Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2020



Rosé prosecco i glassene

Der er i årevis blevet fremstillet både champagne og cava i rosé udgave. Sådan har det ikke været for den ligeledes mousserende prosecco i den italienske Veneto-region - ikke før end i maj i år, hvor det lokale vinråd gav grønt lys for produktionen af en rosé prosecco.

For at kunne få lov til at sætte et Prosecco DOC på etiketten skal den lyserøde udgave hovedsageligt være fremstillet på den grønne Glera-drue men må indeholde mellem 10 og 15% Pinot Nero (Pinot Noir) til at give vinen farve.
Indtil videre har vinproducenterne kun måttet sælge deres rosé prosecco inden for Italiens grænser, men d. 2. november godkendte EU den nye udgave til eksport i Europa.

To sællerter i én flaske


Producenterne har været hurtige til at få gang i eksporten, så allerede nu tilflyder rosé prosecco hylderne i de europæiske supermarkeder og vinforretninger - nogle af flaskerne finder garanteret også vej til Danmark.
Der fremstilles 486 millioner flasker almindelig hvid prosecco årligt i Veneto-regionen. Af den rosé udgave blev der af druehøsten 2019 lavet 20 mio. flasker, som alle blev solgt til de italienske forbrugere - årgang 2020 ligger på omkring 50 mio. flasker.
Der er ingen tvivl om, at den nye udgave vil blive en stor succes også på eksportmarkederne. Den er jo resultatet af to trendy top-sællerter i disse år: Prosecco og rosé.


En af illustrationerne i forskernes rapport. Øverst til venstre ses et forenklet vinmarkslandskab og til højre, vinmarker omkranset og adskilt af naturlig vegetation.

Forskning i biodiversitet

Når man kører gennem fx Barolo i Piemonte, kommer man forbi kilometer efter kilometer med vinstokke og stort set ingen naturlig vegetation. Det er det, man kalder et forenkelt vinlandskab.
I andre vinområder, såvel i Italien som i resten af verden, gør mange vinproducenter en stadig større indsats for at bevare buske og træer i og rundt om deres vinmarker. Nogle - især de økologiske producenter - planter også bælter af bestemte blomster og krydderurter for at tiltrække rov-insekter, der kan gøre kål på de skadelige insekter i vinmarkerne.
Nu har et forskerteam fra det amerikanske vinuniversitet Davis i Californien for første gang undersøgt, hvor stor betydning den grønne biodiversitet i vinområderne har for skadelige insektangreb.

Spanske vinmarker og vinmøl


Udgangspunktet for undersøgelsen er en meget stor spansk database, RAIF, hvor man over en periode fra 2006 til 2018 har registreret skadedyrsangreb i vinmarkerne hos de spanske vinproducenter.
De amerikanske forskere har kortlagt, hvordan vegetationen ser ud rundt om vinmarkerne tilhørende 400 andalusiske producenter - om vinmarkerne afløses af andre vinmarker, eller om der er bælter og mindre områder med naturlig vegetation.
Resultatet af denne undersøgelse er dernæst blevet holdt op imod oplysningerne i databasen om hyppigheden af angreb fra et bestemt insekt, nemlig det europæiske vinmøl (Lobesia botrana).

Fire gange så hyppige angreb


Det viste sig, at angrebene fra vinmøllet hvert år ved høsttid i den tretten år lange periode i gennemsnit var fire gange så hyppige i vinmarkerne i de forenklede landskaber som i de vinmarker, hvor der var naturlig vegetation rundt om eller midt i markerne. Ligeledes - og ikke overraskende - var brugen af insektsprøjtemidler dobbelt så stor i de marker, der udelukkende stødte op til andre vinmarker.
Årsagen kan ifølge forskerne netop være, at den naturlige vegetation lokker de skadedyrsbekæmpende rov-insekter til markerne. Men det kan også skyldes, at vinmøllets fremmarch under et angreb bremses, hver gang der er et bælte eller en plet med buske, træer og lignende.

En mere koordineret indsats


Ifølge forskerteamet bør endnu flere vinproducenter gøre en indsats for at bevare den naturlige vegetation i og omkring vinmarkerne - eller genoprette den der, hvor den er blevet udraderet. Og bedst ville det være, hvis producenterne kunne koordinere og samarbejde med hinanden i vindistrikterne om at skabe den fornødne biodiversitet, så skadedyrsangreb og brugen af sprøjtemidler kan holdes nede.
Man kan læse hele rapporten fra undersøgelsen ved at klikke her.


Rudy Kurniawan.

Storsvindler er løsladt fra fængslet

Så er århundredets største vinforfalsker, Rudy Kurniawan, igen en fri mand. Der er sikkert mange af vores læsere, der kan huske, hvordan vi i VinAvisen for en del år tilbage fulgte sagen omkring den indonesisk fødte svindler.

Han blev idømt ti års fængsel i 2014, og blev dermed den første, der blev sendt bag tremmer for at sælge forfalskede vine i USA.
Men der var også tale om svindel i den helt store stil. I alt mener man, at han har solgt hele 12.000 flasker vin mellem 2004 og 2012, der af etiketten lod til at være kostbare franske vine, men som indeholdt mindre ædel vin.

Svindlede for 8 mio. kr.


De mange forfalskede vine indbragte ham 1,3 mio. dollars (cirka 8 mio. kr.), ligesom han stillede "kostbare" vine til sikkerhed for et lån på 3 mio. dollars (cirka 19 mio. kr.).
Ud over en fængselsstraf blev Rudy Kurniawan dømt til at betale 28,4 mio. dollars (cirka 180 mio. kr.) til sine ofre - de mange vinsamlere, han snød - og yderligere 20 mio. dollars (cirka 127 mio. kr.) i bøde. Det er svært at se, hvordan han nogensinde skal kunne betale de mange penge til ofre og myndigheder …
Han blev løsladt fra fængslet i Texas d. 7. november efter at have afsonet syv år af dommen, men han har ikke bare kunnet gå ud og nyde livet med et godt glas vin. Kurniawan blev nemlig med det samme tilbageholdt af de amerikanske immigrationsmyndigheder med henblik på at blive deporteret fra USA, hvor han har opholdt sig ulovligt i mere end tolv år.


En skitse, der viser Château Cantenac Browns eksisterende bygninger og det nye byggeri (de lysebrune bygninger til højre), der bliver smukt integreret i omgivelserne.

Cantenac Brown får nyt vineri

Stadig flere vinhuse rundt om i verden tænker i bæredygtige baner og ikke kun i opsigtsvækkende arkitektur, når de skal bygge nyt. Det gælder fx 3. cru-slottet Château Cantenac Brown i Bordeaux-appellationen Margaux, som vil opføre et nyt vineri og en ny fadkælder.
Målet er, at byggeriet skal falde naturligt ind i landskabet og matche det gamle slot og de omkringliggende bygninger.
Ejeren af slottet, Tristan Le Lous, har hyret den franske arkitekt Philippe Madec til projektet. Han har vundet adskillige priser for sin bæredygtige arkitektur, og de bygninger, han har tegnet til Cantenac Brown, vil, når de står færdige i 2023, have et neutralt CO-2 aftryk.

Ældgammel teknik


Vineriets og kælderens mure bliver opført efter en ældgammel teknik, hvor en trækonstruktion bliver forsynet med et lag af råjord, ler og sand, som bliver presset på konstruktionen. Vineriets tag bliver opbygget på samme måde og bliver det største tag af sin art i Europa - og det største bærende tag på verdensplan efter denne metode.
Der bliver stort set intet energiforbrug, og aircondition bliver heller ikke nødvendig i fadkælderen - selve byggemetoden og naturmaterialerne giver de perfekte rammer for fadmodningen.


Anker Tiedemann.

Tak for ord og tanker!

Jeg og min familie er rørte over de mange hundrede e-mails fra både nye og ”gamle” læsere af VinAvisen i forbindelse med min far Anker Tiedemanns nylige død. Kondolencer og varme ord samt anekdoter om min far fra vinbranchefolk, der har kendt ham og rejst med ham, er tikket ind i indbakken.

Mange har nævnt, hvor stor betydning han havde for formidling af vinviden til danskerne - han bliver blandt andet kaldt for en foregangsmand, en inspirator og et fyrtårn i den danske vinverden.
Med så mange e-mails er det desværre umuligt at takke hver enkelt personligt. Så derfor skal der hermed lyde et stort tusind tak for alle de mange tilkendegivelser! Også en stor tak til dem, der har sendt bårebuketter til bisættelsen.
Mariette Tiedemann



Rødvinen Denarius er ikke Domaine Liber Paters andenvin, men en vin fremstillet på helt andre druer end den endnu mere kostbare Liber Pater.

En prisvenlig vin til 9000 kr.

Loïc Pasquet, der ejer Domaine Liber Pater i Graves i Bordeaux, har netop lanceret årgang 2018 af rødvinen Denarius, hvis pris ligger på det, der svarer til cirka 9000 kr. For som Pasquet har meddelt, så ønsker han at fremstille en mere prisvenlig vin. Det kræver vist en forklaring …
Pasquet laver nemlig også verdens dyreste vin, Liber Pater, som koster 30.000 euro (cirka 224.000 kr.) i nye årgange. Prisen svarer til cirka tolv flasker Petrus, der normalt regnes for Bordeauxs dyreste vin.
Men der er også tale om en ganske særlig og sjælden vin, som der kun fremstilles 550 flasker af årligt. Nogle af de druer, der forvandles til Liber Pater, er gamle lokale druesorter fra før vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen. Og det vil sige, at druerne kommer fra vinstokke, der vokser på egne rødder (læs om vinlusen og rødderne ved at klikke her).
Disse gamle druesorter er ikke tilladt til brug ifølge den franske appellationsmyndighed INAO, hvorfor Pasquet må nøjes med at sætte det meget lidt fornemme Vin de France på etiketten i stedet for Bordeaux.
Men tilbage til Denarius 2018, som der er fremstillet 6000 flasker af, hvoraf de første 1200 nu er sat til salg.
Vinen er lavet på blandt andet Cabernet Sauvignon og Merlot, og i modsætning til Liber Pater, der modnes i lerkrukker, er Denarius fadmodnet.
Denarius er i øvrigt navnet på en sølvmønt i oldtidens romerske rige.


Spændende online-smagning

Nye restriktioner landet over har igen sat en stopper for de store smagninger, hvor vinimportørerne kan præsentere nye vine for forbrugerne.
Men så er der live streaming, som er blevet stadig mere populært. Her kan man sidde hjemme i stuen med et par gode venner og smage med, mens man følger en vinspecialist eller -producent, der fortæller om de vine, man har i glasset.
En sådan streaming inviterer VinCooperativet til d. 14. november kl. 17. Seancen tager halvanden time, og det bliver den dygtige sommelier Nana Wad, der guider deltagerne gennem i alt seks flasker vin. Og hun vil gøre det, så både novicen i vinens verden og den lidt mere erfarne vindrikker kan få fornøjelse af smagningen.
Wad er ikke alene om at præsentere vinene. Der er hele to medværter, Steen Jepsen, der er indkøber fra Coops vinafdeling, og Lotte Malmgren, som er redaktør på VinCooperativet og Vin & Co.

Stil spørgsmål undervejs


Ud over at præsentere vinene - som deltagerne får tilsendt i god tid før smagningen - kommer værterne også ind på emner som fx økologisk vin, vin og mad match, og hvordan man smager på og serverer vin. Der vil ligeledes være konkurrencer med præmier i form af vin m.m. Og så bliver der selvfølgelig også mulighed for at stille spørgsmål undervejs via Facebook-chatten.
De seks vine, man får tilsendt på en dato efter eget valg, koster tilsammen 920 kr., hvis man skulle købe dem i Coops butikker. Når man deltager i online-smagningen, får man dem tilsendt for kun 499 kr.
Man kan læse mere om seancen og de enkelte vine - samt tilmelde sig ved at klikke her.
Lad os endelig vide på mariette@vinavisen.dk, hvis der er andre importører, vin- eller spiritusfirmaer, der afholder lignende online-smagninger, så vi kan videreformidle budskabet til VinAvisens mange læsere.


En af bar-serveringsvognene med indhold.

Fly-stemning i stuen

Covid-19 pandemien er som bekendt gået hårdt ud over flybranchen, og flere flyselskaber har måttet dreje nøglen om eller skære ned på flyflåden. Sidstnævnte gælder blandt andet for det australsk baserede selskab Qantas, der har nedlagt sin flåde af Boing 747 fly.
I stedet for at smide de mange tusinde bar-serveringsvogne ud, har flyselskabet besluttet at sætte dem til salg med indhold, så rejselystne australiere kan give deres boliger et touch af flykabine-atmosfære.
Der er to forskellige størrelser vogne til henholdsvis 1475 dollars (cirka 9300 kr.) og 975 dollars (cirka 6100 kr.). Den mindste af dem indeholder 80 miniflasker med 18,5 cl rød- og hvidvin svarende til 20 almindelige flasker samt en 75 cl flaske champagne, som var forbeholdt Business Class. Derudover er der de sædvanlige chokoladebarer, peanuts-poser, sovemasker osv. Man kan se en lille film om vognene og indholdet ved at klikke her.

Ny teknik til afsløring af svindelvin

Hvert år svindles der med vin for milliarder af kroner på verdensplan, og mange forskere og firmaer forsøger derfor at finde frem til metoder, der kan bestemme vines ægthed - eller det modsatte.

Der er udviklet mange gode metoder og teknikker, men de fleste af dem er behæftet med en vis usikkerhed. Men nu har australske forskere ved University of Adelaide fundet frem til en teknik, der - ifølge dem selv - er 100% nøjagtig, så der ikke kan herske tvivl, om en vin er det, den giver sig ud for.
Som studieobjekter brugte forskerne rødvine på Cabernet Sauvignon fra tre forskellige distrikter i Australien og fra forskellige appellationer i Bordeaux. Druen er den næstmest plantede i Australien og har som bekendt sin oprindelse i det franske distrikt.

Analyserer lyset


Molekylerne i visse stoffer i en vin afgiver et fluorescerende lys, som er målbart og vidt forskelligt, alt efter fra hvilket vinområde vinen stammer og de jordbundsforhold, vinstokkene dyrkes i. De resultater man får, når man analyserer lyset, fungerer således lidt ligesom et fingeraftryk. Dette fingeraftryk kan - når det sammenlignes med forskellige data via et computerprogram - afsløre præcis fra hvilket område, vinen stammer. Og så går det jo ikke længere at sælge billig spansk bulkvin som ædel bordeaux-vin.
Man kan læse mere om den nye teknik ved at klikke her.
Sådan kreerer man drinks (med mundbind) hos verdens bedste bar.

Verdens bedste bar

Der er mange glimrende og hyggelige barer rundt om i verden. Men hvor finder man den aller bedste bar? Det har den årlige liste "The World’s 50 Best Bars" et bud på, og verdens bedste bar årgang 2020 er Connaught Bar i hotellet The Coonaught.

Listen er udkommet i de sidste tolv år, og det er anden gang, denne London-bar topper som nummer et.
Tildelingen af en førsteplads skyldes ifølge dommerne barens kreative og kunstneriske drinks, den perfekte servering og de elegante og klassiske rammer, hvor man føler sig hensat til dengang omkring år 1900, hvor cocktail’ene trådte deres barneskridt.

Skræddersyede Martini'er


Ligesom der i fine restauranter findes oste- og dessertvogne, som bliver kørt hen til bordene, har Connaught Bar sin egen Martini Trolley, hvorfra der serveres Martini’er i alverdens afskygninger og skræddersyet den enkelte gæsts smag. Billigste drink i øjeblikket på barens kort koster 13 pund (cirka 107 kr.).
Andenpladsen på årets liste gik til baren Dante i New York, mens The Clumsies i Athen - trods navnet (de klodsede) - fik en tredjeplads.

Norge og Sverige er med på listen


Det er et dommerpanel på 500 internationale drinks-specialister, der hvert år kårer verdens 50 bedste barer - og giver udmærkelser til nummer 51 til hundrede.
Der er ingen danske barer med på listen i år, men Skandinavien er skam repræsenteret. Himkok i Oslo erobrede en 30. plads, mens Tjoget i Stockholm figurerer på en 36. plads.
Man kan se hele top-50 listen med link til barernes hjemmesider ved at klikke her.
Serien af syntetisk fremstillede whiskeyer med navnet Glyph.

Flere syntetiske whiskeyer

I 2018 landede en ny whiskey på de amerikanske forretningshylder. Navnet var Glyph - og fremstillingen af den var meget langt fra alt, hvad man forbinder med traditionel whiskey.

Den var kreeret af firmaet Endless West, der ejes af forskerne Mardonn Chua og Alec Lee. Og den var et rent syntetisk produkt lavet i et laboratorium med apparater til massespektrometri og kromatografi, målebægre, en elektronisk næse til måling af duftstoffer og en robot, der var i stand til håndtere flydende væsker.
Nu er Endless West barslet med to nye syntetiske whiskeyer - så noget tyder på, at der må være salg i den slags produkter på amerikansk jord. Glyph Spice og Glyph Royal er navnene på nyhederne. Førstnævnte er ifølge firmaet en bourbon-agtig medium fyldig whiskey med noter af eg, karamel og banan, mens sidstnævnte har noter af kaffe, tørrede frugter, mandelskind og sherry.

Molekyle for molekyle


Samtlige aromastoffer og øvrige ingredienser i de nu tre syntetiske whiskeyer stammer ifølge firmaet fra naturen og omfatter blandt andet planter, frugter og naturgær. Og før skabelsen af de enkelte whiskeyer har man først studeret og analyseret de top-whisk(e)yer, man har ønsket af immitere. Herefter har man så opbygget den syntetiske whiskey molekyle for molekyle - en proces, der tager mindre end et døgn.
Glyph-serien kan nu købes i en lang række amerikanske stater for 25 dollars (cirka 160 kr.) flasken, hvilket jo er billigere end mange rigtige whiskeyer.
Endless West har i øvrigt også fremstillet en sake og en hvidvin, som er en syntetisk udgave af en italiensk Moscato d’Asti - en vin, der aldrig har set en drue.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Hubert de Boüard de Laforest.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Hubert de Boüard de Laforest, en af pionererne inden for vindyrknings- og fremstillingsteknikker i Bordeaux. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Hubert de Boüard de Laforest (f. 1956) blev født ind i vinens verden, idet hans far var sjette generation bag roret i Château Angélus i Saint-Émilion.
Allerede som syvårig gav hans far ham en beskærersaks, så han kunne være med til at beskære vinstokkene. Hvad han ikke lærte om vindyrkning og vin af sin far, lærte han under sit ønologistudie ved universitetet i Bordeaux.
Efter endt eksamen rejste Hubert de Boüard til Bourgogne. Her oplevede han blandt andet, hvordan førende vinproducenter værnede om økosystemet til gavn for vindyrkningen. Han så også, hvordan de brugte heste til pløjning og modnede vinene på deres bundfald. Teknikker og metoder, som han, da han overtog familiens slot i 1985, selv begyndte at anvende - lang tid før de fleste andre producenter i Saint-Émilion.
I 2009 indførte Château Angélus, som det første klassificerede slot i Saint-Émilion, også afstilkning af druerne i hånden, en metode der er mere skånsom end maskinafstilkning.
Også hans omfattende studie i tilpasning af rodmateriale til forskellige druesorter og jordtyper har været en inspirationskilde for mange andre vinproducenter i Bordeaux.
Det er også under hans ledelse, at Château Angélus er steget i graderne til den fornemmeste klassifikation, Premier Grand Cru Classé (A).
Ud over dette slot ejer Hubert de Boüard også La Fleur de Boüard i Lalande-de-Pomerol og vingården Anwika i Sydafrika.
I 2017 overtog ottende generation, Stéphanie de Boüard, direktørstolen, som hun deles om med sin fætter, Thierry Grenié de Boüard. Dog forbliver hendes far som chefvinmager.
Derudover har Hubert de Boüard travlt med sit vinkonsulentfirma, hvor han rådgiver vinhuse i såvel Bordeaux som i Spanien, Thailand og Libanon.
Gennem årene har han modtaget et hav af anerkendelser og udnævnelser. Han har blandt andet været formand for den regionale INAO-komité og dermed meget involveret i klassifikations-arbejdet i Bordeaux. Han har også været præsident for vinproducentsyndikatet i Saint-Émilion og er i dag Stormester i Grand Conseil du Vin de Bordeaux.
Desuden er han i både 1996 og igen i 2012 blevet udnævnt til Man of the Year af det førende franske vinmagasin Revue du Vin de France.
Adresse: Hubert de Boüard Consulting, BP n°7, 33500 Pomerol, tlf.: (0033) 557 485 912, e-mail: contact@hubertdebouardconsulting.com, www.hubertdebouardconsulting.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Janne Rasmussen vil gerne høre, om vi har et bud på en vin, der egner sig til en dessert med mørk chokolade.
Der er flere muligheder, men her er vores bud: En rødvin doux naturel fra Frankrig. Altså en sød vin, hvis gæring er stoppet ved tilsætning af spiritus, så ikke al sukkeret er omdannet til alkohol.
Det kan fx være en Rasteau, en Banyuls, en Maury eller en Rivesaltes, der alle har en masse af Grenache-druen i sig. Og netop Grenache har en tilbøjelighed til at blive iltet, så der opstår fine, krydrede aromaer af karamel og nødder, kakao og chokolade.
En sherry på druen Pedro Ximenez er også sagen eller en ruby eller vintage portvin.
I øvrigt er visse kraftige rødvine med noter af vanille og chokolade også en god match til mørk chokolade.


Ugens vinøse billede

I denne uge bringer vi et vinøst billede, som vi selv har taget. Eller rettere fotograferet af.
Det hang på væggen i vingården Torre Oria i det spanske distrikt Utiel-Requena og er malet af J. Gonzalez Alacreu.
Det er malet i en gammel og romantisk stil – ret drevent gjort – men kunstneren er i allerhøjeste grad nulevende (født i 1937). Her er alle spanske sejl sat til, og ikke et øje er tørt!
Hvert år får Torre Oria en kunstner til at male seks malerier, der dels bruges til etiketterne til en serie vine, dels er udstillet på væggene i et interessant gammelt vinhus med Tivoli-tårn.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-606


606 Et bølgende tæppe af vinmarker dækker det bakkede terræn i det østrigske Südsteiermark (foto © ÖWM Robert Herbst).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Preignes le Vieux, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En vellykket Chardonnay. Den kommer fra det sydlige Frankrig, og der er da også både sol og varme i den - og en for hvidvin relativ høj alkoholprocent. Den er meget aromatisk, og man genkender smagen af pære i den. 65 kr. er ikke mange penge for en vin af den karat.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Philipps Eckstein, Riesling, Mosel Trocken, Tyskland, 2019, lav alkohol (12,5%)

En lækker og saftig hvidvin med Riesling-druen på hjemmebane i Mosel, med mineralitet fra de stejle skiferbjerge og et fint samarbejde mellem syre og sødme. Valuta for hver en krone. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zeisen, R & A Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel DAC, Østrig, 2019, lav alkohol (13%)

140 kr., på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Af flasken fremgår det, at denne hvidvin har vundet adskillige priser. Og det forstår man godt, for det er en ualmindelig dejlig vin. Med sine pikante krydrede noter i duften er den typisk for druen Grüner Veltliner. Smagen er fyldig, let prikkende på tungen og med moden citrus som den dominerende note. Eftersmagen holder længe i munden og slutter med en fin og frisk syre. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

La Lagune, Mont Baudile Pays d'Herault IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

I glasset er denne rosé så lys, at den let kunne forveksles med en hvidvin. Vinen har en næsten uanseelig duft af modne jordbær. Smagen er fyldig, tør og let krydret, men den forsvinder hurtigt i munden. Prisen er i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

The Hidden, The Hidden Sea Wine, South Australia, Australia, 2019, lav alkohol (13%)

139,95 kr., pris ved 12 flasker: 89,95 kr., Skovgaard Vine

Duften af denne forholdsvis mørke róse er relativt svag og let krydret. Men smagen overrasker positivt - den er fyldig, let cremet, tør og med fine krydrede noter. En rosé, der vil være fin til patéer og andre lidt fede kødretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Le Pòggere, Falesco, Lazio, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En god rødvin - let krydret med noter af modne kirsebær. Smagen er frisk, pikant krydret og med blå druer i eftersmagen. Drik den til lettere krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Signature, Spier, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2019, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud 13. - 19. november ved 6 flasker: 33,17 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Den sydafrikanske, klassiske drue Pinotage giver en fyldig og krydret vin. I smagen er der mørke kirsebær og blommer. Tanninerne er bløde, men giver vinen karakter. Og så er tilbudsprisen ret fordelagtig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Zweigelt, Niederösterreich Klassisk, Østrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

84,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske rødvin er kort i smagen og ikke helt harmonisk og med let bitre og urene noter. Flasken har skuelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Le Duché, Moillard, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud 13. - 19. november: 75 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Den lyse og lette Pinot Noir er nok dejlig. Men vinens elementer spiller ikke helt godt sammen og skaber en vis ubalance. God til mad. Giv den lidt luft før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Susumaniello, Cantine Risveglio, Rosso Salento IGP, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En let drikkelig rødvin med noter af syltede blommer i duften. Den har en blød, rund smag af moden frugt med strejf af nelliker og en ret markant sødme til slut. Nogle vil nok synes, at vinen er for blød og mangler stringens og tanninbid. Men for alle andre glider den meget let ned.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gian Carlo, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

105 kr., Supermarco

En kraftig rødvin, som dog kun har 12,5% alkohol. Der er noter af cigarkasse, tjære og moden bærfrugt i vinen. Vinen på druen Abruzzo d'Montepulciano kommer ikke fra det berømte distrikt Montepulciano, det er lånte fjer. Hvad den end hedder, så er den vellykket og smager godt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La forcada, Garnacha, Rioja Cosecha, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En spansk nydelse. Sådan må en Rioja gerne være: fyldig, sammenhængende og med sødme. Vinen fylder godt i munden og slutter med en lille tørhed i eftersmagen. Noter af kirsebær og blommer og vanilje fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjerne

Zin No. 1, Vinicola Mediterranera, Primitivo, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

Navnet på denne rødvin er Zin - hvilket henviser til druen Zinfandel. Men på bagetiketten står der Primitivo, hvilket er druens italienske navn. Og det burde der da også stå på foretiketten. Men det skyldes garanteret, at druens amerikanske navn klinger mere bekendt hos forbrugerne. Nå, men det skal ikke ligge vinen til last. Den er ganske udmærket - kraftig og muskuløs men også med en indtagende sødme, som mange vil kunne lide. Drik den til en god ret med fuglevildt eller til blå oste. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Apothic Red, Apothic Wines, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris på tilbud 13.- 19. november: 75 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En saftig vin lavet på en charmerende blanding af blå druer. Den har smag af modne, mørke bær og noter af mokka og vanille. Den er, som mange amerikanske vine, blød, nem at drikke, det søde over det sure, fin fyldig eftersmag og uden forstyrrende, kraftige tanniner. God til grill og parties. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beyer Ranch, Wente Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2016, høj alkohol (14,5%)

140 kr., på tilbud indtil 31. december: 110 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En absolut topvin, der dufter intens af trøfler og modne bær. Smagen er fløjlsblød og med en dejlig sødme og strejf af brombær, hyldebær og enebær. I eftersmagen dukker trøflerne op igen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wald, R & A Pfaffl, St. Laurent, Niederösterreich, Østrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

140 kr., på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En elegant rødvin med en frisk og herbal duft og en stringent, frisk, fint krydret og forholdsvis let smag med noter af blåbær og hyldebær. En lille fin bærsødme driller den ellers tørre smag. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Tinta Rosa Selección, Bodegas Campiña, Toro DO, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 118 kr., YouAndWine

En kraftig krydret rødvin med god frugt og et lille bid af ren lakrids. Men det er også en vin med et lidt markant alkohol-bid til slut, der desværre maskerer frugten. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggiarellino, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Let transparent mørk teglfarve med en flot, rank næse med syrlige kirsebær, skovbund, tobak, læder og mandler. Rig på syre og tannin, der griber godt fat i gummerne. God fylde med overvejende udviklede noter som tørret kirsebær, blommeskind, læder, tobak og efterårsløv. En traditionel Brunello med masser af udvikling.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Roger Perrin, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 250 kr., Holte Vinlager

Der er hele syv forskellige druer i denne rødvin - dog fortrinsvis Syrah og Grenache Noir. Med alle sine krydrede noter er dette en rigtig Rhône-vin - og en vin med boksehandsker på. Der er kraft og saft og et godt tanninbid. Det er en god rødvin, men man skal være glad for meget krydrede vine for at holde af den.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Burmester, Sogevinus Fine Wines, Porto Tawny, Portugal, høj alkohol (19,5%)

89,95 kr., pris på tilbud 12. - 18. november: 69 kr., Irma

Denne Tawny Portvin, skabt af flere lokale druer, kommer fra Douro-dalen. Det er en ok vin, med smag af moden frugt, vanille og tørrede frugter. Lidt kantet og lidt sprittet, men til gengæld meget billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maynard's Pink Porto, Barão de Vilar, Portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99 kr., pris for 50 cl., Vinimondo

En rosé portvin - dem er der ikke så mange af. Den præsenteres i en lille, buttet flaske med al sin fine frugt og sødme. Ingen spritkant.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen