Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2020



Etiketten på den ægte vare, supertoskaneren Sassicaia fra Tenuta San Guido.

Svindel med Sassicaia

I byen Empoli i Toscana fandt nogle politifolk en dag en kasse vin midt på gaden. Den var højst sandsynligt faldet af ladet på en ladvogn, og af flaskernes etiketter fremgik det, at de indeholdt supertoskaneren Sassicaia fra producenten Tenuta San Guido - en vin, der i nye årgange koster cirka 2000 kr. flasken. Og dog, for da man undersøgte indholdet nærmere, viste det sig at være billig rødvin fra Sicilien. Fundet af kassen - hvori der også var to telefonnumre - satte gang i en større efterforskning.

Nu et år efter har myndighederne i Norditalien optrevlet en forbyderring, der gennem længere tid har solgt forfalskede udgaver af den berømte rødvin. Under en razzia i en lagerhal i Milano konfiskerede politiet 4200 forfalskede flasker "Sassicaia", hvoraf hovedparten havde de højt roste årgange 2010 og 2015 på etiketterne.

Kunder i Kina og Korea


Indtil videre er to personer arresteret, mens elleve andre er under mistanke for at have deltaget i svindelen.
Myndighederne fandt også frem til adskillige aftagere af vinene fra blandt andet Kina, Korea og Rusland, som tilsammen havde bestilt omkring 6000 forfalskede flasker til en pris, der lå 70% under Sassicaias normale markedspris.
Mens vinen i de flasker, man har konfiskeret, stammer fra Sicilien, er selve flaskerne frenstillet i Tyrkiet, og de falske etiketter og kapsler i Bulgarien.


Tilføjelsen på Château Lafites etiket er så lidt iøjnefaldende, at vi har valgt at markere den med en rød pil.

Lille tilføjelse på slottets etiket

I år er det 150 år siden, Rothschild-familien købte Château Lafite, og det bliver selvfølgelig fejret på flere måder - blandt andet med et re-design af den gamle vinetiket.
Hvor nogle vinhuse og -slotte måske ville få en berømt kunstner til at skabe en iøjnefaldende ny etiket, så skal man se godt efter på etiketten af den nye årgang 2018 for at opdage en ændring. Det eneste, der nemlig er sket, er, at der er tilføjet en luftballon øverst til venstre i motivet.

Nu ved vi, hvad de kigger på


Tilføjelsen giver ifølge præsident for familiefirmaet, Saskia de Rothschild, rigtig god mening. I nederste højre hjørne af etiketten har der siden tidernes morgen stået to kvinder og skuet ud i horisonten. Nu ved vi endelig, hvad de har kig på! Og at det netop skulle være en luftballon skyldes, at den slags balloner var noget nyt og spændende for 150 år siden - et symbol på fremgang og eventyr.
På ballonen står der ”CL”, hvilket både er Château Lafites forbogstaver og romertallet for 150.
I starten af 2021 frigiver Rothschild-familien 300 kasser med en magnum flaske af årgang 2018 og bogen ”The Almanac”, som beskriver 150 årgange af Château Lafite. Man skal nok være lidt af en nørd for at have glæde af bogen, der præsenterer hver eneste årgang med nøje beskrivelser af vækstsæson, klimaforhold, høstdato osv.


Forsiden på den nye bog, "Sydafrikansk Vin" af Thomas Rydberg.

Ny bog om sydafrikansk vin

Endelig er der udkommet en dansk bog om sydafrikansk vin - og så er det endda en rigtig god én af slagsen. Den er skrevet af Thomas Rydberg, som man kan læse mere om i denne uges Blå Bog længere nede på siden. Og forordet er af selveste Eben Sadie, der må siges at være Sydafrikas mest berømte vinproducent.
”Sydafrikansk Vin” er en klassisk opbygget vinbog med fortællingen om vinens historie, om fremstillingen af vinene, de vigtigste druer, klassificeringen og så de enkelte regioner og distrikter. Men det er også en meget personlig bog, hvor man fornemmer forfatterens indgående kendskab til den sydafrikanske vinverden.
Han har rejst næsten årligt til Sydafrika siden 2004 for at følge udviklingen - en udvikling, som han blandt andet fortæller om i et interessant kapitel om trends. Her får man et indblik i, hvordan en ung generation af vinmagere har taget teten og er begyndt at fremstille vin i mindre kendte vinområder. Rydberg har også oplevet, hvordan flotte, strenge og mineralske hvidvine på Sauvignon Blanc-druen vinder terræn - vine, der i stil minder mere om Loires hvidvine på samme drue end dem fra New Zealand. Når det gælder rødvinene er udviklingen gået mod en lettere og mere frugtagtig stil.

En totalt usnobbet bog


Det er en velskrevet og dejligt usnobbet bog, som ikke kræver nogen forudsætninger hos læseren, når det gælder vinviden. Ord som fx terroir bliver forklaret og i stedet for at skrive, at vinen fermenterer, anvender Thomas Rydberg ordet gærer og sætter fermenterer i parentes. Og sådan er det hele vejen igennem i de mange kapitler på de i alt 272 sider.
Bogen byder også på talrige fakta-oplysninger som fx, at mere end 50% af al sydafrikansk vin eksporteres, at Danmark er blandt top-fem listen over importlande, og at Sydafrika er den største producent i verden af Fairtrade vin med 28 forskellige producenter. Rydberg fortæller også på glimrende vis om forskellen mellem økologisk og biodynamisk vin og så naturvin. Han giver ligeledes sit personlige bud på de 101 bedste sydafrikanske vine.
Derudover er der et lille kapitel med gode råd til overnatning, spisesteder, shopping og vingårdsbesøg og bagest i bogen en nyttig liste over de mange sydafrikanske vinbegreber.

Færre fotos, mere tekst


”Sydafrikansk Vin” er rigt illustreret med billeder af det betagende vinlandskab, de traditionelle hvidkalkede vingårde, vinproducenterne og landets righoldige plante- og dyreliv.
Man taler ofte om teksttunge bøger - her er det lige før, bogen er for billedtung. Man kunne godt ønske sig lidt færre fotos til fordel for lidt mere tekst, især når man nu har med så god en forfatter at gøre. Nogle af de stort opslåede og lidt ens vinmarksbilleder med bjerge i baggrunden kunne fx godt undværes, ligesom to billeder af den samme blomst er lige i overkanten.
Men når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at bogen vil gøre lykke under juletræet hos enhver, der interesserer sig for sydafrikansk vin eller drømmer om en dag at besøge det fantastiske vinland.
Bogen har en vejl. pris. på 350 kr. og kan købes hos de fleste danske boghandlere.


De rustikke og let medtagne fliser, marmorgulvet væggene mellem toiletterne er bevaret i den nye WC Bloomsbury.

Endnu en toilet-vinbar

I uge 41 2019 nævnte vi de yderst populære barer og caféer i London, som er indrettet i tidligere offentlige toiletter. Og i flere af etablissementerne har man forsøgt at bevare så meget af det oprindelige interiør som muligt.
Nu er der jo tale om meget gamle toiletter - de fleste af dem stammer fra 1800-tallet, dengang, hvor toilet-installationerne var relativt dekorative.
D. 20. november åbner der endnu en af disse kreative barer i distriktet Bloomsbury, og denne gang er der tale om en vinbar med vine fra stort set ethvert af verdens vinlande samt cocktails og lette retter. Ejerne, Andy Bell og Jayke Mangion, har nænsomt restaureret det 120 år gamle offentlige toilet. De trævægge, der adskilte toiletterne, danner nu båse med borde og stole. Det oprindelige marmorgulv og fliserne på væggene er ligeledes bevaret.
Bell og Jayke ejer også en anden toilet-vinbar i London, WC Clapham, og navnet på den nye bar bliver oplagt nok WC Bloomsbury.
Selv om WC er den engelske forkortelse for water closet, kan de to bogstaver ifølge ejerne jo også stå ”wine” og ”charcuterie”.

Mindre kemi i franske vinmarker

Nu har de franske myndigheder taget et stort skridt i kampen mod brugen af kemiske ukrudtsmidler i vinmarkerne. Det drejer sig om de ukrudtsmidler, som er baseret på glyfosat - et kendt mærke herhjemme er fx Round Up.
De tretten mest miljøskadelige af de i alt 36 glyfosat-baserede ukrudtsmidler på det franske marked vil bliver udfaset, og må ikke kunne købes eller anvendes fra og med 29. november.
Derudover indføres der en grænse for, hvor meget kemisk ukrudtsmiddel man må bruge og hvor. De glyfosat-baserede ukrudtsmidler må fx ikke længere bruges mellem rækkerne af vinstokke - undtagen i de vinmarker, hvor det er umuligt med mekanisk arbejde. Det gælder fx marker på meget stejle skråninger, på terrasser eller marker med en meget stenrig jord.
Vinproducenterne må stadig gerne bruge ukrudtsmidler direkte under vinstokkene men kun i doser på 450 g pr. hektar i løbet af et år - og kun på maksimalt 20% af en bestemt vinmarksparcel.
De nye regler for brugen af de kemiske ukrudtsmidler træder i kraft i starten af 2021.


I midten ses den nykårede vindronning, Eva Lanzerath, flankeret af vinprinsesserne Anna-Maria Löffler fra Pfalz (til venstre) og Eva Müller fra Rheinhessen. Normalt står de tre vindere tæt sammen på scenen, men i år holder de den fornødne afstand.

Vindronning i en corona-tid

Trods Covid-19 og aflyste arrangementer i lange baner er der en enkelt årlig begivenhed, som tyskerne ikke kan forestille sig at skulle droppe: kåringen af årets vindronning.
Så traditionen tro blev vindronning nummer 72. for nylig kåret af et 70 mand stort dommerpanel i byen Neustadt an der Weinstrasse. Den store sal, hvor kåringen afholdes, plejer at være spækket med publikummer, men i år - på grund af Covid-19 - var der kun plads til 30 gæster.
Det blev den 22-årige Eva Lanzerath fra vinregionen Arh, der løb med sejren, og i det kommende år får hun travlt med at præsentere tysk vin ved et hav af smagninger og arrangementer i ind- og udland. Til at hjælpe sig har hun to ligeledes nykårede vinprinsesser.

Skønhed er intet krav


Optakten til kåringen startede for nogle måneder siden, hvor Tysklands tretten vinregioner stillede med hver deres kandidat - som var udvalgt i regionale konkurrencer.
Siden er kandidaterne blevet undervist i at optræde på en scene, tale frit fra leveren, har stillet op til foto-sessions osv.
For at blive vindronning skal man være mindst atten år, hverken gift eller forlovet, datter af en tysk vinbonde og opflasket med så tilpas megen viden om vin, at man kan svare på en række vinøse spørgsmål.
Skønhed er ikke noget krav, men når man ser på de mange kønne unge vindronninger, der har været gennem tiderne, så er det vist heller ikke nogen skade til …


Den nye bog ”Wine and the White House: A History”.

Vin i Det Hvide Hus

Nu, kort tid før det amerikanske præsidentvalg, er der udkommet en ny bog, der fortæller om, hvad der er blevet skænket i vinglassene gennem tiderne i Det Hvide Hus.
”Wine and the White House: A History” er titlen på bogen, og den er skrevet af Frederick J. Ryan og udgivet af foreningen White House Historical Association - som forfatteren er formand for.
Det er en forening, der har adgang til de historiske arkiver i Det Hvide Hus, og bogen rummer derfor et hav af interessante, spændende og sjove oplysninger fra svundne tider.
Forfatteren opruller de enkelte præsidenters forhold - eller ikke forhold - til vin. Nogle af dem har været store vinentusiaster, mens andre (som fx Donald Trump) har vist al alkohol vintervejen.

Kun fransk vin i glassene


Men vin har der altid været på bordet til officielle middage i Det Hvide Hus uanset præsidenternes præferencer, og i bogen finder man menuer med vine fra diverse tafler helt tilbage til 1800-tallets slutning.
Det er også interessant at se, hvordan man under præsident Dwight D. Eisenhower i 1950’erne udelukkende skænkede franske vine i glassene. Med tiden blev der serveret stadig mere amerikansk vin - og ikke kun fra Californien.
Man skulle måske tro, at vinkælderen under Det Hvide Hus var kolossalt stor, men det er faktisk ikke tilfældet. Husets første vinkælder blev til i starten af 1800-tallet under USA’s tredje og meget vinglade præsident, Thomas Jefferson. Den var stor og rummede flere tusinde vine - og overlevede briternes nedbrænding af Det Hvide Hus i 1812. Men samtlige flasker blev åbnet og drukket af de amerikanske soldater.

En rigt illustreret bog


Den nye vinkælder blev noget mindre, og i dag består kælderen bare af et enkelt og ikke særligt imponerende rum med plads til nogle få hundrede flasker vin ad gangen. Til gengæld er samlingen af vinglas og karafler i Det Hvide Hus omfattende, hvilket også fremgår af bogen.
”Wine and the White House: A History” er rigtig illustreret og en fornøjelse for såvel vinentusiasten som for den historieinteresserede.
Bogen kan købes for 55 dollars (cirka 350 kr.) plus forsendelse til Danmark ved at klikke her.


Et fad bliver til hos det berømte franske bødkerfirma Taransaud.

Gynger og karuseller

Vi nævner ofte salg og eksport i mængde og værdi, når det gælder vinens verden. Men også bødkerne, der fremstiller de mange fade, som vinene modner i, har deres årlige salgsrapporter.
I Frankrig findes der omkring 60 bødkere, og de har deres egen forening, Fédération des Tonneliers de France, som hvert år kommer med en rapport over salget i det foregående år. Og ifølge foreningen solgte dens medlemmer i 2019 i alt 658.000 fade, hvilket genererede en omsætning på 494 millioner euro (cirka 3,7 milliarder kr.).
Foreningen havde ellers frygtet en betydelig nedgang i salget - ikke mindst på grund af de ildebrande, der også sidste år hærgede Californien og Australien. Men salget til de europæiske vinlande kompenserede for nedgangen i de to oversøiske markeder. Også på det franske hjemmemarked steg salget med 4,9% i mængde, og det var blandt andet cognachusene, der aftog en hel del flere fade.

USA er største importør


35% af alle de fade, der hvert år fremstilles i Frankrig, bliver solgt på det franske hjemmemarked - resten bliver eksporteret, og den største importør er USA, som aftager 28% af fadene i mængde og 30% i værdi. Dernæst er det et ordentligt hop ned til Spanien på tredjepladsen med 8% i mængde og 7% i værdi, hvorefter kommer Italien og Australien begge med 6% i både mængde og værdi.
Salgstallene for 2020 ser ligeledes fine ud ifølge den franske bødkerforening.


Et meget stort glas ...

Det er utroligt, hvad man finder på af dimser til vin. En af de mere humoristiske er Guzzle Buddy - et glas, der kan skrues fast i flaskehalsen på en vinflaske. Hermed bliver flasken forvandlet til ét stort glas vin på 75 cl - noget, der ikke just harmonerer med sundhedsmyndighedernes definition på en ”genstand”. Men man kan jo holde pauser undervejs …
Man kan godt forestille sig, at opfinderen af glasset har haft en mor, der har sagt: ”Hent et glas til din sodavand. Det ser ikke pænt ud at drikke direkte af flasken”.
Glasset er af amerikansk oprindelse, koster 22 dollars (cirka 150 kr.) og kan købes ved at klikke her.
Jubilæumsflasken til 127.000 kr.

Frank Gehrys krøllede flaske

Det førende cognachus Maison Hennessy blev grundlagt for 255 år siden - og for 150 år siden så husets X.O. mærke dagens lys. Jubilæet bliver blandt andet fejret med en særudgave af den fornemme cognac skabt i samarbejde med den verdensberømte amerikansk-canadiske arkitekt Frank Gehry.

Kendetegnende for hans arkitektur er krøllede og kurvede former - eksempler er det spanske vinhus Marqués de Riscal og Guggenheim Museet i Bilbao.
Den kendte Hennessy X.O. flaske er da også blevet ”pakket ind” i en iøjnefaldende og krøllet indpakning af klart glas og guldbelagt bronze. Inspirationen har Gehry fået fra Cognac-distriktet - fra floden Charente, når Solen spiller i vandet, som bruser hen over klippestykkerne.

Signerede og nummererede


Der er kun fremstillet 150 af disse jubilæumsflasker, og alle er de nummeret og signeret af arkitekten. Prisen pr. flasker ligger på det, der svarer til cirka 127.000 kr.
Men til dem, der ikke har så spækket et kreditkort, har Frank Gehry skabt en lidt mindre vildtvoksende jubilæumsflaske til cirka 1300 kr.
Ved at klikke her kan man se og høre, hvordan Gehry kreerede de nummererede flasker.
Dette sæt af meget gamle malt-whiskyer fra The Macallan kommer under hammeren hos Sotheby's i London.

Ældste whisky fra The Macallan

Her kommer en opsigtsvækkende nyhed for fans af whisky fra det berømte skotske destilleri The Macallan. Den ældste Single Malt whisky nogensinde fra destilleriet er nemlig nu blevet frigivet til salg. I 78 år har den modnet på fade, og den indgår i en serie, ”The red Collection” på seks ligeledes meget gamle malt-whiskyer på henholdsvis 40, 50, 60, 71 og 74 år.
Flaskerne kan også købes enkeltvis til priser, der spænder fra cirka 11.300 pund (cirka 93.000 kr.) for den 40 år gamle whisky til cirka 100.000 pund (cirka 820.000 kr.) for den med 78 år på bagen.

To helt specielle sæt


Navnet ”The Red Collection” henviser til grundlæggeren af The Macallan, Alexander Reid, hvis efternavn på skotsk betyder ”den røde”.
Det er naturligvis et begrænset antal flasker af disse gamle whiskyer, der er sat til salg - og to hele sæt med samtlige årgange er blevet prydet med håndmalede etiketter af den spanske kunstner Javi Azanarez.
Det ene af disse sæt forbliver hos The Macallan, mens det andet sættes til salg på auktion hos Sotheby’s i London d. 31. oktober. Vurderingen lyder på mellem 200.000 og 800.000 pund (cirka 1,6 og 6,6 millioner kr.), og det beløb, flaskerne indbringer, går ubeskåret til velgørenhedsorganisationen City Harvest London.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Thomas Rydberg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person fra den danske vinbranche, og det kan være såvel vinimportører, som vinproducenter og -skribenter. De portrætter, vi har bragt, bliver samlet på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Rydberg (f. 1966) er uddannet økonom med speciale i marketing. I mange år har han arbejdet i reklame- og IT-branchen, og i de seneste 10 år som selvstændig indenfor vin-kommunikation. Han startede sin vinkarriere med at undervise i vin og var endvidere involveret i opstarten af vinimportfirmaet Valuewine. Det var også herigennem, at især interessen for spansk vin dukkede op, og i 2006 lancerede han altomspanskvin.dk og i 2014 udgav han sammen med Politikens Forlag bogen Spansk Vin.
I 2009 blev det også til opstarten af den årlige spanske vinfestival i København, som sidenhen er udvidet til årlige italienske, franske, tyske samt whisky-festivaler i samarbejde med Politikens Hus og forskellige partnere.
Thomas Rydberg har de seneste 7 år udgivet magasinet Whisky & Rom samt DinVinguide og sidste år blev bogen VinGuiden 2020 lanceret. En guide med over 2500 vine og som kommer årligt. I år er en ny bog om Sydafrikansk Vin netop lanceret. Bogen vil senere på året også udkomme i Sverige. Han har endvidere de seneste 14 år været vinanmelder på Ekstra Bladet og drevet avisens vinsite. Han har en WSET Diplom uddannelse og har i mange år dømt i forskellige lokale og internationale konkurrencer som fx "Concours Mondial" og "International Wine Challenge".
Mere end 100 rejsedage årligt bliver det til, når vin- og spiritusområder i hele verden besøges i forbindelse med magasinerne. Vin er også Thomas Rydbergs vigtigste fritidsinteresse, når han tager på ferie med familien, der omfatter hustruen Dorthe og deres to næsten voksne børn, Emilie og Tobias. Rejserne går ofte til vindistrikter i Spanien, Italien eller Sydafrika.
Adresse: DinVinGuide, Søndergårdsvej 33, 3500 Værløse tlf.: 23 45 13 13, e-mail: thomas@dinvinguide.dk, www.ekstrabladet.dk/vin eller SpritNyt.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Mikkel Munk har fået at vide, at en kraftig rødvin har godt af at ilte i et par døgn før serveringen. Nu vil han gerne vide, om det er rigtigt.
Nej, det er ikke korrekt. Det vil sende vinen et pænt stykke ad vejen mod eddike.
En ung, robust og kraftig rødvin har godt af lidt luft i en karaffel et par timer før måltidet. Det er ikke nok bare at trække proppen op. De cirka 2 kvadratcentimeter overflade i flaskehalsen giver kun ringe kontakt med luftens ilt. Vinen skal have den store overflade i karaflen, og den vil kun have godt af ligefrem at blive plasket over i karaflen.

Anderledes med gamle vine


Fine og gamle vine er alt for skrøbelige til den behandling. Hvis de har samlet bundfald, skal de stå lodret, gerne i nogle dage. Derefter trækkes de op og hældes forsigtigt over i en karaffel med en lampe under flasken, så man kan se, når bundfaldet kommer. Når det sker, vippes flasken tilbage, så bundfaldet ikke kommer med i karaflen. Vinen serveres umiddelbart efter.
På samme måde behandles store og kraftige vine med bundfald, fx årgangsportvin og yngre ufiltrerede rødvine (at de er ufiltrerede, bør stå på etiketten).
Hvidvine skal ikke dekanteres. Meget fadprægede Chardonnay'er vil dog måske ændre sig lidt, og dekanteringen kan være en fordel med søde vine på druer angrebet af "den ædle råddenskab", Botrytis. Nogle hvidvine kan også have et snif svovl, som man kan dæmpe ved en hurtig iltning. Men generelt: Nej.


Ugens vinøse billede

Carsten Pedersen har taget dette billede i det sydafrikanske distrikt Paarl, hvis navn betyder Perle på sproget afrikaans.
Byen Paarl og distriktet af samme navn i provinsen Western Cape er opkaldt efter nogle afrundede granithøjder, som hollænderen Abraham Gabemma så i 1657. De skinnede som perler efter en regnbyge, og Gabemma kaldte dem derfor Diamondt en de Peerlberg – Diamant og Perlebjerg.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-603


603 Bag træerne højt oppe på toppen af en bakke i Portugals Douro-dal skimtes vingården Quinta do Crasto. (foto © Quinta do Crasto).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palmer & Co., Champagne Brut Reserve, Frankrig, lav alkohol (12%)

En Champagne med små, vedvarende bobler, som giver en perfekt mousse i munden. En vin i god balance med noter af ristet brød, modne aromatiske æbler og en fin sødme. En Champagne, som er ok til prisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Neuleininger, Rudi Rüttger, Sauvignon Blanc, Pfalz, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Denne hvidvin smager af græs og kløver og grønne sommeræbler. Samt af druen Sauvignon Blanc, naturligivis. Bedre til mad end til apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bristed Brothers, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Vi smager ofte newzealandske hvidvine på druen Sauvignon Blanc, et vidnesbyrd om, at disse vine er populære. Og bestemt ikke uden grund. Her er igen en af dem med en frisk og ren smag af druen med dens noter af hyldebærblomster, stikkelsbær, citrus og græs. Flot samarbejde mellem syre og sødme. Og så har flasken, som næsten alle newzealandske vine, skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Yealands, Sauvignon Blanc, Awatere Valley Marlborough Reserve, New Zealand, 2019, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris på tilbud 23. - 29. oktober: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er masser af dejlig, ren Sauvignon-smag i denne økologiske hvidvin. Man finder mange smagsnoter i den: stikkelsbær, græs, pærer, hyldeblomster og abrikos. Og de varer ved helt ud i den fjerneste eftersmag. Vinen kommer fra vinhuset Yealands, som bestræber sig på at være 100% bæredygtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

The Yellow Wood, Spier, Stellenbosch Coastal Region, Sydafrika, 2020, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud 23. - 29. oktober: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vinen er økologisk, men skuffer ellers lidt. De to druer, Chenin og Viognier, spiller fx ikke så godt i denne vin. Syre og bitterhed maskerer for frugten, hvor man dog aner pæresmag. Flasken har skruelåg. Prisen er nok lidt høj.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Fontenille, Cabernet Franc, Bordeaux Clairet, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

115 kr., pris ved 12 flasker: 100 kr., Noer & Kofod Wines

Vellavet og klassisk rosévin, en lille smule parfumeret med noter af jordbær og hindbær.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conte Parelli, Puglia IGT Appassimento, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

65 kr., Amka

En vin med en dyb rød farve og masser af frugtsmag. Saft og kraft har den fra tørrede druer, som også har givet den en charmerende sødme. Eftersmagen er lang, god og insisterende, og der er ingen spritkant. Prisen er, så alle kan være med.

stjernestjernestjernestjerne

Graca 28, Península de Setúbal, Portugal, 2019, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 58 kr., AndrupVin.dk

En rødvin, der nemt glider ned uden modhager. Den har en dejlig sødme og er meget saftig, men sødmen mangler måske lidt modspil. Vinen er lavet på druerne Touriga Nacional og Syrah.

stjernestjernestjernestjerne

Vera Moragona, La Magdalena, Tempranillo, Del Ribera Jucar, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

75 kr., Vinimondo

Pæn lille rødvin uden noget større vingefang. Okay som hverdagsvin.

stjernestjernestjernestjerne

Le Focaie, Rocca di Montemassi, Sangiovese, Maremma Toscana, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

89 kr., Wineshop

Denne rødvin virker lidt ufærdig. Den er kort i smagen og med nogle markante tanniner. I vinen er der noter af vanille og egetræ fra lagringen i franske egefade. Plask den gerne over i en karaffel, og drik den til fed mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malacara, Kauzo Estates, Malbec, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (13,9%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En god argentiner med fyldig frugt og en fin sødme, der udvikler sig i vinen frem imod eftersmagen. Glimrende all round hverdagsvin.

stjernestjernestjernestjerne

Clos St. Antonin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 99,95, Jysk Vin

En pæn, men næsten for kraftig rødvin på de klassiske Rhône-druer: 80% Grenache, 10% Syrah og 10% Mourvedre. I smagen noter af mørke bær, tjære, cigarkasse og læder. Endvidere markante tanniner og en ram bitterhed i afslutningen, der gør vinen til en udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Jülg, Spätburgunder, Pfalz Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Mr. Ruby

Tyskerne er ikke altid lige heldige med druen Pinot Noir (Spätburgunder). Her har vi en vin, der mangler lidt sol, varme og spændstighed - og ikke er helt billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Bonterra, Zinfandel, Californien, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris på tilbud 22. - 28. oktober ved 2 flasker: 84,50 kr., Irma

Vinen er økologisk og noget kort i smagen. Den har kraftige tanniner, som gør den til en udpræget madvin. Syren og bitternoterne ville have haft godt af lidt modspil fra sødmen. Prisen overgår nydelsen.

stjernestjernestjerne

Uncle, St. Jakob Vineyard, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%)

169 kr., Sprit & Co.

En robust vin, som hurtigt er færdig i munden. Der mangler sammenhæng og oplevelser i vinen. Hæld den gerne på en karaffel et par timer før måltidet, så den får lidt luft og bliver rundere. Vinen er lavet på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre Molin, Valpolicella Ripasso Superiore, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

Denne vin er lavet på druerne Corvina, Corvinone, Veronese, Rondinella og Molinara. Det er en Ripasso, som er gæret på kvaset fra husets egen Amarone. Sødmen fra denne fremstilling har noter af kirsebær og andre modne bær. En vin med oplevelser og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Annaberta, Amarone della Valpolicella, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

229,95 kr., pris på tilbud 23. - 29. oktober ved 2 flasker: 125 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vinen er ikke tung og sprittet på trods af sine 15% alkohol. Det er en dejlig Amarone på de klassiske druer: Corvina, Rondinella og Molinara. I smagen er der sorte kirsebær og modne blommer, og det fortsætter ud i en lang eftersmag.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Senior Port, Nieport, Tawny Port, Portugal, høj alkohol (19,5%)

170 kr., pris på tilbud indtil 1. november ved 2 flasker: 140 kr., Skjold Burne

Hvor er den lækker! Luksus og vellevned til hverdagspris. Det er en venlig og lidt ukompliceret portvin, men den opfylder forventningerne om en smag, hvor man møder sødmen fra tørret, kandiseret frugt: rosiner, figner og dadler.

Andet

stjernestjernestjerne

Berneroy, Calvados XO, Frankrig, høj alkohol (40%)

380 kr., Skjold Burne

En Calvados, som er lidt hård og rå, og som mangler rundhed og sødme. Spritten har fået overtaget.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen