Verdens største samling druesorter
Vi nævner ofte vinhuse, der eksperimenterer med alternative druer i forsøget på at finde sorter, der er bedre egnede til en fremtid med klimaændringer. Senest var
i sidste uge, hvor det gjaldt det spanske vinhus Torres og druen Forcada.
Et af de steder, som producenterne valfarter til fra nær og fjern for at få gode råd og inspiration, er Centre de Ressources Biologiques de la Vigne (CRB-Vigne). Det er intet mindre end verdens største samling af forskellige druer, og de befinder sig i en vinmark i Montpellier.
8200 forskellige druer
Det hele startede i 1876, hvor landbrugsuniversitetet i den sydfranske by anlagde et forskningsbibliotek for druesorter. Dengang omfattede biblioteket udelukkende franske druer - i dag består det af 8200 forskellige druer fra i alt 52 lande. Vinstokkene breder sig på 27 hektar fra stranden ved Marseillan til søen Thau lige uden for Montpellier.
Nogle af de ældste franske vinstokke er rene klenodier, idet de stammer fra før vinlusen hærgen i sidste halvdel af 1800-tallet. Det vil sige, at de har egne rødder og ikke er podede på amerikanske rødder - hvilket næsten samtlige andre europæiske ædelsorter er. Man kan læse mere om vinlusen (Phylloxera vastatrix) ved at
klikke her. Der er kun fem vinstokke af hver druesort, og der kommer hele tiden nye sorter til.
En kolossal database
Et forskningshold er tilknyttet vinmarken, og det er det, vinproducenterne henvender sig til for at få viden om druer, der måske egner sig til netop deres klima- og jordbundsforhold.
Det kan også være forskere, der ønsker viden om gamle druesorter til en historisk mark, der skal genetableres - eller noget helt tredje.
Der er nu skabt en kolossal og 670.000 sider stor database over de mange druer, og målet er på et tidspunkt at gøre den megen viden tilgængelig for omverdenen via CRB-Vignes hjemmeside.

I Württemberg blev det udsigten fra Michaelsberg i 394 meters højde, der vandt årets konkurrence. Foto: Maximilian Ziegler.
Tysklands smukkeste vinudsigter 
Enhver, der har været på vintur i Tyskland, har med garanti ladet sig bjergtage af de mange smukke udsigter over vinmarker og landsbyer. Men hvilke udsigter er de aller smukkeste?
I 2012 lod den tyske vinorganisation Deutsches Weininstitut (DWI) det komme an på en afstemning. Først sendte hver af landets tretten vinregioner deres bud ind på tre til fire forskellige udsigter udvalgt af de lokale vinproducentforeninger. Dernæst blev en vinder fra hver region kåret via en offentlig online-afstemning.
I alt 39 udsigter
DWI gentog konkurrencen i 2016 - og nu igen i 2020. Årets vinderne er netop blevet kåret ud fra 48 indsendte udsigter. Og ”dommerne” var omkring 10.500 tyskere, der klikkede på deres favoritter.
Det er bestemt nogle meget smukke udsigter - man kan se dem og læse om dem ved at
klikke her.
I løbet af i år vil udsigterne alle blive indviet med en ceremoni og diverse taler, ligesom stederne vil blive markeret med en kunstnerisk udført søjle med ordene ”Schönste Weinsicht 2020”. Til sammen har de tre konkurrencer resulteret i 39 vinder-udsigter.
Bordeaux skal ud af skabet 
- Bordeaux skal se at komme ud af skabet, lød det for nylig på en pressekonference fra Bernard Farges, der er formand for distriktets vinproducentforening, CIVB.
Han uddybede ikke, hvad han mente med de ord, men de var møntet på det vigende salg, som Bordeauxs vinslotte har oplevet gennem de seneste to år.
I 2019 blev der på verdensplan solgt 550 millioner flasker Bordeaux-vin, hvilket ifølge Vitisphere var 12% mindre end året før og et af de dårligste resultater i de sidste 20 år. Årsagen er ikke mindst et fald i salget på det franske hjemmemarked. Her blev der i 2019 solgt 130 mio. flasker Bordeaux-vin, hvilket var 10% mindre end i 2018. Flaskerne indbragte 766 mio. euro (cirka 1,2 milliarder kr.) - et fald på 9%.
Stort fald i afsætningen til Kina
Også eksporten fik et nøk nedad på 4% til 240 mio. flasker, når det gælder mængden, men forblev dog på 2 mia. euro (cirka 15 mia. kr.) i værdi. Eksporten til det største aftagerland af Bordeaux-vin, Kina, faldt med hele 18% i mængde og 12% i værdi sammenlignet med eksporten i 2018.
Der er nok ingen tvivl om, at en hel del af Bordeauxs mange vinslotte har lænet sig lidt for meget op ad distriktets berømmelse og derfor har været sent ude med at reagere på den stigende konkurrence. Og det gælder såvel konkurrencen fra andre franske vindistrikter - med mere prisvenlige vine - som fra vine fra de oversøiske vinlande.

Elijah til Master Sommelier eksamen. Han får 25 minutter til at fortælle nøjagtig, hvilke vine, der er i de seks glas.
En ung mand og hans vin-drøm
Hvis man trænger til at se en god film, der kan sætte gang i smilerynkerne, så tænd for Netflix og se ”Uncorked”. I filmen, der er skrevet og instrueret af Prentice Penny, følger man en ung sort mand, Elijah (Mamoudou Arhie), og hans drøm om at bliver Master Sommelier - og dermed bestå en af vinverdenens sværeste og mest prestigefyldte eksamener.
Til daglig arbejder han i den barbecue-restaurant, som hans farfar åbnede, og som hans far overtog - og som det forventes, at han ligeledes overtager. I fritiden hjælper han til i en vinforretning, går til vinsmagninger og driver en vinklub - alt sammen noget, som ligger hans familie meget fjernt.
Den der "vin-ting"
Hans mor støtter ham i hans ønske, mens hans far bare venter på, at den der ”vin-ting” går over, så sønnen for alvor kan hellige sig familie-restauranten.
Det lykkes Elijah at blive optaget på Master Sommelier uddannelsen, og hvordan det så videre går, røber vi ikke her.
”Uncorked” er et drama krydret med varme og humor, og filmens overordnede budskab er, at man skal følge sin passion.

Vores danske Master of Wine, Jonas Tofterup, da han netop havde fået overrakt sit diplom.
Ingen nye MW'ere til sommer 
Hvert år udklækker Institute of Masters of Wine et mindre antal MW’ere på verdensplan. I de 65 år, den fornemme vinskole har eksisteret, har kun 384 kandidater bestået den prestigefyldte eksamen.
Skolen, som har sit hovedsæde i London, og udbydere i store dele af verden, havde også i år et antal kandidater, der glædede sig til deres afsluttende eksamen. Denne eksamen består af en uge med blindsmagninger og skriftlige opgaver, og den afholdes i juni tre steder i verden - i London, Sydney og Napa.
Men kandidaterne kan godt lade smagsløgene holde pause og lægge kuglepennen væk. Samtlige eksamener er ikke bare udskudt men decideret aflyst på grund af Covid-19. Det samme er skolens introduktionskurser, smagninger og andre arrangementer. Dog kan de kandidater, der er nået så langt, at de er i gang med at skrive deres hovedopgave, fortsætte ufortrødent.
Det må have været en tung beslutning at tage for instituttet, da aflysningerne er ensbetydende med et større økonomisk tab. Alene de til sammen mere end 700.000 pund (cirka 6 mio. kr.), som kandidaterne skulle betale for at kunne gå til eksamenen, kommer nu ikke ind på skolen bankkonto.

Foto: Unsplash/Alexander Naglestad.
Kapsler eller kork 
Champagne og andre mousserende vine, der fremstilles efter samme metode, andengærer på flaske. Man kan læse mere om fremstillingen af champagne i VinAvisens bog ”
Vin for begyndere”.
Under andengæringen er flaskerne typisk lukket med kapsler magen til dem, man bruger til ølflasker. Men der er også producenter af mousserende vin, der anvender traditionelle champagnepropper af kork, hvilket er noget dyrere.
Efter den såkaldte degorgering, hvor isproppen med bundfaldet øverst i flaskehalsen fjernes, forsynes flaskerne under alle omstændigheder med den korkprop, som de skal leve med, indtil boblerne skal skænkes i glassene.
En fem år lang undersøgelse
Blandt de champagnehuse, der anvender korkprop under andengæringen, er Ruinart - dog kun til sin top-champagne, Dom Ruinart. Og sådan er det hos flere producenter af mousserende vine - kapslerne bruges til de lidt mindre fine bobler.
Når nogle producenter foretrækker de dyrere korkpropper, skyldes det troen på, at vinen i sidste ende bliver lige det bedre. Men om det virkelig forholder sig sådan er aldrig blevet videnskabeligt undersøgt - før nu.
Bag undersøgelsen står verdens største producent af korkpropper, Amorim. Undersøgelsen har strakt sig over fem år - og Amorims forskerteam vil fortsætte nogle år endnu. Men i et eksklusivt interview med The Drinks Business, har chefforsker José Machado løftet sløret for de foreløbige resultater.
En kraftigere aroma
Forsøgene, hvor man har sammenlignet vine under andengæring lukket med henholdsvis kapsler og korkpropper, er løbet af stabelen i omkring 50 vinhuse rundt om i verden. Selvfølgelig har flere champagnehuse deltaget, men også cava-huse i Spanien, vingårde i det italienske Franciacorta og vinhuse i Sydafrika, som også fremstiller bobler på traditionel vis, har ligeledes lagt kældre til.
Forskerne er nået frem til, at mousserende vine, som er andengæret under korkprop, har en fyldigere og kraftigere aroma med mere frugt og brødaroma. Forskellen fremgår af smagninger, hvor vine, der har været lukket med de to forskellige lukninger, er blevet sammenlignet. Men også i de kemiske analyser af vinene har forskerne fundet forskelle - blandt andet indeholder de vine, der har været lukket med kork, en større koncentration af estere. Det er de kemiske stoffer, der videregiver frugtaroma til vinen.
Amorim har selvfølgelig en fordel i, at korkpropperne får tommelfingeren opad. Men forskerteamet skulle efter sigende arbejde fuldstændig uafhængigt af interesser.
Tid til vinøs læsning 
Nu, hvor rigtig mange danskere befinder sig i selvvalgt karantæne, er tiden inde til at kaste sig over en af de mange gode vinbøger, der har set dagens lys inden for de sidste par år. Nedenfor har vi listet fem gode bud, der har det til fælles, at de alle har en lidt speciel vinkel - altså ikke er vinbøger i traditionel forstand. Og det er alle bøger, som vi tidligere har anmeldt - og varmt kan anbefale. God læsning!
Fem gode bøger
* Den danske vinhistorie af Annette Hoff fra Den Gamle By i Aarhus. En fantastisk bog om vinens historie i Danmark. Den er levende fortalt, fyldt med facts og skildrer indgående drikkevanerne hos konge og adel. (anmeldt
uge 46 2018).
* Italiens hemmelige vine af Steen Asmussen. En nyttig bog, hvor forfatteren indgående beskriver nogle af Italiens ”kvalitetssøgende” vingårde. Undervejs lærer man også meget om druer, metoder, økologi og vinøs filosofi (anmeldt
uge 23 2019).
* Sherry Tapas Skinke af Henrik Oldenburg. En interessant og underholdende bog i lommeformat om hele tre dejlige spanske emner, krydret med lækre tapas-opskrifter (anmeldt
uge 42 2018).
* Vinekspert på 24 timer af den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson. En lille lærerig bog, for dem, der træder deres første skridt i vinens verden. (
anmeldt uge 49 2018).
* Coffee and Wine - Two Worlds Compared af Morten Schøler. En unik og meget underholdende bog, der sammenligner kaffens og vinens verden - fra træ til kop og fra vinstok til glas (anmeldt
uge 41 2018).
Carlos Falcó er død
En af Spaniens helt store vinpersonligheder, Carlos Falcó, er død af Covid-19 i en alder af 83 år.
Han var en foregangsmand inden for den moderne spanske vinindustri og var blandt andet med til at introducere nye internationale druer på spansk jord.
Man kan læse mere om Carlos Falcó i ugens Hall of Fame længere nede på siden.

Denne fantastiske bygning på øen Velaa rummer Maldivernes største samling vine.
Fantastisk vinkælder på Maldiverne 
På den privatejede ø Velaa i Maldiverne findes der en meget opsigtsvækkende bygning, skabt af den tjekkiske arkitekt Petr Kolar.
Øverst oppe er der en lounge, hvorfra man - som det eneste sted i den store ø-gruppe - har en 360 graders udsigt over Maldiverne. Nedenunder er der en luksusrestaurant med eksperimental japansk mad. Dernæst kommer en køkkenetage, og så er der de to nederste etager, som rummer Maldivernes største samling vine. Denne vinkælder er arrangeret, så en del af vinene gør det ud for vægdekoration. I midten af det højloftede rum kan der afholdes vinsmagninger rundt om et stort bord. Og når der skal hentes en ny flaske fra højderne, foregår det via en lille elevator.
Den rene luksus
Nu er der jo tale om en luksusrestaurant, hvilket smitter af på vinsortimentet. Blandt vinene finder man fx Romanée-Conti årgang 1956 og en Verdelho madeira 1870 fra Blandy’s.
En udvendig trappe løber fra etage til etage, og bygningens ydre ”vægge” består af et halvgennemsigtigt udspændt gardin.
Ejeren af øen - og idémanden bag restaurant og vinkælder - er den tjekkiske forretningsmand Jiri Smejc.
Man kan se flere billeder af den fantastiske bygning og dens vinkælder ved at
klikke her.
Etiketten på osteriets nyeste produkt, Cowcohol.
Fra valle til vodka
Lige så længe, der er blevet lavet ost, har denne verdens osteproducenter stået tilbage med store mængder valle. Fremstillingen af bare et halvt kilo ost resulterer i hele 4 liter valle. Ofte sendes vallen til et affaldsanlæg - hvilket kan koste osteriet en god sum penge - eller den bruges som gødning i markerne eller foder til grisene.
Men forskere ved Oregon State University har fundet frem til endnu en anvendelsesmulighed for vallen. Den kan nemlig gæres og forvandles til en klar, neutral spiritus à la vodka og dermed give osterierne en ekstra indtægt.
En spiritus med navnet Cowcohol
Da forskningen blev offentliggjort, henvendte adskillige mindre osterier sig til forskerteamet i håb om at kunne forvandle deres valle til spiritus. Et af dem er det familieejede TMK Creamery i Oregon, hvis 20 køer leverer mælken til firmaets oste. I slutningen af 2019 indgik familien et samarbejde med et lokalt destilleri, Divine Distillery, og nu har TMK Creamery lanceret en vodka-lignende spiritus med det oplagte navn ”Cowcohol” og med en fin ko på etiketten.
Der har allerede været stor efterspørgsel på spiritussen, der efter sigende skulle have en karamelagtig sødme og en blød og rund afslutning.
Cowcohol kan foreløbig kun købes lokalt hos osteriet eller destilleriet, hvor den koster 40 dollars (cirka 275 kr.) for en flaske med 37,5 ml.
Fra sprut til sprit
Som forbruger kan det være svært at opdrive håndsprit på det danske marked. Og hvad der er værre, så er der også så småt begyndt at komme lavvande i sundhedsvæsenets beholdning af håndsprit.
Derfor har miljøminster Lea Wemelin givet de danske destillerier mulighed for at ansøge om en midlertidig omlægning af produktionen, så de kan lave alkohol til brug for håndsprit - eller selv fremstille det eftertragtede produkt fra a til z.
Flere store og små danske destillerier er nu - ligesom mange destillerier i udlandet, i færd med at ansøge myndighederne om tilladelse til omlægningen eller er allerede i fuld gang med produktionen.
Nedenfor bringer vi en lille liste over fire destillerier, hvor den almindelige spritusproduktion enten helt eller delvist er sat på stand by.
Fra små til store mængder håndsprit
Nyborg Destilleri: Danmarks næststørste destilleri stopper her og nu produktionen af whisky, gin og rom for at fremstille alkohol til håndsprit. Alkoholen laves blandt andet på 17.200 liter vinbase doneret af Carlsberg - vinen bruges normalt til fremstilling af mærket Somersby. Målet er at kunne destillere cirka 2000 liter alkohol om dagen.
Snaps Bornholm: Firmaet får produceret sin snaps og vodka hos Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø, og nu er fabrikken så sat i gang med at fremstille håndsprit "en masse". De første 50.000 45 cl’s flasker er allerede sat til salg.
Spritfabrikken Danmark: Destilleriet tilsidesætter hele sin produktion af mærkerne Cuba Vodka og Små Shots for at fremstille håndsprit. Man har kapacitet til en produktion på 40.000 liter, og den megen håndsprit vil i første omgang ende hos sundhedsvæsenet - og senere på forretningshylderne.
GetSpirits: Dette mikrodestilleri har specialiseret sig i rom, men i den kommende tid vil der udelukkende blive fremstillet alkohol til håndsprit i kobberkedlerne. De absolut nødvendige indtægter fra omvisninger og smagninger er ifølge TV2 Lorry forsvundet, og destilleriet håber nu på, at kunne klare skærene med fremstilling af omkring 100 liter håndsprit dagligt.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Carlos Falcó y Fernández de Córdoba. Foto: Wikipedia/WPancake.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Carlos Falcó y Fernández de Córdoba, den spanske adelsmand, der er blevet kaldt for den moderne spanske vinindustris fader. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Carlos Falcó y Fernández de Córdoba (1937-2020) var en af pionererne, når der gælder moderniseringen af den spanske vinindustri.
Han var ud af en gammel adelsslægt og blev født i Sevilla som 5. marquis af Griñón. Først tog han en uddannelse som landbrugsingeniør på Université Catholique de Louvain, hvorefter han studerede vindyrkning på University of California Davis.
I 1964 flyttede han til Dominio de Valdepusa - en ejendom i Toledo, der har været i familiens eje siden 1292. Samtidig overtog han roret i familiefirmaet, hvis indtægter dengang udelukkende kom fra frugttræer og olivenlunde.
Carlos Falcó ville gerne supplere med vin, og den skulle fremstilles på Cabernet Sauvignon og Chardonnay - hvilket var uhørt i Spanien dengang.
Vinplanterne ville han importere fra Frankrig, men både de franske og spanske myndigheder sagde nej. Så det endte med, at han smuglede stiklinger ind i Spanien skjult mellem stiklinger af æblesorter og dermed blev den første på spansk jord, der dyrkede Cabernet Sauvignon. Vinmarken Malpica blev anlagt i 1974 under rådgivning af professor i ønologi Émile Paynaud fra universitetet i Bordeaux. Og vinen, der blev lanceret under mærket Marqués de Griñón, vandt stor anerkendelse - og blev af det amerikanske vinmagasin Wine Spectator kaldt for ”en af verdens største vine”. Senere introducerede Carlos Falcó en række andre druer i Spanien - heriblandt Chardonnay, Syrah og Petit Verdot.
Han viste også vejen for mange spanske vinproducenter med nye vinøse teknikker som fx drypvanding og et elektronisk kontrolsystem til overvågning af vandstress hos vinstokkene. Derudover var han med til at udarbejdeen ny klassifikation, Vino de la Tierra, som trådte i kraft i 1999.
Dominio de Valdepusa er blot en af familiens mange spanske vinhuse, som alle er samlet under firmanavnet Pagos de Familia Marqués de Griñon, som Carlos Falcó stod i spidsen for.
I 1999 skrev han det 18 bind store værk ”Enterder de Vino” (indgang til vinens verden) - en bibel for spanske vinmagere, som indtil videre er udkommet i fjorten oplag.
Derudover har han været med til at grundlægge - og har været formand for - Grandes Pagos de España, en forening af førende spanske vinproducenter.
Carlos Falcó trak ikke kun overskrifter som en foregangsmand inden for spansk vin, men også i den kulørte presse. Han var en farverig person med fire ægteskaber bag sig med Janine, Isabel, Fatima og Esther, med hvem han fik i alt fem børn, Manuel, Xandra, Tamara, Duarte og Aldara.
Hvad er Amarula?
Amarula, likør på elefantens livret
- For nylig smagte jeg en flødelikør med navnet Amarula, skriver Hanne Sørensen. - Kan I fortælle mig lidt mere om den?
Det er faktisk den næstbedst sælgende flødelikør på verdensplan, og det er Sydafrikas største vin- og spiritusproducent, Distell, der ejer mærket.
Likøren, hvoraf den første flaske så dagens lys i 1989, fremstilles på de blomme-lignende, gule frugter fra marulatræet eller elefanttræet, der vokser vildt på den afrikanske savanne. Træet har fået sit tilnavn, fordi frugterne er elefanternes livret, og ofte kan man se de store dyr give træstammerne et ordentlig hovedstød, så frugterne falder ned og dermed er lettere at spise.
Træet har endnu et navn, nemlig ægteskabstræet, idet frugterne – og dermed også flødelikøren – siges at være et glimrende elskovsmiddel.
Ugens vinøse billede
Dette interessante billede af en skulptur med en drueklase har Birgit Sørensen taget under et besøg i vinmuseet i Rioja.
Museet blev bygget i 2004 af vinhuset Vivanco, og det er i dag en kulturel institution, der bestemt er et besøg værd. Der er seks store rum på i alt 4000 kvadratmeter, viet til forholdet mellem mennesket og vinen igennem mere end 8000 år. Og udenfor er der en "Bacchus" have med en samling af over 220 druesorter fra hele verden.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
574
Vinkælderen hos den toskanske vingård Rocca di Frassinello er topmoderne (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 34 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen