Gamle druer ved Pyrenæernes fødder
Flere steder i vinens verden eksperimenteres der med gamle lokale druesorter i håb om at finde druer, som er velegnet til de klimaændringer, der følger med den globale opvarmning. En del af de internationale druer har i nogle af de Sydeuropæiske lande allerede svært ved at bevare deres friske syre. Undertiden bliver sukkerindholdet også for højt - hvilket igen medfører problemer med at holde alkoholprocenten i vinen på et behageligt niveau.
Og for såvel de grønne som de blå druer er svampeangreb blevet et stadig større problem som følge af blandt andet hyppigere skybrud.
Et af de steder, hvor både forskere og vinproducenter vender blikket hen i jagten på alternative druer, er det Sydvestlige Frankrig. Her - i området omkring Saint-Mont og Madiran ved fødderne af Pyrenæerne - findes der adskillige meget gamle lokale druesorter. De har tilpasset sig de skiftende klimatiske forhold gennem flere hundrede år, og de fleste af dem er resistente over for både ekstreme temperaturer og diverse svampesygdomme.
Syv ukendte druer
Især en bestemt vinmark på kun 2000 kvadratmeter har særlig interesse, og det er Pédebernade-marken i landsbyen Sarragachies i appellationen Saint-Mont. Det er Frankrigs ældste vinmark, der har fået det blå stempel som historisk monument.
Den er opkaldt efter den familie, der ejede den i tidernes morgen - i dag varetages marken af Producteurs Plaimont, en forening af 1000 vinproducenter og drueavlere. Foreningen har gjort et stort arbejde for at finde frem til navnene på de i alt 21 gamle druesorter i marken - syv af dem er dog forblevet ukendte og er derfor døbt Pédebernade 1 til 7.
En stor del af vinstokkene er fra før vinlusens hærgen i 1800-tallets slutning og har kun overlevet, fordi de står med rødderne i et seks meter dybt lag af sand - noget, som vinlusen, der netop angriber rødderne, bestemt ikke bryder sig om.
En fremtid for Manseng Noir og Tardif
Plaimont har dyrket nogle af druerne i lidt større målestok og har fremstillet mindre forsøgsmængder vin, og to af druerne mener man, har et stort potentiale som fremtidens druer. Det drejer sig om de blå druer Manseng Noir og Tardif, der begge er sygdomsresistente og modner sent - hvilket også er en fordel i et varmere klima.
Begge druer giver også forholdsvis lette og syreholdige rødvine, og hos Plaimont forestiller man sig, at vinproducenterne i såvel Frankrig som i andre lande kunne få glæde af druerne til at give balance i vine med meget høj alkohol og manglende syre og friskhed.
Foreningen har også tænkt sig at lancere en enkeltdrue-vin på Tardif - som blev godkendt til brug for vinfremstilling i Frankrig i 2017.
Ifølge chefvinmageren hos Plaimont, Olivier Bourdet-Pees, er det på høje tid, at man begynder at bruge flere af disse gode gamle resistente druesorter i den franske vinproduktion. Som han har ytret til The Drinks Business, så udgjorde 20 af de kendte internationale druer som fx Merlot og Cabernet Sauvignon 50% af det franske vinmarksareal i 1950. I dag dækker de samme druer hele 90% af arealet.