Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 8, 2020



Fornemme flasker af den søde Sauternes-vin fra Château de Fargues. Foto: Château de Fargues.

Sauternes i gløgg og cocktailsDel på Facebook

Der er noget fornemt og ophøjet over Sauternes - Bordeaux-distriktet, der i århundreder har fremstillet nogle af verdens mest berømte søde vine.

Og alene tanken om at anvende den legendariske vin i gløgg eller cocktails kan sikkert få mange til at vende det hvide ud af øjnene. Men det er ikke desto mindre, hvad man gør i flere førende franske barer, godt bakket op af nogle af Sauternes-slottene, der ønsker at vise en anden side af den søde vin - selvfølgelig for at øge salget. For selv om vinen er både berømt og ædel, har producenterne ifølge Decanter kæmpet med et dalende salg gennem de seneste årtier.

Skulle det være en "Saujito"?


Et af de vinslotte i Sauternes, der er gået nye veje, er Lafaurie-Peyraguey, som i december - i slottets egen restaurant - serverede en gløgg, hvor en af ingredienserne var slottets søde vin. Andre slotte har eksperimenteret med en ny Sauternes-stil, der er specielt kreeret til den spritnye cocktail ”Saujito” - afledt af den klassiske ”Mojito” - men som også anbefales serveret med kildevand og en skive appelsin.

Ringe markedsføring


De nye tiltag deler vandene i Sauternes. En af modstanderne er Alexandre de Lur Saluces, den tidligere ejer af Château d’Yquem, som er det mest berømte af alle distriktets slotte. Han og hans familie har også gennem flere generationer ejet et andet Sauternes-slot, Château de Fargues.
Lur Saluces har i et åbent brev i magasinet Terre de Vins udtrykt sin store skepsis over for denne ”modernisering” af Sauternes’s søde vin.
Han mener, at man hellere skulle blive bedre til at markedsføre den berømte vin, som den er - den markedsføringsindsats, der er gjort i de senere år, er efter hans mening yderst ringe.


Tag et kursus i Rioja-vinDel på Facebook

Nu kan enhver, der har lyst - og kan engelsk - tage et grundigt kursus i et af verdens mest berømte vindistrikter og dets vine. Og det foregår vel at mærke hjemme foran computeren, på iPad’en eller mobilen - og så er det gratis.
Riojas vinråd har nemlig lanceret et online vinakademi med fire forskellige kurser for både private og vinbranchefolk. Man kan således vælge mellem ”Rioja Wine Diploma”, ”Diploma in Wine for Trade and Distribution”, ”Diploma in Rioja Wine Tourism” og “Rioja Wine Certified Educator” - sidstnævnte er det eneste kursus, der har visse adgangskrav. De øvrige kurser er lige til at gå til.

Slutter med en eksamen


Hvis man fx klikker ind på ”Rioja Wine Diploma”, får man at vide, at kurset vil give kursisten indsigt i distriktet og dets historie, vindyrkningen og -fremstillingen, de forskellige vinstile (den traditionelle og den moderne), regler, klassifikationer osv.
Kurset varer i alt femten timer og er inddelt i moduler. Ved afslutningen af hvert modul får man en række spørgsmål med udgangspunkt i det, man har lært. Og for at gå videre til næste modul skal samtlige svar være korrekte. Man får dog et begrænset antal forsøg for hvert spørgsmål.
Kurset ender med en eksamen, der består af 30 spørgsmål, som man skal besvare inden for en halv time - og mindst 75% af svarene skal være rigtige. Igen får man heldigvis to forsøg for hvert spørgsmål. Består man, får man tilsendt et Rioja Wine Diploma.
Man kan læse mere om kurserne - og tilmelde sig - ved at klikke her.


En af illustrationerne i rapporten, der viser, hvor mange druer, der blev høstet i Californien mellem 2010 og 2019. Spisedruer og rosindruer er også medregnet men udgør kun en meget lille procentdel. Illustration: USDA.

200.000 tons druer efterladt på vinstokkene Del på Facebook

Californien tegner sig som bekendt for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA. Og ifølge en ny rapport fra California Department of Food & Agriculture (CDFA) blev der sidste år høstet 3,8 millioner tons druer til vinfremstilling i den amerikanske stat, hvilket gør 2019 til det mindste høstår siden 2011. Høsten var også 9% mindre end i 2018 - som dog var et rekord stort høstår.

For de blå druers vedkommende var høstmængden sidste år på 2 mio. tons - et fald på 12,8% i forhold til 2018, og når det gjaldt de grønne druer var der et fald på 4,3% til 1,8 mio. tons.
Men ifølge rapporten kunne mængden godt have lidt større - hvis samtlige druer var blevet høstet. Mange drueavlere har nemlig valgt at efterlade en del af druerne på vinstokkene - hos drueavler-foreningen Allied Grape Growers regner man med, at det drejer sig om 200.000 tons druer.

12.000 hektar vinstokke skal rives op


Det lyder jo umiddelbart helt vanvittigt at lade så mange druer gå tabt, men der er en mening med galskaben. Den gigantiske druehøst i 2018 blev forvandlet til en meget stor mængde vin - hvilket kolliderede med, at amerikanernes vinforbrug sidste år faldt for første gang efter hele 25 år med konstant vækst. Resultatet er, at Californien i øjeblikket har mere vin, end der er efterspørgsel på, og at vinproducenterne derfor ikke har behov for at aftage helt så mange druer fra drueavlerne.
Ifølge Wine-Searcher har Allied Grape Growers af samme årsag bedt sine medlemmer om at rive i alt 12.000 hektar vinstokke op af jorden. Arealet svarer til 120 kvadratkilometer - lige så stort et område, som byen San Francisco breder sig over.
Man kan læse hele CDFA’s rapport ved at klikke her.


Vin de Frances logo.

Vin de France er en succes Del på Facebook

Klassifikationen Vin de France har eksisteret siden 2009, og man må sige, at der er blevet taget godt imod den af de franske vinproducenter - og af forbrugerne i såvel Frankrig som uden for landets grænser.
I 2019 blev der solgt 340 millioner flasker med et Vin de France på etiketten - det svarer til ti flasker i sekundet.
Det er også en klassifikation, der giver producenterne en god portion frihed under vinfremstillingen sammenlignet med de ofte strikse appellations-regler, de ellers er underlagt.

Druenavn på etiketterne


Fx har producenterne under Vin de France klassifikationen mulighed for at anvende en bredere vifte af druer og blande vine fra flere forskellige distrikter. De kan også ved enkeltdruevine sætte druenavnet stort og flot på foretiketten - noget, som ellers ikke er tilladt i Frankrig bortset fra i Alsace. Sidstnævnte er yderst attraktivt for producenterne, idet flere undersøgelser har vist, at denne verdens forbrugere i høj grad går efter druenavnene, når de køber vin.

Vælger at deklassificere vinene


Ifølge The Drinks Business vælger stadig flere af de førende og velansete vinproducenter ligefrem at deklassificere nogle af deres vine til det mindre fine Vin de France - blandt andet af de ovenfor nævnte årsager.
Omtrent tre fjerdedel af Vin de France-vinene bliver eksporteret, og blandt de markeder, hvor salget stiger markant i disse år, er USA, Canada, Australien og Sverige.
Det er organisationen ANIVIN de France, der administrerer klassifikationen og afholder en årlig blindsmagning, hvor vinenes kvalitet bedømmes og præmieres.


Fra filmen på YouTube, hvor en "vinproducent" uddeler smagsprøver på sin vin og samtidig viser, hvordan den er blevet til.

Bare fødder og smagsprøver Del på Facebook

I gamle dage var det almindeligt at trampe druerne til most med fødderne, hvorefter mosten fik lov til at gære til vin. Nogle steder anvender man stadigvæk denne trampe-metode - blandt andet i Portugal, hvor man i en ren kædedans maser druerne til most. Også danske Peter Sisseck tramper druerne med fødderne til sin kostbare spanske kultvin Pingus.
Umiddelbart er der jo et romantisk skær over den slags gammeldags metoder. Men hvad ville der ske, hvis man - samtidig med, at man nød sit gode glas rødvin - så på, hvordan et par fødder trampede løs i druerne til næste årgang?
Det viser en morsom lille film med skjult kamera på YouTube, hvor en mand bag en disk i et supermarked gør reklame for sin egen hjemmelavede vin. Efter at han har givet de potentielle kunder en smagsprøve på vinen, ruller han disken til side for at vise dem, hvordan vinen er blevet til - efter den gode gammeldags trampe-metode.
Man kan se filmen ved at klikke her.


Den sydafrikanske Pinotage-drue vil måske blive en af fremtidens druer i Côtes de Provence. Foto: Wikiwand.com.

Fremtidens druer i Côtes de ProvenceDel på Facebook

I en lang række lande er vinproducenterne i dag i gang med at tilpasse sig en fremtid med global opvarmning og flere ekstreme vejrsituationer. Og et af de redskaber, de kan tage i brug, er at plante druer, der er tørkeresistente - og gerne også resistente, når det gælder diverse vinmarkssygdomme.

Gamle glemte lokale druer genopvækkes, og druer krydser landegrænser for at blive plantet i nye vinområder under fremmede himmelstrøg.
Nu har vinproducentforeningen i den sydfranske appellation Côtes de Provence i samarbejde med det franske forskningsinstitut, Institut Francais de la Vigne et du Vin (IFV) udvalgt ti druer, der alle er tørkeresistente. Håbet er, at nogle af dem vil kunne trives i den provencalske muld og sørge for, at appellationen fortsat kan fremstille sine elegante hvidvine og rødvine - og ikke mindst sine sprøde rosévine, som den er så berømt for.

Provence-vin på Pinotage


Tre af druerne er ifølge Vitisphere traditionelle franske druer, som dyrkes i andre områder i landet. Det drejer sig om de grønne druer Bourboulenc og Grenache Blanc og den blå Piquepoul.
Derudover er der Sydafrikas nationaldrue, den blå Pinotage, hvidvinsdruen Verdejo fra Spanien og så den blå italienske Calabrese. Og så er der hele fire græske druer blandt de ti udvalgte - rødvinsdruerne Agiorgitiko, Xinomavro og Moschofilero samt den grønne drue Assyrtiko.
Målet er, at nogle af druerne, efter et udskilningsforløb, hvor man finder frem til de aller bedst egnede, bliver frigivet til brug for Côtes de Provences vinproducenter - dog kun på et eksperimentalt niveau.

Ti år med eksperimenter


Producenterne kan så plante de udvalgte druer og eksperimentere med dem i vinmarken og i vinproduktionen over en periode på ti år. Ifølge regler, som er udstukket af den franske appellations-myndighed, INAO, må arealet af sådanne ”eksperiment-druer” højst udgøre 5% af vinhusets samlede vinmarksareal. Og når druerne anvendes i blandings-vine, må de højst udgøre 10% af vinens indhold - hvis altså vinhuset fortsat vil kunne sætte appellationens navn på etiketten.
Om de udvalgte tørkeresistente druer en dag kommer til at erstatte appellationens førende druer - Cinsaut, Grenache, Mourvèdre, Syrah og Tibouren - eller udelukkende vil supplere dem i blandings-vine, vil fremtiden vise.


Nysgerrige pindsvin undersøger "pubben" i den lille youTube film.

En pub til pindsvinetDel på Facebook

Indrømmet - følgende historie er lige på kanten, når det gælder VinAvisen. For det første handler den om øl, og for det andet er den pub, der omtales, ikke engang en rigtig pub. Men vi kunne altså ikke rigtig stå for historien ...
Ligesom herhjemme er bestanden af pindsvin i Storbritannien blevet kraftigt reduceret inden for de senere år. Og for at give bestanden et spark i den rigtige retning har den britiske forening til beskyttelse af pindsvin, British Hedgehog Preservation Society (BHPS), indgået et samarbejde med bryggeriet Camden Town i London.
Bryggeriet har lanceret en ny lager-dåseøl med navnet ”Hibernation Hell” (dvale helvedet), hvor en del af indtægterne fra salget går til BHPS. Samtidig er der fremstillet et større antal ”pubber” til pindsvinene med navnet ”The Hibernation Arms”, hvor de piggede dyr kan opholde sig i dvaletiden, og hvor hun-pindsvinene kan opfostre deres unger om sommeren. Hver en krone fra salget af de små huse går selvsagt også til hjælp til pindsvinene.
”Pubberne”, der er skabt til privathaver, blev for nylig sat til salg på bryggeriets hjemmeside for 50 pund (cirka 400 kr.). Og de har åbenbart været et hit, da der allerede meldes om alt udsolgt.
Ved at klikke her kan man se en lille YouTube-film, der viser, hvor glade dyrene er for deres ”pub”.


Napa Valley Wine Train.

En anderledes vinturDel på Facebook

Hvis forårs- eller sommerferien går til Napa, kan man jo snuppe en tur med det nyrestaurerede Napa Valley Wine Train, som har sin rute på den gamle jernbanestrækning mellem Yountville og Calistoga.

Togvognene blev bygget i 1915, som førsteklasses vogne, og man spiser ombord med udsigt til det forbipasserende vinlandskab.
Undervejs bliver man trukket væk af de historiske omgivelser, når man aflægger besøg hos nogle af Napas førende vinhuse - heriblandt Beringer, Mondavi og Inglenook. Der er flere vinøse ture at vælge imellem fra 270 dollars (cirka 1850 kr.) og opefter.
Togrestaurantens vinkort byder på 40 forskellige vine, og så har toget sin egen vinforretning med hele 500 forskellige vinmærker. Man kan i øvrigt medbringe sin egen favorit-vin mod at betale en propafgift på 20 dollars (cirka 140 kr.) pr. flaske.
Man kan læse mere om toget og turene - og booke billetter - ved at klikke her.



Da verdens største flaske lækkede …Del på Facebook

I 2017 kunne det østrigske vinhus Keringer stolt fremvise en gigantisk vinflaske for offentligheden. Den var 3 meter høj, vejede 2,6 tons og var fyldt med rødvin fra Burgenland på druen Zweigelt.

Flasken, som det havde taget tre år at kreere, endte i Guinness World Records som verdens største fyldte vinflaske. Og den blev udstillet i en kinesisk restaurant, Engel Wang Fu, i byen Lustenau.
Meningen var, at den - når nu offentligheden havde kunnet beundre flasken i nogle år - skulle bortauktioneres, hvorefter beløbet fra auktionen skulle gå til et velgørende formål. Men sådan skulle det ikke gå.
For nylig opdagede restauranten, at flasken, der var udstillet i en klimakontrolleret glasmontre, var begyndt at lække. Man ringede straks til det lokale brandvæsen, og før det nåede frem, var omkring 200 liter vin sivet ud af den gigantiske flaske.

Redede 1360 liter vin


De seks brandfolk frygtede, at flasken ville revne, og de i alt 1590 liter flyde ud i restauranten, så for en sikkerheds skyld opførte de en barriere af sandsække hele vejen rundt om montren. Og så gik de ellers i gang med at bore hul i den 30 cm tykke korkprop for at få vinen ud.
Det lykkedes at redde 1360 liter vin, som blev pumpet ud af flasken og ned i lufttætte beholdere. Den for brandfolkene noget specielle opgave tog i alt tre timer.
Vinen blev sendt til Keringer, hvor den er blevet kvalitetstjekket, og alt er i skønneste orden. Vinhuset vil nu tappe den på almindelige vinflasker og sælge dem, og indtægterne vil som hidtil planlagt gå til et velgørende formål.
Man skal ikke vente på, at flasken er tom, før man kan få den kostbare ædelsten op.

35 mio. kr. for en flaske ginDel på Facebook

Verdens dyreste flaske gin har set dagens lys. Det drejer sig om en flaske af det hollandske mærke Skully, og den har en værdi af intet mindre end 35 millioner kr. Det høje beløb skyldes en fuldstændig perfekt 65 karat Paraíba tourmaline - en af verdens mest eftertragtede ædelsten - der befinder sig inde i flasken, og som er fastgjort til en lille metalstang, så man kan hive den op.
Denne brasilianske ædelsten er så sjælden, at for hver 10.000 diamant, der kommer op fra minernes dyb, udgraver man kun en enkelt Paraíba tourmaline.
Det er den belgiske smykkekunstner Jochen Leën, der har fået ideen og har kreeret ”smykket”, og det siger jo næsten sig selv, at der kun findes et enkelt eksemplar af denne flaske.

Indgår i en kunstserie


Jochen Leëns flaske er kun en ud af en række kunstværker skabt af i alt tretten internationale kunstnere, og for samtlige kunstværker er det en 450 cl flaske Skully, der er udgangspunktet.
Flaskerne, der er nummererede, indgår i Skully Art Collection, og selv om Leëns flaske så afgjort var den, der vakte størst opmærksomhed, da kunstsamlingen for nylig blev præsenteret, så er der bestemt mange andre opfindsomme flaske-kunstværker iblandt. Man kan se dem alle ved at klikke her.
Hvis nogle af vores læsere skulle være interesserede i at bruge pensionsopsparingen (og måske lidt til) på ”ædelstens-flasken", kan de henvende sig til den danske forhandler af Skully Gin, Conquer Spirits, som så vil kontakte det hollandske destilleri.

GI til norsk spiritusDel på Facebook

Hos EU kan man ansøge om en såkaldt GI (Geographical Indication) - en geografisk beskyttelse - til diverse produkter. Når det gælder spiritussens verden, så har fx Mexicos Tequila, Guatemalas Ron de Guatemala, Perus Pisco, den britiske Somerset Cider Brandy og Grappa di Sicilia fra Italien alle opnået en GI.
Nu har Norge også just fået godkendt sin ansøgning for Norsk Vodka og Norsk Aquavit. Hidtil har nordmændene kun haft to GI’er, nemlig for Tørrfisk fra Lofoten og Fanalår (tørret lammelår).
Når EU tildeler en GI medfølger en række krav, som produktet skal leve op til. Norsk Vodka skal fx være klar og farveløs, lavet på kartofler eller korn og destilleret i Norge. Det sidste er vigtigt, for det beskytter for alvor betegnelsen, når det gælder udenlandske kopister.
Norge har netop for nylig været ude for, at en spiritusproducent forsøgte at markedsføre en vodka som Norsk Vodka, selv om den intet havde med Norge at gøre.

Skal være lavet på kartofler


På samme måde har EU listet en række krav til Norsk Aquavit - blandt andet, at den skal være lavet på kartofler - hvilket adskiller den fra andre akvavitter - og at 95% af kartoflerne skal være dyrket i norsk jord. Derudover skal den vigtigste aroma-ingrediens være kommen eller dild.
Begge spiritusser skal desuden have et alkoholindhold på mellem 37,5 og 60%.
Ved at klikke her kan man se hele listen over de mange stærke sager, der har fået tildelt en GI. Det ser ikke ud til, at vi har ansøgt om eller fået tildelt nogen for nogle af vores mange gode danske spiritusser …


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* BARe VIN er blevet optaget i VinAvisens database.
* Haugaard Vin er blevet optaget i VinAvisens database.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvorfor græder vinen? Del på Facebook

Maiken Lund og hendes kæreste er store vinnydere, og de har lagt mærke til - når de slynger vinglasset for at frigive vinens aroma - at der opstår lange tårer, som løber ned ad glassets inderside.
- Hvorfor opfører vinen sig på denne måde? Spørger vores læser, som i øvrigt har hørt, at jo flere tårer, desto bedre vin.
Tårerne kalder man også gardiner eller ben (eller lår, hvis de er særligt brede) – og tyskerne kalder dem for gotiske kirkevinduer. De opstår, når det tynde lag vin på glassets inderside fordamper. Alkoholen fordamper hurtigere end vandet, og kort fortalt ændrer dette overfladespændingen i vandet. Vandet finder sammen til dråber, der begynder at løbe ned ad glassets inderside som tårer.
Tårerne ses tydeligst med en vin på over 12% alkohol, og en bamse med 14-15% nøjes ikke med at græde, den hulker.
I et glas med rent vand er der ingen tårer. Og et grædende glas vin kan man trøste ved at dække det med et låg. Så stopper fordampningen af alkohol, og - som Johannes Ewald sang: Hold Taare op at trille.
Ben, lår og tårer har intet med vinens kvalitet at gøre – ligesom vores ben heller ikke fortæller noget om vores menneskelige kvaliteter.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Sven Nielsen har taget dette flotte billede i Chiles berømte rødvinsdistrikt Colchagua. Det forestiller vingården Santa Helena, som ligger for enden af en lang grusvej med vinmarker og roser på begge sider - og med de stejle bjerge som et dramatisk grønt bagtæppe.
Santa Helena blev grundlagt i 1949 og er i dag en af Chiles største vineksportører.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-568
Billede 521-546Billede 547-572


568 Vi gætter på, at dette billede af en vinhandel i Holte er fra 1930’erne (foto © Københavns Museum).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Clos Estrada, Cellar Grau i Grau, Spansk Vin, Spanien, 2018, lav alkohol (12%)

49,95 kr., SPS Wine

Let, enkel og billig hvidvin på druerne Macabeo, Parellada og Muscat. Hurtig smagsudvikling fra vinen i munden til en korte eftersmag. Kun til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Costamolino, Argiolas, Vermentino, Sardegna, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Gallovini

Vellavet hvidvin fra Sardinien. Den har en frisk druesmag med noter af citrus, fersken og grønne æbler og fint integrerede fadnoter. I slutningen et lille bittert bid, der gør den velegnet som madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Moselland, Riesling, Mosel, Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (11,5%)

79,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 65 kr., Skjold Burne

En jævn og pæn hvidvin uden tydelig Riesling-karakter. Udmærket som hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nottage Hill, Hardy's, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%)

84,95 kr., pris på tilbud 14.-20. februar ved 6 flasker: 33,17 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Superlækker Chardonnay-hvidvin, der udvikler sig i munden med druefrugt og sødme. Tilbudsprisen ved seks flasker er helt utrolig: 33,17 kr. Et scoop! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ruwer Sommerau, Sommerau, Riesling Trocken, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Mr. Ruby

Lækker hvidvin med en fin Riesling-smag, der fylder munden hele vejen igennem ud i eftersmagen.. Vinen er tør, men dog med en lille sødme - som mange Mosel-vine. Dertil noter af "stødte æbler". Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altenberg de Volxheim, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

119 kr., pris på tilbud 14.-20. februar: 89 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En lækker Riesling-hvidvin med en sprælsk syre, men der er også en fin sødme. Som helhed en harmonisk vin med god, lang eftersmag. Til mad, men også til en lun krog med solskin i februar.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rutini, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts ved 2 flasker: 140 kr., Skjold Burne

En lækker, lækker hvidvin. Blød og kompleks breder den sig i munden med sin rene druefrugt, fine, diskrete krydring og ... det bliver bare ved ud i den lange eftersmag.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Primavera, Beira Atlântico, Portugal, 2018, lav alkohol (12%)

49,95 kr., Amka

En enkel madvin, der mangler lidt fylde og sødme, men til gengæld har en attraktiv pris - og skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frappato Nerello Mascalese, Caruso & Minini, Terre Siciliane IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rødvin på de to lokale, sicilianske druer, Frappato og Mascalese. Vinen har en god struktur, lidt til den søde side. Glimrende hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Honoro Vera, Bodegas Juan Gil, Jumilla, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En tør og kraftigt smagende rødvin skabt til store bøffer - og måske lam eller kalv. Bløde tanniner, god krydring og en lang eftersmag. Prisen ved seks flasker er favorabel. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Poulvarel, Costières de Nîmes, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Jysk Vin

Dejlig Rhône-rødvin med Grenache-druens frugt og Syrah-druens rygrad - 50% af hver. Smagen er fyldig med fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, så åbner den sig. En fin vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Escorihuela Gascón, Pinot Noir, Vino Argentino, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris på tilbud 13.-19. februar ved 2 flasker: 64,50 kr., Irma

En rigtig god Pinot i sydamerikansk stil. Den har kraftig frugt og noter af blommer, mørke bær, læder og vanille fra modningen på franske egefade. 65 kr. er en meget attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjerne

La Multa, El Ecocés Volante por San Gregorio, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., D’Wine

Kraftig og fyldig rødvin med et bredt smagsbillede. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og skænk den kølig, så spritkanten ikke får lov til at træde frem. 15% er lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de Goda, Gil Family Estate, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2018, høj alkohol (15,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Vegansk rødvin med dejlig, afrundet blødhed og god krydring - lakrids. Den skal have luft - og skænkes vel afkølet - så vil den kraftige smag af alkohol dæmpes.

stjernestjernestjernestjerne

Arroyo, Bodega S. Arroyo, Tempranillo, Rbera del Duero, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

Ynder man træsmagen i rødvin, så er denne vin sagen. Vinen er i øvrigt en lidt enkel vin, udpræget til mad. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solluna, Gran Clos del Priorat, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Flot og harmonisk rødvin med et bredt spektrum af noter - blommer, mørke bær, kaffe og krydderurter plus et strejf af egetræ fra ti måneder på franske fade. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Sinforiano, Bodegas Sinforiano, Tinto Crianza, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En kraftig og krydret rødvin, der med sine tanniner og markante fadnoter udpræget er en madvin. Etiketten har en tekst, der udelukkende består af ophøjede bogstaver i det hvide papir. Fjollet idé. Næsten umulig at læse.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Camparo, Barbera, Barbera d'Alba, Superiore, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 130 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin på Barbera-druen. God frugt, fin krydring og lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og skænk den lidt kølig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lo Petit de la Casa, Trossos del Priorat, Priorat, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 140 kr., Skjold Burne

Fin og elegant rødvin på druer fra unge vinstokke - Grenache, Carignan og Cabernet Sauvignon. Den har en frisk, blød druesmag med fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Domaine Yves Girardin, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts ved 2 flasker: 140 kr., Skjold Burne

Saftig og lækker Bourgogne til en god tilbudspris. En let drikkelig vin med en fin Pinot-smag og et lille, grønt strejf til sidst.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giunonico, Vigne di San Donaci, Primitivo di Manduria DOP Riserva, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

229 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., YouAndWine

Her er muskler, saft og kraft - men også dejlig frugt og en syre, der får musklerne til at slappe lidt af og giver vinen elegance. Det er en kompleks vin med blå blommer og modne mørke kirsebær, som de dominerende noter. Den friske syre varer langt ud i eftersmagen, der slutter med afrundede tanniner. Så afgjort en vin til mad - og gerne til lidt fede kødretter.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tawny 30 Years, Donaotília, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

849 kr., Portvino

Her er elegance og kompleksitet for alle pengene. Det er en portvin med en mørk gylden farve og en dejlig og ren duft af valnødder. Smagen er sød uden at være sliksød, og den udvikler sig længe i munden med noter af nødder og strejf af kandiseret appelsinskal og slutter med et behageligt tørt bid. Nyd vinen, som den er, til tørre oste eller til en ikke alt for sød luksus-dessert.