Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2020



Ifølge ny forskning vil Grenache, som ses på billedet, være en god erstatning for Pinot Noir i Bourgogne. Foto: Wikipedia/Magnetto.

Vinmarksarealet krymper med 51%

Hvis gennemsnitstemperaturen stiger i dette århundrede med 2 grader på grund af den globale opvarmning, vil det blive umuligt at dyrke vin i 51% af verdens nuværende vinområder. Og ved en stigning på 4 grader vil hele 77% af vinmarksarealerne gå til grunde.

Så dyster lyder prognosen ifølge ny forskning fra University of British Columbia. Dog kan der ifølge de canadiske forskere dæmmes op for problemet ved at udskifte de nuværende druesorter med mere varme-tolerante druer - noget, som flere vinproducenter rundt om i verden allerede er godt i gang med.
I undersøgelsen har forskerne taget udgangspunkt i elleve af de mest populære grønne og blå druesorter: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Chasselas, Grenache, Merlot, Mourvedre, Pinot Noir, Trebbiano og Syrah.

Håb forude


For hver drue har forskerne kortlagt det typiske tidspunkt for knopskydning, blomstring og modning i de områder, hvor de dyrkes. Dernæst har man kombineret de mange data med diverse klimamodeller og prognoser for fremtidige klimaændringer og har ud fra resultatet redegjort for, hvor hver druesort ville kunne dyrkes bedst i en varmere fremtid.
Hvis vinproducenterne planter druer, som er mere velegnede til et varmere klima, vil man ifølge forskerne kunne begrænse tabet af vinmarksarealet til ”kun” 24%. Dette gælder dog kun, hvis stigningen af gennemsnitstemperaturen holder sig til højst 2 grader. Ved en øgning af temperaturen på 4 grader vil 58% af det nuværende areal gå tabt.

Grenache i stedet for Pinot Noir


Forskerne peger afslutningsvis også på, hvilke druer, der med fordel kunne erstatte nogle af de andre druer i verdens førende vindistrikter.
Fx bør vinproducenterne i Bourgogne overveje at erstatte distriktets store blå drue, Pinot Noir, med mere varme-tolerante druer som Grenache og Syrah. Og i Bordeaux kunne man med fordel udskifte Merlot og Cabernet Sauvignon med Mourvedre.
Man kan læse undersøgelsen i dens helhed (mod betaling) ved at klikke her.

Ikke helt så enkelt


At erstatte visse druer med andre lyder jo umiddelbart som en overkommelig opskrift på redning af fremtidens vinmarksareal. Men så enkelt er det ikke i vinens verden - alene de skrappe regler, der hersker i mange appellationer, for hvilke druer man må plante.
Heldigvis er der også andre muligheder for vinproducenterne, når det gælder om at tilpasse sig klimaændringerne - heriblandt ændrede vindyrkningsmetoder, der giver druerne mulighed for bedre at kunne takle de højere temperaturer.


De næsten intakte 1600-tals flasker, som blev fundet på byggepladsen. Den gyldne farve er ikke bladguld men naturlig patina på grund af flaskernes lange ophold i jorden. Foto: BBR.

Et overraskende fund

Da et hold arbejdere begyndte dagens gravearbejde på en byggegrund i det britiske Worcestershire, fik en af dem sig en gevaldig overraskelse. Arbejderen havde gravet sig nogle meter ned i undergrunden, da han opdagede noget, der lå og glimtede i Solen.
Det viste sig at være en løgformet vinflaske af den type, man fremstillede i 1600-tallet. Gravearbejdet blev stoppet, og de tilkaldte arkæologer udgravede endnu fem stort set intakte vinflasker samt flere fragmenter fra andre flasker.

Jarlerne af Coventry


Nogle af flaskerne er prydet med et fornemt segl, der menes at have tilhørt jarlerne af Coventry. De havde deres hovedsæde i slottet Croome kun et par kilometer fra byggegrunden.
Nu har byggefirmaet, hvis medarbejder jo gjorde fundet, sat de seks flasker samt fragmenterne til salg hos auktionshuset BBR, og de forventes til sammen at indbringe mindst 20.000 pund (cirka 178.000 kr.).
Flaskerne bliver solgt enkeltvis, og enkelte af dem kan meget vel opnå langt højere hammerslag - rekorden for en lignende flaske med fornemt segl fra 1682 lyder på 18.000 pund (cirka 160.000 kr.).


Endnu grønne og umodne drueklaser i en vinmark i Toscana.

12% mindre italiensk vin

Skybrud, storm, tornadoer, hagl, oversvømmelser og hedebølger - 2019 blev et ekstremt år for Italien, når det gælder vejrforholdene. Ifølge den italienske landbrugsorganisation Coldiretti har landet været udsat for 60% flere ekstreme vejrbegivenheder end i 2018. Derudover har det været det fjerde varmeste år siden år 1800.
Nye tal fra ISTAT (Istituto Nazionale di Statistica) viser, at denne naturens rasen har medført, at den italienske vinproduktion blev 12% mindre sidste år sammenlignet med 2018 - hvor druehøsten dog også var meget stor, faktisk hele 14,5% større end i 2017.
Men der er også positive tal - fx rundede eksporten af italiensk vin 6,4 milliarder euro (cirka 48 mia. kr.) i 2019, en stigning på 4% i forhold til året før. Og salget af Prosecco steg med hele 11% i Storbritannien, idet briterne med udsigten til Brexit hamstrede deres italienske yndlings-boblevin.


BioOak kalder Surtep sin serie på foreløbig to fade, der er svidet med henholdsvis lava og jade.

Svidning med lava og jade

Ved at toaste - eller svide - egetræsfadene indvendigt kan bødkerne fremhæve visse aromaer fra egetræet, som så igen afspejler sig i den vin, der modner i fadene. Man taler om let, middel og kraftig svidning og alle mulige niveauer ind imellem. Svidningen foregår naturligvis ved brug af åben ild.
Men et bødkeri i Bordeaux, Surtep, tilbyder nu denne verdens vinproducenter en anden form for svidning - nemlig via opvarmede lavasten eller jade.
Stenene og jaden opvarmes ved hjælp af etelektrisk varmesystem, hvorefter de lægges ind i fadene og svider dem, mens de roterer.

Mere miljøvenlig


Ifølge ejeren af Surtep, Thomas Moussie, har den patenterede metode flere fordele. Den er mere miljøvenlig, da der ikke bruges åben ild, det er lettere helt præcist at ramme det ønskede svidnings-niveau, og så er det en langt mere behagelig proces at arbejde med for bødkerne end ilden. De alternativt svidede fade skulle også give vinene en elegant mineralsk note, ligesom vinmageren ikke så let risikerer at overdøve vinens frisk frugt.
Brugen af lavasten blev introduceret i 2018, og ifølge Decanter skulle flere førende Bordeaux-slotte have bestilt de alternativt toastede fade.

Diamanter kan også bruges


Brugen af jade er sidste nye skud på stammen og udover, at den kendte smykkesten ligesom lavaen kan give en meget nøjagtig svidning, er den også højt værdsat af kineserne. Og Thomas Moussie lægger ikke skjul på, at han godt ville have en fod inden for på det kinesiske marked.
Svidning med lava og jade er måske kun starten hos Surtep, for faktisk er mange andre halv- og helædelsten også yderst velegnede - heriblandt diamanter. Men som Moussie har udtrykt det til Decanter, så skulle bødkerfirmaet bruge omkring 60 kilo diamanter, hvilket jo ville blive en noget dyr affære …


Hvert år udkommer Platter's guide over sydafrikanske vine med et omslag i en ny iøjnefaldende farve. Den nye jubilæumsudgave er flot himmelblå.

Jubilæumsudgave af Platter's

I år er det 40 år siden, ægteparret John og Erica Platter lancerede deres Platter’s South African Wine Guide over sydafrikanske vine. I alt 1200 vine blev smagt, vurderet og anmeldt i guiden.

I den nyeste udgave for 2020 omfatter guiden mere end 8000 vine fra over 900 sydafrikanske vinproducenter.
125 vine har efter adskillige blindsmagninger og udskilningsforløb fået tildelt de eftertragtede fem stjerner - efter at have opnået 95 point eller derover på 100-pointskalaen. Ved at klikke her kan man se listen over alle vinder-vinene.
Den fineste af alle priserne, ”Winery of the Year”, gives til et vinhus, som har udmærket sig ved at have opnået flest fem-stjerne vine i årets guide, og 2020-vinderen af denne pris blev Mullineux Wines, som herhjemme forhandles af Philipson Wine.

Mere end vinanmeldelser


Platter’s guidebog er i dag anerkendt verden over og til glæde for såvel vinnørden som for novicen, der gerne vil vide mere om sydafrikansk vin. Den byder nemlig på meget mere end vinanmeldelser. Der er også info om de førende vindistrikter, druer og vinfremstillings-metoder samt gode råd til den, der er på rejse i det sydafrikanske vinland: Hvilke vingårde, der byder på smagninger, hvad man kan opleve, og hvor man kan overnatte.
Den nye udgave af guiden kan købes som bog eller downloades til iPhone, iPad eller computer ved at klikke her.


Joseph Karl Stielers maleri af Ludwig van Beethoven, ca. 1820. Wikipedia.

Død af blyforgiftning

Ludwig van Beethoven døde i 1827 kun 57 år gammel af skrumpelever samt diverse andre komplikationer. Den berømte tyske komponist var da også kendt for at nyde meget store mængder vin - ifølge visse kilder drak han en hel flaske til hvert eneste måltid. Og han begyndte at drikke allerede som 17-årig, hvor hans mor døde.

Nu tyder ny forskning, foretaget af Fabrizio Bucella fra Université Libre de Bruxelles, på, at dødsårsagen måske snarere var blyforgiftning.
En analyse fra 2013 af Beethovens knogler og hår viste, at hans krop indeholdt store mængder bly - så store, at de ifølge Bucella højst sandsynligt har forårsaget hans død.

Blødgjorde vinen med bly


Tidligere har man ment, at blyet blev overført fra de blyholdige krystalglas, man drak af i gamle dage. Men glassene kan umuligt have afgivet så store blymængder, lyder det fra Frabrizio Bucella, der hævder, at blyforgiftningen i stedet for skyldtes bly, der befandt sig i selve vinen.
Ifølge den franske vinskribent Jacques Dupont drak Beethoven hovedsageligt vin af mindre god kvalitet fra Ungarn og Tyskland. Og for at blødgøre vinen og ”rette op på de grønne noter” blev den ofte tilsat lithargyrum, en mineralsk form for blymonoxid - hvilket stemmer godt overens med Bucellas teori.

Påvirkede måske også hørelsen


Forskere fra universitetet i Utah har påstået, at Beethovens døvhed også kan skyldes blyforgiftning. I en alder af kun 27 år begyndte komponisten at få høreproblemer, og i 1822 var hans hørelse så svag, at han holdt op med at dirigere.
Man kan læse mere om forskningen omkring Beethovens dødsårsag i en artikel i La Libre.


Château Lafite Rothschilds imponerende vinkælder - hvor nogle af smagningens vine har ligget og fadmodnet.

Lafite vil ændre sig

For nylig blev der for første gang afholdt en smagning i Danmark af vin fra Château Lafite Rothschild, det legendariske 1. cru slot i Bordeaux-kommunen Pauillac. Smagningen var arrangeret af Sigurd Müller Vinhandel og blev ledet af slottets unge kommercielle direktør, Jean-SébaJstien Philippe. Han gav straks forklaringen på, at en vin, som formodes nærmest at sælge sig selv, nu - ligesom alle andre vine - stiller op til en smagning for vinskribenter.

- Lafite har været for diskret. Men verden ændrer sig, og vi skal ændre os og fortælle folk, hvad vi foretager os.
Man kunne umiddelbart få den tanke, at når Lafite nu synes på vej til at forlade sin ellers meget fornemt tilbagetrukne rolle, kunne det skyldes, at det ikke længere er helt nemt at sælge en vin, som fx i årgang 2010 koster cirka 10.000 kr. Verden har jo ændret sig på mange måder i de seneste årtier. Vinverdenen i dag er ikke blot toppen af poppen som Lafite, Petrus, Romanée Conti, Vega Sicilia osv., men også en underskov af vine fra alle verdensdele, som er vellavede, smager vældig godt og ikke koster en formue.
På den anden side er der et klientel, som ikke viger tilbage for de svimlende vinpriser. Nyrige russere og ditto asiater finder prestige i at drikke så dyre vine (læs: etiketter) som muligt, og over hele verden er der investorer, som køber disse vine med henblik på at inkassere en gevinst.

Domaines Barons de Rothschild


De vine, som Jean-Sébastien Philippe præsenterede fra Domaines Barons de Rothschild, var alle i årgangene 2010 og 2000 og omfattede ud over Lafite slottene Duhart Milon i Pauillac, L'Evangile i Pomerol, og Rieussec i Sauternes. Begge årgange regnes for at ligge helt i top, så her var altså en unik mulighed for at vurdere sammenlignelige vines udvikling.
4. cru-slottet Duhart Milon grænser op til Lafites 112 hektar store vinmark, men med sine over 70 hektar er slottet helt godt med. I 2010 var høstudbyttet 45 hl/ha mod 67 hl/ha i det varme og tørre 2000. Når man sammenlignede vinene, var 2010 (fra magnum) så absolut den mest præcise, charmerende, ungdommelige og flæskede. Årgang 2000 indeholder mere Cabernet Sauvignon og mindre Merlot end 2010 og forekom måske af den grund lidt stram.

Ingen overmodne druer


Med L'Evangile gik turen til Pomerol. Slottet ligger mellem Petrus og Saint-Émilion-slottene Figeac og Cheval Blanc, og vinen indeholder omkring 90% Merlot - resten er Cabernet Franc. L'Evangile kan ikke prismæssigt konkurrere med Petrus eller for den sags skyld med Le Pin, men man er nu meget godt hjulpet med den generøst duftende årgang 2010 til i omegnen af 2500 kr. Årgang 2000 forekom pudsigt nok mindre drikkemoden med sine lidt stramme tanniner.
I betragtning af vinmarkernes og produktionens størrelse er det forunderligt, at vinene fra Château Lafite er så berømte og efterspurgte. Det trodser dogmet om småt og smukt. Men en smagning af blot de to årgange, 2010 og 2000, gav en god fornemmelse af, hvad det er, Lafite kan. Lige skænket i glasset forekom vinen nærmest diskret og undselig. Her var ikke noget Michel Rolland-aftryk. Som Jean-Sébastien Philippe sagde: ”Vi kan ikke lide overmodne druer.”

En sjælden finesse


Lafite bruger traditionelt en høj andel såkaldt pressevin, hvilket øger vinens elegance og finesse på bekostning af kraft og fylde. Pressevin er den most, der løber fra, når man giver druerne et sidste pres, hvilket man ofte gør under fremstillingen af rødvin. Så man kan roligt sige, at Lafite er en vin, man skal give sig tid til at forstå. Den stod lige så stille i glasset og udviklede sig lag for lag til det, man med et lidt fortærsket udtryk kalder kompleksitet. De sidste dråber efterlod indtrykket af en sjælden finesse.
Efter de to udgaver af Château Rieussec, en lys 2010 og en tawny-farvet 2000, kom yderligere to årgange L'Evangile på bordet: 2014 og 2008 til henholdsvis 1600 og 2000 kr. 2014 var mørk, fed og harmonisk, et dejligt glas. 2008 virkede med markante tanniner umiddelbart mindre imødekommende, men åbnede sig smukt i glasset og blev med sin kødfulde, frugtspækkede stil et perfekt punktum for en usædvanlig smagning.
Jørgen Aldrich

Der skal plantes

I 2016 fik rigtig mange franske vinproducenter tilladelse til at plante nye vinmarker, og når først man har fået en sådan tilladelse, skal man også gøre noget ved sagen.
Det mener man hos FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter. Og man har nu valgt at give en bøde til de producenter, der endnu ikke har stukket en eneste ny vinplante i jorden eller kun delvist har tilplantet det areal, de har fået tilladelse til.
Det drejer sig ifølge Vitisphere om i alt 600 producenter (og drueavlere), der skulle plante i alt 454 hektar nye vinmarker.
Bøderne spænder fra 2000 til 6000 euro (cirka 15.000 til 45.000 kr.). Billigst slipper de producenter, hvor tilladelsen knytter sig til et vinområde uden begrænsning for vinmarkernes ekspansion. I områder, hvor der er regler for vokseværket, falder de højeste bøder.

Fra udstillingen om cider på Spritmuseum.

Ciderudstilling i Spritmuseum

Frankrig, England og flere andre lande fremstiller cider af rigtig god kvalitet. I Danmark har vi ligeledes nogle glimrende producenter af håndværkscider. Men Sverige kan også godt følge med - i dag er der 30 producenter fordelt fra nord til syd, og jævnligt slår nye, små virksomheder dørene op.
Derfor har man hos Spritmuseum i Stockholm ment, at det var på sin plads med en udstilling om svensk cider - om pionererne, æblesorterne og fremstillingen.

Lær at lave din egen cider


I udstillingen, der åbnede d. 30. januar og lukker d. 9. september, kan man også få en grundig vejledning i, hvordan man fremstiller sin egen cider af egnede æbler fra haven.
Der vil i løbet af udstillingsperioden blive afholdt smagninger af såvel svenske som internationale håndværkscidere, ligesom museet vil få besøg af producenter, der deler ud af deres viden og drikke.

SM i håndværkscider


I museets bar kan man købe fire forskellige æbleprodukter - fra tør cider til stærk æblebrændevin. Og i restauranten er der kreeret retter, der står til cider.
D. 5. september afholdes det årlige Sverigesmesterskab i håndværkscider (burde vi ikke have sådan ét i Danmark?), og dagen efter bliver der uddelt smagsprøver på en lille cidermesse med deltagelse af ti svenske producenter.
Man kan læse mere om udstillingen og få et overblik over de løbende events ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Martin Jonassen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Martin Jonassen (f. 1978) blev uddannet som salgsassistent i Sport & Fritid fra Niels Brock i 2002. I 2016 tog han også en merkonomuddannelse i Kommunikation og Formidling på KEA, og i dag arbejder han som fabriksleder hos Unicon Beton på Avedøre Holme. Og så driver han på fritidsplan og sammen med sin kone, Maria, sit eget vinimportfirma, der udelukkende handler med bobler.
Baggrunden for Jonassen Wine, som firmaet hedder, er hans store kærlighed til vin, som for alvor tog sin begyndelse i slutningen af 1990’erne - ikke mindst inspireret af storebroderens stigende vinglæde.
Interessen for mousserende vin har især taget til gennem de seneste fem år, og startskuddet til Jonassen Wine lød under en forlænget weekend i Prag i efteråret 2019.
Efter et planlagt besøg på en champagnebar, hvor han og Maria smagte bøhmisk sekt, endte de med at købe en flaske bobler (Prestige Chardonnay Brut) fra Tjekkiets største og mest populære sektproducent, Bohemia Sekt. Da de smagte på indholdet hjemme på hotellet, var de solgt, og besluttede sig for at introducere danskerne for de gyldne bobler. Tirsdagen efter turen til Prag så Jonassen Wine dagens lys.
De tjekkiske bobler har fået følgeskab af mousserende vine fra Champagne og Tyskland. Og det er kun den spæde start - flere flasker vil snart indtage hylderne.
Martin Jonassen har et ønske om at drive en vinhandel, hvor der lægges vægt på den personlige kontakt mellem sælger og køber. Hvor det ud over det gode produkt også er vinhandlerens troværdighed, kunderne køber.
Vinhandelen er udelukkende online, men den personlige kontakt med kunderne får Martin og Maria Jonassen via de smagninger, de selv afholder, og dem, de bliver booket til.
Det at snakke med mange forskellige mennesker og møde dem i øjenhøjde har Martin Jonassen god erfaring med fra sit arbejde i kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune fra 2010 til 2017.
Ud over Maria består familien af to døtre på henholdsvis 14 og 11 år. Der er fuld gang i hverdagen i og uden for hjemmet i Ballerup. Dog er der altid tid til hinanden, venner, resten af familien - og hyggen omkring en god flaske bobler.
Adresse: Jonassen Wine, Klakkebjerg 25, 2750 Ballerup, e-mail: jonassen.wine@outlook.dk, www.jonassenwine.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
I det skålformede glas yderst til venstre var det næsten umuligt at fange champagnens duft og smag. Den høje flute formidlede en mild jordbærduft og -smag, mens Riedels nye tulipanformede champagneglas videregav langt flere duft- og smagsfacetter. Det store glas yderst til højre gav champagnen en mildere aroma, en blødere smag og færre bobler.

Skål eller flute?

For nylig var Søren Randbøll Wolff til brunch i en restaurant. Selskabet fik serveret den mousserende vin Crémant de Bourgogne i champagneskåle. Han fornemmede, at et flertal hellere ville have haft vinene skænket i de høje slanke flute-glas, da det holder på boblerne og smagen. En enkelt plæderede dog for skålene, idet han hævdede, at vinen på grund af den store overflade åbnede sig hurtigere.
Det lyder på sin vis rigtig nok, skriver vores læser, men så skal man jo drikke vinen hurtigt, inden bobler og smag fordufter. - Hvad mener VinAvisen?
Vi kan ikke anbefale, at man skænker mousserende vin i champagneskåle. Sandt nok, så forsvinder boblerne alt for hurtigt - og det er jo netop boblerne, der videregiver vinens aroma. Og en let mousserende vin har ikke brug for at blive iltet og åbnet på samme måde som fx en kraftig rødvin.
Flute-glasset er langt bedre - men bedst er faktisk et almindeligt tulipanformet hvidvinsglas. Den brede åbning giver plads til vinens aroma, mens den smalle åbning holder på boblerne og kanaliserer aromaen op til næsen. Det er da også denne type glas, vinproducenterne foretrækker at servere deres bobler i.
Billedet herover tog vi under en smagning, hvor samme champagne blev skænket i fire forskellige glas, og det var faktisk overraskende, så stor forskel der var på vinens duft og smag.


Ugens vinøse billede

Lasse Made har tilbragt nytåret og starten af 2020 i det brandvarme Australien, hvor dagtemperaturerne lå et godt stykke over 40 grader.

Han besøgte flere vinområder og vinhuse - blandt andet Cape Jaffa Wines i Limestone Coast, hvorfra dette billede stammer. Det viser, hvordan vinhuset har sørget for naturlig køling i vinkælderen ved at grave den lidt ind i kalkstensklipperne. De franske egetræsfade holder en konstant temperatur på 16-18 grader året rundt - selv om der er hedebølge udenfor.
I øvrigt - skriver vores læser - har Cape Jaffa Wines med vinen Mesmer Eyes kreeret noget så usædvanligt som en blanding af Syrah og Gevürztraminer! Vinen, der har navn efter en lokal blomst, er en mellemting mellem rødvin og rosé, og den har både syre, sødme og krydderi af den grønne drue og en god bund fra den blå.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-566
Billede 521-546Billede 547-572


566 En dør i Ménerbes Provences hjerte er flot dekoreret med et vinøst træsnit (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jaume Grau Grau, Vins Grau, Cava, Brut, Spanien, 2016, lav alkohol (11,5%)

109,95 kr., SPS Wine

På alle måder en god cava, hvor vinen - på druerne Xarel-lo, Macabeu og Parellada - har ligget atten måneder på fad. Det har resulteret i en afrundet og lækker smag. Dertil fine, stadige bobler i glasset.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Incontournable, Collin-Bourisset, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 71 kr., YouAndWine

En elegant hvidvin med en fin duft af eksotisk frugt og en frisk smag med citrus som den dominerende note men også med grøn drue til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ruwer Sommerau, Peter Mertes, Riesling Fineherb, Mosel, Tyskland, 2018, lav alkohol (11%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 69 kr., Mr. Ruby

Lækker hvidvin til den søde side. Bag den fine sødme smager man den gode Riesling-drue. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Chênes, Manciat-Poncet, Chardonnay, Mâcon-Charnay, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Dejlig hvidvin med en varm og rund smag med druesaft og fine noter af krydderurter. Anvendelig både til mad og som terrasevin - når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don David, Bodega el Esteco, Torrontés, Calchaqui Valley, Reserve, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

99,5 kr., pris på tilbud 31. januar - 5. februar ved 2 flasker: 44,75 kr., Irma

En ret kraftig hvidvin med bred, harmonisk smag med noter af citrus. appelsin, basilikum, roser ... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simple Life, Simple Life Winery, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2018, høj alkohol (14,5%)

149,5 kr., pris på tilbud 30. januar - 5. februar ved 2 flasker: 74,50 kr., Irma

Lækker hvidvin med en cremet smag med fine noter af honning. Dertil moden frugt, banan, pære og fersken. Kort sagt en kompleks vin med fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galante, Terre Cevico, Vino Bianco, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker:109 kr., Supervin

"Da Uve Leggermente Appassite" strår der på etiketten - dvs. med druer, der er lettere tørrede. Det er en lækker vin i god balance - og en interessant vin med noter af pærer, abrikoser og honning.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Alias, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2016, middel alkohol (13,7%)

69 kr., Gallovini

Denne rødvin afslører først i eftersmagen, at druen er Pinot. På vejen frem er der markante noter af vanille og nelliker. Nogen elegant Pinot-karakter er der ikke - men prisen er jo også tilnærmelig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Merlot, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

Let og behagelig rødvin med en blød, frugtagtig smag - solbær og modne blommer. En fornøjelse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Raoul Cleget, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris på tilbud 31. januar - 6. februar: 75 kr., Fakta

Let og enkel rødvin uden noget større vingefang eller Pinot-karakter. God som hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

GIO, Cantine Risveglio, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En af disse rødvine, der har gjort druen Primitivo populær. Den er umiddelbart lækker for de fleste ganer med sin gode frugtfylde og sødme. 15% alkohol, men ikke nogen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Planta, Bodegas Arzuaga, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 112 kr., Jysk Vin

Fortræffelig rødvin med et bredt smagsbillede. Der er mørke bær, bløde tanniner, tilpas syre og fint integrerede fadnoter, og smagen fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manso, Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Doero, Crianza, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine

En venlig vin af god kvalitet. Den har en god frugtfylde, mørke bær, masser af sol, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på franske og amerikanske egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Godina, Bodegas Morca, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2017, høj alkohol (16%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., AndrupVin.dk

Kraftig og vegansk rødvin med stor frugtfylde, bløde tanniner, fin krydring og en lang eftersmag. Udpræget en madvin til kraftige retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og skænk den let afkølet. Så mærkes de kraftige procenter ikke i smagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot, Pinot Noir, Volnay, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

379 kr., pris på tilbud: 259 kr., Kjær & Sommerfeldt

En stor og meget lækker rød Bourgogne med en fløjlsblød, moden og kompleks smag. Alt er på plads - syre, sødme, tanniner og fadsmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Togata dei Togati, Llsa Angel, Sangiovese, Brunello di Mantalcino, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

399 kr., pris på tilbud: 299 kr. Sælges kun online, Skjold Burne

Klassisk og elegant Brunello, blød og fyldig. Den udvikler sig i munden med alle sine facetter og tanniner. Den er otte år gammel og fint moden.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Likør af Kirsebær, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2018, høj alkohol (17%)

249 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal

Superlækker likør med en ren og moden kirsebærsmag efter seks måneders fadlagring på gamle cognacfade. En likør til kaffen? Her er den, og alle vil blive glade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nieport, Porto, Colheita, Portugal, 2004, høj alkohol (20%)

369,75 kr., Skjold Burne

Lækker, 16 år gammel portvin med en meget blød smag med kant og med noter af kandiserede bær og ikke mindst abrikos.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Piobesi d'Alba, Grappa di Barolo, Italien, høj alkohol (40%)

369 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 299 kr., Skjold Burne

Blød og lækker grappa med gode mindelser om det friske druekvas, den er gæret på. I smagen en fin honningsødme. Godt håndværk.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen