet Garrus. Denne vin prissatte han til det, der svarer til cirka 680 kr. flasken. Hvis det havde været en rødvin, ville ingen have tænkt nærmere over det, men en rosé til den pris - det vakte opsigt!

Den storsælgende "engel"


Blandt vinhusets øvrige rosémærker er den noget billigere storsællert Whispering Angle - som ikke mindst er et hit i USA. Hvert år importerer amerikanerne 6 millioner flasker af denne vin. Resten af verden aftager 3,6 mio. flasker.
LVMH har købt de 50% aktier, som investeringsfirmaet ejede i Château d’Eclans, og 5% aktier af Lichine. Sidstnævnte vil forblive i vinhuset som direktør og daglig leder.
Den økonomiske saltvandsindsprøjtning, salget af aktierne til LVMH har givet, skal blandt andet bruges til at fremstille og sælge endnu flere flasker Whispering Angel.


Nogle kropumulige vinglas, designet af Katerina Kamprani.

Vinglas der driller

Hvis man hører til dem, der planlægger at have en tørlagt januar - altså nul alkohol - så skal man bare konsekvent skænke vin i Katerina Kampranis kropumulige vinglas.

Den græske arkitekt har gjort det til sit speciale at designe stole, borde, knive, skeer, vandkander, vinglas og andre almindelige brugsting. Men fælles for de genstande, hun kreerer, er, at ingen af dem kan bruges. De er alle skabt for at drille, irritere - og selvfølgelig vække et godt grin.

Lige ved og næsten


Serien af umulige genstande kalder Katerina Kamprani for ”The Uncomfortable” (de ubehagelige). Og ja, det må være til at blive vanvittig af, hvis man forsøger at få sig en mundfuld god vin eller champagne af de to viste glas. Med rødvinsglasset er det fx lige ved og næsten, idet glassets øvre kant vil afskære brugeren fra de liflige dråber.
I begyndelsen fandtes Kampranis genstande udelukkende i form af 3D visualiseringer. Men nu er hun godt i gang med at lave prototyper. Man kan se alle de skøre og sjove genstande på hendes hjemmeside.

Propper af druerester

Nomacork er verdens største producent af syntetiske vinpropper. Men firmaet har i de senere år gjort det stadig mere i grønne og bæredygtige propper - som fx Select Bio Series, en serie propper, som er lavet af fibre fra sukkerrør, er genanvendelige og CO2 neutrale.
Ifølge Vitisphere har Nomacork nu en ny prop-serie med navnet Grappe Line i støbeskeen, og disse propper er fremstillet af druerester fra vinfremstillingen.
Og der er nok af rester at tage af - hvert år bliver der på verdensplan omkring 5 millioner tons drueskind, stilke og kerner tilbage efter fremstillingen af de cirka 30 milliarder liter vin.
Hvis alt går vel, vil Nomacork lancere de nye propper ved næste udgave af Vinitech - fagmessen for ny teknik inden for vinens verden - som løber af stabelen i marts 2020 i Bordeaux.


Forsiden til bogen af de to britiske forskere.

Derfor kan vi tåle alkohol

Vi ville ikke kunne drikke vin, øl og spiritus, hvis ikke det var fordi, vores abelignende forfædre havde udviklet det protein, der skal til for at nedbryde alkohol. Og at de gjorde det, og dermed kunne tolerere alkohol, er højst sandsynligt årsagen til, at menneskeracen eksisterer.
Det påstår to britiske forskere, Kim Hockings og Romin Dunbar, i en ny bog, ”Alcohol and Humans: A Long and Social Affair”.
For 10 millioner år siden var der en indædt kamp for overlevelse mellem flere forskellige abe-populationer. Der var simpelt hen ikke føde nok - føde, som hovedsageligt bestod af umodne frugter.
Aberne var ikke i stand til at spise overmodne frugter, som jo befinder sig i en gærende tilstand og dermed indeholder alkohol - dog kun 1-4%. Altså lidt som en meget svag øl.

De næringsrige overmodne frugter


Men nogle af aberne - dem, der udviklede sig til vores forfædre - udviklede dette protein til nedbrydelse af alkohol og kunne dermed også spise de overmodne frugter, der indeholder flere kalorier end de umodne. Og det var denne ekstra og meget rige ernæringskilde, der ifølge bogen gjorde, at de undgik udryddelse - i modsætning til de andre aber.
I dag kan vores nærmeste ”abe-ophav”, chimpanser og gorillaer, således tåle alkohol.
Bogen, som fortæller om alkoholforbruget helt op til nutiden, kan blandt andet købes hos Amazon.com for 45 dollars (cirka 300 kr.) plus forsendelse. Eller downloades til Kindle.


Zimbabwes leder, Robert Mugabe, der døde tidligere i år. Foto: www.kremlin.ru.

Diktatorernes yndlingsdrikke

Man kan få rigtig meget at vide om denne verdens despoter, der ofte med hård hånd holder deres folk nede, mens de selv lever i yderste luksus.

Men hvad hælder - eller hældte - disse herskere i glassene, når det gælder drinks?
Her kommer et udpluk:
Iraks Saddam Hussein foretrak et glas Mateus Rosé, mens Gaddafi i Libyen havde hang til Johnnie Walker Black Label. Mugabe i Zimbabwe var begejstret for champagne, og da han fyldte 85 år, nedsvælgede han og hans gæster 2000 flasker Moët & Chandon og Bollinger - begge af årgang 1961.

Rekord i cognac


Mao derimod forsagede enhver vestlig drik og holdt sig helst til Kinas berømte og kostbare spiritus Maotai.
Italiens diktator Benito Mussolini også kaldet Il Duce var i virkeligheden ikke så meget for alkoholiske drikke. Men han havde en yndlingsdrik, og det var en jordbærfrappé med rødvin fra Chianti og et skvæt Angostura.
Kim Jong-un foretrækker Johnnie Walker, mens hans far, Kim Jong-Il, var mest til cognac, og det skulle helst være Hennessy. Hvert år købte han cognac for det, der svarer til cirka 6,7 millioner kr., hvilket var en rekord, når det gælder en enkelt persons indkøb af den franske spiritus.
Informationerne kommer fra flere kilder på internettet - heriblandt The Drinks Business og War on Rocks.

Gode tal for Bourgogne

Bourgogne har rundet en milepæl, når det drejer sig om eksporten af vin fra det franske distrikt. Fra september 2018 til samme måned i år blev der globalt eksporteret 88 millioner flasker Bourgogne-vin til alverdens lande til en værdi af 1 milliard euro (cirka 7,5 mia. kr.). Og der er en hidtidig rekord. Det er også en stigning på 6,5% i mængde og 9,8% i værdi sammenlignet med året før.
Stigningen i eksporten gjaldt stort set samtlige aftagerlande - med undtagelse af Taiwan og Holland, der aftog lidt færre flasker.

Massiv vækst til Schweiz


Schweiz aftog Bourgogne-vin for 49,3 mio. euro (cirka 368 mio. kr.) - en stigning på hele 23,8%, mens eksporten til Hong Kong og Japan steg med henholdsvis 12,9% og 11,7% i værdi.
Eksporten til Borgognes næst største marked, Storbritannien, steg kun med diskrete 1,8% i værdi til 146 mio. euro (cirka 1 mia. kr.) og 1,1% i mængde til 14,4 mio. flasker.
De gode eksporttal skyldes blandt andet den meget store årgang 2018. Der har simpelt hen været mere vin at gøre godt med.


Den japanske rødvin til katte, Nyan Nyan Nouveau.

Kattens egen vin

I denne søde juletid bør man også tænke på kæledyrene. Og det gør man hos den japanske producent af kæledyrsmad, B&H Lives.
Firmaet fremstiller nemlig en vin til katte, som de små pus kan få i katteskålen til jul eller fødselsdag.
Det er en rødvin på Cabernet Sauvignon - og selvfølgelig er der tale om en alkoholfri vin, så det hele ikke ender i kattejammer …
Vinen hedder Nyan Nyan (miau miau) Nouveau - hvor Nouveau henviser til Beaujolais Nouveau, den nye vin fra Beaujolais. Næst efter tyskerne er japanerne de største forbrugere af denne friske, unge rødvin.

Millioner af agave-sugerør skal indtage Mexico og USA.

Sugerør af agavefibre

Plasticsugerør er blevet lidt af et fyord - og med god grund. Det tager et par hundrede år for et kasseret sugerør at blive nedbrudt, og hvert år kasseres der tonsvis af de små farvestrålende rør.
I takt med, at supermarkedskæder, spiritusfirmaer og barer rundt om i verden bandlyser plasticsugerøret, kappes designfirmaerne om at fremstille nye, miljøvenlige rør. Nogle er af metal, andre af silikone, mens andre igen er lavet af spiseligt materiale.
Nu er verdens ældste tequila-producent, Jose Cuervo i Mexico, barslet med et sugerør fremstillet af agavefibre.

Se den lille film


Tequila fremstilles af saften fra agaveplantens kerne, som kommer til syne, når bladene er hugget af. Store mængder af meget stærke plantefibre bliver tilovers fra produktionen, og det er dem, som Jose Cuervo forvandler til sugerør - og i øvrigt også til papir, kopper og tekstiler.
Der er nu produceret flere millioner af det miljøvenlige sugerør, og målet er, at det i løbet af 2020 skal indtage barer og restauranter i såvel Mexico som USA.
Ved at klikke her kan man se en fin lille film om produktionen af agave-sugerøret.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Madeirahuset er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Karsten Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Karsten Jensen (f. 1979) er født og opvokset i Aarhus-området, og har altid haft en stor interesse for det sydlige Europa, for naturen, maden, sprogene - og for vinen.
Vininteressen spirede under en ferie i Alsace. Det startede med druerne og selve fremstillingen, men snart begyndte han også for alvor at nyde resultatet og udvikle sin store passion for vin.
Karsten Jensen har en HA i International Business fra Handelshøjskolen i Aarhus og kan i dag engelsk og tysk samt fransk på et rimeligt niveau og italiensk til husbehov.
Efter endt uddannelse fik han arbejde som eksportsalgsassistent for Arla Foods, et job han havde, indtil han fik muligheden for at arbejde med vin. Det fik han i 2007, da han blev ansat i Dansk Supermarkeds (senere Salling Group) indkøbsafdeling for netop vin. Han blev hos supermarkedskæden i elleve år og endte med at bestride posten som Senior Category Manager for vin- og spirituskategorierne.
I slutningen af 2018 besluttede Karsten Jensen sig for, at han ville forfølge en idé, han længe havde haft, om at starte et vinfirma, som skulle give danskerne mulighed for hver dag at købe gode vine til gode priser. Og i maj 2019 åbnede han så firmaerne Wine Experience ApS og KJvin ApS.
Wine Experience importerer vine fra store dele af den vinproducerende verden med fokus på videresalg til erhvervssektoren. KJvin står bag webshoppen kjvin.dk, hvor private kan købe såvel kendte populære vintyper som spændende og anderledes vine, man ikke normalt ser i de danske supermarkeder og specialforretninger.
Om vinene er fra store eller små producenter er ikke det vigtigste for den nystartede vinimportør. Det vigtigste er, at det er god kvalitet til den rigtige pris.
Karsten Jensen rejser jævnligt til Italien - mest til Veneto og Toscana - på jagt efter nye vinproducenter til sortimentet. Enkelte rejser til andre vinlande bliver det også til hist og pist.
Fritiden går mest med fodbold - både som tilskuer på Stadion i Aarhus eller foran fjernsynet og som fodboldtræner for et pigehold i den lokale fodboldklub, Sabro IF.
Adresse: Wine Experience og KJvin, Kirsebærvej 77, 8471 Sabro, tlf.: 24 60 44 60, e-mail: karsten@kjvin.dk, https://kjvin.dk.



Ugens vinøse billede

For nylig var Torben Odal en tur i champagnebyen Reims, hvor han blandt andet besøgte Moët & Chandons kolossale kældre, der strækker sig 28 kilometer under jorden.
Det billede, han har sendt os, viser et fad som kejser Napoléon forærede champagnehusets ejer, Jean-Rémy Moët, under et besøg i kældrene i 1810. De to mænd mødte hinanden i 1782 på militærskolen i Brienne-le-Château, hvor de indledte et livslangt venskab.
Det var hverken første eller sidste gang, Napoléon besøgte Moët & Chandons kældre. Hver gang, han skulle af sted på et felttog, kom han forbi for at tanke op med champagneflasker. Som han engang har sagt om champagne: ”Når man sejrer, fortjener man den, og når man taber, har man brug for den”.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-558
Billede 521-546Billede 547-572


558 På en 1600-tals radering af den flamske maler Cornelis Schut er to børn på forbudte veje (© Trustees of the British Museum).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Champagne, Brut, Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)

750 kr., pris på tilbud året ud: 375 kr., Skjold Burne

Fin og elegant champagne med stadige, livlige bobler, en mild, vedvarende mousse i munden og en dejlig druesmag. De 375 kr. må nok siges at være den rigtige pris.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valmaduro, Videma, Chardonnay, Central Valley, Reserva, Chile, 2019, lav alkohol (13%)

49 kr., Aldi

Vellavet hvidvin med en god duft og smag af druen Chardonnay. I forhold til den lave pris er den ret kompleks med noter af banan, ananas, pære og vanille fra lagringen på egetræ. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Silverboom, Chardonnay, Coastal Ridge, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

Til prisen en rigtig god hvidvin, lidt til den søde side, men med god druesmag og fin krydring. Lang eftersmag. En bitter kant gør den til en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

The Right Pick, Wine Crafter's, Central Valley, Californien, 2018, lav alkohol (12%)

55 kr., vinen sælges kun online, Skjold Burne

Denne hvidvin er måske lidt anonym, men den er frisk, med god frugt, tilpas syre og en lille sødme. Vinen er lavet på druerne Colombard og Chardonnay. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crystal Bay Premium Selection, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, lav alkohol (12,5%)

En hvidvin, der dufter af kærlighedsfrugt og modne citroner. Smagen er tør, fyldig og bred med noter af citrusfrugter. Man er ikke i tvivl om, at det er en newzealandsk Sauvignon Blanc-hvidvin, men den kendte og ofte overvældende aroma af eksotiske frugter er mere afdæmpet, hvilket giver vinen friskhed og elegance - og en stor alsidighed, når det gælder mad. Prøv den til lyse fiskeretter eller skaldyr - eller som apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane, Leeuwenkuil Family Vineyards, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud året ud ved 6 flasker. 60 kr., Skjold Burne

Kraftig hvidvin med god og klar Chardonnay-smag. I smagen citrus og "nedfaldne, syrlige æbler". Dertil fint integrerede fadnoter. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg. Attraktiv tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yeya, Finca Bacara Yeya, Jumilla DOP, Spanien, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Tidligere smagte vi årgang 2017 af denne dejlige hvidvin. Og de ord, vi skrev, gælder også for årgang 2018: "Man kan lugte denne hvidvin, så snart man har åbnet den - så aromatisk er duften. Den let cremede smag videregiver blød, kompleks frugt med noter af gule stenfrugter og et lille strejf af grape. Nyd vinen til fx lidt kraftigt smagende skaldyrsretter."

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trittenheimer Apotheke, Weingut Heribert Boch, Riesling, Mosel, Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., D’Wine

En meget aromatisk og fint krydret hvidvin, der smager rigtig meget af Riesling. Glimrende vin både til mad og til et glas i utide.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Agly Bio, Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

90 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Pæn økologisk rødvin, tør, men også med en vis sødme. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Fiore di Maggio, San Giorgio a Lapi, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., YouAndWine

En rødvin med duft af læder, anis og syltede kirsebær. Smagen har en fin krydring og noter af ren lakrids. Men det er som om, denne vin ikke rigtig hænger sammen. Og så slutter den med en meget markant syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Terroirs, Calmel & Joseph, Corbières, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin med duft af mørke kirsebær og mørk chokolade. Smagen er fyldig med noter af rødt kød, rosmarin og lakrids og med afrundede tanniner til slut.

stjernestjernestjerneØ

La Fogliola, Agricola Bruscoli Marianna, Sangiovese, Marche, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Denne økologiske rødvin lover godt med sin dejlige duft af mørk chokolade og brombær. Men smagen lever ikke op til duften. Det er en mild vin med en anelse krydrede noter og stort set ingen eftersmag bortset fra et lille bid af tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Castillo de Calatrava, Tempranillo, La Mancha, Gran Reserva, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Syv år gammel rødvin, lidt robust, tyndbenet og måske ikke mere så gran reserva. Men udmærket som madvin til en hverdag.

stjernestjernestjerne

Sartori, Casa Vinicola Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

167,95 kr., Amka

Ikke særlig genkendelig som en Amarone, men en pæn, omend ikke helt billig madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yume, Caldora, Vino Rosso, Italien, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Megalækker rødvin på druerne Montepulciano, Nerello Mascalese og Primitivo. Den har en fyldig, afrundet frugtsmag med mørke bær, bløde tanniner og et stejf af træ efter næsten et år på egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantina della Torre, Nebiolo, Langhe, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

En dejlig, saftig rødvin med duft og smag af hyldebær og blå druer og med et tilpas tanninbid og en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

First Stone, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris på tilbud 13.-19. december: 99 kr., Kvickly

Druerne Merlot og Cabernet mødes her i en fin, økologisk madvin, der i munden spreder talrige facetter i den mørke frugt - sorte bær, blommer, læder, tobak og cigarkasse. Dertil gode tanniner og et strejf af træ og vanille fra opholdet i franske egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conde de Siruela Reserva, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

279 kr., Pris ved 6 flasker 223 kr., YouAndWine

En rødvin, der er typisk for Tempranillo med dens noter af tobak, læder og aromatisk te i duften. Det er en kompleks vin med moden frugt, en anelse anis, en fin syre og bløde tanniner til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Willamette Valley Vineyards, Pinot Noir, Oregon, USA, 2013, middel alkohol (13,4%)

315 kr., pris på tilbud året ud: 250 kr., Skjold Burne

En amerikansk udgave af en god Pinot-rødvin. I forhold til de europæiske vine på samme drue er der lidt mere frugtfylde, mørke bær, lidt kraftige krydring, vegetalske noter, sødme og fint integrerede fadnoter fra ni måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Dix de los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Valle de Colchagua, Chile, 2014, høj alkohol (14,5%)

379,75 kr., pris på tilbud året ud: 329,75 kr., Skjold Burne

Her er en stor og flot rødvin i fin balance med en dejlig dybde. Den er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère og Syrah. Der er kirsebær, hindbær, peber, chokolade og tobak samt fint integrerede fadnoter.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Madiera Vintners Meio Doce, Madeira, Portugal, høj alkohol (17%)

120 kr., Madeirahuset

Dette er ifølge etiketten en medium sød madeira. Den dufter af lyse rosiner og har en let sødlig smag med lidt træ til slut - men ikke så meget andet. Eftersmagen slutter lidt for hurtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frederiksdal Vin af Kirsebær, Frederiksdal Kirsebærvin, Kirsebær, Kirsebærvin, Danmark, 2018, middel alkohol (14%)

140 kr., prisen er for 50 cl., Frederiksdal

Rødvin af kirsebær - store, danske, modne kirsebær. En lækkerbidsken med en fed, cremet, frugtagtig smag og en masse sødme. Oplagt til rislamanden - og mandelgaven.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wöhrle, Weingut Wöhrle, Rieslaner, Lahrer, Baden, Auslese, Tyskland, 2018, lav alkohol (8,5%)

199 kr., prisen er for 50 cl., Mr. Ruby

Superlækker hvidvin "mit Prädikat". En vin med karakter og et bredt smagsbillede og vidunderlig honningsødme og nougat-smag. Men også en god syre, der holder sødmen i ørerne. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nieport, Vintage Port, Portugal, 2015, høj alkohol (19,5%)

649 kr., pris på tilbud året ud: 499 kr., Skjold Burne

Rent barnemord. Denne årgangs-portvin har indledt sin modning og skulle først være nydt om ti-tolv år. Med sin fine, afrundede sødme og blødhed skal den nok blive til noget.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen