Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2020



Langt hovedparten af de 220.000 hektoliter alkohol, som den destillerede franske vin bliver forvandlet til, vil ende i et stort tank-depot i Sydfrankrig.

Destilleret vin ender i stort depotDel på Facebook

Som nævnt i uge 21, har den franske regering tilbudt krisedestillering til landets vinproducenter. På grund af Corona-krisen brænder de mange producenter inde med store mængder vin i deres tanke - som helst snart skal være tomme, så de kan tage imod næste druehøst.

Regeringen giver mulighed for at få destilleret i alt 2 millioner hektoliter vin - svarende til 266 mio. flasker - hvilket dog ikke slår til ifølge flere franske vinproducentforeninger.
Men det er stadig en meget stor mængde vin - som ifølge Vitisphere vil ende med at blive til i alt 220.000 hektoliter ren alkohol, som skal bruges til forskellige industrielle formål, heriblandt håndsprit.
Og hvor skal man så opbevare den ligeledes store mængde alkohol, indtil man finder ud af, nøjagtig hvad den skal bruges til? Destillerierne har naturligvis ikke plads, så man har måttet finde en anden løsning, og det er endt med Foselev Logistics store opbevaringsdepot i Port-La-Nouvelle i det sydfranske Languedoc.

Renovering af gamle tanke


Depotet omfatter i alt 40 ståltanke, som er beregnet til opbevaring af flydende væsker af enhver art. I gamle dage, da FranceAgriMer - den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter - ejede depotet, blev der blandt andet opbevaret vin i tankene. Men da Foselev Logistique købte det i 2013, var det slut med det vinøse indhold.
Siden april har firmaet imidlertid haft travlt med at renovere femten store tanke, så de er klar til at tage imod den megen destillerede vin - eller i hvert fald langt hovedparten af den. Til sammen kan tankene nemlig rumme 190.000 hektoliter alkohol, så der er stadig ”en sjat”, der mangler et hjem - hvis altså samtlige 2 mio. hektoliter vin bliver destilleret.


Det smukke mosaikgulv fra den romerske oldtid ligger flere meter nede under vinstokkene i en italiensk vinmark. Foto: Comune di Negrar di Valpolicella.

Fantastisk mosaik under vinmark Del på Facebook

Under denne verdens frodige vinstokke kan der gemme sig mange underfundige genstande. Fx har man hos det argentinske vinhus Familia Schroeder fundet skelettet af en øgle, mens britiske Denbies Wine Estate i Surrey har fundet en tankvogn fra anden verdenskrig.
Og nu er et hold arkæologer i færd med at udgrave et romersk mosaikgulv fra 300-tallet e.Kr. i en vinmark ud for byen Negrar di Valpolicella i det norditalienske vindistrikt Valpolicella Classico.
Navnet på den vingård, der ejer vinmarken, er ikke blevet offentliggjort - sikkert af frygt for, at folk vil valfarte til stedet og forstyrre arkæologerne - og vinstokkene.

Et gode for vinhuset


Tidens tand har næsten ikke bidt sig fast i gulvet, så det fremtoner stort set, som dengang det netop var blevet lagt med sine fine og farvestrålende mønstre. Sådanne gulve lå kun i villaer, der tilhørte den rige romerske elite.
Man har ikke mulighed for at overføre mosaikgulvet til et museum, så det må blive liggende midt i vinmarken. I øjeblikket er myndighederne i Negrar di Valpolicella sammen med arkæologerne og vingårdens ejer ved at finde frem til, hvordan mosaikken kan blive tilgængelig for offentligheden - uden at det går ud over de omkring stående vinstokke.
I mange tilfælde viser det sig, at sådanne fund har en gunstig indflydelse på besøgstallet hos det ”heldige” vinhus.


Gerard Bassets memoirer,
"Tasting Victory"

Top-sommelierens selvbiografiDel på Facebook

Sidste år døde verdens nok mest berømte sommelier, Gerard Francis Claude Basset, i en alder af 61 år.
Kort tid før sin død nåede han at lægge sidste hånd på sine memoirer, som nu er udgivet af det britiske forlag Unbound med titlen "Tasting Victory - The Life and Wines of the World's Favourite Sommelier".
Memoirerne begynder med Bassets opvækst i Frankrig i et hjem med vold og fortsætter med hans immigration til England, hans karriere i vinens verden og hans store glæde for at hjælpe og vejlede unge sommelierer.

Alle gode gange syv


Man får et glimrende indtryk af de sten, der har været på hans vej til berømmelsens tinder. Alene det, at Gerard Basset måtte stille op hele syv gange til konkurrencen World’s Best Sommelier, før det i en alder af 53 år lykkedes ham at opnå den fornemme titel.
Han deltog ikke kun i konkurrencer, men satte sig også med jævne mellemrum på skolebænken for at lære mere om det uudtømmelig emne, som vin er. Han endte som den eneste i verden, der var indehaver af samtlige tre fornemme titler, Master Sommelier, Master of Wine og MBA i vin. Tasting Victory kan nu købes i Danmark som både hardback og E-bog.

I isolation uden vinDel på Facebook

I nogle lande har Covid-19 medført et påbud om, at man skal holde sig inden døre og kun må færdes i det offentlige rum i korte tidsintervaller i løbet af dagen.
Det kan være slemt nok at skulle opholde sig hovedparten af tiden inden for hjemmets fire vægge. Men hvis man også som vinnyder skal undvære et godt glas vin, så er den jo helt gal!
Sådan har det været i Sydafrika siden d. 27. marts, hvor landet lukkede ned. Her forbød regeringen al salg af vin og anden alkohol i et forsøg på at undgå vold i hjemmene.

Ophæver forbuddet gradvist


Nu har den sydafrikanske regering meddelt, at den i løbet af juni igen vil give vin- og spiritusforretningerne lov til at sælge alkohol - dog kun nogle få udvalgte dage om ugen og i et begrænset tidsrum i løbet af dagen. Restauranter og barer vil forblive lukkede til senere på året.
Sideløbende med forbuddet mod at sælge alkohol i Sydafrika havde landets regering, som nævnt i uge 18, også sat en stopper for al eksport af vin - et forbud, der heldigvis blev ophævet for nylig.
Der er ingen tvivl om, at dette totale stop for al salg af vin i ind- og udland har ramt den sydafrikanske vinindustri utroligt hårdt. Man kan jo kun håbe, at landets regering har lanceret nogle gevaldige hjælpepakker eller på anden vis giver vinproducenterne en økonomisk håndsrækning.


Château Pontet-Canets vinkælder, hvor årgang 2019 ligger og modner.

Så er primeur-kampagnen startetDel på Facebook

Årets primeur-uge i april i Bordeaux blev som bekendt aflyst på grund af Covid-19. Normalt tiltrækker ugen flere tusinde vinhandlere og vinanmeldere fra hele verden, som kommer for at smage den nyeste årgang, hvilket i år var 2019, som stadig ligger på fade og modner.
Nu begynder vinslottene så småt at frigive vinen til salg til såkaldte ex-Bordeaux priser - de priser, vinhandlerne betaler. Før vinen havner i forbrugernes glas, er der naturligvis også lagt en avance på fra de handlendes side.
Det blev Château Pontet-Canet i Pauillac, der affyrede startskuddet til årets primeur-kampagne ved at frigive sin årgang 2019 til 58 euro (cirka 430 kr.) ex-Bordeaux. Det er et fald på 31% i forhold til årgang 2018, og den lavest prissatte årgang fra slottet siden 2008.

En god start


Hos flere britiske vinhandlere sælges en kasse med seks flasker Pontet-Canet 2019 i øjeblikket i forsalg for omkring 400 euro (cirka 3000 kr.), hvilket er meget lavt.
Som Pontet-Canet har understreget over for Decanter, så har den lave prissætning intet at gøre med, at det er en ringere årgang - tværtimod. Man vil bare gerne ”glæde folk i denne skøre verden, som vi lever i her og nu”.
Og det er sød musik for vinhandlernes ører. De har nemlig opfordret Bordeauxs vinslotte til at tage højde for den verserende økonomiske krise som følge af Covid-19.
Denne verdens vinanmeldere har selvsagt haft nogle problemer med at få smagt og dermed anmeldt årgang 2019. For nogle af dem har det dog været muligt at aflægge et senere besøg hos en række af slottene og smage vinen frisk fra fad - andre har fået tilsendt vinprøver med posten.


Fra BBC's lille YouTube film, hvor masken ses i funktion.

På restaurant med maske Del på Facebook

Der har været rigtig godt gang i salget af masker rundt om i verden i de seneste par måneder. Og i flere lande er det stadig obligatorisk at bære maske, når man går uden for sit hjem.
Ligesom herhjemme er barer og restauranter så småt begyndt at åbne op rundt omkring. Men hvordan forener man så det med at gå på restaurant og nyde god vin og mad samtidig med, at man har maske på?
Det har et israelsk firma, Avtipus Patens and Inventions, et bud på.

Masken styres via et håndtag


Firmaet har opfundet en maske, der via et kabel er forbundet til et håndtag. Når man trykker ned på håndtaget - der minder om et bremsehåndtag på en cykel - åbnes et hul i masken, hvorefter man kan tage en slurk vin eller en bid mad på en gaffel. Så snart gaflen eller glasset er uden for masken igen, lukker den med det samme automatisk til.
En lille YouTube film fra BBC viser masken i funktion. Den skal nok vække opsigt i enhver restaurant …
Avtipus Patens and Invensions har taget patent på opfindelsen, som vil blive sat i produktion i løbet af en måneds tid.
Det lyder lidt som en joke med en sådan maske, men på filmen fremtoner det hele meget alvorligt.

Halvt så mange pesticiderDel på Facebook

For nylig offentliggjorde EU-kommissionen et storstilet miljøprogram, som også omfatter den europæiske vinverden.
Det overordnede mål er at reducere brugen af pesticider i landbruget med 50%, og at 25% af EU’s landbrugsjord skal dyrkes økologisk inden 2030. Som det er nu, er 13,8 millioner hektar landbrugsjord omlagt til økologi, hvilket svarer til kun 7,7% af det totale areal. Og når det gælder vinmarksarealet, tegner Spanien, Italien og Frankrig sig i øjeblikket for i alt cirka 255.000 hektar - hvilket svarer til 90% af EU-landenes samlede areal med vinstokke.

20% mindre kunstgødning


Kommissionens miljøprogram omfatter også indførelsen af større biodiversitet i markerne, reducering af tabet af næringsstoffer i jorden, genoprettelsen af ødelagte økosystemer og en reducering i brugen af kunstgødning med 20% - alt sammen inden for de næste ti år.
EU-kommissionen har selvfølgelig øremærket et større beløb til det langstrakte program. Alene til skabelsen af mere biodiversitet i såvel vinmarkerne som i den øvrige del af landbruget er der afsat 20 milliarder euro (cirka 150 mia. kr.) om året.
Man kan læse mere om det nye EU-tiltag ved at klikke her.


Fadet Jabb.

Fad med ender af plasticDel på Facebook

Rødvine, der har modnet længe på egetræsfade, er ofte ikke drikværdige lige med det samme, når de er tappet på flasker. De bør gemmes i vinkælderen og udvikle sig yderligere, før de skænkes i glassene. Sådan er det med mange store vine - blandt andet fra det spanske Rioja og de førende Bordeaux-slotte.

Men vinproducenterne vil også gerne leve op til det voksende marked for frugtrige rødvine, som kan drikkes her og nu. Disse rødvine har ofte kun modnet ganske kort tid på eg - blandt andet for at trække en lille mængde ønskværdig syre ud af træet.
Nu har et fransk firma, Just a Breath on Barrels, udviklet et ganske særligt fad målrettet de producenter, der netop satser på disse drikkemodne rødvine.
Jabb er det nye fad døbt, og det særlige ved det er de runde endestykker, der ikke er af træ, men af plastic.

Kan skræddersyes


Endestykkerne er lavet af genanvendeligt polymer, som er gennemtrængeligt for ilt - med andre ord, plasticen kan ånde ligesom træet, hvilket er vigtigt for vinen, der ligger i fadet.
Ifølge Just a Breath of Barrels vil vinen - da hele fadet ikke er af træ - kunne fadmodne længere uden at få så markant en fadsmag, som den ville i et almindeligt fad.
Normalt vil en vinproducent kun anvende sine fade nogle få gange, hvorefter ilten får sværere ved at trænge ind gennem træet. Det problem minimeres også med det nye fad, hvor vinen altid vil kunne trække vejret gennem polymer-fladerne.
Jabb, som er et 225 liters fad, kan skræddersyes til kunderne alt efter, hvor stor gennemtrængelig man ønsker, polymerfladerne skal have, om man kun vil have plastic for en af enderne, om træet skal svides indvendig eller ej, osv. Man kan læse mere om fadet ved at klikke her.


Fra den lille musical om sikkerhedsregler hos vinhuset Stoller Family Estate.

Sådan klarer man den!Del på Facebook

Vinhusene i de amerikanske stater begynder så småt at kunne åbne igen for besøgende - forudsat, at diverse sikkerhedsregler overholdes, så som at holde afstand og bære maske.

Da kommunikationschefen for Stoller Family Estate i Willamette Valley i Oregon, Michelle Kauffman, satte sig ned for at skrive en officiel meddelelse om sikkerhedsreglerne til potentielle gæster, følte hun hurtigt, at det blev alt for kedeligt, tørt og sterilt. Budskabet måtte kunne formidles lidt mindre firkantet. Så hun skrev i stedet for musikken og drejebogen til en kort musical og hyrede et lokalt sangtalent til at synge en sang med titlen ”Welcome Home (with a Few New Rules)”. Resultatet kan ses og høres ved at klikke her.

Halsen af den meget gamle flaske cognac, som netop er solgt for et rekord højt hammerslag.

Rekordpris for legendarisk cognacDel på Facebook

I uge 21 nævnte vi, at en af verdens ældste flasker cognac, en Maison Gautier fra 1762, kom under hammeren på en online-auktion hos Sotheby’s.

Nu er auktionen afsluttet, og flasken indbragte et hammerslag på gigantiske 118.580 pund (cirka 985.000 kr.). Det var sådan cirka midt imellem mindste og højeste vurdering på henholdsvis 680.000 kr. og 1,4 millioner kr. Men selv om hammerslaget ikke nåede den højeste vurdering, så er det alligevel en hidtidig rekord, når det gælder en flaske cognac solgt på auktion.
Der findes da også kun tre af disse legendariske gamle flasker fra Maison Gautier på verdensplan, hvoraf den netop solgte er den største med tilnavnet ”Grand Frère” (storebror).
Køberen var en asiatisk privatsamler, der ud over flasken også får en mindeværdig oplevelse hos cognachuset med i købet.

Den nye bog om irsk whiskey af Peter Kjær.

Bog om irsk whiskeyDel på Facebook

Hvorfor er det nu lige, at whisky staves med et ”e”, altså whiskey, i Irland? Det bedste bud er, at det drejer sig om ren markedsføring. Da irsk whisky for alvor begyndte at blive populær i midten af 1800-tallet, besluttede man at sætte et ”e” ind for at adskille sig fra konkurrenten, Skotland. Irerne kan dog godt - med et glimt i øjet - finde på at sige, at ”e’et” skyldes, at deres whiskey er ekstra god!
Det og meget mere får man at vide i en ny bog, Irsk Whiskey, af Peter Kjær, der har et solidt kendskab til spiritus - og en særlig forkærlighed for whisky med og uden ”e”.
I 1990’erne var han ejer af Café Kruts Karport på Østerbro og har senere haft posten som Brand Ambassador hos Pernod Ricard. I dag har han sin egen vin- og spiritusforretning i Valby - hvor der er rigtig mange flasker whiskey på hylderne.

En god grundbog


Det er en god grundbog i irsk whiskey, Peter Kjær har bedrevet, og man kommer hele vejen rundt. Der gøres meget ud af den farverige historie bag spiritussen. Borgerkrig og USA’s forbudstid i 1920’erne var med til at slå benene væk under den irske whiskeyindustri, så der til sidst kun var fire destillerier tilbage - der endte med at fusionere til et stort destilleri.
Men fra og med 1973, hvor Irland blev medlem af EF, begyndte den lange rejse til succes på verdensmarkedet. Og i dag er irsk whiskey med en årlig vækst på 20% verdens hurtigst voksende spirituskategori.

Billedsiden halter


I bogen kan man også læse om de forskellige irske whiskeytyper, om reglerne for fremstilling, fadstørrelser osv. Der er også tip til, hvilke whiskeybarer, der er værd at besøge i Irland samt en udmærket ordforklaring.
Teksten er skrevet i et let læseligt sprog - og skriftgraden er stor nok, til at man ikke behøver at knibe øjnene sammen.
Billederne i bogen - og dem er der pænt mange af - er desværre lidt kedelige, og en hel del af dem for mørke. Og det er jo ærgerligt, når teksten ellers er helt ok.
Bogen er på 122 sider og koster 200 kr. Den kan købes online hos forlaget Turbine.

Et fald på 64%Del på Facebook

Ligesom mange vinproducenter verden over, er også cognachusene i det franske Charente blevet ramt at Corona-krisen.

Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) har netop meddelt, at eksporten af cognac alene i april var 64% mindre end i samme måned i 2019. Og man forventer, at nedturen fortsætter i andet kvartal af i år.
Dog er der også en vis optimisme for fremtiden hos BNIC. - Vi skal nok komme stærkt igen lyder det fra organisationen, der henviser til den stigende interesse for cognac hos de asiatiske - og ikke mindst de kinesiske - forbrugere i disse år.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er Recioto?Del på Facebook

Lone Hansen smagte for nylig en Recioto-vin. Denne søde vin havde hun ikke smagt før, og nu vil hun godt vide lidt mere om den.
Recioto er ikke længere så almindelig på forretningshylderne. Den stammer fra det italienske Valpolicella, og engang var den faktisk enerådende ved siden af områdets normale vine. Først senere kom en tør udgave, der fik navnet Recioto della Valpolicella Amarone – hvor amaro er det italienske ord for "bitter" (uden at vinen dog er bitter, den er blot tør). Det er denne tørre Recioto, vi i dag blot kalder Amarone.
Ifølge en legende blev Amaronen skabt ved et tilfælde: En gammel vinbonde, Adelino Lucchese, fandt en dag i sin kælder et lille træfad med Recioto, som han rent ud sagt havde glemt. Han troede, at vinen var lige til at kassere, men smagte på den, og til hans store overraskelse var den søde vin gæret helt ud og blevet til en dejlig tør, kraftig og usædvanlig blød vin.
Hemingway elskede den tørre Recioto. I romanen "Over floden – ind i skovene" beskriver han Amaronen som "let, tør, rød og hjertelig som en brors hus – hvis man ellers er ven med sin bror". Hjertelig er vinen, men let …? Det er en Amarone generelt ikke.
Endelig bør vi give forklaringen på ordet recioto: Druerne til denne specialitet udvælges specielt blandt de øverste druer i hver klase – dem, der har fået mest sol. Disse druer kalder man klasens ører, og da ører hedder orecchie på italiensk, mener man, at det er dette ord, der efterhånden er forvandlet til vinens navn, Recioto.
Med andre ord: Når de bedste drueklaser er plukket, skærer man ørerne af dem.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette smukke forårsbillede fra Languedoc er taget af Marie Holgersen.
De gamle, krogede vinstokke står stadig sorte og nøgne, men blomsterne pibler frem overalt. Det er lige før, der kommer små, lysegrønne blade på vinstokkene.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-583
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


583 Lorange Vinhandel i Næstved har vist et af landets flotteste vinskilte (foto © Vagn Lodberg).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Manfredi, Cantina Manfredi, Piemonte Brachetto Dolce, Italien, lav alkohol (7%)

79,75 kr., pris på tilbud 29. maj - 4. juni.: 59 kr. Sælges også i Kvickly og Superbrugsen, Vincooperativet

Et barn vil elske denne sliksøde, rosé safteva-, øh boblevin - og sikkert også mange voksne. Den har en frisk smag af jordbær, hindbær og rabarber og kun 7% alkohol. Så ... lad dog barnet smage!

Hvidvin

stjernestjernestjerne

120, Santa Rita, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., Amka

En enkel hvidvin med få facetter og en smag, der slutter lidt hurtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe, Emiliana, Gewürztraminer, Valle del Rapel, Reserva, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris på tilbud indtil 11. juni: 35 kr. Vinen sælges også hos Kvickly og Superbrugsen, Vincooperativet

Simpelthen et fund - en lækker, økologisk hvidvin for kun 35 kr. Vinen har en dejlig, fint krydret smag af druen Gewürztraminer - en smag, der holder fint hele vejen frem gennem eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Dria, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Vinovida

Aromatisk hvidvin med noter af krydderurter, pærer, alteabolsjer, citrus og blomster. Vinen er lavet på druerne Chardonnay og Gros Manseng.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grant Burge, Chardonnay Reserve, South Australia, Australien, 2017, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris på tilbud 28. maj - 3. juni ved 2 flasker: 49,50 kr. Sælges også hos Irma, Vincooperativet

En meget lækker hvidvin til en utrolig lav tilbudspris. God druesmag, fin sødme, tilpas syre og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 6 flasker: 70 kr., Skjold Burne

En hvid Rioja på druerne Viura, Verdejo og Sauvignon Blanc. Det er en meget lækker vin med dejlig druefrugt og fine noter af honning. Dertil en lang og god eftersmag. Et lille bittert bid til slut gør den også til en god madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brumont, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. august: 75 kr., Skjold Burne

En lækker hvidvin, som man har lyst til at tage med ud i solskinnet. Frisk og fyldig og med en god, lang eftersmag. Men den kan også bruges som en god madvin. Vinen er lavet på druerne Gros Manseng og Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Les Terrasses d'Eole, Vènt di Damo, Famille Suarel, Viognier, Méditerranée IGT, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

En cremet og aromatisk hvidvin med en kraftig, tæt og sødlig smag, der "mætter". Alkoholprocenten 14,5 er usædvanlig høj for en hvidvin. Udpræget en madvin. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lobster Key, St. Ferdinand, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

135 kr., pris ved 12 flasker: 120 kr., Noer & Kofod Wines

En af de mange dejlige, newzealandske hvidvine - en vin med kraft og smag, der bærer druen Sauvignon Blanc frem i glasset. Pas på, den er vanedannende. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lili Rosé, Côtes d'Azur Wine , Méditerranée IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rosévin med klasse i en lille, buttet flaske. Den har en frisk, blød og dejlig druesmag med kompleksitet og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosé de la Solitude, Bordeaux, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

93 kr., Køge Vinhandel

Med sin tørhed er denne rosé nok mere en madvin end en terrassevin. Den har god druesmag, fin krydring og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Silver Mountain, Zinfandel, Central Valley, Californien, 2018, lav alkohol (11,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 6 flasker: 70 kr., Skjold Burne

Druen Zinfandel (Primitivo) møder vi jo som regel i rødvine, men her har vi den i en rosé med en meget mørk farve, noter af jordbær og en næsten for markant sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lumare, Tenuta Iuzzolini, Calabria IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En klassisk rosévin - og en rosé med klasse - på druerne Gaglioppo og Cabernet Sauvignon. I smagen er der hindbær og noget så usædvanligt for en rosé som en fint integreret fadsmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Patrice Moreux, Domaine Patrice Moreux, Pinot Noir, Sancerre, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

En meget intreressant rosévin fra hvidvins-distriktet Sancerre og lavet på Bourgogne-druen Pinot Noir. Den er rigtig lækker med fin Pinot-karakter, meget harmonisk, frisk og med tilpas syre og sødme. I munden kunne den faktisk godt være en let rødvin. Lækker!

Rødvin

stjernestjernestjerne

Cimarosa Merlot, Vineris, Merlot, Central Valley, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

33 kr., Lidl

En meget enkel, læskende men også lidt tynd rødvin med et lidt bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Merlot/Cabernet Sauvignon, Peter Mertes KG Weinkellerei, Western Cape, Sydafrika, 2019, middel alkohol (13,5%)

39 kr., Lidl

En ok rødvin til prisen. Duften er aromatisk og smagen enkel og koncentreret med god frugt. Velegnet til det store grillparty. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cimarosa Cabernet Sauvignon, Vineris, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien, lav alkohol (13%)

39 kr., Lidl

En god rødvin med moden frugt og tobak i duften og med en tæt bærsmag og et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosso Fuoco, Fossalta di Piave, Salento IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

74,95 kr., pris på tilbud indtil 11. juni ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly og Superbrugsen, Vincooperativet

Druerne Negroamaro og Primitivo spiller fint sammen i denne lækre rødvin. Der er frugtfylde og druesmag, sødme og tilpas syre. En meget harmonisk vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Armas de Guerra, Vinos Guerra, Mencia, Bierzo, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

80 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

En rødvin med frugt og sødme, men også en meget kort smag og i slutningen noget tørt og bittert og markante tanniner. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fat Baron, Casa Ermelinda Freitas, Shiraz, Península de Setúbal, Portugal, 2017, høj alkohol (14,5%)

89 kr., pris ved 2 flasker: 60 kr., Vinimondo

Flot og elegant rødvin til en rimelig pris (ved to flasker). I vinen dyb og moden frugt med fint integrerede fadnoter, der fortsætter ud i den lange eftersmag. God oplevelse.

stjernestjernestjerneØ

Kranz, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2017, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne økologiske rødvin er lavet på druen Spätburgunder (Pinot Noir), men det fremgår ikke rigtig af smagen. En pæn, jævn hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa des Grès, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 74 kr., Jysk Vin

Vellavet rødvin på druerne Grenache og Syrah. I smagen modne bær og grannåle. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nero Grande, Femar Vini, Puglia IGP, Appassite, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Supermarco

Flot rødvin på druerne Primitivo og Negroamaro. Kraftig, med lækker sødme, men ikke nogen marmeladevin. Nogle af druerne har været tørrede, og vinen er i fin balance med noter af kirsebær, svesker, rosiner og peber.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mr. Burger, Vellas Nicolas, Languedoc, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En lækker og meget harmonisk rødvin på druerne Syrah, Grenache og Mouvrèdre. Fyldig frugt og noter af vanille og egetræ fra femten måneder på franske fade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rebel, Ste. Michelle Wine Estates, Syrah, Washington State, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris på tilbud: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

Vellavet rødvin med god frugtfylde, fin krydring og noter af chokolade. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cabernario No.8, Viña sur Andino, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

135 kr., Amka

Superlækker rødvin med frugtfylde, varme og kompleksitet. I vinen er der noter af blommer, mørke bær og chokolade samt en inviterende sødme. På etiketten står der "Ungrafted Vines", hvilket betyder, at vinstokkene ikke er podede på rødderne af amerikanske vinstokke for undgå angreb af vinlusen Phylloxera.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cosmo, Bollina, Terre Siciliane IGP, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris på tilbud: 99 kr., Skjold Burne Online

En stor og flot rødvin med en fed og fyldig smag. I vinen, der er lavet på druerne Nero d’Avola og Cabernet Sauvignon, er der noter af blåbær, kirsebær og rød peber.