Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 1, 2021



Champagne fra Californien - den går da ikke

Den 20. januar bliver Joe Biden officielt indsat som USA’s 46. præsident, og i den forbindelse vil der blive afholdt en indsættelses-banket i Washington til hans ære. Vinproducenterne venter selvfølgelig spændt på, hvilke vine, der vil blive serveret til banketten. Falder valget på ens vin, kan det have stor markedsføringsmæssig effekt.

Men mon ikke - når det gælder mousserende vin - at der vil blive serveret champagne fra Korbel i Sonoma Valley. Til banketterne for både Barrack Obama og Donald Trump blev der skænket sød Korbel champagne i glassene til desserten. Og flere andre amerikanske præsidenter har ligledes fejret deres indsættelse med den amerikanske champagne - heriblandt Ronald Reagan, George H.W. Bush og Bill Clinton. Så den skulle være sikker nok også denne gang.
Jamen hov, champagne fra Californien - den går da ikke, er der nok nogle af vores læsere, der tænker. Sandt nok, så er det kun mousserende vin fra det franske Champagne-distrikt, der må have et champagne på etiketten. Men der er faktisk undtagelser fra reglen, når det gælder boblevine fra Californien.

Fuldt ud lovligt


Ifølge både EU-regler og internationale aftaler må ingen andre producenter af mousserende vine, såvel i Frankrig som uden for landets grænser, anvende ordet champagne på deres etiketter - også selv om deres vin er fremstillet på nøjagtig samme måde med andengæring på flaske som i Champagne-distriktet.
Producenterne må heller ikke skrive ”méthode champanoise” (champagne-metoden) på etiketten, som man gør i Champagne, men derimod ”méthode traditionelle”. Og hvis en producent skulle bryde reglerne, kommer distriktets vinråd, Comité Champagne (CIVC), efter vedkommende med bål, brand og bøder.
Men når der står California Champagne på etiketten af Korbels mousserende vine, er det fuldt ud lovligt.
Da europæiske immigranter for et par hundrede år slog sig ned i USA og begyndte at fremstille vin, kaldte de som noget helt naturligt deres boblevine for champagne, så betegnelsen har således dybe rødder i den amerikanske muld.

Kunne fortsætte med at bruge ordet


Men i 2006 indgik den amerikanske regering og EU - efter 20 års tovtrækkeri - omsider en aftale om et forbud mod brugen af ordet champagne i USA - mod at visse handelsrestriktioner blev lempet. Dog - hvis den amerikanske producent havde anvendt ordet før 2006, kunne vedkommende fortsætte med det fremover. Det sidste fik selvfølgelig CIVC til at se rødt, men der var intet at gøre.
Korbel, der har fremstillet mousserende vin siden 1882, samt André og Cook’s, er således blandt de californiske vinhuse, der med fuld ret stadig skriver California Champagne på deres etiketter. Men det forhindrede ikke CIVC i at fare i flint, da det kom vinrådet for øre, at Korbels champagne skulle serveres ved Barrack Obamas banket.


Der blev festet, drukket og skålet i lange baner i "de brølende 20'ere".

Som i ”de brølende 20’ere”

Pandemien har endnu ikke sluppet sit tag, hverken i Danmark eller i resten af verden. Men på et eller andet tidspunkt vil det ske, og rigtig meget vil dermed efter en god rum tid være ”back to normal” - også når det gælder salget af vin og spiritus.
Ifølge Spiros Malandrakis, der er forskningsleder for afdelingen for alkoholiske drikke hos Euromonitor International, vil verden dog ikke bare vende tilbage til normalen. Af et interview med The Spirits Business fremgår det, at han ikke er i tvivl om, at vi vil opleve noget, der minder om ”de brølende 20’ere” - altså den periode, der fulgte efter bekæmpelsen af den spanske syge.

Et liv à la Gatsby


Den spanske syge var ligesom med Covid-19 en pandemi, der globalt kostede mere end 50 millioner mennesker livet - heriblandt cirka 18.000 danskere. Der var også mere end en infektionsbølge, før man efter to år fik endelig bugt med virussen i 1920. Og det blev fejret i de følgende ni år.
Nu kunne man igen leve livet med fester, god mad, vin og cocktails, og man gjorde det i endnu højere grad end førhen - især i de europæiske og amerikanske storbyer. Man oplever stemningen i film som ”Cabaret” og ”The Great Gatsby”, hvor der nydes champagne og drinks nærmest dagen lang.
Det er en lignende euforisk og lykkelig tilstand, som Spiros Malandrakis spår vil opstå, når vi (forhåbentlig) kan sætte et punktum for Covid-19 pandemien.


Så er der serveret ost og rødvin.

Osteglas med rødvin

Uanset et nytårsforsæt om at tabe et par kilo må man endelig ikke droppe ost og rødvin - begge dele har nemlig - som vi nævnte i uge 52 - en positiv indflydelse på, hvor skarpe vores hjerner er, når vi ældes.
Og hvis nu man synes, det store klassiske ostebord trænger til at blive piftet lidt op, kan man finde inspiration i en lille film på YouTube lagt op af en amerikansk livstilsblogger, Brandi Milloy.
I al sin enkelthed går hendes idé ud på at rive en masse ost, smelte den i mikroovnen og hælde den i silikoneforme med form som shotglas. Når osten er afkølet, trykkes ”osteglassene” ud af formene, og så er det ellers bare at skænke rødvinen og nyde begge dele i et par mundfulde ...
Som Milloy glædestrålende siger i filmen, så er det den bedste måde overhovedet at nyde ost og rødvin på. Det må jo være en smagssag, men morsom er ideen jo.


Platter's nye guide over Sydafrikas vinverden.

41. udgave af Platter's

Platter’s South African Wines, der er udkommet hvert år i de sidste 41 år, er den førende guide over sydafrikansk vin. Den nye udgave for 2021 er netop blevet frigivet til salg, og her kan man se bedømmelserne af hele 8000 vine fra mere end 900 forskellige sydafrikanske vinproducenter. Det er, så vidt vi ved, det største antal vine nogensinde i guidens levetid.
Udgangspunktet for bedømmelserne er en omfattende blindsmagning, der ofte varer et par måneder, og hvor det fjorten mand store dommerpanel giver vinene fra nul til fem stjerner. I år fik 212 vine de eftertragtede fem stjerner - hvilket er næsten 100 flere end sidste år.

Årets vinhus


Det vinhus, der scorer flest 5-stjerne vine, bliver udnævnt til ”årets vinhus”, og i 2021-udgaven tilfaldt titlen Kleine Zalze, som brillerede med hele syv top-scorende vine. Yderligere seks af producentens vine fik 4,5 stjerner.
Ved at klikke her (og scrolle lidt ned på siden) kan man se hele listen over 5-stjerne vinene. Vi hører meget gerne på mariette@vinavisen.dk fra danske vinimportører, der har nogle af disse vine på hylderne.
Platter’s nye guide forventes at ramme Danmark i starten af januar.


Dette vinglas er fremstillet på Murano i slutningen af 1500-tallet. De fleste af disse skålformede glas har en lige kant, mens dette med sin bølgende kant må have været ekstra svært at drikke af. (foto © The Fitzwilliam Museum, Cambridge).

Vinglas, der ligner kageopsatser

Nytårsaften blev der skålet i bobler. Og de blev nydt fra enten almindelige vinglas, de høje slanke fluter eller flade skålformede glas - hvilket er festligt men ikke anbefalelsesværdigt, da boblerne forvinder alt for hurtigt fra den store overflade.

Men når det gælder disse flade skålformede glas, så har de rødder langt tilbage i tiden. I 1500-tallets Italien var de højeste mode blandt adelen og det finere borgerskab, og selve den flade skål var ofte så stor, at glasset mere mindede om en lille kageopsats.

Fyldt til kanten


Det var ikke mousserende vin, man drak fra disse ”tazze”, som glassene blev kaldt, men derimod rødvin. Og der blev fyldt vin helt op til kanten af glasset. Kunsten var så at hæve glasset til læberne uden at spille en dråbe - og samtidig få det til at se ud som om, det var noget af det letteste i verden. At kunne gøre det var et tegn på, at man havde manerer og var af fornem herkomst.
De skålformede glas blev stort set alle fremstillet på den venezianske ø Murano, som siden 1500-tallet har været glasværkstedernes ø.
Denne uges store billede længere nede på siden viser et udsnit af den italienske kunstner Paolo Veroneses maleri "Brylluppet i Kana". Og her ser man, hvordan de fine gæster under brylluppet drikker vin af netop sådanne tazze.


Sjov film om kork versus plast

Korkindustrien investerer kraftigt i at forbedre korkproppernes image og har blandt andet lavet en reklamefilm, der er lagt ud på YouTube.
Den handler ikke om den store fjende, skruelåget, men om plasticproppen, som der bestemt kan siges meget ondt om – bortset fra, at den har den store fordel, at den ikke smitter vinen med propsyge.
Propfilmen, der kan ses ved at klikke her, er både højtråbende og ret tosset, men også ganske sjov.

Milliardær på indkøb i Napa

En milliardær fra Arkansas, Gaylon M. Lawrence Jr., har i de senere år haft travlt med at opkøbe top-vinhuse i Napa Valley. Hele fire vinhuse er det blevet til - i 2018 købte han et af Napas mest berømte vinhuse, Heitz Cellar, og tidligere i år føjede han Burgess Cellars til porteføljen. Og han stopper ikke her - for nylig erhvervede han også Stony Hill Vineyard for en ikke offentliggjort sum.
Stony Hill er et af de første vinhuse, der blev opført i Napa efter forbudstiden i USA, som sluttede i 1933. Det er også et af de få vinhuse i distriktet, der er mere berømmet for sine hvidvine end sine rødvine.
Men der fremstilles ikke de store mængder vin i vineriet - kun omkring 60.000 flasker årligt.


Dette fine lille slot, som ligger tæt på Margaux by, kan erhverves for det, der svarer til cirka 17 mio. kr. Foto: Vineyards-Bordeaux.

Vinslotsejer i Bordeaux

Måske forestiller man sig, at det at blive vinproducent med eget tag over hovedet i Bordeaux koster et trecifret millionbeløb. Det gør det helt sikkert, hvis målet er at erhverve et af de store fornemme vinslotte, men mindre kan vel også gøre det …
Vinmagasinet Decanter har listet tre meget attraktive mindre vinslotte, som er til salg her og nu, og som alle koster under 2,5 mio. euro (cirka 19 mio. kr.) - ikke mere end en pænt stor strandvejsvilla herhjemme. Og hvis nu man er et par familier, der slår sig sammen ...
Nedenfor lidt mere om ejendommene med link til ejendomsmæglerne.

Tre mindre ejendomme


* 1,4 mio. euro (cirka 10 mio. kr.): En smuk vinejendom fra 1700-tallet, som er blevet restaureret for 20 år siden. Den ligger i en lille landsby i Bordeaux, og til ejendommen hører 2,3 hektar vinmarker. Se mere ved at klikke her.
* 2,3 mio. euro (cirka 17 mio. kr.): Dette 1700-tals vinslot i Médoc har 16 rum fordelt på tre etager. Det ligger i en landsby tæt ved Margaux by og har egen lille vinmark og eget vineri. Se mere ved at klikke her.
* 2,4 mio. euro (cirka 18 mio. kr.): En vingård på 750 kvadratmeter med seks soveværelser, flere badeværelser og en indendørs svimmingpool. Vinmarken er på 1,67 hektar med vinstokke på mellem 40 og 80 år, og der fremstilles omkring 6000 flasker prisvindende vin årligt. Det fuldt udstyrede vineri er fra 2008. Derudover hører der 1 hektar skov til ejendommen, som ligger tæt ved Saint-Émilion og kun en times kørsel fra Bordeaux by. Se mere ved at klikke her.



Jonas Landin (tv.) og René Langdahl i Radiotekets studio.

Nye podcasts om vin

Journalisten Jonas Landin ejer Radioteket, som producerer podcasts inden for en række forskellige emner - og nu også inden for vin. Landin har nemlig indgået et samarbejde med sommelier og underviser på Det Danske Vinakademi René Langdahl. Og det samarbejde har foreløbig resulteret i fem podcasts under hovedtitlen ”Vin for begyndere”.
De varer hver cirka 50 minutter og består af en snak mellem Landin og Langdahl omkring de forskellige temaer. Indtil videre er de to kommet rundt om blandt andet champagne, portvin og brugen af vinredskabet Coravin.
Makkerparret gør det godt, taler klart og livligt uden for mange pauser, og hele vejen igennem fornemmer man Langdahls store viden om vin. De vine, der bliver omtalt, koster alle mellem 100 og 200 kr.
Podcasten distribueres til alle tænkelige danske og udenlandske tjenester - heriblandt Apple, Spotify og Google.


Novellen matcher vinen

Vingården Matteo Correggia i Piemontefik en dag en god idé. Sammen med designfirmaet Reverse Innovation udviklede den nogle ganske særlige etiketter til en lille vinserie på tre vine.

Rundt om etiketterne på flaskerne er der bundet snore, og når man binder dem op, afsløres det, at etiketterne er små bøger, der hver især indeholder en novelle.
Novellerne er skrevet af tre forskellige forfattere, og genrerne er valgt, så de passer til karakteren af de enkelte vine. Der er både en kærlighedshistorie, en eventyrfortælling og en krimi.
Og så er meningen jo, at man skal læne sig tilbage og læse novellen, mens man nyder et par glas af den matchende vin.
Navnet på vinserien er Librottiglia - en sammentrækning af ”libro” (bog) og bottiglia (flaske) på italiensk.
Man kan læse mere om serien ved at klikke her.

Hæng cocktailen på væggen

Cocktailshakerne i verdens mange cocktailbarer får hele armen, og den ene farvestrålende drink efter den anden ender i elegante glas.
Men det er ikke kun i flydende tilstand, cocktails er et festligt syn. Når kendte drinks som Bloody Mary, Bahama Mama og Gin & Tonic bliver udsat for fotomikrografi – fotografering gennem et mikroskop – ender de som en fantastisk verden af vidt forskellige kulørte mønstre. Spiritus, juice, angostura, myntesirup og alle de andre ingredienser bliver spaltet i et hav af spændende strukturer.
Den amerikanske biofysiker Michael W. Davidson fra The Florida State University har forvandlet en lang række cocktails til kunstværker ved hjælp af fotomikrografi, og resultaterne har han lagt ud på websiden Molecular Expressions, hvor man også kan købe dem i form af plakater og læse mere om den interessante teknik.

Varm eggnog i en kold tid

Nu går vi et par lange kolde måneder i møde, og hvis man trænger til at få lidt indre varme, så kunne man jo erstatte aftenkaffen med en eggnog.

Denne dejlige cremede ægge-drik med alkohol har rødder langt tilbage i tiden, hvor den blev serveret i England i aristokratiske kredse. Det, der frem for alt gav varmen, var tilsætning af cognac, sherry eller madeira.
I 1700-tallet fandt eggnog vej til de britiske kolonier, hvor den fik et skvæt rom i stedet for. Netop rom havde man masser af her, og den var billigere end anden alkohol. Siden da har drikkens popularitet bredt sig til USA, hvor også whisky bliver brugt som ingrediens.

Opskrift på eggnog


Her er en traditionel opskrift på eggnog:
(til 6 personer)
4 æggeblommer
2 dl rørsukker
7 cl rom
7 cl cognac
1 liter sødmælk
2 dl piskefløde
Pisk æggeblommerne, til de er luftige, tilsæt sukker, og pisk grundigt. Hæld spiritussen i lidt ad gangen under omrøring, og tilsæt dernæst mælken. Pisk fløden til cremet konsistens, og vend den i blandingen. Server drinken i drinksglas.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Ole Porsvig.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Ole Porsvig (f.1971) fik en spirende interesse for vin i en tidlig alder gennem et job som flaskedreng i Hørsholm Vinlager. Og det var denne interesse, der siden udmøntede sig i en læreplads i vinforretningen Julius Meinckes Eftf. i Helsingør.
Efter endt uddannelse fik Ole Porsvig i 1992 mulighed for at bo og arbejde på den tyske vingård Weingut Fritz Allendorf i Rheingau. Opholdet gav ham et indgående kendskab til tysk vin og vinproduktion – og ikke mindst en vedvarende begejstring for landets dejlige vine. Så da han fik chancen for at overtage importfirmaet Tysk Vin Klub d. 1. maj 2007, sprang han straks til.
Firmaet har mere end 100 forskellige tyske vine på hylderne, og flaskerne indeholder både hvide, røde og mousserende vine fra de tørre til de søde fra distrikterne Rheingau, Mosel, Nahe, Baden, Württemberg, Pfalz, Franken, Rheinhessen og Ahr.
Ole har igennem årene holdt mange vinsmagninger for vinklubber rundt om i Danmark for at udbrede det gode budskab om de fantastiske tyske vine.
Adresse: Tysk Vin Klub, Slotsmarken 10, 2970 Hørsholm, tlf.: 20 40 55 80, e-mail: mail@tyskvinklub.dk, www.tyskvinklub.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan skeen gøre underværker?

- Vi havde en halv flaske champagne til overs fra nytårsaften, og min kæreste kom en sølvske med skaftet nedad i flaskehalsen og satte den i køleskabet, skriver Mikkel Frederiksen. - Boblerne holder meget længere, sagde hun, men jeg kan altså ikke se logikken i det. Kan det virkelig passe?
Nej, det er gammel overtro - hvor den stammer fra, vides ikke, men den er mest udbredt i de europæiske lande. Faktisk kan en flaske champagne, som der er taget noget af, bevare boblerne i op til et par dage efter åbning. Men det er nok de færreste, der ved det, og der da så engang i tidernes morgen var nogen, der forsøgte sig med en ske, troede vedkommende, at det var årsagen til, at boblerne bevaredes.
Enkelte forskere har gennem tiderne afprøvet teorien, blandt andet et hold forskere ved Stanford University i Californien.

Skeer af sølv og stål


De amerikanske forskeres forsøg omfattede et smagepanel på otte personer og ti flasker af den samme champagne.
Flaskerne blev parvis udsat for en lidt forskellig behandling - dog blev alle opbevaret i køleskabet efter åbning.
Et par var blevet åbnet lige før smagningen. Et andet var blevet åbnet 26 timer tidligere og efterladt uden prop eller anden tildækning. Det tredje par blev ligeledes åbnet 26 timer før og efterladt med en sølvske i flaskehalsen - mens det fjerde blev forsynet med en ske af rustfrit stål. Og så var der de sidste to flasker, som blev åbnet, men efter nogle timer tilproppet igen med en champagnestopper. Fra hver flaske var der blevet fjernet en mængde svarende til et almindeligt glas, så der var den samme mængde luft over vinen.

Et overraskende resultat


Champagnerne blev serveret ved nøjagtig samme temperatur, hvorefter der blev smagt og givet point alt efter smag, og hvor livlig en mousse, vinene bød på.
Vinderne blev de to champagner, der blot havde stået åbnet uden tildækning i køleskabet. Her var boblerne bedst bevaret - også i forhold til ”ske-flaskerne”, uanset om skeen var af sølv eller stål. Men overraskende nok scorede indholdet i samtlige af disse fire flasker højere point hos smagepanelet end champagnen i de to flasker, der var blevet lukket med champagnestoppere. En forklaring på dette fænomen har forskerne dog ikke kunnet komme med.
Man kan læse mere om forskningsresultatet ved at klikke her.


Ugens vinøse billede

Dette dejlige billede har Søren Mandrup taget lige uden for byen Barbaresco i Piemonte, og det giver et godt indtryk af, hvor snorlige vinproducenterne i appellationen af samme navn som byen har plantet deres rækker af vinstokke.
Den førende drue er Nebbiolo, der lægger most til dejlige rødvine med rygrad og god frugt.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-614


614 På Paolo Veroneses maleri "Brylluppet i Kana" fra ca. 1560 drikker gæsterne rødvin af glas formet som flade skåle med stilke.


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Freixenet Cordon Negro Brut Grand Seleccíon, Freixenet, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., Amka

En ganske udmærket cava med en fin mousse, en blid duft af lyst brød og en lang smag af friske pærer. Velegnet som apéritif.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica Selección Aurora, Bodegas Trenza, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En af de hvidvin man lige skal have et glas mere af ... Duften er fyldig med mango, honning og fenikel, mens smagen er let cremet og igen med mango som en markant note, og med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Prisen pr. flaske er lav sammenlignet med kvaliteten - så snup seks styk. De skal nok få ben at gå på! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Nuvole, Cascina Galarin, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

89,95 kr., SPS Wine

Denne skønne hvidvin bringer mindelser om oplevelser med Piemontes vine. De har en konsistens, en friskhed og en aroma, som kan holde sig måltidet igennem. Her er en af dem, den har en rank syre og der er noter af mandariner og eksotiske frugter i smagen. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjerne

Johann Arnold, Silvaner, Franken Trocken, Tyskland, 2019, lav alkohol (13%)

129 kr., prisen er for 1 liter. Pris for 75 cl.: 96,75 kr., Wineshop

Vinen på en helliter flaske er enkel, men venlig. I smagen er der noter af æbler, grape og modne stikkelsbær samt en diskret krydring. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Collin Bourisset, Pouilly-Fuissé, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

240 kr., pris ved 6 flasker: 204 kr., YouAndWine

En dejlig hvidvin med en duft af modne citroner og melon. Smagen har en behagelig frugtsødme, modne grønne druer og en lang tør og fint krydret eftersmag.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Savanha Rosé, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%)

54,95 kr., på tilbud fra 2. til 7. januar: 35 kr., Kvickly

En rigtig god og uhøjtidelig rosévin, der dufter af modne jordbær og har en fyldig og tilpas tør smag med friske bærnoter. Et rigtig godt glas til normalprisen - og et kup til 35 kr. Perfekt til retter diverse kyllinge-retter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vitiano, Azienda Vinicola Falesco, Cabernet Sauvignon, Umbria IGP, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En rødvin med en koncentreret duft af modne solbær og en dejlig frisk bærsmag med afrundede tanniner og strejf af ren lakrids. Drik den til fjerkræsretter eller en let kødret.

stjernestjernestjernestjerne

Rocca Alata Valpolicella Ripasso, Valpolicella DOC, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 2.-31. januar: 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

En ok rødvin med frugt i duft og smag, en anelse frugtsødme og en lang eftersmag med blå druer. Drik den til en omgang pasta.

stjernestjernestjernestjerne

Horizon du Sud, Pinot Noir, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Supervin

Det er en ok rødvin - let og saftig og med god bærmost. Men til normalprisen kunne man godt forvente lidt flere smagsfacetter. Den fjerde stjerne skyldes tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blu Onice, Nativ, Irpinia Aglianico, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 krr., AndrupVin.dk

En kraftfuld rødvin i en tung flasker, der er power over hele linjen. Vinen har ligget og modnet i 14 måneder på små, nye franske egefade og har fået herlige krydderier ud af det. Der er bløde tanniner, fylde og en fin balance i vinen. I smagen er der modne, sorte kirsebær, chokolade og mandler. En lidt støvet og vedvarende slutning fuldender billedet af en virkelig flot vin, som fortjener at ledsage en udsøgt middag.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

SÍbio, Companhia Geral da Agricultura, Porto Tawny Reserva, Portugal, høj alkohol (20%)

79 kr., Gallovini

Blød og rund portvin, der lægger sig kærligt omkring drøvlen med sin sødme og noter af figner, kandiserede frugter og rosiner - uden at man kan smage alkoholen. 79 kr. er en ydert attraktiv pris.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen