Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 53, 2020



Foto: CIVC.

Så er det tid til bobler!

Nu skal det nye - og forhåbentlig Covid-19 fri - 2021 skåles ind med bobler. Og der er jo noget næsten magisk ved boblerne i et glas champagne. Den måde, de stiger til vejrs på - som perler på en snor. Det er et festligt syn - hvorfor vi også forbinder champagne med festlige lejligheder som fx nytårsaften.

Nedenfor bringer vi en række interessante fakta og gode råd om boblerne i Frankrigs berømte mousserende vin - fakta, der selvfølgelig også gælder for de mange andre dejlige boblevine, som er fremstillet efter champagnemetoden.

Et pres på 15 kg under proppen


* Der er omkring 49 millioner bobler i en almindelig flaske champagne, og et enkelt glas (en flute) frigiver cirka 1 million bobler.
* Boblerne opstår ved små ujævnheder i glassets overflade, hvor kuldioxiden, der er opløst i vinen, opfanges i vibrerende lommer.
* Inde i flasken er der et tryk på 5 til 6 bar. Et lastbildæk har et tryk på 6 til 9 bar. Der er dermed et pres på 15 kilo mod undersiden af korkproppen, der blot vejer nogle få gram.
* Længderekorden for en prop, der er skudt ud af en champagneflaske, er 54 meter. (Husk, at proppen ikke må skydes ud, men skal lirkes forsigtigt af).

Tip glasset, når du skænker


* Tøm ikke glasset i få slurke - boblerne vil bevirke, at alkoholen optages alt for hurtigt i blodbanerne, hvilket giver en (lidt for) hurtig beruselse og en undertiden efterfølgende hovedpine.
* På deres vej op gennem glasset suger boblerne forskellige aromastoffer til sig, som så videregives til os, når boblerne brister i munden. På den måde bidrager boblerne i høj grad til vinens smag.
* Vil man have ekstra mange bobler i sin champagne, skal man ikke skænke den direkte fra køleskabet, men lige lade den stå lidt ved stuetemperatur. Og så skal man tippe champagneglasset, så vinen hældes ned langs dets inderside. Holder man glasset lodret og hælder champagnen ned i midten, bevares kun halvt så meget kuldioxid.
* Jo mindre bobler desto bedre kvalitet champagne er der i glasset.
* Hvor vi i dag nyder boblerne, var det i gamle dage almindeligt at piske dem ud af vinen med et lille piskeris, før man drak den. Især 1800-tallets fine damer brød sig ikke om boblerne, som de mente gjorde dem oppustede.


Foto: Unsplash/Jeff Siepman.

De ti største nyheder i vinens verden i 2020

VinAvisen har gennem året bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2020, må det blive disse her:

1. Et år i pandemiens tegn
Covid-19 har vendt op og ned på vinens verden i 2020. ProWein, Vinitaly, Vinexpo Hong Kong og mange andre internationale vinbranchemesser er blevet aflyst. Det samme gælder de fleste af de store årlige vinsmagninger for forbrugere i ind- og udland.
Nedlukningerne af restauranter og barer rundt om i verden har givet de vinfirmaer, der leverer vinene til dem, lommesmerter. Og hos vinproducenterne er der opstået store vinsøer - blandt andet i Frankrig og Sydafrika - på grund af en langt mindre afsætning.

2. Virtuelle smagninger og håndsprit
Pandemien har fået vinens verden til at gå nye veje for at klare skærene. Virtuelle smagninger er blevet et almindeligt fænomen, hvor deltagerne bliver guidet på skærmen, mens de smager de tilkøbte og -sendte vine. Og rigtig mange destillerier har lagt produktionen om, så de midlertidigt i stedet for whisky, rom og gin har fremstillet alkohol til brug for håndsprit.

3. Trumps øgede afgifter
Den stigning af toldafgifterne på hele 25%, som USA pålagde importeret vin fra Frankrig, Spanien, Tyskland og Storbritannien i oktober 2019, fik for alvor konsekvenser for de berørte lande i 2020. Frankrig - og ikke mindst Bordeaux - blev hårdt ramt. Eksporten af Bordeaux-vin til USA er således styrtdykket med 46% i værdi og 24% i mængde i årets løb. En trussel fra amerikansk side om at hæve afgifterne i de fire lande til 100% blev heldigvis droppet.

4. Vin og helbred
Vi må selvfølgelig nævne nogle af årets nye forskningsresultater, når det gælder forbindelsen mellem vin og et godt helbred. Her følger blot tre af de mange resultater:
* Forskere ved John Hopkins University i Baltimore har fundet en forbindelse mellem vin (og anden alkohol) og en nedsat risiko for at udvikle kronisk nyresygdom, en alvorlig sygdom, der nedsætter nyrernes evne til at rense kroppen (uge 9).
* En hollandsk undersøgelse, der kortlagde 120.800 hollænderes levevaner, viste, at de deltagere, der drak mellem et halvt og halvandet glas vin dagligt, havde størst mulighed for at runde de 90 år sammenlignet med de deltagere, der var afholdsfolk eller havde et overforbrug af alkohol (uge 11).
* En spansk undersøgelse viser, at et moderat forbrug af sherry har en gunstig virkning over for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme (uge 47).

5. Omfattende ildebrande
Vejrguderne har igen i år raset med hård frost, hedebølger og haglbyger rundt om i verdens vindistrikter. Men især har nogle usædvanligt kraftige ildebrande sat deres præg på året. I Adelaide Hills i South Australia brændte 1100 hektar vinstokke svarende til en tredjedel af distriktets vinmarksareal. I Californien destruerede hele 200 ildebrande et areal på størrelse med Fyn, og i blandt andet Napa nedbrændte adskillige vinhuse. (Fortsættes nedenfor ...).

6. Tekniske vidundere

Der har været ekstra gang i udviklingen på teknik-fronten:
* AR (augmented reality) - eller på dansk ”udvidet virkelighed” - ses stadig oftere i forbindelse med vinetiketter. Etiketten kan se nok så almindelig ud, men når man ser den gennem en app på sin smart phone, vil fx figurer eller dyr på etiketten begynde at tale og bevæge sig. I 2020 fik verdens nok mest traditionelle vindistrikt, Bordeaux, sin første flaske vin med en AR-etiket. Og så udviklede et australsk firma en etiket, der gør det muligt at tale med sin vin via en kombination af kunstig intelligens, sprogbehandling og cloud-data.
* Et amerikansk robotfirma har udviklet en teknologi, hvor en vinmarksrobot ved hjælp af ultraviolet lys kan bekæmpe diverse svampesygdomme.
* På grund af Covid-19 har stadig flere restauranter rundt om i verden gjort brug af nyudviklede service-robotter til servering af vin og mad.

7. Lidt mere styr på naturvine
Naturvin er på fransk blevet kaldt lidt af hvert på etiketterne. I år har vintypen for første gang fået en fælles betegnelse, ”vin méthode nature”, og et regelsæt, som vinproducenterne - i hvert fald i Frankrig, hvor en stor del af vinene fremstilles - skal følge for at kunne kalde deres vin for en naturvin. Det er foreningen Syndicat de défense des Vins Naturél, der har stået for regelsættet samt et nyt logo for naturvine.

8. Første lyserøde prosecco
I al den tid, den mousserende prosecco er blevet fremstillet i Veneto-regionen, har den kun fandtes i en hvidvinsudgave. I år så den første rosé udgave dagens lys, og hermed er to af verdens absolut mest trendy vine - prosecco og rosé - blevet forenet.

9. Nye druer i vinmarkerne
Klimaændringerne har fået stadig flere vindistrikter til at eksperimentere med alternative druer, der bedre kan klare fremtidens vejrlig.
I Bordeaux har 4500 vinproducenter i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur således nu fået det blå stempel til at dyrke druer som Arinarnoa, Castets og Liliorila. Og i Cognac er en række cognachuse begyndt at eksperimentere med andre druer end cognac-druen Ugni Blanc. Druen Monbadon, der modner langsommere end Ugni Blanc, har blandt andet vist sig lovende.

10. Eiswein årgang 2020
Efter flere år, hvor det stort set ikke har været muligt for de tyske vinproducenter at fremstille den søde Eiswein, er det endelig lykkedes i en lang række regioner i 2020. I slutningen af november nåede minusgraderne ned på de krævede 7 grader, og det gjorde de i tilstrækkelig lang tid til, at druerne kunne fryse igennem.



Fuld af fodbad

I sidste uge bragte vi uddrag af en artikel af Erik Skovenborg omkring promiller og det, at få en lille fjer på. Den kom blandt andet ind på, hvor hurtigt, promillerne optages i blodet afhængig af, om man drikker alkoholen uden mad til eller til et større måltid.
Det fik os til at tænke på en ret utroværdig teori, der i umindelige tider har verseret rundt om i verden. Teorien går ud på, at man skulle kunne blive beruset ved at stikke fødderne i alkohol. Huden vil optage sprutten, som så på en eller anden måde når op til hovedet i den anden ende.
For nogle år siden besluttede en gruppe forskere ved Hillerød Hospital (nu Nordsjællands Hospital) sig (utroligt nok) for at finde ud af, om der var et skær af sandhed i rygterne.

Forsøget vakte opsigt


Tre forsøgspersoner tog hver et dejligt langt fodbad i ufortyndet vodka. Hver halve time tjekkede forskerne deres promille samt deres sociale adfærd så som lysten til at tale eller give de nærmeste omgivelser et knus.
Hvis de tre personer blev lettere opstemte, skyldtes det i hvert fald ikke alkoholen – promillen rørte sig ikke ud af flækken, og myten var hermed en gang for alle aflivet.
Men forsøget vakte opsigt - selv på New Zealand og i Indien blev der refereret til det i nyhedsmedierne.


Flasken viser månens faser

Kreative designbureauer udvikler indimellem nogle meget opfindsomme vinetiketter. Det gælder fx det spanske firma Javier Garduno Estudio de Diseno, som har skabt en sjov "etiket" til en vin fra det spanske vinhus Bodegas Bigardo.
Via silketryk er månens faser for hele året overført til flasken. Over ”måne-skemaet” er datoerne markeret, og ned langs siden af skemaet er månederne angivet. Det gør det muligt at se, om månen er ny, tiltagende, fuld eller aftagende en hvilken som helst dag i årets løb.
For at lette arbejdet for forbrugerne har man fastgjort en lille pind på en krave rundt om flaskehalsen. Den kan bevæges frem og tilbage og op og ned, så man kan indstille den på en given dag.
Man kan få mere info og se flere billeder af designet ved at klikke her.

Vaccination er måske løsningen

Grapevine Fanleaf Virus (GFLV) er blandt de mest frygtede vinmarkssygdomme.
Der er intet middel mod denne sygdom, der overføres af rundorme, og i en vinmark, der er angrebet af GFLV, kan høstmængden blive reduceret med op til 50%. Senere slår sygdommen samtlige vinstokke ihjel og gør oven i købet jorden ufrugtbar til nye beplantninger i de næste mange år. Franske vinproducenter har blandt andet gennem tiderne været hårdt plaget af sygdommen - som på fransk hedder court-noué.
Men nu er der ifølge BKWine måske lys forude i form af en vaccine. Det er det franske forskningsinstitut INRAE (Institut national de la recherche agronomique), der har udviklet vaccinen, og i de næste to år vil forskerne på forsøgsbasis vaccinere vinplanterødder, som dernæst bliver plantet i marker inficeret med court-noué. Målet er naturligvis at se, hvor modstandsdygtig vaccinen er over for sygdommen.


En af de store, velassorterede vinforretninger i Cape Town.

Et dyk på 21%

Der er kun omkring et par måneder til, at startskuddet for den sydafrikanske druehøst lyder. Men de tanke, der skal modtage den nye vin, er langt fra alle steder tomme. Ifølge Sydafrikas vinproducentforening er producenterne tynget af en vinsø på mellem 280 og 300 millioner liter vin.

Vi har tidligere nævnt den sydafrikanske regerings slingrekurs, når det gælder Covid-19. Der har været indført forbud mod salg, køb og eksport af vin og anden alkohol - forbud, der har været ophævet og indført igen med jævne mellemrum til stor forvirring for den sydafrikanske vinindustri. Og med store problemer til følge - heriblandt den megen vin, som producenterne er brændt inde med.
Salget af vin på det sydafrikanske hjemmemarked er - på grund af forbud og restriktioner - dalet med 21% i år i forhold til sidste år. Eksporten ligger på det samme niveau, og der er ikke udsigt til en stigning lige foreløbig.

Risiko for nedlagte vinmarker


De sydafrikanske vinproducenter har mulighed for at få destilleret en del af vinsøen til alkohol til industrielt brug - og de kan desværre også være nødt til at søge samme løsning for en del af den kommende årgang.
Vinsøen medfører også, at priserne på vin og druer bliver presset helt i bund, og ifølge vinproducentforeningen VinPro står omkring 80 vinhuse og 350 drueavlere for at skulle lukke og slukke inden for de næste 18 måneder.
Nogle vinproducenter og avlere vil måske også vælge at nedlægge vinmarkerne og dyrke andre afgrøder. Og det kan ifølge foreningen komme til at gå ud over nogle af Sydafrikas mange gamle værdifulde vinstokke.

Nye restriktioner


Der er intet, der peger på en snarlig løsning for landets vinindustri. Den sydafrikanske regering har netop indført nye og vidtrækkende restriktioner, som igen også rammer vinproducenterne - selv om der ikke er tale om et decideret forbud mod salg og eksport.
En mulighed for at komme vinsøen til livs er at øge eksporten, men det bliver svært til det europæiske marked efter flere meget store druehøst-årgange i de europæiske vinlande.
Men så er der det kinesiske marked - her udgør sydafrikansk vin foreløbig kun 1% af markedet, så der skulle være gode ekspansionsmuligheder.


Glas, flasker og karafler i miniformat skabt af glaskunstneren Kiva Ford.

Så kan det ikke blive mindre...

Der kan ikke være mange dråber vin i hverken flasken eller glassene på billedet til venstre. Det er den amerikanske glaskunstner Kiva Ford, som har skabt de tre små genstande. I mange år levede han af at fremstille glas til laboratorier - i dag er han kendt for sin fine glaskunst og ikke mindst for miniaturer som disse, der er blæst over en flamme.
Det er bestemt værd at klikke ind på hans hjemmeside og se de mange andre miniatureflasker og -vaser, han har lavet. En del af miniaturerne kan købes online ved at klikke her. De koster fra cirka 400 kr. og opefter plus forsendelse til Danmark.


Fra korkprop produktionen hos Amorim. Foto: Amorim.

Farvel til TCA

Amorim er verdens største korkprop-firma, der fremstiller de 5,5 milliarder korkpropper til vinflasker årligt - ud af i alt 12,5 mia. globalt. Til sammenligning udgører skruelågsproduktionen kun 5,1 mia. låg. Så der er ingen tvivl om, at korkpropperne også vil dominere markedet fremover.
Et problem med korkpropper er dog, at de kan være inficeret med det kemiske stof 2,4,6-trikloranisol (TCA), hvilket forårsager, at vinen bliver proppet - har denne møffede lugt og smag.
Engang var det et udbredt problem, men bedre forarbejdning og kontrol af propperne, før de forlader propfirmaerne, har haft stor betydning, og i dag regner man med, at det kun er en ud af hver 1000 korkprop, der er inficeret med TCA. Men det er også nok til, at flere millioner flasker vin på verdensplan kan være lige til at hælde i vasken.
I 2016 indførte Amorim et screening-system, NDtech, der tjekker propperne individuelt for TCA - dog kun luksuspropperne, som vinproducenterne bestiller til deres dyreste vine.
Nu har Amorim meddelt, at fra og med 1. januar vil hver eneste korkprop, der forlader firmaet, være TCA-fri. Og den bedste nyhed af alle er, at det skal ikke koste vinproducenterne en krone ekstra.

Nåede det på målstregen


Man må sige, at Amorim holder, hvad firmaet lover. For 18 måneder siden lovede António Amorim, der står i spidsen for det familieejede firma, at man ville ”udrydde TCA inden 2020 var omme”, som han udtrykte det i et interview til The Drinks Business. Og det har firmaet nu nået på målstregen.
Når Amorim kan garantere, at samtlige propper fremover vil være TCA-frie og kunne sælges til kunderne til samme priser som førhen, skyldes det en ny og billigere teknologi end NDtech. Naturity hedder den, og navnet henviser til, at teknologien er fuldstændig naturlig og uden anvendelse af kunstige stoffer.

Propper af et helt stykke kork


Andet vil Amorim ikke afsløre - konkurrenterne, de andre korkpropfirmaer, skulle jo nødig opsnappe noget, før teknologien er patenteret.
En af konkurrenterne er det franske firma Diam, som også kan levere TCA-frie korkpropper. Her er der dog kun tale om de propper, der laves af korksmulder bundet sammen med en plasticpolymer.
Når det drejer sig om de TCA-frie propper fra Amorim, er det propper, som er fremstillet ud af et helt stykke kork.
Foto: Wikipedia/SElephant.

Op og ned for britisk gin

Salget af gin fra supermarkeder og spiritusforretninger har længe været en succeshistorie på britisk jord, og i år rundede det for første gang 1 milliard pund (cirka 8 mia. kr.) - en stigning på 22% i værdi sammenlignet med 2019.
Når det gælder mængden af gin, solgt i butikkerne, lød tallet ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA) på 75 millioner flasker - hvilket er mere end en fordobling i forhold til for fem år siden. I 2015 købte briterne 29 mio. flasker gin til en værdi af 375 mio. pund (cirka 3 mia. kr.).
27 mio. af de flasker, der blev solgt fra forretningerne i år, indeholdt aromatiseret gin, og de blev solgt for i alt 456 mio. pund (cirka 3,7 mia. kr.) - en stigning på 31% i forhold til året før.
Men når man ser på det totale gin-salg i Storbritannien, er det devisen om gynger og karruseller, der gælder. Der har nemlig, på grund af nedlukningen af restauranter og barer, været et fald i salget i Horeca-sektoren på 400 mio. pund (cirka 3,2 mia. kr.).
Hvis der skal rettes op på salget i Horeca-sektoren, er den britiske regering nødt til at skære ned på spiritusafgifterne, når den lægger sit forårsbudget til marts, lyder det fra WSTA.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Gunnar V. Juul.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Gunnar V. Juul (f. 1935) kom til H.J. Hansen i Odense som forretningsfører i 1959 og gjorde hurtigt den gamle kolonialhandel, der blev grundlagt i 1829, til en af landets mest respekterede og fornemme vin- og delikatesseforretninger.
Og selv om han efter 40 år ved roret gik på ”del-pension” i 1999, var han indtil 2009 efter 50 år i virksomheden stadig og i høj grad med, dels som medlem af bestyrelsen, dels som "konsulent" med talrige opgaver.
I årene frem til starten af 1970’erne var forretningen ren detail, men efter Danmarks indtrædelse i EF i 1972 og liberalisering af vinimporten begyndte H.J. Hansen at importere sine egne vine, og denne efterhånden store import gav mulighed for at levere til hotel- og restaurationsbranchen, en sektor, der siden har været en væsentlig del af det bærende fundament i H.J. Hansen Vinhandel, der som et selvstændigt aktieselskab blev registreret i 1982 med Gunnar V. Juul som direktør.
Vinfirmaet har i dag, ud over sin forretning i Odense, også egne forretninger i København - i Østbanegade 3 og i Magasin på Kgs. Nytorv - hvorimod de øvrige ”egne” forretninger enten er solgt eller bortforpagtet til selvstændige vinhandlere i den landsdækkende frivillige kæde Vinspecialisten, med mere end 50 forretninger tilsluttet.
Grundlaget for opbygningen af kæden startede i 1989, da H.J. Hansen overtog det københavnske vin-engrosfirma Vinicole Vinimport.
En stor del af de mange eneforhandlinger og agenturer, som H. J. Hansen Vin A/S i dag råder over, og som Gunnar V. Juul tilførte gennem årene, er stadig en væsentlig del af den lange række af anerkendte vinhuse i firmaets portefølje.
Gunnar V. Juul er gennem sine mange år hos H.J. Hansen blevet tildelt adskillige hæderstegn, udmærkelser og ordener, blandt andet Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom i 1998 og Ordre du Mérite Agricole (den franske landbrugsorden) i 2000.
Hans hverdag som aktiv pensionist er i de seneste år begrænset til et flittigt rejseliv, en del golf samt nogle få bestyrelsesposter.
Efter 39 års ægteskab blev han enkemand i 1996 og i midten af 2020 igen alene efter snart 21 år med sin efterfølgende samleverske. Gunnar V. Juul har to voksne sønner samt et barnebarn og et oldebarn.
Adresse: Søparken 127, 5260 Odense S, tlf.: 66 15 09 36, mobil: 40 16 89 89, e-mail: gvjuul@gmail.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad betyder egentlig udtrykket "tysk vin"?

Det er Uffe Lindberg Bak, der har stillet os overstående spørgsmål, som han uddyber i det følgende:
- Min svoger har købt en ”tysk smagekasse”, der blandt rummer to flasker af mærket Di Zeno. Ifølge sælgeren af de to flasker er vinen produceret i Rheinland-Pfalz, men ifølge bagetiketten er den blot "Wein aus der Europäischen Gemeinschaft" (vin fra EU-landene, red.), efterfulgt af en masse (japanske?) skrifttegn, og nederst står der "Abfüller: Weinkellerei Einig-Zenzen Gmbh & Co. KG, D-56759 Kaisersesch".
Ud fra mærkaten er det heller ikke indlysende, at vinen er fremstillet i Tyskland - hvilket måske betyder, at den bare er hældt på flaske i Tyskland ...
Vores læser deler sit spørgsmål op i to:
a) Kan man lovligt kalde en vin tysk, hvis den blot er fyldt på flaske i Tyskland og ellers er fremstillet i et andet (EU-)land?
b) Kan man lovligt kalde en vin tysk, hvis druerne er dyrket i et andet land, og resten af produktionen er sket i Tyskland?

Fire kategorier


Et godt spørgsmål - som vi blev nødt til at overlade til nogen med mere ekspertise inden for tysk vin, nemlig til Ole Porsvig, der ejer vinimportfirmaet Tysk Vin Klub - og som godt kan forstå, at vores læser er en smule forvirret. Nedenfor følger hans svar.
EU har fra begyndelsen opereret med 4 kvalitetsniveauer:
1. Bordvin - Tafelwein , Vin de table, Vino da tavola.
2. Landvin - Landwein, Vin de pays.
3. Kvalitetsvin - Qualitetswein (QbA), Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), Denominazione di Origine Controllata (DOC).
4. Oven på niveau 3 har de enkelte beskyttede områder lov til at lave deres egen lovgivning. Fx tysk Prädikatswein (kabinett, spätlese, auslese ovs.) eller Bourgognes (grand cru, premier cru, vin de village, osv.).
I 2009 indførte EU så en ny lovgivning, der gælder for alle medlemslande. Loven blev blandt andet ændret for at komme den store vinsø i EU til livs, så det blev muligt for landene at bruge hinandens overskudsproduktion.
De nye kategorier er således:
1. Vin uden oprindelsesland/region.
2. Vin med geografisk oprindelsesland/region (Landwein).
3. Vin med beskyttet oprindelsessted/region (ligesom førhen: Qualitetswein (QbA), Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), Denominazione di Origine Controllata (DOC).
4. Prädikatswein (samme som førhen) - kvalitetskategorier indenfor de enkelte beskyttede regioner.

Hører til den første kategori


Den vin, vores læser omtaler, der har et "Wein aus der Europäischen Gemeinschaft" på flasken, hører ifølge Ole Porsvig til den første kategori, da der ikke er en bestemt oprindelsesland/region på etiketten.
Så svaret på læserens to spørgsmål er:
a) Da der ikke står noget på etiketten om, at det er "Deutscher wein" men i stedet "Wein aus der Europäishen Gemeinschaft", er det ikke tysk vin. Bare fordi man har fået lov til at bruge de andre landes vinsø, er det ikke ensbetydende med, at man må kalde det tysk vin.
Havde det været en kategori 3 eller 4 vin, ville der have stået "Deutsche Qualitetswein/Qualitetswein" eller "Deutsche Prädikatswein/Prädikatswein".
Producenten kan reelt set godt have fået druematerialet og selv presset, gæret og vinificeret vinen, men det er mere sandsynligt, at man har købt mosten, som man så har vinificeret - eller at man bare har tappet den færdiglavede vin på flaske. Derfor betegnelsen en "Abfüller” - som dog ikke behøver at være den samme, som har vinificeret vinen.
Derudover oplyser Ole Porsvig, at de kinesisk/japanske skrifttegn blot skyldes, at vinen også sælges i de asiatiske lande.
b) Nej det kan man ikke (altså lovligt kalde en vin tysk, hvis druerne er dyrket i et andet land, og resten af produktionen er sket i Tyskland). Men fx må de lande, som deler grænser, og hvis vinmarker overskrider grænserne gerne skrive tysk vin på etiketten, selv om nogle af markerne ligger inde i Østrig eller Frankrig, men det drejer sig dog kun om få tilfælde.
En tysk vingård/producent/abfüller må gerne købe druer fra et tredjeland og vinficere dem til vin og så sælge dem i Tyskland, men der skal stå "Wein aus der Europäischen Gemeinschaft" eller lignende på flasken. Det vil reelt set kun være noget, man ser for kategori 1 vine.
Husk, at ovenstående også gælder Frankrig, Spanien, Italien og alle de andre EU-lande.


Ugens vinøse billede

I uge 51 bragte vi det første af de to herlige billeder, som Ole Sørensen har taget i landsbyen Vourliotes på den græske ø Samos. De let fordrukne nisser befinder sig på en husmur ud mod byens torv. Der er ikke mange dråber tilbage i fadet med rødvin ...

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-613


613 Høsten af druer til Eiswein er i fuld gang hos Kooperativet Cantina Tramin i Alto Adige. (foto © Cantina Tramin).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jaume Serra Cava Brut, Jaume Serra, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

64,95 kr., pris på tilbud: 43 kr. ved 3 flasker, Kvickly

En dejlig frisk mousserende vin med grønne druer og lyst brød i duften, en fin blød mousse og en fin citrussmag, der holder længe i munden. Et kup til prisen ved 3 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laugel Brut, Laugel, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., på tilbud indtil 31. december: 69 kr., Kvickly

En god mousserende vin med en blød mousse og duft af gule stenfrugter. Smagen er fyldig og har noter af modne grønne druer, som giver genklang i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Castell D'Or Cava Brut, Penedès, Spanien, lav alkohol (11,5%)

99 kr., på tilbud til 65 kr., Kjær & Sommerfeldt

En behagelig boblevin med fylde, grønne druer og en god syre i eftersmagen, der gør den velegnet til mad - fx cremede retter med fisk og skaldyr. Men den kan også bruges som apéritif nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Vollereaux Brut Réserve, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

286,5 kr., Wineshop

En helt igennem dejlig champagne med duft af lyst brød, citrus og friske grønne druer, en sprudlende mousse og en fyldig smag af efterårsæbler, der holder længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon Rosé Grand Cru Brut, Charles Mignon, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

750 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 375 kr., Skjold Burne

Her er alt, hvad man kan kræve af en champagne i top-kvalitet: fine små vedvarende bobler, en duft af ribs og rabarber og en sprød, tør og delikat bærsmag med tilpas syre til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Signature, Spier, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2020, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 31,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Juleenglene synger, når man dufter til denne hvidvin. Der er melon, moden citron og nektariner. Smagen er fyldig og let cremet med frisk frugt - og igen med moden citron. Eftersmagen holder længe i munden og slutter med fine krydrede noter. Tilbudsprisen er meget lav i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vico Riviera 99, Nativ, Falanghina, Beneventano IGT, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Delikat hvidvin med mange oplevelser - sur/sød og krydret frugtfylde og en lang og lækker eftersmag. Et godt køb.

stjernestjernestjernestjerne

Grünstadter Roth Trocken, Weingut Schene-Siebert, Grauburgunder, Pfalz, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinovida

Der er grøn drue, flint og mineraler i duften af denne interessante hvidvin. Smagen er fyldig, og igen er der denne kombination af frugt og mineralitet. Det er en kraftig hvidvin, der kan erstatte rødvin til lette kødretter. Køl den godt ned før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Madame Veuve Point, Chardonnay, Pouilly Fuissé, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 225 kr., AndrupVin.dk

En elegant og klassisk hvid Bourgogne-vin. Den har en dejlig duft af citrus, kærlighedsfrugt og fennikel. Smagen er tør og kompleks, let læskende og med noter af grønne druer og en fin syre til slut. Madame Veuve Point (enken Point) henviser til Jeanne Marie Point, en af anerne til den nuværende ejer af Bourgogne-huset. I 1903 blev hun enke som 26-årig, og for at kunne tage sig af sin søn, arbejdede hun i vinmarkerne side om side med mændene. Hun blev selvlært vinmager og fremstillede vine, som vandt anerkendelse over alt - blandt andet i USA.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zin18, Rebel Ridge, Zinfandel, Californien, USA, 2018, høj alkohol (15%)

69 kr., Gallovini

Er man til Zinfandel eller Primitivo, som vi kalder druen her i Europa, så er vinen her sagen. Den er saftig, fuld af frugt og Californiens sol og varme, men mangler måske den rygrad og karakter, som den italienske fætter har. Vinen er modnet i 9 måneder på amerikansk eg, og det smages i krydderier af træ og vanilje. Lang og vedvarende eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. Prisen hiver den op på 5 stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Big Boys Zinfandel, Mare Magnum, Puglia IGT, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En lækker rødvin, der dufter af nelliker, kumquat og abrikoser - eller, som det lød fra smagepanelet, krydrede brunkager. Smagen er koncentreret, varm og blød og fuld af modne brombær og syltede blommer. En rigtig vintervin med god frugtsødme, men også med tilpas syre. Vinen er fra Italien, men Big Boys Zinfandel er yderst amerikansk klingende - på italiensk hedder druen Primitivo. Vinens stil med kraft og sødme er også amerikansk. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Pinacle, Domaine Sainte Rose, Syrah, Languedoc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

150 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Her har vi en rødvin på Syrah, som druen bestemt godt kan være stolt af. Dog har en tilsætning på 5% af den grønne drue Viognier også en lille del af æren. Det er en harmonisk og dejligt krydret vin med de for druen så karakteristiske noter af sort peber i front. Smagen slutter med tilpas eg fra de tolv måneders fadmodning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ser Lapo Chianti Classico Riserva, Mazzei, Chianti, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 99 kr., Irma

En dejlig rødvin med en kompleks duft og en middel fyldig smag med fine krydrede noter. Det er også en stringent vin med en god portion syre til slut, der gør den velegnet til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Brutocao Family Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

270 kr., pris ved 3 flasker: 175 kr., Erik Sørensen Vin

En rigtig god rødvin med en meget ren og harmonisk duft og smag af modne solbær. Bærnoterne holder hele vejen ud i den lange eftersmag, der slutter med en god frugtsyre til mad.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Old Codger, Dutschke Wines, Barossa Valley South Australia, Australien, høj alkohol (18,5%)

179 kr., Sprit & Co.

En varm, solmættet og gavmild vin er den australske Tawny, lagret på gamle fade. I smagen er der karamel og farin og masser af tørrede frugter. Ligetil og dog kompleks med en lækker og vedvarende eftersmag. Den kommer man virkelig til at holde af.

stjernestjernestjernestjerne

Falster Solbær Likør, Falster Destilleri, Danmark, 2020, høj alkohol (21%)

198 kr., pris ved 50 cl, Falster Destilleri

Den dufter af solbær og smager af solbær. En ren solbærlikør tilsat alkohol på økologisk hvede. Man kan drikke den til diverse desserter - eller, som Falster Destilleri anbefalder, i en drink bestående af 1 del solbærrom og 2 dele tonic tilsat isterninger. Man kan erstatte tonicen med tør mousserende vin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen