Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2020



Foto: Prowein.

Stribevis af aflyste vinmesserDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at verdens største vinbranchemesse, ProWein i Düsseldorf, var blevet udskudt på grund af frygt for spredning af Corona - eller Covid-19, som virusset er døbt. Og det skete kun cirka fjorten dage før, messen skulle afholdes. Nu har arrangøren, Messe Düsseldorf, meddelt, at årets messe er helt og holdent aflyst, og at Prowein først vender tilbage i 2021.

Aflysningen har selvsagt en række konsekvenser for rigtig mange mennesker. Der er de cirka 7000 udstillere og 60.000 vinbranchefolk, som skulle have besøgt messen - og hvoraf rigtig mange har bestilt fly, togrejser og hoteller. Med så sen en aflysning kan det være svært at få refunderet udgifterne, ligesom det må være trist for de hoteller, der mister reservationer - og for de mange restauranter i Düsseldorf, hvor messens deltagere hvert år lægger et større beløb.

Nåede at stoppe transporten


Der er også de flere tusinde flasker vin, som er blevet sendt i forvejen til messecentret fra vinproducenter rundt om i verden, og som der nu ikke bliver brug for. Vi har kontaktet Messe Düsseldorf for at høre, hvad man gør med de mange flasker i en sådan situation. Og herfra lyder det, at en hel del af udstillerne havde nået at stoppe transporten af vinene, men at man for de vine, der er på vej til centret, snarest vil finde en løsning.
Og så er der alt det forberedende arbejde fra arrangørens side og de mange forhånd-mødeaftaler mellem udstillere og besøgende, som ikke bliver til noget.
Siden aflysningen af ProWein er der næppe gået en dag uden nye aflysninger fra arrangører af denne verdens mange store forårs-vinmesser.

Vinitaly udskudt


Blandt de andre vinmesser, der er blevet aflyst eller udskudt på grund af Covid-19, er Grands Jours de Bourgogne, som skulle have fundet sted i det franske vindistrikt mellem 9. og 13. marts.
Italiens førende vinmesse, Vinitaly, og RAW Wine Show - en udstilling for naturvine i London - er blevet udskudt til henholdsvis 14. til 17. juni og på ubestemt tid. ProWine Asia i Singapore og Vinexpo Hong Kong er også flyttet til senere i år, ligesom flere andre asiatiske vinmesser er blevet aflyst.
Og så er der den berømte primeur-smagning i Bordeaux. I skrivende stund forlyder det fra arrangøren, Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB), at ugen, hvor omkring 6000 vinbranchefolk fra hele verden smager på den nye årgang Bordeaux 2019, vil forløbe som planlagt. I hvert fald, som det ser ud nu, idet UGCB løbende tager bestik af situationen.

Rygter om primeur-ugen


Vinmagasinet La Revue du Vin de France skriver dog, at flere af Bordeauxs vinslotte direkte har bedt arrangøren om at udskyde primeur-smagningen, der finder sted fra 30. marts til 2. april, til efteråret - hvilket UGCB nøje overvejer. Og Wine-Searcher er blevet kontaktet af to unavngivne kilder fra Bordeauxs vinverden, der har sagt, at så vidt de har forstået, så bliver smagningen aflyst.
Det er stadig kun på rygteplan, men hvis den berømte smagning aflyses eller udskydes, vil det være første gang siden 1945. Og det vil være hårdt for især for de mange mindre producenter, som er ekstra afhængige af den eksponering, smagningen giver dem.


Dette syn, hvor druerne til den berømte tyske Eiswein bliver høstet, vil blive stadig mere sjældent i fremtiden. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

Glem alt om Eiswein årgang 2019Del på Facebook

Hvis du har en flaske tysk Eiswein liggende i vinkælderen, så pas godt på den. Den kan meget snart være blandt de sidste flasker af den berømte søde vin.
Den globale opvarmning får som bekendt klimaet til at ændre sig, og temperaturerne til at stige - hvilket giver de tyske vinproducenter, der fremstiller Eiswein, stadig større problemer. Vinen fremstilles på druer, der er høstet om vinteren ved mindst minus 7 grader. Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
I ingen af de tretten tyske vinregioner er temperaturen nået tilstrækkeligt langt ned denne vinter, til at man har kunnet høste druerne. Dog er der ifølge New York Times en enkelt tysk vinproducent, Weingut Zimmerle i Korb im Remstal i Baden-Württemberg, som er lykkedes med at fremstille 100 liter af den søde vin. Men ud over den lille mængde er der ikke lavet en eneste dråbe Eiswein årgang 2019. Det er første gang, det er sket, siden 1830, hvor tyskerne begyndte at fremstille vinen.

Druerne går til


I 2017 var der ifølge Deutsches Weininstitut (DWI) kun syv tyske producenter, der kunne fremstille Eiswein. Og sådan har det været i de senere år, hvor tilstrækkeligt lave kuldegrader er blevet en stadig større mangelvare.
Problemet er ikke kun den udeblevne frost. De øgede temperaturer medfører også, at druerne modner tidligere samtidig med, at frosten - i de år, hvor der kommer frost - sætter ind stadig senere år for år. Druerne til den søde vin hænger derfor ekstra længe på vinstokkene, hvorved risikoen for, at de bliver angrebet af sygdomme eller simpelt hen bare går til, stiger.
Vinen har altid været en dyr og sjælden specialitet - og fremover vil den uden tvivl blive endnu mere sjælden og endnu dyrere ...


Det hul, som tyvene lavede ind til vinkælderen hos Formel B.

Stjålne flasker genfundetDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at tyve havde gjort et alvorligt indhug i vinkælderen hos Michelinrestauranten Formel B på Frederiksberg. 60 uvurderlige flasker tog tyvene med sig - vine, der til sammen havde en værdi på cirka 1,5 millioner kr.
Nu har Københavns Politi meddelt, at man har fundet 20 af de stjålne flasker - og at det er sket i samarbejde med tysk politi. En tysk vinhandler havde sat flaskerne til salg på vegne af en privatperson - som angiveligt skulle have købt dem af en tredje person, der endnu ikke er kendt af politiet.
De genfundne flasker, der stadig befinder sig i Tyskland, er ifølge ejer af Formel B, Rune Jochumsen, fra Domaine de la Romanée-Conti og Comte Liger-Belair. Hvor resten at de mange vine befinder sig er endnu uvist.
Man kan kun håbe, at tyvene opbevarer de kostbare og sjældne vine korrekt, og at flaskerne snart vender hjem til den danske restaurant.


En Assyrtiko-vinstok på Santorini. Grenene er bundet som en kurv, der bliver helt grøn, når foråret sætter ind. Foto: Wines of Greece.

Første Assyrtiko-druer i ArgentinaDel på Facebook

Rundt om i verden forsøger man sig i disse år med druer, der er mere velegnede til fremtidens klima. Nu er vinplanter med den grønne drue Assyrtiko for første gang blevet plantet i argentinsk jord.
Det er Bodega Trapiche, der har plantet druen på to hektar ved vinhuset Mar y Pampa i Chapadmalal.
Druen har sin oprindelse på den græske ø Santorini, og når Trapiche har valgt at plante netop denne drue, er det fordi, den er i stand til at bevare et højt syreindhold i selv et meget varmt og tørt klima. Og netop mere varme - samt deciderede hedebølger - er jo en af følgerne af klimaændringerne.
Santorini er en vulkansk ø, og da jorden i Chapadmalal-området ligeledes er vulkansk, regner man med, at Assyrtiko vil kunne trives.

Skal formes som kurve


De nye vinplanter kom i jorden for tre måneder siden, så de er stadig meget små. Men når de bliver lidt større, vil man forme dem, som man gør det på Santorini. Her vikles grenene ind i hinanden, så vinstokken danner en flad kurv tæt ved jordens overflade.
Trapiche forsøger sig også med andre druer. Man har fx - ligeledes ved vinhuset Mar y Pampa - plantet den spanske drue Albariño. Det er Galiciens store hvidvinsdrue, og når man satser på denne drue, skyldes det blandt andet, at Chapadmalal ligesom det nordspanske distrikt ligger ud til havet.


Foto: Unsplash/Pinar Kucuk.

VinCooperativet går på BørsenDel på Facebook

Sidste år så det nye online vinunivers, VinCooperativet, dagens lys - og d. 17. og 18. april fra kl. 16 til 20 afholder det sin første store vinsmagning.
Rammerne er Børsen i København, og vinproducenterne er inviteret med, så man kan få en snak med dem, mens man smager på de mere end 100 forskellige vine. Der vil være top-vine fra Barolo og Barbaresco, champagner fra Joseph Perrier og Canard-Duchêne, portvine fra Burmester og Dow’s og mange andre hvide, røde, tørre, søde og boblende vine. Man vil også kunne smage rødvinen Flor de Pingus, der fremstilles af danske Peter Sisseck i det spanske Ribera del Duero. Og de vine, man falder for, kan man fluks købe online på VinCooperativet.dk.

Køb glas ved kultbaren


Smagningen byder ligeledes på en kultbar, hvor man får mulighed for at købe legendariske vine glasvis til attraktive priser. Der er tale om vine, der, hvis man skulle købe en flaske, ville koste flere tusinde kroner. Det drejer sig blandt andet om Bordeaux-vinene Château Cheval Blanc, Château Mouton-Rothschild og Château d’Yquem.
Man kan læse mere om den store smagning - og bestille billetter - ved at klikke her.

90 år med moderat vinforbrugDel på Facebook

Hvis man er omkring 70 år og har et moderat vinforbrug, skal man endelig fortsætte med at have det - i hvert fald, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra det hollandske Maastricht University Medical Centre.

Udgangspunktet var en tidligere og meget omfattende undersøgelse, Netherlands Cohort Study (NLCS), der kortlagde 120.800 hollandske mænd og kvinders levevaner. Fra den udtrak forskerne detaljerede data om 2591 mænds og 2888 kvinders drikkevaner. Oplysninger om madvaner, livsstil og helbredstilstand indgik også i undersøgelsen.
Tilfælles havde ”deltagerne”, at de alle var født i 1917, og de data, man udtrak fra den store undersøgelse, fulgte mændene og kvinderne fra 1986, hvor de var 70 år, og til 2007, hvor de - hvis de stadig var i live - kunne fejre deres 90 års fødselsdag.

Opskriften lyder på lidt men godt


34,4% af kvinderne og 17,7% af mændene blev 90 år gamle, og undersøgelsen viste, at de, der havde drukket mellem et halvt og halvandet glas vin dagligt havde størst mulighed for at nå den høje alder.
Et moderat forbrug af gin, cognac og whisky øgede tilsyneladende også livslængden hos mændene men ikke hos kvinderne. Afholdsfolkene og de, der havde et overforbrug af alkohol, havde mindre chance for at nå de 90 år. Hele undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Oxford Academic Age and Ageing


Grafen viser Sotheby's salg fra 2013 til 2019. Som man kan se, har det for alvor fået et spark opad i de sidste to år. Søjlerne nedenunder viser det gennemsnitlige salg pr. auktion.

Det går rigtig godt for Sotheby's Del på Facebook

Det må være ganske indbringende at eje et auktionshus - i hvert fald når det hedder Sotheby’s. Det amerikansk-britiske auktionshus har netop udgivet en markedsrapport for vin- og spiritussalget i 2019, og den indeholder kun pile, der peger opad. Og selv om Sotheby's har måttet give hovedparten af indtægterne til sælgerne af flaskerne, så er der garanteret også blevet en hel del til overs til auktionshuset.

Det samlede salg på de i alt 27 vin- og spiritusauktioner, huset har afholdt i London, New York og Hong Kong, lå på
118 millioner dollars (cirka 793 mio. kr.). Det er 20% mere end i 2018 og det højeste salg noget år i Sotheby's 275 år lange historie. Til sammenligning lød det totale hammerslag i 2017 på ”kun” 64 mio. dollars (cirka 430 mio. kr.). 2019 bød også på adskillige salgsrekorder for auktionshuset.
Nedenfor bringer vi nogle af højdepunkterne fra årets salg - de øvrige oplysninger i rapporten kan ses ved at klikke her.

Fire højdepunkter


* Verdensrekorden for den dyreste flaske spiritus eller vin, der nogensinde er solgt på auktion, blev opnået med salget af The Macallan Fine & Rare 1926 60 Year Old, som indbragte 1,9 mio. dollars (cirka 13 mio. kr.).
* Med salget af ”Tran-scend-dent Wines” slog Sotheby’s rekorden for den største private vinsamling, der nogensinde har været sat til salg. Samlingen fik et samlet hammerslag på 30 mio. dollars (cirka 202 mio. kr.)
* Auktionshusets største vinsællert var vine fra Bourgognehuset Domaine de la Romanée-Conti. I alt indbragte salget af disse vine i årets løb 27 mio. dollars (cirka 180 mio. kr.). Og der var langt ned til andenpladsen, som blev indtaget af et andet bourgognehus, Domaine Coche-Dury med et salg på 8 mio. dollars (cirka 54 mio. kr.).
* I 2019 var hele 66% af køberne på de 27 auktioner fra Asien, 23% var fra USA, og kun 11% var fra Europa, Mellemøsten og Afrika.


Fra den lille film på YouTube.

Lambrusco i vandhanerne!Del på Facebook

”Miracolo!”, lød det fra indbyggerne i den lille italienske by Settecani di Castelvetro, da de en morgen i den forgangne uge åbnede for vandhanerne. Ud kom der dejlig mousserende rød Lambrusco-vin, som regionen Emilia Romagna, hvor byen ligger, er kendt for.
Vinen fossede ud i håndvaske, køkkenvaske, brusere og bidet’er. Nogle af indbyggerne stod måbende og betragtede ”miraklet”, hvor vand var blevet forvandlet til vin i nattens løb. Men de fleste greb hurtigst muligt kander og skåle og fyldte dem med den boblende vin. Nu skulle der være fest! I en lille film på YouTube kan man se "miraklet".

En fejl under tapningen


Misseren skyldtes en teknisk fejl i tapperiet hos den lokale vingård Cantina Settecani. Vingården er forbundet til det lokale vandrørsystem, og den mousserende vin havde åbenbart opbygget så stort et tryk under tapningen, at den på en eller anden måde var endt i det hovedrør, der (normalt) forsyner Settecani di Castelvetros indbyggere med vand.
Ifølge Gazzetta di Modena tog det et par timer, før fejlen var udbedret - hvilket var nok til, at indbyggerne kunne nå at forsyne sig med rigelige mænger Lambrusco.
Vingården har undskyldt mange gange og lovet, at det ikke vil ske igen - sikkert til en vis ærgrelse hos mange Settecani-borgere.


Winston Churchill drak ifølge champagnehuset Pol Roger det, der svarer til to flasker champagne dagligt. Og så røg han i øvrigt 250.000 cigarer i sit 91 år lange liv. Foto: Wikipedia/United Kingdom Government.

Champagnen til Churchills æreDel på Facebook

Champagnehuset Pol Roger har netop frigivet Sir Winston Churchill 2009 til salg. Og det er kun 18. gang siden 1975, denne særlige årgangschampagne er kommet på markedet.
Den blev skabt til ære for sin nok største fan, den britiske premierminister af samme navn, ti år efter hans død.
Champagnen fremstilles kun i særligt gode høstår, og den laves på hele 80% Pinot Noir. Det er derfor en relativt fyldig og kraftigt smagende champagne - præcis, som Churchill kunne lide det. Han nød nemlig champagnen til mad, så den måtte godt have lidt kraft og saft.
Men faktisk var det i gamle dage mere almindeligt, at champagner indeholdt mest Pinot Noir. Dengang bredte den grønne Chardonnay-drue - den anden vigtige drue i champagne - sig over kun en femtedel af distriktets vinmarksareal. I dag dækker den 30% af arealet.
Champagnen Sir Winston Churchill modner også ekstra mange år på sit bundfald i Pol Rogers kældre før frigivelse til salg - premierministeren kunne nemlig bedst lide ældre årgange.

Blev fast kunde i 1908


Winston Churchill blev fast kunde hos Pol Roger i 1908 - og fra og med 1944 blev han også en ven af huset. Dette år deltog han i en fest-frokost hos den britiske ambassadør i Paris i anledning af befrielsen af den franske hovedstad. Her mødte han Odette Pol Roger, og det blev begyndelsen til et livslangt venskab mellem de to. Hvert år efter denne frokost sendte hun Churchill en kasse Pol Roger champagne til hans fødselsdag - hvilket var godt i takt med hans faste overbevisning om, at "champagne skal være kølig, rigelig - og gratis".
Nedenfor bringer vi flere fakta omkring premierministeren og hans store glæde for Pol Rogers champagner.

Drak cirka to flasker dagligt


* Hos Pol Roger har man regnet sig frem til, at Churchill i sit 91 år lange liv drak det, der svarer til 42.000 flasker champagne. Han drak dem ikke af champagneglas, men derimod af et sølvkrus med hank. Kruset kunne indeholde en pint (en britisk pint er på 56,8 cl), og det fortælles, at Churchill hver dag til frokost drak to pints champagne og til aftensmaden en enkelt pint - svarende sådan cirka til to af nutidens flasker.
* Churchill drak kun årgangschampagne, og favoritten var årgang 1928. Da champagnehuset ikke havde flere flasker, gik han over til årgang 1935 og derefter til 1945 og 1947.
* Når han rejste, fik han altid nogle kasser Pol Roger med sig, tappet specielt på 50 cl-flasker.
* Selv om han nød champagnen i rigelige mængder, nåede han aldrig at besøge champagnehuset. Alligevel har han kaldt den adresse i Épernay, hvor det ligger, for ”verdens mest drikkelige adresse”.
* Churchill var så glad for champagnehusets bobler, at han kaldte sin væddeløbshest for Pol Roger.


Ved at klikke på de røde prikker på glasset på Riedels hjemmeside kan man læse om de enkelte deles funktion.

Ny glasserie fra Riedel Del på Facebook

Det østrigske glasfirma Riedel blev grundlagt i 1678, og det er i dag 10. og 11. generation, George og Maximilian Riedel, der står i spidsen for firmaet.

Riedel er ikke mindst kendt for sine vinglas til forskellige vine og druer. Firmaet har fx et Merlot-glas, et Chianti Classico-glas og et særligt glas til rosé fra Provence. Sortimentet er i øjeblikket oppe på mere end 30 forskellige glas.
For to år siden spurgte en af Riedels kunder, om ikke man kunne fremstille det perfekte glas til rødvin på Cabernet Sauvignon. Og det blev startskuddet til ny serie vinglas, Winewings, som netop er kommet på markedet.
Ud over et glas til Cabernet Sauvignon omfatter den nye serie glas til rødvine på Pinot Noir og Syrah, hvidvine på Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc og så ét til champagne og andre boblevine.

Flyvinger som inspiration


Riedel har tidligere udviklet glas til nogle af disse druer, men det særlige ved den nye serie er, at glassene er fladbundede. Det skulle ifølge firmaet øge overfladen mellem vinen og ilten oven over og dermed give en større aromaintensitet. Desuden - når man lugter til vinen, er næsen helt naturligt tættere ved dens overflade hvorved man får en mere dyb og koncentreret aroma-oplevelse. Der er også tænkt nøje over udformningen af glassets vægge, åbningen, kanterne osv. Jo, der bliver nørdet derudad hos det berømte glasfirma. Inde på Riedels hjemmeside kan man læse om de enkelte glasdeles funktion ved at klikke på dem på et billede af glasset.
Seriens navn, som jo betyder ”vinvinge” henviser til, at glassene - ifølge Riedel - leder tankerne hen på flyvinger.
De nye glas er endnu ikke sat til salg på Riedels danske hjemmeside, men det er nok bare et spørgsmål om tid. Prisen på den internationale side svarer til cirka 240 kr. pr. glas. Det er jo en pæn sjat penge, hvis nu man vil investere i hele serien.
Ley Diamante - det er ikke en af de flasker, der ender i flaskecontaineren, når den er tom ...

Verdens dyreste flaske tequilaDel på Facebook

Der er nok nogen, der tænker, at det kun er cognac og whisky, der for nogle mærkers vedkommende kan koste kassen. Men det kan tequila altså også. Og den udgave, som ses på billedet til venstre, er verdens dyreste flaske.

Navnet er Ley Diamante, og den er fremstillet af det mexicanske spiritusfirma Ley 925 og koster intet mindre end 3,5 millioner dollars (cirka 23 mio. kr.). Indholdet er selvfølgelig af højeste kvalitet - en tequila Premium Extra Añejo lavet på de bedste agaver og modnet i fade i syv år. Men den vanvittigt høje pris skyldes flasken, som er lavet af 3,6 kg platin besat med 6400 diamanter. Man kan læse mere om Ley Diamante og firmaets mange fornemme tequilaer ved at klikke her.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad var der galt med champagnen?Del på Facebook

Laura Søndergaard og hendes mand åbnede for nylig en flaske champagne:
- Proppen bredte sig ikke ud forneden, som den slags propper plejer at gøre - den var lige op og ned.
- Indholdet var en anelse ravfarvet og til vores store skuffelse stort set uden brus. Hvad mon der var galt med den?
Vinen har simpelt hen været alt for gammel. Med mindre det drejer sig om (kostbar) årgangschampagne med årstal på etiketten, skal champagne – og anden mousserende hvidvin – drikkes inden for et par år.
Nogle gange kan man være heldig, at den holder længere, men proppens lige-op-og-ned form afslører, at det er en ældre flaske. Så pas på: Køb altid mousserende vin et sted, hvor der er en hurtig omsætning, og hvor flaskerne ikke kan have stået i flere år på en hylde i lys og varme.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Palle Jakobsen har taget dette meget flotte billede af en ekstra stor drueklase. Druerne er Nebbiolo, Piemonte-regionens berømte drue, som bruges til de dejlige rødvine fra Barolo og Barbaresco.
Nebbia betyder tåge på italiensk, og nogle påstår, at druen har fået sit navn, fordi tågen ofte hænger lavt over markerne. Andre mener snarere, at det tågede navn er afledt af de gærsvampe, der ligger som rim på druerne.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-571
Billede 521-546Billede 547-572


571 En dansk vinskribent ser forventningsfuldt til, mens der smages vin i Toscana.


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe, Emiliana, Chardonnay, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris på tilbud indtil 12. marts: 40 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Under en stærkt komprimeret og genstridig prop ligger der en lækker hvidvin med frisk smag af druer, god krydring og en udvikling helt ud i eftersmagen. Og til tilbudsprisen er den jo lidt af et scoop. Vinen er økologisk og vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leyendas de Familia, Sauvignon Blanc, Valle de Maule, Gran Reserva, Chile, 2017, lav alkohol (12,5%)

En Sauvignon Blanc, der er lige så god som de bedste newzealændere. I smagen er der lime og grape, en fin krydring og en sprælsk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bonterra, Chardonnay, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 11. marts ved 2 flasker: 79,50 kr., Irma

En lækker, økologisk hvidvin med en frisk og bred smag med noter af citrus og ananas og et strejf af honning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tabano, Montecappone, Marche IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Lækker hvidvin på druen Verdicchio med lidt Sauvignon Blanc og Muscat. I den let cremede vin er der noter af eksotiske frugter, fersken, mango og ananas - og lidt hyldeblomst. God, lang eftersmag.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Less, Amka, Californien, USA, lav alkohol (5,5%)

49,95 kr., Amka

En vin med 5,5% alkohol ... har man brug for det? Nogle har måske. Chauffører, unge mennesker. Som forventelig er den ren saftevand, rabarbersaft uden krop, men absolut drikkelig. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pescarpa, Ortona, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Moden og rund rødvin med god frugt - blommer og kirsebær - bløde tanniner og en lang og god eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Gran Pasas, Hammeken Cellars, Monastrell, Yecla, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud 6.-12. marts: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Udmærket hverdags-rødvin til en meget attraktiv tilbudspris. Den har god frugtfylde, noter af solbær og integrerede fadnoter efter seks måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre de Brume, Château Belles Eaux, Languedoc, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Holte Vinlager

Vellavet rødvin, der rammer hele munden med sin gode frugt, peber og noter af vilde urter. Vinen er lavet på druerne Grenache Noir og Syrah.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Twisted Blend, Eagle Rock Vineyards, Lodi, Californien, 2018, høj alkohol (16%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Her er der skruet op for lækkerierne. Der er blød, afrundet frugt, der er sødme - figner, abrikos, rosiner og vanille samt en lang eftersmag. 16% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lu Rappaio, Masca del Tacco, Primitivo, Manduria, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Supervin

En klassisk Primitivo nede fra den italienske støvlehæl. Den har god og lækker frugt og fin krydring. Helt i top.

stjernestjernestjerne

Malcaracter, Special Wines, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

199 kr., pris ved 3 flasker: 149 kr., Mr. Ruby

Denne rødvin har ligget tolv måneder på fad, og det mærkes i smagen med dens markante tanniner. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Mayne-Veil, Cuvée Aliénor, Merlot, Fronsac, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris ved 3 flasker: 160 kr., Erik Sørensen Vin

Blød og lækker Bordeaux-rødvin, ret kraftig, harmonisk og kompleks og med fint integrerede fadnoter. En lækkebidsken.

stjernestjernestjernestjerneØ

Gold Top, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2018, lav alkohol (12%)

Denne danske rødvin er fremstillet på druerne Leon Millot, Ronda og Regent, og den er modnet i et år på henholdsvis franske, amerikanske og ungarske fade. Tre druer og tre fade, som til sammen har frembragt en vin med en dejlig, intens og fint krydret bærduft. Smagen er forholdsvis let, fuld af frisk bærmost og med en god syre til slut, der gør vinen velegnet som madvin - fx til patéer og andre lidt fede retter fra det store, kolde bord.

stjernestjernestjerne

Caro, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Mendoza, Cosecha, Argentina, 2016, middel alkohol (13,5%)

399,75 kr., pris på tilbud indtil 29. marts: 350 kr., Skjold Burne

Vinfamilien Catena i Argentina og Rothshilde'rne på Lafite i Bordeaux - eller rettere deres kældermestre - laver sommetider en vin sammen i Argentina. Her er topvinen på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon og Malbec. Desværre levede denne vin ikke helt op til vores forventninger. Vinen skuffer og har en for høj pris for berømmelsen. Den har frugt, men frugten viger for en markant træsmag.