Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2020



Skibet Juan Sebastián de Elcano er netop nu på sin store jordomrejse - med to fade med sherry om bord.

Med sherry om bord

Den 24. august lagde firmasteren Juan Sebastián de Elcano fra kaj i havnebyen Cádiz i det spanske sherry-distrikt. Med ombord var to 250 liters fade med sherry af den tørre type Amontillado fra González Byass - en sherry med navnet ”Estrella de los Mares” (havenes stjerne).

Hermed genopvækker den anerkendte sherryproducent en meget gammel tradition med at modne sherry til søs - hvilket skulle være yderst gunstigt for vinen. Bølgernes rullen bevirker, at der opstår en mikro-iltning af vinen inde i fadene, hvilket fremskynder modningen. Men ikke kun det - indholdet af vand i vinen reduceres, hvorved aromastofferne koncentreres. Herved får man en mere intens, velafbalanceret og krydret sherry.

Kunne sælges for fem gange mere


Det var man godt klar over allerede i 1500-tallet, og mange af Sherry-distriktets producenter sendte derfor fade med sherry af sted på de skibe, der skulle på langfart. Kaptajnerne fik betaling for tjenesten - og producenterne kunne, når skibet var vel hjemme igen, sælge den skibs-modnede sherry for fire til fem gange mere, end de ellers ville have kunnet.
Det er i øvrigt ikke kun sherry, der har godt af skibs-modning - også akvavit, madeira og andre vine med et højt alkoholindhold kan have fordel af en gang rullen på bølgerne.

En historisk sherry


Da Elcano lagde fra kaj, begyndte skibet på en cirka et år og 70.800 kilometer lang sejltur for at fejre 500 året for søfareren Ferdinand Magellans jordomrejse. Skibet følger i Magellans spor. Først krydses Atlanterhavet, hvorefter Elcano ankommer til Argentina, sejler videre gennem Magellan-strædet, over Stillehavet til Guam og Filippinerne, for så til sidst at vende tilbage til Cádiz d. 14. juli 2021.
Og sherryen er med hele vejen. Når skibet er tilbage, vil González Byass tappe den på flasker og sælge den som ”en historisk sherry”.


Sådan ser det normalt ud under afholdelsen af Millésime Bio, men den går jo ikke i disse Covid-19 tider. Foto: Millésime Bio.

Millésime Bio i digital udgave

Mange store vinmesser og -smagninger, som skulle have været afholdt i den kommende tid, er blevet aflyst på grund af Covid-19. Men det gælder ikke Millésime Bio - verdens største branchemesse for økologisk vin. Arrangøren af den årlige messe, SudVinBio, har nemlig besluttet at afholde den som planlagt fra d. 25. til 27. januar - dog bliver det for første gang i de 27 år, messen har været afholdt, i form af en ren digital udgave.
SudVinBio mente ikke, at en aflysning eller udsættelse af messen til et senere tidspunkt ville være en mulighed. Dertil er Millésime Bio en alt for vigtig platform for aftaler og handler mellem økologiske vinproducenter og vinimportører fra hele verden. Hvert år ser producenterne frem til at kunne få aftaler i stand og dermed får afsat deres vine, og netop i denne tid, hvor mange producenter lider økonomisk under pandemien, er det ekstra vigtigt, at den store branchemesse løber af stabelen.

Mulighed for at booke virtuelle møder


Endnu en årsag til at holde fast ved afholdelsen af messen er, at markedet for økologisk vin er vokset år for år - det viser de seneste tal fra Agence Bio. Og interessen for at udstille på Millésime Bio til januar har da også slået alle rekorder - SudVinBio var på et tidspunkt nødt til at oprette en udstiller-venteliste.
Et videokonferencesystem, digitale stande, diverse online-værktøjer m.m. skal sikre, at også 2021-udgaven af messen bliver en succes. Via en registreringsplatform, der åbner midt i december, vil vinbranchefolk også kunne booke virtuelle møder med udstillerne.


WinePrO2 er navnet på det nye redskab til iltning af vin - og spiritus. O2 er den kemiske betegnelse for oxygen (ilt).

Effektiv iltning af vin

I VinAvisens vinanmeldelser anbefaler vi ofte, at man plasker en ung og lidt lukket rødvin over i en karaffel et par timer før måltidet, så den kan få lov til at ilte.
Gennem årene er der ligeledes opfundet utallige smarte skænkepropper, der skulle kunne ilte vinen tilstrækkeligt ved at trække luft ind gennem den, mens man skænker den i glasset.
Nu er en ingeniør fra Ohio, Tom Belcher, barslet med et redskab, WineProO2, som skulle være langt mere effektivt. Luft består af cirka 78% kvælstof og 21% ilt samt 1% af gasarten argon. Det er ilten, der - som navnet antyder - ilter vinen, når den er plasket over i en karaffel. Vi siger ofte, at vinen ”trækker vejret” - men faktisk ”prutter” den snarere under iltningsprocessen.

Ren ilt fremskynder processen


I den lukkede flaske dannes der nogle stoffer i vinen, såkaldte mercaptaner, og nogle af disse stoffer maskerer vinens aroma. Når vinen kommer i forbindelse med ilten fra den luft, der trænger ned i karaflen, afgiver den mercaptanerne, og dens fulde aroma bryder frem. Men det tager et par timer i karaflen, idet der, som nævnt, kun er 21% ilt i den luft, der omgiver os. Derfor er de mange skænkepropper, som trækker luft ind i vinen, heller ikke ideelle ifølge Tom Belcher.
Med sit nye redskab sørger ingeniøren for, at vinen bliver udsat udelukkende for 100% ren ilt, hvorved den blødgøres og åbner sig på under et sekund. Efter sigende skulle vinen smage, som havde den opholdt sig i en karaffel i to til tre timer.
WinePrO2 er et ganske enkelt redskab, der består af en metalbeholder med et rør, som ender i en dyse med et hav af små huller. Beholderen kan åbnes, så man kan fastgøre en dåse med ren ilt. Dernæst stikker man dysen ned i glasset med den unge, rå rødvin og trykker på en knap, hvorved vinen iltes via kaskader af små bobler.

Giver vinen et længere liv


Nu Tom Belcher var i gang, har han også fået produceret dåser med argon, så man kan gemme vinen i en halvfuld flaske i længere tid end normalt. Alt, hvad man skal gøre, er at stikke dysen ned i flaskehalsen, trykke på knappen og skynde sig at sætte proppen i flasken. Ilten inde i flasken vil så være erstattet af argon, så vinen ikke iltes yderligere.
Man kan læse mere om WinePrO2, der foreløbig kun findes på det amerikanske marked, ved at klikke her. Giv endelig lyd på mariette@vinavisen.dk, hvis systemet kommer på danske hylder.


"Jugs with Bottles" af Winston Churchill. Maleriet måler 51 x 35,5 cm.

8 mio. kr. for Churchill-maleri

Britiske Winston Churchill var ikke bare en dreven statsmand og premierminister - han var også en habil maler.

I den forgangne uge blev et af hans malerier, ”Jugs with Bottles” (kander med flasker) solgt på en auktion hos Sotheby’s i London. Auktionshuset havde givet maleriet en højeste vurdering på 250.000 pund (cirka 2 millioner kr.), men en sand bud-krig sendte hammerslaget op på gigantiske 983.000 pund (cirka 8 mio. kr.). Og hermed er maleriet det dyrest solgte fra Churchills hånd nogensinde.

Startede dagen med en whisky og soda


Maleriet forener to af Churchills største fritidsbeskæftigelser - at male og at nyde god vin og spiritus. Det blev malet i 1930’erne i Chartwell, hans hjem i Kent, og han gav det til den amerikanske diplomat Averell Harrimann, der også var en ivrig kunstsamler.
Harrimann giftede sig med Churchills datter i 1971, og da hun døde i 1997, blev maleriet solgt første gang hos Sotheby’s, og nu dukkede det så op igen på auktion. Hvem der har købt det, er ikke offentliggjort.
På maleriet ser man blandt andet en flaske Johnnie Walker Black Label, som var en af Churchills favorit-whiskyer. Og den var ikke forbeholdt aftenkaffen - Churchill startede ofte dagen med en whisky og soda.
Den anden flaske på maleriet kunne godt ligne en flaske cognac ...


Det gamle hospital, Hospices de Beaune, som hvert år er rammen om den store vinauktion. Foto: Smallcoho.

Berømt auktion aflyst dagen før

Hvert år på denne tid plejer vi at nævne resultaterne fra en af verdens ældste og mest betydningsfulde vinauktioner. Det er den, der afholdes i Bourgognes vinhovedstad Beaune, i byens gamle hospital, Hospices de Beaune.
Den vin, der kommer under hammeren, stammer fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker, og al vinen er af nyeste årgang og bliver udelukkende solgt i fade.
Hvert år sælges der også et "Præsidentens Fad", hvor pengene, der ofte beløber sig til cirka 2 millioner kr., går til et særligt velgørende formål.
Vinopkøbere, samlere, vinskribenter osv. fra hele verden strømmer til denne berømte auktion for at købe ind af den nyeste årgang. Det er en fest af de store med flere hundrede deltagere.
I år skulle auktionen have fundet sted for 160. gang. Datoen var d. 15. november - men dagen før meddelte arrangørerne, at auktionen var aflyst og ville blive afholdt på et ”senere tidspunkt”.

Er kun sket sjældent


Alt var ellers klart og klappet til en Covid-19 version med sprit, sikkerhedszoner og kun adgang for opkøberne, mens alle andre måtte byde med online.
Årsagen til aflysningen er ikke offentliggjort, men et gæt fra flere mediers side er, at det alligevel blev for svært at afholde en succesfuld auktion og samtidig leve op til myndighedernes skærpede pandemi-regler.
Det er kun sjældent, Hospices de Beaune auktionen er blevet aflyst, men det skete også i 1961 og 1968 - begge gange på grund at nogle rigtig dårlige druehøst-år.


En af de i alt 600 75 cl's amforaer, som er lige til at sætte på bordet til aftensmaden. Man må dog håbe, der medfølger et lille stativ til den tilspidsede lerkrukke ...

Hav-modning i små amforaer

Vi har tidligere nævnt, hvordan flere vinhuse rundt om i verden har taget hav-modning til sig. De sænker den færdige vin ned på havets bund, hvor den så får lov til at ligge i måneder eller måske år.
Når producenterne gør sig den ulejlighed, skyldes det, at vinen efter sigende skulle blive mere afrundet, blød og aromatisk, end når den modnes på traditionel vis i en fadkælder.
Nogle vælger at nedsænke vinen i flasker, andre i store amforaer - lerkrukker efter den model, som oldtidens romere og fønikere brugte til opbevaring af vin.
Nu er den biodynamiske vingård Podere San Cristoforo i Maremma, Toscana, fulgt trop. Men her har man valgt at tappe vinen - en rødvin på Petit Verdot-druer - på små amforaer på kun 75 cl, altså svarende til en almindelig flaske vin. De i alt 600 håndlavede amforaer er dernæst blevet sænket 15 meter ned i Middelhavet, hvor de har opholdt sig i ni måneder.

Lige til at sætte på bordet


For nylig blev amforaerne hejst op igen, og skaller, tang og alt muligt andet godt fra havet havde skabt det fineste mønster på deres overflade.
Vinen er blevet smagt op mod den samme vin, modnet ligeledes i ni måneder på fade i vingården. Og ud over, at hav-vinen er blevet blødere og rundere, har den ifølge ejeren af Podere San Cristoforo, Lorenzo Zonin, nogle interessante mineralske og jordagtige noter.
Det har taget ham fire år at udvikle modningsmetoden i de små amforaer, og han vil nu forsøge at opnå verdenspatent for sin metode, som han kalder for S’Amfora.
De små lerkrukker har den fordel frem for de store traditionelle amforaer, at de er lige til at sætte på bordet.
S’Amfora Podere San Cristoforo Petit Verdot tilflyder handelen - sikkert kun den italienske - i starten af december. Prisen pr. amfora vil ligge på omkring 200 euro (cirka 1500 kr.).

Fornem vinkælder under hammeren

I 2015 døde en af Napa Valleys legendariske vinproducenter, Joseph Phelps. I 1973 grundlagde han det vinhus uden for St Helena, som bærer hans navn.

Men ud over at fremstille egne vine var han også en ivrig vinsamler - ikke mindst af vine fra de europæiske vinlande. Ved sin død efterlod han sig en vinkælder med 5000 kultvine, og nu har hans datter, Lynn Phelps Finch, besluttet at samlingen skal sælges.
Vinene kommer under hammeren hos det amerikanske auktionshus Hart Davis Hart d. 18. og 19. december, og der er mange lækkerbiskner i ældre årgange iblandt. Det gælder fx to flasker Haut-Brion 1934, en flaske La Mission Haut-Brion 1918 og seks flasker Sercial Solera Madeira fra Henriques & Henriques årgang 1898 - samt en flaske Château Lafite 1865, som har fået en højeste vurdering på 17.000 dollars (cirka 107.000 kr.).

Kultvine fra Californien


Der er også flere fornemme Bourgogne-vine, heriblandt en flaske Henri Jayer Richebourg 1980 og en flaske Romanée-Conti 1966. Vinkælderen rummer ligeledes en lang række californiske kultvine, som Joseph Phelps opkøbte hos sine naboer.
Man kan fx byde på seks flasker Heitz Cellar Martha’s Vineyard 1974, hvis højeste vurdering lyder på 10.000 dollars (cirka 63.000 kr.), eller to flasker Ridge Vineyard Eisele’ Cabernet Sauvignon 1971, som er vurderet til 6000 dollars (cirka 38.000 kr.).
Man kan følge med i, hvornår auktionen starter ved at klikke her.


James Symington.

James Symington er død

En af portvinsindustriens grand old men, James Symington, er død i en alder af 86 år.
Han tilhørte tredje generation af det store familieejede portvinsfirma, Symington Family Estates, og han vil blandt andet blive husket for sin indsats for at bringe portvinsindustrien på fode igen efter anden verdenskrig.
Efter at have tjent en del år i den britiske hær sluttede James Symington sig til familiefirmaet i 1960. Først arbejdede ham med i driften som smager og blander af portvin, men fra og med 1973 tog han sig af de forretningsmæssige opgaver - blandt andet sørgede han for at udvikle eksportmarkedet for familiens portvin til også at omfatte en række oversøiske lande.
James Symington dannede sammen med sine fætre, Michael og Ian, gennem flere årtier en stærk trekløver, der styrede familiefirmaet gennem både succesrige og turbulente år.


Grænsen for det område, der hører til Cwm Deri Vineyard, er markeret med hvidt. Der er bestemt plads til at plante rigtig mange vinstokke. Foto: Country Living Group.

Interesse for vinhuse i Wales

Den britiske vinindustri er i en rivende udvikling. Nye vinhuse skyder op med jævne mellemrum, produktionen og eksporten af vin stiger markant i disse år, og siden år 2000 er vinmarksarealet firdoblet.
61,5% af arealet befinder sig i den sydøstlige del af landet, syd for London, hvor man finder landets varmeste og mest solrige områder. Men der fremstilles også stadig mere vin i det sydvestlige Storbritannien - blandt andet i Wales. Dog udgør arealet med vinstokke på halvøen endnu kun 51 hektar, svarende til 1,5% af landets totale vinmarksareal. Men der er gode muligheder for ekspansion i Wales’s grønne bakkede landskab - hvorfor der også er stor interesse, når et af regionens vinhuse kommer til salg. Et eksempel er Cwm Deri Vineyard i Pembrokeshire, hvortil der hører 10 hektar land og kun 1500 vinstokke.

Man får meget for pengene


Vinhuset er sat til salg hos Country Living Group til en vejledende pris på 825.000 pund (cirka 6,9 mio. kr.), hvilket jo stort set svarer til en lækker lejlighed i København … Så det er nu, man skal slå til, hvis man vil bytte storbylivet i Danmark ud med et lille vinhus i smukke, landlige, britiske omgivelser.
Det er faktisk utroligt, så meget man får for pengene. Ud over vinmarken og et vineri er der også en lagerhal til opbevaring af 30.000 flasker vin, et lille tapperi, en restaurant, flere gæstehytter og en vinbutik. Og så er der hovedhuset, som er en pænt stor bungalow.
Man kan læse mere om Cwm Deri Vineyard og se flere billeder ved at klikke her.
Sådan kommer det nye Port of Leith Distillery til at se ud, når det slår dørene op i 2022.

Et lodret whiskydestilleri

Normalt forbinder man skotske whiskydestillerier med lave bygninger langt ud på landet. Men det nye Port of Leith Distillery er hverken landligt eller lavt. Det er nemlig Skotlands - og måske verdens - første vertikale whiskydestilleri, og det er netop nu ved at blive opført i havneområdet i hovedstaden Edinburgh.

Fra fundamentet vil destilleriet rejse sig i 40 meters højde, og ud over nogle store kobberkedler vil bygningen også rumme en whiskybar i to etages højde.

Tid til at ekspandere


Der er afsat 12 millioner pund (cirka 100 mio. kr.) til projektet, og destilleriet forventes at stå færdigt i 2022.
Det er makkerparret Patrick Fletcher og Ian Stirling, der står bag Leith Distillery, som de åbnede for kun to år siden. Hidtil har de fremstillet spiritus under meget små forhold, men nu er det altså tid til at ekspandere, og de har fået tegnestuen Threesixty Architecture i Glasgow til at tegne det nye destilleri.

Leith var en whisky-hub


I gamle dage var havnedistriktet Leith et centrum for opbevaring af vin og cognac med 100 lagerhaller, hvorfra der blev udskibet fade til resten af Skotland. Fra og med 1822 begyndte man også at opbevare whisky i hallerne. Og da vinlusen Phylloxera vastatrix i slutningen af århundredet hærgede de europæiske vinmarker, og kun meget lidt vin tilflød lagrene i Leith, blev der plads til stadig flere fade med whisky.
Adskillige whiskydestillerier poppede også op i Leith, og nogle af de i dag mest berømte skotske destillerier har trådt deres barnesko i dette distrikt i Edinburgh. Det gælder blandt andet Johnnie Walker og Ballantines. Men med tiden flyttede destillerierne ud på landet, hvor produktionsomkostningerne var lavere.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jesper Hedegaard.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere, idet han siden 1988 har holdt mellem 40 og 80 foredrag/vinsmagninger om året – hovedsageligt for aftenskolekursister, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede.
Interessen for vin startede, da han var fjorten år gammel, hvor han tyrede Hugh Johnsons lille årbog "Vin" igennem og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeauxs 1855-klassifikation udenad.
Mens vennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med hans far, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning. Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s "Danmarksmesterskab i franske vine for par" i 1987 – og vandt!
Som 19-årig nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg men begyndte året efter at læse jura. I studietiden holdt han sideløbende vinforedrag på aftenskoler og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet.
Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen. Hvis han skulle have fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være i form af videreformidling af sin store vinviden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin. Men han har ikke noget ønske om at gøre vin til sin fuldtidsbeskæftigelse – og heller ikke at blive importør.
Ved siden af de mange vinforedrag har Jesper Hedegaard siden 1999 arrangeret og været guide på en række vinrejser til Frankrig til bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Pt. ligger den aktivitet dog lidt stille pga. Corona, men han kunne godt tænke sig at udvide antallet af vinrejser, når det igen bliver muligt at rejse ud i verden.
I 2012 dannede han - sammen med tre kursister, der havde gået på hans vinforedrags-hold i mange år – et firmandshold til europamesterskabet i blindsmagning arrangeret af det store franske vinmagasin La Revue du Vin de France. Det gik så godt på dagen, at hans danske ”landshold” blev kåret som vindere og europamestre!
Året efter var EM i vinsmagning blevet afløst af et VM, der blev afholdt i Bordeaux med 25 deltagende lande fra hele verden. Her blev det ”kun” til en andenplads og sølvmedalje – og det var ingen trøst, at holdet kun var 4 point efter de belgiske vindere. ”Man vinder ikke sølv – man taber guld”, som Jesper Hedegaard siger i dag.
Han var også med til at starte en af Danmarks mest berømte - lukkede -smagegrupper, Copenhagen Tasting Group (CTG) i 1992. Gruppen, der pt. består af 7 medlemmer mødes 8-10 gange om året og smager store – ofte ældre og modne – vine fra især Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden à jour ved bl.a. rejser i vindistrikterne og læsning af store mængder vinlitteratur, går bl.a. med hustruen Signe, datteren Isabella og bøger om første og anden verdenskrig.
Adresse: tlf.: 30 59 33 79, e-mail: info@vinforedrag.dk, www.vinforedrag.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor skal man slynge vinen i glasset?

Tina Thygesen vil gerne vide, hvorfor vinsmagere slynger vinen rundt i glasset, før de drikker.
Når man slynger vinen i glasset, er det for at fordele vinen op ad glassets inderside. På den måde afsættes der et tyndt lag vin, hvorfra der kan fordampe en masse duftstoffer, så vinens aroma forstærkes.
Det kræver en vis øvelse at slynge vinen "på fri hånd". Er man lidt usikker, er det en god idé at lade glassets fod hvile på bordet, mens man slynger.
Til et større middagsselskab behøver man naturligvis ikke at sidde og slynge. På den anden side er mange af os efterhånden blevet så vant til det, at vi af og til griber os selv i at sidde og slynge et glas vand ...


Ugens vinøse billede

Peter Christiansen har taget dette billede i den italienske region Umbrien, der er mindst lige så vidunderlig som naboen Toscana og tilmed har færre turister. Her besøgte han en af de fornemste vingårde, Castello delle Regine.
Billedet viser hallen, hvor skøn Sangiovese-rødvin hviler i tøndevis under funklende lysekroner.
Castello delle Regine er en kæmpemæssig landejendom på 398 hektar, skabt af Milano-advokaten Paolo Nodari og hans samlever, Livia Coltantonio.
Der er først og fremmest et vineri med 80 hektar vinmarker og en række glimrende vine. Men der er også olivenlunde med 6600 træer, et stort jagtterræn, agriturismo med luksuslejligheder, en fornem restaurant og en farm med 300 fritgående køer af den hvide race Chianina. Alt sammen et besøg værd.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-608


608 En nyhøstet klase Cabernet Sauvignon-druer hos det familieejede Jordan Winery i det californiske Sonoma. (foto © Jordan Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Altemasi Metodo Classico Brut, Trento DOC, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

175 kr., Supermarco

Denne mousserende vin er fremstillet på den klassiske metode - altså med andengæring på flaske ligesom i Champagne. Duften er indtagende med melon, modne grønne druer og strejf af citrus og friske æbler. Desværre skuffer smagen - her er lidt spæde citrusnoter, der dog slutter alt for hurtigt.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Nube, Bodegas Leza Garzía , Rioja Alta Semidulce, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Hvidvinen på druerne Tempranillo Blanc, Sauvignon Blanc og Clarete er på samme tid sødlig (Semidulce) og med syre og bitternoter. Det er en tæt vin, som vil gøre fyldest som ledsager til stort fjerkræ. Flasken er så blå, så blå.

stjernestjernestjerneØ

Domaine Valand, Vaucluse IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske hvidvin er enkel, kort i smagen og med en lidt aggresiv syre. Balancen mellem syre og sødme er ikke helt optimal.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesàri, Rubicone IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

129 kr., på tilbud til 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

En dejlig hvidvin på druerne Trebbiano og Chardonnay. Den har en fin frugtduft med strejf af melon og honning, mens smagen er tør uden at knase og med en frisk citrusnote. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

The Hidden Sea, The Hidden Sea Wine, Chardonnay, South Australia, Australien, 2019, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud: 89,95 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine

Man skal være til rigtig tørre hvidvine for at kunne lide denne vin. Den smager, som om den har ligget på fad - selv om der ikke er noget info om det på flasken. Smagen forsvinder lidt vel hurtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Horizon du Sud, Chardonnay, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Supervin

En udmærket, behageligt tør og fyldig hvidvin med friske citrusnoter i duft og smag. Prisen ved 6 flasker er dog nok den rigtige, og den fjerde stjerne gives for denne pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

L5 Single Block, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (13%)

159,95 kr., pris på tilbud 27. november - 31. december: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En vidunderlig frisk vin, og så måtte det gerne være sommer og terrassevejr. Dog også meget anvendelig til vinterens fiskeretter med sin ranke syre, mineralske noter, mandariner og spændende krydderier. Fylder godt i munden og i den lange eftersmag. Vinen er økologisk. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Volstruis, Babylon's Peak, Swartland, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En god og uhøjtidelig rødvin på druerne Shiraz, Mourvedre og Viognier. Den er saftig, frugtrig og med fine pebrede noter - og er hver eneste af de 65 kr. værd. Volstruis betyder struds afrikaans, og på flaskens bagetiket opfordrer vingården til, at man gør en indsats for at bevare Sydafrikas vilde strudse. Der har været en markant nedgang i antallet i de senere år. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

De Ségur, Château Ségur, Haut-Médoc Grand Vin de Bordeaux, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

74,95 kr., pris på tilbud 27. november - 3. december ved 6 flasker: 49,83. kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

På de populære druer Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og lidt Petit Verdot er denne 4 år gamle vin skabt. Er den lidt træt? Den har smag af modne sommerbær og er en ok vin til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cabalié, Vindivin, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., AndrupVin.dk

En fransk vin på det klassiske Rhône-trekløver Grenache, Syrah og Carignan. Det er en harmonisk vin, som straks glæder smagsløgene med sin fine sødme og gode, lange eftersmag. I smagen genkender man modne blommer, sorte kirsebær og en passende krydring.

stjernestjernestjernestjerne

Bread & Butter, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2018, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En Pinot Noir som amerikanerne kan lide den: fyldig og fuld af varme og sødere end den europæiske version. Man genkender Pinot-smagen - men så alligevel? Man savner også et modspil fra syrens side.

stjernestjernestjernestjerne

Clos Essència del Siurana, Priorat, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud 27. november - 31. december: 99 kr., SuperBrugsen

Rødvinen med hoveddruerne Garnatxa Negra og Carinyena har en flot rød farve med et aldersrelateret kastanjefarvet islæt. Den har ligget på nye franske fade i 15 måneder og har noter af vanilje og chokolade i smagen. Trods de 11 år er det en ganske udmærket vin, som er drikkemoden nu. Men alderen præger den i en smag, der nok er moden, men også en anelse træt. Vinen er vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lo Petit de la Casa, Trossos del Priorat, Priorat, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 150 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Aromatisk te, tobak og syltede blommer forenes i duften af denne rødvin. Det er en elegant og stringent vin med frisk bærmost i smagen, noter af anis og en lang eftersmag med en god syre til mad. Nyd den til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Cerro 93, Viña Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Alto Jahuel, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

249 kr., Amka

Der er syltede solbær og blommer, sort te og strejf af vanille fra fadmodningen i duften af denne rødvin. Smagen er kraftig og kompleks, krydret og med en fin syre - men også med et lidt markant tannin- og alkoholbid. Drik den til kraftige kødretter - fx til andestegen juleaften. Det er bestemt en god vin, men den lever ikke helt op til den høje pris, hvilket koster den femte stjerne. Amka anviser nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Old Vines Zinfandel, Rodney Strong Vineyards, Zinfandel, Sonoma, Californien, 2016, høj alkohol (15%)

250 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En lækker rødvin, der spiller med musklerne. Den er kraftig med noter af modne mørke kirsebær i smagen og med en indtagende sødme i eftersmagen. Det er en vin, der kræver mad på bordet - gerne krydret oksekød eller en simrekødret.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine des Bernadins, Muscat de Beaumes de Venise, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

139 kr., prisen er for en hel flaske. Fås også i halve flasker til 80 kr., The Wine Company

Flydende slik! En af Frankrigs bedste søde vine, her fra en mindre producent. Den har en vidunderlig sødme, fyldt med tørret frugt og honning. Den er cremet og sødmen afbalanceres af tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maynards, Barão de Vilar, 10 Pears Porto, White,, Portugal, 2019, høj alkohol (19,5%)

149 kr., prisen er for 50 cl., Vinimondo

En meget lækker, hvid (nærmest rosé) portvin, blød, fin, moden og uden spritkant. Fredagsslik for voksne.

Andet

stjernestjernestjernestjerne

Fred Jebis Gin, Friuli, Italien, høj alkohol (43%)

599 kr., pris ved 50 cl. På tilbud til 399 kr., YouAndWine

En gin, der vil frem i skoene med markante og komplekse krydrede noter - og et godt enebærbid - i både duft og smag. Ren er den lidt for skarp, men den er glimrende som en Gin & Tonic med et godt twist lime - og et par isklumper. Sidstnævnte er vigtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falster Rum Pure Pot Still, Falster Destilleri, Danmark, høj alkohol (45%)

795 kr., for 50 cl, Falster Destilleri

Dette er en helt igennem velkomponeret mørk rom. Den er varm og rund, har dybde og en behagelig sødme i duft og smag, der på fornem vis opvejes af tørre noter fra fadmodningen og fine strejf af røg. Eftersmagen er uendelig lang og udvikler sig med noter af malt og mørk karamel. Rommen er lavet på sukkerrørsmelasse og destilleret to gange. Dernæst er den lagt på små egetræsfade på kun 32 liter, som tidligere har været brugt til at modne PX sherry i - den sødeste af de mange sherry-typer. Der er kun fremstillet 216 flasker af denne rom, og de skal nok blive revet væk trods den høje pris. Godt gået Falster og Danmark!

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen