Jaume Serra Cava Brut, Jaume Serra, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)
En dejlig frisk mousserende vin med grønne druer og lyst brød i duften, en fin blød mousse og en fin citrussmag, der holder længe i munden. Et kup til prisen ved 3 flasker.
Nedenfor bringer vi en række interessante fakta og gode råd om boblerne i Frankrigs berømte mousserende vin - fakta, der selvfølgelig også gælder for de mange andre dejlige boblevine, som er fremstillet efter champagnemetoden.
Der har været ekstra gang i udviklingen på teknik-fronten:
* AR (augmented reality) - eller på dansk ”udvidet virkelighed” - ses stadig oftere i forbindelse med vinetiketter. Etiketten kan se nok så almindelig ud, men når man ser den gennem en app på sin smart phone, vil fx figurer eller dyr på etiketten begynde at tale og bevæge sig. I 2020 fik verdens nok mest traditionelle vindistrikt, Bordeaux, sin første flaske vin med en AR-etiket. Og så udviklede et australsk firma en etiket, der gør det muligt at tale med sin vin via en kombination af kunstig intelligens, sprogbehandling og cloud-data.
* Et amerikansk robotfirma har udviklet en teknologi, hvor en vinmarksrobot ved hjælp af ultraviolet lys kan bekæmpe diverse svampesygdomme.
* På grund af Covid-19 har stadig flere restauranter rundt om i verden gjort brug af nyudviklede service-robotter til servering af vin og mad.
7. Lidt mere styr på naturvine
Naturvin er på fransk blevet kaldt lidt af hvert på etiketterne. I år har vintypen for første gang fået en fælles betegnelse, ”vin méthode nature”, og et regelsæt, som vinproducenterne - i hvert fald i Frankrig, hvor en stor del af vinene fremstilles - skal følge for at kunne kalde deres vin for en naturvin. Det er foreningen Syndicat de défense des Vins Naturél, der har stået for regelsættet samt et nyt logo for naturvine.
8. Første lyserøde prosecco
I al den tid, den mousserende prosecco er blevet fremstillet i Veneto-regionen, har den kun fandtes i en hvidvinsudgave. I år så den første rosé udgave dagens lys, og hermed er to af verdens absolut mest trendy vine - prosecco og rosé - blevet forenet.
9. Nye druer i vinmarkerne
Klimaændringerne har fået stadig flere vindistrikter til at eksperimentere med alternative druer, der bedre kan klare fremtidens vejrlig.
I Bordeaux har 4500 vinproducenter i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur således nu fået det blå stempel til at dyrke druer som Arinarnoa, Castets og Liliorila. Og i Cognac er en række cognachuse begyndt at eksperimentere med andre druer end cognac-druen Ugni Blanc. Druen Monbadon, der modner langsommere end Ugni Blanc, har blandt andet vist sig lovende.
10. Eiswein årgang 2020
Efter flere år, hvor det stort set ikke har været muligt for de tyske vinproducenter at fremstille den søde Eiswein, er det endelig lykkedes i en lang række regioner i 2020. I slutningen af november nåede minusgraderne ned på de krævede 7 grader, og det gjorde de i tilstrækkelig lang tid til, at druerne kunne fryse igennem.
Vi har tidligere nævnt den sydafrikanske regerings slingrekurs, når det gælder Covid-19. Der har været indført forbud mod salg, køb og eksport af vin og anden alkohol - forbud, der har været ophævet og indført igen med jævne mellemrum til stor forvirring for den sydafrikanske vinindustri. Og med store problemer til følge - heriblandt den megen vin, som producenterne er brændt inde med.
Salget af vin på det sydafrikanske hjemmemarked er - på grund af forbud og restriktioner - dalet med 21% i år i forhold til sidste år. Eksporten ligger på det samme niveau, og der er ikke udsigt til en stigning lige foreløbig.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
En dejlig frisk mousserende vin med grønne druer og lyst brød i duften, en fin blød mousse og en fin citrussmag, der holder længe i munden. Et kup til prisen ved 3 flasker.
En god mousserende vin med en blød mousse og duft af gule stenfrugter. Smagen er fyldig og har noter af modne grønne druer, som giver genklang i den lange eftersmag.
En behagelig boblevin med fylde, grønne druer og en god syre i eftersmagen, der gør den velegnet til mad - fx cremede retter med fisk og skaldyr. Men den kan også bruges som apéritif nytårsaften.
En helt igennem dejlig champagne med duft af lyst brød, citrus og friske grønne druer, en sprudlende mousse og en fyldig smag af efterårsæbler, der holder længe i munden.
Her er alt, hvad man kan kræve af en champagne i top-kvalitet: fine små vedvarende bobler, en duft af ribs og rabarber og en sprød, tør og delikat bærsmag med tilpas syre til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.
Juleenglene synger, når man dufter til denne hvidvin. Der er melon, moden citron og nektariner. Smagen er fyldig og let cremet med frisk frugt - og igen med moden citron. Eftersmagen holder længe i munden og slutter med fine krydrede noter. Tilbudsprisen er meget lav i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.
Delikat hvidvin med mange oplevelser - sur/sød og krydret frugtfylde og en lang og lækker eftersmag. Et godt køb.
Der er grøn drue, flint og mineraler i duften af denne interessante hvidvin. Smagen er fyldig, og igen er der denne kombination af frugt og mineralitet. Det er en kraftig hvidvin, der kan erstatte rødvin til lette kødretter. Køl den godt ned før servering.
En elegant og klassisk hvid Bourgogne-vin. Den har en dejlig duft af citrus, kærlighedsfrugt og fennikel. Smagen er tør og kompleks, let læskende og med noter af grønne druer og en fin syre til slut. Madame Veuve Point (enken Point) henviser til Jeanne Marie Point, en af anerne til den nuværende ejer af Bourgogne-huset. I 1903 blev hun enke som 26-årig, og for at kunne tage sig af sin søn, arbejdede hun i vinmarkerne side om side med mændene. Hun blev selvlært vinmager og fremstillede vine, som vandt anerkendelse over alt - blandt andet i USA.
Er man til Zinfandel eller Primitivo, som vi kalder druen her i Europa, så er vinen her sagen. Den er saftig, fuld af frugt og Californiens sol og varme, men mangler måske den rygrad og karakter, som den italienske fætter har. Vinen er modnet i 9 måneder på amerikansk eg, og det smages i krydderier af træ og vanilje. Lang og vedvarende eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. Prisen hiver den op på 5 stjerner.
En lækker rødvin, der dufter af nelliker, kumquat og abrikoser - eller, som det lød fra smagepanelet, krydrede brunkager. Smagen er koncentreret, varm og blød og fuld af modne brombær og syltede blommer. En rigtig vintervin med god frugtsødme, men også med tilpas syre. Vinen er fra Italien, men Big Boys Zinfandel er yderst amerikansk klingende - på italiensk hedder druen Primitivo. Vinens stil med kraft og sødme er også amerikansk. Et kup til prisen ved 6 flasker.
Her har vi en rødvin på Syrah, som druen bestemt godt kan være stolt af. Dog har en tilsætning på 5% af den grønne drue Viognier også en lille del af æren. Det er en harmonisk og dejligt krydret vin med de for druen så karakteristiske noter af sort peber i front. Smagen slutter med tilpas eg fra de tolv måneders fadmodning.
En dejlig rødvin med en kompleks duft og en middel fyldig smag med fine krydrede noter. Det er også en stringent vin med en god portion syre til slut, der gør den velegnet til lidt fede kødretter.
En rigtig god rødvin med en meget ren og harmonisk duft og smag af modne solbær. Bærnoterne holder hele vejen ud i den lange eftersmag, der slutter med en god frugtsyre til mad.
En varm, solmættet og gavmild vin er den australske Tawny, lagret på gamle fade. I smagen er der karamel og farin og masser af tørrede frugter. Ligetil og dog kompleks med en lækker og vedvarende eftersmag. Den kommer man virkelig til at holde af.
Den dufter af solbær og smager af solbær. En ren solbærlikør tilsat alkohol på økologisk hvede. Man kan drikke den til diverse desserter - eller, som Falster Destilleri anbefalder, i en drink bestående af 1 del solbærrom og 2 dele tonic tilsat isterninger. Man kan erstatte tonicen med tør mousserende vin.