Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2020



Til venstre ses en illustration af World of Wine med de renoverede lagerhaller og den store åbne plads i midten. Og til højre et kig ind i kork-museet. Foto: World of Wine.

Stort nyt vincenter i Porto

Portvinsbyen Vila Nova de Gaia ved Douro-flodens udmunding får d. 31. juli et nyt stort trækplaster: et gigantisk vin-oplevelsescenter på 55.000 kvadratmeter.

World of Wine (WOW), som det hedder, har været flere år undervejs. Og det er indrettet i såvel nye bygninger som renoverede gamle lagerhaller, der engang var hjem for tusindvis af portvinsfade.
Centret vil blandt andet rumme tre museer, om Porto og portvinens historie, om Portugals omfattende korkindustri og fremstillingen af korkpropper og så et tredje om landets vigtige tekstilindustri.
I en permanent udstilling kan man desuden se en privatsamling på 1000 drikkeglas, hvoraf nogle er hele 7000 år gamle. Samlingen tilhører Adrian Bridge, som er CEO i det store portvinsfirma, The Fladgate Partnership. Det er dette firma, der i sin tid fik ideen til WOW, og som står bag byggeprojektet, der har kostet 105 millioner euro (cirka 783 mio. kr.).

WSET-vinskole


Der vil også være en vinskole, der er akkrediteret af den fornemme britiske skole Wine & Spirit Education Trust (WSET), hvor man kan deltage i kurser for såvel vinnørder som novicer. En chokoladefabrik, hvor man kan følge fremstillingen fra bønne til bar, er der også blevet plads til - chokolade er jo en populær ledsager til den søde mørke portvin.
Når sulten melder sig, kan man vælge mellem adskillige barer og hele ni forskellige restauranter med alt fra traditionelt portugisisk køkken til den højere gastronomi.
I midten af hele herligheden er der en stor åben plads med caféer og udsigt over det historiske Porto.
Man kan læse mere om WOW, og hvad centret har at byde på, ved at klikke her.


Taittingers nye vinhus i Kent vil falde smukt ind i naturen med sit græstag plantet på en base af kalk. Foto: Ashford Borough Council.

Champagnehus bygger vinhus i Sydengland

Flere champagnehuse har et godt øje til Sydengland. Her er et mildt klima og en undergrund, der i høj grad minder om den i Champagne. Og det er ikke med tanke på at fremstille champagne, for den betegnelse må udelukkende bruges om de mousserende vine fra det berømte franske vindistrikt.
Men denne del af England kan give champagnehusene en mulighed for at øge produktionen af elegante boblevine. At ekspandere inden for selve Champagne er nemlig stort set umuligt - appellationens grænser ligger fast, og muligheden opstår kun, når der kommer allerede anlagte vinmarker til salg.
Den første - og indtil videre eneste - engelske mousserende vin fremstillet af et champagnehus så dagens lys i 2018, da Vranken-Pommery lancerede vinen Louis Pommery England.
Også Taittinger har gjort sin entré på engelsk jord, da champagnehuset plantede sine første vinstokke i det sydengelske Kent i 2017 - og sidste nyt er, at huset har opnået byggetilladelse til et vinhus på 1390 kvadratmeter.

Kapacitet til 400.000 flasker årligt


Domaine Evremond skal vinhuset hedde, og det bliver opført i udkanten af den idylliske landsby Chilham, som er en ren turistmagnet om sommeren.
Vinhuset kommer også til at ligge i et af de områder, som de britiske myndigheder har døbt Area of Outstanding Natural Beauty (AONB), så der vil garanteret være en hel del turister, der lægger vejen forbi.
Ud over et vineri vil det nye byggeri derfor ligeledes rumme et besøgscenter med mulighed for smagninger og omvisninger.
Totredjedele af vinhuset vil være underjordisk - kun besøgscentret vil rage op over jorden. Og når byggeriet er færdigt, vil det have kapacitet til at fremstille 400.000 flasker mousserende vin årligt.
Indtil videre har Taittinger tilplantet 28,5 hektar af de i alt 69 hektar, som champagnehuset i sin tid købte, og druerne er (naturligvis) de tre klassiske champagnedruer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Første mousserende vin fra Domaine Evremond forventes at blive frigivet til salg i 2023.


Forsiden på Maneuvering Rosé With Style.

En bog om rosévin

Selv om rosévin er mere populær end nogensinde før, så findes der stadig folk, som giver vinen fingeren nedad og med foragt i stemmen kalder den for en tøsevin. Nogle går endda til yderligheder - i en af de førende danske aviser kunne man for nogle år siden fx læse en nedgørende artikel om rosé med titlen ”Rosévin er som et afbrudt samleje”, skrevet af avisens faste vinskribent.
Med den slags absurde fordomme skal der en vis portion mod til at skrive en bog om rosé. Men det er ikke desto mindre, hvad den amerikanske sommelier og vinunderviser Charles Springfield har gjort. Maneuvering Rosé With Style hedder bogen, som endnu ikke kan købes herhjemme, men kan downloades som e-bog hos Amazon.com for det, der svarer til cirka 65 kr.

Rosé er en palet af vine


Som Charles Springfield skriver i sin bog, der i høj grad gør op med myter og fordomme, så er rosévin ikke kun den lette, lyserøde vin fra Provence. Sandt nok, så er det den provencalske udgave, der er den mest trendy, og som vinproducenter rundt om i verden efterligner i stor stil. Men rosé består af hele paletten - fra de sart lyserøde og lette til de fyldige, mørke og næsten rødvinsagtige, der kræver mad på bordet. Altså en bred vifte af meget forskelligartede vine.
I bogen opruller Springfield historien bag rosé og de forskellige fremstillingsmetoder, ligesom han fortæller om de vigtigste rosé-distrikter og om de druer, der fortrinsvis bliver anvendt til vinen. Tip til sammensætning med mad er der selvfølgelig også blevet plads til på bogens 189 sider.
Det er dejligt med en bog udelukkende om rosévin - og især når den, som Maneuvering Rosé With Style er skrevet i et let læseligt, underholdende og konverserende sprog.


Drueklase angrebet af svampesygdom. Foto: Wikipedia/Oliver Macdonald.

Angreb på vej retur i Bordeaux

Som vi nævnte i uge 26 har svampesygdommen meldug bredt sig i vinmarkerne i Bordeaux siden midten af maj efter en periode med kraftig nedbør. Og der er tale om et meget voldsomt og udbredt angreb - som dog heldigvis ser ud til at være kommet under kontrol. Varmt og tørt vejr i starten af juli har stort set stoppet angrebet, så nu håber man i Bordeaux, at regnen ikke vender tilbage for fuld styrke.
Languedoc har ligeledes været hårdt angrebet af svampesygdomme - men også her har et bedre vejrlig nu hæmmet udbredelsen.
I år har det i det hele taget været de sydfranske vindistrikter, der har været hårdest ramt af meldug og vinskimmel, mens de nordligere beliggende distrikter ikke har haft de store problemer. Det gælder fx Borgogne, som stort set er sluppet for angreb.


Millésime Bio er et tilløbsstykke for såvel økologiske vinproducenter som for vinimportører fra hele verden.

Millésime Bio 2021

Verdens største branchemesse for økologiske vine, Millésime Bio, har gennem de 27 år, den har været afholdt, været en stigende succes. Stadig flere udstillere og besøgende fra hele verden er år efter år valfartet til udstillingscentret i det sydfranske Montpellier for at smage og indgå aftaler. Og der er ingen tvivl om, at succesen vil fortsætte, når messen løber af stabelen fra d. 25. til 27. januar 2021 - hvis corona-krisen og sundhedsmyndigheder tillader det til den tid.

Stor interesse fra udstillerne


For at kunne leve op til afstandskravet har arrangøren af vinmessen, SudVinBio, sat et loft på 950 stande ved næste udgave af messen - sidste år deltog i alt 1300 udstillere.
Udstillerne har kunnet tilmelde sig branchemessen fra og med d. 22. juni - og tilmeldingerne fra især de franske vinproducenter er bogstavelig talt væltet ind.
Den ekstra store interesse er ifølge Vitisphere kommet bag på SudVinBio, der kun to dage efter åbningen for tilmelding måtte oprette en venteliste - og man er ikke i tvivl om, at den ender med at blive rekord lang. Udstillere af økologisk spiritus, øl og cider kan stadig kan melde sig til uden venteliste.

Behov for en branchemesse


Ifølge Millésime Bios projektdirektør, Olivier Goué, skyldes de utroligt mange tilmeldinger blandt andet, at så mange andre vinbranchemesser er blevet aflyst, og at vinproducenterne nu har et ekstra stort behov for at indgå handler med denne verdens vinimportører.
Men der er heller ingen tvivl om, at Millésime Bios stigende succes også afspejler den stadig større interesse hos forbrugerne for økologisk vin.
Man kan læse mere om branchemessen ved at klikke her.


Den nye smarte gaveæske kan åbnes og lukkes igen med en indbygget "knap".

En papirskal som gaveæske

I umindelige tider har champagnehuset Ruinart anvendt den gængse form for gaveæske til sine champagneflasker - altså en fin firkantet papæske med husets navn på.

Men nu er det slut - Ruinart, der blev grundlagt i 1729 og dermed er det ældste eksisterende champagnehus - har skabt en ny miljøvenlig og genanvendelig gaveæske. Æsken, der følger champagneflaskens form, er lavet af papir, og det er træ fra bæredygtige skove rundt om i Europa, der har leveret papirmassen. Der indgår naturligvis hverken plastic eller lim i nyskabelsen.

Inspireret af kalk og sommelierer


Ifølge Ruinart har den nye æske et 60% mindre CO2-aftryk end den gamle - ligesom den er hele ni gange lettere.
Det har taget to år at udvikle gaveæsken, og dens kridhvide let strukturerede overflade er dels inspireret af det hvide klæde, som sommelierer vikler omkring flaskerne, før de placeres i spanden med isvand - dels af de i alt otte kilometer lange kældergange og huler, hvor Ruinarts champagneflasker ligger og modner.
Crayères kalder man disse gange, som oldtidens romere huggede ud i den hvide kalkundergrund under champagnebyen Reims - kalkblokkene brugte de som byggemateriale. I dag anvendes denne labyrint af kældergange til modning af champagne af flere af champagnehusene.


INRA's forsøgsmark i Languedoc. Foto: INRA.

Tørkeproblemer i Languedoc

Vinstokke skal ikke have al for megen vand - sparsom vanding får rødderne til at søge længere ned i jorden, hvor der er gavnlige næringsstoffer.
Men vand skal vinstokkene jo have, og på grund af den globale opvarmning er det blevet stadig sværere at skaffe vand til vinmarkerne i visse områder af det sydfranske Languedoc. Det gælder blandt andet i La Clape, der ligger tæt ved kysten, og hvor der i gennemsnit kun falder 300 mm nedbør årligt. Her kæmper vinstokkene for at overleve på den smule regn, der tilfalder dem.

Vanding med renset spildevand


Men hjælpen er på vej i form af projektet Irri-AltEau, der blev søsat i 2013 af en række organisationer og vinhuse - heriblandt det franske institut for landbrugsforskning INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique) og to kooperativer i Languedoc, Gruissan og Coursan.
Projektet går ifølge Vitisphere ud på at undersøge, om man kan bruge renset spildevand til at vande vinstokkene med - om kvaliteten er god nok, om det påvirker smagen af vinen osv.

Kan skære ned på gødningen


Det rensede vand får man fra spildevandsrensningsanlægget Narbonne-Plage, og indtil videre er der udelukkende blevet vandet med det på forsøgsbasis i INRA’s forsøgsmark i Languedoc. Og resultaterne er lovende. Ikke nok med, at vandets kvalitet lever op til forventningerne - det bidrager også med gødning af markerne. Og det i en sådan grad, at det er muligt at skære ned på den sædvanlige mængde tilsatte gødning med 50% til 70% afhængig af, hvor meget vand, man tilfører vinstokkene.
Til vinter breder man projektet ud til også at omfatte andre vinmarker - i første omgang marker, der tilhører nogle af de to kooperativers medlemmer. Til næste år vil det rensede spildevand højst sandsynligt blive tilgængeligt for at større antal vinproducenter i Languedoc.


Vil lokke turisterne til

Hvis nogle af vores læsere skal på sommerferie i champagnebyen Reims, så har de muligheden for at få en gratis flaske champagne med hjem - dog efter "først til mølle" princippet.
Reims’s byråd, Grand Reims, og byens turistkontor har nemlig lanceret projekt ”Pour un été royal: champagne” (champagne for en fantastisk sommer), hvor de første 3000 feriegæster, der besøger byen, får en gave i form af en flaske champagne. Projektet er et forsøg på at lokke flere besøgende til byen - og få dem til at spendere nogle penge lokalt.
Byrådet har købt de ligeledes 3000 flasker hos 68 af de mange små selvstændige champagneproducenter - og har betalt i alt 50.000 euro (cirka 373.000 kr.) for flaskerne.

Skal opfylde visse krav


Men man får ikke sådan bare lige stukket en flaske i hånden - man skal ”arbejde for føden”. For det første skal man have overnattet to nætter i et lokalt hotel eller pensionat (Airbnb gælder ikke), og for det andet skal man have spist på en ligeledes lokal restaurant - og det må ikke være en fastfood restaurant.
Derudover skal man have købt sig til en eller anden fritidsaktivitet - det kan fx være en biograftur, leje af mountain bikes eller et besøg i et champagnehus.
Når man kan sætte et tjekmærke ved det hele, kan man lægge vejen forbi turistkontoret i Reims og hente sin flaske champagne - mod den fornødne dokumentation selvfølgelig. Projektet løber indtil 30. september.
Opskriften på, hvad man skal gøre - samt mere info om ”Pour un été royal: champagne" - kan fås ved at klikke her.

15.770 lukkede restauranter

Da Danmark lukkede ned, lukkede restauranterne - hvilket igen gik ud over de mange vinimportører, der leverer vinene til maden.
Efter genåbningen er der heldigvis kommet gang i hjulene igen hos restauranterne - dog har nogle af dem ikke kunnet klare det økonomiske pres under nedlukningen og har måttet dreje nøglen om.
Helt galt står det til i USA, hvor 15.770 restauranter ifølge analysefirmaet Yelp har lukket og slukket permanent siden lockdown i marts måned. Californien tegner sig for 14,4% af de lukkede restauranter, fulgt af Texas med 8,5% og New York med 8,4%.
Og flere restauranter forventes at slutte sig til den triste liste - Covid-19 er stadig ikke under kontrol, og de californiske restauranter og barer fik igen påbud om at lukke ned midlertidigt af statens guvernør, Gavin Newsom - dog må udendørs etablissementer fortsat holde åbent.
Situationen går naturligvis hårdt ud over de amerikanske vinproducenter og de, der leverer vine til restaurantsektoren.

En lille skarp til hjernen

Vi elsker at nævne, når der er nyt om forbindelsen mellem et godt helbred og vin og andre alkoholiske drikke - og det er der faktisk relativt ofte.

Som nu fx den undersøgelse omkring ældre menneskers alkoholvaner og kognitive evner, som for nylig blev afsluttet af et hold forskere fra University of Georgia College of Public Health.
Forskerne tog udgangspunkt i en anden og meget omfattende undersøgelse af helbredet blandt 19.877 ældre amerikanere, Health and Retirement Study. Deltagernes gennemsnitsalder var 62 år og omkring 60% af dem var kvinder. Forskerne indhentede data om deres helbred, levevaner og kognitive funktioner og fulgte deres helbredsmæssige udvikling fra 1996 til 2008.

Bedre kognitive evner end afholdsfolkene


I den nye undersøgelse analyserede og sammenlignede forskerne deltagernes alkoholforbrug med udviklingen i deres kognitive formåen - noget som med jævne mellemrum var blevet kortlagt via tests af deres hukommelse, mentale status og ordforråd. Og forskerne fortsatte undersøgelsen med de samme deltagere over endnu en årrække.
Det viste sig, at de deltagere, der havde et lavt til moderat forbrug af vin og anden alkohol (otte genstande ugentligt for kvinder og fjorten for mænd) konsekvent under hver test udviste en bedre kognitiv formåen end de deltagere, der aldrig rørte en dråbe alkohol.

Andre undersøgelser


Hvorfor det forholder sig sådan, kan forskerne ikke komme med et bud på - det må fremtidige undersøgelser redegøre for. Man kan downloade hele den nye undersøgelse ved at klikke her.
Det er dog ikke første gang, forskere har opdaget en gunstig forbindelse mellem alkoholforbrug og de små grå cellers præstationsevne. I uge 32 2017 nævnte vi fx, at et forskerhold havde fundet frem til, at ældre mennesker med et moderat til endog kraftigt forbrug af rødvin havde en mindre risiko for at udvikle demens. I dette tilfælde mente man, at det var stoffet resveratrol, som findes i netop rødvin, der var årsagen til den nedsatte risiko.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* VinGuruen er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Henrik Poulsen.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

Henrik Poulsen (f. 1971) er født i Nexø, hvor hans vininteresserede forældre tidligt introducerede ham for god vin. I en alder af kun 14 år begyndte han at købe og samle på fine vine, og pengene tjente han ved efter skoletid at arbejde som køkkenassistent på et hotel.
Efter flere års studier til ingeniør i København besluttede Henrik Poulsen sig i 1997 for at gøre sin altoverskyggende hobby, vin, til sin levevej. Han fik job i Knud Jørgensen & Helmbæk Vinhandel i Hellerup og tog sideløbende en uddannelse inden for handel, markedsføring og ledelse på Niels Brock.
Efter endt uddannelse og senere også et job hos Kjær & Sommerfeldt i Gl. Mønt drømte han om at uddanne sig til Master of Wine (MW). Målet var at forberede sig grundigt ved at rejse rundt i vinens verden og bruge et års tid i hver af de mest betydningsfulde vinregioner i verden, Sydeuropa, Californien, Sydamerika, Sydafrika og Australien.
Turen startede i Bordeaux hos det danskejede Château de Haux, hvor han assisterede med slottets vinsalg på fransk jord. Efter 14 måneder blev næste stop Newton Vineyards i Napa i år 2000.
Den store dannelsesrejse rundt til kontinenterne blev indstillet, og i de følgende seks år fik Henrik Poulsen for alvor jord under neglene og et godt kendskab til den amerikanske vinbranche.
Uddannelsen til Master of Wine blev også lagt på hylden efter WSET Advanced Level blev bestået med særlig udmærkning i 2005.
Henrik Poulsen er stadig at finde i Napa - dog ikke hos Newton Vineyards, som han forlod i 2006 for et job som assisterende vinmager hos nyopstartede Alpha Omega Winery i Rutherford. Her arbejdede han tæt sammen med den berømte vinkonsulent Michel Rolland.
Sideløbende med jobbet på Alpha Omega Winery grundlagde Henrik Poulsen i 2010 sit eget vinhus, Release Winery. Her satser han på en lille mængde rødvin af høj kvalitet på Cabernet Sauvignon. Det bliver fortsat kun til omkring 1000 flasker årligt - hvoraf hovedparten sælges direkte i USA. Nogle enkelte flasker finder dog vej til Europa via den danske importør KK Wine og er også at finde i nogle af Danmarks mest eksklusive restauranter, herunder Geranium og Alchemist.
I 2013 blev Henrik Poulsen rekrutteret til at lede et nyt ambitiøst vinprojekt i Napa, Acumen Wine. Med et budget på omkring 500 mio. kr. og mere end 50 hektar vinmarker af ypperste kvalitet var der store planer for fremtiden. Her arbejdede han først som vinmager og senere også som ansvarshavende direktør, indtil han blev præsenteret for et tilbud om at vende tilbage til Alpha Omega Winery. Her har Henrik Poulsen siden april 2019 været ansat som vinmager og atter genoptaget samarbejdet med Michel Rolland. Vinene fra Alpha Omega forhandles i Danmark af Juul's Engros.
Adresse: HP Wine Consulting LLC, 76 Cercado Court, Napa CA 94559, henrik@releasewinery.com, www.releasewinery.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan laves drinken?

Steen Sørensen fik sidste år i Italien en lækker og meget sommerlig drink på en fortovsrestaurant. Den hed vist nok Mimose - ligesom planten. Nu vil han godt vide, hvordan den laves.

Den hedder faktisk Mimosa, og opskriften er ret enkel: Man blander lige dele champagne – eller lignende mousserende vin – med iskold, friskpresset appelsinsaft. Hæld først saften i et afkølet champagneglas og derefter vinen. Og pynt eventuelt med en strimmel appelsinskal.
Hvis man tilføjer Grand Marnier, får man en Grand Mimosa.
Man mener, at denne enkle cocktail blev opfundet i 1925 på Hotel Ritz i Paris. I England kalder man den ikke Mimosa, men Buck's Fizz. Efter sigende blev den første gang skænket i 1921 i Buck's Club i London.



Ugens vinøse billede

Druer holder af sol og varme, men det kan også blive for meget af det gode. Her gemmer en endnu grøn drueklase sig bag vinstokkens løv. Det er Ole Simonsen, der har taget billedet i udkanten af bjerglandsbyen Gigondas i Rhônedalen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-591
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


591 Landskabet er dramatisk i Rotenfels an der Nahe (foto © DWI).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...............
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giol, Prosecco Treviso, Italien, 2018, lav alkohol (11%)

120 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

Denne Prosecco smager godt. Den er både økologisk og vegansk, har fine bobler i glasset og tilpas mousse i munden. Fin som den er, eller i blandinger, fx med Aperol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eugene lll, Pinot Noir, Champagne Blanc de Noir, Frankrig, lav alkohol (12%)

330 kr., pris ved 6 flasker: 295 kr., Noer & Kofod Wines

Lækker champagne udelukkende på "noir" druer. Der er fine, stadige bobler, tilpas mousse i munden og i smagen noter af ristet brød og en tør note, der gør, at vinen egner sig bedre til fisk end til kransekage.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Mongillon, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Glimrende hvidvin, lidt til den søde side, lavet på druerne Clairette, Viognier og Bourboulenc. Vinen er cremet og med en lang eftersmag og noter af honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Claes Schiefer, Riesling, Mosel Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Vinovida

Glimrende hvidvin med en bred og lang smag af druen Riesling. Ikke så sød, som mange andre hvidvine fra Mosel, men med en fin, lille sødme, der balanceres af en sprød syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Amantes, Vinas E Adegas Galegas , Albariño, Rías Baixas Semi Seco, Spanien, 2019, lav alkohol (12%)

92 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

Ikke meget tør og ikke meget sød", står der på etiketten, og det er en meget god beskrivelse af denne lækre hvidvin. I smagen kan den minde lidt om en Riesling. Igen en af disse fortræffelige hvidvine fra det spanske Galicien. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Riesling, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 2 flasker: 110 kr., Skjold Burne

Dette er en Riesling, og den smager som en Riesling - en virkelig god oplevelse. I smagen noter af citron, appelsin og lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Econic, Bonterra, Chardonnay, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 6. august: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dejlig, økologisk hvidvin med god Chardonnay-smag og noter af tropiske frugter, ananas og honning. I slutningen lidt bitre noter, som det hvide i en grapefrugt, der gør vinen god til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

56 North Riesel, Riesel, Danmark, 2018, lav alkohol (10,5%)

Riesel, som denne hvidvin er lavet på, er - som navnet antyder - en forædling af Riesling-druen. Det er en frisk og mild vin med citrussmag og en pæn portion syre. Vingården har ikke chaptaliseret den (tilsat sukker), idet man ønskede at se, om en lav-alkohol vin (kun 10,5%) kunne være interessant for danskerne. Det er denne vin bestemt - men den bør netop på grund af syren drikkes til mad og gerne til lidt fede fiskeretter. Men drik den endelig ikke køleskabskold - lad den stå 5-10 minutter på bordet, før den serveres. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Pargues, Domaine Servin, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

200 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

En forførende dejlig hvidvin, cremet og med en vis sødme. Den har en bred druesmag, fin krydring, mineralske noter og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mimi en Provence, Le Vins Bréban, Coteaux Varois en Provence, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

130 kr., pris på tilbud indtil 26. august ved 2 flasker: 107,50 kr., Skjold Burne

Lækker og let rosé med tyngde i kvaliteten. Den er lavet på druerne Grenache og Syrah og er ganske lys laksefarvet. En god sommervin med syre og sødme i fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bodewell, Pinot Noir, Mendocino, Californien, USA, 2017, lav alkohol (13%)

139 kr., Wineshop

Smagen af druen Pinot Noir træder fint frem i denne gode rosévin. Vinen har noter af kirsebær og jordbær og et lille tørt bid, der gør den oplagt til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's, Thomas Hardy & Sons, South Eastern Australia, Australien, 2019, middel alkohol (14%)

74,95 kr., pris på tilbud indtil 6. august ved 6 flasker: 33,17 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Lækker rødvin på druerne Cabernet, Shiraz og Merlot med hele det australske udtræk: fylde, sødme, blødhed, mørke bær, blommer, krydderier ... og til en helt usædvanlig attraktiv tilbudspris. Et plus til ethvert grillparty. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Nero di Troia, Masseria Supreno, Puglia IGP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

99 kr., Vinimondo

En lige-ud-ad-landevejen rødvin, enkel og lidt kort i smagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Ibis, Sarotto, Barbera d'Asti, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 6. august: 50 kr. Sælges også i Kvickly., SuperBrugsen

Tre år gammel rødvin, der lidt hurtigt taber pusten til en eftersmag med tørhed og bitre noter, der gør vinen til en udpræget madvin, fx til grillparty og stegeskorper. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Malijay, M.de Malijay, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 95 kr., Propperiet

En dejlig Rhône-rødvin, helt som sådan en skal være på de traditionelle druer Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den har en vis tørhed og en lille charmerende sødme. Lang eftersmag. En rigtig lækker vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Verso, Fossalta di Piave, Primitivo, Primitivo di Manduria, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 6. august ved 6 flasker: 49,83 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En kraftig og vellavet rødvin med frugtfylde og noter af røde bær, krydderier og vanilje. Den lever helt op til de forventninger, man kan have til en italiensk Primitivo.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

200 kr., pris på tilbud indtil 26. august: 165 kr., Skjold Burne

En lækker, økologisk rødvin med en charmerende sødme. Den lette vin på druen Pinot Noir egner sig både til terrassen, til en frokost og til en let middagsret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tagua Tagua, Cabernet Sauvignon, Valle del Rapel Family Reserve, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

249 kr., PL Vinimport

Stor og vidunderlig rødvin, fløjlsblød og med noter af brombær, solbær, slåen og et strejf af fadlagring. Lang, eksklusiv og "støvet" eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen