Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2020



En flaske Nosecco til venstre og en flaske prosecco til højre. Døm selv.

Nosecco i skudlinjen

Prosecco har siden 2009 haft EU’s blå stempel som en beskyttet betegnelse, der kun må bruges på etiketterne af de let mousserende vine, som kommer fra den norditalienske appellation af samme navn.

Og såvel de italienske myndigheder som appellationens vinkonsortium beskytter betegnelsen med næb og klør, hvilket en sag, der har verseret i de sidste tre år i Storbritannien, er et bevis på. Prosecco er populær stort set over alt i verden i disse år, men blandt briterne har boblevinen en ekstra stor stjerne.
Det hele startede, da et af Frankrigs førende privatejede vinfirmaer, les Grands Chais de France, i 2017 lancerede en bobledrik, Nosecco, uden alkohol på det britiske marked - og i en flaske, der til forveksling mindede om en flaske prosecco. Drikken var snart at finde hos britiske supermarkedskæder som Tesco og Morrisons.

Ikke flere appelmuligheder


Men i 2018 gjorde Prosecco DOC’s vinkonsortium indsigelser mod varemærket hos UK Intellectual Property Office (IPO). Denne britiske varemærkemyndighed afslog efterfølgende at varemærkeregistrere Nosecco, idet man fastslog, at navnet lå for tæt op ad prosecco og derfor var vildledende over for de britiske forbrugere.
Les Grands Chais de France appellerede til højesteret, der først i den forgangne uge kom med sin dom - som igen faldt ud til Prosecco-konsortiets fordel. Dermed har det franske firma ikke flere appelmuligheder og bliver derfor nødt til at fjerne bobledrikken fra det britiske marked - eller omdøbe den.

Ville ikke lukrere på prosecco


Les Grands Chais de France er naturligvis utilfreds med afgørelsen - ifølge firmaet er Nosecco ikke på nogen måde et forsøg på at gå prosecco i bedene. ”No” henviser blot til, at der ikke er alkohol i produktet, mens ”Secco”, som betyder ”tør” på italiensk, netop angiver, at det er en tør bobledrik. Hmmm ...
Et andet eksempel på, at konsortiet har held med at beskytte betegnelsen prosecco, var de 250 rør med franske kartofler af mærket Pringles, som blev konfiskeret sidste år hos en italiensk supermarkedskæde. Indholdet fejlede intet - problemet var, at der på rørene stod, at kartoflerne var tilsat aroma af prosecco.


Melorme, hvis ekskrementer nu vil blive brugt til gødning i vinmarkerne. Foto: Wikipedia/Frank Vincentz.

Melorme gøder vinmarkerne

Hvis melorme får lov til at udvikle sig, ender de som billen melskrubbe (Tenebrio molitor). Men det er der en del af dem, der ikke får lov til, idet larverne er rige på proteiner og er alle tiders føde til krybdyr, fisk og fugle i fangenskab. Og til mennesker - faktisk er de, sammen med en række insekter, udråbt til fremtidens fødekilde.
Nu har det vist sig, at selv melormenes ekskrementer kan anvendes til noget fornuftigt - nemlig til gødning i vinmarkerne. Et fransk firma, Ynsect, der har specialiseret sig i insektavl og de produkter, man kan fremstille af insekterne, er barslet med verdens første insektbaserede gødning fremstillet på netop melormes afføring.

23% flere druer


YnFrass, som produktet er døbt, er nu frigivet til salg på det franske marked efter fire års forskning og et samarbejde med adskillige franske institutter og organisationer - heriblandt Bordeaux Sciences Agro.
YnFrass sælges som små granulerede pinde, og forudgående forsøg i vinmarker har ifølge Ynsect vist, at høstmængden af druer blev forøget med 23% sammenlignet med kontrol-vinmarker, som ikke blev gødet. Jordens kvalitet blev også forbedret, og det samme gjorde balancen af næringsstoffer i vinstokkenes løv.
Melormene bliver avlet på særlige farme i Jura, hvor deres føde består af biprodukter fra kornproduktionen. Også bønder, der dyrker andre afgrøder og almindelige franske haveejere, forventes at kunne få glæde af det nye gødningsprodukt.


Tahiirah Habibi.

Når "Master" bliver et fyord

Afroamerikanske George Floyds voldsomme død har fyldt medierne i den senere tid, og har udløst demonstrationer i såvel USA som uden for landets grænser for et nej til racisme og for ligeret mellem sorte og hvide. Og i flere amerikanske institutioner og organisationer bliver der lyttet og iværksat diverse ændringer med henblik på at på bugt med enhver antydning af racisme.
Det gælder blandt andet hos Court of Master Sommeliers Americas, hvor man har mulighed for at opnå verdens fineste sommeliereksamen. Af de mange tusinde kandidater, der siden 1986 har prøvet lykken, er det i dag kun 269, der kan kalde sig for Master Sommeliers.
Nu har formanden for Court of Master Sommeliers Americas, Devon Broglie, ifølge Chicago Tribune meddelt, at man vil droppe betegnelsen ”Master” efterfulgt af sommelierens efternavn - altså fx Master John Jones. Og man vil gøre det i enhver formel skriftlig eller mundtlig kommunikation. I stedet for vil man anvende betegnelsen Master Sommelier efterfulgt af efternavnet.

"Master" betyder også "herre"


Det kan måske umiddelbart lyde som en lidt ligegyldig ændring. Men det er det ikke for blandt andet afroamerikanske Tahiirah Habibi, som på et tidspunkt deltog i det todages introduktionskursus, som tilbydes af Court of Master Sommeliers Americas. Hvis man består det, kan man gå videre til næste niveau.
En af underviserne fortalte Habibi, at hun skulle tiltale samtlige undervisere med et ”master” - som jo ikke kun betyder ”mester”, men også ”herre”.

Flere tiltag i støbeskeen


Tahiirah Habibi bestod kurset, men undlod at gå videre, da hun ikke ville have noget med en sådan organisation at gøre. Hun er i dag en førende vinspecialist og grundlægger af The Hue Society (nuance foreningen), der støtter diversitet inden for vinkulturen. Og hun har også presset på, for at få organisationen til at forny sig i ligeberettigelsens tegn.
Ifølge Devon Broglie er det nu for alvor gået op for Court of Master Sommeliers Americas, hvordan ”vores ord kan skabe et uvelkomment miljø for vores studerende og kandidater”. Formanden har ligeledes bebudet, at der vil ske en række andre tiltag for at få flere afroamerikanere til at søge om optagelse på uddannelsen.


Fuldmodne druer som disse har til alle tider lokket professionelle druetyve frem i nattemørket.

Drue-tyve i oldtiden

De små nye druer er godt på vej i vinmarkerne rundt om i Europa, og når de er fuldmodne, skal vinproducenterne være lidt på vakt. Med jævne mellemrum har vi nævnt, hvordan tyve i nattens mulm og mørke har stjålet druer i vinmarkerne - og vi taler ikke bare om drengestreger og et par klaser. Det drejer sig om bander, der kører af sted med flere ladvogne fulde af druer, som de så sælger eller selv forvandler til vin.
Sådanne tyverier af druer er dog langt fra noget nyt. I oldtidens Egypten blev vinproducenterne også udsat for bander af druetyve, og de engagerede derfor vagter til at holde et vågent øje med vinmarkerne.
I University of Michigans arkiver findes der et lille stykke papyrus, som en papyrologi-studerende fra University of Cincinnati har oversat. Og det viste sig at være en kontrakt fra 300-tallet f.Kr. vedrørende en vinmarks-vagt.

Farligt at være vagt


På University of Cincinnatis hjemmeside kan man læse oversættelsen. Der står som følger:
- Jeg erklærer hermed, at jeg har indgået en kontrakt med dig på den betingelse, at jeg holder vagt ved din ejendom, en vinmark nær byen Panoouei, fra i dag og indtil høsten og transporten (af druerne, red.), så der ikke sker nogen forsømmelse, mod at jeg til gengæld modtager betaling for den tid, jeg bruger på ovennævnte.
Det nederste af kontrakten - og dermed et stempel eller måske en underskrift - er forsvundet.
Hvad en sådan vagt fik i løn vides ikke, men sikkert er det, at det var et farefuldt hverv. I en anden gammel egyptisk kilde beskrives det, hvordan flere vagtfolk blev banket sønder og sammen af tyve, der ville stjæle druer til vinfremstilling.


Pris til bæredygtige familier

Vi har tidligere nævnt Primum Familiae Vini (PFV) - denne forening af verdens førende familieejede vinhuse, der blandt andet omfatter Vega Sicilia, Antinori, Sassicaia, Château Mouton-Rothschild, Torres og The Symington Family Port Companies.

Nu har PFV lanceret en årlig pris for bæredygtighed, der lyder på hele 100.000 euro (cirka 746.000 kr.), og som vil blive givet til familieejede virksomheder inden for en hvilken som helst branche. Det, der er vigtigt, er, at virksomheden drives bæredygtigt i samtlige produktionsled, at den er innovativ, repræsenterer godt håndværk, og at den bæredygtige drift med succes er blevet videregivet til næste generation.

Fem udvalgte bliver til en enkelt vinder


Første gang, prisen uddeles, bliver i 2021, og virksomheder, der mener, at de lever op til kriterierne, kan sende en ansøgning til PFV fra og med 1. juli og indtil 30. oktober i år. I januar 2021 offentliggøres så en liste på fem kandidater, og en af dem løber af med sejren ved en endelig afgørelses i marts måned.
Det bliver en jury på tolv personer - en fra hver medlemsfamilie i PFV - der står for udvælgelsen. Man kan læse mere om prisen ved at klikke her.

Skandale under kinesisk vinbranchemesse

Under sidste års udgave af den kinesiske branchemesse China Food & Drinks Fair kunne de besøgende på et tidspunkt se et hold politibetjente gå målrettet mod en af udstillerstandene. Kort tid efter havde de arresteret den kinesiske udstiller og konfiskeret de vine, han præsenterede på standen.
Flaskerne var ifølge Decanter forfalskninger af vine fra flere forskellige Bordeaux-appellationer, og ved en efterfølgende politiaktion fandt man yderligere 10.000 forfalskede Bordeaux-vine hos det firma, der havde booket standen.
Skandalen rullede i både de kinesiske og de internationale medier, og Bordeauxs vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), lagde sag an mod det kinesiske vinfirma.

En milepæl


I 2015 opnåede Bordeaux en beskyttet geografisk betegnelse, en såkaldt GI (Geographical Indication), og året efter blev GI’en udvidet til også at omfatte distriktets enkelte appellationer. Så der var bestemt noget at komme efter, da CIVB lagde sag an.
Nu er sagen afgjort ved retten i Pudong i Shanghai, og dommen blev ifølge vinkomitéen en milepæl i en ti år lang kamp mod forfalskninger af fine franske vine på kinesisk jord. Det er nemlig første gang, et vindistrikt - og ikke fx et enkelt fransk vinslot - har vundet ved en retsinstans i Kina.

Femten verserende sager


Straffene til såvel det kinesiske vinfirma som til repræsentanten, der stod bag standen, er relativt høje. Repræsentanten fik en dom på 18 måneders betinget fængsel og en bøde på 50.000 Yuan (cirka 47.000 kr.), mens firmaet fik en bøde på 100.000 Yuan (cirka 94.000 kr.).
Det er lykkedes de kinesiske myndigheder at hemmeligholde navnet på det formastelige vinfirma, og dets repræsentant - som muligvis også er firmaets ejer.
Hos CIVB håber man, at dommen vil danne præcedens ved lignende sager - hvilke der løbende er en hel del af. I øjeblikket er der således femten verserende sager i Kina om forfalskninger af franske vine.


Etiketten på Tyrkiets dyreste vin, Django. Vinen er opkaldt efter en anerkendt jazzguitarist og komponist, Django Reinhardt.

Dyreste tyrkiske vin udsolgt

I uge 51 nævnte vi vinen Django The Sultan of Istanca, som netop var kommet på markedet - ikke det danske, men det tyrkiske, taiwanesiske, britiske og schweiziske.
Denne rødvin på Cabernet Sauvignon er intet mindre end Tyrkiets hidtil dyreste vin, der på det britiske marked blev sat til salg for en pris svarende til 895 kr. Det er selvfølgelig et greb i lommen sammenlignet med så mange andre vinlandes dyreste vine - tænk bare på topnavne som Domanine de la Romanée-Conti fra Bourgogne og Sassicaia fra Toscana. Men det er mange penge for en vin fra et mindre kendt vinland.
Alligevel er vinen, som er en årgang 2016, ifølge dens producent, Chamlija, blevet revet væk, og der meldes nu - blot et halvt år efter frigivelsen af Django - om alt udsolgt på forretningshylderne. Og det til trods for, at corona-krisen har lagt en dæmper på folks villighed til at hive det store kreditkort frem.
Nu blev der selvfølgelig også kun fremstillet 2400 flasker, og så har den guldmedalje, vinen opnåede i den nyligt afholdte internationale konkurrence Global Cabernet Sauvignon Masters, måske også sparket lidt til salget.


En flaske af den kostbare champagne Cristal. Billedet er fra Amstrup & Vigen i Dyvig badehotel i Nordborg - en af de restauranter, der er blevet tildelt to glas i Wine Spectators liste over de bedste vinlister i 2020.

Verdens bedste vinlister

Siden 1981 har det amerikanske vinmagasin Wine Spectator uddelt priser for de bedste vinlister i ind- og udland.

For overhovedet at kunne komme i betragtning til en pris, skal vinlisten opfylde visse kriterier. Den skal have et interessant udvalg af vine, og de skal harmonere med restaurantens køkken. Vinlisten skal også appellere til en bred skare af vinelskere og have nøjagtige informationer om producentnavne, årgang, appellation osv., ligesom korrekt stavning er et ”must”.
Man kan opnå fra et til tre glas, hvor sidstnævnte er den fineste pris, Grand Award. For at få tildelt denne pris skal vinlisten - ud over alt det ovenfor nævnte - have en god bredde af vine fra verdens top-producenter og et udvalg af vine i store flaskestørrelser. Derudover skal vinbetjeningen være helt i top. De tre glas gives typisk til restauranter, der har vinlister med 1000 vine eller mere.

Ungarn med for første gang


Priserne årgang 2020 er netop blevet offentliggjort, og i alt har 3800 restauranter i 81 forskellige lande fået tildelt en pris. 2289 restauranter modtog Award of Excellence (et glas), mens 1387 opnåede Best Award of Excellence (to glas). Der er ikke uddelt nogle Grand Award, da kandidaterne til denne pris skal underkastes grundig inspektion af en af Wine Spectators dommere. Og det har ikke været muligt på grund af rejserestriktioner og restaurant-lukninger i forbindelse med Covid-19. Grand Award vinderne er derfor blevet overført til 2020-listen.
For første gang er også Ungarn kommet med på listen med restauranterne Fiaker og Felix Kitchen and Bar, der begge har modtaget et enkelt glas.

Ni danske restauranter på listen


Danmark er også med på 2020-listen med ni restauranter. Blandt dem, der har opnået to glas er restaurant Me/Mu i Vejle med et udvalg på 950 forskellige vine, Kok & Vin i Odense med 600 vine og Restaurant ET i Århus med 610 vine. Sidste år opnåede en enkelt dansk restaurant hele tre glas, og det var Geranium i København med et udvalg på hele 3465 forskellige vine. Ved at klikke her kan man se samtlige af årets prisvindere og søge på antal glas, lande og byer.

Det smukt beliggende Château Fontpinot, som stod færdig i 1872.

750 år i samme families eje

I år kan cognachuset Frapin fejre sit 750 års jubilæum. Huset har overlevet adskillige krige, den franske revolution og vinlusens angreb i 1870’erne, og det har endda været i samme families eje gennem alle årene.

Jubilæet bliver blandt andet fejret ved, at Frapin sætter 21 krystalkarafler med en sjælden og fornem cognac til salg. Antallet henviser til, at det i dag er 21. generation, Jean-Pierre Cointreau, der står i spidsen for cognachuset.
Den særlige jubilæums-cuvée er sammensat af nogle af cognachusets ældste eau-de-vie’er (brændevine) - heriblandt en 750 år gammel eau-de-vie.

To nye guideture


Karaflerne, som er skabt af det gamle franske krystalfirma Baccarat, vil blive sat til salg senere i år, og med hver karaffel følger to fine krystalglas fra samme firma.
Derudover har Frapin lanceret to nye guideture: En oplevelsestur og en VIP-tur. Den første tur, der koster 15 euro (cirka 110 kr.) og varer en time, omfatter et besøg i husets kældre og vinmarker, en indsigt i kunsten at blande de forskellige eau-de-vie’er og en smagning af fire af Frapins cognac’er.

Besøg i et nyt museum


VIP-turen, der koster 250 euro (cirka 1860 kr.) og varer 2,5 time, byder på de samme oplevelser. Men oven i hatten kommer man med indenfor i destilleriet og hos Château Fontpinot, familiens slot, som stod færdigopført i 1872. Her vil man få meget mere at vide om husets og familiens spændende historie. Turen afsluttes med en smagning af fire af Frapins absolutte top-cognac’er og et besøg i husets nye interaktive museum, som er åbnet i anledning af jubilæet. Man kan læse mere - og booke guideturene - ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jens Lindby.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,...

Jens Lindby (f. 1949) var i 1995 på ferie i Sydfrankrig. Han og hans kone boede i en lille landsby og nød den dejlige mad og den berømte sydfranske afslappethed. De nød også de gode vine, som de købte hos en af de lokale vinbønder. Bernard Bouyssou hed vinbonden, og han fortalte, at årsagen til den fine kvalitet formentlig var, at han for længst havde lagt giftsprøjten på hylden. Familiens vinmarker blev udelukkende renset og plejet ved hjælp af håndkraft og med naturens egne midler. I betragtning af, at en traditionel vinmark kan blive sprøjtet 24 gange i løbet af et år, så var det noget af en bedrift. Mødet med Bernard Bouyssou inspirerede Jens Lindby til at oprette importfirmaet Økovin, der siden har udviklet sig til at være en af Danmarks største forretninger med speciale i økologiske og biodynamiske kvalitetsvine og spirituosa. Firmaet har op mod 200 forskellige mærker eller årgange på lager i en dejlig landbrugsejendom i Vestjylland. Hvert år drager Jens Lindby sydpå til Frankrig, Spanien og Italien for at finde de bedste økovine til forretningen. I sin sparsomme fritid går han på jagt og arbejder med lokalhistorie.
Adresse: Økovin, Odderupvej 10, 6880 Tarm, tlf.: 20780318, e-mail: info@oekovin.dk, www.oekovin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvor ligger Ny- og Gammel-Castillen?

Torben Nielsen er blevet klar over, at der er to store, spanske vinregioner, som hedder noget med Castilla. Der er Castilla-León mod nord og Castilla-La Mancha mod syd.
Fra sin skoletid husker han, at der både er en Gammel-Castille og en Ny-Castille. - Svarer de til de moderne vinregioner? spørger han.
Ja, så nogenlunde. Kongeriget Castillen var et af middelalderens spanske kongeriger, opkaldt efter de mange borge – castillo betyder borg på spansk.
Det store område deles af de Castilianske Skillebjerge – Sierra de Gredos og Sierra de Guadarrama – og nord for bjergkæden ligger Gammel-Castillen, mens Ny-Castillen ligger syd for.
Man kan læse mere om Castilla-Léon og Castilla-La Mancha - og alle de andre spanske vinregioner - ved at klikke her.


Ugens vinøse billede

Her er for en gangs skyld et billede, som vi ikke har fået fra en læser, men som vi selv har taget.

Under en vinrejse til det italienske Veneto besøgte Anker vinhuset Ca’ di Rajo uden for byen San Polo di Piave og tog dette billede af en morsom dekoration i forhallen.
Billedet forklarer sig selv. Sådan kan man lave en flot dekoration – en drueklase af 22 korkpropper bundet sammen af tynd ståltråd.
Se, det kan man jo ikke lave af skruelåg!

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-587
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


587 Druerne til Toscanas Vin Santo tørres som regel på vandrette stråmåtter (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Signature, Spier, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 9. juli ved 6 flasker: 41,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En frisk og levende hvidvin til kun 41,50 kr. (på tilbud ved seks flasker). Mere end fuld valuta for pengene. Vinen fylder munden med sin dejlige druesmag, fine krydring og gode balance mellem syre og sødme. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Road In, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr. Sælges også hos Aldi, Skjold Burne Online

En god Sauvignon Blanc fra newzealandske Marlborough - helt hvad man kan forvente. I smagen citrus, tropiske frugter, nyslået græs og hyldeblomster. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Neo, Verdejo, Rueda, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., Smile Marketing Group

Der kommer gode hvidvine fra det spanske distrikt Rueda, og her er en af dem. Den har en god og harmonisk druesmag med noter af citrus, fersken, ananas og diskrete fadnoter fra fem måneder på franske og amerikanske egefade. Prisen ved seks flasker er meget rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Medalla Real, Santa Rita, Chardonnay, Limarí Valley Gran Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

114,95 kr., Amka

Flot hvidvin - næsten et måltid i sig selv - med en tæt, cremet smag. I smagen citrus, tørrede frugter og nødder samt fint integrerede fadnoter fra ni måneder på barriques.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Uffhofer, Weingut Krämer, Riesling, Rheinhessen Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Lækker hvidvin med en dejlig smag af Riesling-druen. I den let cremede vin er der smagsnoter af friske druer, karamel, blomster - og en lang eftersmag. En ren fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wineck-Schlossberg, Domaine Jean-Marc Bernhard, Riesling, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

199 kr., The Wine Company

Denne økologiske og fornemme hvidvin har en ren og lækker smag af druen Riesling med frisk syre, god sødme og krydring. En af de elegante hvidvine fra Alsace.

stjernestjernestjernestjerne

56 North Solaris Barrique, Guldbæk Vingård, Solaris, Danmark, 2018, lav alkohol (12,5%)

En interessant, frisk og let cremet hvidvin med afrundede fadnoter - men også med en lidt spids syre. Det sidste skyldes måske, at den er tappet for kort tid siden og skal have lidt mere tid på flasken - som i øvrigt er forsynet med skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Châsse, Gabriel Meffre, Syrah, Vin de France, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

64,95 kr., pris på tilbud indtil 9. juli ved 3 flasker: 43 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Okay rosévin til en meget okay pris - 43 kr. ved 3 flasker. Den har noter af jordbær og hindbær - og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Mas, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., Amka

Til prisen en rigtig god rosévin, der er lys rosa i glasset og med en smag, der godt kan forveksles med en hvidvin - med noter fra rødvinsdruen Syrah. En meget anvendelige vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hygge, Vignerons Catalans, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Køge Vinhandel

En fransk rosévin ved navn Hygge - så har vi set det med. Til prisen en glimrende vin, ganske lys, og havde man bind for øjnene kunne man godt tro, at det var en hvidvin. God druesmg, fin krydring, tilpas syre og sødme - lækker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca Bacara, Garnacha, Spansk Vin, Spanien, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Klassisk rosévin, let cremet, fint krydret og med noter af jordbær, hindbær og vandmelon. God og lang eftersmag. Vinen er vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Laforet, Pierre Chainier, Rosé d'Anjou, Frankrig, 2018, lav alkohol (11%)

115 kr., pris ved 12 flasker: 100 kr., Noer & Kofod Wines

En klassisk rosé, en fryd for ganen, lavet på en lokal drue, Grolleau. Med sin lækre sødme og noter af jordbær og hindbær er det en vin, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot, Gamay, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Klassisk rosé i luksusudgave. God, frisk druesmag, jordbær, hindbær, svag citrus og dejlig frugtsødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosé Vorspiel, Burggarten, Spätburgunder, Ahr Feinherb, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 126 kr., Propperiet

Klassisk og meget lækker rosé i den høje prisklasse. Der er noter af jordbær, hindbær og melon. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Castelmaure, Corbières, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 9. juli: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Pæn rødvin, enkel og lidt kort i smagen, men til tilbudsprisen en rigtig god "husets vin". Vinen er lavet på druerne Syrah, Grenache og Carignan.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Fiore, Montepluciano, Lupi Reali, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

90 kr., Vinimondo

En veloplagt rødvin efter Appassimento-metoden med de tørrede druer - det fremgår fint af den sødmefulde, krydrede smag. En lækker vin til mange formål.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chalk Duster, Zinfandel, Californien, USA, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 1. juli ved 2 flasker: 54,50 kr., Irma

Til tilbudsprisen en rigtig god vin, som er meget anvendelig til mange retter. I smagen noter af søde sommerfrugter og krydderier. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Podere Ruggeri Corsini, Barbera d'Alba, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Vinovida

Vinen breder sig i munden og ud i den lange eftermag med en dejlig sødme, en god syre og en fin krydring. En vin i balance og harmoni.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Darons, Jeff Carrel, Languedoc, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Erik Sørensen Vin

Flot rødvin på druerne Grenache, Carignan - og lidt Syrah. Det er en vin med mange facetter - mørke bær, tobak og læder. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

105+1, Cantina della Tora, Barbera, Piemonte, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

Pæn rødvin uden større kompleksitet. Udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lèonus, Cortonesi, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

122 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

Fortræffelig rødvin med en lækker, let "støvet", bred og lang druesmag. I smagen røde kirsebær og mynte.

stjernestjernestjerneØ

Just Fucking Good Wine, Bodegas Neleman, Marcelan, Valencia, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

139 kr., Wineshop

En lidt endimensional rødvin på druen Marcelan, der er en krydsning af Cabernet Sauvignon og Grenache. I den korte smag er der noter af træ fra tolv måneder på fad. Vinen er både økologisk og vegansk. Prisen gør lidt ondt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Badiola, Mazzei, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

139 kr., pris på tilbud: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god kvalitets-vin til en fordelagtig tilbudspris. Vinen er lavet på druerne Sangiovese, Merlot og Petit Verdot. En vin, der aspirerer til at være en supertoskaner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tagua, Bofegas Tagua, Carménère, Valle de Rapel, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

149 kr., PL Vinimport

Flot rødvin med god struktur og noter af mørke bær, slåen og skovbund. Endvidere fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjerne

La Martina, Broccardo, Barbera d'Alba, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

Denne rødvin er lidt kort i munden, måske allerede på vej ned. Den mangler nogle tanniner, noget kant og struktur. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luciano Arduini, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr. Sælges også hos Aldi, Skjold Burne Online

En dejlig Ripasso, tre år gammel og på toppen. Det er en meget tæt vin med mange smagsnuancer og til en yderst attraktiv pris ved 6 flasker. Vinen er lavet på druerne Corvina (60%), Corvinone (20%) og Rondinella (20%).

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen