
I Frankrig og i flere andre europæiske vinlande vil man rigtig gerne have tankene tømt for vin, før næste høst kommer i hus.
Krise-destillering haster 
Som vi nævnte
i sidste uge, får franskmændene ingen EU-støtte til krise-destilleringen af overskudsvin - vin, der skulle have været solgt, men som på grund af Corona-krisen stadig ligger i vineriernes ståltanke.
Den franske regering bad EU om at støtte med 35 euro (cirka 260 kr.) pr. hektoliter vin, der skulle destilleres. Resten op til 80 euro (cirka 600 kr.) pr. hektoliter ville regeringen så selv betale vinproducenterne.
Der presses stadig på fra fransk side for at få EU til at give en håndsrækning. Men man er også nødt til at gøre noget her og nu, før næste druehøst gør krav på tankene i vinerierne.
Så nu har den franske regering tilbudt landets vinproducenter, at de tilsammen kan få destilleret 2 millioner hektoliter vin og få 70 euro (cirka 520 kr.) pr. hektoliter. I alt vil regeringen skulle betale vinproducenterne 140 millioner euro (cirka 1 milliard kr.), hvis samtlige af de mange hektoliter bliver destilleret. Den megen alkohol skal bruges til forskellige industrielle formål - heriblandt håndsprit.
En skrækkelig tanke!
Men der skal mere til, lyder det fra de franske vinproducentforeninger. Hvis tankene skal være klar til næste høst, skal der destilleres hele 3 mio. hektoliter vin svarende til cirka 400 mio. flasker.
Det er dog ikke alle producenter, der er tilfredse med udsigten til krise-destillering. I Bourgogne er den blotte tanke om at skulle forvandle nogle af distriktets vine til industrialkohol gruopvækkende. Normalt har Bourgogne-husene intet problem med at få afsat deres vine - og de mest berømte vinhuse sætter nærmest selv prisen. Og de 70 euro, som den franske regering tilbyder pr. hektoliter destilleret vin, er alt for lidt sammenlignet med det, som en ganske almindelig flaske rødvin fra Bourgogne kan indbringe på markedet. Selv de mere almindelige vine fra det berømte distrikt er jo pænt oppe i pris.
Giv os kompensation
Selvfølgelig har man også i Bourgogne kunnet mærke konsekvenserne af Corona-krisen og problemerne med at få afsat vinene. Men krise-destillering er altså ”no go”, når det gælder distriktets vine.
Til gengæld opfordrer man til, at regeringen kompenserer vinproducenterne for det tab, de har lidt, på grund af den 25% afgift, som den amerikanske regering pålagde importeret vin fra Frankrig - samt fra Spanien og Tyskland - i oktober sidste år.
Det er et ønske fra den samlede franske vinindustri, men netop Bourgogne blev meget hårdt ramt på pengepungen. Omkring halvdelen af distriktets vine bliver eksporteret, og USA er den største aftager med 20% af den samlede eksport.
Milliarder til flyselskaberne
I årets første kvartal dykkede eksporten af Bourgogne-vin med 8,7% i værdi - hvilket selvfølgelig også skyldes Covid-19 og ikke kun den amerikanske afgift.
Allerede for flere måneder siden bad de franske vinproducenter landets regering om at kompensere dem for denne afgift med et beløb på i alt 325 mio. euro (cirka 2,4 mia. kr.). Men der er endnu ikke sket noget på den front.
Ifølge Louis-Fabrice Latour, der er præsident for BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), er det for galt, at den samme regering, som poster milliarder af euro i de franske flyselskaber, så de kan overleve krisen, giver den fornødne hjælp til vinindustrien, som bestemt også er i fare.

Foto: Wikipedia/Mick Stephenson.
Flavonoider, rødvin og Alzheimers
Flavonoider er stoffer, der findes i en række forskellige frugter, bær og grøntsager - og i blå druer og dermed i rødvin. Nu viser en ny undersøgelse fra Tufts University i Massachusetts, at en kost, der er rig på flavonoider, kan reducere risikoen for at få Alzheimers og andre lignende demenssygdomme.
Tidligere undersøgelser har antydet, at der er en forbindelse mellem disse stoffer og så risikoen for at udvikle demenssygdomme. Men den nye, amerikanske undersøgelse er den hidtil største og mest omfattende, og den er i høj grad med til at underbygge de allerede kendte forskningsresultater.
Fra lavt til højt indtag
Forskerne har med udgangspunkt i Framingham Heart Study - et projekt, hvor man har undersøgt mad- og drikkevanerne hos den amerikanske befolkning - analyseret data fra 2800 deltagere i en periode over 20 år.
Man har dernæst kortlagt deres indtag af seks af de mest almindelige flavonoider - heriblandt anthocyaniner, som er det stof, der findes i rødvin.
Deltagernes indtag af stofferne gennem kosten blev inddelt i fire forskellige niveauer - fra et lavt indtag på under 15% af kosten til et højt indtag på over 60%.
Moderat vinforbrug mod demens
Af de 2800 deltagere udviklede 158 Alzheimers i den periode, undersøgelsen strakte sig over, og det viste sig, at jo større et indtag af flavonoider over længere tid, desto lavere var risikoen for at udvikle den alvorlige demenssygdom.
Når det gjaldt indtaget af anthocyaniner, fandt forskerne, at risikoen for at udvikle Alzheimers var hele fire gange så høj hos de deltagere, der havde et lavt indtag, som hos dem med et højt indtag.
Som de amerikanske forskere har udtrykt det til Wine Spectator, så er et moderat forbrug af rødvin - suppleret med bær og blå druer - en god kilde til et passende højt flavonoid-indtag.
Undersøgelsen og dens resultater er offentliggjort i
The American Journal of Clinical Nutrition.

Den smukke vinregion Wachau ligger ud til Donau-floden. Foto: ÖWM/Robert Herbst.
Ny DAC i Østrig
Den østrigske vinregion Wachau breder sig over 1344 hektar, og de fleste af vinmarkerne er anlagt på stejle skråninger ned mod Donau-floden.
Det er en lille men meget berømt vinregion, der siden 1986 har haft sin helt egen klassifikation. Den består af tre niveauer, hvor Steinfeder er det laveste niveau. Derefter kommer Federspiel og så Smaragd, som er det øverste niveau.
Wachaus vine har dermed aldrig båret den almindelige østrigske appellations-betegnelse, DAC (Districtus Austriae Controllatus), der svarer til franskmændenes AOC, spaniernes DOC og amerikanernes AVA.
Men nu har Austrian Wine Marketing Board meddelt, at Wachau er kommet med på listen over DAC’er i Østrig, hvorfor regionens vine fremover vil have såvel regionsnavnet og et DAC på etiketten.
Tre niveauer
Wachau vil imidlertid ikke droppe de tre gamle niveauer, så på etiketten vil der undertiden ligeledes stå Steinfeder, Federspiel eller Smaragd.
Men det har været vigtigt for Wachau at blive godkendt som en DAC-region. Appellations-betegnelsen er et blåt stempel, der over for forbrugerne tilkendegiver, at der her er tale om kvalitets-vine, der er typiske for netop denne region.
DAC-betegnelsen, der blev indført i 2003, har ligeledes tre niveauer, hvor Gebietswein (regionalvin) er det laveste. Vinene med denne betegnelse må være fremstillet på en bred vifte af sytten forskellige grønne og blå druer - heriblandt Østrigs store hvidvinsdrue, Grüner Veltliner, samt Riesling, Muskateller, Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Sankt Laurent.
Fjorten andre DAC'er
Næste niveau er Ortswein (sted-vin), hvortil der kun må bruges ni godkendte druer. Ud over Grüner Veltliner og Riesling gælder det Weissburgunder, Grauburgunder, Neuburger, Muskateller, Traminer, Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Og så er der top-niveauet, Riedenwein, der kun gælder for hvidvine fremstillet på enten Grüner Veltliner eller Riesling fra 157 nøje udvalgte vinmarker (Rieden).
Wachau er den femtende DAC i Østrig - de øvrige er Weinviertel, Mittelburgenland, Traisental, Kremstal, Kamptal, Leithaberg (for henholdsvis hvidvin og rødvin), Eisenberg, Neusiedlersee, Rosalia, Vulkanland, Südsteiermark, Weststeiermark og Carnuntum.
Vin og burgere hos Noma
Noma, der flere gange er kåret som verdens bedste restaurant - og som fik to Michelin-stjerner i februar i år - åbner udendørs vin- og burgerbar.
Det lyder umiddelbart som en forsinket aprilsnar, og det er så opsigtsvækkende, at det også har trukket overskrifter i udenlandske medier - heriblandt Los Angeles Times og CNN.
Man kan gæste baren fra d. 21. maj kl. 13 og nyde omgivelserne i Nomas smukke have med udsigt til vandet, mens man drikker et glas vin eller to. Og hvis sulten melder sig, byder baren på to burgere, en Cheeseburger og en Veggie Burger - der selvfølgelig er ekstra lækre, når nu de kommer fra Noma.
Vil op på samme niveau
Mens andre danske restauranter slår dørene op fra på mandag på (næsten) vanlig vis, så har Noma altså valgt en lidt anden model, og der er endnu ikke sat dato på, hvornår den berømte restaurant for alvor åbner - men der kan ifølge restauranten gå adskillige uger. Så lang tid vil det tage, før køkkenet igen kan være oppe på det høje niveau, som det var på før nedlukningen af Danmark. Man kan læse mere om vinbaren, hvor man også vil kunne bestille vin og burgere som take away, ved at
klikke her.

Provence-slottet Château Bas.
På indkøb i Provence 
Provence er Frankrigs førende rosé-distrikt - og i stigende grad et trækplaster for investorer - sikkert fordi rosévin er blevet en utrolig populær vintype i de senere år.
Sidste år købte Moët Hennessy, der ejes af den franske luksuskoncern LVMH, således Château d’Esclans, mens modehuset Chanel købte Domaine de L’Île på øen Porquerolles i Provence. Og nu har vinfamilien Castéja via sit firma Ficbal købt Château Bas i Coteaux d’Aix en Provence.
Et romersk tempel i "baghaven"
Catherine Castéja og hendes tre børn har ifølge Decanter i flere år været på udkig efter et vinslot i Provence - og det, de har fundet, er et yderst velbesøgt slot. Flere tusinde turister lægger årligt vejen forbi Château Bas for at smage husets vine - men bestemt også for at se det romerske tempel, som ligger på slottets 370 hektar jord.
De 75 hektar er tilplantet med Syrah, Cinsault, Mourvèdre og Counoise - druer, der hovedsageligt ender som rosévin.
Købesummen er ikke oplyst, men de nye ejere, der også ejer Château Batailley og Trotte Vieille i Bordeaux, har store planer for Château Bas med investeringer i både vinmarker og vinkælder.

De i alt seks flasker, som smages til de to virtuelle smagninger hos Frederiksdal Kirsebærvin.
Flere virtuelle smagninger
Stadig flere danske vinfirmaer, vingårde osv. er begyndt at afholde virtuelle smagninger i denne Corona-tid. Vi har allerede nævnt nogle af dem - nedenfor kommer endnu to.
Guidetur og smagning af kirsebærvin
Der er sikkert nogle af vores læsere, der har besøgt Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland og smagt striben af vine fremstillet på Stevnskirsebærret. Nu kan man deltage i en virtuel og 30 minutter lang rundvisning, hvor ejeren, Harald Krabbe, fortæller om bærret og produktionen. Bagefter er der vinsmagning, hvor man guides igennem tre meget forskellige vine (18,7 cl’s flasker), som man modtager i god tid før rundturen og smagningen. Der afholdes to seancer henholdsvis d. 20. og 28. maj kl. 19.30. Kassen med vin inkl. seancen koster 550 kr. og skal bestilles senest d. 18. maj kl. 10. ved at
klikke her. Og rundvisningen og smagningen kan ses på Frederiksdal Kirsebærvins
Facebookside.
Webinar med californisk vin
California Wines har i samarbejde med Vinens Hus stablet et ganske særligt webinar på benene d. 18. maj kl. 19, hvor der smages fire forskellige californiske vine. Det er René Langdahl, der underviser i oversøiske vine på Vinakademiet, som guider deltagerne gennem vinene, suppleret af en række anerkendte top-sommelierer. Man kan læse mere og tilmelde sig - og se en liste over vinene og deres forhandlere - ved at
klikke her. Man må selv købe vinene, som alle findes på det danske marked. Men man kan jo også bare lytte og se med, hvis man ikke kan nå at få dem i hus.
Den legendariske flaske Maison Gautier Cognac 1762 med sin oprindelige etiket.
En meget gammel flaske cognac
1762 var året, hvor kejserinde Katarina d. 2. besteg Ruslands trone, hvor England indledte Syvårskrigen mod Spanien, og hvor Ludvig d. 15. beordrede Petit Trianon i Versailles opført til sin elskerinde Madame de Pompadour. Men det var også året, hvor en flaske cognac, som bliver hovedattraktionen ved en kommende online-auktion hos Sotheby’s, kom til verden.
Flasken stammer fra cognachuset Maison Gautier, der syv år tidligere havde fået det blå stempel af den franske konge til at fremstille cognac.
De tre "søskende"
Sammen med to andre flasker blev flasken, som nu skal under hammeren, skabt som en trilogi, der i cognac-kredse er kendt som ”pétit frère” (lillebror), ”pétit soeur” (lillesøster) og ”grand frère” (storebror) alt efter flaskestørrelserne. Og det er den sidstnævnte og største af flaskerne, der nu kommer under hammeren fra d. 14. til 28. maj.
Pétit frère blev solgt på en auktion i New York i 2014 og opnåede en plads i Guinness Book of Records som den ældste årgang cognac, der nogensinde er solgt på auktion. Lillesøsteren befinder sig stadig hos Maison Gautier i cognachusets eget museum.
Grand frère er vurderet til mellem 80.000 og 160.000 pund (cirka 680.000 kr. og 1,4 millioner kr.). Men så får køberen også en oplevelsesrig dag hos Maison Gautier med i købet.
En lille serie: Tid til en Sundowner
Næste drink i vores serie om Sundowners er den ualmindeligt dejlige Bellini - opkaldt efter en berømt venetiansk 1500-tals kunstner.
Bellini: Denne friske drink med ferskenpuré og bobler stammer fra Venedig, hvor den kom til verden i 1948, kreeret af ejeren af Harry’s Bar, Guiseppe Cipriani.
Da Cipriani skulle finde på et navn til sin drink, faldt valget på Bellini, idet dens farve mindede ham om et maleri fra 1515 af den venetianske kunstner Giovanni Bellini.
Harry’s Bar er legendarisk, og kendisser som Ernest Hemingway, Chaplin, Hitchcock, Truman Capote og Baron Philippe de Rothschild har besøgt den - og sikkert nydt en Bellini eller to.
At en bar i Venedig har så amerikansk et navn, er der en ganske særlig årsag til. En ung amerikaner, Harry Pickering, havde længe været stamgæst i Hotel Europa i Venedig, hvor Giuseppe Cipriani oprindelig var bartender.
Da Pickering en dag holdt op med at komme i baren, spurgte Cipriani ham hvorfor, og han svarede, at hans familie mente, at han drak for meget, og ikke ville sende ham flere penge. Cipriani lånte ham 10.000 lire.
To år senere, i 1929, kom Harry Pickering tilbage til hotellets bar, bad om en drink og betalte Cipriani 50.000 lire. - Tak, sagde han, - og værsgo’. Her er penge nok til at åbne en bar. Du kan jo kalde den Harry’s Bar.
Opskrift (til 4 personer): Lav ferskenpuré af 4 modne ferskner ved at halvere dem, fjerne stenene og blende kødet (hvis det skal være helt rigtigt, skal der bruges hvide ferskner). Afkøl puréen i køleskabet i mindst en halv time. Kom 3 cl puré i et champagneglas, og top med afkølet prosecco (eller anden tør mousserende vin). Rør forsigtigt rundt med en ske. Pynt eventuelt med en skive fersken.
Tip: Hvis man ikke kan få friske ferskner, kan man købe færdiglavet puré på både almindelige og hvide ferskner. Hvis man erstatter ferskenpuréen med jordbærpuré, får man en liflig Rossini.
Den nye spiritus, der er lavet på røgskadede druer.
Ildebrande og røgskadede druer
I slutningen af 2019 hærgedes store dele af Australien af omfattende ildebrande. Værst gik det ud over staterne New South Wales og South Australia, der begge blev erklæret i undtagelsestilstand.
Nogle vinproducenter mistede vinmarker og vinhuse, mens andre slap med røgskadede druer. Men det med røgskadede druer kan være alvorligt nok - nogle gange kan påvirkningen fra røgen være så kraftig, at en hel høstårgang må kasseres. Og det kan være dødsstødet for såvel en vinproducent som for en drueavler, der lever af at levere sine druer til vinhusene.
Aftog 50 tons druer
Røg-påvirkningen kom også på det værst tænkelige tidspunkt i Australien, nemlig under veraison, den proces, hvor drueskindene begynder at ændre farve og blive mørkere. Netop her har røgen ekstra god mulighed for at trænge ind gennem skindene.
For nylig - under den australske druehøst - kom destilleriet Archie Rose i New South Wales otte hårdt ramte lokale drueavlere i Hunter Valley til hjælp. Avlerne stod for til sammen at skulle kassere hele 50 tons røgskadede Shiraz og Cabernet Sauvignon druer, men nu fik de i stedet mulighed for at levere dem til destillering.
Kun en anelse røgaroma
Det er første gang, et destilleri har lavet spiritus på røgskadede druer, og der var da også tale om et eksperiment. Men alt gik åbenbart så godt, at Archie Rose d. 25. maj sætter 1000 flasker ”Hunter Valley Shiraz Spirits” til salg for 99 AUD (cirka 440 kr.) flasken. Spiritussen skulle ifølge Archie Rose have noter af tropisk frugt og bær - og kun en anelse tilpas røgaroma.
Hovedparten af den spiritus, der kom ud af de mange tons druer, har destilleriet valgt at fadmodne med henblik på en senere frigivelse af en brandy om nogle år. Dog er denne brandy allerede sat i forsalg på destilleriets hjemmeside, og hovedparten af det beløb, spiritussen indbringer, går til de trængte drueavlere.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Konstantin Frank.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Konstantin Frank, der i høj grad har æret for, at man i New York i dag kan fremstille vin på internationale druer. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Konstantin Frank (1899-1985) har æren for, at vinproducenterne i staten New York i dag fremstiller vine på druer fra Vitis vinifera - hovedarten af alle de europæiske druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Riesling osv.
Han blev født i Ukraine og tog en PhD i vindyrkning ved det polytekniske institut i Odessa. Hans PhD-opgave handlede om dyrkning af Vitis vinifera i et koldt klima. Erfaring med at dyrke og fremstille vin fik han efterfølgende som leder af et stort statsejet vinhus i Georgien, der dengang var en del af Sovjetunionen.
I 1951 immigrerede Konstantin Frank til USA. Han talte ni forskellige sprog, men engelsk var ikke iblandt, hvorfor han blev nødt til at tage et job som opvasker i en restaurant i New York.
Efter to år havde han lært sproget og blev ansat som professor ved Cornell University Geneva Experiment Station, et forskningscenter i New York, hvor der eksperimenteres med dyrkning af forskellige planter.
Han virkede også som konsulent for Gold Seal Winery og grundlagde sin egen planteskole for Vitis vinifera.
Konstantin Frank var overbevist om, at det måtte være muligt at dyrke Vitis vinifera-sorterne i New York. De amerikanske vinproducenter rystede på hovedet af ham - de mente, at det var umuligt i det kølige klima på USA’s østkyst og fortsatte med at bruge lokale amerikanske druesorter, der gav middelmådige vine.
For at overbevise producenterne om, at han havde ret, købte Konstantin Frank i 1958 et stykke jord i regionen Finger Lakes i New York, grundlagde vinhuset Vinifera Wine Cellars og gik i gang med at plante druer.
I 1962 frigav han sin første vin, en sød vin på Riesling-druer, der straks blev en stor succes.
I de efterfølgende 23 år plantede Konstantin Frank hele 60 forskellige europæiske Vitis vinfera-druer og mange vinproducenter i Finger Lakes og resten af New York fulgte trop. Han har dermed en stor del af æren for, at statens vine fra at være ukendte og middelmådige i dag er højt værdsatte viden om.
I 2001 blev Konstantin Frank optaget i Wine Spectators Hall of Fame of sine bidrag inden for amerikansk vindyrkning.
Hvad er forskellen på aroma og bouquet?
Lisbeth Mortensen, der går til en del vinsmagninger, synes ofte, folk bruger ordene aroma og bouquet i flæng. – Er der slet ikke nogen forskel på, hvad de to ord indebærer? spørger hun.
Det er rigtigt, at nogle ikke skelner mellem aroma og bouquet – og nogle staver endog bouquet som buket.
Det franske ord bouquet betyder som bekendt blomsterbuket, og en buket er jo som regel komponeret af flere forskellige blomster, der er føjet smukt og harmonisk sammen.
Sådan også med vinens bouquet, der beskriver duften fra den modne og udviklede vin med alle dens facetter. Aromaen er derimod duften fra druen og den unge vin.
Men de to ord bruges som sagt i flæng, og mange vinøse fagfolk er uenige om, hvornår i vinens udvikling aromaen erstattes af bouqueten.
Ugens vinøse billede
Dette billede, som Carsten Simonsen har taget i New Zealand, viser vinmarker, tilhørende Rippon Vineyard i Wanaka i regionen Central Otago.
Som man kan se, er druerne på vinstokkene godt afskærmet fra angribende fugleflokke.
Rippon Vineyard er det ældste vinhus i Wanaka. Det blev grundlagt i 1974 af Lois og Rolf Mills, hvis forfædre havde dyrket jorden på selv samme sted i flere generationer.
Da ægteparret plantede de første vinstokke ned mod den store Wanaka Lake, blev de mødt af skeptiske blikke. I dag fremstiller vinhuset topvine på Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc og Gewürztraminer.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
581
Den østrigske arkitekt Hundertwasser har tegnet dette vinhus i Napa (foto Quixote Winery).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen