Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2020



Château Le Prieuré er et af tre vinslotte, som Fracois Pinault har valgt at sælge.

Pinault sælger tre vinslotte

I 2017 købte selskabet Artémis Domaines, som ejes af den franske rigmand Francois Pinault, vinmarken Clos de Tart i Bourgogne. Og det er ikke en hvilken som helst mark, men en såkaldt monopole-mark, hvilket henviser til, at den kun har en enkelt ejer. Langt de fleste af Bourgognes vinmarker har adskillige ejere. Det er yderst sjældent en monopole-mark kommer til salg, og så vidt vides, gav Pinault det, der svarer til omkring 1,5 milliarder kr. for Clos de Tart.

Selv om Artémis Domaines er yderst velpolstret rent økonomisk, har købet uden tvivl gjort et pænt indhug i selskabets pengetank. Og måske er det derfor, Pinault nu har valgt at sælge hele tre af sine vinslotte.
De slotte, der har skiftet ejermand, er Château Le Prieuré i Saint Émilion og de to Pomerol-slotte Château Vray Croix de Gay og Château Siaurac. Køberen er den franske forsikringsgruppe Suravenir, der i forvejen ejer Château Calon-Ségur og Capbern Gasqueton i Saint Éstephe. Købssummen er ikke oplyst - og årsagen til salget forbliver gætværk.
I Bordeaux ejer Pinaults selskab stadig Château Latour - og så altså vinmarken Clos de Tart.



Det er kunstneren George Baselitz, der har dekoreret etiketten på årgang 1989 af Château Mouton Rothschild.

Et meget heldigt ungt par!

For nylig besøgte et ungt par restaurant Balthazar i New York og bestilte ifølge Decanter den billigste rødvin på kortet - en vin til 18 dollars (cirka 113 kr.).
Ved et andet bord i restauranten sad fire forretningsfolk fra Wall Street, der uden tvivl havde et noget større kreditkort end det unge par. De bestilte nemlig den dyreste vin på vinkortet, en flaske Mouton Rothschild 1989 til 2000 dollars (cirka 12.600 kr.).
To af restaurantens tjenere hældte vinene på ens karafler, og mon ikke nogle af vores læsere kan gætte, hvad der skete? Ja, lige præcis - det unge par fik ved en fejltagelse karaflen med den kostbare Bordeaux-vin, mens karaflen med den billige rødvin blev skænket i forretningsfolkenes glas.
Sidstnævnte smagte andægtigt på vinen, og ifølge ejeren af restauranten, Keith MacNally, roste værten ved bordet vinens renhed!

Stor glæde ved bordet


De to unge gæster så også yderst tilfredse ud med den ”billige” rødvin, de havde fået i glassene.
Keith MacNally opdagede fejlen kort tid efter, og han må have haft sine overvejelser, om ikke han bare skulle lade den passere. Gæsterne ved de to borde var jo glade for den vin, de havde fået, og han ville under ingen omstændigheder tage vinen fra det unge par, der netop havde fået skænket glas nummer to.
Han valgte dog at gå til bekendelse ved de to borde. Værten ved "forretningsbordet" vendte på en tallerken og sagde, at ja, han havde godt nok haft en mistanke om, at det ikke var en Mouton … Bordet fik selvfølgelig straks den rette flaske serveret.
Det unge par blev ifølge MacNally vildt begejstrede over, at de sad og drak så kostbar en rødvin. Som de sagde, så var det ligesom, når banken begår en fejl i ens favør! Og den slags ved vi jo kun sker ekstremt sjældent ...

Forsøg med ED 95

I disse år eksperimenteres der ihærdigt med bioethanol som en grøn erstatning for traditionelt brændstof. Man skelner mellem første- og andengenerations bioethanol. Førstnævnte fremstilles af landbrugsafgrøder, som også anvendes til fødevarer, som fx hvede, majs og sukkerrør. Sidstnævnte, der kaldes for ED 95, laves på restprodukter fra landbruget og skovbruget - og det vil også sige de druerester, der bliver til overs fra vinfremstillingen.
Hos den store tappe- og eksportvirksomhed Johanès Boubée i Bordeaux, vil man ifølge Vitisphere gerne være lidt grønnere og skære ned for virksomhedens skadelige CO2-udslip. Man er derfor i gang med et interessant eksperiment i samarbejde med en række destillerier, der hvert år producerer alkohol på druerester fra nogle af distriktets vinproducenter.

Under halvdelen af prisen


De rester, der bliver til overs, når alkoholen er udvundet, bliver nu forvandlet til ED 95, som bliver tanket på to tankbiler, der er indrettet til bioethanol. Disse to biler bringer bulkvinen fra vinproducenterne til Johanès Boubées to store faciliteter i henholdsvis Bordeaux og Nîmes i Sydfrankrig. Og vi taler om meget store anlæg - det i Bordeaux tapper hvert år 500.000 hektoliter vin på 35 millioner flasker, mens tallene fra det sydfranske anlæg lyder på 700.000 hektoliter og 45 mio. flasker.
Der anvendes derfor også en hel flåde af tankbiler til transporten af bulkvinen og den videre eksport af flaskerne. Reduceringen af CO2-udslippet ville derfor blive markant, hvis man en dag udelukkende anvendte bioethanol i stedet for diesel.
ED 95 koster endda under halvdelen af prisen for diesel - eneste problem er ifølge Johanès Boubée, at tankvognene anvender 40% mere ED 95 pr. kørt kilometer, og så løber det jo hurtigt op ...


Hver flaske Dassai Beyond leveres i en fin trææske, hvor køberens navn vil blive skrevet i japansk kalligrafi.

Sake kan også koste kassen

Hidtil er der udelukkende blevet solgt vin fremstillet på druer på Sotheby’s vinauktioner, men nu kommer der for første gang i auktionshusets historie også japansk sake under hammeren. Det sker på en online auktion fra d. 30. oktober til 10. november, og den sake, man kan byde på, er yderst sjælden.
Det drejer sig om seks flasker ud af kun 23 på verdensplan, fremstillet af et af de førende sakebryggerier, Asahi Shuzo i Yamaguchi. I modsætning til mange andre sakeproducenter, fremstiller dette bryggeri udelukkende sake af det højeste kvalitetsniveau, daiginjo.
De seks nummererede flasker er af mærket Dassai Beyond, og de har hver en højeste vurdering på det, der svarer til 38.000 kr. Når startskuddet til auktionen lyder, kan man byde med ved at klikke her.

Vin i alle livets faser

Et hospital med egen vinbar lyder som en avisand. Men det er ikke desto mindre, hvad hospitalet i den franske by Clermont-Ferrand er indehaver af.

Baren er indrettet i afdelingen for uhelbredeligt syge patienter, for, som det lyder fra hospitalet, så bør man ikke fratage mennesker, der befinder sig i den situation, traditionelle, franske værdier - hvilket blandt andet vil sige at nyde et godt glas vin. I vinbaren kan patienterne få champagne, rød- og hvidvin, ligesom der med mellemrum afholdes vinsmagninger for patienter og pårørende.

Donationer fra vinproducenter


Der er ikke tale om en større kommerciel bar med en smart bardisk - det er jo et hospital - men snarere om et rum med omkring 300 forskellige vine doneret af franske vinproducenter. Også patienternes familier donerer ofte flasker fra egne vinkældre.
Som noget nyt får afdelingens omsorgspersonale undervisning i vinservering og vin og mad match.
Initiativtageren til baren er professor ved hospitalet i Clermont-Ferrand, Virginie Guastella, og hun håber, at idéen vil brede sig til andre hospitalers palliative afdelinger.


Vaskebjørne er storspisere af høstmodne druer. Foto: Wikipedia/Darkone.

Verdens værste drue-spisere

Årets druehøst er i hus i de fleste europæiske lande, og på den sydlige halvkugle venter endnu en høst omkring marts 2021. Men der er ikke kun vinproducenter verden over, der får glæde af de høstmodne druer. En række dyr kigger med og glæder sig ligeledes til at ”høste” den søde frugt.
Nedenfor bringer vi en liste over vinverdenens fem værste plageånder, når det gælder dyr.

Rekord i drue-spiseri


* Vaskebjørne er Tysklands store plage. Det var nazilederen Hermann Göring, der i 1934 indførte dyrene, da han mente, at der var for lidt vildt dyreliv på tysk jord.
Vaskebjørne yngler som rotter, og man regner med, at antallet i Tyskland i dag har rundet en million. Og de elsker modne druer.
Rekorden i deres drue-spiseri blev sat i 2005, hvor horder af vaskebjørne spiste næsten en hel årgang druer i regionen Brandenburg vest for Berlin.
* Bavianer kan få enhver sydafrikansk vinproducent til at se rødt. De færdes i flokke, og spiser de fuldmodne druer - dog går de kun efter de bedste og sødeste Pinot Noir og Chardonnay druer.
Hvis druerne ikke lever op til forventningerne, smider de hele klasen på jorden.
Mens bavianerne venter på, at druerne modnes, gufler de ivrigt af vinstokkenes nye skud.

Bander af vildsvin


* Vildsvin, der kan veje op mod 100 kg, hærger især Toscanas vinmarker. De holder til i skovene i store flokke for at kunne modstå angreb fra ulve. Og det er disse ”bander”, der invaderer vinmarkerne, og som er i stand til at ”høste” en mark i løbet af en enkelt nat.
Vildsvinenes hærgen begynder allerede om foråret, hvor nye skud og knopper brækkes af, når de gnubber sig op ad vinstokkene. Nyplantede vinmarker er også guf for grisene, der flår de spæde vinplanter i stykker for at få fat i den voks, som forener planten med podestedet.
I øjeblikket er der omkring 150.000 vildsvin i Toscana, og jagt er en af de mange metoder, man har taget i brug, for at holde bestanden nede. Derfor står menuen i vingårdene også meget ofte på vildsvin …

Hvidløgssaft og falke


* Fugle, der spiser de modne druer, er en plage i stort set ethvert vinland. Og opfindsomheden kender ingen grænser, når det gælder om at holde fugleflokkene væk. Mange producenter breder net ud over vinstokkene, mens andre ”ansætter” falke til at svæve over markerne og skræmme fuglene.
* Hjorte har hang til såvel blade som druer på vinstokkene, og dyrene er især en plage for de nordamerikanske vinproducenter.
Vinhusene tager da også alle mulige midler i brug for at holde hjortene væk. Jagt og elektriske hegn er oplagte metoder, men nogle producenter sprayer også med hvidløgssaft rundt om vinstokkene - noget, hjortene bestemt ikke bryder sig om.


Mer-omkostning for bog

I uge 37 omtalte vi en ny bog, ”Stalin’s Wine Cellar”, der handler om forsøget på at finde en fantastisk vinkælder, som har tilhørt den russiske diktator Joseph Stalin.

Vi opgav linket til Bookdepository.com, hvor man kan købe bogen for 273 kr. inkl. forsendelse. Og det lyder jo rimeligt nok - dog holder den ifølge en læser ikke helt stik. For det første gik der flere uger efter bestillingen, hvor der intet skete. Så modtog læseren en importopkrævning på moms/told fra Postnord på 196 kr. for at få bogen tilsendt, fordi den kom fra et ikke-EU land.
Linket er foreløbig den eneste mulighed for at erhverve bogen, så man skal således regne med en ikke helt fair mer-omkostning, hvis man vil have fat i et eksemplar. Vi skal nok give lyd i VinAvisen, når der kommer en mere fordelagtig salgskanal.



Templet, der er lavet af 1,5 mio. glasflasker. Til højre et nærbillede af det imponerende tag.

Et tempel af glasflasker

Tomme vinflasker og andre glasflasker er gennem tiderne blevet brugt som byggemateriale, hvilket der er kommet adskillige meget dekorative bygninger ud af. Men intet overgår Wat Pa Maha Chedi Kaew i Thailand - der direkte oversat betyder ”den store glaspagodes vilde tempel”.

Templet, som ligger i provinsen Sisaket, er også kendt som ”templet af en million flasker”.
Faktisk er der gået hele 1,5 millioner grønne og brune ølflasker af mærkerne Heineken og Chang til den imponerende bygning.

Flere bygninger er fulgt efter


Det hele startede i 1984, hvor de lokale buddhistmunke ønskede at gøre en indsats for et grønnere og renere lokalmiljø. De begyndte at indsamle tomme ølflasker, som lå og flød i omegnen. Snart hjalp frivillige til, og det blev til temmelig mange flasker - og med årene nok til, at man kunne opføre et lille tempel.
Det tog to år at bygge templet, men der kom stadig en lind strøm af tomme flasker, så munkene fortsatte med at forvandle flasker til bygninger, og i dag findes der omkring 20 forskellige bygninger rundt om templet, alle opført af ølflasker. Flaskerne er blandt andet blevet til boliger til munkene, et vandtårn, flere bede- og baderum og et krematorium.
Ved at klikke her kan man se en lille YouTube film med masser af detaljer fra templet.


Denne vinejendom i Chianti Classico er som taget ud af en film - og den er til salg hos Christie's International.

En drøm af en vinejendom

Hvis man i det regnfulde danske efterårsvejr trænger til at drømme sig til en permanent tilværelse under varmere himmelstrøg, skal man klikke her. Og drømme er det rette ord, for det er nok de færreste, der har de 12,7 millioner euro (cirka 95 mio. kr.), denne vinejendom i Toscana koster på ejendomsmæglerfirmaet Christie’s Internationals hjemmeside.

Selve den fantastiske villa med sidehuse breder sig over 20.000 kvadratmeter og har rødder tilbage til 1200-tallet. Til villaen hører 5 hektar vinmarker, et overdådigt parkanlæg og eget kapel. Og hele molevitten ligger omgivet af cypresser, olivenlunde og Chianti Classicos smukke bakkede vinlandskab. Der er ikke et øje tørt - og så er der endda kun en halv times kørsel til Firenze.
Villaen har på et tidspunkt tilhørt den berømte hollandske maler Karel Appel - hvorfor der også hører et atelier til herlighederne.



Holderen til to flasker.

Måske en julegaveidé

Vinholderen på billedet ligner den rene magi. Man kan købe den slags holdere, men man kan også selv lave én.

Manden, der har kreeret den her viste, har lagt en film på YouTube, der meget omhyggeligt gennemgår fremgangsmåden. For at kunne gøre ham kunsten efter kræver det, at man er god til engelsk og har hænderne godt skruet på.
Man kan se den lille film ved at klikke her. Hvis holderen til to flasker viser sig at være for svær at lave, så henvises der også til en lidt nemmere holder til kun en enkelt flaske.

Fotos fra Facebooksiden ”Bootlegger Bungalow”. Til venstre ses en af de fundne whiskeyflasker og til højre den meget fyldige "isolering" under husets ydre trævægge.

Skjulte flasker i isoleringen

For nogle er det at renovere et gammelt hus en hård opgave, der bare skal overstås. For Nick Drummond og Patrick Bakker har det udviklet sig til en usædvanlig spændende opgave.
Huset, som de to har købt, ligger i staten New York, og da de brækkede de nederste træbrædder af den ydre facade, mødte der dem et lidt specielt syn. I gamle dage var halm et almindeligt isoleringsmateriale, men her var halmen pakket ind i brunt papir, og da Drummond og Bakker åbnede pakkerne, lå der seks whiskeyflasker i hver, godt beskyttet inde i halmen.

Whiskey fra forbudstiden


På flaskernes velbevarede etiketter stod der ”Old Smuggler Gaelic Whiskey”, og at indholdet var tappet af Stirling Bonding Company. Af en mærkat bag på flaskerne fremgik det, at de var fra 1920’erne - hvilket vil sige fra forbudstiden i USA, der varede fra 1920 til 1933.
I denne periode var det forbudt at fremstille, sælge og drikke spiritus - hvorfor den illegale produktion og handel med de stærke sager trivedes i bedste velgående.
Indtil videre har Nick Drummond og Patrick Bakker ifølge Montgomery County Daily Gazette fundet 42 flasker såvel i ydervæggenes isolering som under gulvbrædderne i husets bryggers. Og de glæder sig til at gå på jagt efter flere gamle flasker ...

En bootlegger opførte huset


Nick Drummond og Patrick Bakker havde fået at vide, da de købte huset, at det var en mand, som levede af illegal handel med spiritus - en såkaldt bootlegger - der i sin tid havde opført det. Boot betyder støvle på engelsk, og bootleggers var et navn, man brugte om folk, der smuglede forskellige varer om bord på skibene skjult i skafterne på deres meget langskaftede støvler.
Via lidt yderligere research har de to nye husejere fundet frem til, at manden hed Adolph Humpfner og, at han - da han døde i 1932 - havde en formue på 140.000 dollars (cirka 880.000 kr.), hvilket var rigtig mange penge dengang.
Man kan se flere billeder af flaskerne og de steder i huset, hvor de blev fundet, ved at klikke her.

200.000 liter forfalsket tequila

Mexicos nationalspiritus, tequila, har succes i disse år i såvel hjemlandet som udlandet. I 2019 blev der fremstillet 352 millioner liter tequila, hvoraf de 249 mio. liter blev eksporteret. Og i de første ni måneder af 2020 er produktionen steget med 2,5% og eksporten med hele 12,7% sammenlignet med samme periode sidste år.
Men når en vin eller spiritus er en succes, er den ofte udsat for forfalskninger - og det gælder også tequila’en. Siden 2002 har såvel de mexicanske myndigheder, som myndighederne i eksportlandene måttet destruere forfalsket tequila hele 23 gange. I alt drejer det sig om 3,5 millioner liter, hvoraf en del af den destruerede spiritus har været direkte sundhedsskadelig.
For nylig gjaldt det 200.000 liter forfalsket tequila fundet i en lagerhal i den mexicanske by Tlaquepaque. Spiritussen er nu destrueret, og det var den fjerde største destruktion af forfalsket spiritus i Mexicos historie.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Eduardo Chadwick Errázuriz.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Eduardo Chadwick Errázuriz, der har været en bannerfører for chilensk vin af høj kvalitet. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Eduardo Chadwick Errázuriz (f. 1960) skal have en stor del af æren for, at Chile i dag er kendt som et vinland med vine af høj kvalitet.
Han er født ind i en af landets gamle vinfamilier, hvis vinhus, Viña Errázuriz, blev grundlagt i 1870 i Valle de Aconcagua.
Efter endt uddannelse som industriingeniør vendte han hjem for at arbejde med i vinhuset. Og i 1993, da hans far, Alfonso Chadwick Errázuriz, døde, overtog han ledelsen.
Eduardo Chadwick havde allerede som ung en drøm om at skabe topvine, der kunne måle sig med denne verdens største vinnavne. Via studier i ønologi i Bordeaux samt rejser til Bourgogne, Toscana, Napa Valley og mange andre berømte vindistrikter fik han masser af inspiration til, hvordan drømmen kunne realiseres.
Hjemme i Chile indførte han den nyeste teknik i Viña Errázurizs vineri, eksperimenterede med kloner og nye druer som Shiraz og Sangiovese - og skabte den ene topvin efter den anden.
I 2004 mente Eduardo Chadwick, at tiden var inde til at se, om hans vine kunne stå distancen, og han arrangerede derfor en blindsmagning i Berlin med egne vine og topvine fra flere forskellige lande.
Hans Viñedo Chadwick årgang 2000 og Seña 2001 kom ind som henholdsvis nummer 1 og 2 og vandt dermed over berømte vine som Château Margaux, Château Latour og italienske Tignanello.
Berømmelsens tinder er ikke de eneste, Eduardo Chadwich har besteget. Han er en ivrig bjergbestiger og har blandt stået på toppen af det 6962 meter høje bjerg Aconcagua.
Siden 1987 har Eduardo Chadwick været gift med Maria Eugenia, som han har fire døtre med.
Adresse: Viña Errázuriz, Av. Nueva Tajamar 481, Office 503 Torre Sur, Las Condes, Santiago, tlf.: +56 23 39 91 00, www.errazuriz.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

- Jeg fik nogle flasker Appassimento vin i fødselsdagsgave, skriver Michael Römhild. Og så fandt jeg en flaske vin med navnet Passimiento i supermarkedet - hvor der nederst på etiketten også står ”u…Passimiento”. Når jeg googler ordene, kan jeg ikke afkode, hvad forskellen er, og der henvises lystigt til Amarone i begge tilfælde. Kan I hjælpe med en forklaring?

Lad os starte med Appasimento (tørring af druer på italiensk). Det er en fremstillingsmetode, hvor drueklaserne tørres i tørrehuse, indtil lidt over halvdelen af væsken er tilbage. Det er en proces, der koster tid og penge, og samtidig formindskes den mængde vin, der kommer ud af det - hvorfor vine fremstillet efter denne metode altid ligger i den dyre ende af prisskalaen. Teknikken er flere tusinde år gammel og anvendes i Valpolicella til fremstilling af Amarone.

Det rene opspind


Når det gælder Passimiento, har vi taget en fagmand, Carlo Merolli, der importerer italienske vine, med på råd. Og ifølge ham er ordet det rene opspind - ligesom man kan støde på flasker med betegnelsen Passo, Passitivo, Passolo, osv. Alt sammen for at lægge sig op ad den rigtige betegnelse.
Vores læsers Passimiento vin er da heller ikke fra Valpolicella, men fra en siciliansk producent eller aftapper. Ifølge Merolli er u…passimiento en ”sicilianisering” af Il appasimento, hvor ”u” er dialekt for Il (den/det).

Ripasso-metoden


De mange ”Passo-betegnelser” ses typisk på vine, hvor producenten har anvendt ripasso-metoden, der bruges i Valpolicella. Her tilsætter man rødvine de upressede skaller fra distriktets Amarone-vine, efter at disse vine på tørrede druer er færdige med deres gæring. Ripasso er dog en beskyttet betegnelse, der kun må sættes på etiketten i Valpolicella, så den må fx en siciliansk producent ikke anvende.
Vores læsers Passimiento-vin er dog hverken lavet efter den ene eller den anden metode. Den fremstilles på druerne Frappato og Nero d’Avola, hvoraf sidstnævnte får lov til at hænge så længe på vinstokkene, at druerne svinder ind og opnår ekstra koncentration. Så det snerper således lidt hen ad tørring …
Men det skal ikke ligge den gode vin til last - en vin der i tidligere årgange har fået fem stjerner i VinAvisen.


Ugens vinøse billede

Lars Ole Hansen fra Odense har sendt os dette billede af en meget aktuel plakat samt følgende ord:
- Jeg er netop kommet hjem fra det pragtfulde tyske vindistrikt Franken. Distriktet ligger i delstaten Bayern, og der tager man Covid-19 mindst lige så alvorligt som i Danmark.
- Der er mange restriktioner og advarsler. Men heldigvis er der også plads til humor - som med denne plakat, der oplyser om, at der skal holdes en afstand på minimum 11 styk Bocksbeutel - den traditionelle buttede flaske i Franken.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-604


604 ”La Paulée” i Beaune, høstens sidste dag, hvor kurve og sakse samles, og høstfesten kan begynde. (postkort, ca. 1910, www.cpa-bastille91.com).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
..
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Landhaus Paul, Grüner Veltliner, Burgenland Trocken, Østrig, 2019, lav alkohol (12%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Druen Grüner Veltliner er et flagskib i Østrig. Her er en dejlig udgave med en herlig smag af druen, krydrede noter af peber og en oplagt syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cabalié, Vindivin, Vin de France, Frankrig, 2019, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., AndrupVin.dk

En lækker hvidvin til en yderst fornuftig pris. Den er lavet på druerne Viognier, Colombard og Muscat og har en intens frugtsmag, hvor der er noter af modne ferskner, pærer og citrusfrugt. Det er en meget anvendelig vin, som nok skal blive populær med sin fine sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coosy Cat, Riesling, Californien, USA, 2019, lav alkohol (12,5%)

84,95 kr., Amka

Dette her er ikke nogen sval tysk Riesling, men en krydret fætter fra USA, som har smøget ærmerne op. Den oversøiske udgave er meget aromatisk og gør Riesling-druen ære. Foruden krydring er der en intens og sød smag af druer og sommerbær. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Veneto IGT Frizzante, Italien, 2019, lav alkohol (11%)

69,95 kr., SPS Wine

En aperitif-vin, som er let mousserende, og som vil gøre sig på en varm sommerdag i Italien. Den er læskende, har noter af jordbær og hindbær, men har ellers ikke så mange vinøse ambitioner. Vinen er økologisk og vegansk og lavet på druerne Glera og Merlot. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

La Tarasque, Côtes du Rhône, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

50 kr., Fakta

Hvor er sødmen? Hvor er varmen? Hvor er den fine krydring? Hvor er Rhône? Nå, men prisen er unægtelig lav. Grenache (frugt og varme), Syrah og Mourvèdre (krydring og struktur).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Puntalevante, Puglia IGT Appassimento, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

50 kr., Fakta

En imødekommende rødvin, lavet efter appassimento-metoden, den med de tørrede druer. Den har en dyb, mørk farve, en fin duft og en herlig sødme, der nok skal skaffe den mange venner. Trods 15% alkohol ingen spritkant. Prismæssigt lidt af et fund.

stjernestjernestjerne

Stilberg, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

50 kr., Fakta

En ret enkel vin med kraftige tanniner og en druesmag, der er hæmmet af sure og bitre noter. Til gengæld er den billig. Plask den gerne over i en karaffel i god tid før måltidet for at gøre den blødere. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Solstice, Shiraz, Italien, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., YouAndWine

En rødvin, der så afgjort skal ledsages af mad - og gerne en lidt kraftig og fed en af slagsen. Det er en ok vin, men den har en noget markant syre og et lidt for kraftigt tanninbid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vinha do Fava, Touriga Nacional, Peninsula de Setúbal, Portugal, 2018, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Rigtig lækker rødvin til den søde side og et fund for dem, der kan lide rødvin med sødme. I smagen noter af kirsebær, blommer og fin krydring samt et strejf af egetræ fra lagring på franske og amerikanske egetræsfade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vecciano, Barbanera, Toscana IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Raffineret og lækker rødvin, der giver mindelser om hele det italienske køkken. Den er lavet på Sangiovese og Merlot og har en god struktur med bløde tanniner, fin krydring, druesødme og en lang eftersmag. Vinen er fra 2016, som var et rigtig godt vinår i Italien. Den har ligget på fad i 18 måneder, hvilket har givet den et strejf af eg og vanilje.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château des Joualles, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

Rødvinen er lavet på et klassisk Bordeaux-blend af 70% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc. Det er en dejlig, blød og lækker vin med fin fylde og beherskede tanniner. Smag af modne kirsebær og kirsebærkerner, af blommer og mørke bær. Den lille tørhed til slut gør den velegnet som ledsager til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castello di Farnetella, Fèlsina, Sangiovese, Chianti Colli Senesi, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

105 kr., pris på tilbud ved 3 flasker: 62,50 kr., Supermarco

En klassisk Chianti fra bakkerne uden om Siena. Vinen er let, lækker og delikat og skabt til det italienske køkken. I smagen genkender man kirsebær og blommer - og krydringen understreger noterne. Giv gerne vinen lidt luft før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galante, Terre Cevico, Sangiovese, Romagna Appassimento, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Lækker rødvin lavet efter Appassimento-metoden med de tørrede druer. Der har den forventede sødme, men også en druesmag med et lille, bid. der gør vinen til en fortræffelig madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Chantegut, Vacqueyras, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

Cigarkasse og læder og duft af tjære fra havnen, en rigtig god Rhône-vin med volumen på druerne Syrah og Grenache. Smagen er intens med mørke bær, og afslutningen er 'støvet' og skøn.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre di Bò, Amarone della Valpolicella, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

Amarone della Valpolicella er en fyldig rødvin lavet på druerne Corvina, Rondinella og Molinara. Det er en blød, afrundet og ædel vin - hvis man er til kraftige vine. Helt efter forskrifterne er den lavet på tørrede druer, hvilket har givet den en delikat sødme.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barros, Port Tawny 10 Years Old, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99 kr., pris på tilbud 30. oktober - 31. december. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, Vincooperativet

I langt dyrere portvine oplever man duetter i smagen - to stemmer, der forenes i en smuk samklang. I denne vin er smagen som en herlig tenor med en klang, der forplanter sig. Og rigeligt sin pris værd. Sødmen rummer alle de modne, tørrede og kandiserede frugter, vi holder så meget af. Og krydringen stammer fra modning på træfade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo, Port 10 Years Old 2nd Edition, Portugal, høj alkohol (20%)

349 kr., Amka

En elegant og lækker portvin, fuld af sødme uden at være sliksød. Den har en smuk og klar rødbrun farve i glasset, og i smagen er der chokolade, karamel, tørret frugt og træ efter modning på træfade. Prøv den fx til oste, nødder eller bare til hygge en kold vinterdag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen