Lafogliola, Giacomo e Filippo, Marche IGT, Bianco, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)
En enkel, økologisk hvidvin, hvor en markant bitterhed hurtigt tager over. Helt billig er den ikke.
Umiddelbart skulle man jo ikke tro, at en veganer ville rynke på næsen af et godt glas vin. Men jo, mange vine anses ikke for veganske, da der fx er anvendt produkter, som stammer fra dyr, til klaring eller filtrering af vinene. Sidstnævnte drejer sig fx om gelatine, æggehvide eller kasein. Selv om der er tale om minimale mængder - nærmest sporstoffer - i vinene af disse ingredienser, er det nok til, at mange veganere holder sig langt væk fra vin.
Men der kommer stadig flere veganske vine på verdensmarkedet - og også på det danske marked - og disse vine er typisk klaret med lerarten bentonit.
Sommelier Nina Højgaard blev den første dansker nogensinde, der kom i finalen i verdensmesterskab for sommelierer. Hun vandt en flot sølvmedalje - en placering, som kun en enkelt kvindelig sommelier har opnået før hende. Og den danske restaurant Clou vandt for anden gang den prestigefyldte sherry- og gastronomikonkurrence Copa Jerez.
Men gennem de seneste ti år har rigtig mange pubber måttet lukke og slukke - det årlige gennemsnit har lydt på 732 styk.
Der findes dog et større antal gamle pubber, som aldrig har været i farezonen for at lukke. Og det skyldes ikke kun deres hyggelige interiører men også, at de efter sigende er hjemsøgt af genfærd - mennesker, der aldrig er faldet til ro efter at have mødt en frygtelig død i eller i nærheden af pubben.
Nogle af pubberne er så hjemsøgte, at spøgelsesjægere med jævne mellemrum valfarter til dem for om muligt med særlige apparater at opfange lyde og lys fra genfærdene.
Nedenfor fortæller vi om tre af de mest hjemsøgte britiske pubber. Besøg dem, hvis du tør, kære læser …
Champagne, crémant, prosecco, cava, spumante, hvide, rosé og røde, tørre og søde bobler dystede mod hinanden. Boblerne kom fra 22 forskellige lande - dog var 60% af dem fra Frankrig, fra Champagne, Alsace, Bourgogne, Limoux og Bordeaux.
Et af dem var Port Ellen på Islay - en ø, hvor flere berømte whiskydestillerier har til huse, heriblandt Lagavulin og Ardbeg. Et andet var Brora i det skotske højland ved Sutherland.
I 2017 - og sikkert på grund af whiskyens igen stigende salg - fik det verdensomspændende spiritusfirma Diageo den idé, at det ville puste nyt liv i de to destillerier. Årsagen var dels, at det igen gik rigtig godt med salget af skotsk whisky, dels, at de gamle fade, der stadig lå i de to destillerier, var yderst efterspurgte af denne verdens whiskysamlere.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
En enkel, økologisk hvidvin, hvor en markant bitterhed hurtigt tager over. Helt billig er den ikke.
Denne økologiske hvidvin er til prisen 65 kr. rigtig god. Den har en liflig duft og en smag af drue, pære, citrus og mandler. Den har også en diskret krydring og skal ikke slås med en alt for kraftig madret.
En rigtig god rødvin og et fund for 50 kr. (ved 12 flasker). Den er lavet af Chiles nationaldrue Carmenère (90%) og lidt Merlot. Den har fyldig, mørk frugt og fin krydring. Flasken har skruelåg.
En af de gode Primitivo-vine med en varm, fyldig smag - mørke bær, jordbær, cigarkasse, chokolade, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter efter seks måneder på franske egefade. Et ret markant bid i eftersmagen gør vinen til udprægtet en madvin
Bag den psykedeliske etiket gemmer sig en rødvin med en smag, der ikke hænger helt godt sammen. Udpræget en madvvin.
Lækker rødvin med et bredt smagsspektrum - mørke bær, fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag. Giv den gerne lidt luft ved at plaske den over i en karaffel.
Enkel rødvin. Fire år gammel og en lille smule træt. Man genkender dog Pinot-druen, og vinen kan godt drikkes - hvis man har lyst til at betale 150 kr. for den.
En fantastisk lækker drik. Du får den i munden, og midt på tungen lægger sig en vifte af smage - citrus, kanel, kaffe, anis, malurt og rancio - den særlige smag, der opstår, når en vin har været lagret på gasballoner udendørs i længere tid. Og uden om alle disse smage lægger sig så smagen af modne kirsebær. Flasken har skruelåg.