Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2020


Glædelig jul!

VinAvisen ønsker alle sine læsere en rigtig glædelig jul!


Forsiden af Erik Jacobsens bog fra 1944 - og illustrationen fra bogen, der viser, hvor hurtigt man bliver påvirket alt efter, hvordan man indtager alkoholen.

Druk - eller en lille fjer

Filmen ”Druk” af Thomas Vinterberg var en ren magnet, da der for nylig blev uddelt priser ved European Film Awards.

I filmen afprøver fire venner en ganske særlig teori, fremsat af den norske psykiater Finn Skårderud. Den går ud på, at vi mennesker er født med en halv alkoholpromille for lidt i blodet. En let rus kan få hjernen til at koble fra, gøre os mindre bekymrede, mere kreative og mere åbne over for omverdenen, lyder det ifølge teorien.
De fire venner forsøger derfor dagligt at drikke nøjagtig så meget alkohol, at de konstant har en promille på 0,5, og eksperimentet er da også en succes - til at begynde med…
Filmen har inspireret lægen og vinskribenten Erik Skovenborg til at skrive en glimrende og meget interessant artikel, ”Rusens drejebog, en yndig lille fjer eller druk”, om sammenhængen mellem genstande og promiller. Artiklen er offentliggjort i Ugeskrift for Læger, og den kan læses i sin helhed ved at klikke her. Nedenfor bringer vi nogle af oplysningerne fra den.

Ensbetydende med rusdrikkeri


Alle kender sikkert til den ovenfor nævnte behagelige lette rus. Men hvor megen alkohol skal der så til for at opnå denne muntre tilstand? Erik Skovenborg henviser til en interessant undersøgelse med 61.043 deltagere fra 21 forskellige lande. Den viste, at de mandlige deltagere i gennemsnit skulle drikke 87,55 g alkohol for at opnå den ønskede grad af beruselse, mens der kun skulle 70,16 g til for de kvindelige deltageres vedkommende. I genstande svarer det til, at mændene drak cirka syv genstande og kvinderne knap seks - hvilket ifølge Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser er ensbetydende med rusdrikkeri.

Hurtigere beruset med bobler


Hvor hurtigt, man bliver beruset, er også et spørgsmål om bobler eller ikke bobler.
Her henviser Erik Skovenborg til et andet forsøg, der viser, at når der er bobler i vinen - som fx i champagne - stiger den hurtigere til hovedet end, hvis man drikker den samme vin uden bobler.
I forsøget fik tolv kvinder og mænd 20 minutter hver til at tømme tre glas champagne. Senere blev deltagerne bedt om igen at tømme tre glas af den samme champagne - dog havde man denne gang først pisket boblerne ud af vinen. Målinger 5 minutter efter afslutningen af de to seancer viste, at promillen efter den sidste slurk champagne med bobler lå på 0,52, mens den efter den ”flade” version var på kun 0,40.

Fik så hatten passede


Erik Skovenborg citerer også fra en underholdende bog fra 1944, ”Omgang med alkohol” af Erik Jacobsen (opfinderen af antabus).
I bogen remses det blandt andet op, hvor mange vine, læsernes forældre og bedsteforældre krævede til en større middag (det vil sige omkring 1800-tallets slutning): ”Der blev serveret to glas sherry til suppen, to til tre glas Rhinskvin, Mosel eller Sauternes til fisken, to glas Bourgogne til saltmaden, et par glas champagne til stegen og to til tre glas portvin til is, frugt og konfekt. Ved hver herres kuvert stod der desuden en hel flaske rødvin for det tilfælde, at han skulle blive tørstig under måltidet”. Efter måltidet kom der ”kaffe med tilhørende oceaner af årgangscognac”. Den bog må vi have fat i…

Alkohol med og uden mad


Netop det med at drikke alkoholen til maden og ikke før eller efter har stor betydning for alkoholpromillen i blodet.
I sin artikel gengiver Erik Skovenborg en interessant illustration fra den gamle bog, der - via tre kurver - viser alkoholpromillen i blodet efter indtagelse af den samme mængde spiritus på tre forskellige måder. På tom mave går det hurtigt - under en time efter indtagelsen når promillen sit maksimum på 1,3 og aftager derefter. Når spiritussen indtages til en stort måltid, går der cirka halvanden time, før promillen topper med kun 0,8. Og så er der den tredje måde, hvor mængden af spiritus fordeles på en drink hvert femte kvarter. Her overstiger promillen ikke 0,2.
Vi viser illustrationen øverst til venstre i lille format. Hvis man vil se den i et mere læsbart format, kan man klikke her.
Sundhedsstyrelsens definition på rusdrikkeri er et indtag på mere end fem genstande ved samme lejlighed. Men, som Skovenborg skriver, så mangler der jo to helt afgørende dimensioner: rytme og tempo i drikkeseancen - og om man indtager føde eller ej sammen med alkoholen.
Det har Sundhedsstyrelsen således ikke taget højde for …


Nicolas Feuillattes flotte nye hovedsæde fra 2017. Foto: Benjamin Segura/CV-CNF.

To champagne-giganter fusionerer

Champagnes største producent, kooperativet Nicolas Feuillatte, og Castelnau, der ligeledes er et af distriktets store kooperativer, har meddelt, at de fusionerer.

Kooperativerne, der tilsammen repræsenterer hele 6000 drueavlere - hvoraf Nicolas Feuillatte bidrager med de 4500 - skal dog lige have godkendt beslutningen ved deres respektive generalforsamlinger i juni næste år. Men de to bestyrelser regner det nærmest for en formsag.
Og så skal de fusionerede kooperativer finde et fælles navn. Deres nuværende lange officielle navne er henholdsvis Centre Vinicole – Champagne Nicolas Feuillatte (CV-CNF) og Coopérative Régionale des Vins de Champagne Castelnau (C.R.V.C). Så det bliver spændende at se, hvad det kommende gigant-kooperativ kommer til at hedde …

Kostbare kultvine konfiskeret

”Århundredets konfiskering” har franske medier kaldt resultatet af en storstilet razzia, som for nylig fandt sted i Bordeaux og Loire.
76 politibetjente slog til flere forskellige steder på én gang, ransagede hjem og lagre og beslaglagde mere end 900 stjålne kultvine til en værdi af 5 millioner euro (cirka 37 mio. kr.). Blandt vinene var Cheval Blanc, Petrus, Lafite Rothschild, Domaine de la Romanée Conti og Château d’Yquem i flaskestørrelser op til Methusalem (6 liter eller 8 almindelige flasker).

25 arresterede


25 personer blev arresteret - heriblandt en 55-årig mand af asiatisk herkomst med bopæl i Bordeaux, som menes at være bandelederen. Han har tidligere arbejdet i restaurantbranchen og er i forvejen kendt af politiet.
Flaskerne er stjålet fra adskillige restauranter, négocianter og vinforretninger rundt om i Frankrig. Det vides endnu ikke, om nogle af vinene stammer fra det spektakulære tyveri i oktober sidste år i den fornemme vinforretning Caves de Taillevent i Paris.
Ud over vinene har politiet også konfiskeret mere end 300.000 euro (cirka 2,2 mio. kr.) samt biler, som er blevet brugt under tyvetogterne.


Plaisir de Merle.

Plaisir de Merle solgt

I 45 år har det store sydafrikanske vin- og spiritusfirma Distell ejet Plaisir de Merle i vindistriktet Franschhoek. Men fra 1. april næste år er det slut - firmaet har solgt vingården til familien Jordaan, der i forvejen ejer Bartinney Wine Estate i Stellenbosch. Salgsprisen er ikke offentliggjort.
Plaisir de Merle er en stor ejendom på hele 961 hektar, hvoraf de 400 er tilplantet med vinstokke. Og så er vingården - og det distrikt, den ligger i - fuld af historie.
Vingården er grundlagt i 1688 af Charles Marais - en af de mange franske huguenotter, der flygtede til Sydafrika i slutningen af århundredet.
Flere af de franske flygtninge var vinbønder, og de fik tildelt et landområde, ”det franske hjørne” - eller på afrikaans, Franschhoek.

Myrdet på grund af en vandmelon


Charles Marais var en dygtig vinproducent, men efter sigende en ubehagelig arbejdsgiver, og han endte da også med at bliver myrdet af en indfødt fra Khoikhoi-stammen, der arbejdede for ham. Manden, der led i varmen, bad om at få en vandmelon, men det ville Marais ikke høre tale om, hvorpå manden kastede en sten i hovedet på ham.
Plaisir de Merles hovedbygning, der blev opført af Marais' barnebarn, er et fornemt eksempel på den hollandsk- og filipinsk-inspirerede arkitektur, som næsten samtlige af Sydafrikas gamle vinhuse er opført i. De er altid kridhvide og med en svungen gavl, hvis udformning varierer. Hver bygmester havde nemlig sine krummelurer, og kender man dem, kan man se, hvem der byggede husene.


Foto: Chelsea Pridham/Unsplash.

En skarpere hjerne med ost og rødvin

Ost og rødvin er en populær kombination, og selv om nytårsforsættet lyder på skrump til januar, bør man ikke droppe lige netop de to fødevarer. De har nemlig begge en positiv indflydelse på, hvor skarpe vores hjerner er, når vi ældes. Det viser et nyt og fire år langt forskningsprojekt fra Iowa State University. Forskerne har taget udgangspunkt i en stor biomedicinsk database med meget detaljerede helbredsinformationer om 500.000 briter. Ud fra databasen har de så kortlagt og gennem årene fulgt op på spise- og drikkevanerne hos 1787 personer i alderen 46 til 77 år.

Tog en FIT test


Deltagerne blev også bedt om at tage en såkaldt Fluid Intelligence Test (FIT) - en test, der viser, hvor hurtig ens tankevirksomhed er. De blev ligeledes udspurgt om deres forbrug af specifikke fødevarer - heriblandt forskelligt slags kød, rå og kogte grøntsager, frisk frugt eller tørret, ost, brød, mælkeprodukter, te, kaffe, øl, rødvin, hvidvin og mousserende vin. Målet var at finde ud af, om visse fødevarer kan påvirke de kognitive funktioner - de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte - i negativ eller positiv retning.

Lam er godt, salt er skidt


Ifølge forskerne viste ost sig at være den mest beskyttende fødevare, når det gælder den aldersrelaterede nedsættelse i de kognitive funktioner. Et dagligt moderat forbrug af alkohol - og især rødvin - var ligeledes forbundet med forbedringer i deltagernes kognitive evner. Så man kan altså med god samvittighed sætte sig til et veldækket oste-rødvins-bord.
I øvrigt skulle det også forbedre de små grå celler at spise lam en gang om ugen, mens man bør lade saltbøssen stå i skabet. Et stort forbrug af salt kan give kognitive problemer senere i livet - dog tyder det på, at det kun gælder for personer, som allerede har en risiko for at udvikle Alzheimer’s.
Forskningsresultaterne er offentliggjort i Journal of Alzheimer’s Disease.


Sådan plejer det at se ud under den årlige Hospices de Beaune auktion. I år var der en hel del færre deltagere i salen ... Foto: Christie's.

Stor succes for årets auktion

Årets udgave af den berømte vinauktion i Hospices de Beaune fandt sted d. 13. december. Auktionen afholdes ellers pr. tradition den tredje søndag i november, men det satte Covid-19 en bremse for, da det var for svært at opfylde sikkerhedsreglerne. Siden da har den franske regering lempet reglerne tilstrækkeligt til, at auktionen kunne løbe af stabelen.

Den blev en bragende succes - hvilket var godt, da det var en jubilæumsauktion. Det var nemlig 160. gang, det gamle hospital i Beaune lagde rammer til denne auktion, hvor vinimportører og -handlende fra hele verden køber ind af nyeste årgang.
Vinen, som sælges i fade, kommer altid fra hospitalets egne vinmarker, og det beløb, fadene indbringer, går til velgørende formål. I år blev der solgt 630 fade - 474 med rødvin og 156 med hvidvin - og det samlede hammerslag lød på 13.438.700 euro (cirka 100 mio. kr.).

Rekord for "præsidenternes fad"


Det mest spændende øjeblik under auktionen er salget af pièce des Prèsidents (præsidenternes fad), hvor det beløb, fadet indbringer, hvert år går til forskning i forskellige sygdomme.
I år indeholdt fadet Clos de la Roches Grand Cru, og efter en halv times ivrig budkrig faldt hammerslaget. Det lød på hele 660.000 euro (cirka 5 mio. kr.), hvilket er en hidtidig rekord. Den seneste rekord var på 480.000 euro (cirka 3,6 mio. kr.), og den blev opnået i 2015 for et fad Corton Renardes Grand Cru.


En ret utrolig vinbog

Hvis man mangler en julegave til vinnørden - og har et velspækket kreditkort - så kunne man jo købe “The Impossible Collection of Wine: The 100 Most Exceptional Vintages of the Twentieth Century”. Dette mesterværk af en vinbog måler 42 x 35,5 cm og vejer 4,5 kg - og 7 kg, når den befinder sig i den fine trææske, man får med i købet. Ikke lige sagen til senge-læseren …
Bogen er skrevet af Enrico Bernado, der i 2004 blev kåret som verdens bedste sommelier, og den er udgivet af det amerikanske forlag Assouline.
På de i alt 200 sider beskrives 100 af verdens mest legendariske vine fra forrige århundrede - vine, som enten ikke er til at få mere eller er så kostbare, at de fleste ikke har råd til dem. Men derfor kan historien om deres tilblivelse jo være spændende nok at læse om.

6000 kr. for 200 sider


Enrico Bernado kommer ud over fortællingerne bag vinene også med smagekommentarer - hvilket jo betyder, at han har haft den sjældne fornøjelse af smage alle de fornemme dråber.
Blandt de hundrede vine er der flest franske - og flest fra Bordeaux. Det er fx vine som Mouton Rothschild, Cheval Blanc og Haut-Brion. Og fra Bourgogne er det Jayer og Domaine de la Romanée-Conti - alle sammen i sjældne årgange.
Fra resten af verden er der blandt andet Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1970 - en vin til ca. 5000 kr. - Penfolds Grange Bin 95 1951 og Gaja Barbaresco 1989.
Layoutet er meget flot med mange helsides fotos. Prisen er også flot - bogen koster nemlig intet mindre end 6520 kr., og den kan købes hos Saxo ved at klikke her.
Bogen er ud af en serie bøger af samme forfatter, og hvis prisen virker lidt voldsom, så tænk bare på prisen for "The Impossible Collection of Bentley", den koster 13.000 kr.


En høstmoden klase Tempranillo-druer, Ribera del Dueros store blå drue.

Smagningen af vine fra Ribera del Duero

I denne uge afslutter vi vores store smagning af de i alt 30 rødvine fra Ribera del Duero, som skulle have været repræsenteret på den spanske vinmesse i Politikens Hus i november.
Det har været en spændende smagning, hvor vi indtil videre har anmeldt de unge og for det meste ikke-fadmodnede Cosecha’er og de let modnede Crianza-vine. Nu gælder det de velmodnede Reserva - og Gran Reserva, der skal have modnet i fem år, før de frigives fra vinhuset, og hvor mindst to af årene skal have været på fad.
Det er intense, komplekse og krydrede vine, hvoraf hovedparten kan drikkes nu eller gemmes i endnu nogle år. Og så er det vine, der for de flestes vedkommende er yderst velegnede til andestegen juleaften.
Anmeldelserne af Reserva- og Gran Reserva-vinene findes længere nede på siden.


Dette parti på tre flasker Domaine de la Romanée-Conti 1990 blev solgt for det, der svarer til 2,9 mio. kr. på en auktions hos Sotheby's.

Succes-år for Sotheby's

Det går rigtig godt for salget af vin og spiritus hos det amerikansk-britiske auktionshus Sotheby’s. I 2020 har salget rundet 92 millioner dollars (cirka 559 mio. kr.)
Det er ikke mindst Sotheby’s stigende antal af online-auktioner, der har vist sig at være en succes. Sidste år lå salget her på 28 mio. dollars (cirka 170 mio. kr.) - i år udgjorde online-hammerslagene hele 60 mio. dollars (cirka 365 mio. kr.). Ud af årets i alt 41 auktioner var de 17 af dem online.
Mere end 15.000 partier kom under hammeren i USA, Storbritannien og Asien, hvor auktionerne afholdes. Og det var en stigning i antallet på næsten 50% i forhold til 2019.
Årets tre absolutte top-sællerter, når det gælder partierne, var The Macallan Red Collection, der gik for 977.496 dollars (cirka 6 mio. kr.).
The Macallan 50 Year Old in Lalique, 6 Pillars, som indkasserede et hammerslag på 507.819 dollars (cirka 3 mio. kr.).
Og så et parti på tolv flasker Domaine de la Romanée-Conti 1990, som gik for 483.413 dollars (cirka 2,9 mio. kr.).

Gigantisk svindel-netværk afsløret

Det er ikke kun fine vine, der bliver forfalsket - også kendte spiritusmærker er attraktive for denne verdens svindlere.
Ifølge Food Safety News har de spanske myndigheder afsløret det måske største netværk nogensinde for produktion og distribution af forfalsket whisk(e)y. Og der er tale om et bestemt whisk(e)ymærke, men hvilket kan ikke oplyses på grund af retslige forhold - ej heller, om det er et skotsk eller amerikansk mærke.
Det spanske politi har indtil videre konfiskeret cirka 40.000 flasker af den forfalskede spiritus og 11.200 liter, som var parat til at blive tappet på flasker. Dertil kommer 300.000 tomme flasker importeret fra Kina, 9550 liter ren alkohol, som skulle bruges til produktionen, 171.000 forfalskede toldstempler, 18.400 kapsler og 27.000 papkasser med whisk(e)ymærkets logo på.

Arbejdede fra tre baser


Hvis de mange allerede tappede flasker forfalsket whisk(e)y var blevet solgt som den ægte vare, havde de indbragt svindlerne mere end 800.000 euro (cirka 6 mio. kr.).
Operation Fuco, som efterforskningen er døbt, har indtil videre ført til arrestationen af fjorten svindlere i alderen 37 til 52 år. Svindlerne arbejdede fra tre baser i henholdsvis Rioja, Jaén og Campo de Criptana i Ciudad Real.

Legalt distributionsfrima


Sidstnævnte base blev ledet af en asiatisk forretningsmand, som importerede de falske etiketter, kapsler og toldstempler fra Asien. I Rioja blev den forfalskede whisk(e)y fremstillet, tappet på flasker og sendt til Ciudad, hvor flaskerne blev forsynet med etiketter m.m.
Svindlerne samarbejdede med et fuldstændig legalt distributionsfirma, når det gjaldt om at få sendt de forfalskede flasker videre ud i verden.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Philippe de Rothschild.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til en af de helt store, Philippe de Rothschild, der døde i 1988. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Philippe de Rothschild (1902-88) blev, tolv år gammel under den første verdenskrig, sendt i sikkerhed i Médoc, hvor hans kærlighed til vin blev vakt. I Pauillac havde hans familie lavet vin siden 1853, men hverken hans far eller bedstefar havde interesseret sig for vinproduktion.
I 1922 fik han, kun tyve år gammel, overladt Château Mouton Rothschild, som han i de næste 60 år skulle føre frem i vinverdenens første division.
Mouton Rothschild var dengang kun 2. cru i 1855-klassifikationen. Det protesterede Philippe de Rothschild kraftigt imod. Det var en gammel uretfærdighed, sagde han og beviste, at hans vin solgtes til samme høje priser som 1. cru-slottenes. Hans skrev breve og indlæg, han hvervede forbundsfæller og fik fjender. Men hans indsats lykkedes: I 1973 blev slottet ophøjet til 1. cru, og sagens akter vejede da 68 kg.
Philippe de Rothschild var i det hele taget en farverig person. Samtidig med, at han bragte slottet på fode, byggede han Théâtre Pigalle i Paris og producerede teaterstykker. Han stod for den første rigtige talefilm i Frankrig og kørte med i de store bilvæddeløb gennem Europa i 20’erne og 30’erne – i en Bugatti, naturligvis. Han oversatte elizabethansk poesi til fransk og skrev librettoen til en opera. Alt dette gjorde han under pseudonymet Georges Philippe.
Han blev arresteret som jøde af Vichy-regeringen i krigens begyndelse, men undslap og flygtede til Spanien sammen med en bande smuglere. Han var med de frie franske i London, deltog i invasionen af Normandiet – og vendte hjem til et ødelagt Mouton, hvis kældre ved et mirakel ikke var blevet tømt af tyskerne.
Allerede i 1924 startede Philippe de Rothschild med selv at tappe sin vin – i stedet for at overlade arbejdet og ansvaret til vinkøbmændene inde i Bordeaux. Andre var begyndt før ham, men han fandt på at skrive det på etiketten: Mis en bouteille au château – tappet på slottet.
Under høsten i 1932 konstaterede han, at nogle af druernes kvalitet ikke levede op til hans krav og til slottets navn, og han brugte dem derfor til en billigere vin, som han kaldte Mouton Cadet (Lillebror Mouton). Den blev så stor en succes, at han i de følgende år udvidede produktionen med druer, som han købte rundt omkring i Bordeaux, og i dag er lillebroderen blevet til et af vinverdenens store mærkevarer.
I 1933 udvidede han slottets arealer ved køb af naboslottet Château d'Armailhacq. I 1934 fik han endnu en god idé: Han nævnte antallet af flasker, der var tappet, og nummererede etiketterne. Og fra og med 1945 lod han hvert år en berømt kunstner dekorere årets etiket.
Ved hans død overtog hans datter, Philippine de Rothschild, roret i det efterhånden store vinimperium. En søn, Charles Henri, var død i 1937, mens Philippes hustru blev dræbt af Gestapo i 1945 i koncentrationslejren Ravensbrück. I 1954 giftede han sig med amerikaneren Pauline Fairfax Potter, der i 1962 sammen med ham grundlagde slottets enestående museum med vinøs kunst.
Endelig indgik han i 1980 i et samarbejde med Robert Mondavi og grundlagde Opus One Winery i det californiske Napa.
Adresse: Et eller andet sted i en vinøs himmel. Men hans slot og firma lever videre: Baron Philippe de Rothschild S.A., B.P. 117 – 33250 Pauillac, Frankrig, www.bpdr.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
På en mark uden for Champagne-byen Hautvillers dækkes kridtet kun at et tyndt lag jord.

Hvad er kridtet godt for?

Niels K. har ofte hørt, at en kridt-rig undergrund har stor betydning for Champagnes vinstokke. Men hvad er kridtet egentlig godt for?
Kridt er en form for kalksten, som består af sammenpressede skaller og plader fra ganske små organismer i urtidshavet. Vi kender det blandt andet fra Møens Klint, hvor det stikker frem under jordlagene.
Vindyrkerne er glade for en undergrund med kridt, fordi den er god til at dræne og kan oplagre en masse vand, som vinstokkene kan nyde godt af i tørre perioder.
Kridt må ikke forveksles med kalkholdig jord, og det er faktisk ikke så mange steder i verden, at vinmarkerne ligger oven på kridtlag. Ud over i Champagne ses det også i visse områder i Sydengland.


Ugens vinøse billede

Flemming Storgaard har taget dette billede på en rejse til Siena i Toscana. Det viser Enoteca Italiana i Medici-paladset Fortezza Medicea.
Under de gamle hvælvinger er der over tusinde forskellige vine fra hele Italien, og de er fornemt udstillede på store, nummererede reoler. Der er også en vinbar og salg af både flasker og vinbøger.
Udstillingen blev oprettet i 1960 for at promote italiensk vin, og den er absolut et besøg værd.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-612


612 Det topmoderne vinhus Zuccardi i Argentinas Valle de Uco ligger med Andesbjergene som bagtæppe. (foto © Zuccardi).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Célebre Data Medium Dry, Primavera, Portugal, lav alkohol (12%)

69,95 kr., Amka

En dejlig spumante på druerne Bical, Maria-Gomes og og Baga. Den dufter af sommeræbler og har fine små bobler, der holder længe i munden. Modne pærer er den dominerende note i smagen, der har en vis sødme uden af være sød. Eftersmagen er lang og liflig. Nyd den som apéritif eller til lette asiatiske retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo V Rosé, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 31. december: 49,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Mens der længe er blevet fremstillet champagne og cava i rosé udgave, så er det først fra og med i år, at man kan købe rosé prosecco. Dette er den første rosé prosecco, vi har smagt, og det er et dejligt bekendtskab. Den har en fin mousse, der holder længe, og en sart duft af hindbær. Vinen er som al anden prosecco fremstillet på Glera-druen, dog er der tilsat en lille procentdel Pinot Noir, som giver en smuk laksefarve - og vigtigst af alt fylde og dejlige friske bærnoter i smagen. Det klær' prosecco at rødme let! Et kup til prisen ved to flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lestissac Brut, Crémant de Bordeaux AOP, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr., Kvickly

En fantastisk liflig og elegant champ... Nåh nej, mousserende vin. Den dufter mildt af sommeræbler, har en sprød og vedvarende mousse og en smag af aromatiske æbler med strejf af friske pærer. Smagen holder længe i munden. Et kup til normalprisen - så snup et par flasker til tilbudsprisen, og drik den nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rød Sparkling, Frederiksdal, Danmark, lav alkohol (10,5%)

179 kr., Frederiksdal

Dette er en mousserende vin på Stevnskirsebær tilsat Lucsa pærer - begge dele fra Frederiksdal Gods på Lolland. Det er en delikat frugtvin med en livlig men blød mousse, der lægger sig som et let rosa skum oven på den dybrøde vin. I såvel duften som smagen kan man fornemme både kirsebær og pærer, hvor sidstnævnte giver en friskhed til vinen. Der er en behagelig frugtsødme og en lille fin syre til slut. Drik denne alkoholmilde frugtvin som apéritif - eller til risalamanden juleaften.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Couveys Les petits Greniers, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En elegant hvidvin med noter af nektarin og honning i duften. Også i den fyldige smag er der honningnoter og moden frugt. Nyd vinen til gratinerede fiske- og skaldyrsretter. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Crossings, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 24.-31. december: 64,40 kr. ved 2 flasker, Irma

En hvidvin med friske noter af citron i både duft og smag. Derudover byder smagen også på strejf af kærlighedsfrugt og lime. Køb vinen til tilbudsprisen, og nyd den til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Collin Bourisset, Viré-Clessé Bourgogne, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

Der er hø og grønne druer over duften af denne udmærkede hvidvin. Smagen er fyldig og frisk, kompleks og med grapenoter til slut.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roc de L'Aigle, Fitou, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En dejlig rødvin fra Fitou i Languedoc Roussillon på druerne Grenache Noir, Carignan og Syrah. Der er en fin balance mellem frugt, krydrede noter og syre. Eftersmagen er lang og blød og med afrundede tanniner. En helt igennem god all round vin til prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjerne

Landhaus Paul, Zweigelt, Burgenland, Østrig, 2019, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En ok hverdagsvin, som dog er lidt kort i smagen og mangler noget pondus. Sødmen har det svært med syre og bitterhed. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Merlot, Venezia, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

79,95 kr., SPS Wine

Rødvinen er modnet på egefade i 8-10 måneder og har fået krydrede noter af sort peber, cigarkasse og kakao. Når vinen har fået lidt luft, folder den sig ud med smag af modne stenbær og dæmpede tanniner. En meget anvendelig vin til en fornuftig pris. Vinen er økologisk og vegansk.

stjernestjernestjernestjerne

Tellus Syrah, Falesco, Syrah, Lazio IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Supermarco

Lazio, der ligger cirka midt på forstykket af skaftet af den italienske støvle, har i de senere år markedet sig med stadig bedre vine - og denne rødvin er en af dem. Den har en dejlig duft med god frugt og sort peber og en smag med tilpasse mængder af frugtsødme og syre. Det er en saftig og let krydret vin, som vil være sagen til en god lammesteg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica Iluminada, Bodegas Trenza, Monastrell, Iluminada, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

99,75 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Det er lidt utroligt, at man i Spanien har senhøstet runkne druer, lavet vin af dem, tappet vinen på franske og amerikanske egetræsfade, hvor den modner i 6 måneder, og bagefter hældt den på flasker. Og så sendt den op til os, hvor man kan købe en flaske af den fortræffelige vin for 79 kr. på tilbud. Vinen er rig på moden sort frugt, brød og noter af tobak. Der er 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Saint-Roch, Côtes du Roussillon Villages Chimères, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En kraftig vin på det klassiske trekløver Grenache Noir, Carignan og Syrah. Den er med sin gode syre velegnet til vinterens kraftige kødretter. I smagen er der mørke bær, lakrids og matchende krydderier. Hæld den gerne på karaffel i god tid før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corterosso Supremo Riserva 1953, Corterosso, Primitivo di Manduria DOC, Italien, høj alkohol (15%)

139,95 kr., På tilbud i visse butikker til 75 kr., Kvickly

Det er en kraftig rødvin - en vin til flæskestegen juleaften. Der er god moden frugt i næsen, sød mandelmasse og fine krydrede noter. I den magtfulde smag er der syltede kirsebær, fin krydring og en lang, fyldig eftersmag, der slutter med en syre, som vil kunne skære gennem lidt federe kødretter - eller cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

La Pantalera, Marrone, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En vellavet Barbera med struktur og karakter, skabt til det italienske køkken. I smagen er der druefrugt, bløde tanniner og et strejf af træ efter modningen på fade. Skænk vinen let afkølet, så de 15% alkohol ikke kommer til at dominere.

stjernestjernestjernestjerne

Desmonta, Merlot, Nero d'Arcole DOC, Italien, 2014, høj alkohol (16%)

200 kr., pris på tilbud indtil 21. december: 150 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er fremstillet på Merlot-druer og efter appassimento-metoden, hvor druerne får lov til at tørre i 40 dage, før de presses. Vinen dufter af aromatisk tobak og te - men også af brombær og blåbær. Smagen er muskuløs og krydret med hvid peber og anis og med tilpas syre til slut. Det er en flot vin - men også en meget overvældende vin med sin kraft og høje procenter. Ingen tvivl om, at julestegen og rødkålen her har fundet sit match.

Smagningen af Reserva og Gran Reserva fra Ribera del Duero

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torrederos Reserva, Bodegas Torrederos, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Svampe og skovbær præger duften af denne dejlige rødvin, som er modnet 18 måneder dels på franske og dels på amerikanske fade. I smagen er der god balance mellem frugt, krydderier (lidt salvie) og fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Mayor Gran Reserva, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)

Dette er en elegant rødvin med en fin krydret duft og strejf af vanille efter 24 måneders fadmodning. Smagen er kompleks med blød frugt, en tilpas syre og en meget lang eftersmag med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Legaris Reserva, Legaris, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

40 år gamle vinstokke har leveret druer til denne gode rødvin. Den dufter af en interessant blanding af syltede kirsebær, rødgrød og cigarkasse. Smagen er tør med noter af ren lakrids og med tilpas fad.

stjernestjernestjernestjerne

Trus Reserva, Bodegas Trus, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

299 kr., A Vinstouw

Den dufter godt denne rødvin - af syltede kirsebær og cigarkasse. Der er kraft og saft i smagen med god frugt og anis og strejf af mynte i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pradorey Gran Reserva, Finca Real Sitio de Ventosilla, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)

300 kr., Holte Vinlager

Denne rødvin fremstilles kun i særligt gode høstår, og indtil videre vil det sige i 1999, 2004 og så i 2009. Det er en forrygende god vin, hvor der er kælet for detaljerne. I duften er der moden frugt og strejf af vanille og salt! Som der var nogle i smagepanelet, der var enige om. Smagen byder på koncentreret blå druemost, aromatiske kirsebær og tobak. De 15% alkohol er smukt integreret.

stjernestjernestjerne

Protos Gran Reserva, Protos Bodega, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

320 kr., Amalie Vinimport

Der er sveskeblomme og mørke rosiner i duften - og en anelse madeira? I smagen er der noter af lakrids og eg, men ikke så meget andet, og den forsvinder relativt hurtigt. En vin, der måske er lidt træt ...

stjernestjernestjernestjerne

Corimbo Reserva, Bodegas la Horra, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

375 kr., Philipson Wine

Denne rødvin, der er modnet 14 måneder på fad, skal have lov til at trække vejret i nogle timer før servering. Så åbner den sig med en overraskende frisk frugt i smagen krydret med sort peber og med en lang eftersmag med en anelse menthol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pinna Fidelis Gran Reserva, Pinna Fidelis, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

399,95 kr., Wine N´Fun

Der fremstilles kun 2352 flasker af denne dejlige rødvin, som dufter af læder, nystegte østershatte og tilpas fad efter 24 måneder på fransk eg. Smagen er stærkt aromatisk og krydret (rosmarin og salvie), mens eftersmagen er lang, varm og med integreret alkohol. Der kan være bundfald i vinen, så dekantering anbefales.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Callejo Gran Reserva, Bodegas Félix Callejo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

Hvis man har være i en orientalsk bazar, vil man nikke genkendende til duften af denne rødvin. Her er frugt, men også paprika, safran og andre krydrede noter samt tilpas fad. Smagen holder, hvad duften lover - den er ligeså indtagende og krydret og med en lang eftersmag, der udvikler sig i munden. En meget spændende vin.

stjernestjernestjernestjerne

Val Sotillo, Bodegas Ismael Arroyo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

595 kr., Saj Vine

30 måneder har denne rødvin modnet i egetræsfade. Det er en elegant og stringent vin, som ikke virker helt udviklet endnu - duften er lidt lukket, og smagen hænger ikke helt sammen. Men det er en vin, der lover rigtig godt, så gem den i endnu nogle år.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen