Nyheder for uge 17, 2020



Foto: Wikipedia/André Karwath.

Ny forskning om rødvin og aldring

Man har længe vidst, at resveratrol - det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin - har godgørende egenskaber, når det gælder helbredet. Man ved også, at stoffet har antialdrings-egenskaber. Men præcis, hvordan resveratrol kan have en effekt på livslængden, er uvist. Nu er et hold forskere fra University College London imidlertid kommet med en plausibel forklaring.

Forskerne har via laboratorieforsøg bevist, at stoffet er i stand til at imitere hormonstoffet østrogen og herved aktivere de såkaldte sirtuiner, som findes i menneskekroppen - og som normalt aktiveres af hormonstoffet.

Forlænger gærs levetid med 70%


Sirtuiner er proteiner, som er yderst vigtige for stofskiftet, og som efter alt at dømme modvirker diabetes to, kræft, hjertekarsygdomme og andre aldersrelaterede sygdomme.
Man begyndte at interessere sig for sirtuinerne for 20 år siden, hvor man fandt frem til, at de var i stand til at forlænge gærs levetid med hele 70%. Og alt tyder på, at sirtuinerne også har en livsforlængende egenskab, når det gælder såvel pattedyr som mennesker.

Et glas rødvin er nok


De britiske forskere fandt også frem til, at der kun skal ganske små doser resveratrol til, for at stoffet efterligner østrogen. 0,5 til 1 milligram er nok - en dosis, der ifølge lederen af forskerteamet, professor Henry Bayele, svarer til den mængde, der findes i et almindeligt glas rødvin.
Den nye forskning er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.


Beskæring i en vinmark uden fra byen Avola på Sicilien. Det var fra denne by vinen i gamle dage blev udskibet og sendt til Norditalien og Frankrig. Foto: Anker Tiedemann.

Tema-smagning:
Vine på Nero d'Avola fra Sicilien

Til denne uges tema-smagning har VinAvisens smagepanel smagt en række rødvine fra Sicilien, fremstillet udelukkende på den lokale drue Nero d’Avola. Vi har anmeldt i alt tolv vine, og anmeldelserne finder man længere nede på siden. Og nedenfor fortæller vi lidt mere om den blå drue, der i de senere år er kommet til ære og værdighed i stadig flere glimrende rødvine.

Siciliens mest plantede drue


Middelhavets største ø, Sicilien, er ikke kun et ferieparadis - den er også en af Italiens største vinregioner, der tegner sig for hele 17% af landets samlede vinmarksareal.
Alligevel er det i langt højere grad vinene fra Toscana og Piemonte, der gennem tiderne har kastet glans over Italien som vinland. Men i dag gør også Sicilien sig bemærket internationalt som en region med fremragende vine, og selv om øen fremstiller mest hvidvin (63%), så er det rødvinene, der løber med sejren, når det gælder kvaliteten. Og her spiller øens mest plantede drue, Nero d’Avola, en stor rolle.

Den sorte drue fra Avola


Druen, der i karakter godt kunne minde lidt om Shiraz, har været dyrket på Sicilien siden middelalderen, og dens navn betyder ”den sorte (drue) fra Avola” - den har nemlig en usædvanlig mørk farve, og så har den sin oprindelse i byen Avola på øens sydøstlige kyststrækning.
Druen bliver også kaldt for Calabrese, hvorfor nogle mener, at den stammer fra Calabria, altså tåen på den italienske støvle. Den optræder også under navne som Calabrese d'Avola, Calabrese Nero, Calabrese Pizzutello og Calabrese Dolce.
Den dyrkes stort set udelukkende på Sicilien men også nogle få andre steder i Italien samt i mindre mængder på Malta og i Tyrkiet, Californien, Australien og Sydafrika.

Blev udskibet i tankvogne


For 20 år siden, var der ikke mange, der havde hørt om Nero d’Avola. Og forståeligt nok, for stort set al den vin, sicilianerne lavede på druen, blev udskibet i tankvogne og brugt til at give kraft, farve og fylde til mere letbenede norditalienske og franske vine.
Men omkring år 2000 begyndte stadig flere sicilianske vinproducenter - ud over blandings-rødvine - at fremstille enkeltdrue-vine på Nero d’Avola. Og det er såvel frugtrige, saftige og ungdommelige rødvine som fadmodnede, intense gemmevine. Alt sammen afhængig af, hvor druerne dyrkes på øen - om det er i de køligere højder eller i lavlandet - og hvordan de vinificeres. I mange af vinene har producenterne valgt at blande Nero d'Avola druer fra flere forskellige områder på Sicilien for at opnå en særlig smagsprofil.

LVMH hjælper restauranterne

Restauranter i ind- og udland lider under Covid-19 krisen, og nu har den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) tænkt sig at give en hjælpende hånd. Og det er ikke kun til de franske restauranter men også til de britiske og amerikanske.
Koncernen, der ejer adskillige vinhuse, vinslotte og champagnemærker, vil få fremstillet 300 kasser, der hver indeholder seks kultvine i de mest berømmede årgange inden for de sidste ti år. Det drejer sig om Y d’Yquem 2017, Château d’Yquem 2015, Château d’Yquem 2009, Château Cheval Blanc 2009, Château Cheval Blanc 2015 og Clos des Lambrays 2016.

17.000 kr. for en kasse


Kasserne med vinene koster hver 2300 euro (cirka 17.000 kr.), og de vil blive solgt hos nogle af verdens førende vinhandlere. Om Danmark får et par kasser, får tiden vise.
Hver en krone fra salget vil blive fordelt mellem tre foreninger, der støtter restaurantsektoren i henholdsvis Storbritannien, USA og Frankrig.


Barrister Winerys fadkælder, der ligger lige under togbanen.

Fadkælder under jernbanen

Enhver, der har en vinkælder, har sikkert hørt de gode råd om opbevaring. flaskerne bør opbevares køligt og mørkt - og ikke i nærheden af en vaskemaskine, der kan forårsage vibrationer i vinene. Det er en kendt sag, at når vinflasker over længere tid bliver udsat for små rystelser, forringer det vinens kvalitet.
Men hvordan står det til, når det gælder vin, der stadig ligger og fadmodner? Det har Greg Lipsker og Michael White, der ejer Barrister Winery i Spokane i Washington, et bud på. Ifølge dem ændrer vibrationerne ikke vinen i negativ retning - tværtimod, så er de måske med til at gøre den rundere, blødere og mere imødekommende.
Og ejerne ved, hvad de taler om, for deres fadkælder befinder sig lige neden under en jernbane. Når et tog kører hen over kælderen, bliver rødvinen i de cirka 500 fade rystet blidt - og det sker i alt 70.000 gange i løbet af et år.

Kun nødvendigt med en omstikning


Vibrationerne er ifølge de to vinhusejere også med til at lette selve fremstillingsprocessen. Det er nemlig kun nødvendigt at omstikke vinen en enkelt gang mod to eller tre gange, som nogle af deres kolleger gør det med deres vine.
Omstikning - eller soutirage, som det hedder på fransk - vil sige, at vinen hældes over på et nyt fad, idet man lader bundfaldet blive i det gamle. Man kunne kalde det for dekantering i stor målestok.
Når det kun er nødvendigt med en enkelt omstikning hos Barrister Winery skulle det således skyldes, at vibrationerne får bundfaldet til at lagre sig på fadets inderside.

Intet videnskabeligt belæg


Greg Lipsker og Michael White har ikke foretaget nogle sammenlignende forsøg med fade, der bliver henholdsvis udsat for rystelser og får lov til at ligge stille og roligt under modningen. Og der er da heller intet videnskabeligt belæg for, at små vibrationer ligefrem skulle være gunstige under fadmodningen. Men ét er sikkert: Barrister Winerys rødvine, der er på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, har vundet adskillige priser i diverse amerikanske vinkonkurrencer. Så helt galt kan det ikke være med de små rystelser ...


Murray Berrill har fundet en fantastisk måde at udnytte hulrummet bag trappen på.

Trappe med mere

Hvis man ikke kan få tiden til at gå i disse karantæne-tider, kan man jo lade sig inspirere af australske Murray Berrill og hans nye ”vinkælder”.
Berrill er god til at udnytte hver en centimeter i sit hus i Victoria, og det gælder også hulrummet under trappen til første sal.
Hvert trin er blevet udstyret med to skuffer med indsatser til vine, og i alt er der blevet plads til 156 flasker.
Ifølge Berrills Facebook-side, hvor man kan se flere billeder af ”vin-trappen”, er skufferne godt isolerede, så de ikke generes af, at man går på trappen.
Det har taget ham halvanden uge at ombygge trappen og kostet i omegnen af 5000 AUD (cirka 22.000 kr.). Flot arbejde, synes vi her på VinAvisens redaktion. Men nu er hænderne også skruet ekstra godt på Berrill, der er uddannet bygningskonstruktør.

Op og ned for fransk vinsalg

Covid-19 har haft betydning for salget af vin i de franske supermarkeder - og pilene peger både op og nedad.
Som vi nævnte i sidste uge, har salget af champagne taget et ordentligt dyk i de seneste uger - og det samme gælder andre mousserende vine, der jo pr. tradition skænkes i glassene, når der er fester og noget at fejre.
Siden præsident Emanuel Macron holdt sin første dystre Corona-tale d. 12. marts og indtil d. 29. marts, faldt salget af mousserende vin i Frankrig med 29% og af champagne med 53% sammenlignet med samme periode sidste år.
Til gengæld steg salget af stillevine med 12% fra og med d. 3. marts indtil d. 17. marts, hvor Frankrig lukkede ned - ganske enkelt fordi forbrugerne hamstrede vin.

Bib og store flasker er populære


Men siden da er det gået ned ad bakke med vinsalget i Frankrig - faktisk med hele 31% i den første uge af april sammenlignet med samme uge i 2019. Rigtig mange forbrugere går uden om vinafdelingen i jagten på de absolut nødvendige forbrugsvarer - og det til trods for, at barer og restauranter er lukkede, og franskmændene normalt er et vinelskende folkefærd.
Dog sælger vine i store flaskestørrelser rigtig godt i øjeblikket. Det samme gør bag-in-box vine, hvor der var en stigning i salget på hele 43% fra d. 16. til 29. marts.
”Click & drive” har også givet pote hos de supermarkeder, der har indført systemet.
Her kan forbrugerne bestille vin og andre fødevarer over nettet og få udleveret varerne ved en drive-in luge. Salget af vin via dette system steg med hele 158% i den første uge af april - dog fra et meget lille udgangspunkt.


En klase Seperavi-druer i en vinmark i Moldova. Foto: Wikipedia/Lebowskyclone.

Ny drue i Toscana: Seperavi

Banfi, der blev grundlagt i 1978 af brødrene John og Harry Mariani, er en af Toscanas førende vinproducenter - og ligeledes en af dem, der tidligt begyndte at eksperimentere med kloner af distriktets store blå drue, Sangiovese.
For cirka 40 år siden plantede Banfi hele 650 forskellige Sangiovese-kloner med det mål at finde frem til de femten bedste - et arbejde, der stadig pågår i samarbejde med universitetet i Milano. I en to hektar stor eksperimental vinmark dyrkes de mange kloner adskilt i små partier af marken. Der eksperimenteres ligeledes med de samme kloner på forskelligt rodmateriale. Druerne fra de enkelte kloner vinificeres separat, og slutresultatet - de ganske små mængder rødvin - bliver nøje gransket af Banfis ønologer og forskerne fra universitetet.
Men nu er en helt ny drue dukket på i vinmarken. Seperavi hedder den, og den stammer fra Georgien.

Mørkt skind og lyserødt kød


Det er bestemt ikke helt almindeligt at dyrke Seperavi i en toskansk vinmark. Men nu er der jo tale om en eksperimental mark, og den rødvin, Banfi fremstiller på druen, vil ikke blive tappet på flasker og solgt - endnu i hvert fald. Ud over Sangiovese er det nemlig kun ganske bestemte lokale og internationale druer, som det er tilladt at fremstille vin på i Toscana.
Seperavi betyder ”farvestof” på georgisk, hvilket henviser til druens meget mørkeblå skind og lyserøde kød.
Druen findes også i Moldova, Armenien, Uzbekistan og Ukraine - samt i små mængder i Finger Lake og Niagara i staten New York.

Også hybrid-druer i vinmarken


Når Banfi har kastet sig over Seperavi, er det med tanke på fremtidens klimaændringer. Gennem de sidste 30 år er gennemsnitstemperaturen i Toscana steget, og hedebølger og skybrud er blevet stadig mere almindelige. Og det kræver sin drue.
Seperavis gode egenskaber i den forbindelse er blandt andet et højt syreindhold og et meget tykt og holdbart skind, der gør, at druen ikke så let bliver angrebet af svampesygdomme efter kraftig nedbør.
Banfi har også plantet forskellige hybrid-druer i sin vinmark, og de mange drue-eksperimenter skulle gerne munde ud i, at nogle af de bedst egnede en dag bliver godkendt til vinfremstilling i Toscana.
Uanset, hvilke druer, Banfi planter i forsøgsmarken, er de alle udvalgt eller udviklet til at kunne klare sig med mindst mulig - og helst slet ingen - brug af kemiske sprøjtemidler mod diverse vinmarkssygdomme.



En lille serie: Tid til en Sundowner

I sidste uge startede vi en lille serie om Sundowners, drinks, som man - nu hvor det er blevet lidt lunere - kan nyde til synet af den nedgående sol. En liflig kombination, som VinAvisen gerne vil slå et slag for.

Vi nævner historien bag de udvalgte cocktails og drinks og bringer selvfølgelig opskrifterne. I sidste uge gjaldt det Screwdriver og i denne uge Cuba libre.

En skål for friheden


Cuba libre: Mellem 1868 og 1878 kæmpede cubanerne for et frit og uafhængigt Cuba, som dengang var under spansk herredømme. Uafhængighedsbevægelsens soldater mødtes i barerne i Havana, hvor de skålede i en blanding af honning, vand og rom, og når de hævede glassene, udbrød de ”Cuba libre” (fri Cuba) - hvilket snart lagde navn til drinken.
Fra og med 1898 strømmede amerikanske soldater til Cuba under den spansk-amerikanske krig, der til sidst gav cubanerne deres fuldstændige uafhængighed.
Med sig bragte amerikanerne den ny drik Coca-Cola, som snart erstattede honning og vand i den populære Cuba libre. Ifølge traditionen skete det første gang i American Bar i Havana lige omkring år 1900. Som kronen på værket iblandede bartenderen et skvæt citronsaft. Og det er netop citronen, der adskiller en Cuba libre fra en almindelig dødelig rom og cola.
Opskrift: Kom 5 cl mørk rom i et højt glas med isterninger. Top med Coca-Cola, og pres lidt citronsaft i glasset. Pynt med en citronskive.
Nyeste skud på stammen fra Kamiki er en whisky med finish på japansk kirsebærtræ.

Eksperimenterende japansk whisky

Skotsk whisky er underlagt en række regler omkring, hvilket træ de fade, som spiritussen modner på, må være lavet af, hvor længe whiskyen skal modne osv. De fleste af reglerne er udstukket af Scotch Whisky Association. Og det er på sin vis godt med disse regler, da det er med til at beskytte den ædle skotske nationalspiritus. Til gengæld hæmmer det til en vis grad de destillerier, der godt kunne tænke sig at lægge traditionerne lidt på hylden og lancere mere eksperimenterende whiskyer.
Når det gælder japansk whisky, er der derimod ingen regler, hvilket medfører, at destillerierne kan sprælle og eksperimentere stort set, som de har lyst til.
Et af de japanske destillerier, der har lanceret nogle interessante og anderledes whiskyer, er Kamiki i byen Nara.
Som det første destilleri i verden modner Kamiki sin whisky i fade af Yoshino Sugi - japansk cedertræ - som i århundreder er blevet brugt til opførelsen af Japans traditionelle templer af træ.

Kirsebærtræ og Stillehavs-vand


I marts i år lancerede Kamiki en whisky, Umiki, der er infuseret med vand fra Stillehavet og har fået sin finish på fyrretræ. I Skotland betyder finish, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt portvin, sherry, madeira eller Bordeaux-vin. Men hos det japanske destilleri er det fyrretræet, der i sig selv skal give den sidste finish.
Og nu har Kamiki lanceret endnu en eksperimenterende whisky, der - igen som den første whisky i verden - har fået sin finish i sakura, japansk kirsebærtræ.
Umiki og Kamiki Sakura Cask Finish sælges foreløbig kun i Asien og USA men tilflyder verdensmarkedet omkring 1. maj.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Torben Møller Sørensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Torben Møller Sørensen (f. 1943) havde ikke de ringeste planer om en fremtid i vinens verden, dengang han var purung og netop havde afsluttet realeksamen.
Men et sommerferiejob i en københavnsk vinhandel blev altafgørende. Han blev nemlig hængende i stedet for at læse videre, og det har han ikke fortrudt.
Siden da har han beskæftiget sig med vin hver eneste dag – i mange år via en række ledende stillinger i forskellige vinfirmaer og siden 1995 gennem eget vinfirma, Vinkyperens Vinkurser.
I firmaet handles der ikke med vin, men med viden om vin i form af vinrejser samt kurser for såvel vinbranchen som lægfolk. Desuden havde han gennem femten år sit faste ugentlige vinprogram på P4.
Torben Møller Sørensen og hans hustru bor på Tangegaard – en gammel historisk gård med tyve værelser og 7 tønder land. Det er også her, vinkurserne løber af stabelen.
Den sparsomme fritid går med at restaurere gården samt med rejser, musik, kunst og ikke mindst gastronomi.
Adresse: Vinkyperens Vinkurser v/ Torben Møller Sørensen, Tangegaard, Boelsmosevej 40, Lundeborg, 5874 Hesselager, tlf.: 62 25 10 37, mobil: 23 45 94 11, e-mail: vinkyperens@vinkurser.dk, www.vinkurser.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvor mange flasker giver 1 ton druer?

Alan Christiansen vil gerne vide, hvor mange flasker vin, der kan blive ud af et ton druer.
Vel, det kommer an ... skal det være hvidvin eller rødvin? Der går nemlig flere druer til hvidvin end til rødvin. Eller sagt på en anden måde: Der bliver mere druekvas – skaller, kerner, stilke osv. – tilovers i fremstillingen af hvidvin.
For at fremstille 100 liter hvidvin, skal man bruge 150 kg grønne druer (eller 160 kg til en fin mousserende hvidvin som fx champagne). Det betyder, at der ud af 1 ton grønne druer bliver 667 liter hvidvin, svarende til cirka 900 flasker.
For at fremstille 100 liter rødvin, skal man kun bruge 130 kg blå druer – de kan nemlig presses noget hårdere end de grønne. Det betyder, at der ud af 1 ton blå druer bliver 770 liter rødvin, svarende til cirka 1025 flasker.

Ugens vinøse billede


Denne uges billede har vi selv taget. Vi har tidligere bragt lignende vinøse billeder af små figurer fremstillet i porcelæn på Europas ældste porcelænsfabrik i det tyske Meissen. Hyrder og hyrdinder med vinglas i hænderne, bacchus'er og drueklaser var yndede motiver i fabrikkens sortiment i 1700-tallet. Denne lille figurgruppe fra 1740 viser nydelsen af den første vin, der løber ud af vinpressen. Det er utroligt så mange detaljer, der er blevet plads til i den kun 15 cm høje figur.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-577
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594



577 De gamle grækere lå til bords, når de fik skænket amforaens vin (maleri af Lawrence Alma-Tadema, 1873).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 35 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Cantine di Cossano Belbo Secco, Frascati DOC, Italien, 2018, lav alkohol (12%) 35 kr., Lidl En lækker hvidvin med fylde, modne grønne druer og æbler og med en lang eftersmag, der slutter med en lille honningnote. En rigtig sommervin, der har en stor spændvidde, når det gælder mad. Et kup til prisen.
Cimarosa, South Eastern Australia, Australien, lav alkohol (12,5%) 40 kr., Lidl En dejlig hvidvin på druerne Chardonnay og Colombard. Den dufter intens af nektariner og har en fyldig og frugtrig smag med noter af moden citrus. Det er også en vin med en behagelig fedme, der får smagen til at holde længe i munden. Et kup til prisen. Flasken har skruelåg.
Rafale, Vignerons Catalans, Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%) 45 kr., Køge Vinhandel En meget enkel hvidvin uden de større smagsoplevelser. Men den er jo også meget billig. Flasken har skruelåg.
Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (12%) 45 kr., Lidl En enkel men frisk hvidvin med citrusfrugter i duft og smag, men også med en behagelig tørhed til slut. En vin, der vil egne sig fint til sommerens fisk og skaldyr - men også med sine kun 12% alkohol som apéritif i sommervarmen.
Viña Esmeralda, Miguel Torres, Catalunya, Spanien, 2019, lav alkohol (11,5%) 69,95 kr., pris på tilbud 24. - 30. april: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen Denne lækre, veganske hvidvin er lavet på druerne Muscat d'Alexandria og Gewürztraminer, og det fornemmes umiddelbart i den aromatiske og krydrede duft og smag med noter af tropiske frugter og roser. Flasken har skruelåg. Tilbudsprisen er simpelt hen en foræring.
King's Bay, Jean Biecher & Fils, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (13%) 89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En af de gode, newzealanske hvidvine på druen Sauvignon Blanc. Den har friskhed, en vis tørhed og fin krydring. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.
Scrubby Rise, Wirra Wirra Vineyards, Chardonnay, Adeleide, Australien, 2018, lav alkohol (12,5%) 139,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin En potent og rigtig lækker hvidvin. Den har alt, hvad der til for at være en god Chardonnay-vin med det hele i fin balance og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.
Tabiso, Darling Cellars, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%) 159,95 kr., prisen er for 4 X 75 cl i boks; pris for 75 cl.: 39,99 kr., Amka Fra syrlighed til bitterhed - en ikke umiddelbart charmernde hvidvin på druerne Chardonnay og Chenin Blanc. Men unægtelig billig.
Pierres Sèches, Muré, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%) 160 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 125 kr., Skjold Burne En dejlig økologisk hvidvin, afrundet og blød. Druesmagen er let krydret og har en fin sødme - og flasken har skruelåg.

Rosévin

Inspiration, Gabriel Meffre, Méditerranée IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12%) 99,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 74,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen Lækker rosévin med en let røget druesmag, med noter af hindbær og et strejf af mandler.
Lavendette, Les Vins Bréban, Alpes de Haute Provence IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%) 100 kr., pris på tilbud indtil 31. maj: 75 kr., Skjold Burne En god rosévin, lige efter bogen: Noter af jordbær, hindbær, sød og blid og med en lang eftersmag. Den er lavet på druerne Syrah, Grenache og Cinsault og vil være fin som terrassevin i selskab med nødder og snacks.
Chopo, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%) 140 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Ebeltoft Vinimport Vellavet, klassisk rosévin med noter af jordbær og rabarber. Måske lidt mindre sød end så mange andre roséer, og dejlig både som terrassevin og til mad. Flasken er forsynet med en glasprop.
Jean Demont, Sancerre Rosé, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%) 199,95 kr., på tilbud ind imellem: 129 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen En superlækker rosévin, hvor man ikke med det samme kommer til at tænke på marmelade. Den er elegant med diskrete virkemidler, blød druefrugt, fin krydring og lang eftersmag.

Rødvin

Diamond Hill, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (14%) 39 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler Vellavet rødvin på druerne Cabernet og Merlot. Lidt enkel, men med god frugt og lidt til den søde side. En okay og billig hverdags-vin. Flasken har skruelåg.
Beats the Devil, Shiraz, Victoria, Premium, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%) 49 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler En rødvin med en markant sødme og en lidt kort smag, - men god til fx grillmad. Og prisen er jo til at komme i nærheden af. Flasken har skruelåg.
Mafi Rosso, Vino da Tavola, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%) 55 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler En rar rødvin med frugtfylde og markant sødme, som mange sikkert vil kunne lide. I smagen kirsebær og et strejf af fadlagring. Prisen er attraktiv.
Adobe, Emiliana, Pinot Noir, Valle del Bio-Bio, Reserva, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%) 59,95 kr., pris på tilbud 24. - 30. april: 40 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen Lidt enkel, men en både økologisk og vegansk rødvin. Den har en god Pinot-smag, der dog mangler lidt krop. Prisen er til gengæld yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.
Feudo Badalà, San Rocco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%) 75 kr., HøjelseVinkælder Dejlig, velkomponeret rødvin, blød og uden kanter og med en ren frugtsmag - blommer og kirsebær. I smagen et strejf af chokolade. Lang eftersmag.
Campellaia, Giovanni Bellissario, Benevento IGP, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%) 99 kr., Supermarco Elegant rødvin, hvor der bliver lagt låg på sødmen med en "støvet" note. Sin gode smag af kirsebær og skovbær bevarer den helt ud i eftersmagen.
Jam Shed, Accolade Wines, Leasingham, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., pris på tilbud 24. - 30. april: 49 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen En bamset rødvin lidt til den søde side - en rigtig australier, der med sin gode, fyldige frugt giver fuld valuta for den yderst attraktive tilbudspris. Flasken har skruelåg.
Domaine La Collière, Perrot Georges Vigneron, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 105 kr., Jysk Vin Meget lækker rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den har en kompleks og harmonisk smag med noter af cigarkasse, læder og tjære. En rigtig god rødvin fra et ikke så stort kvalitetsdomaine i Rasteau.
Zeni, Cantina Zeni, Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2017, middel alkohol (14%) 169,95 kr., pris ved 6 flasker: 128 kr., Supervin Lækker og moden, lige til at plukke. En vellavet rødvin på druerne Corvina, Rondinella og andre små varianter. Modnet på små egefade. En meget anvendelig madvin.

Sød vin

Madeira Vintners Malvasia 5 Years Old, Malvasia, Madeira, Portugal, høj alkohol (17,5%) 200 kr., Madeirahuset En udmærket sød madeira på druen Malvasia. Den dufter og smager af lyse rosiner og har en forfriskende syre, der opvejer sødmen på bedste vis. Drik et glas til en kage eller dessert med nødder.

Smagningen af Nero d'Avola

Corte Aurelio, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, lav alkohol (13%) 39 kr., Lidl Til prisen er dette en udmærket mild og saftig rødvin med frisk frugt og fine krydrede noter. God til pasta og kylling.
Barone Montalto, Nero d'Avola, Siciliien, Italien, 2018, lav alkohol (13%) 59,95 kr., ViniPortugal En frisk rødvin med noter af solbær, kirsebær og jordbær - og peber. Vinen er harmonisk og hænger godt sammen. Plask den gerne over i en karaffel før måltidet. Flasken har skruelåg.
Barone Montalto, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%) 64,95 kr., ViniPortugal En pæn rødvin med en syrlig note. Den er let og med lidt dæmpet bærsmær. Dertil peber. Vinen er både økologisk og vegansk, og fasken har skruelåg.
Miopasso, Verolanuova, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (14%) 69 kr., Lago Import Denne rødvin er lavet efter Appassimento-metoden med de tørrede druer, og den har da også en charmerende sødme sammen med den gode frugt. Vinen er vegansk, og flasken har skruelåg.
Baglio le Mole, Villa Degli Olmi, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 75 kr., HøjelseVinkælder I den lille, buttede flaske er der en lækker rødvin med afrundet, blød frugt. Fire år gamml, men slet ikke træt. En vin, der hænger godt sammen.
Baglio Normanno, San Rocco, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (14%) 75 kr., HøjelseVinkælder Der er kant i denne ganske flotte rødvin med fyldig frugt og fin krydring. Lang i den gode smag og fin balance mellem syre og sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Terre di Giumara, Caruso & Minini, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%) 79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Pæn og vellavet rødvin, ret let, god frugt, fin krydring, men også med et lidt markant bid i slutningen. Udpræget en madvin.
Miopasso, Verolanuova, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (14%) 89 kr., Lago Import Lækker rødvin, delvis efter Appassimento-metoden. Den har sødme og karakter og en lang eftersmag.
Naturalmente Bio, Caruso & Minini, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%) 95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Vellavet og økologisk rødvin, ret let og med en mundrensende frugtsmag. Noter af kirsebær og mørke bær. Lang eftersmag.
Dei Principi di Spadafora, Spadafora, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 119 kr., Blome Vin Fem år gammel økologisk rødvin, der desværre er over bakken. Frugten er mere eller mindre forsvundet, mens tanninerne lever videre. Vinen er økologisk.
Lilium, Cantine Grasso, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%) 120 kr., Vestergaard Wines Fire år gammel rødvin, der måske er lidt træt, med mange tanniner, men stadig drikkelig. En vin lige ud ad landevejen og uden større personlighed.
Neré, Feudo Maccari, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2017, middel alkohol (14%) 139,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin En rødvin i god ligevægt og med en varm og dejlig smag med lidt vel markante tanniner og en inviterende sødme. Udpræget til mad.
Tosone, Bataillard, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%) 169 kr., pris på tilbud: 129 kr., Skjold Burne Superlækker rødvin med en afrundet frugtsmag med sødme og fint integrede fadnoter. Fire år gammel og helt på toppen.
Saia, Feudo Maccari, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 259,95 kr., pris ved 6 flasker: 179,95 kr., Supervin Fire år gammel rødvin, der for længst er gået over toppen. Frugten forsvinder hurtigt og efterlader tanninerne, syre og bitterhed.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen