Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 4, 2020



Randall Grahm.

Randall Grahm sælger Bonny DoonDel på Facebook

Randall Grahm er en af Californiens mest legendariske og innovative vinproducenter. Han har altid gang i et eller andet eksperiment, og han var blandt de første, der så et potentiale i at dyrke Rhône-druer i californisk jord. Da han grundlagde sit vinhus, Bonny Doon Vineyard, i 1983 i Santa Cruz Mountains, plantede han Syrah, Roussanne, Viognier og mange andre druer fra det berømte franske vindistrikt.

Hans vine er ikke kun kendt for deres gode kvalitet, men også for deres sprælske navne og etiketter. Et eksempel er flagskibet Le Cigare Volant (den flyvende cigar).
Nu har Grahm solgt sit livsværk, og køberen er et forholdsvist nyt amerikansk investeringsfirma, WarRoom Ventures.

Jeg er ikke nogen god forretningsmand


Til Wine Spectator har Randall Grahm ærligt indrømmet, at han aldrig har været nogen særlig god forretningsmand - og det er netop der, WarRoom Ventures kommer ind i billedet. Grahm selv bliver som vinmager og partner i Bonny Doon Vineyard.
De nærmere betingelser i salgsaftalen er ikke afsløret, men sikkert er det, at vinmarken i Popelouchum San Benito County ikke indgår i købet. I 2015 søsatte Grahm her et projekt, som en dag skal munde ud i 10.000 nye druesorter. Da der på verdensplan er dokumenteret omkring 1370 forskellige druesorter, vil det være noget af en tilføjelse.
Man kan få mere at vide om Popelouchum-marken i en lille YouTube film - og om den farverige vinproducent i VinAvisens portræt af ham.


De to vinorganisationers logoer.

Fjern alle afgifterne!Del på Facebook

I Sidste uge nævnte vi, hvordan amerikanske vinimportører frygter for konsekvenserne, hvis præsident Trump øger afgifterne på importerede vine med 100%. I forvejen har afgifterne sidste år fået et nøk opad på 25%.

For Europa vil en ny - og meget stor - afgift på vin selvsagt også have visse følger, da USA er et stort marked for europæiske vine.
Men mens Trump stadig overvejer, om han vil toppe afgifterne med 100%, så har de to førende vinorganisationer - amerikanske Wine Institute og europæiske Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) - stukket hovederne sammen. Og de har nu underskrevet en fælles erklæring, der på det kraftigste opfordrer såvel USA’s regering som EU-landenes regeringer til at indgå en såkaldt ”nul til nul" aftale.

Tag ikke vinen som gidsel


Det vil sige en aftale om helt og holdent og en gang for alle at fjerne afgifterne på importeret vin - hvilket selvsagt vil føre til en øget vinhandel. Det har en lignende aftale om andre produkter, The General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), som blev indgået for et par årtier siden, tydeligt vist.
De to organisationer beder også regeringerne om ikke at tage vinsektoren som gidsel i en handelsdisputs, som i realiteten intet har med vin at gøre.
Flere andre vinorganisationer er medunderskrivere på erklæringen.


Alain Ducasse. Foto: Wikipedia/Bruno Cordioli.

Kok til kamp mod "tør januar"Del på Facebook

Som vi nævnte i sidste uge, er der for første gang lanceret en landsdækkende ”tør januar” kampagne i Frankrig, som opfordrer alle franskmænd til at lægge alkoholen på hylden i en hel måned.
Kampagnen har naturligvis mødt stor modstand fra vinindustrien, ligesom i alt 40 kendte kokke, forfattere og forretningsfolk har kritiseret den i et åbent brev i Le Figaro.
En af dem, der har erklæret ”tør januar” krig, er den berømte franske mesterkok Alain Ducasse, der ejer en stribe prisbelønnede restauranter rundt om i verden.
For ham hører vin og mad uløseligt sammen, og - som han har udtalt det til The Guardian - så blev han ”forfærdet” over synet af restaurantgæster i New York, der drak iste til frokosten.

Køb flasker i stedet for glas


For at understrege sin harme over kampagnen på fransk jord har Alain Ducasse nu dumpet priserne på nogle af de fornemme og dyre vine i sine fire parisiske restauranter, Rech, Allard, Aux Lyonnais og Benoît.
Det drejer sig om vine fra Bourgogne, Bordeaux og Rhône, og nu er der jo tale om meget kostbare vine, så de dumpede priser ligger på mellem 100 og 400 euro (cirka 750 og 3000 kr.) flasken. Desværre er det ikke lykkedes VinAvisen at få oplyst præcis, hvilke vine det drejer sig om.
Ducasses rebelske håb er, at de gæster, der ellers kun ville købe et enkelt glas god vin, vil benytte lejligheden til i stedet for at købe en hel flaske - og dermed drikke mere i stedet for mindre i januar.


En af de nye blå druer, Errante Noir.

Fem druer i kampen mod sygdomDel på Facebook

I de sidste 200 år har den frygtede bakteriesygdom Pierce’s disease hærget de californiske vinmarker, og den er ligeledes dukket op hist og pist i andre amerikanske vindistrikter.
Det er Den glasvingede Skarpskytte, der er årsag til sygdommens udbredelse. Når insektet suger næring fra vinstokkenes blade, overfører den samtidig de sygdomsfremkaldende bakterier, der breder sig inde i vinstokken og til sidst forårsager dens død.
Alene siden 1990'erne har sygdommen slået mere end 120.000 hektar californiske vinmarker ihjel, og hvert år koster den statens vinproducenter mere end 100 millioner dollars (cirka 669 mio. kr.),
Med klimaændringerne og de deraf øgede temperaturer regner man med, at Pierce’s disease i fremtiden vil sprede sig endnu hurtigere end i dag - kolde vintre er nemlig med til at hæmme udbredelsen, og den slags vintre bliver der højst sandsynligt færre af fremover.
Nye resistente druesorter kan være redningen - og netop fem af sådanne sorter har vinuniversitetet UC Davis i Californien netop frigivet til brug for vinproducenterne.

20 års udviklingsarbejde


Det har taget cirka 20 år at udvikle de nye druer, som er fremkommet ved at krydse Vitis vinifera med Vitis arizonica.
Førstnævnte vinplanteart er moder til de druer, man i dag anvender til vinfremstilling - hvilket vil sige omkring 3000 forskellige sorter. Vitis arizonica er en amerikansk art, som har et gen, der er resistent over for Pierce’s disease.
Ud af den første krydsning har forskerne udvalgt de mest resistente ”afkom” og har så igen krydset dem med Vitis vinifera, og sådan er krydsningsarbejdet fortsat - flere hundrede gange - indtil man nåede frem til de fem nye resistente druesorter.

Minder om druer, vi kender


Druerne har været dyrket i forsøgsmarker gennem nogle år, ligesom der er blevet fremstillet vin på dem - og ualmindelig god vin ifølge UC Davis og det smagepanel af vinspecialister, der har bedømt vinene.
Der er udviklet tre blå druer, Errante Noir, Camminare Noir og Paseante Noir, og to grønne, Caminante Blanc og Ambulo Blanc.
Og det er druer, der i karakter og aroma i høj grad minder om druer, vi kender. Fx minder Paseante Noir om Zinfandel, Errante Noir om Cabernet Sauvignon og Ambulo Blanc om Sauvignon Blanc. Camminare Noir leder derimod tankerne hen på både Cabernet Sauvignon og Petite Sirah, mens der er både Chardonnay og Sauvignon Blanc over Caminante Blanc.

Cirka 40 år siden sidst


Der vil helt sikkert gå en god rum tid, før vi kan lægge en flaske californisk rødvin på fx Paseante Noir eller Ambulo Blanc i indkøbskurven. Først skal vinproducenterne overbevises om de nye druers potentiale til vinfremstilling - men med klimaændringerne kan disse druer jo simpelt hen blive en absolut nødvendighed.
Det er i øvrigt ikke hverdagskost hos UC Davis at frigive nyudviklede druer til brug i vinmarkerne - sidste gang, det skete, var i 1980’erne.


Den med Tyren og glassene med smagsprøverne.

En flaske går til filmenDel på Facebook

I uge 43 nævnte vi, at Nationalmuseet og TV2 var i gang med at forberede en tv-serie om genstande fra Danmarkshistorien igennem de seneste 100 år. En serie om, hvem vi var og er - og hvad vi deler som nation.
I den forbindelse efterlyste man blandt andet vinflasker fra 1950’erne - dengang, hvor danskerne begyndte at drikke vin. Og det vil sige flasker af mærkerne Okseblod, Præstetanker, Den med Tyren osv. Vi bragte efterlysningen i VinAvisen og nævnte, hvor man kunne henvende sig, hvis man lå inde med en sådan flaske og havde lyst til at få den på ”rollelisten” i tv-serien.
En af de læsere, der reagerede på efterlysningen, var Klaus E. Prüfer fra Den Jyske Vinskole. Han har nu afleveret sit eksemplar af Den med Tyren til projektet, og den vil blive vist i tv-serien, som sendes fra og med d. 27. januar.

Lidt hen ad en moden sherry


Da flasken ikke behøvede at være uåbnet for at indgå i serien, blev den åbnet, hvorpå Klaus E. Prüfer og tv-folkene smagte på det gamle indhold.
- Som vin var den meget atypisk, men som hedvin kunne den føre tankerne hen til en meget moden sherry, lyder det fra Prüfer.
Fra 1. maj til 18. oktober i år vil de mange gamle genstande, som danskerne har indleveret, kunne ses på Nationalmuseets udstilling ”En skat til Danmark”.


Den sidste dråbeDel på Facebook

Der findes mange kortere og længere videofilm på nettet om vinfremstilling. Men den franske film "La Dernière Goutte" (den sidste dråbe) er noget helt for sig. Den er utrolig charmerende og underholdende - og får én til at tænke på dejligt varme somre med familiehygge på terrassen.

Vi vil ikke røbe for meget her – ikke andet, end at det kan være lidt af et arbejde at få en ny flaske vin på bordet, når forgængeren er tømt. Filmen ligger på YouTube og kan ses ved at klikke her.



En deltager ved en af Henry Wedlers "Tasting in the Dark" smagninger. Fra den lille film på YouTube.

En utrolig lugtesans Del på Facebook

Amerikanske Henry ”Hoby” Wedler er født blind og har udviklet en helt usædvanlig god lugtesans - godt hjulpet af en mor, der sørgede for, at han som barn lærte så mange lugte at kende som muligt.

I dag er han 31 år og i gang med sin phd i kemi ved UC Davis i Californien. Derudover afholder han nogle interessante vinsmagninger, ”Tasting in the Dark”, hos Francis Ford Coppola Winery og andre vinhuse i Napa og Sonoma.

Smagning med bind for øjnene


Deltagerne i smagningerne får bind for øjnene, så de smager vinene i totalt mørke - ligesom Henry Wedler selv. Opfattelsen af vinenes aroma og smag vil da ifølge Wedler forstærkes og byde på langt flere facetter. Årsagen skulle dels være, at når man intet kan se, distraherer synet ikke oplevelsen af vinen, dels at man som ”blind” føler sig mere sårbar, hvorved ens øvrige sanser helt naturligt skærpes.
Wedlers lugtesans er så udviklet, at han kan genkende de forskellige gadekryds i universitetsbyen Davis udelukkende på lugten. Som han siger, så lugter byens centrum af lucerne.
I en lille YouTube-film kan man se, hvordan det foregår, når Wedler afholder vinsmagning.


En sjov lang hundDel på Facebook

I junglen af stilfulde, sprælske, farverige og smarte vinetiketter gælder det om at stikke ud og fange forbrugernes opmærksomhed. Og det må man sige, at etiketten på denne sydfranske vin gør. Navnet på vinen, Longue-dog (lang hund), er samtidig en hentydning til, at indholdet stammer fra distriktet Languedoc. Den lange hund fortsætter på bagetiketten.


En scene fra filmen "Et glas vin", hvor en lastbilschauffør er faldet i søvn på toppen af en af de tankbiler, der fragter bulkvinen til Sverige. I baggrunden er fade med vin ankommet fra udlandet pr. skib.

Vinens verden år 1960Del på Facebook

Hvis man har et kvarters tid til overs, kan man muntre sig med en ældre svensk vinfilm, ”Et glas vin”.
Filmen, der stammer fra 1960 og er produceret af Svensk Filmindustri, fortæller om vinfremstilling i Italien, Spanien, Frankrig og Algeriet. Men den starter i Sverige med en stresset husmor, der – til en rolig og forstående mand – på et meget hurtigt svensk fortæller om alt det, hun skal nå, før der kommer gæster. Og hun beder ham om at finde noget vin til maden, for, som hun siger, den slags drikker alle jo nu til dags.

Mange sjove detaljer


Dernæst følger man vinens vej fra høsten af druerne til den ender i Sverige som bulk, hvorefter den tappes på flasker.
Det er en film med mange sjove detaljer fra en svunden tid. Man ser nyhøstede druer, der allerede i vinmarken hældes over i et kar og stampes med en kølle, og smageglas, der er så fyldte, at det er noget af en kunst at slynge indholdet rundt, uden det ryger ud over kanten. Og så kan man se den tankbåd, som Vin & Sprit i sin tid brugte til transporten af bulkvinen.
Filmen kan ses ved at klikke her.
En lille del af Richard Goodings imponerende kælder med de mange tusinde whiskyflasker.

En kælder med 3900 flaskerDel på Facebook

Gennem mere end 20 år samlede den amerikanske forretningsmand Richard Gooding på skotsk whisky, og han havde en drøm om at eje top-whiskyer fra hvert eneste destilleri i Skotland - og Irland. Det blev til talrige rejser, smagninger, indkøb - og en samling på i alt 3900 flasker.
Flaskerne blev ikke bare opbevaret i kælderen i hans hjem i Colorado men iscenesat i specielt designede vitriner i et interiør, der godt kunne minde lidt om en meget stor traditionel britisk pub. Og kælderen fungerede da også som pub, når Gooding og hans gæster nød nogle af de stærke gyldne dråber.
I 2014 døde han og efterlod sin enke, Nancy, med de mange tusinde flasker - som hun nu har valgt at sælge på en onlineauktion hos det britiske auktionshus Whisky Auctioneer.

Et samlet hammerslag på 67 mio. kr.


Det, der kommer under hammeren, er intet mindre end den største privatsamling whisky, der nogensinde er udbudt til salg.
Auktionen, Som Whisky Auctioneer kalder for ”The Perfect Collection”, kommer til at strække sig over to perioder - d. 7. til 17. februar og d. 10. til 20. april. Og den forventes at indbringe mere end det, der svarer til 67 millioner kr.
Men samlingen rummer også nogle af de mest sjældne flasker fra berømte destillerier eller fra destillerier, der ikke længere eksisterer - som fx Stromness og Dallas Dhu - og gamle årgange, som er nærmest umulige at opspore i dag.

Starter ved 8,7 mio. kr.


Blandt højdepunkterne er en flaske The Macallan 1926 Fine & Rare 60 Year Old, hvor online-hammerslagene starter ved 8,7 mio. kr. Sidste år slog en flaske magen til alle rekorder for whisky solgt på auktion, da den indbragte 16,5 mio. kr.
Derudover forventes en flaske Black Bowmore 1964 (Richard Goodings yndlingswhisky), en O.O. Old Orkney Real Liquer Whisky fra 1940’erne og The Macallan 50 year Old Lalique Six Pillars Collection også at trække de helt store bud.
Man kan læse mere om auktionen, byde med til sin tid og se en lille film om samlingen ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Thomas Smith Knudsen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Smith Knudsen (f. 1972) er vokset op i en familie, som altid holdt sine ferier i Bourgogne – og som tilmed blev medejer af det glimrende vinhus Albert Sounit i Rully. Så efter studentereksamen i Struer var det oplagt, at han drog til Kuentz-Bas i Alsace for blandt andet at lære den ædle kunst at lave herlig vin på Riesling, der stadig er hans yndlingsdrue. Det blev et år, hvor interessen for vin greb ham for alvor.
Tilbage i Danmark blev han ansat hos Knud Kjellerup i Østjysk Vinforsyning som indkøbselev, og her fik han seks fantastiske år. Knud var ifølge Thomas Smith Knudsen et inspirerende menneske, og virksomhedskulturen var i særklasse.
Efter elevtiden blev han indkøbsassistent og senere ansvarlig for salget til kæden Vinoble.
I år 2000 flyttede han til Hong Kong for i tre år at arbejde hos firmaet AS Watson som indkøber for virksomhedens tolv specialbutikker samt cirka 400 supermarkeder i Hong Kong og det sydlige Kina. Det var en enorm omvæltning og udfordring. Virksomheden havde 40.000 ansatte og omsatte for 50 milliarder kr. – en helt anden kultur, men ekstremt lærerigt.
I 2003 blev Thomas Smith Knudsen spurgt, om han kunne tænke sig at flytte til Bordeaux for at arbejde som eksportdirektør med ansvar for Asien for distriktets ældste négociant-hus, H. & O. Beyerman. Han sprang til og blev senere ansvarlig for eksporten til resten af verden. I seks år rejste han hovedsageligt til Asien, hvor store mængder af Bordeauxs Cru Classé-vine ender i dag.
I 2008 flyttede han hjem til familien i Danmark, hvor han først blev ansat som indkøbschef hos Theis Vine og dernæst - i 2011 - åbnede egen forretning, Millesime, sammen med kæresten Hanne Ellegaard.
Det store netværk fra Thomas Smith Knudsens tid i både Asien og Bordeaux, kombineret med Hanne Ellegaards mange års erfaring fra Ellegaard’s Vinkælder i Kolding, var et glimrende grundlag for at dyrke deres fælles passion: formidling af de store og klassiske vine fra hovedsageligt Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
Adresse: Millesime, Mosevej 68-72, 6000 Kolding, tlf.: 21 48 38 78, e-mail: thomas@millesime.dk. www.millesime.dk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Pernille Svendsen har sendt os ugens vinøse billede, som hun tog på et af sommerens loppemarkeder i Nordsjælland. Og hun skriver:
- Herligt, at der kun er få måneder til, at vi igen kan gå på loppemarked og måske finde alle tiders fine gamle vinkaraffel.
- Karaflerne på billedet kostede cirka 200-400 kr. stykket, hvilket jo ikke er en herregård for så flotte eksemplarer.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-564
Billede 521-546Billede 547-572


564 Saale-Unstrut, "Nordens Toscana" i det gamle Østtyskland, byder på fotogene vinmarker (foto © Mogens Bergmann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

4 Arreplegats, Vinsgrau, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

78,95 kr., SPS Wine

En tør, mousserende vin på druerne Macabeo, Xarel-lo og Parellada, der dog kvæles lidt rigeligt af syren.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas Uva Blanca, Hammeken Cellars, Yecla, Spanien, 2019, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 23. januar ved 6 flasker: 33,17 kr., SuperBrugsen

33,17 kr. (ved seks flasker) - det er faktisk et fund for så dejlig en hvidvin. Vinen har frisk druefrugt, en lille honningsødme og et strejf af fad samt noter af banan, ananas og stødte æbler. Et lille, bittert bid i slutningen gør vinen velegnet til mad. Og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Novas, Emiliana, Riesling, Valle del Bio-Bio, Gran Reserva, Chile, 2019, lav alkohol (12%)

99,5 kr., pris på tilbud 16.-22. januar ved 6 flasker: 49,75 kr., Irma

Klassisk Riesling fra Chile - smagsmæssigt er det lige ved, at den er tysk. Den gode druesmag lægger sig fint i munden med syre og sødme i god balance. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg. Attraktiv pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

Vellavet hvidvin med et bredt smagsbillede, tilpas syre, god krydring og en fin honningsødme. I smagen banan, grape og citrus. Lang eftersmag. Velegnet til fisk og lette retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Légende, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Bordeaux, Frankrig, 2017, lav alkohol (12%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 99,75 kr., Skjold Burne

Om 2016-årgangen skrev vi: "Let og forfriskende hvidvin - skabt til de mange tusinde østers på bankerne ud for Bordeaux. Den er lavet på druerne Sémillon og Sauvignon og har en fin krydring. Udpræget madvin." Den beskrivelse gælder også denne denne årgang.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

El Volquete, Spanish Palate, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2018, lav alkohol (13%)

69,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 2 flasker: 50 kr., Skjold Burne

Med sin lækre frugt og sødme er denne spanske rødvin en god hverdags-vin til en yderst attraktiv pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rhonéa, Artisans Vignerons, Ventoux, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

Lækker Rhône-rødvin på druerne Syrah, Carignan og Cinsault - helt efter bogen. Vinen er i fin balance med frugt, syre, sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laya, Bodegas Atalaya, Almansa, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 68 kr., AndrupVin.dk

Flot, vegansk rødvin med druesaft, der fylder munden med en blød og kompleks smag. Vinen er lavet på druerne Garnacha Tintorera og Monastrell.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica, Bodegas Trenza, Monastrell, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

59 kr. (ved seks flasker) er et fund for så flot en rødvin. Den har en fyldig bærsmag med noter af modne blommer, kirsebær, kaffe og chokolade samt et strejf af vanille.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tempus, Stefano Accordini, Corvina, Rosso del Veneto IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Jysk Vin

Til 70 kr. et godt glas rødvin. Med sin gode frugt og fine krydring når den hele vejen rund i munden og bliver der længe.

stjernestjernestjernestjerne

Alessandro Rivetto, Barbera d'Alba, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Supermarco

Ikke umiddelbart en charmetrold. faktisk lidt skuffende og enkel til prisen. Skal nydes til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chevalier de Caylus, Alma Cersius, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Kraftig, men typisk Pinot Noir. Fyldig frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. 75 kr. for en Pinot af den kvalitet er lidt af et scoop.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Drink Me, Nieport, Duoro, Tinto, Portugal, 2017, middel alkohol (14%)

109,75 kr., pris ved 6 flasker: 83 kr., Skjold Burne

Lækker rødvin, lavet på portvins-druerne Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, m. fl., og man synes at kunne genkende smagen af netop portvin. God druesmag, fin krydring, bløde tanniner - det hele hænger godt sammen. Flasken er forsynet med en sjov etiket med tegninger af skyggebilleder, man kan lave med hænderne.

stjernestjernestjernestjerne

Milianti, Negroamare, Salento IGT., Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 6 flasker: 59,75 kr., Skjold Burne

En af disse fyldige rødvine fra den italienske støvlehæl. Lidt kort i smagen, men fin til mange kødretter. Og tilbudsprisen er jo attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggiarellino, Sangiovese, Rosso di Montalino, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

129 kr., Gallovini

En rigtig god toskaner med en dejlig smag af druen Sangiovese. En rødvin til hele det italienske køkken. Den har bløde tanniner og en rank syre, der giver sødmen modspil. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Carmenère, Valle del Maipo, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin med karakter og frugtfylde. I den fint krydrede smag noter af mørke bær, blommer og figner samt et strejf af fad fra opholdet i otte måneder på franske og amerikanske egefade. Plask den over i en karaffel. Så åbner den sig.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Econic, Bonterra Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2017, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris på tilbud 17.-23. januar. 79 kr., Kvickly

Flot rødvin, ren nydelse. Der er bred frugt med noter af blommer, kirsebær, blåbær og vanille fra fadlagringen. 15% alkohol, men ingen spritkant. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjerne

Meloso de Calvo Arroyo Crianza, Bodega J. Vinâs Gumiel del Mercado, Ribera del Duero, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

En intens og kompleks duft af mørke bær stiger op fra glasset med denne rødvin. Smagen er koncentreret og krydret med et godt bid tanniner til slut. En vin, der kalder på en godt krydret oksebøf. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wörhle, Spätburgunder, Baden, Trocken, Tyskland, 2018, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Mr. Ruby

Denne rødvin fra den sydtyske region Baden er lavet på økologisk dyrkede Pinot-druer, og den gode drues smag kommer fint igennem. Vinen har god frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silvanus, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

219 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 139 kr., D’Wine

Fin rødvin. Der er tryk på, men der er også en syre, som gør, at vinen ikke er alt for tung. I smagen er der mørke bær og et strejf af eg efter 14 måneder på fransk eg.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Delaforce, Fine Tawny Port, Portugal, høj alkohol (20%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Fin tawny portvin med god, cremet vinsmag, noter af abrikos, nødder og kandiserede frugter. Yderst attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Porto Niepoort, Porto, Tawny, Portugal, høj alkohol (19,5%)

109,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 6 flasker: 83 kr., Skjold Burne

En rigtig lækker portvin til en forbavsende lav pris (ved seks flasker). Faktisk et fund. I den honningsøde smag møder man kandiserede frugter, figner, dadler, rosiner, mandler, chokolade - og man mærker slet ikke indholdet af alkohol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frederiksdal Sur Lie, Frederiksdal Kirsebærvin, Kirsebær, Lolland, Danmark, høj alkohol (14,5%)

189 kr., pris på 50 cl, Frederiksdal

Lækker og spændende kirsebærvin, der har lagret på bundfaldet (sur lie) i mindst seks månder. Det har givet vinen en federe, dybere og rigere smag. Vinen er sød, men sødmen afbalanceres af god syre. Skænk den til en ikke al for sød dessert fx med chokolade, mandelkager eller is.