Nyheder for uge 14, 2020



Verdens største samling druesorter

Vi nævner ofte vinhuse, der eksperimenterer med alternative druer i forsøget på at finde sorter, der er bedre egnede til en fremtid med klimaændringer. Senest var i sidste uge, hvor det gjaldt det spanske vinhus Torres og druen Forcada.

Et af de steder, som producenterne valfarter til fra nær og fjern for at få gode råd og inspiration, er Centre de Ressources Biologiques de la Vigne (CRB-Vigne). Det er intet mindre end verdens største samling af forskellige druer, og de befinder sig i en vinmark i Montpellier.

8200 forskellige druer


Det hele startede i 1876, hvor landbrugsuniversitetet i den sydfranske by anlagde et forskningsbibliotek for druesorter. Dengang omfattede biblioteket udelukkende franske druer - i dag består det af 8200 forskellige druer fra i alt 52 lande. Vinstokkene breder sig på 27 hektar fra stranden ved Marseillan til søen Thau lige uden for Montpellier.
Nogle af de ældste franske vinstokke er rene klenodier, idet de stammer fra før vinlusen hærgen i sidste halvdel af 1800-tallet. Det vil sige, at de har egne rødder og ikke er podede på amerikanske rødder - hvilket næsten samtlige andre europæiske ædelsorter er. Man kan læse mere om vinlusen (Phylloxera vastatrix) ved at klikke her. Der er kun fem vinstokke af hver druesort, og der kommer hele tiden nye sorter til.

En kolossal database


Et forskningshold er tilknyttet vinmarken, og det er det, vinproducenterne henvender sig til for at få viden om druer, der måske egner sig til netop deres klima- og jordbundsforhold.
Det kan også være forskere, der ønsker viden om gamle druesorter til en historisk mark, der skal genetableres - eller noget helt tredje.
Der er nu skabt en kolossal og 670.000 sider stor database over de mange druer, og målet er på et tidspunkt at gøre den megen viden tilgængelig for omverdenen via CRB-Vignes hjemmeside.


I Württemberg blev det udsigten fra Michaelsberg i 394 meters højde, der vandt årets konkurrence. Foto: Maximilian Ziegler.

Tysklands smukkeste vinudsigter

Enhver, der har været på vintur i Tyskland, har med garanti ladet sig bjergtage af de mange smukke udsigter over vinmarker og landsbyer. Men hvilke udsigter er de aller smukkeste?
I 2012 lod den tyske vinorganisation Deutsches Weininstitut (DWI) det komme an på en afstemning. Først sendte hver af landets tretten vinregioner deres bud ind på tre til fire forskellige udsigter udvalgt af de lokale vinproducentforeninger. Dernæst blev en vinder fra hver region kåret via en offentlig online-afstemning.

I alt 39 udsigter


DWI gentog konkurrencen i 2016 - og nu igen i 2020. Årets vinderne er netop blevet kåret ud fra 48 indsendte udsigter. Og ”dommerne” var omkring 10.500 tyskere, der klikkede på deres favoritter.
Det er bestemt nogle meget smukke udsigter - man kan se dem og læse om dem ved at klikke her.
I løbet af i år vil udsigterne alle blive indviet med en ceremoni og diverse taler, ligesom stederne vil blive markeret med en kunstnerisk udført søjle med ordene ”Schönste Weinsicht 2020”. Til sammen har de tre konkurrencer resulteret i 39 vinder-udsigter.

Bordeaux skal ud af skabet

- Bordeaux skal se at komme ud af skabet, lød det for nylig på en pressekonference fra Bernard Farges, der er formand for distriktets vinproducentforening, CIVB.
Han uddybede ikke, hvad han mente med de ord, men de var møntet på det vigende salg, som Bordeauxs vinslotte har oplevet gennem de seneste to år.
I 2019 blev der på verdensplan solgt 550 millioner flasker Bordeaux-vin, hvilket ifølge Vitisphere var 12% mindre end året før og et af de dårligste resultater i de sidste 20 år. Årsagen er ikke mindst et fald i salget på det franske hjemmemarked. Her blev der i 2019 solgt 130 mio. flasker Bordeaux-vin, hvilket var 10% mindre end i 2018. Flaskerne indbragte 766 mio. euro (cirka 1,2 milliarder kr.) - et fald på 9%.

Stort fald i afsætningen til Kina


Også eksporten fik et nøk nedad på 4% til 240 mio. flasker, når det gælder mængden, men forblev dog på 2 mia. euro (cirka 15 mia. kr.) i værdi. Eksporten til det største aftagerland af Bordeaux-vin, Kina, faldt med hele 18% i mængde og 12% i værdi sammenlignet med eksporten i 2018.
Der er nok ingen tvivl om, at en hel del af Bordeauxs mange vinslotte har lænet sig lidt for meget op ad distriktets berømmelse og derfor har været sent ude med at reagere på den stigende konkurrence. Og det gælder såvel konkurrencen fra andre franske vindistrikter - med mere prisvenlige vine - som fra vine fra de oversøiske vinlande.


Elijah til Master Sommelier eksamen. Han får 25 minutter til at fortælle nøjagtig, hvilke vine, der er i de seks glas.

En ung mand og hans vin-drøm

Hvis man trænger til at se en god film, der kan sætte gang i smilerynkerne, så tænd for Netflix og se ”Uncorked”. I filmen, der er skrevet og instrueret af Prentice Penny, følger man en ung sort mand, Elijah (Mamoudou Arhie), og hans drøm om at bliver Master Sommelier - og dermed bestå en af vinverdenens sværeste og mest prestigefyldte eksamener.
Til daglig arbejder han i den barbecue-restaurant, som hans farfar åbnede, og som hans far overtog - og som det forventes, at han ligeledes overtager. I fritiden hjælper han til i en vinforretning, går til vinsmagninger og driver en vinklub - alt sammen noget, som ligger hans familie meget fjernt.

Den der "vin-ting"


Hans mor støtter ham i hans ønske, mens hans far bare venter på, at den der ”vin-ting” går over, så sønnen for alvor kan hellige sig familie-restauranten.
Det lykkes Elijah at blive optaget på Master Sommelier uddannelsen, og hvordan det så videre går, røber vi ikke her.
”Uncorked” er et drama krydret med varme og humor, og filmens overordnede budskab er, at man skal følge sin passion.


Vores danske Master of Wine, Jonas Tofterup, da han netop havde fået overrakt sit diplom.

Ingen nye MW'ere til sommer

Hvert år udklækker Institute of Masters of Wine et mindre antal MW’ere på verdensplan. I de 65 år, den fornemme vinskole har eksisteret, har kun 384 kandidater bestået den prestigefyldte eksamen.
Skolen, som har sit hovedsæde i London, og udbydere i store dele af verden, havde også i år et antal kandidater, der glædede sig til deres afsluttende eksamen. Denne eksamen består af en uge med blindsmagninger og skriftlige opgaver, og den afholdes i juni tre steder i verden - i London, Sydney og Napa.
Men kandidaterne kan godt lade smagsløgene holde pause og lægge kuglepennen væk. Samtlige eksamener er ikke bare udskudt men decideret aflyst på grund af Covid-19. Det samme er skolens introduktionskurser, smagninger og andre arrangementer. Dog kan de kandidater, der er nået så langt, at de er i gang med at skrive deres hovedopgave, fortsætte ufortrødent.
Det må have været en tung beslutning at tage for instituttet, da aflysningerne er ensbetydende med et større økonomisk tab. Alene de til sammen mere end 700.000 pund (cirka 6 mio. kr.), som kandidaterne skulle betale for at kunne gå til eksamenen, kommer nu ikke ind på skolen bankkonto.


Foto: Unsplash/Alexander Naglestad.

Kapsler eller kork

Champagne og andre mousserende vine, der fremstilles efter samme metode, andengærer på flaske. Man kan læse mere om fremstillingen af champagne i VinAvisens bog ”Vin for begyndere”.
Under andengæringen er flaskerne typisk lukket med kapsler magen til dem, man bruger til ølflasker. Men der er også producenter af mousserende vin, der anvender traditionelle champagnepropper af kork, hvilket er noget dyrere.
Efter den såkaldte degorgering, hvor isproppen med bundfaldet øverst i flaskehalsen fjernes, forsynes flaskerne under alle omstændigheder med den korkprop, som de skal leve med, indtil boblerne skal skænkes i glassene.

En fem år lang undersøgelse


Blandt de champagnehuse, der anvender korkprop under andengæringen, er Ruinart - dog kun til sin top-champagne, Dom Ruinart. Og sådan er det hos flere producenter af mousserende vine - kapslerne bruges til de lidt mindre fine bobler.
Når nogle producenter foretrækker de dyrere korkpropper, skyldes det troen på, at vinen i sidste ende bliver lige det bedre. Men om det virkelig forholder sig sådan er aldrig blevet videnskabeligt undersøgt - før nu.
Bag undersøgelsen står verdens største producent af korkpropper, Amorim. Undersøgelsen har strakt sig over fem år - og Amorims forskerteam vil fortsætte nogle år endnu. Men i et eksklusivt interview med The Drinks Business, har chefforsker José Machado løftet sløret for de foreløbige resultater.

En kraftigere aroma


Forsøgene, hvor man har sammenlignet vine under andengæring lukket med henholdsvis kapsler og korkpropper, er løbet af stabelen i omkring 50 vinhuse rundt om i verden. Selvfølgelig har flere champagnehuse deltaget, men også cava-huse i Spanien, vingårde i det italienske Franciacorta og vinhuse i Sydafrika, som også fremstiller bobler på traditionel vis, har ligeledes lagt kældre til.
Forskerne er nået frem til, at mousserende vine, som er andengæret under korkprop, har en fyldigere og kraftigere aroma med mere frugt og brødaroma. Forskellen fremgår af smagninger, hvor vine, der har været lukket med de to forskellige lukninger, er blevet sammenlignet. Men også i de kemiske analyser af vinene har forskerne fundet forskelle - blandt andet indeholder de vine, der har været lukket med kork, en større koncentration af estere. Det er de kemiske stoffer, der videregiver frugtaroma til vinen.
Amorim har selvfølgelig en fordel i, at korkpropperne får tommelfingeren opad. Men forskerteamet skulle efter sigende arbejde fuldstændig uafhængigt af interesser.


Tid til vinøs læsning

Nu, hvor rigtig mange danskere befinder sig i selvvalgt karantæne, er tiden inde til at kaste sig over en af de mange gode vinbøger, der har set dagens lys inden for de sidste par år. Nedenfor har vi listet fem gode bud, der har det til fælles, at de alle har en lidt speciel vinkel - altså ikke er vinbøger i traditionel forstand. Og det er alle bøger, som vi tidligere har anmeldt - og varmt kan anbefale. God læsning!

Fem gode bøger


* Den danske vinhistorie af Annette Hoff fra Den Gamle By i Aarhus. En fantastisk bog om vinens historie i Danmark. Den er levende fortalt, fyldt med facts og skildrer indgående drikkevanerne hos konge og adel. (anmeldt uge 46 2018).
* Italiens hemmelige vine af Steen Asmussen. En nyttig bog, hvor forfatteren indgående beskriver nogle af Italiens ”kvalitetssøgende” vingårde. Undervejs lærer man også meget om druer, metoder, økologi og vinøs filosofi (anmeldt uge 23 2019).
* Sherry Tapas Skinke af Henrik Oldenburg. En interessant og underholdende bog i lommeformat om hele tre dejlige spanske emner, krydret med lækre tapas-opskrifter (anmeldt uge 42 2018).
* Vinekspert på 24 timer af den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson. En lille lærerig bog, for dem, der træder deres første skridt i vinens verden. (anmeldt uge 49 2018).
* Coffee and Wine - Two Worlds Compared af Morten Schøler. En unik og meget underholdende bog, der sammenligner kaffens og vinens verden - fra træ til kop og fra vinstok til glas (anmeldt uge 41 2018).

Carlos Falcó er død

En af Spaniens helt store vinpersonligheder, Carlos Falcó, er død af Covid-19 i en alder af 83 år.
Han var en foregangsmand inden for den moderne spanske vinindustri og var blandt andet med til at introducere nye internationale druer på spansk jord.
Man kan læse mere om Carlos Falcó i ugens Hall of Fame længere nede på siden.


Denne fantastiske bygning på øen Velaa rummer Maldivernes største samling vine.

Fantastisk vinkælder på Maldiverne

På den privatejede ø Velaa i Maldiverne findes der en meget opsigtsvækkende bygning, skabt af den tjekkiske arkitekt Petr Kolar.
Øverst oppe er der en lounge, hvorfra man - som det eneste sted i den store ø-gruppe - har en 360 graders udsigt over Maldiverne. Nedenunder er der en luksusrestaurant med eksperimental japansk mad. Dernæst kommer en køkkenetage, og så er der de to nederste etager, som rummer Maldivernes største samling vine. Denne vinkælder er arrangeret, så en del af vinene gør det ud for vægdekoration. I midten af det højloftede rum kan der afholdes vinsmagninger rundt om et stort bord. Og når der skal hentes en ny flaske fra højderne, foregår det via en lille elevator.

Den rene luksus


Nu er der jo tale om en luksusrestaurant, hvilket smitter af på vinsortimentet. Blandt vinene finder man fx Romanée-Conti årgang 1956 og en Verdelho madeira 1870 fra Blandy’s.
En udvendig trappe løber fra etage til etage, og bygningens ydre ”vægge” består af et halvgennemsigtigt udspændt gardin.
Ejeren af øen - og idémanden bag restaurant og vinkælder - er den tjekkiske forretningsmand Jiri Smejc.
Man kan se flere billeder af den fantastiske bygning og dens vinkælder ved at klikke her.
Etiketten på osteriets nyeste produkt, Cowcohol.

Fra valle til vodka

Lige så længe, der er blevet lavet ost, har denne verdens osteproducenter stået tilbage med store mængder valle. Fremstillingen af bare et halvt kilo ost resulterer i hele 4 liter valle. Ofte sendes vallen til et affaldsanlæg - hvilket kan koste osteriet en god sum penge - eller den bruges som gødning i markerne eller foder til grisene.
Men forskere ved Oregon State University har fundet frem til endnu en anvendelsesmulighed for vallen. Den kan nemlig gæres og forvandles til en klar, neutral spiritus à la vodka og dermed give osterierne en ekstra indtægt.

En spiritus med navnet Cowcohol


Da forskningen blev offentliggjort, henvendte adskillige mindre osterier sig til forskerteamet i håb om at kunne forvandle deres valle til spiritus. Et af dem er det familieejede TMK Creamery i Oregon, hvis 20 køer leverer mælken til firmaets oste. I slutningen af 2019 indgik familien et samarbejde med et lokalt destilleri, Divine Distillery, og nu har TMK Creamery lanceret en vodka-lignende spiritus med det oplagte navn ”Cowcohol” og med en fin ko på etiketten.
Der har allerede været stor efterspørgsel på spiritussen, der efter sigende skulle have en karamelagtig sødme og en blød og rund afslutning.
Cowcohol kan foreløbig kun købes lokalt hos osteriet eller destilleriet, hvor den koster 40 dollars (cirka 275 kr.) for en flaske med 37,5 ml.

Fra sprut til sprit

Som forbruger kan det være svært at opdrive håndsprit på det danske marked. Og hvad der er værre, så er der også så småt begyndt at komme lavvande i sundhedsvæsenets beholdning af håndsprit.
Derfor har miljøminster Lea Wemelin givet de danske destillerier mulighed for at ansøge om en midlertidig omlægning af produktionen, så de kan lave alkohol til brug for håndsprit - eller selv fremstille det eftertragtede produkt fra a til z.
Flere store og små danske destillerier er nu - ligesom mange destillerier i udlandet, i færd med at ansøge myndighederne om tilladelse til omlægningen eller er allerede i fuld gang med produktionen.
Nedenfor bringer vi en lille liste over fire destillerier, hvor den almindelige spritusproduktion enten helt eller delvist er sat på stand by.

Fra små til store mængder håndsprit


Nyborg Destilleri: Danmarks næststørste destilleri stopper her og nu produktionen af whisky, gin og rom for at fremstille alkohol til håndsprit. Alkoholen laves blandt andet på 17.200 liter vinbase doneret af Carlsberg - vinen bruges normalt til fremstilling af mærket Somersby. Målet er at kunne destillere cirka 2000 liter alkohol om dagen.
Snaps Bornholm: Firmaet får produceret sin snaps og vodka hos Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø, og nu er fabrikken så sat i gang med at fremstille håndsprit "en masse". De første 50.000 45 cl’s flasker er allerede sat til salg.
Spritfabrikken Danmark: Destilleriet tilsidesætter hele sin produktion af mærkerne Cuba Vodka og Små Shots for at fremstille håndsprit. Man har kapacitet til en produktion på 40.000 liter, og den megen håndsprit vil i første omgang ende hos sundhedsvæsenet - og senere på forretningshylderne.
GetSpirits: Dette mikrodestilleri har specialiseret sig i rom, men i den kommende tid vil der udelukkende blive fremstillet alkohol til håndsprit i kobberkedlerne. De absolut nødvendige indtægter fra omvisninger og smagninger er ifølge TV2 Lorry forsvundet, og destilleriet håber nu på, at kunne klare skærene med fremstilling af omkring 100 liter håndsprit dagligt.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Carlos Falcó y Fernández de Córdoba. Foto: Wikipedia/WPancake.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Carlos Falcó y Fernández de Córdoba, den spanske adelsmand, der er blevet kaldt for den moderne spanske vinindustris fader. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Carlos Falcó y Fernández de Córdoba (1937-2020) var en af pionererne, når der gælder moderniseringen af den spanske vinindustri.
Han var ud af en gammel adelsslægt og blev født i Sevilla som 5. marquis af Griñón. Først tog han en uddannelse som landbrugsingeniør på Université Catholique de Louvain, hvorefter han studerede vindyrkning på University of California Davis.
I 1964 flyttede han til Dominio de Valdepusa - en ejendom i Toledo, der har været i familiens eje siden 1292. Samtidig overtog han roret i familiefirmaet, hvis indtægter dengang udelukkende kom fra frugttræer og olivenlunde.
Carlos Falcó ville gerne supplere med vin, og den skulle fremstilles på Cabernet Sauvignon og Chardonnay - hvilket var uhørt i Spanien dengang.
Vinplanterne ville han importere fra Frankrig, men både de franske og spanske myndigheder sagde nej. Så det endte med, at han smuglede stiklinger ind i Spanien skjult mellem stiklinger af æblesorter og dermed blev den første på spansk jord, der dyrkede Cabernet Sauvignon. Vinmarken Malpica blev anlagt i 1974 under rådgivning af professor i ønologi Émile Paynaud fra universitetet i Bordeaux. Og vinen, der blev lanceret under mærket Marqués de Griñón, vandt stor anerkendelse - og blev af det amerikanske vinmagasin Wine Spectator kaldt for ”en af verdens største vine”. Senere introducerede Carlos Falcó en række andre druer i Spanien - heriblandt Chardonnay, Syrah og Petit Verdot.
Han viste også vejen for mange spanske vinproducenter med nye vinøse teknikker som fx drypvanding og et elektronisk kontrolsystem til overvågning af vandstress hos vinstokkene. Derudover var han med til at udarbejdeen ny klassifikation, Vino de la Tierra, som trådte i kraft i 1999.
Dominio de Valdepusa er blot en af familiens mange spanske vinhuse, som alle er samlet under firmanavnet Pagos de Familia Marqués de Griñon, som Carlos Falcó stod i spidsen for.
I 1999 skrev han det 18 bind store værk ”Enterder de Vino” (indgang til vinens verden) - en bibel for spanske vinmagere, som indtil videre er udkommet i fjorten oplag.
Derudover har han været med til at grundlægge - og har været formand for - Grandes Pagos de España, en forening af førende spanske vinproducenter.
Carlos Falcó trak ikke kun overskrifter som en foregangsmand inden for spansk vin, men også i den kulørte presse. Han var en farverig person med fire ægteskaber bag sig med Janine, Isabel, Fatima og Esther, med hvem han fik i alt fem børn, Manuel, Xandra, Tamara, Duarte og Aldara.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er Amarula?

Amarula, likør på elefantens livret
- For nylig smagte jeg en flødelikør med navnet Amarula, skriver Hanne Sørensen. - Kan I fortælle mig lidt mere om den?
Det er faktisk den næstbedst sælgende flødelikør på verdensplan, og det er Sydafrikas største vin- og spiritusproducent, Distell, der ejer mærket.
Likøren, hvoraf den første flaske så dagens lys i 1989, fremstilles på de blomme-lignende, gule frugter fra marulatræet eller elefanttræet, der vokser vildt på den afrikanske savanne. Træet har fået sit tilnavn, fordi frugterne er elefanternes livret, og ofte kan man se de store dyr give træstammerne et ordentlig hovedstød, så frugterne falder ned og dermed er lettere at spise.
Træet har endnu et navn, nemlig ægteskabstræet, idet frugterne – og dermed også flødelikøren – siges at være et glimrende elskovsmiddel.


Ugens vinøse billede

Dette interessante billede af en skulptur med en drueklase har Birgit Sørensen taget under et besøg i vinmuseet i Rioja.
Museet blev bygget i 2004 af vinhuset Vivanco, og det er i dag en kulturel institution, der bestemt er et besøg værd. Der er seks store rum på i alt 4000 kvadratmeter, viet til forholdet mellem mennesket og vinen igennem mere end 8000 år. Og udenfor er der en "Bacchus" have med en samling af over 220 druesorter fra hele verden.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-574
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594



574 Vinkælderen hos den toskanske vingård Rocca di Frassinello er topmoderne (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 34 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

The Wandering Bird, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%) 65 kr., Lidl En dejlig hvidvin og en typisk newzealandsk Sauvignon Blanc-vin med dens liflige duft og smag af citrus og kærlighedsfrugt. De eksotiske noter er suppleret af en forfriskende syre og en behagelig tør afslutning. En vin, mange vil kunne lide, og et rigtig godt glas til prisen. Nyd vinen til forårets og sommerens lyse fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.
Ära, Peter Mertes, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12%) 69,95 kr., pris ind imellem på tilbud ved 2 flasker: 49,50 kr., Irma Dejlig, frisk og sprød hvidvin på Østrigs nationale drue, Grüner Veltliner - og en klassisk udgave af vinen. Den har en god druesmag, noter af æbler og citrus og en lang eftersmag. Og ved to flasker er den billig i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.
Robert Sarotto, Piemonte, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%) 94,5 kr., pris på tilbud indtil 8. april ved 2 flasker: 49,75 kr., Irma Det er vist førte gang, vi smager en hvidvin på druer fra "hele Piemonte", og i forhold til den lave tilbudspris er det en rigtig god hvidvin. Den er frisk og tør med sprød syre men ikke sur, og den har en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Moscato og Cortese, og flasken har skruelåg.
Der Sommerfrische, Cuvée Weiss, Winzer Krems, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2018, lav alkohol (10,5%) 94,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 69,50 kr., Irma Denne vin svarer til sit navn, Sommerfrisk. En lækker hvidvin, der kaster smag af sig, - god druesmag, fersken og abrikos, en lille smule cremet. Og lang i smagen. Flasken har skruelåg.
Mont'Albano, Sauvignon, Vino da tavola, Italien, 2018, lav alkohol (12%) 99 kr., pris ved 3 flasker: 59 kr., Mr. Ruby En lækker, økologisk hvidvin, hvis gode Sauvignon-smag går lige igennem til en lang eftersmag. Vinen er økologisk. Prisen ved tre flasker er meget attraktiv. Flasken har skruelåg.
Hardy's, William Hardy, Chardonnay, Limestone Coast, Australien, 2019, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 44,83 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen Vellavet hvidvin, tør, men også med en lille sødme. Dertil god krydring, fersken, citrus og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.
Eser No 1, Weingut HT Eser, Riesling, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%) 110 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne En rigtig dejlig hvidvin på druen Riesling. Der er sol og druer i den, diskret krydring og tilpas syre og sødme. Eftersmagen har man glæde af længe. Flasken har skruelåg.
Dócil, Niepoort, Portugal, lav alkohol (8%) 130 kr., pris på tilbud indtil 31. maj: 110 kr., Skjold Burne Let og lækker hvidvin med en vidunderlig blomstersødme - fra et portvinshus. Kun 8% alkohol, men den fylder munden med velbehag og en lang eftersmag. Brug den som terrassevin eller til frugt og en ikke for sød dessert.
Louis Jadot, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%) 149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt Lækker hvidvin med en aromatisk druesmag og med noter af mandariner og fersken. Vinen er lavet på druen Chardonnay med et tilskud af Aligoté.
La Vallée, Domaine Florent Lesprit, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%) 149,95 kr., pris på tilbud indtil 8. april: 89 kr., Irma Delikat og lækker hvidvin med mange facetter - en god druesmag, citrus, grape, fersken - og en lang og god eftersmag.
Sileni, Straits, Sileni Estates, Sauvignon Blanc, Marlborough, Grand Reserve, New Zealand, 2019, lav alkohol (13%) 160 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Erik Sørensen Vin En flot hvidvin, der både dufter og smager af noget. En af de bedste newzealandske vine på druen Sauvignon Blanc, som vi har smagt. Dens gode druesmag breder sig i munden med mange facetter, og smagen fortsætter ud i den lange eftersmag. Vinen har en bæredygtig certificering, og flasken er forsynet med et elegant skruelåg. Der er virkelig kælet for denne vin.
Clos du Cotnarian, Cotnari, Rumænien, 2017, middel alkohol (14%) 169 kr., Château Wines Direct En interessant hvidvin fra Rumænien på de lokale druer Grasa, Francusa, Tamaioasa og Feteasca. Vinen har god druefrugt, der maskeres af en lidt vel kraftig fadsmag. Helt billig er den ikke.
Prosper Maufoux, Chardonnay, Mâcon-Villages, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%) 169,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin Lækker hvidvin fra det sydligste Bourgogne. Den har alt det, som en god og kompleks Chardonnay skal have - druesmag, ferskner, mango, fin krydring, honningsødme og vanille. En vin i top.

Rosévin

Sissan, Kressmann, Bordeaux, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%) 74,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Vincooperativet En let cremet Bordeaux-rosé med en karakterisk rosésmag med noter af hindbær og jordbær. Attraktiv pris ved seks flasker.
Farmer's Block, Leeuwenkuil Family Vineyards, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%) 80 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne En lidt enkel rosévin uden noget større vingefang. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.
Cimarosa, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12%) 118 kr., boks med 3 liter, Lidl Dette er en benene op, sol og sommer rosé, der er lige til at drikke afkølet og i pænt store slurke. En uhøjtidelig vin med god frugtsmag, fin fylde og tilpas tørhed - og uden den jordbærsødme, som nogle roséer har. Vinen har en stor spændvidde til mad. Og til en pris af 29,50 kr. pr. flaske, så kan man ikke forlange mere.
Château de la Galiniere, Côtes de Provence, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%) 119,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 99,95 kr., Irma Klassisk rosé på økologisk dyrkede druer. Den har noter af jordbær og fersken, men først og fremmest af druer. Velegnet både til mad og til terrassen.
Carpe Horam, Maison Edme de Rohan Chabot, Mediterrannée IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%) 129,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 84,50 kr., Irma Enkel rosévin med en lidt skuffende smag - vandig, syrlig og bitter. Helt billig er den ikke i forhold til kvaliteten - men den har en fin glasprop.
La Baie des Pointus, Provence Selection, Bandol, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vincooperativet Superlækker rosévin, der dufter og smager af Provence. Kompleks med fin krydring og sødme. Sådan én, man nyder i hjørnet på en café. Vinen er lavet på druerne Mourvèdre, Cinsault og Grenache.
Tabiso Rosé, Darling Cellars, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%) 159,95 kr., prisen er for 4 X 75 cl i boks; pris for 75 cl: 39,99 kr., Amka En ret kraftigt smagende rosé med noter af jordbær og et tørt lille bid til sidst, der gør den velegnet som madvin. En god kvalitet i forhold til prisen.

Rødvin

Chevalier De Fauvert, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%) 40 kr., Lidl En meget enkel rødvin med noter af lakrids og mørk chokolade i smagen. Flasken har skruelåg.
Clos Estrada, Celler Grau i Grau, Tempranillo, Spansk bordvin, Spanien, 2018, lav alkohol (13%) 49,95 kr., SPS Wine En let og anonym rødvin i den billige ende. Der er en hurtigt forsvindende smag af kirsebær og et bittert bid i slutningen. Årgangen er ikke angivet, men vi gætter på 2018.
Zin17, Black Edition, Rebel Ridge, Zinfandel, Californien, USA, 2017, høj alkohol (14,5%) 69 kr., Gallovini En amerikansk bamserødvin med en sødlig, slikagtig smag, der ikke udvikler sig synderligt og ret hurtigt siger farvel i eftersmagen.
Molto Forte, Cantine Quattro Valli, Vino Rosso d'Italia, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%) 78,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk Denne rødvin på druerne 50% Barbera og 50% Merlot har vi også smagt i 2017-årgangen. Dengang skrev vi følgende, som også gælder den nye årgang: "Molto Forte - Meget Kraftig. Denne rødvin bærer med rette sit italienske navn. Den har en kraftig, let røget smag med god krydring og ret megen sødme. I smagen noter af mørke bær - kirsebær - samt kaffe og vanille. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker." Om den nye årgang kan vi tilføje, at det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Samme pris som sidste år.
Juan Gil, Bodegas Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk Lækker, vegansk rødvin med en forførende sødme. Den har moden frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Velegnet til mad. Prisen ved 6 flasker er yderst rimelig.
L'Incontournable Pinot Noir, Collin-Bourisset, Pinot Noir, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., YouAndWine En god rødvin, der er typisk for druen Pinot Noir med sin friske frugt og saftighed. Smagen har god fylde, er tæt og med noter af mørke bær. Eftersmagen er lang og blød med et lille bittert bid.
Danza delle Spade, Montemajor, Primitivo, Salento, Italien, 2017, middel alkohol (14%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk Denne rødvin når ikke rigtigt ud over rampen. Frugtsmagen er hurtigt færdig og erstattes af tørhed og bitterhed. Udpræget madvin.
Hardy's, William Hardy, Shiraz, Langhorne Creek, Australien, 2018, middel alkohol (14%) 99,95 kr., pris på tilbud indtil 11. april ved 6 flasker: 44,83 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen En lidt bamset rødvin, der udvikler sig i munden med god bærsmag, peber og vanille. Det er ikke nogen elegant vin, men der er saft og kraft i den til en god, krydret gryderet. Og prisen ved seks flasker er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.
Gibolo, Bodegas Alceño, Monastrell, Jumilla IGP, Spanien, 2017, middel alkohol (14%) 119 kr., Amka Dette er en rødvin, der er nem at holde af. Den er blød og lækker med fin krydring og noter af moden frugt og vanille. Vinen er økologisk og oplagt til lette retter og vegetarmad.
Quinta de Baixo, Nieport, Dão, Portugal, 2016, lav alkohol (13%) 120 kr., pris på tilbud 30. marts - 31. maj ved 2 flasker: 90 kr., Skjold Burne Der var engang, da rødvine fra det portugisiske distrikt Dão var meget populære i Danmark. Her er et glædeligt gensyn. Vinen har blød og imødekommende frugtfylde, god krydring og en lang eftermag.
Xavier, Côte du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Supervin Håndlavet rødvin, der smager rigtig godt - som en god Rhône-vin skal smage. God, ren frugtsmag, en buket af krydderurter, bløde tanniner og noter af læder og cigarkasse.
Young Red, Bonterra, Malbec, Mendocino County, Californien, 2018, middel alkohol (13,5%) 149,95 kr., pris på tilbud indtil 1. april: 79 kr., Irma Lækker, økologisk rødvin med en fin sødme, dejlig druesmag og noter af grannåle, pommerans og figner. Flasken har skruelåg.
La Vertente, Nieport, Duoro, Portugal, 2014, lav alkohol (12,5%) 170 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 137,50 kr., Skjold Burne Skøn rødvin med en blød, afrundet og kompleks frugtsmag. Seks år gammel, moden, men ikke træt. Lige nu på toppen.
Black Wolf, Devois de Cécélès, Vellas Père & Fils, Pic Saint-Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%) 179 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 99,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder Smagen begynder med de friske, frugtagtige toner, derefter kommer bassen til, og melodien fortsætter ud i eftersmagen. En økologisk rødvin af kvalitet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen