Foto: Wikipedia/Donovan Govan.
Hvidløg i vinmarken
Meldug er en evig plage for vinproducenterne rundt om i verden. Svampesygdommen angriber vinløvet og druerne og kan gøre et betydeligt indhug i høstmængden. Nogle producenter sprayer med svovl, mens andre anvender syntetiske svampemidler for at forhindre svampen i at brede sig.
Men nu har en vinmarksspecialist fra Champagne, Anthony Chaudron, med succes forsøgt sig med en anden - og yderst bæredygtig - metode, nemlig en hvidløgs-spray, som han selv producerer.
Sprayen er fremstillet på økologiske hvidløg fra Lorraine-området, der er blevet udblødt i olie i 24 timer. Til sidst er hvidløgspastaen blevet fortyndet til en spray med opsamlet regnvand.
Påføres længe før høsten
Anthony Chaudron har afprøvet sprayen i en 9 hektar stor vinmark i Champagne, og alt tyder på, at den virker og bremser et påbegyndt angreb. hvidløg indeholder en høj koncentration af allicin, en svovlbaseret syre, der giver løget dets karakteristiske lugt - og som får melduggen til at flygte fra vinstokkene. Chaudron påfører sin hvidløgs-spray længe før, druerne skal høstes, så de ikke påvirkes af aromaen.
Ifølge vinmarksspecialisten bryder brugen af sprayen ikke på nogen måde med de ellers nok så strenge vindyrkningsregler i Champagne - og så er den endda billigere at anvende end svovl-spray.
Modne blå druer hos Nordlund Vingård.
Hjælp søges til druehøst i Avedøre
Så er det snart drue-høsttid i Danmark. Og hvis man har lyst til at prøve kræfter som høstarbejder, har man chancen hos Nordlund Vingård i Avedøre.
Vinbonde Miriam My Sandra Arcerito efterlyser frivillige, som kan hjælpe hende med at få druerne i hus. Datoen ligger endnu ikke fast - det kommer an på vejret - men Miriam håber, det bliver midt i oktober. Hun vil løbende udsende information til alle, der tilmelder sig.
På grund af Covid-19 vil høsten højst sandsynligt strække sig over flere dage, så der ikke deltager for mange på samme tid.
Hvis man har lyst til at komme med på listen over frivillige høstarbejdere, skal man sende en mail til Miriam på
ma@vincenter.dk - og gerne med oplysning om, hvilke dage man har tid til at komme. Det kan være såvel hverdage som weekender.
DWWA's fineste udmærkelse, medaljen Best in Show, som blev givet til i alt 50 vine.
Mere end 13.000 medaljer ved DWWA
Som vi nævnte
i uge 37, så har 116 dommere brugt hele august måned på at blindsmage sig gennem 16.518 vine ved konkurrencen Decanter World Wine Awards (DWWA) i London.
Nu er resultatet offentliggjort, og ud af de mange vine opnåede 50 den fineste medalje, Best in Show, 178 fik en medalje af platin, 537 af guld, 5234 af sølv og 7508 af bronze.
De franske vine blev belønnet med det største antal Best in Show medaljer, nemlig tolv styk, som blev givet til vine fra Bordeaux, Alsace, Bourgogne, Champagne, Provence og Loire. Italien kom ind på en andenplads med otte medaljer for vine fra Piemonte, Trentino-Alto Adige, Toscana, Umbrien og Sicilien. Flere af disse italienske Best in Show vine var fremstillet på mindre kendte druer som fx Lagrein, Kerner, Carricante og Sagrantino.
Ingen danske men flere svenske vine
Australien snuppede tredjepladsen med i alt seks af top-medaljerne for vine fra Barossa Valley, McLaren Vale, Adelaide Hills, Clare Valley og Eden Valley.
Og så var der alle de andre medaljer og de mange andre og mindre kendte vinlande, som fx Japan, Peru, Egypten, Colombia og Armenien, der deltog med røde, hvide, søde og boblende vine.
Der var ingen danske vine med til denne verdens største vinkonkurrence - men Sverige deltog med flere vine fra to forskellige vingårde, hvoraf en enkelt vin erobrede en bronzemedalje.
Man kan se listen over samtlige medaljevine - og selv søge på lande, medaljetyper osv. - ved at
klikke her. Og så kan man jo gå på jagt efter de prisvindende vine på det danske marked.
For 500 mio. kr. kan denne vinejendom blive din. Foto: Sotheby's International Realty.
Vinejendom til 500 mio. kr.
Ejendomsmæglerfirmaet Sotheby’s International Realty har for nylig sat en kolossal vinejendom, Mount Ida i staten Virginia, til salg til en ligeså kolossal pris på 75 millioner dollars (cirka 500 mio. kr.). Hvis ejendommen bliver solgt til udbudsprisen, bliver den ifølge Wall Street Journal Virginias dyrest solgte ejendom nogensinde.
Foreløbig er Mount Idas vinmark på kun 8 hektar, men der er forberedt en udvidelse på hele 61 hektar, og hvis den nye ejer vælger at tilplante arealet, bliver det statens største vinmark.
Med præsidenter som naboer
Ud over vinmarken omfatter den i alt 1822 hektar store ejendom et vineri, et ølbryggeri, 26 mindre udlejningsvillaer, restaurant til 250 gæster, adskillige event-områder, en gokart bane, 20 søer og et hav af andre faciliteter. Hovedhuset er på 1114 kvadratmeter og selvfølgelig indrettet med den rene luksus.
Som nabo får den nye ejer blandt andet Monticello, som var bolig for USA’s tredje præsident, Thomas Jefferson, og stedet, hvor han i 1773 anlagde sin vinmark. Den anden nabo er Trump Winery, som tilhører den nuværende præsident og en af hans sønner.
Man kan læse mere og se flere billeder af den fantastiske vinejendom ved at
klikke her.
Fra vinderfilmen med titlen "Be our guest".
Sjov film om vinnydelse i en corona-tid
Over alt i verden har mennesker måttet omstille sig på en helt anden hverdag - hjemmearbejde, indskrænket social kontakt, ingen restaurant- og barbesøg osv.
Det har fået det amerikanske vinmagasin Wine Spectator til at udskrive en video-konkurrence, der skal vise, hvilken rolle et godt glas vin på hjemmebane har spillet i denne prøvelsernes tid. Og det er der kommet rigtig mange sjove videoer ud af
Vinderen, "Be our guest", viser en kvinde, der lidt slukøret sidder alene foran fjernsynet, men så sker der pludselig noget uventet …
Det er en yderst opfindsom, sjov og charmerende lille film, som kan ses ved at klikke her. På samme link finder man også de film, der erobrede anden- og tredjepladsen samt flere film, der har fået en udmærkelse.
Vinlandskabet i Royal Slope er et imponerende syn set i fugleperspektiv. Foto: Washington State Wine.
Endnu en amerikansk AVA
Appellationsbetegnelsen AVA (American Viticultural Area) er amerikanernes svar på franskmændenes AOP (Appellation d'Origine Protégée) - der førhen hed AOC.
I øjeblikket har USA 248 AVA’er i 33 forskellige stater, og flere kommer til med jævne mellemrum. Som fx området Royal Slope i staten Washington, der for nylig fik det blå stempel som AVA i Columbia Valley AVA. Det er ofte sådan, at en appellation ligger i en større AVA, som så igen måske befinder sig i en endnu større AVA - fro at gøre det hele endnu mere indviklet ... Og så må vinproducenterne i den mindste AVA selv bestemme, hvilken af de tre appellationer, der skal stå på vinetiketterne. Som regel vælger producenterne med stolthed deres egen mindre AVA.
Plads til flere vinstokke
Den nye Royal Slope AVA adskiller sig fra resten af Columbia Valley ved sine mange forskellige jordtyper, der igen gør det muligt med succes at dyrke mere end 20 forskellige druesorter.
Vinmarkerne er generelt også plantet højere oppe end i de omgivende AVA’er - i gennemsnit i 400 meters højde, hvor temperaturen er køligere, og vinene derfor præget af frisk frugt og en fin syre.
Royal Slope AVA breder sig over 63.288 hektar, hvoraf kun de 770 hektar i øjeblikket er beplantet med vinstokke.
Nonner vil have eget vineri
I gamle dage var det helt almindeligt, at klostre rundt om i Europa fremstillede deres egen vin, likør eller øl. Helt så almindeligt er det ikke i dag - og da slet ikke, når det er en nonneorden, der står bag.
En sådan nonneorden er Fraternite Notre Dame, der har sit moderkloster i Chicago. Ordenen har længe ønsket at opføre et vineri og et bryggeri på en 38 hektar stor grund, som den ejer i udkanten af byen Marengo cirka 100 kilometer vest for Chicago. Ud over faciliteter til fremstilling af vin og øl vil nonnerne også opføre et plejehjem, et hospice og en kostskole på grunden.
Men selv om nonnerne ejer grunden, har de måttet kæmpe i de sidste fem år for at få lov til at bygge på den. I 2015, da de offentliggjorde deres projekt, vakte det alt andet end begejstring i nabolaget. Man frygtede al den larm, der nødvendigvis følger i kølvandet på et større byggeri.
Endelig er der givet grønt lys
Der blev lavet en lokal underskriftsindsamling mod projektet, og man forsøgte ligeledes at få det stoppet ad retslig vej. Herefter fulgte det ene retslige opgør efter det andet. Men nonnerne nægtede at kaste håndklædet i ringen, og nu ser det omsider ud til, at de får lov til at tage det første spadestik.
Myndighederne i McHenry County, hvor Marengo ligger, har nemlig givet dem grønt lys til at opføre et 1400 kvadratmeter stort vineri og bryggeri samt et smagerum og en butik, hvor de kan sælge deres vin og øl. Kostskolen kan nonnerne også gå i gang med at bygge, mens resten af planerne må vente, så nabolaget lige kan nå at hvile ørerne.
Nyhøstede Chardonnay-druer i Champagne. Foto: CIVC.
Et hårdt år for champagne
Indtil bidere har 2020 budt på rigeligt med strabadser for champagnehusene og for Champagnes mange drueavlere. De ædle bobler skænkes jo frem for alt i glassene, når der er noget at fejre - bryllupper, runde fødselsdage osv. Og den slags har det naturligvis knebet gevaldigt med på grund af Covid-19.
Champagnes vinråd, Comitè Champagne, regner med, at salget af distriktets bobler - når året er omme - vil være 1,7 milliarder euro (cirka 13 mia. kr.) mindre end i 2019.
Ud over den markante nedgang i salget har champagnehusene, drueavlerne og deres organisationer også haft en langvarig kamp omkring maksimumgrænsen for årets høst. Netop på grund af det dalende salg har det været nødvendigt at sænke barren, og det har - som vi nævnte i uge 35 - skabt hede diskussioner. Barren endte på 8000 kg druer pr. hektar - cirka 2000 kg mindre end normalt.
Druer af super kvalitet
D. 17. august lød startskuddet til druehøsten i Champagne - hvilket var det tidligste startskud i distriktet nogensinde - og siden da har omkring 120.000 høstarbejdere haft travlt i vinmarkerne.
Nu er høsten i hus - og nu har champagnehusene og drueavlerne igen grund til at smile efter et problemfyldt år. For selv om høsten er noget mindre end normalt på grund af den ændrede maksimumgrænse, så er druerne af superb kvalitet - nøjagtig ligesom i 2018 og 2019. Og det har fået Comitè Champagne til at tale om en unik trilogi - tre top-år i træk, når det gælder druekvaliteten. Det betyder ligeledes, at der er rigeligt med potentiale til at skabe nogle fantastiske årgangschampagner - som man måske en dag vil kunne skænke i glassene og fejre, at der er sat et endeligt punktum for Covid-19.
Diego Planeta.
Siciliens Diego Planeta er død
Diego Planeta er død i en alder af 80 år. Han var ikke kun en af Siciliens mest anerkendte vinproducenter, men også manden, der for alvor satte siciliansk vin på det internationale vinkort.
I sin egenskab af præsident for kooperativet Cantine Settesoli gjorde han mangt og meget for at forbedre kvaliteten af siciliansk vin, ligesom han i samarbejde med Instituto Regionale della Vite e del Vino (IRVV) anlagde forsøgsvinmarker med internationale druesorter - hvilket dengang i 1980’erne var noget helt nyt på den italienske ø. Man kan læse mere om Planeta i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
Den ægte flaske Jack Daniel's og så gummiudgaven, der er lige til at bide i - hvis man er en hund.
Whiskeyflaske til vuffen
I haverne i USA løber der hunde rundt og leger med en gummiflaske, der i høj grad minder om en flaske af det berømte amerikanske whiskeymærke Jack Daniel’s.
Det er Vip Products, der fremstiller det populære stykke hundelegetøj - og som har efterlignet såvel flaskens form som den hvide skrift på den sorte etiket.
Gummiflaskens navn er ”Bad Spaniels” i stedet for Jack Daniel’s, og i stedet for ”Old No. 7” og “Tennessee sour mash whiskey”, står der “ The Old No.2 on your Tennessee carpet”. Legetøjet blev lanceret i 2014, hvilket udløste et brev fra Jack Daniel’s til Vip Products med krav om øjeblikkeligt at ophøre med fremstillingen af flasken. Det nægtede producenten, som i stedet valgte at få sagen prøvet ved retten. Og her faldt dommen for nylig ud til Vip Products fordel, idet dommeren mente, at der var tale om en uskadelig og humoristisk efterligning.
Kan ikke se humoren
Hos Jack Daniel’s kan man bestemt ikke se humoren i, at Fido skal have lov til at sætte tænderne i en efterligning af whiskeyflasken, og producenten har derfor valgt at appellere til en højere retsinstans. Argumentet er, at forbrugerne jo kunne forledes til at tro, at Jack Daniel’s sponsorerede det formastelige hundelegetøj.
Whiskeymærket er langt fra det eneste alkohol-mærke, Vip Products har ”forvandlet” til legetøj. Hundeejerne kan vælge mellem hele 20 forskellige vin-, øl- og spiritusmærker - som kan ses ved at
klikke her. Så vidt vi kan få oplyst, er der ingen af de andre ejere af de ægte varer, der har lagt sag an …
Bill Lumsden, der af nogle kaldes for whisky-verdenens rock star, har sin helt egen måde at lancere sin nye "kage-whisky" på.
Til den søde tand
Enhver, der mener, at en god skotsk whisky skal have aroma af tjære, røg og bolværk, vil nok rynke på næsen over den nyeste lancering fra Glenmorangie.
Bill Lumsden, der er det skotske destilleris master destiller, er kendt for sin kreativitet og sine eksperimenter med "wood finishings". Direkte oversat betyder det "fadafrundinger", og det går ud på, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der typisk har indeholdt portvin, sherry, madeira eller Bordeaux-vin.
Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk "finish", der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt. På flasken kan der så fx stå Port Wood Finish, hvis whiskyen har ligget på brugte portvinsfade.
Nu har Lumsden kreeret en whisky med finish på fade, som tidligere har indeholdt sød ungarsk Tokaj-vin. En sådan finish har vi ikke hørt om før, og den skulle ifølge Glenmorangie give en whisky, hvis smag står glimrende til kage!
Honning og hvid chokolade
Whiskyens navn er da også ”A Tale of Cake”, og dens aroma skulle efter sigende byde på honning, hvid chokolade og frugt.
For at udbrede kendskabet til den nye whiskys egenskab som ledsager til kager har Glenmorangie indgået et samarbejde med en anerkendt amerikansk bager, Dominique Ansel, og bartenderen Jeremy le Blanche. Sammen har de stablet en ”CakeTail” match på benene, hvor folk kan komme ind i Ansels bageri i New York og smage kager med en whisky-cocktail til.
”A Tale of Cake” vil fra og med d. 18. oktober kunne købes på det britiske marked for 75 pund (cirka 600 kr.) flasken.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Diego Planeta.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Diego Planeta, der har spillet en hovedrolle, når det gælder anerkendelsen af siciliansk vin på den internationale vinscene. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Diego Planeta (1940-2020) kom til at spille en væsentlig rolle, når det gælder fremstillingen af kvalitets-vin på Sicilien - og anerkendelsen af øens vine på internationalt plan.
Han blev født i Palermo, og efter at have studeret ønologi i nogle år begyndte han i 1960 at arbejde med i vinmarken i sine forældres drueavlerfirma. Senere udvidede han virksomheden med eget vinhus, og i 1995 tappede han sin første vin på flasker. Vinen blev straks en succes, og hans Chardonnay årgang 1998 fik 91 point på Wine Spectators 100-point liste - og kom dermed som den første sicilianske vin nogensinde med på det amerikanske vinmagasins årlige Top 100 Wines liste.
Diego Planetas mål var dog ikke kun at have succes med egne vine men også at promovere Siciliens vine og vise verden, at øen var i stand til at fremstille andet end billig bulkvin.
Dette omfattende promoveringsarbejde startede allerede, da han i 1973 blev præsident for vinkooperativet Settesoli. Her begyndte Diego Planeta i samarbejde med forskningscentret Instituto Regionale della Vite e del Vino (IRVV) at tilplante forsøgsmarker med internationale druer som fx Cabernet Sauvignon og Chardonnay. At dyrke den slags druer på siciliansk jord var dengang uhørt, men vinene på druerne blev en succes, og Diego Planeta overtalte stadig flere af øens vinbønder til at dyrke og fremstille vin på disse druer. Hans teori var, at når først vinbønderne havde lært at lave kvalitets-vin på de internationale druer, ville de med større succes kunne eksperimentere og fremstille gode vine på de lokale sicilianske druer. Sideløbende med dette arbejde var han i 1998 med til at grundlægge Assovini Sicilia - en forening til promovering af øens vine.
Missionen lykkedes, og i dag er siciliansk vin - blandt andet takket være Diego Planeta - berømmet verden over.
I 2011 takkede han af som kooperativets præsident efter at have øget medlemstallet til 2300 drueavlere - der i dag dyrker 5% af Siciliens samlede vinmarksareal.
Samtidig med sit arbejde i kooperativet opkøbte han mellem 1997 og 2013 yderligere fire vinhuse rundt omkring på Sicilien for at kunne eksperimentere med forskellige sicilianske druer og terroirer.
I 2004 blev Diego Planeta tildelt en æresgrad i landbrugsvidenskab og teknologi af universitetet i Palermo, ligesom han også modtog prisen Cavalieri del Lavoro (en slags arbejdets ridderorden)
Efter hans død føres familievirksomheden videre af hans datter, Francesca, og hans nevøer, Santi og Alessio.
En klase Zinfandel-druer under veraison - den proces, hvor rødvinsdruerne skifter farve fra grøn til blå. Foto: Wikipedia/Frank Schulenburg.
Ugens gode spørgsmål
Frederik Hviid vil gerne vide, om druerne Primitivo og Zinfandel er identiske. Han har hørt forskellige meninger om den sag, og nu ønsker han at få et klart svar.
Det klare svar er ja - der er tale om én og samme drue med samme genetiske ophav.
Den har rødder tilbage til 1200-tallet og stammer oprindelig fra den kroatiske drue Crljenak. Fra Kroatien udvandrede druen til Italien, hvor den blev kaldt for Primitivo, og i 1820’erne plantede italienske immigranter den så i amerikansk jord. Og i 1832 blev druen døbt Zinfandel af en planteskoleejer i Boston, og det har den heddet lige siden.
Meget forskellige vine
I Italien er Primitivo mest udbredt i Puglia på støvlehælen, mens Zinfandel er Californiens tredje mest plantede drue, der breder sig over 17.800 hektar vinmarker.
Selv om der er tale om den samme drue, kan man godt forledes til at tro, at en italiensk Primitivo og en californisk Zinfandel er lavet på to forskellige druer. Årsagen er, at vinstokkene dyrkes i vidt forskellige terroirer - jordbunds- og klimaforhold - og at fremstillingsteknikkerne ofte er forskellige.
I Californien er der fx en tendens til at lade Zinfandel-druerne hænge ekstra længe på vinstokkene før de høstes. Det giver meget søde druer - og dermed kraftige, koncentrerede rødvine med muskler, alkohol og sødme i modsætning til de lidt mere stringente og tørre italienske udgaver.
Man kan i øvrigt støde på italienske vine på druen, som har et Zinfandel på etiketten - disse vine er ofte fremstillet med salg på det amerikanske eller australske marked for øje.
Ugens vinøse billede
Det er Dan Poulsen, der har taget dette smukke billede i nærheden af den franske by Draguignan. Mange steder er man jo gået over til at binde vinplanterne op til lange rækker af ståltråd, men her er de formet som små buske. Det ser ud til at være den såkaldte gobelet-beskæring, som har været anvendt siden romertiden.
Det franske ord gobelet eller goblet beskriver en bred drikkekop uden hanke – nærmest lidt i retning af, hvad vi kalder en kalk.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
600
Renzo Piano, der tegnede Pompidou-centret i Paris, er også arkitekten bag vinhuset Rocca di Frassinello i Maremma. (foto © Mariette Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
....
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen