Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2020



Hvidvinsdruen Chasselas, som er udbredt i Schweiz, er en af de 52 druesorter, der dyrkes i VitAdapt. Billedet viser, hvordan nyhøstede Chasselas-druer bliver analyseret i et laboratorium. Foto: INRAE.

Bordeaux-vin på druen LiliorilaDel på Facebook

Når det gælder druer og Bordeaux-vin, tænker de fleste nok på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc for rødvinenes vedkommende og Sémillon og Sauvignon Blanc, når det drejer sig om hvidvinene. Men fra og med næste forår vil de i alt 4500 vinproducenter i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur også kunne dyrke de blå druer Arinarnoa, Castets, Marselan og Touriga Nacional samt de grønne druer Alvarinho og Liliorila. For tre uger siden godkendte den franske appellationsmyndighed INAO nemlig de seks druer til vinfremstilling i de to appellationer.

Men druerne kommer til at leve et ret anonymt liv - Det vil fx ikke fremgå af ordlyden på en flaske rødvin, at vinen indeholder Arinarnoa eller Marselan. Og de netop godkendte druer må også maksimalt udgøre 10% af druesammensætningen i en rød- eller hvidvin. Det areal, producenterne tilplanter med druerne, må heller ikke udgøre mere end 5% af al den jord, der hører til vinhuset.

52 druesorter i én vinmark


Forud for godkendelsen af de seks druer ligger der ti års forsøg og forskning udført af to forskningsinstitutioner i Bordeaux, INRAE (Institut national de la recherche agronomique) og ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin).
Bag sidstnævnte institution i byen Villenave-d’Ornon ligger der en lille forsøgsvinmark på en hektar med navnet VitAdapt, hvor der er plantet i alt 52 forskellige grønne og blå druesorter fra blandt andet Languedoc, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Bulgarien og Georgien. Målet er at finde druer, der er bedre egnet til fremtidens klimaændringer i Bordeaux - det vil sige druer, der blandt andet er tørkeresistente og modstandsdygtige over for visse svampesygdomme. Samtidig skal de egne sig til jordbundsforholdene i distriktet og - selvfølgelig - give vin af god kvalitet.

Druerne analyseres, og vinen smages


Vinstokkene i forsøgsmarken er udstyret med sensorer, der døgnet rundt sladrer om planternes trivsel og vækst. De forskellige druer høstes hvert år og analyseres i et laboratorium. Man har også løbende fremstillet vin på dem og tappet den på flasker. Dog bliver det kun til nogle få hundrede flasker årligt, og vinen bliver - ligesom druerne - underkastet diverse analyser. Forskerne afholder også med jævne mellemrum smagninger, så de kan følge vinenes udvikling.
Foreløbig har man så fundet frem til de seks nævnte druer, og flere kommer måske til i løbet af de næste par år.
Ved at klikke her kan man se listen over samtlige af de 52 druesorter, der dyrkes i VitAdapt. Nogle er kendte, mens andre har navne som BX 9216 og MPT 3156-26-1 - hvilket jo ikke lyder særligt vinøst …


En lille bid af Terre Alfieris smukke vinlandskab.

Ny DOCG i Piemonte Del på Facebook

Piemonte har længe haft 42 DOC (Denominazione di origine controllata) og 17 DOCG, hvor ”G’et” står for ”garantita”. Sidstnævnte appellations-betegnelse er et niveau højere end førstnævnte, og nu har Piemonte fået sin 18. DOCG, Terre Alfieri. Og det har taget hele ti år, før ansøgningen fik det blå stempel.

Den nye DOCG breder sig over elleve kommuner, hvoraf de syv ligger i Asti-provinsen, og de øvrige fire i provinsen Cuneo.

Arneis og Nebbiolo


Når man som vinområde kravler et trin op ad kvalitets-stigen, medfølger der skærpede regler for vinproduktionen, når det gælder høstmængden, druerne og modningstiden.
De to vigtigste druer i Terre Alfieri er den grønne Arneis og den blå Nebbiolo, og i henholdsvis hvidvinene og rødvinene skal de to druer hver især udgøre mindst 85% af vinen. Nebbiolo Riserva skal modne mindst 24 måneder før frigivelse til salg, og halvdelen af tiden skal være fadmodning.
Terre Alfieri er i øvrigt opkaldt efter en berømt dramatiker, Vittorio Amedeo Alfieri, som blev født i Asti i 1749.
Vinområdet har sin egen hjemmeside, hvor man kan læse mere om appellationen, finde frem til dens vinhuse, overnatningsmuligheder, restauranter med mere.


De tre forskellige glas: Et almindeligt glas, et tungt mørkt glas og så et frostet og let glas.

En leg med sanserne Del på Facebook

Den måde vi opfatter en vins smag på er blandt andet genetisk betinget. Men også vores hukommelse, følelsesmæssige associationer, musik, der spiller i baggrunden, farven på væggen osv. har indflydelse på vores smagsopfattelse.
Når vi smager på en vin, bruger vi alle vores sanser, og de sender adskillige signaler af sted til hjernen - signaler, der påvirker vores smagssans og dermed, hvad vi synes om en vin.
Synssansen og følesansen har således en hel del indflydelse på vores opfattelse af vinen. Og hos champagnehuset Mumm har man nu udviklet to forskellige glas, som påvirker smagen af husets champagner ved at lege med netop vores syns- og følesans.

En kornet følelse


De to nye glas er skabt i et samarbejde mellem Mumms kældermester, Laurent Fresnet, neuroforskeren Gabriel Lepousez og designeren Octave de Gaulle.
Og glassene skulle hver især give smageren en oplevelse af flere og finere smagsnuancer i Muums forskellige champagner.
Begge glas er af form som et almindeligt vinglas - der er kun leget med farver og teksturer. Det ene glas er mørklilla, glat, blankt og tungere end et gængs vinglas, mens det andet er frostet på ydersiden, hvilket giver et iset udseende og en lidt kornet følelse på læberne, når man drikker af det. Stilken på dette glas er kantet, og glasset er lettere end et almindeligt glas.
Hos Mumm afprøvede Fresnet tre forskellige champagner - alle fremstillet med Pinot Noir som hoveddrue - i de to glas samt i et almindeligt vinglas. Og han gjorde det sammen med et hold garvede vinsmagere.

Ændrede opfattelsen af champagnen


De tre champagner var Grand Cordon Rosé, Brut Millèsime 2013 og RSVR Blanc de Noir 2009. Sidstnævnte champagne blev opfattet friskere og med en mere markant aroma af citrus og kandiseret pære, når det blev smagt fra det frostede glas i forhold til det almindelige glas. Her var det tunge, mørke glas ikke sagen.
Den rosé champagne derimod var bedst og blev opfattet som havende dybere noter af kirsebær og wienerbrød i det tunge mørke glas sammenlignet med standardglasset og det frostede glas. Og så var der champagnen årgang 2013, som smagerne opfattede som lettere og mere delikat, når den kom fra det frostede glas end fra det almindelige glas.
Ifølge en pressemeddelelse har Mumm lanceret en serie af de tre glas i en fin æske, så man selv kan lege med sanserne på hjemmebane. Dog står der intet om, hvor de kan købes, eller hvad de koster.


Til venstre tappes der vin fra samtlige 365 bag-in-box-vine på små 25 cl's flasker til dommerne. Til højre ses den bag-in-box, der blev kåret som konkurrencens vinder, når det gælder designet.

Konkurrence med hjemmearbejdeDel på Facebook

Af de mange internationale vinkonkurrencer, der findes på verdensplan, er der kun én, som udelukkende gælder vin tappet på bag-in-box.
Concours International Wine In Box, som den årlige konkurrence hedder, blev afholdt første gang i 2015.
På grund af Covid-19 har arrangørerne måttet tappet de i alt 365 deltager-vine på små 25 cl’s flasker og sende dem til dommerne i deres respektive hjemlande, hvor vinene så er blevet smagt og vurderet hjemme i stuerne.

Pris for bedste udseende


Resultatet af den noget mere omstændelige smagning er nu offentliggjort på konkurrencens hjemmeside. I alt opnåede 109 vine en ”Best Wine In Box” medalje. Ved at klikke her kan man se billeder af samtlige medaljerede vine. Nogle af dem findes sikkert på det danske marked.
Seks ud af medalje-vinene blev yderligere tildelt ”Best Dressed Wine In Box” for bag-in-box’ens design - og den, der havde det flotteste eller mest iøjnefaldende design vandt prisen ”Palme d’or” (den gyldne palme). Sidstnævnte pris tilfaldt French Fuel Rouge (fransk rød benzin) fra Groupement des Vignerons d’Aquitaine. Og sandt nok, så er denne bag-in-box, der er udformet som en gammel slidt benzindunk, da også ret opfindsom …


Landsbyen Niedermorschwihr i Alsace ligger omgivet af sine vinmarker. Foto: CIVA.

Danmark er tredje største importør af Alsace-vin Del på Facebook

Vi kan godt lide vin fra Alsace - så godt, at Danmark ifølge nye tal fra distriktets vinråd, CIVA (Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace) i år for første gang ligger som nummer tre på listen over verdens største importører af vin fra det nordfranske distrikt.
I de første ni måneder af 2020 importerede vi 14.201 hektoliter Alsace-vin - en vækst på 9,4% i forhold til samme periode i 2019. Også i værdi var der en stigning på 3,6%. Førstepladsen indtages af Belgien, der i samme periode aftog 29.856 hektoliter, mens Tyskland på andenpladsen importerede 19.920 hektoliter.
Vi aftager ikke kun flere flasker Alsace-vin herhjemme - der er også en stigende efterspørgsel på vinene i den finere og dyrere ende af prisskalaen. Faktisk er Danmark verdens største importør af de fornemme vine med appellationen Grand Cru fra Alsace.

Førende europæiske distrikt for biodynamisk vin


Siden 1970’erne har Alsace været førende inden for økologisk og biodynamisk vindyrkning og nye tal fra CIVA viser, at distriktet i dag har 446 økologisk certificerede vinproducenter - hvoraf de 87 er kommet med på listen i 2019. Det svarer til en stigning på 24% i løbet af et enkelt år. I Frankrig som helhed lyder tallet på 14% flere øko-certificerede producenter sidste år.
De mange øko-druer dyrkes i 3800 hektar vinmarker, hvilket gør Alsace til Frankrigs tredje største vinregion, når det drejer sig om økologisk certificerede hektar.
60 af de øko-certificerede producenter har suppleret med en biodynamisk certificering, og Alsace er dermed ikke kun det førende franske distrikt for biodynamisk vindyrkning, men også det førende på europæisk plan.

Smagningen af vine fra Ribera del DueroDel på Facebook

I sidste uge tog vi hul på en større smagning af rødvine fra det spanske distrikt Ribera del Duero - vine, der oprindeligt skulle have været præsenteret for danskerne i november på den store spanske vinfestival i Politikens hus.
Vi lagde ud med smagningen af elleve vine, der havde det tilfælles, at de alle var såkaldte Cosecha-vine. Det vil sige vine, der er blevet tappet på flasker, mens de var unge og friske.
I denne uge gælder det syv vine af niveauet Crianza, hvor der kræves to års modning før frigivelse til salg - det ene år på fade og det andet på flaske. Vi beskrev de i alt fire modnings-niveauer i sidste uges VinAvis.
De Crianza-vine, vi har smagt, har stort set alle en koncentreret duft og smag af mørke bær (især blåbær) tilfælles. De er også krydrede og glimrende ledsagere til juleand og lam. Længere nede på siden bringer vi anmeldelserne af vinene.


Giacomo Conterno Monfortino Riserva Barolo 2013 ligger i toppen af Liv-ex's bestseller liste årgang 2020.

Vin som investeringDel på Facebook

Det går forrygende godt med salget af fornemme vine. Det fremgår af en ny rapport fra Liv-ex - den store London-baserede internetvinhandel, der udelukkende handler med fine vine, og som også har sin egen vinbørs. I sit store lager har Liv-ex vine til en værdi på cirka 30 millioner pund (cirka 248 mio. kr.) fordelt på omkring 7000 forskellige vinmærker.
Ifølge rapporten er antallet af vine, der er handlet på Liv-ex næsten tredoblet mellem 2014 og 2019. Og i år - til og med november - har der været en yderligere stigning på 4,7%.
Årsagen til det øgede antal handler er, at stadig flere vinsamlere og investorer verden over har gået øjnene op for fine vine som et alternativt investeringsobjekt til aktier og obligationer.

Piemonte-vine er et trækplaster


Det er champagne og italienske topvine, der har haft samlernes og investorernes største interesse i 2020 - der er tale om en fordobling af markedsværdien i forhold til 2019, når det gælder sidstnævnte. Og det var frem for alt vinene fra Piemonte, der blev handlet med.
Handelen med de amerikanske vine har også haft vind i sejlene i år. For ti år siden udgjorde den kun 1,1% af handelen med fine vine hos Liv-ex, sidste år var andelen steget til 2,3%, og i år fik den endnu et skub opad til 7%.
Til gengæld er det gået stik modsat for handelen med fornemme Bordeaux-vine - dog fra et noget højere udgangspunkt. I 2010 udgjorde vinene fra det franske distrikt hele 96% af samtlige handler i værdi. I 2019 var andelen faldet til 54%, og i år fik den yderligere et dyk til 42%. Og nedgangen vil sandsynligvis fortsætte i de kommende år. Årsagen er, at markedet for fine vine er blevet stadig bredere gennem årene med mulighed for at handle med berømmede vine fra mange andre vindistrikter og -lande.
Nedenfor bringer vi listen over de ti vine, der har solgt bedst hos Liv-ex i 2020.

Top-ti over solgte vine


1. Giacomo Conterno, Monfortino Riserva Barolo 2013
2. Château Lafite Rothschild, Pauillac, Bordeaux 2016
3. Taittinger, Comtes de Champagne Blanc de Blancs, Champagne 2008
4. Dom Pérignon, Champagne 2008
5. Louis Roederer, Cristal, Champagne 2012
6. Tenuta San Guido, Sassicaia, Bolgheri 2017
7. Château Lafite Rothschild, Pauillac, Bordeaux 2010
8. Antinori, Tignanello, Tuscany 2016
9. Petrus, Pomerol, Bordeaux 2016
10. Harlan Estate, Napa Valley 2016


Tusindvis af indbyggere i byen Braga samles i Souto-gaden for at drikke sød vin og spise bananer.

Sød vin og bananerDel på Facebook

Der er kun kort tid til juleaften, og i den portugisiske by Braga har man et helt bestemt ritual netop denne aften. Få timer før julemåltidet sættes på bordet, samles byens indbyggere i gaden Souto. De mødes her med et eneste formål, nemlig at drikke sød vin på Moscatel-druen fra Setúbal - og spise bananer til.
Bananeiro (banan-forretning) kalder Braga-borgerne denne særlige tradition, der har rødder mere end 30 år tilbage i tiden.
Det hele startede, da Manuel Rio, der havde en banan-forretning, Casa das Bananas, i gaden, gerne ville lokke flere kunder til. Han opstillede derfor en bardisk, hvor han en overgang tilbød kunderne et glas Moscatel-vin og en banan.

En ren folkefest - bare ikke i år


Rios søn, Jorge, tog ideen op igen - dog kun juleaften. I begyndelsen var det kun nogle få kunder og venner af huset, der troppede op for at nyde vin og bananer, men snart blev det en tradition for stadig flere af de i alt 155.000 Braga-borgere at besøge banan-forretningen juleaften. I dag har det udviklet sig til en ren folkefest med flere tusinde indbyggere, der drikker Moscatel-vin og spiser bananer i Souto-gaden. Men i år lægger Covid-19 en dæmper på traditionen - men aflyst bliver den ikke. Folk vil stadig kunne købe bananer og Moscatel-vin i forretningen - dog kun ”to go”, hvorefter de må nyde begge dele derhjemme. På Casa da Bananas hjemmeside opfordrer man til, at kunderne tager billeder af begivenheden på hjemmebane og poster dem på siden.
Tumbleren og flasken, som findes i flere forskellige størrelser.

Et ekstra skud egDel på Facebook

Hvis man synes, en rødvin godt kunne trænge til lidt mere fad, så skulle en ganske særlig flaske og tumbler kunne udvirke mirakler i løbet af kort tid.
Man hælder sin vin ned i flasken eller tumbleren, der er lavet af amerikansk eg, og venter en halv til fire timer alt efter, hvor meget fadsmag, man ønsker. Når behandlingen er færdig, kan man nyde det ”hjemme-fadlagrede” indhold.
Det er det amerikanske firma Oak Bottle, der har kreeret flaske og tumbler, og at processen foregår med rekordfart sammenlignet med almindelig fadmodning, skyldes ifølge firmaet den simple kendsgerning, at der er mere eg i forhold til vin. Normalt ligger vin jo og fadmodner i måneder eller år.

Aroma fra kirsebær til røg


Oak Bottle har også fremstillet flasken med smagstilsætninger, så vinen - eller whiskyen, rommen, ginnen osv. - ud over fad også får fx noter af kirsebær, chokolade, kanel, citrusfrugter, kaffe, vanille eller røg. Sidstnævnte må fx være sagen, hvis man ikke kan få sin røgede Talisker whisky røget nok.
Man kan læse mere om produkterne og købe dem ved at klikke her.

Hårde tider for britiske pubber Del på Facebook

Storbritannien har altid haft en blomstrende pubkultur - som dog har oplevet svære tider i de sidste fem år.
Der har været en markant nedgang i antallet af pubber - i 2015 var der i gennemsnit 28 pubber om uge, der måtte dreje nøglen om. Nedgangen aftog dog, da den britiske regering valgte at reducere afgifterne på øl.
Covid-19 har igen medført svære tider for pubberne. I Storbritannien har der været to nedlukninger, hvor samtlige etablissementer har måttet lukke. Den første varede i hele tre måneder, og nummer to sluttede d. 2. december efter en måned. Alene i den sidste uge af november faldt salget i de britiske pubber i gennemsnit med 89% i forhold til samme uge i 2019.

50.000 etablissementer kan ikke åbne


Det er dog ikke kun pubberne, der er ramt af pandemien. For barernes vedkommende er salget i gennemsnit faldet med 90% i den sidste uge af november, mens restauranterne har mistet 79% af deres salg. Selv om nedlukningen nu er ovre, er det umuligt for i alt 50.000 pubber, barer og restauranter at åbne op igen på grund af de fortsat meget strenge sundhedskrav.
Nu krydser ejerne af de genåbnede etablissementer fingre for, at de når at få bare noget af indtjeningen i julemåneden i hus - det er ifølge British Beer and Pub Association netop i december, at omkring 20-30% af omsætningen normalt ligger. Og januar og februar er døde måneder, hvor man tærer på indtjeningen fra november og december.
Ifølge Bank of England har briterne under Covid-19 nedlukningerne opsparet i alt 100 milliarder pund (cirka 800 mia. kr.) - og det er nogle af disse mange penge, pubberne, barerne og restauranterne nu håber, at folk vil bruge på mad og drikke.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Del på Facebook

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
En mere end hundrede år gammel vinstok fra en vinmark tilhørende galiciske Bodegas Valdesil. Vinstokken er blevet så tung, at den må have et par sten til at holde sig oppe.

Hvor gammel er en gammel vinstok?Del på Facebook

- Jeg har hørt, at vine lavet på druer fra gamle vinstokke, er bedst, skriver Finn Larsen. - Men hvor gammel skal en vinstok være for at kunne kaldes gammel?
Det kommer i høj grad an på, hvor vinproducenten eller vinfirmaets marketingmand vælger at sætte grænsen for alderdommen. I mange appellationer skal vinstokkene ifølge reglerne være tre år gamle, før druerne må anvendes til andet end bordvin. Og mange vinbønder venter endnu nogle år.
Nogle mener, at 15-20 år gamle vinstokke giver bedre vine, men der er også dem, der mener, at vinen fra helt unge vinstokke er bedst.
Når vinstokkene på de store industrielle marker er 50 år gamle, begynder de at give så lavt et udbytte, at de bliver erstattet af nye.
Man har dog også mange marker med vinstokke, som er både 80, 90 og 100 år gamle, og som stadig bærer frugt - omend kun få klaser. Til gengæld er aromaen i disse druer ekstra koncentreret. På et eller andet tidspunkt yder meget gamle vinstokke dog for lidt og udskiftes derfor med nye.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Hvorfor drikke af et glas, når man har et helt fad vin at gå om bord i …
Det er Ole Sørensen, der har taget billedet af den vinglade nisse under en ferie til den græske ø Samos. Maleriet befinder sig på husmur ved torvet i den lille by Vourliotes.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-611


611 Store flotte drueklaser høstes hos vinhuset Justino’s Madeira på den portugisiske ø af samme navn. (foto © Justino’s Madeira).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Patriarche Père & Fils Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12%)

119 kr., Wineshop

Der fremstilles crémant flere steder i Frankrig. Den fra Alsace er den mest kendte - men Bourgogne kan bestemt også lave elegante udgaver, som nu denne, der dufter af modne æbler, har en fin blød mousse, tilpas tørhed og en lang tør eftersmag med en anelse pære til slut. Vinen er perfekt som apéritif men for sart og fint smagende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint-Réol, Champagne Grand Cru Brut Blanc de Blanc, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)

319 kr., pris ved 6 flasker: 269 kr., AndrupVin.dk

Det er en dejlig Champagne med en fin mousse i munden og små, energiske bobler. Den er meget lys og har en syre/sødme balance, som vil gøre den populær hos de fleste ganer, og som gør den perfekt som apéritif til fester for livets store højtider. I smagen er der ristet brød, hvide blomster og en dejlig friskhed. God og lang eftersmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cyril et Virginie, Cyril et Virginie, Chardonnay, Chablis AOP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Citrus og fine mineralske noter præger duften af denne elegante hvidvin. I den tørre smag er der igen mineralitet, stringens og en lang eftersmag med fine krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Von Unserm Trocken, Balthasar Rees, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2019, lav alkohol (11,5%)

165 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En elegant økologisk hvidvin - en Riesling i top! Den dufter fint af grønne druer og har en frisk smag med citrusnoter, en behagelig fedme og en god stringent syre til mad. Eftersmagen slutter med en lille pikant frugsødme. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spätburgunder Rosé Fumé Trocken, Schenk-Siebert, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2019, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinovida

En helt igennem forførende rosé med ribs og en anelse eg fra fadmodningen i duften og med en behageligt tør smag med friske hindbær. I den lange eftersmag er der en fin frugtsyre og strejf af syltede svesker til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Esclusivo, Puglia, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En udmærket rødvin fra den italienske støvlehæl på druerne Negroamaro og Primitivo - den drue, som de kalder for Zinfandel i Californien. Der er moden frugt krydret med lidt sveske og mørke rosiner i duften. Smagen er til den søde side og med en overraskende note af moden appelsin - dog dukker der en fin syre op til slut. Servér vinen til flæskesteg eller andre retter med gris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hayward Zinfandel, Zinfandel, Californien, USA, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Der er søde mandler og modne brombær i duften af denne lækre rødvin. Smagen er rig på moden frugt, har en indtagende sødme (uden at være sød) og strejf af banan og vanille. Eftersmagen slutter silkeblødt. En vin, mange vil kunne lide. Køb den til tilbudsprisen - de seks flasker skal nok få ben at gå på i løbet af julen.

stjernestjernestjernestjerne

Forte Ambrone Rosso, Sandro Forte e Figlio, Italien, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 70 kr., Skjold Burne

En ok, saftig og blød all round rødvin med god frugt og tilpas syre til mad i eftersmagen. Drik den til en omgang pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esprit Barville, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 83 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En dejlig aromatisk rødvin med mørke kirsebær og fine krydrede noter i smagen. Eftersmagen er lang og slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Artisan Collection Old Vine Zinfandel, HandCraft , Zinfandel, Lodi, Californien, 2018, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 18.-24. december: 50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En udmærket og dejligt krydret rødvin med pebrede noter. Eftersmagen slutter med et lille bittert bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grifalco, Gricos, Aglianico del Vulture DOC, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

120 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Giv denne rødvin lidt ilt i glasset ved at slynge den rundt. Et øjeblik efter vælter en dejlig og kompleks aroma én i møde. Her er hyldebær, svampe, te, kanel og mange andre krydrede noter. Smagen skuffer ikke - den er imødekommende, dejligt krydret og med et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fiorino, Toscana Rosso IGP, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne dejlige rødvin har en kraftig duft af sort peber og svampe. Smagen er lækker, intens og med hyldebær modne blommer. Den holder længe i munden og slutter blødt og rundt. Drik den til en god bøf eller tørre italienske og spanske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanabianca, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

169 kr., Sprit & Co.

Dejlig fyldig duft og smag. I smagen genkendes kirsebær, blommer og citrus noter. De 12 måneder på egefade giver fine krydderier og smag af bitter chokolade. En vin i fin balance og med en dejlig vedholdende eftersmag. Fin som ledsager til udsøgt mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diablo Dark Red, Valle del Maule, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Vi lod os forføre af djævlen (diablo)! For dette er en djævelsk forførende rødvin. Den er harmonisk, og smagen holder, hvad duften lover. Der er modne brombær og en lækker dominerende note af mørk chokolade og kakaobønner. I den lange eftersmag får frugtsødmen modspil af en pikant syre, før hele herligheden slutter rundt og blødt. Med sin sødme og fylde er vinen et godt bud på en ledsager til andesteg og rødkål juleaften. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjerne

Ritme, Ritme Celler, Priorat, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

200 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr. flasken, Erik Sørensen Vin

Denne rødvin er modnet i franske fade i 10 måneder. Det er en tør og stringent vin med fine krydrede noter i smagen men også med et ret markant tanninbid og en lidt kort slutning. Det er som om, vinen ikke rigtig hænger sammen. Plask den over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Beauclaire, Château Simian, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

299 kr., Mr. Ruby

En dejlig og meget aromatisk duft stiger op fra glasset med denne rødvin. Her er fine krydderier blandet med en næsten parfumeret frugtduft - på den gode måde. Smagen er kraftigt krydret og lang med noter af rosmarin. Vinen er både økologisk og biodynamisk certificeret. Drik den til kraftige sammenkogte retter - eller til anden juleaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vivaldi, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2017, høj alkohol (15,5%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Denne flotte Amarone er indbydende dybrød i glasset og kraftfuld i smagen. Den er skabt af det klassiske røde trekløver Corvina, Corvinone og Rondinella. Druerne er efter høst tørret i 4 måneder og vinen fadlagret i 30 måneder. Resultatet er en generøs vin med intens sødme og fine smagsnoter af modne, røde bær og tørret frugt. 15,5% alkohol men ingen spritkant. Vinen kan fint gemmes et par år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burmeister Tawny 10 Years Old, Burmeister, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

134,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 99 kr., Kvickly

En lækker portvin med duft af valnødder. Smagen er sød - men ikke sukkersød. Her er kandiserede frugter, nelliker og appelsinskal, som giver en behagelig lille bitterhed til slut. Nyd et glas efter en gåtur i vintervejret - eller til julens bagværk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PX 5 Years Old, Falster Destilleri, Pedro Ximenez, Montilla-Moriles DO, Spanien, høj alkohol (15%)

198 kr., ved 50 cl, Falster Destilleri

Denne delikatesse af en sød vin er fremstillet på soltørrede Pedro Ximenez-druer - dem man også bruger til den søde sherry med samme navn. Det er bestemt en lækker vin med en forførende duft af mørke rosiner og tørrede abrikoser og med en cremet smag af svesker og alt muligt andet julesødt og godt. Vinen er næsten en dessert i sig selv, men er også velegnet som ledsager til is og kager. 198 kr. er ikke dyrt for en vin af denne kaliber.

Smagningen af Crianza rødvine fra Ribera del Duero

stjernestjernestjernestjernestjerne

Linaje Garsea Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

130 kr., Byens Vinhandel

En dejlig vin med varme og charme. I duften er der fine noter af anis, mens den aromatiske smag har noter af skovbær. I eftersmagen er der en anelse forfriskende menthol. Vinen har fadmodnet i 13 månders på 50% amerikanske fade og 50% i franske.

stjernestjernestjerne

Buró Depeñalosa Crianza, Bodegas Pascual, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

Duften af denne rødvin er ikke så imødekommende - der er en lille syntetisk note, lidt à la lim. Smagen er kraftig med noter af lakrids og rosmarin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Condado de Haza Crianza, Bodegas Condado de Haza, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

159,95 kr., Philipson Wine

Denne rødvin skiller sig markant ud fra de øvrige Crianza-vine i smagningen. Duften er ikke så intens men meget aromatisk med fine friske bærnoter. Smagen er kompleks og breder sig ud i munden med god frugt, en anelse frugtsødme med bløde tanniner og strejf af vanille efter 18 måneder på amerikanske egefade. De 15% alkohol bider slet ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lleiroso Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

160 kr., K-Vinimport

Denne rødvin er ufiltreret, og producenten anbefaler, at man dekanterer den før servering. Vi nød vinen i fulde drag uden dekantering. Den dufter af blåbær med strejf af svampe og vanille fra 12 måneders fadmodning, mens smagen er bred og imødekommende igen med blåbær men også med lækre krydrede noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Condado de Teón Crianza, Ribera del Duero, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

Igen har vi denne koncentrerede duft af mørke bær men også noter af eg efter 12 måneder på egefade. I smagen er der god moden bærfrugt og krydrede noter i perfekt balance, mens den meget lange eftersmag slutter rundt og blødt

stjernestjernestjernestjerne

Tinto Pesquera Crianza, Bodegas Alejandro Fernández, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

204,95 kr., Philipson Wine

En rødvin med en bred og kompleks krydret smag, der fylder godt i munden. Eftersmagen er lang med intens frugt og et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Viña Pedrosa Crianza, Bodegas Hnos. Perez Pascuas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

Der er hyldebærsaft, mørke bær, mandel og læder i duften af denne rødvin. Smagen byder på friske bær - især ribs - men også på kraftigt krydrede noter. Den lange eftersmag slutter med en frisk syre og et lidt markant tanninbid.