Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2020



Grafen viser dels, hvordan salget af rosé er steget fra januar 2009 til maj 2019 - dels, hvordan det topper hen over sommeren. Illustration: Coop Analyse.

Ti år med stigende rosé-salg

Når foråret melder sig, kommer der kølig rosé i glassene. Den lyserøde vin har for alvor vundet danskernes hjerter og ganer, hvilket grafen på illustrationen til venstre vidner om. Den stammer fra en analyse fra Coop, der tager udgangspunkt i salget af rosé fra 2009 til 2019 i supermarkedkædens mange butikker - Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, LokalBrugsen, Irma og Fakta.

Analysen viser også, at danskerne, ikke overraskende, nyder aller mest rosé, når sommer, sol og varme ligger som en dyne over dannevang - grafens laveste punkter er januar for hvert år i perioden, mens salget topper i juli måned.

Mest rosé nord for København


Ifølge analysen er det ikke mindst kvinder over 55 år, der holder af rosévin. Lørdag er den helt store rosé-dag i de danske hjem, mens forbruget dykker om mandagen. Men sådan er det jo nok generelt, når det gælder vinforbruget.
Det meste rosé drikkes nord for København, mens sønderjyderne tegner sig for det mindste forbrug. Ved at klikke her kan man se hele den interessante analyse.
Glæden for rosé på dansk jord afspejler en global trend - hvilket fremgår af de seneste tal fra det franske Centre du Rosé, verdens eneste forskningscenter viet til rosévin.
I 2018 blev der globalt drukket rosévin svarende til 3,4 milliarder flasker - den største mængde nogensinde i løbet af et enkelt år. Det er også en stigning på 9% i forhold til 2017 og på hele 40% sammenlignet med 2002.

Størst forbrug i Frankrig


Franskmændene drak de 1,2 mia. flasker, svarende til 34% af forbruget på verdensplan. Dernæst kom amerikanerne med et forbrug på 665 millioner flasker (16%), tyskerne med 213 mio. og briterne med 160 mio. flasker.
I de sidste ti år er forbruget globalt steget med 492 mio. flasker årligt, og det er Frankrig og USA, der står for hele 95% af væksten.
Franskmændene topper også, når det gælder forbruget pr. indbygger. Det ligger nemlig på hele 16,2 liter rosévin om året - til sammenligning drikker amerikanerne kun 1,9 liter årligt.


Systembolaget har sagsøgt Vivino

Det danske firma Vivino, der så dagens lys i 2009, er verdens største markedsplads for vin. Og via firmaets app kan brugere skanne etiketter, og videregive anmeldelser af vine til andre brugere.
I dag har Vivino 42 millioner brugere på verdensplan og en database med mere end 11 millioner forskellige vine. I september sidste år begyndte firmaet også at operere på svensk jord.
Nu har det svenske Systembolaget ifølge Dagens Juridik set sig gal på Vivino - så gal, at det har sagsøgt det danske firma ved patent- og markedsføringsdomstolen med krav om, at firmaet skal betale 3 millioner SEK (cirka 2 mio. kr.), hvis ikke det stopper med at markedsføre og sælge vine i Sverige.

Bryder alkoholloven


Vivino tilbyder at levere vin til de svenske forbrugeres dør via lokale samarbejdspartnere. Og det falder ikke i god jord hos Systembolaget, der jo har monopol på salget af vin og spiritus på svensk jord.
Desuden hævder monopolet, at Vivino bryder svensk alkohollov ved i sin markedsføring at forbinde fredagshygge med alkoholiske drikke. Svenskerne har som bekendt en meget striks alkohollov.

Vi følger love og regler


Fra grundlæggeren af Vivino, Heini Zachariassen, har vi fået følgende udtalelse:
- Der er intet omkring Vivinos forretninger i Sverige, som ikke er i orden. Vivino følger de love og regler, som er gældende over alt, hvor vi gør forretning, og vi er sikre på at kunne bestride sagsanlægget og forbliver fokuseret på at levere de svenske brugere det produkt, de holder af.


En vin- og spiritusforretning i Colorado. Foto: Wikipedia/David Shankbone.

Pyha - 100% told er droppet

I uge 7 nævnte vi, hvordan man i Bordeaux frygtede for, at den amerikanske regering ville hæve toldafgiften på importerede vine fra distriktet til 100%. Nu kan Bordeaux - og resten af Frankrig - tørre sveden af panden. Og det samme kan producenterne i de mange andre europæiske lande, der havde samme trussel hængende over hovedet.

Den amerikanske regering har netop meddelt, at den ikke vil øge toldafgiften yderligere - for nu. For hvis EU gør alvor af truslen om at give afgifterne på importeret vin og spiritus fra USA endnu et nøk opad, så vil amerikanerne måske skifte mening igen …
EU har nemlig allerede en gang øget afgifterne på amerikanske alkoholprodukter og truer med i 2021 at lade tolden på amerikansk whiskey stige til hele 50%.

Koster whiskyindustrien dyrt


Til gengæld har USA, som vi også tidligere har nævnt, hævet tolden på vin fra en række europæiske lande til 25% i oktober sidste år - og den forhøjelse bliver ikke reduceret igen. Forhøjelsen gælder også skotsk whisky, og selv om man hos Scotch Whisky Association (SWA) er lettede over, at USA ikke har gjort alvor af en told på 100%, så er foreningen dybt bekymret over, at man ikke samtidig har valgt at rulle de 25% tilbage - hvilket man også havde håbet på i den europæiske vinverden.
Ifølge SWA har de forhøjede afgifter - i de fire måneder, de har været en realitet - allerede forvoldt store skader, når det gælder de skotske destillerier. Eksporten til USA er faldet markant, og foreningen spår, at de høje afgifter vil koste whiskyindustrien et eksporttab på mindst 100 millioner pund (cirka 900 mio. kr.) i løbet af 2020.

Med toldafgifter som ammunition


Og på den anden side af Atlanterhavet står det ikke bedre til. En undersøgelse fra Wine & Spirits Wholesalers of America (WSWA) viser, ifølge The Drinks Business, at de nuværende - og af EU forhøjede toldafgifter - vil koste den amerikanske alkoholindustri 36.000 job og den amerikanske økonomi mere end 5,3 milliarder dollars (cirka 36 mia. kr.).
Det er en sørgelig situation. Såvel den amerikanske som den europæiske vin- og spiritusindustri er uforvarende havnet som skydeskiver i en krig med toldafgifter som ammunition.
De to førende vinorganisationer - amerikanske Wine Institute og den europæiske Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) - har ellers forsøgt at lægge pres på såvel EU som på den amerikanske regering for at få dem til helt og holdent at droppe samtlige afgifter på vin og indgå en såkaldt ”nul til nul” aftale. Men det forsøg var skønne spildte kræfter.


10 års jubilæum for populær smagning

I år er det 10. gang, den store smagning Franske Vindage bliver afholdt i Politikens Hus. Og jubilæet fejres med mere hele 35 udstillere - det største antal nogensinde.
Smagningen løber af stabelen d. 28. og 29. februar, og der vil være vine fra samtlige franske vindistrikter. Man kan fx starte med smagsprøver ved standene med champagne og tage videre til Alsace, der blandt andet byder på Riesling-vine i flere forskellige udgaver. Dernæst venter store og klassiske Bourgogner og Bordeaux’er, elegante Côtes du Rhône vine, sprøde hvidvine fra Loire, rosé fra Provence osv. Undervejs kan man få en snak med de mange vinhandlere og importører, som er mødt op for at skænke i glassene.
Samtlige besøgende får ved indgangen udleveret et smagekatalog, så man let kan finde rundt mellem standene, samt et flot vinglas, man kan tage med sig hjem. Man kan læse mere og bestille billetter ved at klikke her.


Foto: Unsplash.com/Kelsey Knight.

Vin mod kronisk nyresygdom

Så er vi igen på banen med godt nyt omkring vin og helbred! Nu gælder det amerikanske forskere ved John Hopkins University i Baltimore, der har fundet en forbindelse mellem vin (og anden alkohol) og en nedsat risiko for at udvikle kronisk nyresygdom.

Det er en alvorlig sygdom, der nedsætter nyrernes evne til at rense kroppen - hvilket igen øger risikoen for følgesygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er der omkring 30 millioner amerikanere, der lider af kronisk nyresygdom.
Der er tale om en relativt omfattende undersøgelse, hvor forskerne har fulgt 12.692 amerikanske mænd og kvinder mellem 45 og 64 år over en periode på 24 år.

Mindre risiko end afholdsfolkene


Deltagerne blev inddelt i flere forskellige grupper afhængig af deres alkoholforbrug - lige fra afholdsfolkene til de, der drak mere end 15 glas vin eller anden alkohol om ugen.
3664 af deltagerne udviklede kronisk nyresygdom, og det viste sig, at de, der drak et enkelt glas vin om ugen, havde 12% mindre risiko for at udvikle sygdommen end afholdsfolkene. De deltagere, der havde et forbrug på mellem to og syv glas ugentlig havde 20% mindre risiko, mens risikoen hos dem, der havde et forbrug på 15 glas eller mere, var 23% lavere.

29% mindre risiko


Mindst risiko - hele 29% mindre end afholdsfolkene - havde de moderate vindrikkere, der nød mellem 8 og 14 glas om ugen.
Ifølge forskerne skal der flere undersøgelser til, før man kan finde frem til årsagen til denne forbindelse mellem alkoholforbrug og en reduceret risiko for at få kronisk nyresygdom.
Man kan læse mere om undersøgelsen i det lægevidenskabelige tidsskrift Journal of Renal Nutrition.


Flere hundrede deltagere vandrer gennem det smukke landskab under "La Balade des 5 Sens".

Vin, mad og smukke landskaber

Hvis sommerferien går til Sydfrankrig, og man er i nærheden af byen Peyriac-de-Mer, skulle man måske overveje at melde sig til ”La Balade des 5 Sens” (de 5 sansers vandring).

Hvert andet år afholdes denne vandring med udgangspunkt i den charmerende landsby, og i år lyder startskuddet d. 24. maj kl. 9.30. Vandringen er nu så stort et trækplaster, at de flere hundrede deltagere må starte med 15 minutters mellemrum - sidste afgang er således kl. 12.45.
Undervejs på den 8 kilometer lange rute kommer man forbi smukke vinlandskaber, søer og blomstrende enge, og man gør holdt ved i alt syv stationer, hvor der serveres delikatesser og lette retter med nogle af egnens bedste vine til.

De fleste kan være med


Vinbønderne står selv for udskænkningen, så man kan få en snak med dem, og ved enkelte stationer sørger lokale orkestre for underholdningen.
De fleste kan være med på denne vin- og gourmetvandring - den er ikke hård, men det anbefales, at man har et par gode vandresko på.
Prisen for deltagelse er 49 euro (cirka 365 kr.) for voksne og 30 euro (cirka 225 kr.) for børn under 18 år. Man kan læse mere og tilmelde sig ved at klikke her.


Tomás Saraceno med Salmanazar-flasken, hvor solformørkelsen er total. Til højre ses de ti Impérialer med den tiltagende formørkelse.

Solformørkelse på etiketten

Den toskanske vingård Tenuta dell’Ornellaia har i de sidste elleve år ladet en international kunstner udsmykke husets nyeste årgang rødvin. I år gælder det årgang 2017, og det er den argentinske kunstner Tomás Saraceno, der har fået æren.

Helt frie tøjler har han dog ikke haft - kunstnerne får altid udstukket et ord, der betegner vækstsæsonen eller årgangens karakter og aroma, og det er dette ord, som skal fortolkes kunstnerisk.
Til årgang 2017 knytter ordet ”solrare” (sol) sig - hvilket er meget betegnende, da vækstsæsonen i det store og hele bød på masser af sol og meget høje gennemsnitstemperaturer.
Med dette ord som udgangspunkt har Saraceno skabt etiketter, der symboliserer Solens forbindelse med jorden i form af en tiltagende solformørkelse.

Støtter et godt formål


Ud over et begrænset andet 75 cl’s flasker har kunstneren også udsmykket 100 dobbelte magnumflasker (3 liter eller 4 normale flasker), ti Impérialer (6 liter eller 8 normale flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 normale flasker). Sidstnævnte er udstyret med en ”planet” af glas, som ”svæver” over flasken. Tomás Saraceno er da også kendt for sin installationskunst.
Denne kæmpeflaske samt de ti Impérialer vil blive solgt på en online auktion hos Sotheby’s mellem 30. april og 15. maj, og beløbet, de indbringer, vil gå ubeskåret til Mind’s Eye - et projekt, der hjælper blinde og svagtseende til at opleve kunst gennem deres øvrige sanser.


En af de nu fem store haller under Millésime Bio.

Millésime Bio er blevet endnu større

Der fremstilles stadig mere økologisk vin på verdensplan - og afsætningen er ikke noget problem. Forbrugerne lægger stadig flere af de miljøvenlige vine i indkøbskurvene.

At det globale marked for økovin har nærmest konstant vokseværk, kan man også mærke hos verdens største branchemesse for økologiske vine, Millésime Bio.
For nylig blev messen afholdt for 27. gang i det sydfranske Montpellier, og netop på grund af de stadig flere producenter af økovin havde man slået dørene op for en femte hal, så der var plads til endnu flere udstillere.
I alt 1300 producenter havde indtaget standene, og messen fik besøg af 6850 vinbranchefolk fra hele verden - hele 10,5% flere end i 2019.

De bedste økovine


Hos Sudvinbio - den organisation, der arrangerer messen - er der da også stor glæde over årets udgave af Millésime Bio. Fra organisationens præsident, Nicolas Richarme, lyder det, at besøgstallet er et konkret bevis på den stigende interesse hos forbrugere verden over for økologiske vine - også selv om verden generelt drikker lidt mindre vin end førhen.
I forbindelse med vinmessen afholder Sudvinbio hvert år verdens største internationale konkurrence for økologiske vine, Challenge Millésime Bio, hvor det næsten 400 mand store dommerpanel består af alt fra ønologer og vinskribenter til sommelierer, kemikere og kældermestre.
Ved den seneste udgave deltog 1611 vine fra femten forskellige lande. Ud af dem opnåede de 484 medaljer af guld, sølv og bronze. Man kan læse mere om konkurrencen og se listen over medaljevinene ved at klikke her.
Ærteginnen Nàdar.

Første klimapositive gin

Hos Arbikie Distillery i Skotland har master destiller Kirsty Blacks skabt det, hun kalder for verdens første klimapositive gin. Den er lavet på ganske almindelige grønne ærter, og af de ærte- og gærrester, der bliver tilbage efter destilleringen, fremstilles et yderst næringsrigt dyrefoder.

I øjeblikket bliver køerne på nabogården til destilleriet fodret med produktet - hvilket betyder, at de ikke længere får importeret dyrefoder, som skal transporteres langvejs fra. Desuden fremstilles rigtig meget dyrefoder på sojabønner, som dyrkes i områder, hvor der førhen var regnskov.

Fem år undervejs


Også i marken, hvor ærterne dyrkes, er der indført flere klimavenlige tiltag, og alt i alt skulle CO2-udslippet under produktionen af ginnen således være mindre end det CO2-udslip, som ”spares” i den anden ende. Eller sagt på en anden måde: Hver flaske gin har et CO2-aftryk på -1,54 kg CO2.
Det har taget fem år at fremstille ginnen, som er døbt Nàdar (natur). Og Kirsty Blacks har fået hjælp til arbejdet fra Abertay University og James Hutton Institute. Selv er hun i gang med en phd, der netop omhandler mulighederne for at bruge ærter og bønner som en bæredygtig råvare for destillerier og bryggerier. Hun er ligeledes i færd med at undersøge, om de proteinrige ærte- og gærrester kan anvendes i diverse fødevarer.
De første 1000 flasker af ærteginnen sælges nu fra Arbikie Distillerys hjemmeside til 43 pund (cirka 383 kr.) stykket.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Adriat Vinimport har optaget importen af vine fra de italienske vinproducenter Cincinnato Cantina, Az. Agr. Ca’ D’ Gal, Az. Agr. Segni di Langa di Gian Luca Colombo og Az. Agr. Accornero & Figli.


Dom Pérignon.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Dom Pérignon, munken, der spiller en meget vigtig rolle for den den champagne, vi i dag kan skænke i glassene. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Dom Pérignon (1638-1715) hed egentlig Pierre Pérignon og var munk (dom) i benediktinerklostret Hautvillers i Champagne. Man ved ikke ret meget om ham, hvilket har givet anledning til en del anekdoter. Da han har samme fødsels- og dødsår som den franske konge Ludvig d. 14., har nogle fx ment, at han var kongens hemmelige tvillingebror – eller "manden med jernmasken", som denne bror blev kaldt af musketer-forfatteren Alexander Dumas.
Men ét er sikkert: Dom Pérignon fik stor betydning for udviklingen af den champagne, vi skænker i glassene i dag.
I 1668 blev han udnævnt til Hautvillers kældermester, og i de næste 47 år eksperimenterede han med de lokale vine.
Det var stille vine, dog havde man et problem, når det blev forår, og temperaturen steg. Så gik vinen, der var tappet på flasker, i gang med at gære igen og danne bobler, hvilket resulterede i, at de primitive propper af træ omvundet med klude sprang af.
For at undgå prop-springeriet fandt Dom Pérignon på at komme korkpropper i flaskerne og binde dem fast med snor. Musene i vinkælderen begyndte dog hurtigt at gnave i både snore og propper, hvorfor han måtte svøbe flaskehalsene ind i blyfolie. Champagneproppen, stort set som vi kender den i dag, havde hermed set dagens lys.
Da han en dag åbnede en af flaskerne, steg der en liflig duft og et væld af fine små bobler til vejrs. – Kom hurtigt, mine brødre, råbte han. – Jeg drikker stjerner!
Sådan lyder legenden. Men meget taler for, at korkproppen allerede var opfundet i klosteret i Saint Hillaire syd for Carcassonne.
Dom Pérignon menes også at have været den, der fandt ud af, at man kan skabe fremragende vin, når man blander vine fra flere forskellige marker og ligeledes medtager noget af vinen fra tidligere år. Og det er netop den fremgangsmåde, man i dag benytter sig af i champagne-fremstillingen.
I sine senere år var han blind, og måske netop derfor udviklede han helt enestående evner som vinsmager.
I en klosterkrønike fra 1777-78 kan man læse, hvordan brødrene bragte ham kurve med druer, der var plukket i mange forskellige marker rundt om i Champagne, og hvordan han smagte dem og sorterede dem efter de steder, de kom fra. Derefter angav han med stor sikkerhed, hvilke druer, man burde forene for at opnå en vin af bedste karakter.
Adresse: Under en stor flad sten i klostret i Hautvillers i Champagne samt et eller andet sted i den vinøse himmel.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Foto: Den Sidste Dråbe.

Hvad er Cap Corse Quinquina?

Torben Thomasen nærstuderede det sjove gamle foto af en dansk vinhandel, vi viste som ugens store billede i uge 7.
- I vinduet er der to plakater, hvor der står ”Cap Corse Quinquina”, hvilket henviser til nogle flasker, som er udstillet i butiksvinduet. Er det en vin eller …? Spørger vores læser.
Quinquina er aromatiseret vin, ligesom fx vermouth. Navnet på vinen er afledt af en af ingredienserne, nemlig bark fra kinatræet (Cinchona), og denne bark indeholder kinin, som man i gamle dage troede kunne forebygge malaria.
Under Englands kolonisering af Indien indtog de britiske soldater af samme årsag kinin opblandet i en tonic af sodavand, sukker og citronsaft for at tage kininens bitre smag. Snart tilsatte de også et ordentligt skvæt gin, og dermed blev den historiske Gin & Tonic født.
På samme måde kæmpede de franske soldater, der invaderede Algeriet i 1830, mod malaria ved at indtage kinin opblandet i vin - et produkt, som de fik leveret hjemme fra Frankrig.
Den quinquina, som blev solgt i butikken på det gamle fotografi, stammer fra Korsika - og sandsynligvis fra producenten N.L. Mattei, som har fremstillet den krydrede vin siden 1872. Den kan købes herhjemme den dag i dag hos Den Sidste Dråbe for 199 kr. flasken. Man kan nyde den som den er, som en spritz tilsat en tør boblevin eller med isterninger, citronskive og tonicvand.



Ugens vinøse billede

Kjeld Rasmussen har taget dette billede i en vinmark hos det thailandske vinhus Monsoon Valley Vineyard. Vinhuset ligger 40 kilometer fra Hua Hin, hvor vores læser bor flere måneder om året.
Man ser, hvordan en gruppe turister bliver instrueret i høstarbejdet, før de med sakse og fine små kurve bliver sendt ud i marken for at høste blot nogle få klaser af de fuldmodne druer. Med i oplevelsespakken hører efterfølgende fodtrampen af druerne i halve tønder og en smagning af husets vine.
Monsoon Valley Vineyard blev grundlagt i 2003 af den nu afdøde kong Bhumibol, og til vinhuset hører 110 hektar marker, hvor der dyrkes mere end ti forskellige druer - heriblandt Rondo (som vi også dyrker i Danmark), Shiraz, Merlot, Viognier og Chenin Blanc. Hvert år forvandles druerne til 200.000 flasker vin, der eksporteres til Europa, USA og resten af Asien.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-569
Billede 521-546Billede 547-572


569 En vinøs scene på en stor vase (et krater) til blanding af vin og vand fra den græske oldtid (foto: Nationalmuseet).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dons Cuvée Brut, Skærsøgaard Vin, Dons BOB, Danmark, 2018, lav alkohol (12%)

Vi har smagt flere årgange af denne fortræffelige mousserende vin - og hver gang lever den op til både forventningerne og prisen. Boblerne er små og fine, duften frisk og med strejf af citrus, og smagen elegant og sprød, tør uden at knase og med friske citroner som den gennemgående note. Vinen har helt velfortjent vundet en sølvmedalje ved konkurrencen Effervescents du Monde 2019, hvor bobler fra hele verden dystede mod hinanden. En perfekt vin som apéritif, men også til diverse retter med skaldyr.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Undivided, Landiras, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris på tilbud indtil 27. februar: 49 kr., Fakta

I denne hvidvin går duften og smagen af druen Chardonnay fint igennem. Dertil kommer noter af grannåle og egetræ. Udpræget madvin. Den femte stjerne får vinen for den meget rimelige pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Sauvignon Blanc, Valle de Casablanca, Chile, 2018, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts ved 2 flasker: 80 kr., Skjold Burne

Frisk hvidvin, tør, med noter af grape og lime og til slut et bid, der udpræget gør vinen til en madvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Roccolo del Lago, Guiseppe Campagnola, Bardolino Chiaretto Classico, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

Let og frisk rødvin på økologisk dyrkede Corvina- og Rondinella-druer. Skabt til sommerlige retter ved Gardasøens bred, her i en udgave med rygrad. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft - og skænk den let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barramundi, Pinot Noir, Wine of Australia, Australien, 2017, lav alkohol (13%)

74,95 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr, Vincooperativet

Kun 39 kr. for så god og lækker en Pinot - vi fatter det ikke. Vinen har en dejlig ren duft og smag af druen med noter af mirabeller. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Barramundi, Barramundi Wines, Wines og Australia, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

74,95 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr., Vincooperativet

En pæn og god madvin til en meget attraktiv pris (ved seks flasker). I smagen blommer og røde bær. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Petit Verdot. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Sapiente, Conte Zardi, Sangiovese, Rubicone, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Denne lækre rødvin er lavet på druerne Sangiovese og lidt Syrah og har ligget atten måneder på egetræsfade. I smagen er der røde frugter, grannåle, tobak og vanille. 59 kr. ved seks flasker er en yderst attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mammoth, Terra Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 68 kr., AndrupVin.dk

Om 2016-årgangen skrev vi: "En dejlig rødvin med en vinøs duft af vellagret frugt og en herlig frugtrig og fyldig smag med modne brombær, varme krydrede noter og en indtagende frugtsødme. En vin, mange vil kunne lide - og en vin til en meget rimelig pris." Den beskrivelse gælder nogenlunde også denne årgang - bortset fra at vinen nu koster 3 kr. mere end dengang og har 14% alkohol i stedet for 15½%.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,9%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts ved 2 flasker: 80 kr., Skjold Burne

Til 80 kr. en fin Pinot. Den har blød og fyldig frugt og en krydring, der bider lidt fra sig og gør vinen fin til mad. En Pinot i sydamerikansk stil.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galhaud, Grenache Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig rødvin med Grenache-druens saftighed. I smagen noter af mørke efterårsbær. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så åbner den sig og bliver blødere.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amicone, Cantine di Ora, Rosso Veneto, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

Vellavet rødvin på Valpolicella-druerne Corvina og Molinara. Den har en bred frugtsmag, er kompleks og harmonisk og har noter af kirsebær og jordbær. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paolo e Carlo, Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En meget vellavet rødvin, der kan sætte en stor prik over i'et til en middag med sin brede frugt, sin krydring, sine bløde tanniner og lange eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjerne

Rutini, Rutini Wines, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 140 kr., Skjold Burne

En rødvin på 50% Cabernet og 50% Malbec, der møder munden med blød frugt, der dog hurtigt afløses af noget tørt og lidt for meget egetræ. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petit Caro, Domaines Barons de Rothschild (Lafite) og Nicolas Catena., Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

169,75 kr., på tilbud indtil 29. marts ved 2 flasker: 130 kr., Skjold Burne

Vinfamilien Catena i Argentina og Rothshild'erne på Lafite i Bordeaux laver sommetider en vin sammen. Her er en af disse vine, og den er meget lækker, kompleks og harmonisk, nærmest i Bordeaux-stil med stor frugtfylde og et strejf af honningsødme. Vinen er lavet på druerne Malbec og Cabernet Sauvignon.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen