Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 2020



Torres's vinhus i Penedès med det lille el-tog, som fragter turisterne rundt på ejendommen.

Klimamål nået før planlagt

Nogle af denne verdens vinhuse går i front, når det gælder kampen mod klimaændringerne. Et af de mest aktive vinhuse i den forbindelse er spanske Torres i Penedès, som i år kan fejre 150 års jubilæum. Siden 2008 har Torres geninvesteret 11% af sit årlige overskud i grønne initiativer - og det har givet pote.

For nylig kunne vinhuset stolt fortælle, at det var lykkedes at skære CO2-udslippet pr. produceret flaske vin ned med 30% sammenlignet med udslippet i 2008. Og det er endda et år før planlagt.
Nu har Torres så sat sig et nyt mål, nemlig at reducere CO2-udslippet pr. flaske med i alt 55% inden 2030 - igen i forhold til udslippet for 12 år siden.
Nogle af de grønne initiativer, vinhuset har lanceret, har vi listet nedenfor.

Hybrid- og el-biler


* 80% af Torres’s bilflåde består i dag af hybrid- og el-biler. Også det lille tog, der kører besøgende rundt på vinhusets arealer, er el-drevet. Næste skridt bliver højst sandsynligt indførelsen af el-traktorer i vinmarkerne.
* Vinhuset arbejder med en genbrugsteknologi, der gør det muligt at opfange og genbruge det CO2-udslip, der sker under gæringen af vinen.
* Sidste år begyndte vinhuset genetableringen af 6000 hektar skov i Patagonien i Chile. Når projektet er færdigt, vil træerne opfange 10.000 tons CO2 årligt.
* Torres har introduceret letvægtsflasker, hvilket er med til gøre transporten af flaskerne mere bæredygtig.
* Sammen med den californiske vinproducent Jackson Family Wines har Torres etableret International Wineries for Climate Action - en arbejdsgruppe for vinhuse, der aktivt ønsker at skære ned på deres CO2-udslip.


James Halliday i sin vinkælder. Foto: Langton's.

253 flasker DRC under hammeren

James Halliday er et stort navn inden for australsk vin. Siden 1979 har han skrevet eller deltaget i over 70 bøger om landets vine - bøger, der er oversat til flere sprog, blandt andet til dansk.
Gennem hans lange liv i vinens verden har han samlet på ædle vine, og i dag har han en af de vigtigste privatsamlinger i Australien.
Hans vinkælder omfatter blandt andet en enestående samling vine fra det berømte Bourgogne-hus Domaine de la Romanée-Conti (DRC), og netop denne samling på i alt 253 flasker har Halliday nu valgt at sælge på auktion.

Byd med online


Det er det australske auktionshus Langton’s, der har fået æren at sælge samlingen af DRC-vine. Startskuddet til online-auktionen lød d. 31. maj, og man kan byde med lige indtil 28. juni kl. 19 ved at klikke her.
Samtlige vine er købt direkte hos Domaine de la Romanée-Conti og har siden da været opbevaret under perfekte forhold i James Hallidays vinkælder. Vinene sælges enkeltvis, og gennemsnitsprisen pr. flaske er 4000 AUD (cirka 17.900 kr.). Toppen af poppen på auktionen er en flaske Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 1973, som har en højeste vurdering på 12.000 AUD (cirka 53.600 kr.).

Har heldigvis nydt vinene


Vinene fra Bourgogne-huset er blandt verdens dyreste - også når det gælder de nyere årgange - men flaskerne på auktionen forventes alligevel at blive revet væk. Efterspørgslen på disse vine er nemlig langt højere end udbuddet.
VinAvisen glæder sig over, at de vine, James Halliday har købt gennem årene, ikke bare har fået lov til at ligge og samle støv i hans kælder. Som han har udtalt til Decanter, har han løbende nydt de ældste årgange af sine DRC-vine og så suppleret i den anden ende med nyere årgange.
Vin, hvor der er blevet kælet for detaljerne, for at skabe en sublim smag, fortjener at blive drukket og ikke udelukkende ende som et investeringsobjekt.
Man kan læse mere om Halliday i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.


Et lille udpluk af Allan Greens store samling af dåsevine.

International konkurrence for dåsevin

Der findes et hav af internationale konkurrencer for flaske-vine, og en enkelt årlig konkurrence for bag-in-box vine. Og nu findes der også én udelukkende for dåsevin!
Første udgave af International Canned Wine Competition blev afholdt sidste år, og nu er der netop åbnet op for indsendelse af dåser til næste udgave, som foregår fra d. 21. til 23. juli i Mendocino i Californien.
Jamen, er der virkelig nok dåsevine på markedet, til at man kan afholde en ordentlig konkurrence? Sandt nok er der langt mellem de vinøse dåser på det danske marked, men i USA og i visse andre oversøiske lande er dåserne på fremmarch.

Flest oversøiske


Langt de fleste af de mere end 200 dåser, der deltog i 2019-udgaven af konkurrencen, var da også fra USA, Argentina og New Zealand. Men Frankrig, Italien, Spanien og England deltog ligeledes med dåsevine.
Dommerpanelet bestod af såvel vinbranchefolk som folk med diverse vinuddannelser, og de uddelte medaljer dels for selve vinene, dels for design. Ved at klikke her kan man læse mere om International Canned Wine Competition og se vindervinene fra den første udgave af konkurrencen.

Dåsevin fra 1930'erne


Arrangøren af konkurrencen er amerikanske Allan Green, der har Guinness World Records ord for at have verdens største samling af dåsevine - i alt 449 dåser, som han har samlet siden 1980.
Dåsevin er nemlig ikke - som man måske skulle tro - et nyt fænomen. De første dåser med vin kom til verden i Californien i midten af 1930’erne, og der skulle bruges en dåseåbner til at åbne dem med. Nogle af disse historiske dåser indgår i Greens store samling.


Stadig flere af Bordeauxs vinslotte frigiver deres priser for den nye årgang 2019. Det gælder blandt andet Château Pontet-Canet, som ses på billedet.

Pontet-Canet 2019 revet væk

I sidste uge nævnte vi, at startskuddet for årets primeur-kampagne i Bordeaux for den nye årgang 2019 havde lydt, og at det var Château Pontet-Canet i Pauillac, der lagde ud. Og det var med en for slottet usædvanlig lav prissætning ex-Bordeaux - den pris, vinhandlerne skal betale.
Prisen, der er hele 31% lavere end ved frigivelsen af årgang 2018, har medført, at al slottets vin - som stadig ligger på fade og modner - er blevet solgt til forhandlerne i forsalg i løbet af blot tre timer.

Château Lafite dykker 15,7%


Lige før deadline på denne udgave af VinAvisen droppede nyheden ind om, at det første af de fem fornemme 1. cru-slotte i Bordeaux havde offentliggjort sin pris på årgang 2019.
Det drejer sig om Château Lafite, og prisen er 396 euro (cirka 3000 kr.) flasken ex-Bordeaux - et dyk på 15,7% i forhold til 2018-årgangen. Og det til trods for, at der kun er fremstillet halvt så megen vin af den nye årgang, og at den for nylig har fået 100 point af den anerkendte amerikanske vinskribent James Suckling.

Tendensen fortsætter


Andre vinslotte har ligeledes været mådeholdende med deres priser på 2019-årgangen. Det gælder fx Cos d’Estournel i Saint-Estèphe, der har sat prisen til 110 euro (cirka 820 kr.) flasken - et fald på 23,6% i forhold til 2018-årgangen - og Domaine de Chevalier, der er kommet med en pris på 39,6 euro (cirka 295 kr.) - hvilket er 25% lavere end for den forrige årgang.
Og så er der Château de Fieuzal, hvis pris er sat til 21,6 euro (cirka 160 kr.) flasken - et fald på 28% sammenlignet med årgang 2018.
Hos vinhandlerne verden over krydser man fingre for, at vinslottenes lave prissætninger fortsætter. Det er lige præcis, hvad der er brug for i øjeblikket, hvor verden lider økonomisk som følge af Covid-19.


Berømt manga nu på engelsk

I 2004 udgav det japanske og vinglade søskendepar Tadashi Agi og Shu Okimoto første bind af en tegneserie med titlen "Kami no Shizuku". 43 bind fulgte efter, hvoraf det sidste blev udgivet i 2014.
"Kami no Shizuku” er udkommet i flere hundrede tusinde eksemplarer og i flere asiatiske lande. Den findes også som filmserie, og så har den i høj grad været med til at puste til asiaternes begejstring for franske kvalitets-vine.
Nu kan man købe de første 22 bind af mangaen på engelsk hos Amazon.com både som paperback og digital udgave. Og senere i år udgives den sidste halvdel af fortællingen ligeledes på engelsk.

På jagt efter kostbare vine


Helten i tegneserien – eller mangaen, som man siger på japansk – er en ung mand, Shizuku Kanzaki, hvis far netop er død. I sit testamente har faderen, der var berømt vinskribent og vinsamler, beskrevet tolv vine, som efter hans mening er de bedste i verden. Den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans kostbare vinsamling. Samtlige vine, der indgår i tegneserien, findes i virkeligheden.
Den unge mand kaster sig nu ud i et kapløb med tiden og med sin adopterede bror som modstander. Undervejs i handlingen bliver der smagt på masser af god vin fra franske himmelstrøg.


En af illustrationerne i rapporten. Der viser udviklingen af det økologiske vinmarksareal mellem 2002 og 2018 i Spanien, Italien, Frankrig og "andre EU-lande". De lilla søjler viser arealet i 2018, og de lysegrønne i 2002.

Rapport om økovin i EU

En ny rapport på engelsk fra Agence Bio viser de nyeste tal (et spænd fra 2012 til 2019) når det gælder udviklingen inden for økologisk landbrug i EU-landene. Fra side 90 til 93 handler det om vin - og fortrinsvis om økologisk vindyrkning og produktion i de tre førende økovin-lande, Spanien, Italien og Frankrig. Og det er bestemt interessant læsning - nedenfor lister vi et lille udpluk af informationerne.

En vækst på 5 mio. hektoliter


* I 2018 blev 374.000 hektar vinmarker dyrket økologisk i EU-landene. Det svarer til 11% af EU’s samlede vinmarksareal, og var en vækst på 8% i forhold til 2017.
* 90% af EU’s økologisk dyrkede vinstokke befandt sig i 2018 i Spanien, Italien og Frankrig. Mellem 2012 og 2017 voksede arealet af øko-marker i Italien med 84%, i Spanien med 32% og i Frankrig med 21%.
* Ifølge IWSR/Millésime Bio nåede produktionen af økovin i Italien, Frankrig og Spanien op på 10,6 millioner hektoliter i 2018 svarende til cirka 1,3 milliarder flasker. Alle tre lande satser på en markant udvidelse af det økologiske vinmarksareal, så man i 2023 tilsammen vil kunne producere 15 mio. hektoliter økovin eller cirka 2 mia. flasker.
* Italien eksporterede 88% af sin økovin, mens tallene for Spanien og Frankrig lå på henholdsvis 91% og 42%.


Vinmarker i Sud-Ouest i Occitanie. Foto: Vignobles d'Occitanie.

En hjælpepakke af format

I 2016 blev Occitanie en realitet - en ny region, der er en fusion af de sydfranske regioner Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénée.
I Occitanie, der dækker et område på 270.000 hektar, fremstilles der årligt 14 millioner hektoliter vin i 93 forskellige appellationer. Og vinen er en af sværvægterne i regionen, da den udgør 20% af samtlige af dens landbrugsprodukter, og genererer omkring 925 millioner euro (cirka 7 milliarder kr.) i eksport.
Occitanie er blevet hårdt ramt økonomisk som følge af Corona-krisen, og det har regionens myndigheder i samarbejde med flere forskellige lokale vinorganisationer besluttet sig for at gøre noget ved. Sammen har de rejst 34 millioner euro (cirka 253 mio. kr.) til en større hjælpepakke til regionens vinindustri.

Skal booste salget


Pakken, som der skal deles ud af over de næste 18 måneder, skal sikre jobbene for de 100.000 mennesker, der arbejder i vinindustrien eller i relaterende virksomheder. Den skal også booste salget af vinene og hjælpe producenterne med at tilbageerobre markedsandele i såvel Frankrig som i udlandet. Og så skal en del af pengene gå til at beskytte og markedsføre Occitanies karakteristiske søde vine, vin doux naturels.
De fleste af vinproducenterne i Occitanie har dog også løbende kunnet optage krise-lån og få økonomisk hjælp ad anden vej i de seneste par måneder. Men der kræves langt mere hjælp, hvis regionens vinindustri for alvor skal komme på fode igen.


Et forvirrende vinglas

Det må nu være lidt mærkeligt, at drikke sin vin af vinglassets fod. Men det er netop, hvad man gør med det britiske Upside Down Wine Glass.
Det ligner et ganske normalt vinglas, når det står i skabet. Det er først, når vinen skal serveres, gæsterne får overraskelsen.
Slyngning, iltning og nydelsen af vinens fulde aroma er der overhovedet ikke tænkt på. Men sjovt er glasset, der findes i almindelig størrelse og XL, som ses på billedet, og som kan købes hos Amazon.com for 20 dollars (cirka 135 kr.) plus forsendelse til Danmark.


Hos Wine-Searcher har søgningerne på rosévin i maj måned taget himmelflugten. Foto: Wikipedia/Agne27.

71% flere søgninger på rosé

Wine-Searcher er en international vinsøgningstjeneste, hvor man kan søge på 400.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang. For hver vin listes priserne og de forretninger rundt om i verden, hvor den sælges.

Hver eneste dag foretages der mere end 1 million søgninger på Wine-Searcher, hvor der også er mulighed for at søge på en lang række spiritusmærker. Og disse søgninger er interessante, da de i høj grad afspejler salget inden for de forskellige vinkategorier og spiritusmærker.
Med jævne mellemrum offentliggør tjenesten forskellige søgningsresultater - som nu, hvor det gælder de flasker, der er søgt mest på i maj, en måned, hvor salget af vin og spiritus er kendt for at stige markant - og hvor det i år har fået et ekstra spark opad på grund af Corona-krisen. Der har været masser af tid til hygge hjemme over et godt glas vin eller en drink.
I alt steg søgningerne på vin hos Wine-Searcher i maj med 45% sammenlignet med samme måned i 2019, og det var rosé, som var stjernen med en stigning på 71%.

Øget interesse for sydafrikansk vin


Med det varmere vejr stiger glæden ikke kun for rosévin, men også for hvidvin, og her var der en vækst i søgningerne på 52% sammenlignet med maj 2019. Og når det gjaldt hvidvin på Sauvignon Blanc fra Marlborough lød stigningen på 69%. Helt vildt gik det for sig med søgningerne på hvidvin fra Western Cape i Sydafrika. Her var tallet gigantiske 140% - dog fra et relativt lavt udgangspunkt.
Søgningerne på rødvin i maj måned steg med 43%, og igen brillerede vinene fra Western Cape med 202% flere søgninger end i maj 2019. Igen er der tale om et lavt udgangspunkt, men det viser alligevel en stadig større interesse for vinene fra det sydafrikanske distrikt.

Førertrøjen gik til canadisk whiskey


Vinene fra Piemonte og Toscana havde også vind i sejlene med henholdsvis 59 og 60% flere søgninger end i maj sidste år.
Når det gælder spiritus, var der hele 57% flere søgninger - og her var gin stjernen med en stigning på 86%. Whisky er altid et hit hos Wine-Searcher, og i maj steg søgningerne med 63% - igen sammenlignet med maj sidste år. Skotsk whisky klarede sig godt med en 57% stigning, men det var amerikansk Bourbon og canadisk whiskey, der havde den største vækst i søgningerne på henholdsvis 94% og hele 164%.
Ejerne af Manchester Gin, Seb Beeley og Jen Wiggins, under den virtuelle smagning, som slog en ny verdensrekord.

Rekordforsøg i en Corona-tid

Det britiske destilleri Manchester Gin har - ligesom så mange andre destillerier og vinhuse - afholdt virtuelle smagninger i denne Covid-19 tid.

Og det har været en stor succes. Hver virtuel smagning blev fulgt af omkring 500 deltagere, der på forhånd havde købt de ginner, der skulle smages, via destilleriets hjemmeside.
Succesen gav ejerne af Manchester Gin, Seb Heeley og Jen Wiggins, blod på tanden, og de besluttede at forsøge at slå verdensrekorden for ”største ginsmagning fordelt over flere etablissementer”.
Den seneste rekord blev sat i 2016, hvor det lykkedes det ligeledes britiske destilleri The Botanist at samle 796 deltagere til en smagning i ni forskellige barer rundt om i Storbritannien.

Går til et godt formål


Manchester Gin lancerede sit kommende rekordforsøg på sin hjemmeside og Facebook-side, og det fik i alt 1865 gin-glade deltagere til at melde sig og købe en smagepakke.
D. 30. maj kl. 20 blev smagningen bragt live med de mange deltagere rundt om i deres hjem, og nu har destilleriet fået Guinness Records’s ord for at være indehaver af rekorden.
20% af indtægterne fra salget af smagepakkerne går til at støtte hjemløse briter.

Et drop på 64%

Ligesom så mange andre vinproducenter verden over er også cognachusene i det franske Charente blevet ramt at Corona-krisen.
Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) har netop meddelt, at eksporten af cognac alene i april var 64% mindre end i samme måned i 2019. Og man forventer, at nedturen fortsætter i andet kvartal af i år.
Dog er der også en vis optimisme for fremtiden hos BNIC. Vi skal nok komme stærkt igen, lyder det fra organisationen, der henviser til en markant øget interesse for cognac hos de asiatiske - og ikke mindst de kinesiske - forbrugere i disse år.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Vinbroderskabet i Reuilly, som har eksisteret siden 1962.

Hvad er et vinbroderskab?

Frans Petersen vil gerne høre lidt mere om vinbroderskaber - og om, hvordan man kan blive medlem af sådan et.
I Frankrig er der næsten 200 broderskaber, confréries, først og fremmest helliget vinen, men også mange andre ting, lige fra snegle til solbær. Man kan oven i købet blive medlem af Confrérie de la poularde au vin jaune et aux morilles – broderskabet af kylling med vin jaune og morkler!
Det berømteste broderskab er Le Confrérie des Chevaliers du Tastevin – broderskabet af smagekoppens riddere. Det blev grundlagt i 1934 på et tidspunkt, da det var svært at sælge Bourgogne-vin. Kældrene var fulde, og ordrebøgerne tomme. Men så var der et par vinbønder, der sagde: – Når ingen vil købe vores vin, så lad os invitere vore venner og drikke vinen sammen med dem. Lad os oprette et broderskab, der kan gøre vores vine berømte. Lad os iføre os flotte dragter, lad os lave en fest, som ingen glemmer, og lad os beværte vore gæster med det bedste, Bourgognes køkken formår.
Tyve gange om året holder vinbrødrene store fester på Château Clos de Vougeot, og her optages nye medlemmer under stort ceremoniel i en blanding af højtidelig deklamation og selvironisk humor. Det er det rene teater på hjemmelavet køkkenlatin, inspireret af Rabelais og Molière.
Næsten ethvert vindistrikt har sit eget broderskab. Man kan ikke ansøge om optagelse. Man skal opfordres. Men det hjælper, hvis man er en berømt filmstjerne eller fodboldspiller.


Ugens vinøse billede

Palle Nielsen har taget dette flotte billede af ædle bourgogner i stabelvis. Flaskerne ligger og lagrer og får først etiketter og kapsler på, når de skal afskibes.
Billedet er taget på Domaine de la Vougeraie, der ligger i landsbyen Premeaux, tæt ved Nuits-Saint-Georges, og som fremstiller glimrende rød- og hvidvine.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-584
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


584 Efter en vanskelig beskæring efter haglbygen 15. juni sidste år er markerne i Crozes-Hermitage i god stand (foto © Delas Frères).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Wanna Have Sekt, Bauer Wein, Riesling, Pfalz, Brut, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

219 kr., Mr. Ruby

Der er et fint forløb fra den første duft, videre til moussen i munden, den gode Riesling-smag og den lange eftersmag. Undervejs er der fine, stadige bobler, en mousse, der ikke er ved at kvæle én, og en lille sødme, der er meget lækker og holder syren i ørerne. En fornem Sekt.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Papai, Whanau Winery, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (12,5%)

69 kr., Gallovini

Med dens overvældende duft af eksotiske frugter er denne hvidvin indbegrebet af newzealandsk Sauvignon Blanc. Også i smagen er der noter af frisk mango, moden citrus og en vis fedme, der får smagen til at holde længe i munden. Men de eksotiske noter bliver ikke "for meget". Det er en dejlig og frisk vin - der kalder på alt god fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Ellena, Ellena Guiseppe, Nascetta, Langhe DOC, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En pæn hvidvin, udmærket omend med et lidt smalt smagsbillede og et bittert bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roberto Sarotto, Arneis, Langhe, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 10. juni ved 2 flasker: 59,50 kr. Sælges også hos Irma, Vincooperativet

En meget lækker og spændende hvidvin med god smag, fin krydring og noter af grape og pære. Og en attraktiv tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Coastal Region, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 11. juni ved 6 flasker: 46,50 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Hvidvin med en lækker og blød smag, lavet på druerne Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier. En uprætentiøs terrassevin til en lav tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Straight, Weingut Krämer, Grauburgunder, Rheinhessen Trocken, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Frisk og lækker hvidvin på druen Grauburgunder, der på fransk hedder Pinot Gris. I smagen noter af fersken, lidt ananas, fin krydring og et lille bid i eftersmagen, der gør vinen til en god madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lentz, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

En dejlig hvidvin med en sødme, som ikke mindst er skabt til det alsaciske og tyske køkken. I smagen tørrede frugter. Brug den fx til en ikke alt for sød dessert eller som terrassevin.

stjernestjernestjernestjerneØ

White Top, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2019, lav alkohol (11%)

En hvidvin på druerne Souvignier Gris, Orion og Solaris. Den har en frisk duft og smag af citron og grape, en behagelig fedme og en god portion syre, der gør, at den bestemt bør ledsages af mad - gerne skaldyr.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

MiniMi, Famille Breban, Méditerranée IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 6 flasker: 70 kr., Skjold Burne

En klassisk og lækker rosévin fra det sydlige Frankrig. Der er jordbær, hindbær og rabarber - og en god eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane, Leeuwenkull Family Vineyards, Pinotage Rosé, Western Cape Reserve, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. august ved 6 flasker: 70 kr., Skjold Burne

En sødere udgave af den klassiske rosévin med de sædvanlige noter af jordbær og hindbær. Kan man lide søde vine, så er denne er rigtig god vin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alma Gitana, Hammeken Cellars, Tempranillo, Vino de la Tierra Castilla, Spanien, 2018, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 45 kr., Fakta

45 kr. for sådan en flot rødvin - tænk, at det kan lade sig gøre! Vinen smager simpelt hen af Spanien og druen Tempranillo, varm, blød, med milde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

120, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Reserva Especial, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

59,95 kr., Amka

En rødvin til hverdagspris, men til søndagsmad. Den har en lækker og fyldig druesmag og krydderier til sidst, der godt kan trække en god bøf. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Chakana, Nuna Estate, Syrah, Mendoza, Argentina, 2015, høj alkohol (14,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet og meget lækker økologisk rødvin. Den har et bredt og harmonisk smagsbillede med noter af brombær, sorte kirsebær og krydderier. Den let røgede smag fortsætter fint ud i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf, Spätburgunder, Rheinhessen Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 2 flasker: 64,50 kr. Sælges også hos Irma, Vincooperativet

Superlækker økologisk rødvin på druen Spätburgunder (Pinot Noir), hvis specielle smag kommer fint og klart frem. I smagen mirabeller og stikkelsbær. Det er ikke ofte, at man får en så god Spätburgunder til så lav en tilbudspris som 65,50 kr. (ved to flasker). Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tagua, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

99 kr., PL Vinimport

Fortræffelig og elegant rødvin med ren og god smag af druen Cabernet og med noter af cigarkasse, læder og tjære. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Knife'n'Fork, Malbec, Mendoza, Argentina, 2019, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. august: 75 kr., Skjold Burne

En rødvin, der med sin gode frugt og "oversøiske sødme" glider lige ned. Der er ingen modhager, men noter af hindbær, rosiner og et strejf af chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Uno, Ora, Primitivo, Manduria, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Dejlig rødvin, der udvikler sig fint i munden med sine noter af mørke bær og kirsebær, sin fine krydring og sødme. En klassisk Primitivo - en af de gode af slagsen. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wien 2, Pfaffl, Wien aus Österreich Trocken, Østrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. august ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

Man bliver hurtigt gode venner med denne lækre rødvin på druerne Zweigelt og Pinot Noir. Vinen har en god druesmag, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Triple C, Viña Santa Rita, Valle del Maipo, Chile, 2015, høj alkohol (14,5%)

329 kr., Amka

En sublim rødvin på de tre C-druer Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Carménère. Den har noter af mørke og modne bær og bløde tanniner, alt i fornem harmoni, og den vil løfte ethvert måltid op i en højere klasse. Den koster, men der er fuld valuta for pengene.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conde de Siruela, Bodegas Santa Eulalia, Ribera del Duero DO, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

349 kr., pris ved 6 flasker: 279 kr., YouAndWine

349 kr. er mange penge - men ikke for denne rødvin. Det er en meget lækker vin med en fin bærduft og en fyldig frugtsmag med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre og et tilpas tanninbid til slut efter de femten måneder på fad. Drik den til lidt fede kødretter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen